Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέος Μηχανικός? Ρώτησε εδώ… άφοβα!


Recommended Posts

1 ώρα πριν, mikegad said:

Ρε παιδιά αυτό προς προκύπτει;
Αναφέρεται κάπου στο νόμο, πέραν

Όχι. Είναι από αυτά που θα πρέπει να μυρίσουμε τα νύχια μας.

Δεν θυμάμαι αν αναφέρεται στις εγκυκλιους του 4178. Λογικά θα το βρεις σε αρκετές ερωταπαντήσεις του ΤΕΕ κ είναι γενική πρακτική.

Εφαρμόζεται μόνο στα ακίνητα με σύσταση, όπου θεωρείται ότι είναι κοινή αυθαιρεσία όλων των ιδιοκτητών, εξού κ τα 1000/1000. Αρκεί να είναι όντως κοινόχρηστο βέβαια. Αν δεν έχεις βαφτίσει το ψάρι κρέας, δεν έχεις κάτι να φοβάσαι.

Στο παράδειγμα που αναφέρεις γιατί να είναι ο συντελεστής 0%; Θα είναι 200/συνολική επιτρεπομενη, άρα μίνιμουμ 100% (υποθέτω ότι στο κτίριο της άδειας έχει συσταθεί οριζόντια, έχει εξαντληθεί η δόμηση και το αυθαίρετο είναι στον ακάλυπτο και χωρίς χιλιοστά δικά του). Εννοείται αν υπάρχουν και άλλα αυθαίρετα στα κοινόχρηστα προστίθονται στον αριθμητή. Ο συντελεστής αυτός αφορά τη δήλωση κοινοχρήστων και όχι των ο.ι.

Στην περίπτωση μη ύπαρξης σύστασης ο.ι. η διαφορά είναι ότι θα έχουμε ένα συντελεστή για όλο το ακίνητο (και μια δήλωση) και στον αριθμητή θα προσθέσουμε και ότι αυθαιρετα έχει και το αρχικό κτίριο.

@KidPadel

Βάλε ένα σχηματάκι να συνεννοηθούμε.

 

Edited by zazeng
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 136
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

4 ώρες πριν, zazeng said:

Στο παράδειγμα που αναφέρεις γιατί να είναι ο συντελεστής 0%; Θα είναι 200/συνολική επιτρεπομενη, άρα μίνιμουμ 100%

ναι έχεις δίκιο σ αυτό, λάθος μου εκ παραδρομής, ο συντελεστής θα είναι 100% και αν θεωρούσαμε πως είχε  0/1000 θα επιλέγαμε >200%

Ωστόσο γλιτώνει την κατηγορία 5 μ αυτό τον τρόπο, οπότε και λόγω του κλειδώματος που ισχύει πλέον είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί κάποια επίσημη αναφορά. Ειδάλλως είναι σαν να πληρώνει κάποιος για να αυτοκαρφωθεί.

Αν εννοείς τις ανταπαντήσεις του ΤΕΕ Πελοπονήσου έχω βρει πολλές περιπτώσεις να δίνουν διαφορετικές απαντήσεις σε όμοια θέματα. Να ναι καλά βέβαια οι άνθρωποι που ασχολούνται, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε αυτό..προσωπική άποψη εκφράζουν.

Link to comment
Share on other sites

26 λεπτά πριν, mikegad said:

να βρεθεί κάποια επίσημη αναφορά

Έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει.

Για τις ερωταπαντήσεις την ίδια άποψη έχω, γενικά τελευταίες τις κοιτάω.

Η δόμηση πάντως δεν μοιράζεται στις ιδιοκτησίες, απλά χρησιμοποιούμε αυτήν που αναλογεί στη κάθε δήλωση για να τις κρίνουμε.

Δεν είναι σπάνιο μια οριζόντια να έχει πολύ λίγα χιλιοστά κ με μικρή αυθαιρεσία να πάει ο συντελεστής > 200%. Τι να κάνουμε αφού αυτό του αναλογεί του κου ιδιοκτητη. 

