Jump to content
Engineer

Προς ολοκλήρωση η κτηματογράφηση της χώρας

Recommended Posts

Ολοκληρώνεται σταδιακά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας για το κτηματολόγιο. Χθες «έκλεισε» για τη Θεσσαλονίκη, την Πιερία, την Πρέβεζα, την Αρτα και τη Λευκάδα, όπου συνελέγη περίπου το 50% των δηλώσεων, ενώ στα μέσα Σεπτεμβρίου είχε κλείσει το υπόλοιπο των Δωδεκανήσων, όπου η συλλογή δηλώσεων έφτασε το 75%.

Σταδιακά θα αρχίσουν να κλείνουν και τα «υποκαταστήματα» των υπό κτηματογράφηση περιοχών στο Ολυμπιακό Γήπεδο Γαλατσίου. Η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» προτρέπει τους πολίτες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους έως το τέλος του έτους, καθώς από τη νέα χρονιά ενδέχεται να τεθούν σε εφαρμογή τα πρόστιμα για καθυστερημένη υποβολή δήλωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», από τις περιοχές που έληξαν προχθές, σε Πρέβεζα, Αρτα και Λευκάδα συγκεντρώθηκε το 52,3% των δηλώσεων, στην Πιερία το 47,9% και στη Θεσσαλονίκη το 43,6%. Η επόμενη περιοχή που θα «κλείσει» στις 14 Οκτωβρίου είναι η Χαλκιδική (σήμερα στο 40,5%) και, ακολούθως, στις 31 Οκτωβρίου, ένας μεγάλος αριθμός περιοχών: Δράμα - Ξάνθη (σήμερα στο 40,5%), Καβάλα - Ροδόπη (38,2%), Γρεβενά (41,2%), Ιωάννινα (38,5%), Βοιωτία - Φωκίδα (31,6%), Ευρυτανία - Φθιώτιδα (33,2%), Αιτωλοακαρνανία (38,4%), Ηλεία (37,2%), Αρκαδία (35,9%), Λασίθι (33,8%) και Ηράκλειο (33,2%).

Να σημειωθεί ότι, καθώς αυτές οι περιοχές «κλείνουν», θα κλείσουν τα αντίστοιχα γραφεία στο Γαλάτσι και οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν εκπρόθεσμη δήλωση μόνο στο τοπικό γραφείο κτηματογράφησης ή ηλεκτρονικά.

Κατόπιν, στις 29 Νοεμβρίου κλείνουν Καστοριά - Φλώρινα, Μαγνησία και Σποράδες, Εύβοια, Αχαΐα, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα - Κορινθία, Σάμος, Χίο και Ικαρία. Στις περιοχές αυτές η συλλογή δηλώσεων κυμαίνεται κατά μέσον όρο σήμερα στο 24,5%.

Οι τελευταίες περιοχές που θα λήξουν είναι η Αττική, τα Ιόνια και η Λέσβος - Λήμνος, οι οποίες όμως ξεκίνησαν μόλις πριν από το καλοκαίρι.

Από την «Ελληνικό Κτηματολόγιο», πάντως, φαίνεται ότι θα υπάρξει ανοχή για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, μέχρι να ξεκινήσει η επόμενη φάση, αυτή της ανάρτησης (σε 3 μήνες από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η συλλογή δηλώσεων).

Στη συνέχεια όμως και ιδίως από το νέο έτος υπάρχει η πρόθεση επιβολής των προστίμων που προβλέπει η νομοθεσία για την καθυστερημένη κατάθεση.

Οι πολίτες πάντως που βλέπουν ότι δεν προλαβαίνουν να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας δεν πρέπει να διστάσουν. Υπάρχουν δύο επιλογές: είτε να πάρουν έναν αριθμό πρωτοκόλλου από το γραφείο κτηματογράφησης, με τον οποίο θα κλείσουν ραντεβού για κατάθεση των δικαιολογητικών λίγο καιρό αργότερα, ή να υποβάλουν τη δήλωση μόνο με τον τίτλο ιδιοκτησίας και να προσθέσουν τα δικαιολογητικά που λείπουν (λ.χ. τοπογραφικό, πιστοποιητικό μεταγραφής) αργότερα.


View full είδηση

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σημείωση σημαντική - στα Ιόνια νησιά στην Κέρκυρα δεν έχει αρχίσει κάποια νέα φάση κτηματολόγησης...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ποια ολοκλήρωση όταν η συλλογή δηλώσεων κυμαίνεται από 24.5% έως 52.3% ; 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ούτε σε 50 χρόνια από σήμερα δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί ούτε το 50% της συνολικής επιφάνειας.... Οπότε, παπαρολογούν..... και "σε δουλειά να βρισκόμαστε"!!!

 

P.S.

Κι αυτά τα λίγα που έχουν μέχρι σήμερα δηλωθεί, αποτελούν τη δουλειά του μέλλοντος των μηχανικών και των δικηγόρων κ.λπ., διότι τα περισσότερα δηλώνονται λάθος!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Φίλε Ιάσωνα θα διαφωνήσω.. αυτό που λες ίσως ισχύει σε κάτι χωράφια σε βουνά, δασωμένα πλέον κλπ που μικρή έως μηδαμινή αξία έχουν ούτως ή άλλως.

Σε αστικά ακίνητα ή σε περιοχές διανομών, αναδασμών κλπ μπορώ να πω ότι γενικά γίνεται σωστή δουλειά. Σίγουρα πάντως δεν είναι λάθος τα μισά.

Η Κτηματολόγιο Α.Ε. ουσιαστικά κάνει επικοινωνιακό "πόλεμο" ενάντια στην από στόμα σε στόμα πεποίθηση ότι "κανείς δεν έχει δηλώσει ακόμα". Και καλά κάνει, διότι όντως υπάρχει κάποια ροή πλέον και γρήγορα θα πάμε στο 50, 60, 80%. Και θα γίνει αυτό που γίνεται πάντα: το έργο θα ολοκληρωθεί και κάποιοι θα τρέχουν εκ των υστέρων σε ενστάσεις, αναγνωριστικές αγωγές κλπ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έχω παράδειγμα δήλωσης που παρελήφθη - εξοφλήθη κ.λπ. από κτηματολογικό γραφείο με συντεταγμένες γεωτεμαχίου σε νησί του Ιονίου, που ...."οδηγούν" ακριβώς καταμεσής της θάλασσας.... κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το ότι παρελήφθη δεν λέει κάτι, προφανώς υπήρξε συνενόηση με τον πολίτη ότι ουσιαστικά πρόκειται για ανεντόπιστο δικαίωμα. Πιθανώς να μην αναρτηθεί καν λόγω μη εντοπισμού, πιθανώς κιόλας να εντοπιστεί τελικά στην σωστή θέση. Δεν πρόκειται πάντως να αναρτηθεί μέσα στη θάλασσα να είσαι σίγουρος.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.