Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγές ΝΟΚ στο νομοσχέδιο προς διαβούλευση 2020


Recommended Posts

9 ώρες πριν, kan62 said:

Άρθρο 2 -  Ορισμοί

Στους ορισμούς προτείνεται αντικατάσταση ή προσθήκη εδαφίων ως εξής :

1.     Εσωτερικές διαρρυθμίσες ...

2.     Μικρές διασκευές χώρο ...

Επίσης από τους ορισμούς λείπουν οι ανωτέρω, που παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στο πότε απαιτείται ΕΕΔΜΚ και κατ΄ επέκταση στο αν είναι πολεοδομική παράβαση η καθαίρεση και η κατασκευή νέων εσωτερικών χωρισμάτων εντός των διηρημένων ιδιοκτησιών.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 58
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@nik, καλύπτει αυτή την περίπτωση στην  §4δ με την αναφορά στο άρθρο 17 .

"δ.   Χώρων και κατασκευών όπως ορίζονται στα άρθρα 16 και 17 με τις ελάχιστες διαστάσεις που προβλέπονται σε αυτά."

 

Link to comment
Share on other sites

αρθρο 93

μελετη προσβασιμοτητας

Οι διαμορφώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο αυτή γίνονται σύμφωνα με τις Οδηγίες Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αναφέρονται στην παραπάνω παράγραφο 1 και θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2020, με την προϋπόθεση ότι δεν θίγεται ο φέρων οργανισμός του κτιρίου, άλλως τα κτίρια θα θεωρούνται αυθαίρετα.

υγ

Συγκεκριμένα  ο κ Μπακογιάννης απαντά ότι: «Η μελέτη προσβασιμότητας μετά τη ψήφιση του νέου πολεοδομικού και χωροταξικού νομοσχεδίου είναι υποχρεωτική  για όλα τα κτίρια, είναι άμεσης εφαρμογής. Το πόσο άμεσης εφαρμογής εξαρτάται από τον κάθε ένα ιδιοκτήτη, από το τι θέλει να κάνει. Θα προκύψει με την πρώτη δυνητική πράξη που θα θελήσει να δημιουργήσει  αν θέλει να μισθώσει, να μεταβιβάσει το ακίνητο του, από εκεί θα προκύψει».

 

περισσότερα εδω

https://ecopress.gr/ypochreotika-meleti-kai-erga-prosvasimotitas-gia-metavivaseis-akiniton/
 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

ΑΡΘΡΟ 1§5α· (στην διαβούλευση άρθρο 80)

5. α) Οι ειδικές πολεοδομικές διατάξεις, με την επιφύλαξη της παρ. 6, κατισχύουν των γενικών διατάξεων, που περιέχονται στον παρόντα νόμο.

Ποια είναι η παράγραφος 6; Το άρθρο τελειώνει την αρίθμηση στο "5γ":confused:

Link to comment
Share on other sites

5 λεπτά πριν, melissa said:

ΑΡΘΡΟ 1§5α· (στην διαβούλευση άρθρο 80)

5. α) Οι ειδικές πολεοδομικές διατάξεις, με την επιφύλαξη της παρ. 6, κατισχύουν των γενικών διατάξεων, που περιέχονται στον παρόντα νόμο.

Ποια είναι η παράγραφος 6; Το άρθρο τελειώνει την αρίθμηση στο "5γ":confused:

Μήπως εννοεί το 5.β); Edited: Στη διαβούλευση λέει "παρ 6" και στα προσχέδια αορίστως "επόμενη παράγραφος".

Edited by curzondax
Link to comment
Share on other sites

Ένα-δυο λόγια για το Άρθ-2 "Ορισμοί" όχι επειδή βλέπω λάθη αλλά έχω σχόλια ως προς τη φιλοσοφία του σχεδιασμού του όλου κειμένου και της τοποθέτησης της πληροφορίας μέσα σε αυτό για να διαβάζεται καλύτερα και ταχύτερα:

On 5/8/2020 at 4:34 ΜΜ, kan62 said:

3.     Ακάλυπτος χώρος είναι ο χώρος του οικοπέδου που δεν δομείται και περιλαμβάνει τους υποχρεωτικά ακάλυπτους χώρους καθώς και τυχόν άλλους προαιρετικά ακάλυπτους χώρους.

Μήπως είναι πλεονασμός (επίσης δες επόμενα 2 σχόλια); 

On 5/8/2020 at 4:34 ΜΜ, kan62 said:

70.   Προκήπιο (ή πρασιά) είναι το τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου, που βρίσκεται μεταξύ της ρυμοτομικής και οικοδομικής γραμμής, όπως αυτές ορίζονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο. Στα προκήπια επεκτείνονται δημόσια δικαιώματα με θεώρηση ειδικών περιορισμών δόμησης μεταξύ οικοδομικής και ρυμοτομικής γραμμής.

Για την τελευταία πρόταση και γενικότερα και όλους τους ορισμούς μήπως είναι καλύτερα να περιορίζονται οι ορισμοί μόνο σε τεχνικές περιγραφές και οι τυχόν περαιτέρω διατάξεις επί αυτών να βρίσκονται σε άλλα άρθρα (επίσης δες επόμενο σχόλιο);

On 5/8/2020 at 4:34 ΜΜ, kan62 said:

8.     Αρχιτεκτονικά, λειτουργικά, ενεργειακά ή διακοσμητικά στοιχεία είναι τα φέροντα ή μη στοιχεία, όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 16, που διαμορφώνουν, μαζί με το δομικό κέλυφος και τις επενδύσεις του, το κέλυφος του κτιρίου.

15.   Διπλά κελύφη είναι κατασκευές συστήματος πρόσοψης του άρθρου 16 που αποτελούνται από μια εξωτερική και μια εσωτερική επιφάνεια, μεταξύ των οποίων μεσολαβεί κενό ικανών διαστάσεων στο οποίο διακινείται αέρας ώστε να εξυπηρετείται η βιοκλιματική λειτουργία του κτιρίου.

26α. Επενδύσεις είναι οι μη φέρουσες επικαλύψεις ή μονώσεις του δομικού κελύφους κτιρίου, όπως αυτές  περιγράφονται στο άρθρο 16, που συμμετέχουν, μαζί με το δομικό κέλυφος και τα λοιπά στοιχεία, στη διαμόρφωση του κελύφους του.

