Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΔημητρηςΜπ

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους!

Ονομάζομαι Δημήτρης. Ζητώ εκ των πρότερων συγγνώμη αν κάποιους από τους όρους δε τους πω σωστά (αν και σπούδασα μηχανικός ποτε δεν ασχολήθηκα με τον τομέα). Να πω με λίγα λόγια την ιστορία μου: 

Η οικογένεια μου έχει ένα οικόπεδο εξ αδιαιρέτου με άλλους 4 και όλοι είχαμε από ένα σπίτι εκεί στο οικόπεδο. 5 σπίτια. Το δικό μας σπίτι ήταν ένα ξύλινο σπίτι και δε το είχαμε επισκεφτεί για καμιά 20 χρόνια. Κάπου στο 2010 (ίσως και άλλη χρόνια δε θυμάμαι ακριβώς) ένας από τους δικαιούχους του οικοπέδου αποφάσισε να κατεδαφίσει το υπάρχον σπίτι του και να χτίσει ένα 3ροφο. Αυτό το τριώροφο  'πήρε' όλα τα τετραγωνικά που δικαιούται κάποιος να χτίσει σε αυτό το οικόπεδο. Με το πέρασμα των χρόνων αποφασίσαμε να "εκμεταλλευτούμε" το μερίδιο μας. Δε μπορούσαμε να χτίσουμε καινούριο σπίτι για το λόγο ότι όλα τα τετραγωνικά τα είχε αρπάξει αυτός με το τριώροφο. Οποτε η μονη λύση ήταν να επιδιορθώσουμε το υπάρχον ξύλινο. Με αυτοψίες από μηχανικούς που ασχολούνται στο τομέα του ξύλου μας είπαν ότι δεν επιδιορθώνεται. Η μονη λύση είναι να βγάλουμε άδεια μικρού κλίμακας και να αντικαταστήσουμε το σπίτι με ένα "προκατ" ξύλινο. Και αυτό κάναμε. 

Ένα χρόνο μετά ένας από τους δικαιούχους του οικοπέδου, μας έκανε καταγγελία για αυθαίρετο κτίσμα και έδωσε στη πολεοδομία φωτογραφίες από την αλλαγή του σπιτιού, την ημέρα που έγινε η εγκατάσταση. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί να κάνει τέτοιο εφόσον δε τον ενοχλεί ούτε στη θεα ούτε επηρεάζει κάπου και ενω γνωριζει ποσο εχουμε αδικηθει σε αυτο το οικοπεδο που μας πηραν τα τετραγωνικά. Προσπαθησαμε να κανουμε οτι πιο νομιμο μπορουσαμε εφοσον ο αλλος μας 'εκλεψε' τα τετραγωνικα μας. Ο συγκεκριμένος που έκανε τη καταγγελία έχει και σκεπή από αμίαντο(που θεωρηται παρανομο) και εμείς ποτε δε μπήκαμε στη διαδικασία της καταγγελίας καθώς δε θέλουμε διενέξεις με γείτονες κτλ. Δυστυχώς είχε άλλη άποψη. Θα πει κάποιος τώρα μάλλον δε δίνω όλες τις πληροφορίες και ότι κάτι θα του χω κάνει του συγκεκριμένου. Αλλα αυτή είναι η αλήθεια. Μια απογοήτευση η όλη φάση. τελοσπάντων να μην το συναισθηματοποιώ το θέμα. 

Αναρωτιέμαι τι πρέπει να κάνω σε αυτή τι περίπτωση.

Kάποιες ερωτήσεις:

 - υπάρχει περίπτωση να δικαιωθώ στην πολεοδομία και να μη θεωρηθεί αυθαίρετο?
 - εφόσον δεν έγινε επ αυτοφώρω η αυτοψία απο τους μηχανικους της πολεοδομίας, γίνεται μονο με φωτογραφίες να θεωρηθεί αυθαίρετο? (γιατι εμείς έχουμε αποδείξεις ότι το σπίτι υπάρχει από τι δεκαετία του 70 και είναι καταγεγραμμένο). 
 - Μπορώ να ισχυριστώ ότι οι φωτογραφίες είναι ψευτικες?
 - Λίγο που το έψαξα είδα οτι υπάρχει μια νομοθεσία που λέει οτι σε άδιες μικρού κλίμακας κανείς οτι ειναι δυνατό για την ασφάλεια των αλλαγών. Μπορώ να θέσω οτι υπήρχε επικινδυνότητα και οτι έπρεπε να μεταφέρω το ξυλινο σπιτι σε αλλο χωρο ωστε να το επιδιορθωσω και μετα να το ξαναβαλω στη θεση του?
- είναι επιεικής αυτοί που εξετάζουν τις αυθαιρεσίες? δηλαδή θα κατανοήσουν τι θέση μου και θα καταλάβουν ότι δεν είχα άλλη επιλογή? 
 - μπορεί να γίνει απόσυρση της καταγγελίας μετά την απόφαση της πολεοδομίας ή λίγο πριν την απόφαση ή είναι αργά?

