Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χτισίματα


Recommended Posts

Θα μπορούσα να γράφω ώρες για τα χτισίματα αλλά εδώ μέσα υπάρχουν επαγγελματίες οπότε θα αρκεστώ να μιλήσω για ορισμένα μυστικά του επαγγέλματος του σχιστή. Ένας χτίστης προσπαθεί να κάνει γρήγορη και καλή δουλειά. Για να κάνει γρήγορη δουλειά ένα είναι το μυστικό. Να μην κουράζεται. Θα μου πείτε πως να μην κουράζεται όταν από τα χέρια του περνούν χιλιάδες τούβλα την ημέρα.
Αυτό που κουράζει έναν χτίστη είναι το σκύψιμο και μάλιστα όταν το σκύψιμο είναι διαρκές. (50 χρόνια χτίζω και δεν μπόρεσα να συνηθίσω το σκύψιμο.) Οπότε πρέπει να φροντίσει να μην σκύβει. Όταν δεν σκύβει δεν κουράζεται η μέση του και όταν είναι ξεκούραστος έχει μεγαλύτερη τεχνική και μεγαλύτερη ταχύτητα. Για να είναι ξεκούραστος και γρήγορος στο χτίσιμο δεν φτάνει να είναι γρήγορος στις κινήσεις του. Με ένα τραπεζάκι στο οποίο να του επιτρέπει να δουλεύει όρθιος δεν θα ξανά σκύψει ποτέ. Πάνω στο τραπεζάκι θα έχει την σκάφη με την λάσπη.
Το χείλος της σκάφης όταν την ακουμπάμε πάνω στο τραπεζάκι πρέπει να είναι στο ύψος της ζώνης του παντελονιού του.
Πάνω στο χείλος της σκάφης, στο μπροστινό της μέρος, τοποθετούμε ένα ξύλο με πλάτος 0,15cm και μήκος λίγο μεγαλύτερο από το πλάτος της σκάφης. Πάνω στο ξύλο στην σκάφη τοποθετούμε τα τούβλα.
Γυρίζουμε το τραπεζάκι και την σκάφη σε λοξή θέση ως προς το σώμα μας και είμαστε έτοιμοι να χτίσουμε.
Όταν ανέβουμε στην σκαλωσιά τοποθετούμε το ένα μαδέρι στο μεσαίο κατάστρωμα και το άλλο στο πιο πάνω κατάστρωμα.
Στο ένα στεκόμαστε και στο άλλο τοποθετούμε την σκάφη με το ξύλο και τα τούβλα. Δεν ανεβάζουμε το τραπεζάκι στην σκαλωσιά γιατί με το περπάτημα τα μαδέρια παίζουν και κουνάει το τραπεζάκι επικίνδυνα και μπορεί και να ανατραπεί.
Με αυτή την μέθοδο δουλεύω όρθια και ξεκούραστα και έχω μικρύνει την κίνηση από το να πιάσω το τούβλο, να βάλω λάσπη στο ντουβάρι και στο τούβλο και να το χτίσω.
Ξεκούραστα έχεις αυξήσει την απόδοσή σου.
Τώρα θα ασχοληθούμε με μερικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του χτισίματος για να πετύχουμε ισχυρή και εμφανίσιμη οπτοπλινθοδομή. Θα εξετάσουμε το διπλό μπατικό χτίσιμο. Αποτελείτε από δύο δρομικά με εσωτερική προσθήκη μόνωσης.
Τοποθετούμε το ράμμα χαμηλά και κτίζουμε πρώτα την πρώτη εξωτερική σειρά καθ όλο το μήκος Μετά έχουμε δύο επιλογές.
Ή κατεβάζουμε όρθια ράμματα από την δοκό προς την πρώτη σειρά χτισίματος, ή σηκώνουμε το ράμμα οριζοντίως στο ύψος που μας βολεύει. Το ράμμα με την πρώτη σειρά χτισίματος σχηματίζουν ένα νοητό επίπεδο Το τούβλο έχει τέσσερις γωνίες.
Αν τοποθετήσουμε τις τέσσερις γωνίες της επιφάνειας του τούβλου κοντά στο νοητό επίπεδο της πρώτης σειράς και του ράμματος, τότε χτίζουμε τον τοίχο ίσια.
Μετά την πρώτη σειρά την οποία χτίζουμε πέρα ως πέρα, αρχίζουμε να χτίζουμε σχηματίζοντας σκαλοπατάκια. Δηλαδή δεύτερη σειρά χτίζουμε δέκα τούβλα, τρίτη εννέα τέταρτη οκτώ κ.ο.κ μέχρι να σχηματίσουμε ένα ορθογώνιο τρίγωνο στην κάτω γωνία. Μετά συνεχίζουμε πίσω από το τρίγωνο χτίζοντας δύο τούβλα ανά σειρά. Αυτή η τριγωνική μέθοδος χτισίματος μας δίνει μεγαλύτερη ταχύτητα και μας βοηθάει να βλέπουμε το ράμμα και την πρώτη σειρά όταν ο τοίχος ψηλώσει.
Το χέρι που πιάνει το τούβλο ( το αριστερό χέρι ) πρέπει να βρίσκεται όταν χτίζουμε από την μεριά του τοίχου. Για τον λόγο αυτό ξεκινάμε να κτίζουμε τον τοίχο από την δεξιά πλευρά
