Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Συναινετική διόρθωση ορίων όμορων οικοπέδων


kellyp

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Ο ιδιοκτήτης όμορου με το δικό μας οικοπέδου, προσφέρθηκε οικοιοθελώς να μας παραχωρήσει ένα κομμάτι (φανταστείτε ένα τρίγωνο) προκειμένου το σύνορό μας να γίνει μία ευθεία γραμμή κάθετη και στις 2 πλευρές ώστε να γίνει "τετραγωνισμένο". Το όφελος για εκείνον είναι ότι εμείς θα φτιάξουμε τη μάντρα με δικά μας έξοδα.

 

Τα τετραγωνικά που θέλει να μας παραχωρίσει είναι 10,95. Και το αρχικό εμβαδόν του οικοπέδου 262τμ.

 

Εδώ και 3 εβδομάδες προσπαθώ να βρω μια άκρη και να καταλάβω τι χρειάζεται να κάνουμε. Ως τώρα έχω ακούσει τα ακόλουθα:

 

1) Γίνεται νέο τοπογραφικό το οποίο απεικονίζει τα παλιά και τα νέα όρια. Πάνω σε αυτό το τοπογραφικό υπογράφουν και οι όμοροι ιδιοκτήτες και δεν χρειάζεται κάτι άλλο.

2) Γίνεται νέο τοπογραφικό όπως στην εκδοχή 1 αλλά απαιτείται και πράξη αναγνώρισης ορίων από συμβολαιογράφο και πληρωμή φόρου για την διαφορά των 10,95 τετραγωνικών.

 

Μου είπαν ότι υπάρχουν περιορισμοί όταν η διαφορά στα τετραγωνικά υπερβαίνει το 2,5% του εμβαδού του οικοπέδου. Ισχύει αυτό?

 

Μου είπαν ότι ο φόρος που πρέπει να πληρωθεί λέγεται φόρος χρησικτησίας. Έίναι σωστό αυτό? Και αυτό σημαίνει ότι εγώ πάω να αποδείξω ότι λόγω χρησικτησίας θέλω τα 10,95τμ?

 

Ποια είναι η άποψή σας? Αξίζει τον κόπο για 10,95τμ? Ή πολύ τρέξιμο χωρίς ιδιαίτερο όφελος?

 

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Όταν λέτε νέο συμβόλαιο τι εννοείτε? Το συμβόλαιο αγοράς είναι από το 86 και φαντάζομαι ότι δεν μεταβάλλεται.

 

Τι συμβόλαιο θα κάνω αφού ο γείτονας μου παραχωρεί τα 11τμ δεν τα πουλάει.

Link to comment
Share on other sites

θα πρέπει να αξιολογήσεις τους φόρους και τις επιβαρύνσεις σε σχέση με την αύξηση του εμβαδού του οικοπέδου σου και την βελτίωση της οικοδομησιμότητας (βλ,καλύτερη οικοδομική εκμετάλλευση)

πάντως να σου χαρίζουν 11 τ.μ ,να βελτιώνεις το οικόπεδό σου και να το σκέφτεσαι είναι πολύ σπάνια περίπτωση

γνωρίζεις πόσες υποθέσεις είναι χρόνια στα δικαστήρια για τέτοια τμήματα????

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Θεοχάρη ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Ο λόγος για τον οποίο είμαι σκεπτική είναι επειδή δυστυχώς έχω γίνει πολύ καχύποπτη. Ίσως και χωρίς λόγο για κάποια ζητήματα. Το ότι κάποιος εμφανίζεται ιδιαίτερα πρόθυμος μπορεί τελικά και να κρύβει κάτι... Τα 10,95τμ μεταφράζονται σε 4,5τμ επιπλέον δόμηση και σε ποιο όμορφη τετραγωνισμένη αυλή. Μερικές φορές οι εξελίξεις έρχονται μόνες τους... για να δούμε!

 

Ευχαριστώ πάρα πολύ πάντως για τη συμβουλή την οποία και θα ακολουθήσω.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
  • 1 year later...
Γινεται νεο τοπογραφικο, διορθωτικο συμβολαιο και πληρωνονται στην ΔΟΥ οι φοροι της διαφορας των τετραγωνικων.

 

Θα ήθελα να ρωτήσω, για μια παρεμφερή υπόθεση, με αυτή του ερωτήματος

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαφορά τετραγωνικών (πρακτικα ανταλλαγή κομματιού των 2 όμορων οικοπέδων ιδίου εμβαδού) χρειάζονται τα ίδια; Νέο τοπογραφικό και διορθωτικό συμβόλαιο; Αφου δεν υπάρχει διαφορά τετραγωνικών στα 2 όμορα οικόπεδα, δεν υφίστανται φόροι στην εφορία;

Link to comment
Share on other sites

Οι ανταλλαγές απαιτούν συμβολαιογραφικό έγγραφο που μεταγράφεται κατα τις οικείες διατάξεις του Αστικού Κώδικα

επι πλέον υπενθυμίζω ότι έχουν εφαρμογή τα όσα αναφέρονται στα άρθρα του αστικού κώδικα 1019 (ορόσημα ομόρων ακινήτων) και 1020 περί ρυθμίσεως ορίων με σύμβαση

τα ξαναλέμε

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Στην δική μου περίπτωση έδωσα δίοδο δουλείας σε όμορο ιδιοκτήτη το 2002 με απόφαση ειρηνοδικείου για να με αφήσει ήσυχο απο αγωγές διεκδικήσεως τετραγωνικών απο το οικπόπεδό μου. Παράλληλα του παραχώρησα και μια κοινη διόδο των δύο ιδιοκτησιών. Ακόμη και σήμερα βρίσκει προφάσεις για τσακωμούς και συνεχείς καταγγελίες στην πολεοδομία και στην Αστυνομία. Στον ΓΟΚ αναφέρει ότι δίοδοι δουλείας ενώ υπάρχει πρόσβαση στο οικόπεδο είναι άκυρες.

Μήπως γνωρίζει κάποιος αν "σπάει" η δίοδος; Τηλεφωνικά δικηγόρος με ενημέρωσε ότι εφόσον το είχα αποδεχθεί τότε και η άλλη πρόσβαση υπήρχε δεν μπορώ να ¨σπάσω" την δουλεία.

Εσείς, τί γνώμη έχετε;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.