Αντιστοίχως με το προηγούμενο σχόλιο ενδεχομένως να είναι καλύτερα οι περιγραφές των ίδιων των τεχνικών στοιχείων να περιορίζονται στο Αρθ-2 "Ορισμοί" και ας μεγαλώσουν το άρθρο (και ας του προσθέσουν παραδείγματα) ώστε να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ ορισμών και διατάξεων επί αυτών (ή εναλλακτικά να προστεθεί άρθρο ή παράρτημα για τις περιγραφές των στοιχείων).

Link to comment
Share on other sites

Συγκεντρωτικά τα μέχρι τώρα σχόλιά μου στη διαβούλευση (μένει μόνο το άρθρο 17) :

Άρθρο 2 -  Ορισμοί

Στους ορισμούς προτείνεται αντικατάσταση ή προσθήκη εδαφίων ως εξής :

 

1.      Αίθριο είναι ο υπαίθριος χώρος που περιβάλλεται από όλες τις πλευρές του από κτίριο/α ή όριο/α του οικοπέδου και στον οποίο εγγράφεται κύκλος διαμέτρου Δ. Το αίθριο υπό συνθήκες συμμετέχει στον ελάχιστο υποχρεωτικά ακάλυπτο χώρο και είναι δυνατό να έχουν ανοίγματα σε αυτό χώροι κύριας ή βοηθητικής χρήσης.

         Ως αίθριο ορίζεται και το ηλιακό αίθριο όταν αυτό περιβάλλεται από όλες τις πλευρές του από το κτίριο, στεγάζεται από κινητά διαφανή στοιχεία έμμεσου ηλιακού κέρδους και συνεισφέρει στην συνολική ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. Για την αποφυγή υπερθέρμανσης ο χώρος αυτός κατά τη θερινή περίοδο θα πρέπει σε τμήματα του να αφήνεται ανοικτός, σύμφωνα με σχετική μελέτη ή να σκιάζεται από ελαφριά στοιχεία σκίασης.

3.      Ακάλυπτος χώρος είναι ο χώρος του οικοπέδου που δεν δομείται και περιλαμβάνει υποχρεωτικά ακάλυπτους χώρους και τυχόν άλλους προαιρετικά ακάλυπτους χώρους.

6.      Ανοικτός ημιυπαίθριος χώρος είναι ο μη θερμαινόμενος στεγασμένος χώρος που διαθέτει τουλάχιστον μία ανοιχτή πλευρά, προς δημόσιο κοινόχρηστο χώρο ή ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου που εξασφαλίζει πλήρως δικαίωμα ανεμπόδιστου φωτισμού και αερισμού, όταν το συνολικό μήκος των ανοιγμάτων του είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 35% του περιγράμματος του χώρου.

8.      Αρχιτεκτονικά, λειτουργικά ή διακοσμητικά στοιχεία είναι φέροντα ή μη στοιχεία, όπως ενδεικτικά απαριθμούνται και περιγράφονται στο άρθρο 16 του παρόντος, που διαμορφώνουν, με το δομικό κέλυφος και τις επενδύσεις του, το κέλυφος του κτιρίου.

15.    Διπλά κελύφη είναι κατασκευές συστήματος πρόσοψης, που αποτελούνται από μια εξωτερική και μια εσωτερική επιφάνεια μεταξύ των οποίων μεσολαβεί κενό ικανών διαστάσεων μέσω του οποίου διακινείται αέρας ώστε να εξυπηρετείται η βιοκλιματική λειτουργία του κτιρίου.

16α. Δομικό κέλυφος κτιρίου είναι η επιφάνεια που περικλείει τη δομική υλοποίηση όλων των χώρων του κτιρίου που προσμετρώνται στην κάλυψη και ορίζεται από τον φέροντα οργανισμό και τους εξωτερικούς τοίχους πλήρωσης.

26α. Επενδύσεις είναι οι μη φέρουσες επικαλύψεις ή/και μονώσεις του δομικού κελύφους του κτιρίου, όπως ενδεικτικά απαριθμούνται και περιγράφονται στο άρθρο 16 του παρόντος, που συμμετέχουν, με το δομικό κέλυφος και τα λοιπά στοιχεία, στη διαμόρφωση του κελύφους του κτιρίου.

28.    Εσωτερικός εξώστης (πατάρι) είναι ο ανώτερος προσβάσιμος χώρος εντός χώρου κύριας χρήσης της οποίας αποτελεί λειτουργικό παράρτημα, έχει προσπέλαση αποκλειστικά από τον υποκείμενο χώρο, συνολικό μικτό εμβαδόν μαζί με την κλίμακα ανόδου μικρότερο του 70% αυτού του υποκείμενου χώρου, δεν θεωρείται όροφος και δεν αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία. Το πατάρι μπορεί να είναι συνεπίπεδο με όμορους χώρους κύριας χρήσης, μη λειτουργικά εξαρτημένους από αυτό ή από την υποκείμενη αυτού κύρια χρήση, και να φέρει κλειστούς βοηθητικούς χώρους (π.χ. WC) σε οποιοδήποτε σημείο της επιφανείας του.

34.    Κάλυψη του οικοπέδου είναι η επιφάνεια προβολής πάνω σε οριζόντιο επίπεδο όλων των χώρων των κτιρίων που προσμετρώνται στην κάλυψη.

34α. Κέλυφος κτιρίου είναι η περιβάλλουσα επιφάνεια χώρων, στοιχείων, επενδύσεων ή εγκαταστάσεων του κτιρίου που ρυθμίζονται από τον παρόντα κανονισμό.

37.    Κλειστός εσωτερικός χώρος (κλειστό πατάρι) είναι μερικά προσβάσιμος χώρος (χωρίς μόνιμη κατασκευή κλίμακας) άνωθεν χώρου κύριας ή βοηθητικής χρήσης, ο οποίος έχει ύψος έως 1,20 μ. και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως χώρος αποθήκευσης, δεν θεωρείται όροφος και δεν μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία.

38.    Κλειστός εξώστης (έρκερ) είναι η κλειστή από όλες τις εξωτερικές πλευρές προεξοχή τμήματος ορόφου πέραν του δομικού κελύφους του κτιρίου η οποία περιλαμβάνει την επέκταση χώρου κύριας ή βοηθητικής χρήσης.

39.    Κοινόχρηστοι χώροι είναι οι κοινής χρήσης ελεύθεροι χώροι, που καθορίζονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ή έχουν τεθεί σε κοινή χρήση με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο ή ορίζονται από σύσταση συνιδιοκτησίας. Διακρίνονται σε δημόσιους ή συνιδιόκτητους και συνήθως χωρίζονται μεταξύ τους από τη ρυμοτομική γραμμή.