Το μυστρί πρέπει να έχει μια πολύ μικρή κλίση στην επιφάνεια των δύο πλευρών του και να είναι λίγο μυτερό. Συνήθως δεν τα πουλάνε σε αυτό το σχήμα και πρέπει να τα κόψουμε εμείς με τροχό αφού τα χαράξουμε με έναν μαρκαδόρο. Αυτή η μικρή τοξοειδή κλίση μας βοηθάει να μαζεύουμε το περίσσευμα της λάσπης χωρίς να λερώνουμε τα τούβλα. Η μύτη του μυστριού μας βοηθάει να μαζεύουμε την λάσπη στις εσωτερικές γωνίες.
Το τούβλο κατά την ξήρανση στραβώνει ένα ελάχιστο. Θα έχετε παρατηρήσει ότι κατά το μάζεμα της περίσσιας λάσπης το μυστρί κάπου μαγκώνει. Αν αυτή την μικρή κάμψη του τούβλου την τοποθετούμε πάντα από την μεριά του ράμματος το μυστρί δεν θα μαγκώνει, το χτίσιμο θα είναι πολύ καθαρό, και θα βλέπουμε με ευκολία το νοητό επίπεδο μεταξύ του ράμματος και της πρώτης γραμμής.
Ένα άλλο βασικό που πρέπει να προσέξουμε είναι πως πιάνουμε την λάσπη με το μυστρί μέσα από την σκάφη. Η λάσπη μέσα στην σκάφη έχει ένα αλλόκοτο σχήμα Αν πιάσουμε την λάσπη με το μυστρί από αυτό το αλλόκοτο σχήμα θα δούμε ότι πάνω στο μυστρί η λάσπη δεν θα έχει ομοιόμορφο σχήμα. Αν τοποθετήσουμε με το μυστρί αυτό το ανομοιόμορφο και αλλόκοτο σχήμα της λάσπης πάνω στον τοίχο και πάνω του το τούβλο δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα.
Πρέπει η λάσπη πάνω στον τοίχο να τοποθετείτε ομοιόμορφη και να μην αφήνει ασυνέχειες. Για να το πετύχουμε αυτό υπάρχει μια τεχνική. Αρχίζουμε από την σκάφη και δημιουργούμε με το μυστρί ένα επικλινή πρανές στην λάσπη. Με την κάτω επιφάνεια του μυστριού πιέζουμε το πρανή της λάσπης ώστε να κάνει ένα μικρό εξόγκωμα. Αυτό το εξόγκωμα της λάσπης το πιάνουμε με το μυστρί και το τοποθετούμε στον τοίχο σαν μακρόστενο κουλουράκι. Τοποθετούμε το τούβλο με την κυρτή επιφάνεια προς το ράμμα, μαζεύουμε την λάσπη από την μεριά του ράμματος προσέχοντας το μυστρί να έχει ανοδική φορά. Μαζεύουμε την λάσπη από πίσω από το τούβλο κάθε δεύτερο τούβλο. Την λάσπη από την μέσα μεριά την μαζεύουμε μετά το χτίσιμο μερικών τούβλων. Αυτό μας δίνει μεγαλύτερη ταχύτητα γιατί κάνουμε λιγότερες κινήσεις. Αν χτίσουμε έναν τοίχο την μία μέρα την άλλη μέρα θα παρατηρήσουμε ότι μεταξύ της κολόνας και του τοίχου υπάρχει μια ρωγμή, διότι κατά την ξήρανση της λάσπης αυτή μίκρυνε και ξεκόλλησε από το υποστύλωμα. Για να αποφύγουμε αυτό το κακό, το οποίο δημιουργεί ρήγμα μεταγενέστερα στον σοβά του σπιτιού, πρέπει μια μέρα πριν αρχίσουμε χτισίματα να περάσουμε ένα ισχυρό πεταχτό σοβά για πρόσφυση στα μέρη διεπαφής υποστυλώματος και τοιχοποιίας. Ακόμα τα τούβλα που έρχονται σε επαφή με τις κολόνες πρέπει όταν χτίζονται να τους εξασκούμε μια οριζόντια δύναμη προς τα μπρος στο πρώτο τούβλο και προς τα πίσω στο τελευταίο.
Τέλος στο σφήνωμα το τούβλο πρέπει να έχει μια κλίση 45 μοιρών και να σφηνώνει πιέζοντας την δοκό και το τοίχωμα.
Αν το κενό πριν το σφήνωμα είναι μικρό και δεν χωράει το τούβλο σε 45 μοίρες, τότε σπάμε λοξά και ομοιόμορφα με το μυστρί τις τρις τρύπες. Αν χρειαστεί σπάμε και τις άλλες τρις τρύπες από την αντίθετη κατεύθυνση του τούβλου ώστε το σφήνωμα να γίνει στις 45 μοίρες.
Αν και το τοίχωμα σε σπίτια με σκελετό απλά κλείνει ένα χώρο, εν τούτης το καλό σφήνωμα του τοίχου προς όλες τις κατευθύνσεις συντελεί στην μικρή παραμόρφωση του φέροντα οργανισμού στον σεισμό, και χωρίς μεγάλη παραμόρφωση δεν υπάρχουν και αστοχίες.
Όσο πιο πολλούς αρμούς έχει ένας τοίχος τόσο πιο αργά τον κτίζουμε αλλά και τόσο ποιο γερός και ελαστικός είναι.
Άλλος ο διπλός μπατικός τοίχος και άλλος ο μονός μπατικός τοίχος Άλλο το μικρό τούβλο, 'άλλο το διπλό, και άλλο η τούβλινα. Όλα αυτά έχουν διαφορετική τιμή και ταχύτητα.
428513113_7834614129884808_1430372278153738372_n.jpg.8f56e676b26cd5665ced5c33799e49d7.jpg
Edited by J.L
Link to comment
Share on other sites

