Μετάβαση στο περιεχόμενο

Kάθετη ιδιοκτησία εντός σχεδίου


Recommended Posts

λίγο off topic αλλά ας το κλείσουμε το θέμα

θεωρητικά πάντα έστω οικισμός προ του 23 μη οριοθετημένος που

λόγω οικονομικής κρίσης ο κόσμος παίρνει το δρόμο προς το χωριό και αποκτήσει πάνω

από 2000 κατοίκους μπορεί ή όχι να οριοθετηθεί με το π.δ.του 85?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

ευχαριστω πολυ..οποτε δε μας ενδιαφερει ο πληθυσμος του οικισμου και απο οτι καταλαβα ο οικισμος ειναι οριοθετημενος..θα μαθω τα απαιτουμενα στοιχεια του οικισμου κι θα επανελθω στο θεμα για να λυσουμε το θεμα της καθετης ιδιοκτησιας και αν γινεται ή οχι..

Link to comment
Share on other sites

θεωρητικά πάντα έστω οικισμός προ του 23 μη οριοθετημένος που

λόγω οικονομικής κρίσης ο κόσμος παίρνει το δρόμο προς το χωριό και αποκτήσει πάνω από 2000 κατοίκους μπορεί ή όχι να οριοθετηθεί με το π.δ.του 85?

 

Επειδή, το 1979 νομίζω, το ΣτΕ έκρινε ότι η υπουργική απόφαση (του 1964 αν θυμάμαι καλά) που όριζε τη διαδικασία οριοθέτησης των οικισμών προ 1923 δεν είχε εξουσιοδότηση νόμου, πάρα πολλοί οικισμοί της κατηγορίας αυτής οριοθετήθηκαν ΚΑΙ με τη διαδικασία <2000, αν και ίσχυε η προηγούμενη απόφαση οριοθέτησης του Νομάρχη, και, επομένως αυτό έγινε χωρίς να χρειαστεί το σενάριο που περιγράφεις.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφοι είναι προφανές ότι η απάντηση στο αρχικό ερώτημα είναι ναι μπορεί να γίνει σύσταση καθέτου-διανομή σε κατά χρήση διαιρετά τμήματα

συνάδελφε thimiosd με την δόμηση δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να κάνεις

όταν γίνεται σύσταση καθέτου η συνολική δόμηση και κάλυψη ( το οικόπεδο αντιμετωπίζεται ενιαίο πολεοδομικά) επιμοιράζεται στα ιδανικά μερίδια με βάση τα ποσοστά

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Ο ΘΕΟΧΑΡΗΣ έχει δίκιο στο θέμα του βασικού ερωτήματος του συναδέλφου αλλά η δική μου παρέμβαση είχε στόχο τη διευκρίνιση του όρου "εντός σχεδίου" που ενώ συναντάμε καθημερινά, και αφορά σε συγκεκριμένο καθεστώς δόμησης, στην πραγματικότητα ο κόσμος και, δυστυχώς, πολλοί από εμάς θεωρούν ότι εφαρμόζεται και στους οικισμούς κλπ.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Έστω οικόπεδο 1.300τμ εντός ορίων οικισμού <2.000. Ο πελάτης μου θέλει μια κάθετη ιδιοκτησία η οποία (λόγω μορφολογίας) προκύπτει περίπου 130τμ. Μπορώ να αποδώσω όση δόμηση θέλει στην κάθετη (30% -> 120τμ) ή πρέπει να αντιστοιχεί στο εμβαδόν την ιδιοκτησίας (130/1.300 = 10% -> 40τμ) ?

Μπορώ να θεωρήσω συντελεστή συνιδιοκτησίας 30%, όμως σε μια συζήτηση που είχα στην πολεοδομία πριν λίγες μέρες μου είπαν πως δεν κοιτάνε τους συντελεστές, αλλά τα εμβαδά των ιδιοκτησιών. Τι ισχύει τελικά? και που μπορώ να βρω την απαραίτητη νομοθεσία?

