Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άδεια θέσης στάθμευσης σε πρασιά


Recommended Posts

Αγαπητοί φίλοι καλημέρα.

 

Ήθελα να σας αναφέρω το εξής:

Την περασμένη βδομάδα ύστερα απο καταγγελία κάποιου ¨αγαπημένου¨γείτονα ήρθε ο δήμος και συγκεκριμένα το τμήμα τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων και με έγραψε για το τσιμέντο που είχε βάλει ο πατέρας μου εδώ και τριάντα χρόνια ανάμεσα στην άσφαλτο του δρόμου και το πεζοδρόμιο για να παρκάρει το αυτοκίνητο στην πρασιά της διόροφης οικοδομής στην οποία είμαστε συνιδιοκτήτες με τα ξαδέλφια μου. Το πρόστιμο είναι περίπου 640 ευρώ εάν δεν το ξυλώσω.

Βεβαίως, δυστυχώς, ποτέ δεν βγήκε άδεια χρήσης του κοινόχρηστου χώρου ώς χώρο στάθμευσης.

Τώρα θέλω να κινήσω τισ διαδικασίες για να νομιμοποιήσω αυτόν των χώρο στάθμευσης, αλλά όπως μου είπε ο δήμοσ θα πρέπει να πάω στην πολεοδομία να για να πάρω ένα σχέδιο κάτοψης.

Αυτό το σχέδιο το έχω απο το 1965, αλλά όπως κάνανε τότε οι περισσότεροι, υπάρχουν δυο υπόγεια τα οποία δεν είναι δηλωμένα στην πολεοδομία αλλά μόνο στην συμβολαιογράφο, και το ισόγειο μοιάζει περισσότερο με ανώγειο.

Εάν πάω με τα παλιά σχέδια της οικοδομής στην πολεοδομία για να τα θεωρήσουν λέτε να γίνει δουλειά ή θα χρειαστεί να περάσουν για να κάνουν και αυτοψία του χώρου?

Επαναλαμβάνω, θέλω να χρησιμοποιήσω νόμιμα τον χώρο ανάμεσα στον τοίχο τησ οικοδομής, και το πεζοδρόμιο, όπου η διάσταση αυτή είναι 4-4.5 μέτρα.

 

Χίλια συγνώμη για την πολυλογία μου.

Ευχαριστώ θερμά

Γρηγόρης

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 34
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

για να δημιουργήσεις θέσεις στάθμευσης στην πρασιά

πρέπει να βγάλεις

Νέα οικοδομική άδεια με τίτλο:

"δημιουργία νέων θέσεων σταθμευσης στην πρασιά υπάρχουσας οικοδομής"

 

για να γίνει αυτό χρειάζεσαι μηχανικό

 

τώρα για την ασυμφωνία σχεδίων -υφιστάμενης κατάστασης

επειδή σαφώς δεν είσαι σε θέση να αξιολογίσεις την κατασταση μόνος σου

και επειδή πολλές φορές οι ιδιοκτήτες 'βάζουν μόνοι τους τα μάτια τους'

θα σε παρακαούσα για το συμφέρον σου να μη δείξεις στην πολεοδομία κανένα σχέδιο και να μην αυτοσχεδιάσεις

 

άλλο ένα θέμα που πρέπει να προσέξεις είναι το θέμα της συνιδιοκτησίας

δηλαδή χρειάζεσαι συναίνεση από τους συνιδιοκτήτες για τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλησπέρα σας. Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να κάνω μία ερώτηση για το παραπάνω θέμα.

Και εμείς θέλουμε να νομιμοποιήσουμε μία θέση στάθμευσης σε πρασιά που χρησιμοποιείται εδώ και 25 χρόνια, διότι πρώτον έχουμε θέμα με τους γείτονες μας και έπειτα για να είμαστε και εμείς καλυμμένοι. Αυτό που θα ήθελα να μάθω είναι αν πρέπει να βγει κανονική άδεια, εννοώ με μελέτη, επίβλεψη, ικα κλπ ή αν υπάρχει κάποιος τρόπος να νομιμοποιειθεί πιο "εύκολα". Τέλος θα ήθελα να μου πείτε πόσο περίπου κοστίζει η έκδοση μίας τέτοιας άδειας, διότι μου είπαν για ένα αρκετά υψηλό ποσό και αγχώθηκα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Κάτσε,

να νομιμοποιήσεις θέλεις ή να κατασκευάσεις?

Αν υπάρχει η θέση στάθμευσης, τότε το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι νομιμοποίηση ή τακτοποίηση με 4014.

Η νομιμοποίηση δεν είναι πάντα σίγουρη, πρέπει να υπάρχει υπόλοιπο φύτευσης, να τηρούνται οι προδιαγραφές του ΠΔ 326/91 (ΦΕΚ 117/91)και να συμφωνούν όλοι οι συνιδιοκτήτες.

Επίβλεψη δεν απαιτείται αν υφίσταται η θέση.

