Μετάβαση στο περιεχόμενο

Να παρατήσω τις σπουδές πολεοδομίας;


antrinio

Recommended Posts

Σας ευχαριστώ πολύ, τον καθένα ξεχωριστά, για τον χρόνο που αφιερώσατε να μου απαντήσετε! Είναι πολύ σημαντικές οι αναρτήσεις σας για εμένα και θα ζυγίσω όλες τις επιλογές ώστε να πράξω ανάλογα. 
 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εγώ θα σου πρότεινα τις σπουδές αυτές που κάνεις να τις συνεχίσεις μόνο εάν το τμήμα συμπίπτει με τον τόπο καταγωγής σου (και πάλι το συζητάμε). Με τα χρήματα, το χρόνο και τον κόπο που ήδη σου κοστίζει ο οποιοσδήποτε συνδυασμός των 2 αυτών πτυχίων στην Ελλάδα, μπορείς να πας στο εξωτερικό, χωρίς εξετάσεις, κατευθείαν στο τμήμα αρχιτεκτονικής και να τελειώσεις εγγυημένα και γρήγορα. Το να ξαναδώσεις πανελλήνιες στο προτείνω μόνο αν υπάρχει αρχιτεκτονική στην πόλη σου και μόνο αν η περσινή "αποτυχία" ήταν οριακή.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

7 λεπτά πριν, georgios_m said:

Εγώ θα σου πρότεινα τις σπουδές αυτές που κάνεις να τις συνεχίσεις μόνο εάν το τμήμα συμπίπτει με τον τόπο καταγωγής σου (και πάλι το συζητάμε). Με τα χρήματα, το χρόνο και τον κόπο που ήδη σου κοστίζει ο οποιοσδήποτε συνδυασμός των 2 αυτών πτυχίων στην Ελλάδα, μπορείς να πας στο εξωτερικό, χωρίς εξετάσεις, κατευθείαν στο τμήμα αρχιτεκτονικής και να τελειώσεις εγγυημένα και γρήγορα. Το να ξαναδώσεις πανελλήνιες στο προτείνω μόνο αν υπάρχει αρχιτεκτονική στην πόλη σου και μόνο αν η περσινή "αποτυχία" ήταν οριακή.

Η αλήθεια είναι πως το σκεφτόμουν για εξωτερικό. Είμαι από νησί οπότε σε κάθε περίπτωση (είτε παραμείνω στη σχολή είτε ξανά δώσω) θα βρίσκομαι «εκτός βάσης» και υπάρχουν έξοδα που πρέπει να καλυφθούν( σπιτι,σίτιση κλπ). Το εξωτερικό όμως το φοβάμαι λίγο. Συν ότι δεν έχω «ψαχτεί» τόσο για έξω και επίσης τα έξοδα θα πολλαπλασιαστούν και δεν θελω να επιβαρύνω τόσο πολυ τους γονεις μου. Ίσως φταίει που κοιτάω πρωτίστως τα αρνητικά. Δεν ξέρω.

Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, georgios_m said:

.... μπορείς να πας στο εξωτερικό, χωρίς εξετάσεις, κατευθείαν στο τμήμα αρχιτεκτονικής και να τελειώσεις εγγυημένα και γρήγορα. ....

Έχεις ιδιαίτερη γνώση (με βάση και την ειδικότητα σου που δεν είσαι Αρχιτέκτονας) ότι σε σοβαρές Αρχιτεκτονικές σχολές εξωτερικού θα τελειώσει γρήγορα και εγγυημένα ???

Δηλαδή λιγότερο απο 6 χρόνια + κάτι επιπλέον για την γλώσσα της χώρας ειδικά αν πάει πχ σε Αρχιτεκτονικές σχολές Γαλλίας Δημόσιο, Ολλανδία, Ιταλία και όχι σε Κολέγια της Θατσερικής λογικής τα δίδακτρα είναι το παν στην Αγγλία. Για σχολές απο πρώην ανατολικό μπλοκ δεν έγω γνώση για να κρίνω ειδικά για να παροτρύνω θετικά ή αρνητικά κάποιον νέο συνάδερφο.....

Οι σπουδές στην Αρχιτεκτονική δεν είναι κάτι το γραμμικό και το 1+1 κάνει 2 .... κλπ.... αλλά έχει απαιτήσεις σε χρόνο αλλά και σε έξοδα .... 