42.    Κτίριο είναι το σύνολο κατασκευών που αποτελείται από χώρους, στοιχεία και εγκαταστάσεις και προορίζεται για προσωρινή ή μόνιμη παραμονή των χρηστών του.

56.    Όψη του κτιρίου είναι η προβολή του κελύφους κτιρίου σε τυχαίο επίπεδο. Η ονοματολογία των όψεων εξαρτάται από τον προσανατολισμό τους. Η όψη σε οριζόντιο επίπεδο με προσανατολισμό προς τα κάτω ονομάζεται κάτοψη δώματος ή/και στέγης ή απλώς κτιρίου όταν το κτίριο δεν έχει δώμα ή στέγη.

60.    Πέργκολα είναι η εξωτερική σταθερή κατασκευή, που προορίζεται για την αναρρίχηση φυτών ή την τοποθέτηση προσωρινών σκιάστρων από ύφασμα, καλαμωτή ή άλλα κινητά στοιχεία, αποκλειομένων οποιωνδήποτε άλλων κατακόρυφων ή οριζόντιων στοιχείων πλήρωσης του φέροντα οργανισμού της κατασκευής της.

61.    Περίγραμμα κτιρίου είναι η περίμετρος της επιφάνειας προβολής σε οριζόντιο επίπεδο όλων των χώρων του κτιρίου που προσμετρώνται στην κάλυψη.

61α. Περίγραμμα ορόφου είναι η περίμετρος της επιφάνειας προβολής σε οριζόντιο επίπεδο όλων των χώρων του ορόφου που προσμετρώνται στην κάλυψη.

68.    Ποσοστό υποχρεωτικής φύτευσης ακαλύπτου είναι ο αριθμός που πολλαπλασιαζόμενος με την επιφάνεια του ελάχιστου υποχρεωτικά ακάλυπτου χώρου ορίζει την επιφάνεια του οικοπέδου που υποχρεωτικά φυτεύεται.

70.    Προκήπιο (ή πρασιά) είναι το τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου που βρίσκεται μεταξύ της ρυμοτομικής και οικοδομικής γραμμής, όπως αυτές ορίζονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, στο οποίο επεκτείνονται δημόσια δικαιώματα με τον καθορισμό ειδικών περιορισμών δόμησης.

70α. Πρόσβαση ανεμπόδιστης διόδου είναι αυτή που εξασφαλίζει τη δίοδο με διαστάσεις πλάτους τουλάχιστον 1,00 μ. για ακάλυπτη ή 2,50 μ. για ανοικτή στεγασμένη δίοδο και με διάσταση ύψους τουλάχιστον κύριας χρήσης.

89.    Υποχρεωτικά ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου είναι σύνολο χώρων που παραμένουν υποχρεωτικά ακάλυπτοι : α) λόγω εφαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου (πχ. προκήπιο, ακάλυπτη στοά), β) λόγω τήρησης των αποστάσεων από τα όρια του οικοπέδου (πχ. απόσταση Δ, δ ή απομένουσα κτιρίου 9 μ.) και γ) προκειμένου να μην υπάρχει υπέρβαση της επιτρεπομένης κάλυψης της περιοχής.

Στην επιφάνεια του υποχρεωτικά ακάλυπτου χώρου πρέπει να εξασφαλίζεται η συνεχόμενη και ανεμπόδιστη  επικοινωνία με δημόσιους κοινόχρηστους χώρους πάντοτε με πρόσβαση ανεμπόδιστης διόδου.

Η επιφάνεια του ακάλυπτου χώρου που απαιτείται προκειμένου να μην υπάρξει υπέρβαση της επιτρεπόμενης κάλυψης της περιοχής αποτελεί τον ελάχιστο υποχρεωτικά ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου και ποσοστό αυτής διαμορφώνεται με την κατάλληλη φύτευση, ώστε να δημιουργείται ευνοϊκό μικροκλίμα τόσο για το κτίριο όσο και για το Ο.Τ.. Στον ελάχιστο υποχρεωτικά ακάλυπτο χώρο μπορεί να περιλαμβάνονται και αίθρια τα οποία ξεκινούν από τη στάθμη του οριστικά διαμορφωμένου εδάφους εφόσον είναι προσπελάσιμα μέσω του λοιπού υποχρεωτικά ακάλυπτου ή ανοικτού ημιυπαίθριου χώρου με πρόσβαση ανεμπόδιστης διόδου ή κλειστού κοινόχρηστου χώρου του κτιρίου με ύψος κύριας χρήσης.

89α. Ύψος ανεμπόδιστης κυκλοφορίας (όδευσης) πεζών είναι η κατακόρυφη απόσταση 3,0 μ. από το διαμορφωμένο έδαφος μέχρι το χαμηλότερο εμπόδιο πάνω από πιθανές πορείες πεζών σε ακάλυπτο χώρο.

89β. Ύψος ανεμπόδιστης κυκλοφορίας (όδευσης) οχημάτων είναι η κατακόρυφη απόσταση 5,0 μ. από το διαμορφωμένο έδαφος μέχρι το χαμηλότερο εμπόδιο πάνω από πιθανές πορείες οχημάτων σε οδούς και στην επέκτασή τους επί των πεζοδρομίων μέχρι και 0,50 μ. από το κράσπεδο.

Άρθρο 3 -  Ορισμοί συντελεστών και μεγεθών

Μετά τους ορισμούς των Δ και δ προτείνεται να προστεθεί εδάφιο ως εξής :

 

Δ         είναι η απόσταση κτιρίου από τα όρια οικοπέδου ή κτιρίου, κατά περίπτωση, και ορίζεται σε : 3,00 μ. + 0,10 Η.

δ         είναι η απόσταση κτιρίου από τα όρια οικοπέδου ή κτιρίου, κατά περίπτωση, και ορίζεται σε : 2,50 μ. + 0,05 Η.

Οι παραπάνω αποστάσεις εξασφαλίζουν μερικώς κατά τη διεύθυνσή τους δικαίωμα ανεμπόδιστου φωτισμού και αερισμού χώρων και πλήρως όταν συνδυάζονται στην κάθετη διεύθυνση με πλάτη 2,50 μ. για κύριους ή 1,20 μ. για βοηθητικούς χώρους. Επίσης εξασφαλίζουν δικαίωμα ανεμπόδιστης διόδου σε ανοικτό χώρο κάθετα στη διεύθυνσή τους όταν συνδυάζονται με ύψος τουλάχιστον χώρου κύριας χρήσης.