Ναι ξέχασε να δέσει την γωνία. Αλλά ο σοβάς δεξιά αριστερά με λίγο δίχτυ τσιμεντοκονίας θα το προστατέψει από το να σχηματίσει  ρωγμή 

 

+ Παράθεση

Οι ιδιοφυείς μιλάνε για ιδέες Οι έξυπνοι για γεγονότα και οι χαζοί για τους άλλους.

Edited by J.L
Link to comment
Share on other sites

4 βασικότατα και σοβαρότατα λάθη στο χτίσιμο που παρατηρούνται συχνά..

1) Μεγάλου πάχους αρμοί σύνδεσης τούβλων και επαφής τοίχων με σκυρόδεμα .

2)Σύνδεση των σεναζ με τις κολόνες.

3) Μη αναμονή επαρκούς χρόνου πριν το τελικό σφήνωμα σε δοκό- πλάκα .

4) Τώρα τελευταία για λόγους ευκολίας και ταχύτητας δεν γινεται σφήνωμα (3) αλλά το τελικό κενό γεμίζει με πολυουρεθανη.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, kfil said:

...

4) Τώρα τελευταία για λόγους ευκολίας και ταχύτητας δεν γινεται σφήνωμα (3) αλλά το τελικό κενό γεμίζει με πολυουρεθανη.

Σωστά. Το είδα σε μια οικοδομή και αναρωτήθηκα ποιος άσχετος έχτισε τους τοίχους.

Link to comment
Share on other sites

Οι σωστές τοιχοπληρώσεις συμβάλουν στον σωστό αντισεισμικό σχεδιασμό μειώνοντας τις μετατοπίσεις, αυξάνοντας την φέρουσα ικανότητα της κατασκευής, και η πολυουρεθάνη δεν βοηθάει σε αυτό.

Edited by J.L
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας,

 

Έχω τις εξής απορίες.

1. Αληθεύει ότι στην τοιχοποιία με YTONG απαγορεύεται να κολλιούνται με κόλλα σε φέρων στοιχείο; πχ. σε κολώνες. Αντί αυτού, μπαίνει απλά αφρός για να τα σφηνώσει;

2. Με τα κλασσικά τούβλα, τι ισχύει στην επαφή του τούβλου με την κολώνα; Απλά μπαίνει λεπτός αρμός όπως αναφέρεται και παραπάνω;

 

Ευχαριστώ

Edited by Geomicha
Link to comment
Share on other sites

ο αφρός στους τοίχους είναι "πατέντα λούφας και κακοτεχνίας" των τουβλάδων (τα τελευταία χρόνια) για να ξεμπερδεύουν 

Link to comment
Share on other sites

9 λεπτά πριν, Didonis said:

ο αφρός στους τοίχους είναι "πατέντα λούφας και κακοτεχνίας" των τουβλάδων (τα τελευταία χρόνια) για να ξεμπερδεύουν 

Τι ισχύει με τα YTONG;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.