Link to comment
Share on other sites

Τα 6 χρόνια είναι και πάλι λιγότερα από όσα θα χρειαστούν εδώ (ένας χρόνος πανελλήνιες + 5 min στη σχολή ή ακόμα χειρότερα 5 + 5 + 1 χρόνος min να παλεύεις με κατατακτήριες κλπ). 

To εγγυημένα πάει περισσότερο στον τρόπο εισαγωγής. Δεν έχεις την αβεβαιότητα των εξετάσεων και το χρόνο προετοιμασίας που αφορά κυρίως μελέτη άσχετων πραγμάτων.

Όσον αφορά τις σοβαρές σχολές που λες, εμάς μας ενδιαφέρει μια σχολή που να αναγνωρίζεται από το ΤΕΕ και να έχει κύρος ανάλογο μιας από τις αρχιτεκτονικές ελληνικού πανεπιστημίου. Οπότε σε ΟΛΗ την Ευρώπη νομίζω πως θα υπάρχει κάποια τέτοια που ίσως και με λιγότερα από 5 χρόνια θα έχεις μάστερ. Τώρα πόσο σοβαρή τη θεωρεί ο καθένας, είναι άλλο θέμα. Εμείς έχουμε ένα στόχο συγκεκριμένο, πτυχίο αρχιτέκτονα, αναγνωρισμένο από το κράτος σε κόστος ανταγωνιστικό με μια πόλη της Ελλάδας. 

Υπάρχει και μια άλλη εναλλακτική, αφού κανείς φοιτήσει λίγα χρόνια έξω, να ζητήσει μεταγραφή στην Ελλάδα. Όσοι όμως το έκαναν τελικά μετάνιωσαν γιατί ενώ είχαν μια σειρά εκεί που ήταν και θα τελείωναν on time, εδώ έμπλεξαν και καθυστέρησαν αφάνταστα. Σκέψου ότι ξανασυνάντησαν ακόμα και πρόβλημα γλώσσας, με τα ελληνικά αυτή τη φορά!

Αντρινιο, σίγουρα το εξωτερικό είναι ένα άλμα. Προσωπικά δε θα το έκανα, ούτε και το ενθαρρύνω! Απλά επειδή είπες ότι θες οπωσδήποτε αρχιτεκτονική, νομίζω ότι αντικειμενικά αυτή είναι η πεπατημένη, για πολλές γενεές ως τώρα. Κάποτε βέβαια τα λεφτά τα έκανες αμέσως απόσβεση. Τώρα αυτό είναι ένα θέμα, δεν ξέρω πόσοι πλέον το κάνουν.

Και η πολεοδομία όμως, σαν αυτοτελές αντικείμενο έχει μεν κάποιο ρίσκο γιατί είναι νέα ειδικότητα, αλλά μπορεί να αποδειχθεί δουλειά του μέλλοντος. Τι κι αν δεν αποκτήσει ποτέ δικαιώματα για διορισμό και υπογραφές για έργα, αν οι δεξιότητες που σου παρέχει είναι αυτές που χρειάζεται η σημερινή αγορά; (πχ μελέτες γεωχωρικές, περιβαλλοντικές, διαχείριση ακινήτων κλπ). Δε συνεχίζω όμως γιατί στέκομαι στην επιθυμία σου για κλασική αρχιτεκτονική (που κι αυτό είναι υπό συζήτηση, το πώς το διάλεξες).

 

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

15 ώρες πριν, georgios_m said:

.... μας ενδιαφέρει μια σχολή που να αναγνωρίζεται από το ΤΕΕ και να έχει κύρος ανάλογο μιας από τις αρχιτεκτονικές ελληνικού πανεπιστημίου. ...

 

μη σε ανησυχεί αφού "σας" ενδιαφέρει..... Αυτά που ανέφερα στο ΤΕΕ έχουν μηδενικό πρόβλημα και όσο για ανάλογο κύρος είναι αντίστροφη η σχέση που αναφέρεις...... 

Όπως είπα μη μπερδεύεις με Κολέγια Θατσετικής λογικής (όπου τα δίδακτρα είναι το παν....)

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά όσα λες, αλλά όταν η ερώτηση ξεκινά με τη φράση "δε μπορώ να φανταστώ ότι κάνω άλλο επάγγελμα από του αρχιτέκτονα", τότε και η απάντηση πρέπει να εξαντλεί όλες τις επιλογές, αρκεί να είναι νόμιμες και έστω τυπικά αναγνωρισμένες. Εννοείται ότι υπάρχουν και διαβαθμίσεις ποιότητας σπουδών, είτε βάσει πληρωμής, είτε βάσει άλλων στάνταρτς που θέτει ένα ίδρυμα για να διατηρεί τη φήμη του και θα προσπαθήσει ο καθένας να τα πιάσει, αλλά κι αν δεν τα πιάσει, υπάρχουν και οι ελάχιστες αποδεκτές λύσεις που για να είναι αποδεκτές σημαίνει ότι είναι και επαρκώς σοβαρές.

