Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτες Φωτοβολταικών < 20 kW


teachertza

Recommended Posts

Συνάδελφοι καταπληκτικό το thread. Να ρωτήσω τους έμπειρους συναδέλφους στο θέμα αν το παρακάτω spreadsheet δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα? Κάνει μίνι οικονομοτεχνική μελέτη.

http://selasenergy.gr/solar-investment-analysis.php

Αgrafiot με μία ματιά που του έριξα δίνει μία βασική ιδέα προς την σωστή κατεύθυνση για τις χρηματοροές, ενώ στις αποδόσεις (με επιλεγμένη την απόδοση που προτείνει) σε σχέση με μελέτες που έχω δει καθώς και σε σχέση με το PVGIS είναι ελαφρά χειρότερες με την διαφορά να είναι 7-10%.

Τα μόνα λάθη που διαπίστωσα αφορούν την απόσβεση. Χρησιμοποιεί συντελεστή 10% επί του συνόλου της επένδυσης ενώ ο συντελεστής έχει ελάχιστο ποσοστό το 5% και μέγιστο το 7% για φ/β. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο φόρος που θα πληρωθεί στην 20ετία θα είναι μεν ο ίδιος, αλλά τα πρώτα 10χρόνια θα είναι μεγαλύτερος και τα 10 τελευταία μικρότερος. Ακόμη, στην περίπτωση μοντέλου με επιδότηση, η απόσβεση που αφαιρεί από τα κέρδη είναι, λανθασμένα, επί του συνόλου της επένδυσης χωρίς να αφαιρεί την επιχορήγηση.

Αν λοιπόν στο σενάριο σου επιλέγεις και επιδότηση υπολόγισε πέραν των φόρων που σου βγάζει και επιπλέον φόρο(χονδρικά) στην 20ετία της τάξης: (κόστος επένδυσης*ποσοστό επιδότησης)*φορολογικός συντελεστής.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 400
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ο νομος λεει ξεκαθαρα πως η εκαστοτε κυβερνηση εχει το δικαιωμα να αλλαξει την τιμη όποτε κρινει οτι το τελος ΑΠΕ αυξανεται υπερβολικα πολυ.

 

Προσωπικη μου αποψη ειναι οτι αυτο δεν θα συμβει γιατι οποιος υπογραψει συμβαση πωλησης σε 2,5 χρονια και μετά απο τωρα, η τιμη που θα παρει θα ειναι πολυ χαμηλη για να ειναι ελκυστικη η επενδυση, οπότε οσες επενδυσεις γινουν θα γινουν στα επομενα 2-2,5 χρονια το πολυ. Επομένως δεν αναμενονται για τα υπολοιπα 17-18 χρονια διαρκειας της συμβασης πωλησης να γινουν πολλα νεα παρκα που να επιβαρυνουν τοσο πολυ το τελος ΑΠΕ.

Ολα αυτα με την προυποθεση οτι δεν θα αλλαξει παλι ο νομος για τα φωτοβολταικα.

 

Η πτώση όμως της τιμής των πλαισίων τουλάχιστον νομίζω θα συμβαδίζει με την πτώση της KWh για αυτό το λόγο πέφτει η τιμή

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ specfor για την απάντηση. Νομίζω ότι το θέμα της επιδότησης έχει μάλλον εξαντληθεί και ίσως είναι μάταιο κιόλας. Το πολιτικό οικονομικό περιβάλλον είναι πολύ μα πολύ ρευστό για να υπολογίζει κάποιος στις κρατικές κοινοτικές επιδοτήσεις..Γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει κάποιος να λογαριάσει μόνο τα δικά του κουκιά.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, παρακολουθώ και δραστηριοποιούμαι στο θέμα των φωτοβολταϊκών τα τελευταία 3 χρόνια. Θα ήθελα με το post μου να γράψω περιληπτικά τι ισχύει, ενδεχομένως να λύσω κάποιες απορίες και στη συνέχεια να σας ενημερώσω για τα τραγελαφικά που ισχύουν στον Ελλαδικό χώρο.

Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα των φωτοβολταϊκών ορίστηκαν τα περιθώρια ανά Περιφέρεια. Για τις περιπτώσεις άνω των 20kW τα περιθώρια αυτά "έκλεισαν" τον Αύγουστο του 2007. Αυτή την περίοδο η ΡΑΕ αξιώθηκε να τα πεπεξεργαστεί και άρχισε να δίνει εξαιρέσεις και άδειες παραγωγής. Για όσους πρόλαβαν ακολουθεί έας Γολγοθάς, δεδομένου ότι έχουν να πάρουν εγκρίσεις για τα Περιβαλλοντικά τους αρχικά και εν συνεχεία να προχωρήσουν σε Πολεοδομία, ΔΕΗ, ΔΕΣΜΗΕ και ξανά ΔΕΗ. Αφήνω αυτούς και ας πάμε στις περιπτώσεις των πάρκων έως 20kW (όχι για το πρόγραμμα των στεγών).

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 344/20-07-2009 η εγκατάσταση ενός πάρκου κάτω των 20kW μπορεί να γίνει σε μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο αγροτεμάχιο, αρκεί η χωροθέτησή του να είναι σύμφωνα με τις οδηγίες που αναφέρει το συγκεκριμένο ΦΕΚ. Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δικτύου της ΔΕΗ την 12-10-2009, σε ένα αγροτεμάχιο ή σε όμορρα μπορούν να εγκατασταθούν το πολύ 100kW. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούμε σε ένα αγροτεμάχιο να εγκαταστήσουμε το πολύ 5 πάρκα των 20kW με την προϋπόθεση να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο (το αρχικό αγροτεμάχιο). Διάβασα νωρίτερα για κατάτμηση κλπ. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ελέγχεται ο τίτλος του αγροτεμαχίου αν είναι προσφάτως κατατμημένος, αλλά ακόμα και αν δεν είναι σε όμορρα αγροτεμάχια μπορούν να εγκατασταθούν το πολύ 5 πάρκα. Νομίζω ότι το έγγραφο αυτό της ΔΕΗ είναι σαφές.

Όσον αφορά τις εγκρίσεις που απαιτούνται.

1. Δεν μπορείς να κάνεις ΤΙΠΟΤΑ αν το αγροτεμάχιο είναι χαρακτηρισμένο ως "Υψηλής Παραγωγικότητας". Βέβαια μεμονωμένα ο καθένας και δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα, με τον κατάλληλο γνωστό μπορεί να αφαιρέσει τον χαρακτηρισμό αυτό!!! Έγκειται όμως στην αμεσότητα με τον εκάστοτε υπάλληλο όπως καταλαβαίνετε.

2. Δασαρχείο, Αρχαιολογία για ευνόητους λόγους

3. Χρήσεις Γης !!! Εδώ υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα. Προσφάτως έπεσε μία περίπτωση στα χέρια μου για την περιοχή της Λαυρεωτικής η οποία είναι σε περιοχή τύπου Γ σε ΖΟΕ το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο στην οποία επιτρέπονται: εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών και μετεωρολογικών σταθμών. Πάμε στην Πολεοδομία και μας απαντάει: Επιτρέπονται αυτά, δεν λέει πουθενά Φ/Β !!! Μα κύριε του λέω, το 1998 όταν βγήκε το ΦΕΚ της Λαυρεωτικής δεν γνωρίζαμε τα Φ/Β. Και όπως καταλαβαίνετε η απάντηση ήταν το σήκωμα των ώμων.

Είναι γεγονός ότι με τις χρήσεις γης υπάρχει ένα θέμα. Ένα θέμα το οποίο η επιτροπή που ασχολήθηκε το Χωροταξικό των ΑΠΕ δεν ακούμπησε. Ξέρετε γιατί? Διότι όταν συστήθηκε δεν είχε προκύψει ο νόμος για τα Φ/Β!!! Η επιτροπή συστήθηκε το Μάρτιο του 2006 και ο νόμος βγήκε τον Ιούνιο του 2006. Κι όμως, έως το Δεκέμβριο του 2008 δεν μπόρεσαν να αλλάξουν το λόγο για τον οποίο συστήθηκαν!!! (δεν βρίζω για να μην λογοκριθώ).