Άρθρο 9 -  Δουλείες σε ακίνητα

Οι παρ.1 και 2 του άρθρου 9 προτείνεται να αντικατασταθούν ως εξής :

1.     Απαγορεύεται η σύσταση δουλειών, οι οποίες συνεπάγονται περιορισμό της δυνατότητας ανέγερσης ή επέκτασης των κτιρίων ή εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις.

Από την απαγόρευση αυτή εξαιρείται η δουλεία διόδου, εφόσον αποτελεί τη μοναδική δίοδο προς κοινόχρηστο χώρο οικοπέδου ή κτιρίου ή αυτοτελούς από πλευράς δόμησης ορόφου, η οποία μπορεί να περιορίζεται στο επίπεδο του διαμορφωμένου εδάφους.

Δικαιοπραξίες που αντιβαίνουν στις διατάξεις της παραγράφου αυτής είναι απολύτως άκυρες.

2.     Δουλείες που έχουν συσταθεί έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου δεν παρεμποδίζουν την έκδοση άδειας δόμησης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Οι δουλείες αυτές καταργούνται κατά τη διαδικασία των επόμενων παραγράφων, αν εκδοθεί νόμιμη οικοδομική άδεια για να γίνουν στο δουλεύον ακίνητο κατασκευές ή εγκαταστάσεις που καθιστούν αδύνατη, εν όλω ή εν μέρει, την άσκηση της δουλείας.

Κατ’ εξαίρεση δεν υπάγονται στην παράγραφο αυτή η δουλεία κοινού σκελετού και η δουλεία διόδου, όπως αυτή ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο. Στα νέα κτίρια πρέπει να εξασφαλίζεται η δουλεία διόδου στο επίπεδο του διαμορφωμένου εδάφους και με ύψος χώρου κύριας χρήσης.

Άρθρο 11 -  Συντελεστής δόμησης

Οι παρ.5 και 6 του άρθρου 11 προτείνεται να αντικατασταθούν ως εξής :

 

5.     Στο σ.δ. προσμετρώνται :

α.  Οι επιφάνειες των στεγασμένων και κλειστών από όλες τις πλευρές χώρων του κτιρίου εκτός αυτών που ορίζονται με την παρ.6 του παρόντος άρθρου.

β.  Οι επιφάνειες των μη ανοικτών ημιυπαίθριων χώρων.

γ.   Οι επιφάνειες των ανοικτών εξωστών και ανοικτών ημιυπαίθριων χώρων, όταν υπερβαίνουν ποσοστό μεγαλύτερο του 40% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί.

 

6.     Στο σ.δ. δεν προσμετρώνται :

α.     Οι επιφάνειες των ανοιχτών εξωστών και ανοικτών ημιυπαίθριων χώρων, όταν η συνολική επιφάνεια των χώρων αυτών είναι ποσοστό μικρότερο ή ίσο του 40% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί στο οικόπεδο. Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό των ανοιχτών ημιυπαίθριων χώρων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί. Στις επιφάνειες των ανοικτών ημιυπαίθριων χώρων περιλαμβάνονται τα ελεύθερα φέροντα ή μη στοιχεία (πχ. υποστύλωμα, τοιχίο, τοίχος, κλπ.) που ορίζουν το περίγραμμα του χώρου και δεν περιλαμβάνονται σε περίγραμμα κλειστών χώρων του κτιρίου.

β.     Οι υπέργειοι χώροι στάθμευσης σε κτίρια αμιγούς χρήσης στάθμευσης αυτοκινήτων.

γ.      Οι μη προσβάσιμες επιφάνειες οι οποίες προκύπτουν από εσοχές στο δομικό κέλυφος του κτιρίου ανεξάρτητα από τις διαστάσεις τους και τον όροφο που βρίσκονται.

δ.     Η επιφάνεια των υποχρεωτικών σύμφωνα με τον κτιριοδομικό κανονισμό κλιμακοστασίων (δηλ. η καθαρή επιφάνεια κλιμάκων, φαναριών και πλατύσκαλων) συμπεριλαμβανομένων των ανελκυστήρων (δηλ. η επιφάνεια φρεατίου και των τοίχων/τοιχίων που το ορίζουν), των χώρων αναμονής ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων και των κοινόχρηστων διαδρόμων που οδηγούν σε ιδιοκτησίες ή κοινόχρηστους χώρους και για επιφάνεια έως 12 τμ. συνολικά ανά κλιμακοστάσιο σε κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία όταν δεν υπάρχει κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο ή έως 25 τμ. για κάθε όροφο και 40 τμ. για το επίπεδο της εισόδου όταν υπάρχει κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο στο κτίριο. Στην εμβαδομέτρηση κοινόχρηστου κλιμακοστάσιου περιλαμβάνονται τμήματα του φέροντος οργανισμού του κτιρίου που τυχόν εισέχουν στους χώρους του κλιμακοστασίου ή των διαδρόμων, τμήματα του κελύφους του κτιρίου που περιβάλλουν τους χώρους κοινόχρηστου κλιμακοστάσιου καθώς και αποθήκη εξυπηρέτησης του περιβάλλοντα χώρου στο επίπεδο της εισόδου του κτιρίου. Στην έννοια του κοινόχρηστου κλιμακοστάσιου περιλαμβάνονται και τα κλιμακοστάσια ειδικών κτιρίων (όπως γραφεία, ξενοδοχεία), ανεξάρτητα από την ύπαρξη σύστασης οριζόντιων ιδιοκτησιών.

ε.      Το σύνολο των επιφανειών υπαρχόντων κλιμακοστασίων και διαδρόμων σύμφωνα με τα προαναφερθέντα μεγέθη σε περίπτωση προσθήκης σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια στα οποία, μετά την παραπάνω αφαίρεση κλιμακοστασίων, παρουσιάζεται υπόλοιπο δόμησης τουλάχιστον δέκα (10) τμ. καθώς και σε περίπτωση νομιμοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών σε υφιστάμενα κτίρια.

