Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων


Anastasia

Recommended Posts

τζαμπα μαλωνετε,και οι δυο(τερυ και agrafiot) εχετε δικηο.απο εκει και περα ολα ειναι προαποφασισμενα εδω και καιρο απο Ευρωπαικη Ενωση και τωρα απο ΔΝΤ.Αυτο σημαινει παγκοσμιοποιηση.μεχρι τωρα πολλοι συναδελφοι λεγανε στα τετοια μας που παιρνουμε πατατες απο Αιγυπτο,μηλα απο Αργεντινη ,ας κοψουν τον λαιμο τους οι αγροτες.

τωρα θα κοψουμε τον λαιμο μας εμεις.αυτες ειναι οι επιλογες του Ελληνικου λαου,παγκοσμιοποιηση με αγριο ανταγωνισμο.

10000 δεν ειναι πολλα λεφτα,ειναι τεραστιο νουμερο διοτι με 5000 ο γιαπωνεζος σου πουλαει ενα αυτοκινητο.συγκρινε τωρα ενα αυτοκινητο με μια μελετη ενος 100 τμ.

Αυτη ειναι η νεα ταξη ,εχουμε να ανταγωνιστουμε 1 δις κινεζων με μεροκαματο 5 ευρω.

τα χειροτερα απλα ερχοντε.

και θα ειναι πολυ χειροτερα.το παρτι με δανεικα τελειωσε.τωρα που παιρνουν δικαιωματα και τα κολεγια και η δευτερη γενια Αλβανων κλπ μεταναστων εισερχοντε στα πανεπιστημια ...

Προσωπικα φυσικα δεν τασομαι υπερ αυτης της καταστασης-το αντιθετο.απλα δεν παει αλλο.και κατακορυφη αυξηση των εισαγομενων στα ΑΕΙ και δωστου απο το εξωτερικο μιλιουνια και κολεγια .μη χαλασουμε το χατιρι κανενος..καλο κουραγιο σε ολους μας.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 516
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Επιτρέψτε μου να συμμετάσχω και εγώ στη συζήτηση σας.

Φαντάζομαι πως όλοι συμφωνείτε ότι η θέσπιση της ελάχιστης αμοιβής είχε ως σκοπό τη διασφάλιση της 'ικανοποιητικής' πληρωμής μας για την παροχή της υπηρεσίας που προσφέρουμε.

Όπως και σε όλους τους κλάδους υπάρχουν και στον δικό μας επαγγελματίες οι οποίοι προκειμένου να κλείσουν μία δουλειά είναι διατεθειμένοι να κάνουν σοβαρές εκπτώσεις στην ελάχιστη νόμιμη αμοιβή τους, ουσιαστικά βάζοντας λεφτά από τη τσέπη τους. Δε πιστεύω να υπάρχει κάποιος που θα διαφωνίσει ότι μία τέτοια κίνηση δεν έχει αντίκτυπο και στη ποιότητα της υπηρεσίας που προσφέρεται (μελέτη φασόν).

Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν στις φτηνές μελέτες. Όταν ένας πελάτης ζητάει να του σχεδιάσεις ένα σπίτι 150 ή 200 Μ2 που πρόκειται να του κοστίσει από 200.000 εώς 300.000 πιστεύω ότι πρέπει να πληρώνει αντίστοιχα και τον μελετητή ώστε η μελέτη που θα πάρει να είναι πλήρης, ολοκληρωμένη και επιστημονικά άρτια.

Πόσοι από εμάς έχουμε δεχθεί πίεση για περικοπή της αμοιβής μας και μετά να βλέπουμε τον πελάτη να διαλέγει πανάκριβα είδη υγιεινής, κουζίνες και πλακάκια προκειμένου να ικανοποιήσει την ματαιοδοξία του;

Δεν ξέρω αν η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής θα βοηθήσει. Το σίγουρο είναι ότι θα περιοριστούν τα έσοδα του κράτους και ίσως αυξηθεί η μαύρη αμοιβή.

Νομίζω όμως ότι στο χέρι μας είναι να διασφαλίσουμε τις αμοιβές μας και να κάνουμε τους πελάτες μας να καταλάβουν ότι αυτό που τους προσφέρουμε δεν βρίσκεται σε ένα συρτάρι, έτοιμο να τους παραδοθεί ανα πάσα στιγμή, αλλά προκύπτει μετά από σκέψη και κόπο και αξίζει να πληρωθεί αντίστοιχα.