Ή να έχει εξαντληθεί η δόμηση και παρόλαυτα να έχουμε 300/1000 δικαίωμα υψουν, το οποίο μικραίνει τον παρονομαστή για τις υπόλοιπες οριζόντιες.

Αναλογικά και στη δήλωση κοινοχρήστων, μόνο που εδώ έχουμε όλους τους ιδιοκτήτες από πίσω, άρα συγκρίνουμε με το 100%.

 

Edited by zazeng
Link to comment
Share on other sites

Μια άλλη απορία που είχα είναι αν το ισόγειο έχει γίνει κατά 10 τ.μ. μικρότερο απ'ότι στην άδεια, το οποίο διορθώθηκε κατά κάποιο τρόπο στα σχέδια της άδειας του ορόφου, αν στο ισόγειο έχει γίνει επέκταση της τάξης των 10 τ.μ., δηλαδή εν τέλη (με το αυθαίρετο) έχω τα ίδια τ.μ. σαν αριθμό αλλά όχι σαν σχήμα κτηρίου, πως το αντιμετοπίζω;

Link to comment
Share on other sites

KidPadel,

πώς "λειπουνε" και τι να καταλαβουμε οταν λες  "διορθωθηκαν κατα καποιον τροπο" στα σχεδια της αδειας????

ποιο μεγάλωσε στη θεση του?

τι λενε τα συμβολαια??

Ξαναδες τα

τι ελεγε η αδεια/ τι η συσταση/ πώς ειναι σημερα/ για ποιον λογο/ και ποιους επηρεαζει..

καλημερα zazeng

 

Link to comment
Share on other sites

Ερώτηση στον 4495.Όταν έχω ένα μια Ο.Ι πολυκατοικιας η οποία ήταν αποθήκη στην άδεια και έγινε διαμέρισμα.Η υπέρβαση δόμησης κυρίων χώρων καλύπτει και τις μεταβολές-δημιουργία νέων ανοιγμάτων προς τον εξώστη αυτής η χρειάζεται δήλωση αυτών με αναλυτικό ή κάτι άλλο;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Καλησπέρα σε όλους.! 

Πελάτης θέλει να καθαρίσει το οικόπεδο του στην περιοχή της Αθήνας. Το οικόπεδο έχει μέσα ένα ερείπιο - 2 εγκάρσιους τοίχους πετρινους (το οποίο έτσι δηλώνεται και στο τοπογραφικό του 2020) καθώς και κάποια δέντρα (ευτυχώς όχι ελιές) αλλά και χόρτα και σκουπίδια κ.ο.κ.

Κοιτώντας επίσης, το Ε9, το Ενφια και το συμβόλαιο ακινήτου, το κτίριο-ερείπιο δεν αναφέρεται πουθενά. Επίσης το "ερείπιο" αναφέρει ο πελάτης ότι είναι προ του 1965..

Που πρέπει να απευθυνθώ για να βγάλω άδεια αποψίλωσης? Επικοινωνώ με το δήμο ή με την πολεοδομία? Επίσης για να καθαιρεθει η τοιχοποιία θα χρειαστεί άδεια κατεδάφισης?? 

Ευχαριστώ.! 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα,

Σε στατική μελέτη, έχω διώροφο κτήριο με θεμελιώση στο 0,00 και δεξαμενή νερού με θεμελίωση στο -3,00. 
Τα δύο αυτά κτίσματα χωρίζονται από αρμό (εφάπτονται από την μια μεριά). Κατασκευαστικά δεν θα παρουσιαστεί πρόβλημα στο σημείου του αρμού στο 0,00; Για να γίνει ο ξύλοτυπος του τοιχείου της δεξαμενής που εφάπτεται στο κτήριο θα χρειαστεί να αφαιρεθεί λίγο απο το έδαφος που θα πατήσει η έκκεντρη πεδιλοδοκός του ισογείου αργότερα.  

armos.png

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.