Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί KENAK


Spiderman

Recommended Posts

1. Συγνώμη, λάθος. (Μου αρέσουν οι παρατηρήσεις, διορθώνομαι. Δεν θυμάμαι ποιος το είχε πρωτοπεί στην TV).

 

2. Ακόμα αναμένεται η ΥΑ. Θα ξέρουμε σίγουρα μόλις δημοσιευθεί.

 

3. http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=aiS4GyKxx04%3d&tabid=525&language=el-GR

 

Κεφάλαιο ΣΤ

Άρθρο 15

Παράγραφος 2.9

2.9 Ειδικά για τις περιπτώσεις νέων ή ριζικά ανακαινιζόμενων κτιρίων, εάν κατά τη διαδικασία της ενεργειακής επιθεώρησης για έκδοση ΠΕΑ, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 6 του ν. 3661/08, διαπιστωθεί ότι δεν ικανοποιούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης και επομένως το κτίριο δεν κατατάσσεται τουλάχιστον στην ενεργειακή κατηγορία Β, τότε ο εκάστοτε ιδιοκτήτης/διαχειριστής του κτιρίου υποχρεούται να εφαρμόσει εντός προθεσμίας ενός (1) έτους από την έκδοση του ΠΕΑ, μέτρα βελτίωσης τα οποία εξασφαλίζουν την ένταξη του κτιρίου στην ενεργειακή κατηγορία Β σύμφωνα με τις συστάσεις του Ενεργειακού Επιθεωρητή που αναφέρονται στο ΠΕΑ. Ακολούθως, διενεργείται εκ νέου ενεργειακή επιθεώρηση και εκδίδεται νέο ΠΕΑ και σε περίπτωση μη ικανοποίησης των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης (κατάταξη τουλάχιστον στην ενεργειακή κατηγορία Β), εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 382 του ΠΔ 580/Δ/1999 (ΦΕΚ Α΄ 210) «Κώδικας Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας».

 

4. Το είχαν αναφέρει στο σεμινάριο του ΤΕΕ για τον ΚΕΝΑΚ. Δεν το έχω ψάξει ακόμα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 77
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

3. Ναι συναδελφε το ιδιο λεμε.... Αν κανεις και για υφισταμενο κτηριο ΜΕΑ πρεπει να βγει κατηγορια Β, αν δεν βγει πρεπει να κανεις ολες τις απαραιτητες επεμβασεις ωστε να πας σε κατηγορια Β.

Εσυ παραπανω γραφεις οτι δεν χρειαζεται να κανεις επεμβασεις απλα θα εχεις ενα κτηριο πχ κατηγοριας Γ..Δεν ισχυει αυτο...Πρεπει να κανεις τις επεμβασεις...Αλλα δεν ξερω αν μπορεις να τις κανεις μονο στην ιδιοκτησια σου, που μου φαινεται και ατοπο, γτ μιλαμε για κτηριο, δεν μπορει να διαχωριζεται το καθε διαμερισμα ή η καθε ιδιοκτησια..

Link to comment
Share on other sites

Άλλο πράγμα η ενεργειακή μελέτη και άλλο το πιστοποιητικό.

Το πιστοποιητικό χρειάζεται όταν πρόκειται για νέο κτίριο, για ριζική ανακαίνιση, για πώληση ή για ενοικίαση.

 

Αν είναι ιδιόκτητο το ακίνητο και το θες για ιδία χρήση, μπορείς να κάνεις μια μελέτη μόνο για να γνωρίσεις σε ποια κατηγορία ανήκει. Αν από την μελέτη προκύπτει ότι είναι Β ή καλύτερο τότε προχωράς αν θες στην ενεργειακή πιστοποίηση.

Αν βγαίνει Γ, δεν σε υποχρεώνει κάποιος να κάνεις τίποτα. Δεν χρειάζεται καν να κατατεθεί στην πολεοδομία, απλά είναι για ενημέρωση του ιδιοκτήτη θα προορίζεται ώστε να ξέρει που βρίσκεται και να αποφασίσει αν θέλει να κάνει ενεργειακές βελτιώσεις.

 

Μόνο αν ζητήσεις πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κτιρίου (ΠΕΑΚ να το πω η χρησιμοποιείται ήδη το ακρωνύμιο; ) και βγει Γ ή χειρότερο πρέπει να γίνουν οι βελτιώσεις. Αν δεν ζητήσεις ΠΕΑΚ για υφιστάμενο κτίριο τότε δεν σε αγγίζει ο νόμος .

 

Παρεπιπτόντως, το άρθρο που παρέθεσα περιλαμβάνει ΜΟΝΟ τα νέα κτίρια ή τα κτίρια που θα υποστούν ριζική ανακαίνηση. Αν είναι υφιστάμενο κτίριο και είναι Γ ή χειρότερο, δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το άρθρο.

Link to comment
Share on other sites

Βρε συναδελφε η myri ρωτησε κατι συγκεκριμενο... Σωτα αυτα που λες..

 

Η κοπελα λεει οτι θελει να κανει ανακαινιση σε 2 διαμερισματα πολυκατοικιας...

Και ρωταει, "αν απαιτηθει ΜΕΑ πρεπει να κανω οτι επεμβασεις χρειαζεται ωστε να παω κατηγορια Β??"

Η απαντηση ειναι ΝΑΙ...εφοσον απαιτηθει ΜΕΑ πρεπεια να εισαι κατηγορια Β, χρειαζεται δεν χρειαζεται να κανεις αλλαγες...

 

Στο ΠΕΑΚ κτηριων που αναφερεις:

Αν ειναι ιδιοκτητο και ζητησω επιθεωρησει και βγει Γ, ΔΕΝ με υποχρεωνει κανεις να κανω καμια επεμβαση...Απλα θα εχει ενα κτηριο κατηγορια Γ...Τωρα ακομα και για ενοικιαση παλι δεν με υποχρεωνει κανεις να παω σε κατηγοραι Β...απλα ισως το νοικιασω φτηνοτερα... Τωρα σε περιπτωση πωλησης, αν εχω καταλαβει σωστα σε υποχρεωνουν να πας σε κατηγορια Β..

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί κάποιος να μου πει τι μελέτες απαιτούνται πλεον για μια αποθήκη 100μ2; Απο την στιγμή που η αποθήκη δεν θα θερμαίνεται είμαι υποχρεομένος να υποβάλλω μελέτη θέρμανσης και ενεργειακής απόδοσης;

Link to comment
Share on other sites

Έψαξα όλα τα σχετικά έγγραφα του ΥΠΕΚΑ αλλά δεν βρηκα καπου σαφή απάντηση στο ερωτημα του τι υποχρέωση έχουν οι ιδιοκτήτες οικοδομών σχετικά με την έκδοση πιστοποιητικού ενέργειας. Χρειάζεται μόνο αν θέλουν να το πουλήσουν? Να το νοικιάσουν μπορούν απο τον καινουριο χρονο εαν δεν έχουν πιστοποιητικό?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Το πιστοποιητικό πρέπει να το βγάλουν οι ιδιοκτήρες:

1) Όταν θέλουν να πουλήσουν.

2) Όταν θέλουν να νοικιάσουν, διαφορετικά δεν θα θεωρεί η εφορία το μισθωτήριο συμβόλαιο.

3) Όταν γίνει ριζική ανακαίνιση (κόστος ανακαίνισης >25% του κτιρίου ή ανακαίνιση σε >25% του κελύφους του κτιρίου). Σε αυτή την περίπτωση μετά την ανακαίνιση πρέπει να είναι ενεργειακής τάξης Β ή καλύτερης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.