στ.    Η επιφάνεια έως και δύο ανοικτών κλιμακοστασίων εφόσον εξυπηρετείται στάθμη ορόφου έως 7,50 μ. από το οριστικά διαμορφωμένο έδαφος στη θέση των κλιμακοστασίων. Στην περίπτωση που συνυπάρχει εσωτερική κλίμακα στο κτίριο (κοινόχρηστη ή μη) δεν προσμετρώνται στη δόμηση δύο κλιμακοστάσια για κάθε κτίριο σύμφωνα με τα προαναφερθέντα στην περίπτωση δ μεγέθη.

ζ.      Κλίμακες κινδύνου εφόσον απαιτούνται κατ' εφαρμογή των διατάξεων του εκάστοτε ισχύοντος κανονισμού πυροπροστασίας, με τις ελάχιστες διαστάσεις τους.

η.     Η επιφάνεια κατακόρυφων φρεατίων, ανεξαρτήτως διαστάσεων αλλά τουλάχιστον 0,50 τμ., για τη συλλογή και εξυπηρέτηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων, καθώς και η επιφάνεια όλων των διαμπερών ανοιγμάτων του κελύφους ή οδεύσεων που λειτουργούν ως φωταγωγοί ή ως αγωγοί κυκλοφορίας του αέρα για το δροσισμό του κτιρίου (όπως καμινάδες εξαερισμού).

θ.     Υπόγειοι όροφοι για την εξυπηρέτηση χώρων στάθμευσης ανεξάρτητα χρήσης κτιρίου, καθώς και για μηχανολογικές εγκαταστάσεις απαραίτητες για τη λειτουργία του κτιρίου και την υποστήριξη του ενεργειακού σχεδιασμού του, για τη διαχείριση και εξοικονόμηση νερού, ΑΠΕ, μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ), για χρήση υδατοδεξαμενής ή δεξαμενής συλλογής λυμάτων ή πισίνας, όπως ορίζεται από τους ειδικούς κανονισμούς που τις διέπουν, επιφάνειας έως εκείνη που καταλαμβάνει το κτίριο ή και κατ’ επέκταση του περιγράμματος της ανωδομής του, σύμφωνα με το εδάφιο β της παρ.6 του άρθρου 17.

ι.      Για κτίρια κατοικιών ένας υπόγειος όροφος επιφάνειας έως την κάλυψη του κτιρίου, προοριζόμενος για βοηθητικές χρήσεις με την προϋπόθεση ότι η οροφή του σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει το 1,50 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους. Ο όροφος αυτός μπορεί να μοιράζεται σε περισσότερους του ενός υπόγειους ορόφους αρκεί το άθροισμά τους να μην υπερβαίνει την πραγματοποιούμενη κάλυψη του κτιρίου. Ο υπόγειος όροφος μπορεί να έχει και κύρια χρήση, στο σύνολό του ή μερικώς, εφόσον αποτελεί λειτουργικό προσάρτημα αυτοτελούς κατοικίας ή κατοικιών και προσμετρηθεί στο σ.δ. το 50% της επιφάνειας του χώρου της κύριας χρήσης. Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύουν οι απαιτήσεις περί φυσικού φωτισμού και αερισμού.

ια.    Στα ειδικά κτίρια και κτίρια μικτής χρήσης ένας υπόγειος όροφος επιφάνειας έως την κάλυψη του κτιρίου, προοριζόμενος για βοηθητικές χρήσεις με την προϋπόθεση ότι η οροφή του σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει το 1,50 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους. Εφόσον κατασκευάζονται στο ισόγειο άλλες χρήσεις εκτός κατοικίας, ο όροφος αυτός μπορεί να έχει σε ποσοστό 50% τη χρήση του ισογείου με την προϋπόθεση τήρησης των κανονισμών λειτουργίας του, ανεξάρτητα εκπλήρωσης προϋποθέσεων φυσικού φωτισμού - αερισμού. Το υπόλοιπο 50% διατίθεται αποκλειστικά για βοηθητικές χρήσεις αποθηκών εφόσον λειτουργικά είναι προσάρτημα αυτών. Στις περιπτώσεις αυτές για την εξυπηρέτηση των υπόλοιπων χρήσεων της ανωδομής μπορεί να κατασκευάζεται ένας επιπλέον υπόγειος όροφος για βοηθητικές χρήσεις αποθηκών μέσα στο περίγραμμα του κτιρίου.

ιβ.    1. Για ειδικά κτίρια, ο πρώτος υπόγειος όροφος κύριας χρήσης κτιρίου θεάτρου, μουσείου, νοσοκομείου ή θεραπευτηρίου, εκπαιδευτηρίου πλην της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ερευνητικού κέντρου, πολυκινηματογράφων, ανεξάρτητα εκπλήρωσης προϋποθέσεων φυσικού φωτισμού - αερισμού, επιφάνειας έως την κάλυψη του κτιρίου ή και πέραν αυτής σύμφωνα με το εδάφιο β της παραγράφου 6 του άρθρου 17, εφόσον στο εκτός του περιγράμματος τμήμα εξυπηρετούνται χώροι μηχανολογικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργία του κτιρίου ή και απαραίτητων για την υποστήριξη του ενεργειακού σχεδιασμού του κτιρίου της διαχείρισης και εξοικονόμησης νερού και των ΑΠΕ ή και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), όπως ορίζεται από τους ειδικούς κανονισμούς που διέπουν τις εγκαταστάσεις αυτές.

2. Ειδικά για κτίρια προσωρινής διαμονής (ξενοδοχεία), υπόγειοι χώροι συνολικής επιφανείας έως την κάλυψη του κτιρίου για χρήσεις εγκαταστάσεων άθλησης όπως τα κολυμβητήρια, γυμναστήρια, σάουνες και οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, καθώς και διάδρομοι επικοινωνίας, κλιμακοστάσια και ανελκυστήρες που βρίσκονται σε υπόγεια τμήματα, ανεξαρτήτως θέσης ή στάθμης υπογείου, ακόμη κι αν εξυπηρετούν συνεπίπεδους χώρους κύριας χρήσης και ανεξαρτήτως του εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις του φυσικού φωτισμού - αερισμού.

3.  Σε ειδικά κτίρια επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων στην παρ.3 του άρθρου 15 του παρόντος νόμου, η υποβάθμιση της διαμορφωμένης στάθμης του ακαλύπτου χώρου αίθριου στο εσωτερικό του κτιρίου έως τη στάθμη του δαπέδου του πρώτου υπογείου, με την προϋπόθεση ότι : α) η υποβάθμιση αυτού δεν υπερβαίνει τα 3,20 μ. από το διαμορφωμένο έδαφος, β) οι διαστάσεις του αίθριου είναι μεγαλύτερες του Δ προσαυξημένες κατά 0,20 του ύψους της υποβάθμισης, γ) στο πρώτο υπόγειο υπάρχουν και χώροι κύριας χρήσης και δ) ο ακάλυπτος χώρος του αίθριου φυτεύεται υποχρεωτικά κατά τα 2/3 αυτού.