Άλλωστε πιστεύω ότι οι πειρσσότεροι πια έχουν καταλάβει ότι ισχύει το ρητό 'ό,τι πληρώνεις παίρνεις.

Link to comment
Share on other sites

Απο όσο γνωρίζω στο εξωτερικό η αμοιβή του μηχανικού προκύπτει σαν ενα ποσοστό επί του

πραγματικού κόστους της κατασκευής (γύρω στο 4-5%).Έτσι από μια γιαγιά που ανέφερε

παραπάνω κάποιος συνάδελφος που θα ήθελε να κάνει κάτι το απλό (μια κατασκευή ας πούμε

με κόστος 4000 ευρώ) δεν θα ζητούσες 2 φορές την ελάχιστη αμοιβή όπου με το ΦΠΑ και τα κάποια φορολογικά

θα έφθανε το συνολικό κόστος στα 2800 περίπου ευρώ αλλά κάτι ποιο λογικό.

 

Η αποδεύσμευση των αμοιβών μας από τα ελάχιστα που ορίζει το ΤΕΕ δυστυχώς θα μας κάνει να

πεινάσουμε. Δεν είμαστε και από τους κλάδους που φημιζόμαστε για την αμοιβαιότητα και την

αλληλοσυμπαράσταση. Με την φόρα των μέτρων που έρχονται δεν νομίζω το ΤΕΕ να μπορέσει να αντισταθεί

σε έναν νόμο που θα βγει και θα λέει πως οι αμοιβές ορίζονται ελευθερα και πως Ο καθένας θα μπορεί

να διαπραγματευθεί ελεύθερα την αμοιβή του.

Θα βγει κάποιος νόμος που θα ορίζει πως τέλος τα των αμοιβών όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα

και το ΤΕΕ δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα παρά να σκύψει ... το κεφάλι και να υπακούσει.

 

Από την άλλη θα οργιάσει η μαύρη εργασία (αν θα υπάρχει ακόμα εργασία) και στο τέλος θα

φορολογούμαστε σύμφωνα με τα τεκμήρια όπως αναφέρει και κάποιος συνάδελφος.

 

Αλήθεια η Σουηδία πως σας φαίνεται...???

Link to comment
Share on other sites

Κάποιοι σας τα έλεγαν και τους λέγατε γραφικούς... κολλημένους... κλπ

Δεν πιστεύατε ότι θα μας αγγίξουν τα μέτρα,ε;

Να δω τώρα τι θα λέτε....

Link to comment
Share on other sites

alej τότε η συζήτηση γινόταν στα πλαίσια των ευρωπαικών οδηγιών περί ανοίγματος επαγγελμάτων και οι ενστάσεις αφορούσαν κυρίως

 

1. Στο ότι ο ορισμός του κλειστού επαγγέλματος δεν είχε να κάνει με την ελάχιστη αμοιβή αλλά με άλλους περιορισμούς και

2. Το προφανές , ότι η ελάχιστη αποφέρει έσοδα για το κράτος.

 

Τώρα από την στιγμή που γράφτηκε αυτό στο μνημόνιο συνεργασίας με το ΔΝΤ και με τόσο συγκεκριμένο τρόπο ας το θεωρήσουμε δεδομένο.

 

Εδώ άλλα , πολύ χειρότερα θα εφαρμόσουν , σε αυτό θα κολλήσουνε ?

 

Το δε ΤΕΕ δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα. Με νόμο το κράτος έφτιαξε αυτό το πλαίσιο αμοιβών , με νόμο θα το αλλάξει. Τέλος.

Link to comment
Share on other sites

Ας προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο να κατοχυρωθούν οι αμοιβες μας. Κανέναν δεν συμφέρει το άνοιγμα των αμοιβών. Ούτε εμάς, ούτε το κράτος, ούτε τους ιδιώτες(λόγω πτώσης της ποιότητας που μπορεί να είναι και επικίνδυνο-πχ στατικά).

