Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαμερισμάτωση


Recommended Posts

  Αρα εχεις αδεια και συσταση να συμφωνουν μεν αλλα στην πραγματικοτητα να εχεις και

περιπτωση επεκτασης μιας ΟΙ σε ομορη

Πας με το 98 /9Α, που απαιτει την συμφωνη γνωμη του ομορου.

  Αλλά,   εαν δεν συμφωνει ο ομορος,  περιμενεις να διαβασουν στο υπουργειο την -σωστη -προταση της ΠΟΜΙΔΑ

να μην απαιτειται συναινεση του ομορου.

υγ

θα μπορουσαν να ορισουν οτι για ποσοστο διαφορας 3% ή 4% δεν απαιτειται τακτοποιηση

αλλά χανεται ο εισπρακτικος σκοπός του νομου....

 

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@dimpan71~Δύο τμήματα ενιαίου χώρου είναι πλήρως εξαρτημένα μεταξύ τους και δεν μπορούν να αποτελούν ανεξάρτητες ιδιοκτησίες.
Η οριζόντια ιδιοκτησία πρέπει να είναι αυτοτελές τμήμα της οικοδομής, να διαχωρίζεται σαφώς από τα υπόλοιπα μέρη του κτιρίου και να περικλείεται με τοίχους —πλην ειδικής περίπτωσης που δεν αφορά το θέμα.
Ως εκ τούτου απαιτείται —εκτός της πολεοδομικής αντιμετώπισης— τροποποίηση της σύστασης καθώς η ιδιοκτησία είναι, πλέον, μία.

Edited by Forefather
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Forefather said:

Η οριζόντια ιδιοκτησία πρέπει να είναι αυτοτελές τμήμα της οικοδομής, να διαχωρίζεται σαφώς από τα υπόλοιπα μέρη του κτιρίου και να περικλείεται με τοίχους

Αυτή την πληροφορία την έψαχνα καιρό και δεν θυμάμαι να βρήκα κάπου σαφή επεξήγηση. Μήπως είναι εύκολη η παραπομπή σε νομοθεσία/ορισμό; Προκύπτει μήπως από τον αστικό κώδικα; Ήθελα να ρωτήσω και συμβ/φο, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο και αυτοί γνωρίζουν να δώσουν ολοκληρωμένη απάντηση σε μία τέτοια μη συνηθισμένη περίπτωση.

Μια παρεμφερής απορία: Έστω ότι σε μια υπόγεια αποθήκη, οριζόντια ιδιοκτησία εκ της εργολαβικής σύστασης, δεν έχει κατασκευαστεί μια τοιχοποιία που συνορεύει με κοινόχρηστο χώρο (όχι με άλλη ιδιοκτησία), τότε φαντάζομαι δεν ισχύει το παραπάνω και απλά τακτοποιείται η μη κατασκευή της τοιχοποιίας;

Link to comment
Share on other sites

Να μεταφέρω μια προσωπική εμπειρία σχετική νομίζω. Δύο καταστήματα όμορα με καθαίρεση της μεσοτοιχίας λειτουργούν σαν ενιαίο κατάστημα. Σύσταση, άδεια και κατασκευή (εκτός της καθαίρεσης) συμφωνούν . Οι ιδιοκτήτες και στα 2 καταστήματα είναι οι ίδιοι εξ αδιαιρέτου από 50%. Τακτοποιήθηκε η καθαίρεση της τοιχοποιίας και κάποιες μικρές αυθαιρεσίες με αναλυτικό και ο ένας ιδιοκτήτης πούλησε στον άλλο το μερίδιο του και στα δύο καταστήματα. Έγινε ένα συμβόλαιο μεταβίβασης  που περιέγραφε τα δύο καταστήματα με τα ΚΑΕΚ τους και  την πραγματική κατάσταση με την λειτουργική συνένωση των καταστημάτων, χωρίς να αλλάξει η Π.Σ.Ο.Ι.