ιγ.    Ενιαίος στεγασμένος χώρος στάθμευσης μέγιστου ύψους 2,60 μ., με ελαφρά κατασκευή και ανοιχτός από όλες τις πλευρές, σε θέση του ακαλύπτου εκτός της επιφάνειας του προκηπίου και σε επαφή με τα πλάγια ή πίσω όρια του οικοπέδου, με μήκος μικρότερο ή ίσο με το 1/2 του μήκους των πλευρών στις οποίες εφάπτεται και εφόσον εξασφαλίζεται η υποχρεωτική φύτευση.

ιδ.    Εσωτερικοί εξώστες (πατάρια) με συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο του 10% της επιτρεπόμενης δόμησης του κτιρίου, χωρίς να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο, χωρίς να δημιουργούν ανεξάρτητη ιδιοκτησία και εφόσον ο χώρος κάτω από αυτούς διασφαλίζει προϋποθέσεις ύψους χώρου κύριας χρήσης. Επίσης εσωτερικοί εξώστες (πατάρια), με τους παραπάνω περιορισμούς, στην περίπτωση προσθήκης σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια που έχουν υπόλοιπο συντελεστή δόμησης και με επιτρεπόμενη δόμηση σύμφωνα με τους όρους δόμησης που ισχύουν κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας προσθήκης.

ιε.    Σοφίτες με συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο του 1/2 του χώρου του υποκείμενου ορόφου με τον οποίο συνδέονται λειτουργικά, χωρίς να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο και εφόσον το μέσο ελεύθερο ύψος τους είναι μικρότερο από 2,20 μ.

ιστ.  Οι κατασκευές όπως περιγράφονται στα άρθρα 16, 17 του παρόντος και στο άρθρο 19 μόνο για τις περιπτώσεις εντός σχεδίου ή οικισμού.

ιζ.     Ο ημιυπαίθριος χώρος που δημιουργείται όταν το κτίριο κατασκευάζεται σε υποστηλώματα (pilotis), εφόσον έχει :

i)   επιφάνεια τουλάχιστον ίση με το 50% της κάλυψης του κτιρίου,

ii)   στάθμη δαπέδου έως 0,50 μ. πάνω ή κάτω (±0,50 μ.) από το διαμορφωμένο έδαφος,

iii) ελεύθερο ύψος τουλάχιστον το προβλεπόμενο για χώρο κύριας χρήσης και

iv) λειτουργική σύνδεση όλων των διαφορετικών επιπέδων όπου τυχόν εκτείνεται.

ιη.    Η επιφάνεια της παρόδιας στοάς όπως ορίζεται στο άρθρο 22.

ιθ.    Η επιφάνεια του σεισμικού αρμού με όμορες ιδιοκτησίες όπως επιβάλλεται από τις κείμενες διατάξεις και προβλέπεται από τη στατική μελέτη του κτιρίου. Η επιφάνεια του σεισμικού αρμού, δύναται να εμπεριέχεται στο πάχος επενδύσεων του άρθρου 16 του παρόντος.

κ.     Η επιφάνεια που καταλαμβάνει η περιμετρική φέρουσα τοιχοποιία ή ο περιμετρικός φέρων οργανισμός και οι τοίχοι πλήρωσής του από φυσικά ανακυκλώσιμα πρωτογενή υλικά (όπως πέτρα, ξύλο, λάσπη κλπ.) εφόσον έχουν πάχος τουλάχιστον πενήντα (50) εκατοστών. Η διάταξη εφαρμόζεται σε νέες κατασκευές καθώς και σε περίπτωση προσθήκης σε νομίμως υφιστάμενες ή νομιμοποίησης σε υφιστάμενες οικοδομές.

κα.   Η επιφάνεια στεγασμένης πλατφόρμας ανελκυστήρα οχημάτων εμβαδού μέχρι 25 τ.μ..

κβ.   Το 50% της υπόσκαφης επιφάνειας κτιρίου για χρήση κατοικίας και το 20% για άλλες χρήσεις, όταν είναι κατασκευή που διαθέτει μόνο μία (1) όψη όπως αυτή ορίζεται με μία ενιαία επιφάνεια, σε γενική κάτοψη δεν φέρει οποιοδήποτε ίχνος κατασκευής επί του εδάφους (εξαιρουμένων των ανοιγμάτων για αερισμό και φωτισμό), η στέγη του είναι προσβάσιμη και καλύπτεται με το υλικό του φυσικού εδάφους της περιοχής αποτελώντας συνέχεια αυτού.

Δεν επιτρέπεται αλλοίωση του φυσικού εδάφους πέραν των απαραίτητων εργασιών και διαμορφώσεων για την κατασκευή του υπόσκαφου κτιρίου. Για την κατασκευή υπόσκαφων κτιρίων επιτρέπεται η εκσκαφή χωρίς τους περιορισμούς της παρ.4 του άρθρου 15.

Δεν επιτρέπεται η κατασκευή υπέργειου κτίσματος εντός του περιγράμματος του υπόσκαφου κτιρίου.

Τα υπόσκαφα κτίρια κατασκευάζονται μετά από έγκριση του αρμόδιου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής τα οποία εγκρίνουν και τη σχετική μελέτη όταν η μοναδική όψη υπόσκαφων κτιρίων ή τμήματος αυτών μπορεί, για την εξασφάλιση αερισμού και φωτισμού, να μην ακολουθεί τους μορφολογικούς κανόνες της περιοχής.

Για την εκπλήρωση των προβλεπόμενων από τις γενικές πολεοδομικές διατάξεις αερισμού και φωτισμού επιτρέπεται η κατασκευή κατακόρυφων διόδων εντός ή εκτός του περιγράμματος του κτιρίου, μέγιστης διάστασης δύο (2,00) μέτρων και μήκους ως το περίγραμμα του κτιρίου.

Οι διατάξεις οι οποίες ρυθμίζουν την κατασκευή υπόσκαφων κτιρίων εφαρμόζονται και στα νησιά στα οποία η δόμηση, στις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές, ρυθμίζεται από ειδικές διατάξεις, μη εφαρμοζόμενης της προϋπόθεσης που τάσσει η περ. α' της παρ.3 του άρθρου 31 του ν.3937/2011.