Ας γίνει μία τρίπλα. Ας πούμε, λέω εγω μια ιδεα που μπορεί να είναι και βλακεία (δεν είμαι και κανας νομικός). Ίσως θα μπορούσε να βγεί ένα τέλος υπέρ του τεε(κάποιοι ποσοστό επί του αναλυτικού προϋπολογισμού) για την διασφάλιση της αρτιότητας και της ασφάλειας των μελετών(πράγμα που το έκανε η ελάχιστη αμοιβή), την προάσπιση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και των αντισεισμικών προδιαγραφών. Και από εκεί και πέρα να αποδίδεται στον μηχανικό που θα διασφαλίσει και θα υπογράψει τις μελέτες τον οποίο θα τον επιλέγει ο Ιδιώτης. Ίσως ένα ποσοστό επί αυτού και το άλλο να μπει σε ένα ταμείο για την στήριξη όλων των μηχανικών με μέρισμα επί των εσόδων(όπως ακριβώς οι δικηγόροι).

Link to comment
Share on other sites

και οι δικηγοροι και οι συμβολαιογραφοι τα ιδια θα παθουν.και σωστα βεβαια.καιρος ηταν.πας να κανεις ενα συμβολαιο και χρειαζοντε 4 νομικοι (2 δικηγ+συμβολαιογραφος+υποθηκοφ) εκ των οποιων οι τρεις μπαινουν και συνεταιροι με ποσοστο επι της αξιας.και τι κανουν?απλα τριχες.

ε καιρος να σταματησουν αυτα.και ειδικα οι συμβολαιογραφοι απλα ΔΕΝ χρειαζοντε.να καταργηθουν τελειως

Link to comment
Share on other sites

Τα ίδια θα πάθουν; Αφού το επάγγελμα τους είναι πραγματικά κλειστό:

περιορισμοί στο πλήθος, περιοχή άσκησης επαγγέλματος, κερατιάτικα για τα ταμεία τους κλπ

 

με μας δεν έχουν καμία σχέση τα ανωτέρω

Link to comment
Share on other sites

Εγω ειμαι 100% υπερ της καταργησης των κατοχυρωμενων ελαχιστων αμοιβων.

 

Πρωτα απ'ολα η Ευρωπαικη Ενωση εχει δηλωσει πως οι ελαχιστες αμοιβες ειναι εναντιον του κοινοτικου δικαιου και επισης πως νοθευουν τον ανταγωνισμο.

 

Αν δουμε τα τελευταια χρονια τις αμοιβες των στατικων θα παρατηρησουμε πως υπαρχουν δυο μεγαλες και αδικαιολογητες αυξησεις των αμοιβων αυτων. Αυτο βεβαιως δεν εχει να κανει με τις συνθηκες της αγορας αλλα με τις ικανοτητες πολιτικων πιεσεων που ασκουν κυριως οι πολιτικοι μηχανικοι. Ο Σουφλιας ως π.μ εκανε ενα δωρακι με αυξηση 50% των αμοιβων αυτων απλα ως μια ενδειξη συναδελφικοτητας.

 

Αν παρτατηρησουμε επισης θα δουμε πως οι ελαχιστες αμοιβες δεν εχουν κανενα επιστημονικο ερεισμα ως προς το υψος τους. Πολυ απλα γινεται καθε λιγο και λιγακι μια διαπραγματευση με ποικιλλα ανταλλαγματα και καπου στην μεση επερχεται το deal.

 

Αν καποιος συγκρινει τις αμοιβες των π.μ στην Ελλαδα με τις αντιστοιχες σε Ισπανια, Πορτογαλια θα δει πως οι π.μ στην Ελλαδα αμοιβονται πολυ υψηλοτερα απο τους αντιστοιχους Ισπανους και Πορτογαλους παροτι τα δυο κρατη ειναι σχεδον στα ιδια οικονομικα μεγεθη. Επισης στην Ελλαδα θεωρειται ανεξηγητα υψηλη η συμμετοχη της αμοιβης του π.μ στο τελικο κοστος της οικοδομης.

 

Αρα αγαπητοι μου φιλοι οταν λεμε πως πρεπει να απαλαχτουμε απο τα καρτελ και τις εναρμονισμενες πρακτικες θα πρεπει να βαλουμε στο χρονοντουλαπο της ιστοριας τις κατοχυρωμενες αμοιβες και για τους πολιτικους μηχανικους και για τους δικηγορους και για τους συμβολαιογραφους.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.