Link to comment
Share on other sites

Σωστα εγινε μεταβιβαση με ενα συμβολαιο, αλλά  ξεχωριστα για  καθε ενα καταστημα.

Η λειτουργικη συνενωση δεν αλλαζει τις ΟΙ, ουτε την συσταση.

Δυο ηταν   δυο παραμενουν.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

@tettris~Ο ορισμός αυτός χρησιμοποιείται κατά κόρον στα νομικά κείμενα και προέρχεται από την υπ' αριθμόν 23/2000 απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου.
Χρήσιμες είναι οι δύο παράγραφοι που περιλαμβάνουν τις λέξεις «περικλείεται» και «περίκλειστους», όπου γίνονται παραπομπές σε άρθρα του Αστικού Κώδικα.
Η σύσταση ιδιοκτησιών είναι, κατ' αποκλειστικότητα, αρμοδιότητα συμβολαιογράφου.
Συνεπώς, στο ερώτημά σου η απάντηση είναι μία και μοναδική: συνεννόηση με τον συμβολαιογράφο, ιδίως εάν πρόκειται να ακολουθήσει μεταβίβαση.


@amadeus2000~Η περιγραφή της τωρινής κατάστασης ως «λειτουργική συνένωση» είναι ανακριβής.
Τα δύο καταστήματα ενοποιήθηκαν, όπως αναφέρεις, μετά από καθαίρεση της μεσοτοιχίας που τα χώριζε.
Λειτουργική συνένωση δύο χώρων σημαίνει ότι συνεχίζει να υφίσταται ο διαχωρισμός τους —μεσοτοιχία, εν προκειμένω— αλλά επικοινωνούν μέσω ενός ανοίγματος, μίας πόρτας, ενός διαδρόμου ή μίας σκάλας.
Δηλαδή:
Ύπαρξη μεσοτοιχίας· πλήρως διαχωρισμένα καταστήματα.
Άνοιγμα στη μεσοτοιχία· λειτουργικώς συνενωμένα.
Καθαίρεση μεσοτοιχίας· ενοποίηση ή πλήρης —όχι μόνο λειτουργική— συνένωση.
Ο λόγος που ο συμβολαιογράφος χρησιμοποίησε τον όρο «λειτουργική συνένωση» είναι για να αποφύγει την τροποποίηση της σύστασης.
Αυτό είναι δικό του πρόβλημα.
Ο μηχανικός οφείλει να περιγράψει ορθά την πλήρη ενοποίηση αποφεύγοντας τη χρήση του όρου «συνένωση».

  • Thanks 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σε υπερ-ευχαριστώ, υπερ-χρήσιμη η παραπομπή που επισύναψες!

Σχετικά με τα σχόλια προς το παράδειγμα του συναδέλφου amadeus2000 (και τον ευχαριστώ που το μοιράστηκε), εκτός ότι είναι πολύ χρήσιμα, νομίζω κάποια θέματα αγγίζουν τα όρια των ορισμών. Δεν αμφιβάλλω ότι, με αρκετό ψάξιμο, ίσως όλα να απαντώνται.

Έμμεσα @Forefather θέτεις και κάτι άλλο σημαντικό ως προς τον 4495: Αναφέρεις ότι λειτουργική συνένωση υφίσταται και μέσω πχ μιας σκάλας. Αναρωτιέμαι αν αυτή την έννοια έχουν και οι διαχωρισμοί του άρθρου 100, παρ. 6 για τον καθορισμό του προστίμου, που αναφέρονται σε λειτουργική σύνδεση ή ανεξαρτησία χώρων, τις οποίες προσωπικά αντιλαμβάνομαι με βάση τη χρήση τους και όχι με τη δομική/χωρική υπόστασή τους. Εκτός βέβαια των περιπτώσεων που αντικειμενικά ένας χώρος έχει ανεξαρτητοποιηθεί και έχει αυτοτέλεια, όπως πχ μια υπόγεια αποθήκη που έγινε αυτοτελής κατοικία.

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.