 

Επίσης τι θα κάνατε στη περίπτωση μου:
 - να κατευθυνθώ εναντίον του μηχανικού που ανέλαβε την υπόθεση και με διαβεβαίωσε ότι ότι κάνουμε είναι κομπλέ και νόμιμο?
 - να κατευθυνθώ εναντίον αυτού που έχτισε πριν μια 10ετια το τριώροφο και μας έκλεψε τα τετραγωνικά?
 - αξίζει να κάνω ενσταση σε περίπτωση που η πολεοδομία το ορίσει αυθαίρετο η χάνω το χρόνο μου?

 

Γενικά οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να δώσετε ή να απαντήσετε σε κάποια απο τις ερωτήσεις θα ήμουν ευγνώμων. Ελπίζω να κατανοήτε τη κατάσταση μου και να μη θεωρήτε οτι αυτό που έκανα ειναι full παράνομο και οτι καλά μου κάνουν. Σε περίπτωση που θεωρήτε οτι όντως δεν ήμουν σωστός θα εκτιμούσα το  σχόλιο σας καθως θα με βοηθησετε να καταλάβω οτι η κατεδάφιση του ειναι το σωστό. Γιατί πραγματικά δε θέλω να κάνω 'απατεωνιές' κατά του νόμου.

Ευχαριστώ
 

 

Edited by ΔημητρηςΜπ
Link to comment
Share on other sites

Μιλαμε για οικοπεδο εντος σχεδιου.

Εμβαδου?

 Ανηκει ολοκληρο σε 5 εξ αδιαιρετου ή εχει γινει καποια συσταση καθετων.

Θα μιλησεις με τον μηχανικο σου για την "νομιμοτητα" του δικου σου κτισματος

και με τον δικηγορο σου για τα δικαιωματα σου  σε αυτο που εσυ λες "εξ αδιαιρετου"

[και να σβησεις τη  4η πριν το τελος λεξη]

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ειναι οικοπεδο εντος σχεδίου. Ανηκει ολοκληρο σε 5 εξ αδιαιρετου και δεν εχει γινει καποια συσταση καθετων. Και ευχαριστω για τη παρατηρηση. εκανα edit.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ φίλε, να πάτε και να βρείτε ένα καλό δικηγόρο και έναν εξίσου καλό μηχανικό που εξειδικεύονται σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Δεν κάνουν όλοι για όλες τις δουλειές!!! Καλό είναι να μην είναι από την ευρύτερη περιοχή του ακινήτου. Μπορείτε να διεκδικήσετε και η άδεια του "γείτονα" με το 3όροφο ν' ακυρωθεί και όλα τα υπόλοιπα σπίτια κ.λπ. των υπολοίπων επί του συγκεκριμένου γεωτεμαχίου να ελεγχθούν για παραβάσεις κ.λπ. Σε εξ αδιαιρέτου ακίνητα ουδείς δεν έχει κάτι αποκλειστικά δικό του και όλοι έχουν δικαιώματα σε όλα!!! Με απλά λόγια έχετε μερίδιο από τα σπίτια όλων, όπως και όλοι έχουν στο δικό σας! Αλά μπρατσέτα λοιπόν δικηγόρο και μηχανικό και καλή τύχη!!! Θα σας κοστίσει αλλά στο τέλος θα τους "σκίσετε" και θα δικαιωθείτε!!! 

P.S. Για να κάνετε ομελέτα πρέπει να σπάσετε αυγά! Ξεκινήστε έτσι κι όλα τα υπόλοιπα θ' αντιμετωπιστούν στη συνέχεια....'

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

τα είπε ολα ο διδονης,

[με τις καλησπερες μου]

"Αλά μπρατσέτα λοιπόν δικηγόρο και μηχανικό και καλή τύχη!!! Θα σας κοστίσει αλλά στο τέλος θα τους "σκίσετε" και θα δικαιωθείτε!!! "

Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη και Ιάσονα ευχαριστώ για τα σχόλια και καλησπέρα. Να προσθέσω επισης οτι το οικόπεδο είναι 1.5 στρέμμα και το σπίτι το δικό μας γύρω στα 60τμ(Θεωρητικά αν ο άλλος δεν είχε χτήσει την 3οροφη δικαιούμασταν κάτι πάνω απο 70τμ). 

