Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ψηφιοποίηση 2.366.293 εγγράφων και 340.319 σχεδίων οικοδομικών αδειών στον Δ. Νεάπολης Συκεών Θεσσαλονίκης


Engineer

Recommended Posts

Διαθέσιμα με λίγα κλικ προς πολίτες και επαγγελματίες θα είναι 2.366.293 έγγραφα και 340.319 σχέδια, που αποτελούν τα περιεχόμενα 23.303 φακέλων Οικοδομικών Αδειών της Πολεοδομίας του δήμου Νεάπολης Συκεών από τις αρχές του 2023.

Στην ανακοίνωσή του ο δήμος κάνει λόγο για σπουδαία εξέλιξη στον κόσμο της διαδικτυακής διακυβέρνησης έρχεται ως αποτέλεσμα της ενεργοποίησης μιας ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής-προγράμματος, που στην ολότητά της για πρώτη φορά κάνει την εμφάνισή της στα χρονικά της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθιστώντας έτσι τον δήμο Νεάπολης-Συκεών πρωτοπόρο δήμο στον τομέα αυτόν.

Πρόκειται για την Online Μηχανή Αναζήτησης Οικοδομικών Αδειών του δήμου Νεάπολης-Συκεών, η οποία θα τεθεί σε χρήση στις αρχές του νέου έτους 2023, βγάζοντας από την… περιπέτεια τους ενδιαφερόμενους πολίτες και επαγγελματίες. Ήδη το σύστημα είναι έτοιμο αφού έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση όλων των εγγράφων και σχεδίων των χιλιάδων Οικοδομικών Αδειών, διαδικασία που κράτησε περί τα δύο χρόνια, ενώ είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας χρηματοδότησης του έργου ύψους 216.752 ευρώ, ποσό που εξασφαλίστηκε από το ΕΣΠΑ-Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κατόπιν ανοιχτού διαγωνισμού.

«Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών πρωτοπορεί πλήρως στο σύστημα αυτό που είναι ανοιχτό σε όλους και διαχέει τις πληροφορίες σε όλο τον κόσμο. Ανάλογο τέτοιο έργο δεν υπάρχει σε άλλους δήμους που έχουν κάνει επιμέρους ψηφιοποίηση των αρχείων τους. Ανάλογο έργο δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις 160 Πολεοδομίες της χώρας, παρά μόνο η Πολεοδομία του δήμου σας», ανέφερε κατά την παρουσίαση του έργου ο Σπύρος Σαντριβανόπουλος, στέλεχος μιας εκ των δύο εταιριών με τις οποίες συνεργάστηκε ο δήμος.

Η παρουσίαση της εφαρμογής έγινε σήμερα το μεσημέρι στην Τεχνική Υπηρεσία ενώπιον του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, των αντιδημάρχων Τάσου Τσακιρίδη (Πολιτικής Προστασίας) και Στέλιου Γκατζέ (Τεχνικών Έργων), του διευθυντή της Πολεοδομίας Αναστάσιου Σαχπατζίδη και του προϊσταμένου του Τμήματος Προγραμματισμού Γιάννη Πολυχρονιάδη, που είχε και τον συντονισμό της παρουσίασης. Εκ μέρους των εταιριών «MODUS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΔΟΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» και «ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΡΑΜΠΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.» (GEODIKTYO) συμμετείχαν επίσης οι Βαγγέλης Καραπλιάς, Νίκος Καρατσιώλης και Πάνος Καρβούνης.

«Πρόκειται για μια πολύ σπουδαία πρωτοπορία στον κόσμο της διαδικτυακής διακυβέρνησης και είμαστε υπερήφανοι που ο δήμος μας κάνει αυτό το άλμα στη ψηφιακή διακυβέρνηση. Τα οφέλη από την εφαρμογή του προγράμματος αυτού είναι τεράστια όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο για τους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες που αποκτούν άμεσα και εντελώς δωρεάν τα αναζητούμενα έγγραφα, αλλά και για τις Υπηρεσίες αφού εξοικονομούνται χιλιάδες εργατοώρες και στελεχιακοί πόροι. Έρχεται, όμως, να ακυρώσει και να καταργήσει δια παντός με αποφασιστικότητα και πλήρη αποτελεσματικότητα τις γκρίζες πρακτικές που επί χρόνια ταλάνιζαν πολλές Πολεοδομίες ανά την Ελλάδα. Με τη μηχανή αναζήτησης κάθε στοιχείου και πληροφορίας από τις Άδειες Οικοδομών δεν χρειάζεται πλέον να έρθει ο ενδιαφερόμενος σε επαφή με την οποιαδήποτε Υπηρεσία και να αποσπάσει ευνοϊκή μεταχείριση με πλάγιους και καταδικαστέους τρόπους. Το πρόγραμμα υπηρετεί τη διαφάνεια κι αυτό είναι άκρως σημαντικό. Δεν απαιτείται πλέον ούτε κόστος ούτε ταλαιπωρία των συμπολιτών μας αφού από οποιοδήποτε σημείο κι αν βρίσκονται μπορούν να αποκτήσουν οποιαδήποτε στοιχεία και έγγραφα που επιθυμούν», παρατήρησε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος δεσμεύθηκε να γίνει η δημόσια παρουσίαση του προγράμματος σε ευρύτερη κλίμακα.

