Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στατικό ερώτημα: Πρόσθετο βάρος σε τελευταία πλάκα οικοδομής


tasmorf

Recommended Posts

Σαν στατικό φορτίο, ανάλογα πάντα το μέγεθος, μπορεί να μην είναι σημαντικό αλλά σε ενδεχόμενη σεισμική διέγερση και καθώς βρίσκονται στο δώμα οι δυνάμεις που θα αναπτυχθούν θα είναι μεγάλες και ίσως μη υπολογισμένες στην αρχική στατική ανάλυση του κτιρίου.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 55
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Ευχαριστώ....Ποιες ειναι οι νομιμες ενεργειες για μεταφορά? μπορούν εκ του προχείρου χωρίς σχετική μελέτη/τροποποίηση υδραυλικής εγκατάστασης να γινουν μεταφορές στον ακάλυπτο περνωντας σωλήνες εξωτερικά μεσα απο κοινόχρηστους χώρους (διαδρόμους)?

Link to comment
Share on other sites

Ενδεχομένως δεν είναι όλα νομιμα.... Το ερώτημα μου όμως αφορά πώς μπορεί να γίνει νόμιμα μια πιθανή τέτοια ενέργεια... Η αντίστροφα... θα μπορούσε να χαραχτηριστεί παράνομη εαν μάλιστα βλάπτει και κάποιες ιδιοκτησίες?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

 για να μην ανοίγω καινούριο θέμα,

να ρωτήσω εδώ,

 

σε πολυκατοικία 25ετίας, 5όροφη με εμβαδόν ορόφου περί τα 140 τ.μ.

αλλαγή των 6 ηλιακών στην ταράτσα, από 120 lt ο καθένας σε 200 lt ο καθένας

(αύξηση 120 κιλά για κάθε ηλιακό σύστημα , μαζί με πάνελς, κενά δοχεία και νερά)

 

θα δημιουργούσε πρόβλημα σε περίπτωση σεισμού;

 

υπάρχει απάντηση ναι ή όχι ;

ή θα πρέπει να υπάρξει μελέτη;

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται σε πόση επιφάνεια εδράζονται, με τι φορτίο έχει υπολογιστεί η πλάκα, ποια είναι η κατάσταση της πλάκας, το άνοιγμα της πλάκας, και πολλά άλλα.

Δεν μπορεί να απαντηθεί έτσι απλά, ούτε και νομίζω ότι έθεσες σωστά το ερώτημα, διότι θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα χωρίς καν να γίνει σεισμός.

Γενικά, κατ' εμε είναι πολύ μικρό το επιπλέον φορτίο λόγω σεισμού κατά την οριζόντια διεύθυνση. Περισσότερο φοβάμαι τα προβλήματα σε "πάνω κάτω" μετακίνηση. Μη σου έρθει κανένας ηλιακός στον κάτω όροφο.

Αν η πλάκα έχει μεγάλο άνοιγμα με μικρό πάχος και έχει παραμορφώσεις, μαζί με πιθανή διαρροή νερών και ενδεχόμενη μη καλή συντήρηση έχεις ωραιότατη συνταγή για να σας δούμε στα κανάλια.

 

Ας το δει ένας μηχανικός, μαζί με τη στατική μελέτη και κυρίως τον ξυλότυπο του τελευταίου ορόφου από την άδεια και θα αποφανθεί.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με Charlie. Η οικοδομή του 90, λογικά έχει σχεδιαστεί με 500χλγ/μ2 (φαίνεται στα σχέδια και στα τέυχη της οικοδομικής άδειας). Οπότε η διαφορά του φορτίου είναι πολύ μικρή και 99% καλύπτεται, αλλά επειδή μπορεί να έχει υποστεί φθορές, μπορεί να μην είχε γίνει καλή δουλειά, μπορεί να έχει αλλαγές η στατική μελέτη στην πράξη που είναι είναι αδύνατον να την εντοπίσει ένας μη μηχανικός και που όμως μπορεί να είναι σοβαρές....σου προτείνω να ακολουθήσεις την συμβουλή του προλαλήσαντα. Ένας στατικός, μια επίσκεψη, έναν έλεγχο των σχεδίων της άδειας και ένα γραπτό (ή δυνατόν) ρεπορτ ότι μπορείς να προχωρήσεις... 

