Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εσοχή στο σώμα του κτιρίου


Recommended Posts

Καλησπέρα σας. Σύμφωνα με το σκαρίφημα που παραθέτω, δημιουργώ την εσοχή (δ,ε,ζ,η,θ) στο σώμα του κτιρίου, όπου τα ε,ζ,η απέχουν <από Δ,δ από τα πλάγια όρια του οικοπέδου. Η εσοχή αυτή δημιουργεί ακάλυπτο χώρο που είναι προσβάσιμος στο επίπεδο της pilotis. Βασίζομαι στην παράγραφο 4 του Άρθρου 14 του ΝΟΚ: Εσοχές του κτιρίου στην περίπτωση που εφάπτεται με τα όρια του οικοπέδου, μπορούν να έχουν οποιαδήποτε απόσταση από το όμορο κτίριο. Ανοίγματα στις εσοχές αυτές δεν δημιουργούν δουλεία για τα όμορα οικόπεδα και προσμετρώνται στον υπολογισμό των ανοιγμάτων για την επάρκεια φυσικού φωτισμού και αερισμού, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του Κτιριοδομικού Κανονισμού.

Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν, θεωρείτε ότι στο τμήμα δ,θ θα πρέπει να κατασκευαστεί τοίχος ή όχι; Κατά την άποψή μου, δεν απαιτείται τοίχος καθώς αυτό υποδηλώνει και η έννοια της εσοχής, ειδάλλως θα θεωρούνταν φωταγωγός, αεραγωγός κλπ. Ποια είναι η δική σας γνώμη;

 

esoxh.pdf

Link to comment
Share on other sites

Τοίχο σίγουρα δεν χρειάζεσαι.
Το θέμα είναι αν αφαιρείται από κάλυψη αυτή η εσοχή.
Στην παρ. 4 του άρθρου 12 εξαιρεί τις εσοχές σε συνέχεια ακαλύπτου, άρα πρέπει να έχω πρώτα ακάλυπτο δ*δ ή Δ*Δ και μετά την εσοχή όπως το δείχνει και στις τεχνικές οδηγίες, ενώ δεν αναφέρει κάτι για εσοχή αν είσαι σε επαφή με το όριο και ούτε εξαιρεί την παρ. 4 του άρθρου 14.

 

εικόνα.png

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας! Στην πολεοδομία της Καρδίτσας μου είπαν ότι χωρίς τοίχο, δεν επιτρέπεται....όπως είπα και παραπάνω ωστόσο, έτσι χάνεται η σημασία της εσοχής και γίνεται αγωγός..

Link to comment
Share on other sites

33 λεπτά πριν, Ελπίδα Τσιμπούκα said:

μου είπαν ότι χωρίς τοίχο, δεν επιτρέπεται

Αυτά με τους τοίχους τα έκαναν επί ΓΟΚ γιατί η αντίστοιχη διάταξη απαιτούσε ελάχιστο πλάτος εσοχής Δ. 
Με τον ΝΟΚ δεν υπάρχει τέτοιο όριο.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μήπως ξέρετε πως θα μπορούσα να το δικαιολογήσω και στην πολεοδομία; Όταν τους είπα για το άρθρο 14 θεώρησαν ότι το ερμηνεύω λάθος..

Link to comment
Share on other sites

Για να αποκτήσει δικαίωμα να ερμηνεύει το νόμο η πολεοδομία, πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι ξέρει να διαβάζει ελληνικά. Πάντα σε σύνδεση με τον ερμηνεύοντα εγκέφαλο ...

Στα ελληνικά λοιπόν :

- "εσοχή" είναι η υποχώρηση των όψεων του κτηρίου προς το εσωτερικό του. Πως μπορεί να υπάρξει εσοχή ταυτόχρονα με τον τοίχο που προτείνουν ;

- "δουλεία" (ελεύθερης θέας) δημιουργείται στο διπλανό οικόπεδο όταν το ελεύθερο μήκος δ εισέρχεται εντός του. Πως θα γίνει αυτό με τον τοίχο ;

Αν γνωρίζουν τα πρώτα και δεν μπορούν να απαντήσουν στα δεύτερα, δεν έχει επιτευχθεί η παραπάνω σύνδεση.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Πέρα από τα σωστά που έγραψε ο συνάδελφος @kan62 δείξε και την εικόνα που έβαλα πιο πάνω για την παρ. 4α του άρθρου 12 που δείχνει σαφώς ότι η αντίστοιχη εσοχή (που δεν είναι στο όριο αλλά σε συνέχεια ακαλύπτου) δεν έχει τοίχο.

Επίσης εσοχή μας δείχνουν οι Τεχνικές Οδηγίες και στην παρ. 6 του αρ. 2
image.png.84af6e7a87d60c055bfa39a7e3d466ee.png

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας! Δυστυχώς, παρόλο που χρησιμοποίησα ήδη τα παραπάνω, δε φάνηκε να πείθονται. Θα βγει η άκρη πιστεύω στο τέλος όπως και να χει! 😀 Ευχαριστώ και πάλι! 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.