Η σύγκριση με τα ελληνικά πανεπιστήμια έγινε όχι επειδή τα θεωρώ ανώτερα από αυτά που ανέφερες, αλλά αντιθέτως, ως παραδείγματα επαρκώς σοβαρών σχολών. Το ίδιο και τα Βρετανικά, εφόσον αναγνωρίζονται, δε μπορώ να πω σε κάποιον να μη πάει, επειδή έχουν Θατσερτική λογική, όταν το 50% των μελών ΤΕΕ που ασκούν επιτυχώς το επάγγελμα μπορεί να έχει πτυχίο από αυτά.

Τώρα εάν εσύ πιστεύεις ότι κάποιες από τις αναγνωρισμένες σχολές δεν είναι σοβαρές και δε θα έπρεπε να είναι αποδεκτές είναι απόλυτα σεβαστό και μπορούμε να το συζητήσουμε. Αλλά τίθεται και θέμα μήπως τα παραλέμε καμια φορά και λίγο αυστηρά τα πράγματα ενώ είναι πιο απλά. Δηλαδή με τη λογική αυτή και πολλά ελληνικά ιδρύματα ίσως δεν έπρεπε να αναγνωρίζονται (ίσως και κανένα σε ορισμένους κλάδους).

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

προσωπικα δεν βλεπω το αντικειμενο του μηχανικου (της μετα 2010 εποχης) σαν καταλληλο γι αυτη τη χωρα πλεον....η σχεση αμοιβης - ευθυνης φορτιου ειναι αντοιστροφως αναλογη....εκτος αν διοριστεις στο δημοσιο οκ...εκει αλλαζει....η σχεση ειναι αναλογη...

Αν εισαι σε μικρη ακομα ηλικια δωσε εισαγωγικες εξετασεις για ιατρικη....το καλυτερο επαγγελμα απο καθε αποψη...κυρος, αμοιβη......ενας μετριος γιατρος ειναι απαραιτητος σε καθε γωνια του πλανητη.....ενας μετριος μηχανικος εχει παει στον καλαθο των αχρηστων και αντικαθισταται με συνοπτικες διαδικασιες σε καθε γωνια του πλανητη....

Link to comment
Share on other sites

Μα ακριβώς επειδή δεν παίζει δημόσιο έχει το επάγγελμα πρόβλημα. Δεν ήταν η σχέση αμοιβής - ευθύνης που κινητοποιούσε τόσες χιλιάδες νέους να γίνονται μηχανικοί.. Τα ίδια ακριβώς όμως ισχύουν και στους γιατρούς. Κι εκεί το δημόσιο ήταν τόσα χρόνια η κινητήριος δύναμη, αλλιώς η σχέση αμοιβής - ευθύνης ούτε εκεί είναι για τον μέσο ελ/επ καλύτερη.

Επειδή όμως και οι θέσεις ιατρικής δεν είναι απεριόριστες, για τους περισσότερους η συζήτηση περνάει κατευθείαν στο plan b, τι θα γίνει μετά την πιθανότατη αποτυχία τους να μπουν στην ιατρική..

Δε είναι τόσο απογοητευτικές οι προοπτικές της δουλειάς του μηχανικού, τουλάχιστον σε σύγκριση με τις άλλες δουλειές. Απλά την περιορίζουμε πάρα πολύ στο πεδίο της ανάληψης ευθύνης και λιγότερο στην ίδια τη λύση των προβλημάτων.

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, nikos40 said:

Αν εισαι σε μικρη ακομα ηλικια δωσε εισαγωγικες εξετασεις για ιατρικη....

Sorry κιόλας αλλά, η σχολή πολεοδομίας έχει 7500 μόρια

οκ όλα είναι δυνατά, αλλά είναι σχεδόν απίθανο κάποιος που μπήκε σε αυτή την σχολή, από την μια χρονιά στην άλλη να πιάσει ιατρική

Μόνο εξωτερικό που γίνετε τόσα χρόνια ή με κανένα κολλέγιο που προαναφέρθηκε

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.