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικώς εσείς δεν δικαιούστε απολύτως τίποτα! Όπως βεβαίως και οποιοσδήποτε άλλος συνιδιοκτήτης! Όλοι μαζί δικαιούστε! Δεν χωρίζονται, δεν κατανέμονται! Όλοι τα έχετε όλα μαζί! Απαιτείται μια σειρά από διάφορες διαδικασίες για να τα ξεχωρίσετε ... Όταν κι αν καταφέρετε να τις κάνετε (δύσκολο πολύ τώρα) τότε ίσως να δικαιούστε....

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Προσωπικώς εσείς δεν δικαιούστε απολύτως τίποτα! Όπως βεβαίως και οποιοσδήποτε άλλος συνιδιοκτήτης! Όλοι μαζί δικαιούστε! Δεν χωρίζονται, δεν κατανέμονται! Όλοι τα έχετε όλα μαζί! Απαιτείται μια σειρά από διάφορες διαδικασίες για να τα ξεχωρίσετε ... Όταν κι αν καταφέρετε να τις κάνετε (δύσκολο πολύ τώρα) τότε ίσως να δικαιούστε....

Σε ένα άρθρο διάβασα το εξής:

"Σε περίπτωση διαφωνίας, εκείνος από τους συγκυρίους που ενδιαφέρεται περισσότερο από τους άλλους για την εκμετάλλευση του μεριδίου του, είτε επειδή έχει ανάγκη τα χρήματα, είτε επειδή επιθυμεί την άμεση αξιοποίηση του ακινήτου(οικοπέδου στη περίπτωση μου) , έχει τη δυνατότητα από τον νόμο να ασκήσει την αγωγή διανομής στο δικαστήριο, με την οποία θα ζητεί τον χωρισμό των μεριδίων, ώστε ο καθένας από τους συγκυρίους να λάβει το μερίδιό του και να το διαθέσει όπως θέλει. Το κοινό ακίνητο/οικόπεδο μπορεί να χωρισθεί είτε αυτουσίως, είτε δια της πωλήσεως με πλειστηριασμό."

Εάν κυνηγήσω τι διάτμηση του οικοπέδου να πάρει ο καθένας το μερίδιο που του ανήκει τότε το σπίτι μου θα θεωρηθεί νόμιμο ή δε πέζει ρολο?

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, ΔημητρηςΜπ said:

Σε ένα άρθρο διάβασα το εξής:

.... αγωγή διανομής στο δικαστήριο....

....

Εάν κυνηγήσω τι διάτμηση του οικοπέδου να πάρει ο καθένας το μερίδιο που του ανήκει τότε το σπίτι μου θα θεωρηθεί νόμιμο ή δε πέζει ρολο?

Άλλη η διαδικασία για τα ζητήματα ιδιοκτησίας (συμβόλαια, δικηγόροι, δικαστήρια κλπ) κι άλλο η διαδικασία Πολεοδομικής αυθαιρεσίας .... (Πολεοδομία, Μηχανικοί, Νόμοι τακτοποίησης κλπ)..... δεν είναι σε αυτόματο πιλότο ούτε καν επικοινωνούν μεταξύ τους...

Απλά για να κάνεις τις διαδικασίες Β (μηχανικοί κλπ) πρέπει να έχεις ξεκαθαρίσει τις διαδικασίες Α (δικηγόροι)

 

Αυτό το "να κυνηγήσεις" θα σου έλεγα να τα πεις με προσοχή με τον δικηγόρο σου και να σε ενημερώσει πόσα χρόνια είναι το ελάχιστο και το μέγιστο που μπορεί να τραβάει μια τέτοια υπόθεση, ειδικά αν οι "άλλοι" δεν συμφωνούν ή ακόμα χειρότερα έχουν να χάσουν...

θα εκπλαγείς. Και φυσικά στον μέγιστο χρόνο που θα σου πει βάλε εσυ μερικά χρονάκια ακόμα ..... 

 

 

Υ.Γ.

  

16 ώρες πριν, dimitris GM said:

τα είπε ολα ο διδονης,

....

Δεν βρίσκω τι είχα πει πριν..... λολ

τώρα κάτι είπα και μάλλον του έκανα την καρδιά περιβόλι ..... 

(την καλησπέρα και απο εμένα και στον Ιάσονα)

 

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.