Link to comment
Share on other sites

.....

σε πολυκατοικία 25ετίας, 5όροφη με εμβαδόν ορόφου περί τα 140 τ.μ.

αλλαγή των 6 ηλιακών στην ταράτσα, από 120 lt ο καθένας σε 200 lt ο καθένας

(αύξηση 120 κιλά για κάθε ηλιακό σύστημα , μαζί με πάνελς, κενά δοχεία και νερά)

 

θα δημιουργούσε πρόβλημα σε περίπτωση σεισμού;

 

υπάρχει απάντηση ναι ή όχι ;

.......

 

Σε κτίριο κατασκευής το 1990 αν παρουσιάσει πρόβλημα σε σεισμό για τον λόγο της αλλαγής 6 ηλιακών από 120 λίτρα σε 200 λίτρα να είσαι σίγουρος ότι θα παρουσιάσει πρόβλημα και χωρίς καμια αλλαγή.

 

Αν έχετε άλλες αμφιβολίες σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση του κτιρίου (που σαν κάνει να έχετε ανησυχία) σίγουρα να ζητηθεί η αυτοψία από μηχανικό να το ελέγξει.

Link to comment
Share on other sites

@ Charlie,  Γιάννης,  Didonis

 

σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας,

 

για την πλάκα δεν το είχα σκεφτεί, αλλά δε νομίζω να υπάρχει θέμα, οι ηλιακοί βρίσκονται πάνω από μικρά δωμάτια -διάδρομο - μπάνιο

και οι περισσότεροι αν όχι όλοι πατάνε εν μέρει πάνω σε κολώνες και τοίχους, το μεγαλύτερο δωμάτιο από κάτω είναι 12 τ.μ.

 

αμφιβολίες συγκεκριμένες για την κατασκευή δεν έχω, πέραν του "ποτέ δεν ξέρεις",

με τους άλλους δεν έχω μιλήσει, θέλω να αλλάξω το δικό μου, απλά για να είμαι σωστός πρέπει αυτό που θα βάλω εγώ να "παίρνει" και για τους άλλους, μεγαλύτεροι από 3 τ.μ. συλλέκτες δεν χωράνε άλλωστε

 

καθυσυχαστικό είναι το ότι η πολυκατοικία ήταν κατασκευή και ιδιοκτησία πολιτικού μηχανικού για κάμποσα χρόνια,

και ότι τα δύο διαμερίσματα αγοράστηκαν μετά το 2005 από ενοικιαστές που ήταν μέσα στον σεισμό του 99

 

θα δω πάντως και για μηχανικό, ελπίζω να μην κοστίζει όσο άλλος ένας ηλιακός σχεδόν

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Σε ταράτσα μικρού οικοδομήματος 125 τμ. (125 τμ το ισόγειο - δυο μαγαζιά και 125 τμ ο πρώτος όροφος, δυο χωριστά δυάρια ), χτισμένου το 1977,  με υποδοχές γα επόμενο όροφο: 

 

τοποθέτησα 15 πλαστικές ζαρντινιέρες (80 εκ. Χ 35  εκ. Χ 35 εκ. ),  σε απόσταση 50 πόντων η μια από την άλλη. Κάλυψα δηλαδή περί τα 20 τετραγωνικά μέτρα της ταράτσας, συγκεντρωμένα στη μια πλευρά της-πάνω από το ένα δυάρι.