Εν τέλει, σε περιοχές ΖΟΕ ξεχάστε το, σε εντός σχεδίου περιοχές δηλ ξεχάστε το. Θα βρέιτε το μπελά σας είτε ως επενδυτές είτε ως μηχανικοί.

Όσον αφορά το περιθώριο που υπάρχει για αιτήσεις για πάρκα <20kW σύμφωνα με την τελυταία ενημέρωση από ΔΕΗ υπάρχει περιθώριο παντού. Σε όλους τους Νομούς. Με περιοχές όπως Ιωάννινα, Κιλκίς και Αττική να είναι κοντά στο όριο.

Όσον αφορά το κόσατος εγκατάστασης θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι δεν ξεπερνά τις 70-75.000 € με καλά Γερμανικά πανέλα και όχι φθηνά Κινέζικα.

Ο Αναπτυξιακός είναι άλλος ένα βραχνάς. Προσωπικά έβαλα 2 πάρκα των 20kW σε ένα Επενδυτικό Σχέδιο ώστε να ξεπεράσω τις 100.000€. Δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην το δεχτούν, αλλά και να μην το δεχτούν θεωρώ την επένδυση συμφέρουσα και χωρίς αναπτυξιακό. Δεν έχει νόημα να συζητάμε για τον αναπτυξιακό πλέον δεδομένου ότι "κλείνει" στις 31-12-2009 οπότε όποιος πρόλαβε πρόλαβε. Αν είστε έτοιμοι να καταθέσετε, θα έλεγα να το κάνετε. Δεν ξέρετε ποτέ. Πάρτε έναν Αριθμό Πρωτοκόλλου και μπορεί να εγκριθεί.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι ο μεγαλύτερος βραχνάς είναι η Πολεοδομία και δεν φταίνε οι Υπάλληλοι σε αυτή. Φταίει η Κεντρική Ηγεσία που δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ελπίζω να βοήθησα λίγο στο συμμάζεμα των πολλών ερωτήσεων και πολύ ευχαρίστως να μπορούσαμε από εδώ να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον στο όλο θέμα των Φ/Β.

Ξέχασα να πω ότι ένα πάρκο των 20kW μπορεί αν το εγκαταστήσει φυσικό πρόσωπο, απλά στην περίπτωση που θέλει να υπαχθεί σε κάποιο πρόγραμμα τύπου Αναπτυξιακός ενδεχομένως να συναντήσει δυσκολίες, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το λογιστικό. Άλλο να φορολογείσαι με 20% και άλλο με 30 και 40%.

Link to comment
Share on other sites

Χρηστο χρειαζεται το αγροτεμαχιο να εχει προσωπο σε δρομο?

Μιλαω για παρκο 20 kWp σε μη αρτιο και μη οικοδομησιμο?

Link to comment
Share on other sites

Να ενημερώσω ότι για το Κιλκίς οι άδειες για 20kwp, έχουν κλείσει και μπαίνεις σε λίστα αναμονής, για όταν θα ξανανοίξουν.

Επίσης ήθελα να ρωτήσω τον Χρήστο: οι τιμές που αναφέρεις (70-75.000€), είναι μόνο για την προμήθεια τωμ υλικών, ή με το "κλειδί στο χέρι"??

Link to comment
Share on other sites

Που μπορώ να βρώ μονογραμμικο διαγραμμα για φωτοβολταικά 20KW για να μπει στον φάκελο της ΔΕΗ. Δεν θα γίνει ετσι η τελική εγκατάσταση απλα το θέλω για να βγάλει προσφορά σύνδεσης η ΔΕΗ.

Link to comment
Share on other sites

stamatis: Ναι ο Αναπτυξιακός σταματά να δέχεται αιτήσεις 31/12. Για μετά άγνωστο τι πρόκειται να γίνει. Πολλά λέγονται, δεν ξέρει κανένας και δεν έχει νόημα να γραφούν τα ενδεχόμενα.

kostasales: όντως στο Κιλκίς έκλεισε το περιθώριο αλλά με πρόσφατη εντολή έδωσαν άλλα 500 kW για μεμονωμένες αιτήσεις.

zio7: στείλε μου το email σου με pm, μόνο που θα πρέπει να το προσαρμόσεις ανάλογα με τα string που έχεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.