 

Δεν έχει νόημα να βγάλεις άδεια προκειμένου να φτιάξεις κάτι το οποίο ήδη υπάρχει!!!

Κάτι τέτοιο είναι ΑΠΑΤΗ!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Προσοχή, η πρασιά θα πρέπει να ανήκει στο οικόπεδο σας. Μπορει να ονομάζεται πρασιά στο τοπογραφικό, αλλα να είναι κοινόχρηστος χώρος της πόλης, οποτε δεν βγαίανει καμια τετοια άδεια. Αυτο θα φανεί απο τους υπολογισμούς του διαγράμματος κάλυψης.

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Να συμπληρώσω εδώ τι μου έτυχε: Στη Θεσσαλονίκη, ανάμεσα στην παραλιακή οδό και την Βασ. Γεωργίου, τα οικοδομικά τετράγωνα έχουν δικούς τους όρους δόμησης (καθορισμένους με το ΦΕΚ 161Δ - 1962), ονομαζόμενα ως οικοδομικές μονάδες. Στα τετράγωνα αυτά όπως είδα και στους ρυμοτομικούς χάρτες της πολεοδομίας έχουν καθοριστεί περιμετρικά λωρίδες κοινόχρηστες, που ανήκουν στην πόλη δηλαδή, και οι οποίες πράγματι βρίσκονταν έξω από το περίγραμμα του οικοπέδου στο διάγραμμα κάλυψης. Ωστόσο, στις κατόψεις ονομάζονταν πρασιές, πράγμα που με μπέρδεψε. Γι' αυτόν το λόγο δεν μπόρεσε η οικοδομή να βγάλει άδεια στάθμευσης, συνεπώς ούτε και άδεια υποβίβασης κρασπέδων απο το δήμο. Πολύ ειδική περίπτωση αλλά πιστεύω καλό είναι να αναφερθεί.

 

Από κει κι έπειτα για δημιουργία θέσης στην πυλωτή, ζητήθηκε συμβολαιογραφική πράξη δέσμευσης. Ε, κάπου εκεί σταματήσαμε...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Καλημέρα, θα ήθελα μια γνώμη στο εξής-Έχω κτίριο με άδεια του '70, 3 όροφοι, 3 οριζόντιες ιδιοκτησίες. Στην πρασιά υπάρχει τσιμεντωμένος χώρος, τελείως ανοιχτός που χρησιμοποιείται σαν  μία θέση στάθμευσης με αντίστοιχο άνοιγμα στην καγκελόπορτα. Όλα είναι παλιά ,όμως εννοείται πως δεν φαίνονται ούτε στο google earth oύτε στην αεροφωτο του 2013. Ο ένας συνιδιοκτήτης θέλει να γίνει η θέση νόμιμη και οι υπόλοιποι συναινούν στο να του ανήκει μετά. Οι επιλογές νομίζω είναι οι εξής-διορθώστε με παρακαλώ-

-Έκδοση άδειας για θέση στάθμευσης σε πρασιά-θα θέλει βεβ.4178 άρα και ρύθμιση και τοπογραφικό ΕΓΣΑ και μετά συμβολαιογραφική πράξη?

-ρύθμιση 4178 για ότι υπάρχει σε όλους τους κοινόχρηστους (ταράτσα, κήπο, κλιμακοστάσιο) συν την θέση (η θέση με αναλυτικό) και μετά συμβολαιογραφική πράξη. Γίνεται η ρύθμιση χωρίς αεροφωτογραφία?

-ρύθμιση μόνο της θέσης σαν αυθαιρεσία του συγκεκριμένου ιδιοκτήτη με την συναίνεση των υπολοίπων και μετά συμβολαιογραφική πράξη?

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν υπαρχει κατασκευή (στέγαστρο ή άλλο) για την θέση στάθμευσης δεν έχεις λόγο να κάνεις διαδικασίες με ΥΔΟΜ.

Νομίζω επαρκεί μια συμβολαιογραφική πράξη δέσμευσης θέσης στάθμευσης σε ακάλυπτο του οικοπέδου.

Συντάσσεις εσύ το σχέδιο κάτοψης του ισογείου περιγράμματος, οριοθετείς την θέση στάθμευσης στην πρασιά, βάζεις και γραμματακια ΑΒΓΔΑ κλπ βάζεις και εμβαδό το υπογράφεις και το δίνεις στην συμβολαιογράφο.

Link to comment
Share on other sites

Υπόψη ότι αν έχει στέγαστρο μεγ ύψους 2,60μ

(κατά ΝΟΚ άρθ 11 παρ 6ιγ) δεν μπορείς να το κάνεις στην πρασιά

Link to comment
Share on other sites

...Στην πρασιά υπάρχει τσιμεντωμένος χώρος, τελείως ανοιχτός που χρησιμοποιείται σαν  μία θέση στάθμευσης με αντίστοιχο άνοιγμα στην καγκελόπορτα....

οπότε.... 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.