Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγκύκλιος για τη μη προσμέτρηση θερμομονωτικών στοιχείων κατά ΝΟΚ (άρθρου 11, παρ.6.ιθ)


Recommended Posts

On 10/24/2023 at 3:38 PM, Anna Daskalaki said:

Καλησπέρα,

Επισυνάπτω την σχετική απάντηση της ΔΑΟΚΑ.

1.62425_2220_Μη προσμέτρη.pdf 1007.01 kB · 87 downloads

Καλησπέρα συναδέλφισσα, ποιο ερώτημα αφορά η απάντηση; την προσμέτρηση σε κάλυψη; αν μπορείς ανάρτησε και το ερώτημα. ευχαριστώ 

 

Link to comment
Share on other sites

δεν βλέπω λόγο να μετράει στην δόμηση, σύμφωνα με τα παρακάτω:

Άρθρο 11 ΝΟΚ - Συντελεστής δόμησης (και ΕΚΤ,ΟΙΚ)

6. Στο συντελεστή δόμησης δεν προσμετρώνται :

ιθ. Η επιφάνεια της θερμομόνωσης ή και του θερμομονωτικού στοιχείου πλήρωσης, όπως θερμομονωτικά λιθοσώματα και λοιπά θερμομονωτικά στοιχεία (όπως, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, κουφώματα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων [ΚΕΝΑΚ] ή και θερμομονωτικά πανέλα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΚΕΝΑΚ), στο σύνολό της, οι επενδύσεις του κτιρίου, όπως διακοσμητική λιθοδομή, μεταλλικές και ξύλινες επενδύσεις, μαρμαρόπλακες και λοιπές επενδύσεις, πάχους έως είκοσι (20) εκατοστά πέραν της θερμομόνωσης και τα επιχρίσματα. Τα παραπάνω δύνανται να βρίσκονται εντός των πλαγίων αποστάσεων Δ ή δ και εκτός της οικοδομικής γραμμής. Όταν η οικοδομική γραμμή ταυτίζεται με την ρυμοτομική, τα παραπάνω κατασκευάζονται σε ύψος τριών (3) τουλάχιστον μέτρων από την οριστική στάθμη του πεζοδρομίου ή την οριστική στάθμη του παραχωρημένου χώρου.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι 

θα ήθελα με την σειρά μου να κάνω μια σχετική ερώτηση. 

Σε περίπτωση που αποφασίσω να τοποθετήσω θερμομονωτικά τούβλα στην κατασκευή μου τόσο στη περίμετρο όσο και στο ΚΛΙΜΑΚΟΣΤΑΣΙΟ σύμφωνα με την εγκύκλιο αφαιρούνται σίγουρα απο την περίμετρο εξαιρουμένων των στοιχείων από μπετό. 

Στο ΚΛΙΜΑΚΟΣΤΑΣΙΟ ισχύει το ίδιο? Απαξ και βάλω θερμομονωτικα λιθοσωματα στο κλιμακοστασιο, αυτά αφαιρούνται από κάλυψη δόμηση και όγκο? 

Σας ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν συνεισφέρουν στην θερμομόνωση του κτιρίου

 

"...Ειδικότερα, διευκρινίζεται ότι από τα στοιχεία που συνεισφέρουν στη θερμομόνωση των κτιρίων, στον σ.δ. δεν προσμετρώνται: α) η επιφάνεια που καταλαμβάνει η θερμομόνωση, β) η επιφάνεια που καταλαμβάνουν τα θερμομονωτικά στοιχεία πλήρωσης και γ) η επιφάνεια που καταλαμβάνουν τα λοιπά θερμομονωτικά στοιχεία...."

Edited by Latg
Link to comment
Share on other sites

για το ακριβώς ίδιο θέμα απευθύνθηκα στην ΥΔΟΜ και μου απάντησαν προφορικά οτι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στους τοίχους του κλιμακοστασίου αφού το κλιμακοστάσιο δεν θεωρείτε θερμαινόμενος χώρος. Αντίστοιχα αφαιρείται και η θερμομόνωση που μπορεί να μπει εντός τοίχου (διπλός)

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν είναι θερμαινόμενος χώρος το κλιμακοστάσιο δεν μπορείς να αφαιρέσεις τους εξωτερικούς τοίχους του κλιμακοστασίου γιατί δεν συνεισφέρουν στην θερμομόνωση.  Οπότε πρέπει να επιλέξεις.

