Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τύπος θεμελίωσης διώροφης κατοικίας από φέρουσα τοιχοποιία


 

Recommended Posts

Αν κατάλαβα καλά πρόκειται για αγρολιθοδομή... Τέτοιου είδους κατασκευές δεν καλύπτονται από κάποιον εν ισχύ κανονισμό! Η αργολιθοδομή εμφανίζει μορφές αστοχίας που δεν τις προβλέπει ο ΕΚ-6 και οι συνήθεις μορφές αστοχίας (Θλίψη, διάτμηση, ανατροπή) έχουν διαφορετικό χαρακτήρα... Επιπλέον παρά τις πολλές κατασκευές που έκανα με λιθοδομή και ΕΚ-6 μόνο μια φορά μου βγήκε ο αντισεισμικός σε διόρωφο με άοπλη - μη διαζωματική τοιχοποιία και αυτό ήταν με α=0,12 και ενισχύσεις... Και τέλος δεν έχω δει πολλούς μαστόρους (ασχέτως των δικών τους λεγομένων) κατάλληλους για φέρουσα αργολιθοδομή...

Αλλά μάλλον δεν είναι αυτό το θέμα μας.

 

Η μόνη απαίτηση σύνδεσης της τοιχοποιίας με το θεμέλιο είναι αυτή που υπάρχει και από δόμο σε δόμο: η συνάφεια του κονιάματος. Όπερ εκφράζεται σε συντελεστή τριβής 0,4 και fkv = 100kPa (ανάλογα με το κονίαμα και τα λιθοσώματα βέβαια). Που σημαίνει οτι απλώς πρέπει να χτίσεις την τοιχοποιία πάνω στο θεμέλιο, όπως θα χτίσεις την δεύτερη σειρά λιθοσωμάτων πάνω στην πρώτη.

 

Τυπικά η θεμελίωση στην φέρουσα τοιχοποιία είναι εσχάρα πεδιλολωρίδων που τρέχουν κάτω από τους περιμετρικούς και τους εσωτερικούς φέροντες τοίχους.

 

Το θεμέλιο χρειάζεται για να μεταβιβάσει τα φορτία της ανωδομής σε επαρκή επιφάνεια εδάφους. Επίσης παίζει και τον ρόλο του πρώτου διαζώματος για την τοιχοποιία, αν και σε καλά (βραχώδη) εδάφη τέτοια λειτουργία περιτεύει.

 

Άρα το πλάτος του θεμελίου θα προκύψει από τον έλεγχο της τάσης εδάφους και ύψος του από την κάμψη στον εγκάρσιο άξονα και τον εφελκυσμό στον διαμήκη (ή αλλοιώς ως απαίτηση να χωράει στην διατομή ο απαιτούμενος διαμήκης οπλισμός). Εξαιρετικά απίθανο να προκύψει πάνω από 0,30m, των επικαλύψεων συνεκτιμηθεισών).

Link to comment
Share on other sites

Τέρρυ, αν κατάλαβα καλά από το σχηματάκι σου, θεμελιώνεις σε βάθος 1m (χωρίς υπόγειο από μέσα) και έχεις για δάπεδο ισογείου πλάκα που περνάει από τους τοίχους και τους δένει σαν διάφραγμα (και επιπλέον φτάνει μέχρι τον περιμετρικό αναληματικό τοίχο). Πολύ όμορφα, το ύψος του θεμελίου (70cm) όμως μου φαίνεται κάπως μεγάλο... Η πλάκα βέβαια - εφόσον έχει από κάτω χώμα - είναι κάπως αυθαίρετο το πως θα διαστασιολογηθεί αλλά αυτό δεν πειράζει. Συνήθως εφόσον έχει τον ελάχιστο οπλισμό έχει και διαφραγματική λειτουργία (Η οποία στην στάθμη αυτή κάνει μεν καλό, αλλά δεν είναι αναγκαία). Συχνά στο κομάτι της πλάκας που βρίσκεται στο πάχος της τοιχοποιίας διαμορφώνουμε κρυφοδοκό (σαν σενάζ στο πάχος της πλάκας) με στεφανάκια ανά 20 ~ 30cm και διαμήκη οπλισμό, κατασκευή που είναι απλή και δεν κοστίζει ιδιαίτερα, αν και εφόσον η κρυφοδοκός (ή κρυφοσενάζ) αποτελεί τμήμα της πλάκας (του διαφράγματος) δεν υπάρχουν δράσεις που να απαιτούν διαμήκη οπλισμό (όπως σε φορείς Ω/Σ οι δοκοί οι μονολιθικά συνδεδεμένες με πλάκα δεν φέρουν αξονικό). Συνήθως το υπόγειο τμήμα του τοίχου το κάνουμε παχύτερο του υπέργειου, αλλά αυτό δεν είναι αναγκαίο.

 

Α, ναί, έλεγες για το μπάζωμα... Θέλει λίγη προσοχή, μικρό μηχάνημα (πχ διαβολάκι ή JCB) και όχι πολύ τσαμπουκά στον τοίχο. Μπάζωμα κατά στρώσεις και σχετική συμπύκνωση (συνήθως η διέλευση του μηχανήματος κάνει επαρκή συμπύκνωση αν στρώνει 15 ~ 20cm την φορά). Ακόμη κι εάν μπαζώσει πρώτα από την μία πλευρά του τοίχου και μετά από την άλλη οι εδαφικές ωθήσεις στο 1,50m δεν είναι μεγάλες για να γίνει ζημιά. Φυσικά αν μπορεί να μπαζώνει εναλάξ μέσα - έξω είναι καλύτερα...

Link to comment
Share on other sites

Με όλα όσα διάβασα εδω εχω απορίες τωρα.

Δεν γνώριζα την ανάγκη σύνδεσης του θεμελίου από σκυρόδεμα με την λιθοδομή. Νόμιζα ότι με το βάρος μόνο ήταν μια χαρά.

Αν κάνεις ένα πέδιλο κατά μήκος των τοίχων ύψους 50, 60 ή 80 εκ. και πλάτους για τοίχο π.χ. 60 εκ. πες 1,20 μ.

Αφού σηκώσεις τον τοίχο πάνω στο πέδιλο να βάλεις ένα καλουπάκι πάνω στο πέδιλο από κάθε πλευρά, να πατάει στο πέδιλο, και να ρίξεις από ένα στηθαιάκι εκατέρωθεν ύψους π.χ. 20 εκ. και πάχους 15. Και βέβαια όλα αυτά μέσα στο έδαφος. Εννοείται ότι από το πέδιλο θα έχουν μείνει αναμονές έτοιμες για να αποτελέσουν τον οπλισμό του στηθαίου.

Αυτή η κατασκευη δεν δένει επαρκώς το θεμέλιο με τον τοίχο;

Link to comment
Share on other sites

Δεν θεωρώ ότι ο τοίχος θέλει κάποια ιδιαίτερη ένωση με την θεμελίωση.

Διαφορετικά θα δέναμε ιδιαίτερα και πέτρα με πέτρα.

Link to comment
Share on other sites

Αγρια επιφάνεια,καλό καθαρισμα,διαβροχή και συνδετικό κονίαμα.Όπως κάνουμε και με τις συμβατικές κατασκευές απο τούβλα.

Link to comment
Share on other sites

Σε πεδιλοδοκο διαστασεων 70εκ(υψος) & 80εκ (πλατος) τι οπλισμο θα βαζατε (διαμηκη, περισφυγξη)???

 

Μιλαμε για θεμελιωση πετρινου τοιχου...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.