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά σου απάντησε η πολεοδομία, γιατί το οικόπεδο θεωρείται, πολεοδομικά, ενιαίο και κάθε φορά που αυτός που θέλει άδεια, για να οικοδομήσει στο τμήμα του οποίου έχει την αποκλειστική χρήση, πρέπει να καταθέσει τδ αποτυπώνοντας το ενιαίο οικόπεδο και τα κτίσματα που, ενδεχομένως, έχουν ανεγερθεί στα τμήματα της κάθετης.

 

Όπως έχει αναφερθεί σε άλλα threads για την κάθετη, χρειάζεται προσοχή σ' αυτές τις περιπτώσεις γιατί, όπως είναι προφανές, δεν εξασφαλίζεται ο κύριος του άλλου/ων τμήματος/ων από την ενδεχόμενη "αυθαίρετη" χρησιμοποίηση επί πλέον σδ, από τον αναλογούντα στο τμήμα του, από εκείνον που θα οικοδομήσει πρώτος.

Link to comment
Share on other sites

ΜΑΚΑΡ σαφώς και δείχνω στο διάγραμμα κάλυψης όλο το οικόπεδο με τα κτίσματα σε αμφότερες τις κάθετες ιδιοκτησίες. Επαναδιατυπώνω λοιπόν: Εφόσον δεν υπάρχει στο ενιαίο οικόπεδο καμία υπέρβαση δόμησης, μπορώ σε μια κάθετη που έχει εμβαδόν το 10% του οικοπέδου να χτίσω 30% της δόμησης?

 

Στην πολεοδομία κάνουν μόνο έλεγχο δόμησης σε όλο το οικόπεδο συνολικά ή αντιστοιχούν συντελεστή στην κάθετη με βάση το εμβαδόν της και κάνουν έλεγχο και σε αυτή?

Link to comment
Share on other sites

Μα ... απάντησα ήδη. Ανεξάρτητα από το ποσοστό συνιδιοκτησίας που δίνεις σε κάθε τμήμα, μπορεί να εξαντληθεί ακόμη και ο συνολικός σδ στο ένα από αυτά (!!!), χωρίς να δημιουργείται θέμα για την πολεοδομία αφού εξετάζει τη δόμηση στο συνολικό οικόπεδο.

Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση 3 συνιδιοκτητών με ποσοστά εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίας, όταν αποφάσισε να κτίσει ο ένας μου ζητήθηκε από την πολεοδομία το συμβόλαιο αγοράς και όταν διεπιστώθη πως είχε το 20%, ο υπάλληλος όχι μόνο έλεγξε αν η δόμηση ήταν το 20% της συνολικής αλλά ζήτησε εγγράφως την συναίνεση των υπολοίπων συνιδιοκτητών.

Στο συμβόλαιο αναφερόταν ποιο τμήμα θα εκμεταλλεύεται ο καθένας με επισύναψη τοπογραφικού. Αλλά επειδή είναι εκτός σχεδίου δεν επιτρέπεται η κάθετη αλλά οι ιδιοκτήτες κάναν χωρισμό μεταξύ τους. Αν τα λέω καλά, αυτό αποτελεί ενοχικό δικαίωμα και όχι εμπράγματο οπότε δεν μεταγράφεται. Οπότε υπήρχε ένα συμβόλαιο αγοράς του τμήματος του αγροτεμαχίου (εκτός σχεδίου) μεταγεγραμμένο και ένα συμβόλαιο χωρισμού κατά χρήση μεταξύ των συνιδιοκτητών (μη μεταγεγραμμένο).

Για την ιστορία μου ζητήθηκε ακόμα και πιστοποιητικό περί μη μεταβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος από το Υποθηκοφυλακείο, φωτογραφίες από τον χωματόδρομο πλησίον του αγρού επειδή ο υπάλληλος της πολεοδομίας δεν ήταν σίγουρος ότι επρόκειται για δρόμο ή για ρέμα...

 

Δεν είναι ίδια περίπτωση αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Όπως λέει και η διαφήμιση του Τζόκερ.

"Κι αν σου κάτσει... (ο υπάλληλος της Πολεοδομίας) ??"

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.