 

Άδειασα σε καθεμιά πλαστική ζαρντινιέρα, 5 πλαστικά τσουβαλάκια 10λιτρα χώματος (μέχρι τη γραμμή πλήρωσης, όχι ως την κορυφή) .  Τις γέμισα  με τυποποιημένο αφράτο μαύρο φυτόχωμα, ελαφρύ χώμα, υπολογίζω ότι  θα ζυγίζουν περί τα 25-30 κιλά βάρος το αφράτο χώμα, συν 3-5 κιλά το βάρος του πλαστικού + 5 κιλά το βάρος του νερού του ποτίσματος... σύνολο το πολύ 50 κιλά. Κι αν βρέξει πολύ δυνατά για ώρες ή μέρες - και γεμίσει νερό μέχρι την κορυφή την πλαστική ζαρντινιέρα, το νέο αυτό βάρος δεν θα ξεπεράσει τα 70-80 κιλά (για καθεμιά ζαρντινιέρα).

 

Το εμβαδόν της κάθε πλαστικής ζαρντινιέρας (το πιάτο της) είναι 0,098 τ.μ.   Το μέγιστο βάρος της ζαρντινιέρας (σε καταιγίδα) μπορεί να φτάσει τα 70-80 κιλά! Οπότε βάρος διά επιφάνεια -> 0,080 χγρ. : 0,098 τ.μ. < του 250 χγρ/1 τ,μ.  που αντιλήφθηκα από τα γραφόμενα εδώ μέσα, για το Μ.Ο. βάρους που μπορεί να σηκώσει "νορμάλ"  η πλάκα.  (δεν γνωρίζω για τον οπλισμό της πλάκας, ξέρω ότι είναι οπλισμένο σκυρόδεμα, της εποχής του 1977, με επίβλεψη μηχανικού).

 

Υποθέτω ότι αφού μοιράστηκαν στην ταράτσα, σε αποστάσεις 50 πόντων η καθεμιά ζαρντινιέρα από την άλλη, δεν θα ασκείται κάποια μεγάλη επιβάρυνση στην πλάκα.

 

Μου άνοιξε όμως η όρεξη για επέκταση του ταρατσόκηπου, κι έφτιαξα μια ιδιοκατασκευή ζαρντινιέρας από 3 παλιές ξύλινες παλέτες τη μία πάνω στην άλλη, "τρώγοντας το εσωτερικό τους" (ευρωπαλέτες, 1,20 μ Χ 0,80 μ. Χ 0,10 μ.) , και θα τη γεμίσω κι αυτή με το ίδιο τυποποιημένο φυτόχωμα όπως και παραπάνω.

 

Αυτή η ιδιοκατασκευή έχει χωρητικότητα  περί τα 288 λίτρα. Το βάρος μόνο των ξύλων της είναι περί τα 40 κιλά.  Κι αν γεμίσει με νερό, σε περίπτωση καταιγίδας, τότε θα φτάσει (περιεχόμενο ζαρντινιέρας+περιμετρική ξυλεία) τα 330 κιλά, σε εμβαδόν 1 τ.μ.!!!  Μάλλον επικίνδυνα πράγματα.

 

Αν τη γεμίσω με χώμα, ως τα 20 εκατοστά ύψους της, τότε: βάρος ξυλείας+βάρος αφράτου τυποιημένου χώματος= 40 κιλά+192 κιλά = 232 κιλά.

τα 232 κιλά είναι παρακάτω από το 250 χγρ./ 1 τ.μ.

 

Προβληματίζομαι όμως με το πόσο θα φτάσει το βάρος αυτής της ιδιοκατασκευής, αν βρέξει δυνατά για ώρες ή μέρες...  Βέβαια, πάνω από το ύψος των 20 εκατοστών , οι ξύλινες πλευρές της ιδιοκατασκευής έχουν αρκετές χαραμάδες για να φεύγει το νερό.

 

Καλού κακού , σκέφτηκα να τοποθετήσω αυτήν την ιδιοκατασκευή, δίπλα από τις αναμονές (την κολώνα) και πάνω από το δοκάρι που συνδέει  2 κολώνες (από την πλευρά του μπαλκονιού).

 

Μήπως κάνω λάθος;

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.