Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέση κτιρίου σε κάθετη ιδιοκτησία


Recommended Posts

Παρακαλώ πολύ για τα φώτα σας.

Ενδιαφέρομαι για την αγορά οικοπέδου 250τμ κάθετης ιδιοκτησίας συσταθείσας το 2006 από οικόπεδο περίπου τετράγωνο 500τμ. Δεν υπάρχει κτίσμα στο οικόπεδο αλλά υπάρχουν στα όμορα οικόπεδα. Το οικόπεδο έχει μπει στο σχέδιο με διάταγμα του 1972 με σύστημα δόμησης Πανταχόθεν Ελεύθερο, πρασιά 4μ, μέγιστο ύψος 11μ, ΣΔ 0,6, ΣΚ 0,3 και υποχρεωτική απόσταση από πλάι και πίσω 3μ.

Στο τοπογραφικό της σύστασης του 2006 ο τοπογράφος αναφέρει ότι ισχύει εκτός από το διάταγμα του 1972 και ο ΓΟΚ 1985. Στο τοπογραφικό αυτό έχει διαγραμμίσει το χώρο όπου μπορούν να κτιστούν οι δύο κατοικίες μεσοτοιχία, με πρόσωπο κολλητό στο πρόσωπο του οικοπέδου, με απόσταση από τα πλαϊνά όρια  3,40μ και από το πίσω όριο 6μ. Το συμβόλαιο δεσμεύει το κτίσιμο στο διαγραμμισμένο χώρο.

Οι ερωτήσεις μου είναι:

1. Γιατί δεν έχει αφήσει την πρασιά 4μ αλλά το έχει κολλήσει στο πρόσωπο του οικοπέδου;

2. προφανώς έχει υπερισχύσει ο ΓΟΚ 1985 του διατάγματος 1972 αλλά και πάλι θα έπρεπε να έχει απόσταση από τα πλάγια ΓΟΚ 1985 Δ=3+0,1χ11=4,1μ και όχι 3,4μ. Από που προκύπτει το 3,4μ ή το 6μ από την πίσω πλευρά; Μήπως υπάρχει κάποιο ειδικό καθεστώς για πανταχόθεν ελεύθερη κάθετη ιδιοκτησία;

3. Η άδεια που θα βγει θα πάει με τα 3,4μ του τοπογραφικού της σύστασης που σε δένει και το συμβόλαιο; Με τα Δ=4,1μ του ΓΟΚ 1985 ή με τον ΝΟΚ 2012 & 2020  δ = 2,50μ.+0.05χ11=3,05μ; Και αν βγει με τα 3,05μ του ΝΟΚ πως θα αντιμετωπιστούν τα 3,4μ του συμβολαίου – τοπογραφικού 2006;

4. Μαζί με όλα αυτά θα πρέπει να βρω τον ιδιοκτήτη της άλλης κάθετης για να συναινέσει σε κάτι;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

 

image.png.825ede87faf9d898c6bf3137b2db2694.png

 

 

Link to comment
Share on other sites

1. Μήπως ο δρόμος δεν έχει πρασιά ?

2. Νέα άδεια θα εκδοσθεί βάσει του ΝΟΚ. Δεν ισχύουν ειδικοί όροι δόμησης για τις κάθετες.

3. Το συμβόλαιο ορίζει την περιοχή δόμησης, δεν υπάρχει υποχρέωση εξάντλησης αυτής της περιοχής ούτε και της δόμησης που αναλογεί στην κάθετη.

4. Όχι, όσο τηρούνται τα του συμβολαίου.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Ο ΝΟΚ όμως σου επιτρέπει να κτίσεις στα δ = 2,50μ.+0.05χ11=3,05μ απόσταση από το πλαϊνό όριο ενώ η περιοχή δόμησης του τοπογραφικού του συμβολαίου σου επιβάλει στα 3,40μ απόσταση από τα πλάγια. Δηλαδή στη μια περίπτωση το πλάτος του κτιρίου βγαίνει περίπου 7,20μ ενώ στην άλλη 6,85μ και δεν μου ''βγαίνει'' αυτό που θέλω. Υπερισχύει ο ΝΟΚ ή το συμβόλαιο; 

Ευχαριστώ

 

Link to comment
Share on other sites

Για να ξεπεράσεις την όποια αναντιστοιχία τίτλου και ΝΟΚ (κι επίσης να έχεις την απαιτούμενη υ.δ., του ιδιοκτήτη της όμορης, για την άδεια) δες μήπως μπορείτε να προβείτε (από κοινού) σε τροποποίηση της σύστασης. Εκτός κι αν κάτι άλλο περιγράφεται ρητά στη σύσταση

Link to comment
Share on other sites

εχει τεθει συχνά το ερωτημα

αν και κατα ποσο οι ιδιωτικες  αυτες συμφωνιες, μπορουν να "αντιστρατευονται" τις διαταξεις του ΝΟΚ..

Θεωρω οτι η  μετατοπιση του κτιριου, εντος νομιμων αποστασεων του ΝΟΚ, υπερτερει και δεν αποτελει παραβιαση "συμπεφωνημενων"

ειδικα αφου ο αλλος δεν δυναται να προβαλλει οποιαδηποτε "ζημια" απο αυτη την πραξη.

 

[προφανως μια ΥΔ απο τον αλλον θα ελυνε το "προβλημα" εν τη γενεσει του.]

 

Link to comment
Share on other sites

Πράγματι αφού δεν υπερβαίνω τη δόμηση που μου αντιστοιχεί δεν θίγεται στο ελάχιστο ο άλλος ιδιοκτήτης. Άλλωστε πολύ πιθανό να θέλει και αυτός να εκμεταλλευτεί το μεγαλύτερο πλάτος της οικοδομής που προσφέρει ο ΝΟΚ διότι το 6,85μ πλάτος που βγαίνει και σε αυτόν είναι λίγο.

Μάλλον είναι πιο πολύ νομικό το θέμα οπότε θα ρωτήσω συμβολαιογράφο αν μπορούν να ενσωματωθούν οι όροι δόμησης του ΝΟΚ (ουσιαστικά μόνο η θέση κτιρίου) ενός νέου τοπογραφικού στο συμβόλαιο μεταβίβασης ή πρέπει να γίνει τροποποίηση της σύστασης του 2006.

Ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα.

Σε οικόπεδο με κάθετη με αδόμητο το δίπλα τμήμα, εφόσον κολλήσω το όριό της παίρνω ύψος από το φυσικό έδαφος της κάθετης του γείτονα?

Αν ο γείτονας είχε κτίσει και διαμορφώσει, από το δικό του διαμορφωμένο?

Link to comment
Share on other sites

18 λεπτά πριν, Didonis said:

αν το είχε κάνει θα έπρεπε να προσαρμοστείς ανάλογα ...

 

Ευχαριστώ πολύ! Και σχετικά με το πρώτο σκέλος "Σε οικόπεδο με κάθετη με αδόμητο το δίπλα τμήμα, εφόσον κολλήσω το όριό της παίρνω ύψος από το φυσικό έδαφος της κάθετης του γείτονα?"

Link to comment
Share on other sites

Στις κάθετες δεν υπάρχει "όμορο" οικόπεδο. Το οικόπεδο είναι ένα και η κάθε οικοδομή εξαρτά τα υψόμετρά της από το ιδιόχρηστο τμήμα της.

Επίσης, η θέση της κάθε οικοδομής οφείλει να έχει καθοριστεί στο διάγραμμα της σύστασης.  

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.