Πάντως θεωρώ ότι εξετάζουμε την θερμομόνωση του κτιρίου και όχι των διαμερισμάτων άρα θα αφαιρεθούν οι εξωτερικοί τοίχοι του κτιρίου και όχι οι τοίχοι ανάμεσα σε κλειστούς χώρους του κτιρίου. (υπάρχουν θέματα θερμογεφυρών τα ξέρουν καλύτερα οι συνάδελφοι που κάνουν ΜΕΑ, και πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά το κέλυφος του κτιρίου για να βγάλεις την ελάχιστη απαιτούμενη κατηγορία ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου που πλέον είναι το Α )

Edited by Latg
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ θερμά για τις απαντήσεις σας 

Θα ήθελα να παραθέσω την εξης απορια 

Εφοσον μπουν θερμομονωτικα λιθοσωματα τα οποια αφαιρουνται απο την καλυψη του κτιριου και με βασει το αρθροο 11 του ΝΟΚ τα υπογεια για να μην μετρησουν στην δομηση πρεπει να ακολουθουν την καλυψη του κτιριου, ειμαι εγω υποχρεωμενος να ακολουθησω το περιγραμμα π μετρα στην καλυψη ? 

Δηλαδη εχω εναν τοιχο απο θερμομονωτικα λιθοσωματα που αφαιρειται απο την καλυψη σε εναν οροφο και στην ακρη του ενα υποστυλωμα π μετρα στην καλυψη, θα πρεπει το υπογειο να κανει σπασιμο? 

 

Σας ευχαριστώ

 

 

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς για να αφαιρεθούν από κάλυψη πρέπει να προβλέπονται σε όλους τους ορόφους (σαν ένα φωταγωγό δηλαδή πρέπει να "διαπερνά" το κτίριο μέχρι την ανώτερη στάθμη).

Το ερώτημα σου είναι θέμα ερμηνείας ..  Προσωπικά θεωρώ ότι μπορείς να έχεις υπόγειο κάτω από θερμομονωτικά λιθοσώματα. Η αυστηρή ερμηνεία είναι ότι εκεί είναι επέκταση υπογείου εξαιτίας των ορισμών παρ. 34 και παρ. 61 του άρθρου 2  (αλλά δε νομίζω ότι συμβαδίζει με λογική μηχανικού...).

 

34. Κάλυψη του οικοπέδου είναι η επιφάνεια, που ορίζεται πάνω σε οριζόντιο επίπεδο από τις προβολές όλων των περιγραμμάτων των κτιρίων του οικοπέδου, εξαιρουμένων των χώρων που ορίζονται στο άρθρο 12.

61. Περίγραμμα κτιρίου αποτελεί η προβολή επί του εδάφους όλων των χώρων του, που προσμετρώνται στην κάλυψη.

Edited by Latg
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 25/5/2022 at 12:54 ΜΜ, kan62 said:

Θα μπορούσε να μετρήσει στο ΣΔ : 25 τμ - (0,25-0,09)*(1+1) τμ

αν ειχαμε θερμομονωτικά λιθοσώματα που αφαιρούνται από τον συντελεστή δόμησης περιμετρικά..τότε θα μετρούσε τον συντελεστή δομησης  25 - [(1,50+1,70+4,20+4,20+2,00+1,20+1.00(κουφωμα)+1,00 (κούφωμα)]*0.25 ;

Για να αφαιρέσουμε τα ενεργειακά κουφώματα από τον συντελεστή δόμησης θα πολλαπλασιάζαμε επί το συνολικό πλάτος του τοίχου 0,25;
ή θα αφαιρούσαμε τα ενεργειακά κουφώματα με εμβαδό 1,00 x [0,25-0,09(απόσταση της κάσας μέχρι τη μέσα μεριά του τοίχου)] ; Οπότε και θα έπρεπε να ξέρουμε που θα τοποθετηθεί ακριβώς η κάσα του κουφώματος;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.