Jump to content

Ελάχιστο πλάτος σκάλας βάσει Κτιριοδομικού


Recommended Posts

Καλησπερα σε ολους!

Στο αρθρο του Κτιριοδομικού για τις κλίμακες αναφερει οτι πρεπει το ελαχιστο πλατος ειναι 1.20, πλην της εξαιρεσης κτιριου κατω των 3 οροφων. Στη συνεχεια παρατιθεται ο πινακας με τους 3 τυπους κλιμακων. Αναφερεται κατοπιν οτι π.χ. για κτιρια γραφειων οι κλιμακες επιτρεπεται να ειναι τυπου Ι,ΙΙ. Ο τυπος ΙΙ εχει πλατος 0.90 π.

Οποτε σε κτιριο γραφειων, τι πλατος σκαλας επιτρεπεται να χρησιμοποιηθει;

0.90 η 1.20;

Link to comment
Share on other sites

Το 0,90 επιτρέπεται αλλά εξαρτάται και από άλλους παράγοντες: χρήση κτηρίου, αριθμός ατόμων. Για μεγαλύτερη σιγουριά κάνε ένα γρήγορο υπολογισμό πυρασφάλειας. Μπορεί να υποδείξει έγκαιρα τυχόν διορθώσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Γεια χαρά. Έχω πυλωτή και τρείς ορόφους (δηλαδή τετραώροφη οικοδομή), αλλά το κλιμακοστάσιο σταματά στο δάπεδο του τελευταίου ορόφου (δεν έχω απόληξη κλιμακοστασίου), έχω δηλαδή σκάλα σε τρείς ορόφους με την πυλωτή. Το πλάτος της σκάλας θα πρέπει να είναι 1,20 ή 0,90? Επειδή στον κτιριοδομικό λέει οτι 0,90 θα πρέπει να είναι το πλάτος για κτίρια με χρήση κατοικίας μεχρι τρείς ορόφους (με την πυλωτή). Επίσης παίζει ρόλο οτι το δάπεδο του τελευταίου ορόφου είναι στα 8,50μ? Τέλος αν στο ίδιο κτίριο οι δύο τελευταίοι όροφοι ήταν μεζονέτα (πάλι τετραώροφη οικοδομή) θα έπρεπε το κεντρικό κλιμακοστάσιο να είναι 1,20μ?

Link to comment
Share on other sites

Πολεοδομικά το κτήριο σου ονομάζεται "τριώροφη οικοδομή με pilotis" και όχι τετραώροφη οικοδομή. Αυτό εφόσον δεν υπάρχει κατάστημα ή κατοικία ή κάποιος αντίστοιχος χώρος κύριας χρήσης στο ισόγειο.

 

Θεωρώ ότι η σκάλα πρέπει να έχει πλάτος 1,20μ γιατί σημασία έχει το πλήθος των σκαλοπατιών που υπάρχουν για να ανέβεις στον τρίτο όροφο που είναι τα ίδια είτε έχεις απόληξη κλιμακοστασίου και σκάλα που οδηγεί σ' αυτήν είτε δεν έχεις. Αυτό τουλάχιστον θεωρώ ότι είναι το πνεύμα του νόμου.

Αν οι δύο τελευταίοι όροφοι ήταν μεζονέτα όχι. Το ελάχιστο πλάτος θα περιορίζονταν στα 0,90μ αρκεί η είσοδος της μεζονέτας να ήταν από τον κάτω όροφο αυτής, δηλαδή τον δεύτερο δικό σου.

Link to comment
Share on other sites

Κτηριοδομικός Κανονισμός http://www.michanikos.gr/dload.php?action=file&file_id=395

 

ΑΡΘΡΟΝ-13 ΚΛΙΜΑΚΕΣ

2. Για την κυκλοφορία ατόμων και μεταφορά αντικειμένων μεταξύ διαδοχικών ορόφων σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας, απαιτείται σε κάθε κτίριο μια τουλάχιστον κλίμακα ελεύθερου πλάτους τουλάχιστον 1,20 m

Κατ' εξαίρεση, το ελεύθερο πλάτος της αρκεί να είναι 0,90 m σε κτίρια με χρήση κατοικίας με τρεις ή λιγότερους ορόφους (όπου προσμετράτε και τυχόν PILOTIS), εκτός τυχόν υπογείου. Το ελεύθερο πλάτος της αρκεί να είναι 0,60 m, όταν είναι εσωτερική κλίμακα μιας ενιαίας κατοικίας.

Τα αναφερόμενα ελεύθερα πλάτη είναι πλάτη ελεύθερα από κάθε εμπόδιο, εκτός από κουπαστές που δεν προεξέχουν περισσότερο από 0,10 m και εκτός από προεξοχές δοκών σε τοίχους που δεν προεξέχουν περισσότερο από 0,50 m (Βλέπε σχήμα 1).