κγ.    Κλειστός χώρος συλλογής και αποθήκευσης απορριμμάτων, προσβάσιμος από το δρόμο για την αποκομιδή, ύψους έως 2,00 μ. και επιφανείας έως 2 τμ. για κτίρια μιας κατοικίας, προσαυξανόμενος κατά 1 τμ. ανά 5 κατοικίες και μέχρι 5 τμ. μέγιστο, και με την προϋπόθεση ότι ο χώρος δεσμεύεται συμβολαιογραφικά για τη χρήση αυτή.

κδ.   Διπλά ενεργειακά κελύφη σε νέα και υπάρχοντα κτίρια ή κατασκευές για τη δημιουργία φυτεμένων τοίχων, μέγιστου πλάτους μέχρι 0,70 μ. για επιφάνεια έως 50% της συνολικής επιφάνειας των περιμετρικών όψεων του κτιρίου.

κε.    Η επιφάνεια έως 1,60 X 1,90 για πρόβλεψη ή κατασκευή ανελκυστήρα για άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα σε κτίρια που δεν υπάρχει απαίτηση κατασκευής ανελκυστήρα, με την προϋπόθεση ότι ο ανελκυστήρας θα ικανοποιεί τουλάχιστον τις προβλέψεις του προτύπου ΕΛΟΤ-ΕΝ 81-70.

κζ.    Χώρος τοποθέτησης μετρητικών και ρυθμιστικών διατάξεων φυσικού αερίου.

κη.   Το καθαρό εμβαδόν αιθρίων ή οποιασδήποτε μορφής διαμπερών ανοιγμάτων του κτιρίου, κάθετων ή οριζόντιων ή και με τεθλασμένες ή καμπύλες διαδρομές, ανεξαιρέτως διαστάσεων και σε οποιοδήποτε όροφο του κτιρίου αν δημιουργούνται και μόνον εφόσον παραμένουν κοινόχρηστα.

κθ.   Οι κλειστοί εσωτερικοί εξώστες (κλειστά πατάρια).

λ.      Οι κατασκευές που επιβάλλονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά την ανεύρεση αρχαίων μνημείων, για την προστασία και ανάδειξη αυτών.

Άρθρο 12 -  Ποσοστό κάλυψης

Οι παρ.3 και 4 του άρθρου 12 προτείνεται να αντικατασταθούν ως εξής :

3.     Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου: προσμετράται η επιφάνεια που ορίζεται από τις προβολές πάνω σε οριζόντιο επίπεδο των κλειστών και ημιυπαίθριων χώρων που υπερέχουν του διαμορφωμένου εδάφους καθώς και η επιφάνεια υπόσκαφων κτιρίων που προσμετράται στον σ.δ. Στην περίπτωση κατασκευής υπόσκαφου κτιρίου το ποσοστό κάλυψης δύναται να αυξάνεται, χωρίς όμως να υπερβαίνει το 70%.

4.     Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου δεν προσμετρώνται οι επιφάνειες των προβολών στο οριζόντιο επίπεδο :

α.  Αίθριων, ηλιακών αίθριων και οποιασδήποτε μορφής κατακόρυφων διαμπερών ανοιγμάτων του κτιρίου, ανεξαιρέτως διαστάσεων και ακόμη εάν περιλαμβάνουν φέρον στοιχείο, στην περίπτωση που ξεκινούν από την στάθμη του οριστικά διαμορφωμένου εδάφους και μόνο για το τμήμα εκείνο που δεν καλύπτεται με ανωδομή.

β.   Χώρων και κατασκευών που αναφέρονται στις περιπτώσεις ιγ’ (χώρος στάθμευσης στον ακάλυπτο), κα’ (ανελκυστήρας οχημάτων), κγ’ (χώρος απορριμμάτων), κζ’ (χώρος μετρητών αερίου) και λ’ (κατασκευές ΥΠΠΟ) της παρ.6 του άρθρου 11 του παρόντος.

γ.   Χώρων και κατασκευών όπως περιγράφονται στα άρθρα 16 και 17 με τις ελάχιστες διαστάσεις που προβλέπονται σε αυτά.

δ.   Κλίμακες κινδύνου εφόσον απαιτούνται κατ' εφαρμογή των διατάξεων του εκάστοτε ισχύοντος κανονισμού πυροπροστασίας και μόνο σε υφιστάμενα πριν την ισχύ του κανονισμού κτίρια στα οποία έχει εξαντληθεί το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου.

Άρθρο 13 -  Συντελεστής Όγκου

Η παρ.2 του άρθρου 13 προτείνεται να αντικατασταθεί ως εξής :

 

2.     Για τον υπολογισμό του πραγματοποιούμενου συντελεστή όγκου σ.ο. προσμετράται ο όγκος χώρων που συμμετέχουν στην κάλυψη του κτιρίου και ο χώρος της στέγης μόνον όταν αυτή δεν είναι υποχρεωτική.

Άρθρο 16  -  Αρχιτεκτονικά, λειτουργικά ή ενεργειακά στοιχεία στις όψεις - Επενδύσεις του κτιρίου

Το άρθρο 16 προτείνεται να αντικατασταθεί ως εξής :

 

1.A. Επί του δομικού κελύφους του κτιρίου και πέραν αυτού, τόσο για τα νέα κτίρια όσο και για τις προσθήκες σε υφιστάμενα κτίρια και εφόσον δεν δημιουργούνται κλειστοί ή ημιυπαίθριοι χώροι χρήσης του κτιρίου, επιτρέπονται και διατάσσονται ελεύθερα σε οποιαδήποτε θέση και σύμφωνα με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό :

α) αρχιτεκτονικές, ογκοπλαστικές ή διακοσμητικές προεξοχές και στοιχεία,

β) λειτουργικές προεξοχές και στοιχεία,

γ)   κινητά ή σταθερά συστήματα σκίασης και ρύθμισης του φυσικού φωτισμού με τα στηρίγματά τους,

δ) ενεργειακά κελύφη ή κατασκευές για τη συντήρηση του κελύφους,

ε)   εμφανούς τύπου αγωγοί τεχνικών συστημάτων, όπως καμινάδες, αεραγωγοί, υδρορροές βάσει των προβλεπομένων προδιαγραφών.