Η μηχανή αναζήτησης

Όπως αναλυτικά παρουσίασαν τα στελέχη των αναδόχων, το φυσικό αντικείμενο του έργου είναι η οπτική ψηφιοποίηση-ηλεκτρονική αρχειοθέτηση του αρχείου της υπηρεσίας Πολεοδομίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών από τη συμβατική του μορφή (φυσικό αρχείο) σε ψηφιακή μορφή, σε συνδυασμό με την παροχή στον δημότη μιας μηχανής αναζήτησης με εύκολο τρόπο των δεδομένων των οικοδομικών αδειών ούτως ώστε να βελτιώσει την ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών, να αναβαθμίσει το λειτουργικό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και να βοηθήσει στην διάσωση του φυσικού αρχείου.

Στο κύριο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται ένα ολοκληρωμένο web πληροφοριακό σύστημα με το οποίο θα εκτελείται η διαχείριση, η επεξεργασία, ο έλεγχος και η αξιοποίηση του ψηφιοποιημένου υλικού για τις ανάγκες των συναλλασσόμενων και της Υπηρεσίας πολεοδομίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των δεδομένων, αυτά αρχειοθετούνται στο Σύστημα Διαχείρισης Δεδομένων με κατάλληλα δεδομένα, ως:

  • Τοπογραφικά Σχέδια
  • Διαγράμματα κάλυψης
  • Αρχιτεκτονικά Σχέδια (κατόψεις, όψεις, τομές)
  • Στατικά σχέδια και υπολογισμοί
  • Στελέχη Οικοδομικών Αδειών
  • Κτηματολογικό Διάγραμμα (στις καινούριες άδειες)
  • Έγγραφα αυτοψιών
  • Οποιαδήποτε άλλο έγγραφο αφορά στον φάκελο υποθέσεων οικοδομικών αδειών και διατηρεί στο αναλογικό αρχείο ο δήμος.
psifiaki-poleodomia-neapolis-sykeon.jpg

Κατόπιν, μέσα από το Σύστημα Διαχείρισης Δεδομένων οι χρήστες θα μπορούν να εκτελούν διάφορες ενέργειες, όπως Αναζήτηση με αριθμό Οικοδομικής Άδειας, με αριθμό Οικοδομικού Τετραγώνου, με διεύθυνση ακινήτου, με έτος Οικοδομικής Άδειας, με ονοματεπώνυμο κατασκευαστή ή άλλα μεταδεδομένα των εγγράφων, ή και με ένα κλίκ στο σημείο του χάρτη καθώς οι άδειες έχει αποτυπωθεί σε γεωχωρικό επίπεδο.

Ειδικότερος στόχος είναι η διάχυση των γεωγραφικών πληροφοριών του έργου, με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση του πολίτη. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η οργάνωση και διαχείριση των υφιστάμενων δεδομένων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η ενδο-δικτυακή και διαδικτυακή πρόσβαση σε αυτά μέσω διαδικασιών που στηρίζονται σε γεωγραφικές ή/και μη αναζητήσεις (spatial/non spatial queries) δεδομένων πιστοποιημένης αξίας (metadata information).


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο άμα υπάρχει βούληση όλα γίνονται. Στο μεταξύ υποτίθεται ότι το ΤΕΕ επανακύρηξε το διαγωνισμό για την ψηφιοποίηση των αρχείων των Υδομ...αλλά από εκεί και πέρα τι έγινε;

Link to comment
Share on other sites

Πανηγυρίζουμε για τα αυτονόητα.

Και καταναλώνονται κονδύλια ΕΣΠΑ για το χαρτοβασίλειο, αντι να πιασουν δυο υπαλληλους που δεν κανουν τιποτα, να σκαναρουν και να αρχειοθετούν, ολη μερα.

Edited by theagpar
Link to comment
Share on other sites

On 19/11/2022 at 6:57 ΠΜ, theagpar said:

.. αντι να πιασουν δυο υπαλληλους που δεν κανουν τιποτα, να σκαναρουν και να αρχειοθετούν, ολη μερα.

και πώς διασφαλίζεται ότι θα το κάνουν εμπρόθεσμα και σωστά???

Link to comment
Share on other sites

"Τρία πουλάκια κάθονταν και ξύνονταν" και θα ξύνονται για πάρα πολλά χρόνια ακόμα... Με ξένα κόλλυβα προσπαθούν να κάνουν αυτό που είχαν υποχρέωση να κάνουν εδώ και δεκαετίες!!! Κι έχουν και το θράσος και βγαίνουν και το φωνάζουν...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.