3. Για την ασφαλή διαφυγή των ατόμων σε περίπτωση κινδύνου, οι κλίμακες κατασκευάζονται (αριθμός, μορφή, θέση και πλάτος) όπως προκύπτει από τον κανονισμό πυροπροστασίας κτιρίων που καλύπτει και τις απαιτήσεις διαφυγής σε περίπτωση σεισμού.

 

 

το αν έχεις ή όχι απόληξη κλιμακοστασίου δεν έχει σημασία

 

το πρόβλημα είναι πως η οικοδομή σου έχει περισσότερους από τρεις ορόφους προσμετρώντας και την PILOTIS οπότε σίγουρα δεν επιτρέπεται κλιμακοστάσιο <1.20 μ

επιπλέον έχει σημασία να τηρείς και τις προδιαγραφές πυρασφάλειας

 

τέλος πέρα από τη νομοθεσία και εργονομικά να ψάξεις το θέμα

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να επιτρέπεται μέχρι 0.9 μ σκάλα, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε αυτή η σκάλα να αντιστοιχεί και σε κατηγορία που να επιτρέπει τέτοιο πλάτος. Δηλαδή, με απλά λόγια, είναι υποχρεωτικό να γίνει με ευθύγραμμους κλάδους, και όχι με σφηνοειδή σκαλιά.

 

Παρόλα αυτά, προσωπικά περνάω άνετα και κλιμακοστάσια <1.2 m με σφηνοειδή σκαλοπάτια στην πολεοδομία μου.

Link to comment
Share on other sites

Jimmy, εφόσον σε κτίρια με χρήση κατοικίας επιτρέπει ο κτιριοδομικός όλους τους τύπους και για κτίρια με 3 το πολύ ορόφους επιτρέπει 90εκ πλάτος, άρα μπορεί κάποιος να κάνει σε 3οροφο σκάλα με σφηνοειδή σκαλοπάτια πλάτους 90εκ.

Για παραπάνω όμως ορόφους το 1,20μ είναι το ελάχιστο.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Συνάδερφοι θα ήθελα τη γνώμη σας.

 

Κάνω μελέτη για δυο αυτόνομες διώροφες κατοικίες σε πιλοτή με υπόγειους χώρους και βατό δώμα. (απόληξη κλιμακοστασίου σε αποκλειστικής χρήσης ταράτσα.)

Η σκάλα που σχεδίασα είναι πλάτους 1,00μ. σχήματος Π (2,00χ3,20χ2,00) και οι γωνίες τις είναι με σφηνοειδή βαθμίδες.

 

Ο υπάλληλος τις πολεοδομίας μου λέει ότι η σκάλα πρέπει να γίνει 1,20 μ πλάτους.

 

Εγώ διαφωνώ αφου έχω πιλοτή + α όροφο + β όροφο = τριώροφο

Επίσης είναι διαμορφωμένες ως ενιαίες κτιριολογικά κατοικίες, μεζονέτες όπου η είσοδος τους είναι στη πιλοτή και δεν υπάρχει εσωτερικά κοινόχρηστος χώρος.

 

Ποιος εχεις δικιο και γιατι ;

Εφόσον έχω δίκαιο, πως να ανατρέψω την άποψη του υπαλλήλου ;

Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημά σου το απάντησε η myri στο #5. Αν έχεις πρόβλημα βρίσκεις το αντίστοιχο άρθρο του κτιριοδομικού και το δείχνεις στον υπάλληλο. Άσε που σίγουρα θα έχει αντίγραφο του κανονισμού στο συρτάρι του...

Link to comment
Share on other sites

Μιας και το θέμα είναι σχετικό, ας παρεμβάλλω ένα ερώτημα ακόμα επ'αυτού.

Έχω σκάλα σχήματος Π σε κατοικία με pilotis, Α' όροφο και μεζονέτα (με δική της εσωτερική σκάλα, φυσικά), 1,20μ πλάτος.

 

Θα εξαιρεθεί απ'τον ΣΔ το εμβαδό άνω των 0,90μ;

Αν οι γωνίες της γίνουν σφηνοειδέις αντί για ενδιάμεσο πλατύσκαλο, συνεχίζει να ισχύει η παραπάνω εξαίρεση; (τον έχω διαβάσει τον σχετικό πίνακα, αν τον έχω αποδικωποιήσει σωστά δεν αισθάνομαι βέβαιος)

Το πλατύσκαλο στην απόληξη του ορόφου, ο διάδρομος, έχει κάποιες ελάχιστες διαστάσεις κατά τις οποίες ισχύουν παρεμφερείς εξαιρέσεις;

Για την εσωτερική της μεζονέτας, ισχύουν ως ελάχιστο τα 0,60μ, σωστά;

 

---------------

Άκυρο, λόγω pilotis (μετράει σαν όροφος, τι διάολο..) μου επιβάλλεται ως ελάχιστο το 1,20μ ελεύθερο πλάτος.

 

Για το πλατύσκαλο ακόμα δεν έχω γνώση. Το έχω στα 1,50μ.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.