Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ψευδής βεβαίωση μηχανικού περί νομιμότητας σε αγοραπωλησία ακινήτου


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 107
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@sissy_arch<>Αν η μόνη αυθαιρεσία είναι ο εξώστης, η βεβαίωση του μηχανικού δεν είναι ψευδής. Βεβαίως ο μηχανικός έπρεπε να ενημερώσει τον υποψήφιο νέο ιδιοκτήτη πριν την αγοραπωλησία ακόμα και αν βιάζεται ο πωλητής. Η αυθαιρεσία μπορεί να τακτοποιηθεί έστω και τώρα. Επιπλέον θεωρώ ότι πρέπει να διορθωθεί η περιγραφή στο συμβόλαιο.

  • Upvote 5
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δε νομίζω συνάδελφε ότι είναι τόσο απλό να κάνεις τακτοποίηση σε ακίνητο που έχει βγει ήδη βεβαίωση. Αν ήταν δε θα είχε και ιδιαίτερη σημασία η ίδια η βεβαίωση....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η βεβαίωση αφορά τυχόν υπερβάσεις κάλυψης, δόμησης, ύψους και αλλαγές χρήσης. Η τακτοποίηση του αυθαίρετου εξώστη γίνεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σωστές οι ενέργειες του προηγούμενου μηχανικού.

  • Upvote 5
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

@Aeolian
@sissy_arch

Ο εξ ολοκλήρου αυθαίρετος εξώστης δεν είναι στις εξαιρέσεις κ υπό προϋποθέσεις μπορεί να απαιτεί κ μσε.

Το να το πας 83.2.β μου φαίνεται ότι παίζεις με τη διατύπωση. Αν ήταν έτσι δεν υπήρχε λόγος για λοιπές παραβάσεις γενικά!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ποιες εξαιρέσεις να ανήκει συνάδελφε; Η παράγραφος 2 του άρθρου 83 αναφέρει όσα βεβαιώνονται από τον μηχανικό. Φυσικά θα χρησιμοποιηθεί αυτή. Δεν παίζουμε με κάποια διατύπωση διότι ο εξώστης δεν είναι εξαίρεση σε κάτι. Επαναλαμβάνω ότι εξ αρχής έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί αλλιώς το θέμα του εξώστη. Το θέμα είναι τώρα τι γίνεται.

Edited by Aeolian
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στο 83.2.γ αναφερόμουν. Μόνο έτσι θα είχε εγκυρότητα η βεβαίωση (αν άνηκε εκεί).
Ο εξώστης είναι αυθαιρεσία μη εξαιρούμενη, τώρα αν δεν το πιάνει η διατύωση του 83.2.β είναι άλλο θέμα. Άρα τώρα πιάστο αυγό κ κούρευτο.
Btw δεν έβαλα εγώ το -1.

Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 83

2. Με την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και τη βεβαίωση μηχανικού δηλώνεται και βεβαιώνεται αντίστοιχα ότι:

γ) οι υφιστάμενες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 82 και δεν υπάγονται σε καμία άλλη από τις περιπτώσεις του άρθρου 89.

Άρθρο 82

2. Από τις διατάξεις της παραγράφου 1 εξαιρούνται τα ακίνητα στα οποία έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις που:

θ) εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παραγράφου 3 του άρθρου 81 εξαιρουμένων των περιπτώσεων β, γ, δ.

Άρθρο 81

3. Ως πολεοδομικές παραβάσεις ορίζονται οι εξής:

α) κάθε κατασκευή που έχει εκτελεστεί κατά παράβαση εκδοθείσας οικοδομικής άδειας/άδειας δόμησης, με την οποία δημιουργούνται χώροι κύριας η βοηθητικής χρήσης χωρίς να μεταβάλλονται τα στοιχεία της κάλυψης, της δόμησης, του ύψους και του όγκου του διαγράμματος κάλυψης/δόμησης, και δεν θίγονται στοιχεία του φέροντα οργανισμού.  

 

Συνοπτικά:

Το 83/2/γ μας παραπέμπει στο 82/2/θ και αυτό στο 81/3/α.

Σε αυτή την εξαίρεση ανήκει η περίπτωσή μας.

 

28 λεπτά πριν, zazeng said:

Btw δεν έβαλα εγώ το -1.

Το ξέρω συνάδελφε.

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω κάτι, θεωρείς ότι αν με τον αυθαίρετο εξώστη δεν υπερβαίνει σε εμβαδόν το 20% τότε δεν μπορείς να πεις "καλώς δόθηκε" η βεβαίωση? εγώ θεωρούσα ότι δε παίρνει απαλλαγής και ότι είναι άκυρη η βεβαίωση, αλλά υπάρχει συνάδελφος που επικαλέστηκε το γγ της κατ3και ότι βάσει του 83 3ζ δεν απαιτεί τακτοποίηση. Τι λες εσύ? δεν έχω απαντήσει ακόμα στο πελάτη. Δεν έχω αποφασίσει ούτε εγώ, άσχετα και με τη διατύπωση του νόμου, αν ουσιαστικά είχε νόημα να γίνει τακτοποίηση ή είναι επουσιώδες. Εγώ προσωπικά δε θα έδινα βεβαίωση. Αλλά με αυτα που έχω δει τελευταία, δε ξέρω μήπως τελικά το παρακάνω και εγώ στη τυπικότητα. Και ξαναλέω. Είναι δεδομένη η κατάσταση. Εσύ στη θέση μου τώρα τι θα πρότεινες?

Link to comment
Share on other sites

δεν βλεπω καμμια περιπτωση εφαρμογης του 96/γγ

Δεν εχουμε αλλαγη διαστασεων, εχουμε εξ αρχης νεο αυθαιρετο μπαλκονι

Αρα ειναι 100% αλλαγη διαστασης

[να δουμε εάν υπαρχει αλλη διαταξη...]

[εδω απο την κωδικοποιηση του καν62]

γγ)       αλλαγή των διαστάσεων των εξωστών που προκαλεί υπέρβαση της επιφανείας τους έως είκοσι τις εκατό (20%). Συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα περίπτωση και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης και ανοικτοί εξώστες που υπέρκεινται του κοινόχρηστου χώρου της πόλης, εφόσον εξασφαλίζεται κάτω από την επιφάνειά τους καθαρό ελεύθερο ύψος τουλάχιστον τριών (3) μέτρων,

Η υπέρβαση αφορά στη συνολική επιφάνεια των εξωστών που έχουν κατασκευαστεί, σε σχέση με τη συνολική επιφάνεια των εξωστών των εγκεκριμένων σχεδίων.

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.