Β.   Τα παραπάνω στοιχεία, με την επιφύλαξη ειδικότερων περιορισμών των επόμενων παραγράφων, εισέχουν εντός των υποχρεωτικών αποστάσεων Δ ή δ, του κτιρίου από τα όρια του οικοπέδου, μέχρι 1/4 Δ ή 1/4 δ και η απόστασή τους από τα όρια του οικοπέδου δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός μέτρου (1,00 μ.). Όταν εξέχουν της ρυμοτομικής γραμμής κατασκευάζονται σε ύψος τουλάχιστον ανεμπόδιστης κυκλοφορίας πεζών και πάντοτε έξω από το περίγραμμα ανεμπόδιστης κυκλοφορίας οχημάτων.

2.     Εξώστες και στεγασμένοι χώροι κτιρίων, με τυχόν οριζόντια φέροντα ή κατακόρυφα και οριζόντια αρχιτεκτονικά στοιχεία ή κινητά συστήματα ηλιοπροστασίας ή πέργκολες που δεν εξέχουν αυτών, διατάσσονται ελεύθερα σε οποιαδήποτε όψη και όροφο του κτιρίου.

Οι ανοικτοί εξώστες μπορούν να προεξέχουν της οικοδομικής γραμμής έως πλάτους 1/10.Π αλλά όχι περισσότερο των 2,00 μ.

3.     Κλειστοί εξώστες (έρκερ) κατασκευάζονται, εκτός των πλαγίων υποχρεωτικών αποστάσεων δ, με τις παρακάτω προϋποθέσεις :

α)  Το άθροισμα των προβολών τους σε επίπεδο όψης του κτιρίου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της επιφάνειας της όψης.

β)  Η μέγιστη προεξοχή τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,80 μ.

γ)   Στην περίπτωση που το κτίριο τοποθετείται πάνω στην ρυμοτομική γραμμή οι κλειστοί εξώστες επιτρέπονται για πλάτος δρόμου άνω των 8 μέτρων.

δ)  Πάνω από τους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου πρέπει να τοποθετούνται σε ύψος τουλάχιστον ανεμπόδιστης κυκλοφορίας πεζών. Εντός των προκηπίων δεν υπάρχει δέσμευση στο ύψος τοποθέτησής τους αρκεί να μην αναιρείται η έννοια της προβολής τους από το δομικό κέλυφος του κτιρίου.

ε)   Δεν επιτρέπεται η κατασκευή ανοιχτών εξωστών σε προέκταση κλειστών εξωστών. Είναι δυνατή όμως η κατασκευή ανοικτών εξωστών δίπλα (σε επαφή ή σε απόσταση) από κλειστό εξώστη.

4.     Σε καταστήματα ή εισόδους κτιρίων και πάνω από κοινόχρηστους χώρους επιτρέπεται να κατασκευάζονται μόνιμα προστεγάσματα χωρίς κατακόρυφα στηρίγματα. Όταν βρίσκονται εντός της υποχρεωτικής απόστασης Δ του κτιρίου από το πίσω όριο ή από άλλο κτίριο του οικοπέδου δεν επιτρέπεται να εισέχουν σε αυτή περισσότερο από 1/2 Δ.

5.     Μέσα στον υποχρεωτικά ακάλυπτο χώρο, επί των όψεων του κτιρίου, επιτρέπονται κατασκευές για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενων ατόμων.

6.     Σε εξώστες, ημιυπαίθριους ή υπαίθριους χώρους των κτιρίων, μεταξύ όμορων συνιδιοκτησιών, επιτρέπονται στηθαία και διαχωριστικά στοιχεία. Επιτρέπονται επίσης και μεταξύ υπαίθριων χώρων όμορων ιδιοκτησιών.

7.     Διπλά ενεργειακά κελύφη ή κατασκευές για τη δημιουργία φυτεμένων τοίχων, μέγιστου πλάτους μέχρι 0,70 μ. για επιφάνεια έως 50% της συνολικής επιφάνειας των περιμετρικών όψεων του κτιρίου.

8.     Τεχνικά συστήματα κλιματισμού ή θέρμανσης και παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ), όπως επίτοιχοι λέβητες αερίου, στις περιπτώσεις νέων κατασκευών θα πρέπει να ενσωματώνονται στο δομικό κέλυφος του κτιρίου. Σε υφιστάμενα κτίρια επιτρέπεται να εξέχουν αυτού μέχρι πενήντα (50) εκατοστά και μόνο όταν δεν μπορούν να τοποθετηθούν επί εξωστών ή δωμάτων. Σε κτίρια που βρίσκονται στην οικοδομική γραμμή, πρέπει να τοποθετούνται σε ύψος τουλάχιστον ελεύθερης κυκλοφορίας πεζών και με πρόβλεψη κατάλληλης απορροής των παραγόμενων συμπυκνωμένων υδρατμών. Στις όψεις επί του δομικού κελύφους του κτιρίου επιτρέπεται και η εγκατάσταση μετρητικών και ρυθμιστικών διατάξεων των τεχνικών συστημάτων του κτιρίου.

9.     Σε πεζόδρομους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας επιτρέπεται η κατασκευή των στοιχείων των προηγούμενων παραγράφων σε ύψος τουλάχιστον ελεύθερης κυκλοφορίας πεζών, μετά από βεβαίωση του αρμόδιου δήμου ότι δεν παρεμποδίζουν τη λειτουργία του πεζόδρομου ή του δρόμου ήπιας κυκλοφορίας.

10.   Επί του δομικού κελύφους του κτιρίου και πέραν αυτού, τόσο για νέα κτίρια όσο και για προσθήκες σε υφιστάμενα κτίρια, επιτρέπονται και διατάσσονται ελεύθερα, σε οποιαδήποτε θέση και σύμφωνα με τον  σχεδιασμό : υλικά επικάλυψης, μόνωσης ή διακόσμησης του κτιρίου (σοβάδες, θερμομόνωση, ηχομόνωση, διακοσμητική λιθοδομή, μεταλλικές και ξύλινες επενδύσεις, μαρμαρόπλακες κλπ.) που ορίζονται ως επενδύσεις του κτιρίου και εξέχουν αυτού έως 15 εκ. Στις επενδύσεις περιλαμβάνεται και η επιφάνεια του σεισμικού αρμού στις όμορες ιδιοκτησίες, όταν εξασφαλίζεται με υλικά επένδυσης χαμηλής αντοχής (σοβάδες, θερμομόνωση).

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.