Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάτμηση Οικοπέδου - Ελάχιστη Διάσταση


Recommended Posts

Καλησπέρα, 

Θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει κάποιος περιορισμός ως προς την ελάχιστη διάσταση που μπορεί να έχει ένα οικόπεδο ώστε να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. 
Το παράδειγμα (βλ. σκίτσο) αφορά την δημιουργία 2 νέων οικοπέδων μέσω κατάτμησης οικοπέδου με υπάρχον κτίσμα. Τα δύο νέα οικόπεδα πληρούν προϋποθέσεις ελάχιστης φάτσας σε δρόμο (α) και ελάχιστης επιφάνειας.
Η ερώτηση είναι αν υπάρχει και ποια είναι η ελάχιστη διάσταση (Χ) που μπορεί να έχει το οικόπεδο σε οποιοδήποτε σημείο. Είναι δυνατή η κατάτμηση όπως υποδηλώνεται με κίτρινη διακεκομμένη;
IMG_0974.thumb.jpeg.072cf5822927cbfa6e510197b7d92e02.jpeg

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Α

Link to comment
Share on other sites

  

2 ώρες πριν, an_ha said:

...

Η ερώτηση είναι αν υπάρχει και ποια είναι η ελάχιστη διάσταση

....

Επικοινωνείς με Τοπογραφικό της ΥΔΟΜ που βρίσκεται το Ο.Τ. του Οικοπέδου σου και ζητάς να σου δώσει τα Διατάγματα ή αποφάσεις για αρτιότητα και οικοδομησιμότητα 

Συνήθως υπάρχει και κατά κανόνα και κατά παρέκκλιση ανάλογα τον χρόνο δημιουργίας τους.

Βασικά είναι με απαιτούμενο ελάχιστο πρόσωπο και Επιφάνεια 

 

Σε ορισμένες ΥΔΟΜ και ορισμένες περιοχές υπάρχει το ενδεχόμενο να το βρεις και στο νετ σε πλατφόρμες σχετικές .

Link to comment
Share on other sites

Έχεις ένα οικόπεδο σε ένα εγκεκριμένο Ρ.Σχέδιο.

Το πρώτο που κάνουμε, πάντα, είναι να ζητήσουμε από  την τεχνική υπηρεσία του Δήμου (η και από την πολεοδομία) το διάταγμα ρυμοτομίας και τους όρους δόμησης.

Μη τα ψάχνετε λοιπόν όλα στο Ίντερνετ!!! Η επίσκεψη σε μια υπηρεσία και η συζήτηση με κάποιον συν. σε κάνει σοφότερο.

Αυτο που ρωτάς, σχετικά με την γεωμετρία ενός οικοπέδου, ποικίλει από σχέδιο σε σχέδιο και έχει σχέση με την αρτιότητα του οικοπέδου , που δεν είναι ιδια σε όλα τα Ρ. Σ.

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

18 ώρες πριν, nbr said:

Αυτο που ρωτάς, σχετικά με την γεωμετρία ενός οικοπέδου, ποικίλει από σχέδιο σε σχέδιο και έχει σχέση με την αρτιότητα του οικοπέδου , που δεν είναι ιδια σε όλα τα Ρ. Σ.

Πως επηρρεάζει η αρτιότητα την ελάχιστη εσωτερική πλευρά οικοπέδου ή το ελάχιστο εσωτερικό πλάτος, που ρωτάει ο συνάδελφος ?

Link to comment
Share on other sites

Όταν έγραψα ήθελα να δώσω βασικά μια γενική κατεύθυνση, πρωτίστως στους νέους συναδέλφους, πως για τέτοια θέματα πάμε πρώτα στην τεχνική υπηρεσία , έστω του δήμου, για να πάρουμε το διάταγμα ρυμοτομίας και τους όρους δόμησης.

Συνήθως οι νέοι καταφεύγουν στα πιο εύκολα.

Δεν ξέρω να απαντήσω στην ερώτηση για την διάσταση. Ξέρω ομως σιγουρα πως υπάρχει περιορισμός στην γωνία τομής της πλευράς με την πλευρά του δρόμου. Μπορεί αυτό να γίνει και αιτία τακτοποίησης.

Το βλέπουμε σε πολλες οικοδομές που, ενώ η πλευρά τους τρέχει λόξα πριν τμηθει με την πλευρά του δρόμου γίνεται …. Κάθετη.

Δεν είμαι στο pc (στο αρχείο μου), για να δώσω την τιμη της οξιάς γωνίας (νομίζω είναι 75 μοιρες ), η κάποια άλλη πληροφορία. 

περιμενω λοιπόν και εγώ, τις σωστές απαντήσεις.

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Θα κρατήσουμε σαν "σημαία" τα πολύ σωστά που πάντα αναφέρει ο συνάδελφος nbr (και πολύ καλά κάνει) προς τους νέους συναδέλφους και μιας και ο ερωτών ακόμη δεν έχει απαντήσει, να εκφράσω μια γνώμη αν έχω αντιληφθεί σωστά το ερώτημα (το οποίο όπως επισημαίνουν οι συνάδελφοι δεν είναι πλήρες). Αν κρίνω σωστά από το σκαρίφημα, γίνεται προσπάθεια κατάτμησης σε δυο οικόπεδα που θέλουν (άγνωστο για ποιο λόγο) να προκύψουν με κάπως "ακανόνιστα" σχήματα και ίσως με διαφορετικό εμβαδόν το καθένα. Αν οι όροι δόμησης αφορούν ελάχιστο πρόσωπο και ελάχιστη επιφάνεια και οι όροι καλύπτονται δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο. Υπάρχει πάντοτε και η απαίτηση εγγραφής εντός οικοπέδου του ορθογωνίου με ελάχιστη πλευρά 5 μ και ελάχιστη επιφάνεια 50 τμ. Αν καλύπτεται και αυτό, το όλο θέμα μοιάζει να είναι εντάξει. Υποθέτουμε βεβαίως ότι μιλάμε για γη κενή χωρίς κτίρια, οικοδομική άδεια κλπ. Η κατάτμηση σε μη ορθογώνια οικόπεδα ή ακόμη χειρότερα, σε ακανόνιστα σχήματα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι συντελεί σε δυσμενέστερη οικοδομική εκμετάλλευση και κατά συνέπεια σε απομειωμένη εμπορική τους αξία.

Link to comment
Share on other sites

Τα μόνα που μου έρχονται στο μυαλό είναι ότι:

  1. Δεν φαίνεται να απαγορεύεται ρητά.
  2. Κάπου στον ΓΟΚ'55 αναφερόταν ελάχιστη πλευρά οικοπέδου 1μ.
  3. Ότι αν μία Πράξη εφαρμογής έβρισκε οικόπεδο με τέτοιο σχήμα πιθανώς να το τακτοποιούσε.
  4. και ότι με αυτήν την κατάτμηση δεν έχει νόημα ο όρος του ελάχιστου προσώπου.

Αυτά τα θέματα θα συζητούσα με την οικεία Πολεοδομία.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.