Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτοβολταϊκά σε σπίτι για ιδιωτική χρήση


nikpap5

Recommended Posts

Γνωρίζει κανείς αν μπορεί κάποιος για δική του χρήση να βάλει φωτοβολταϊκά χωρίς να πουλήσει το ρεύμα στην ΔΕΗ?

 

Νομοθεσία δεν μπορώ να σου πω άμεσα αλλά δεν μπορώ να φανταστώ γιατί να μη γίνεται. Όπως μπαίνει ηλιακός έτσι και αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι πρόσφατα, που δόθηκε η δυνατότητα πώλησης ρεύματος στην ΔΕΗ, τα φωτοβολταϊκά κάλυπταν ίδιες ανάγκες. Απ΄όσο γνωρίζω δεν απαγορεύτηκε, και γιατί να απαγορευτεί άλλωστε, η δυνατότητα αυτή. Απλώς δεν συμφέρει.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

καλησπέρα σας. Χτίζω ένα σπίτι 170 τ.μ. και δυστυχώς γύρω από το οικόπεδό μου δεν υπάρχουν κολώνες της ΔΕΗ (η κοντινότερη είναι περίπου 600-700μ. μακρυά). Το κόστος για να τοποθετηθούν ώστε να συνδέσω το σπίτι μου στο δίκτυο είναι περίπου 9000 ευρώ. Ήθελα να ρωτήσω εαν μπορώ να βάλω στη στέγη φωτοβολταικά, χωρίς να συνδεθώ στη ΔΕΗ? (Εννοείτε για να καλύψω τις ανάγκες μου για ρεύμα). Εαν είναι εφικτό, συμφέρει οικονομικά? με δεδομένο ότι ένα δεκαχίλιαρο δεν το γλειτώνω έτσι κι αλλιώς για τη ΔΕΗ. Καταννοώ ότι η εγκατάσταση φωτοβολταικών είναι ακριβότερη, αλλά δεν γνωρίζω πόσο ώστε να κρίνω εαν με συμφέρει να τα επιλέξω με δεδομένο ότι γλειτώνω πάγια-λογαριασμούς ΔΕΗ.

Κάθε απάντησή σας θα ήταν χρήσιμη για μένα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα θα πρέπει να πάρεις μια προσφορά από εταιρεία με φωτοβολταϊκά ή να συζητήσεις αναλυτικά με κάποιον μηχανολόγο μηχανικό για το τι ανάγκες έχεις σε ΚW και τι κόστος προκύπτει. Πάντως το κόστος θα είναι 100% πάνω από 9000ευρώ που θέλει η ΔΕΗ.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για την απάντηση. είμαι διατεθειμένος να το σκεφτώ το κόστος αλλά με προβληματίζει το γεγονός ότι μάλλον είναι απαραίτητη η δύνδεση με τη ΔΕΗ.Σε μια τέτοια περίπτωση, δε θα μπορώ να καλύψω το κόστος των δύο έργων (κολώνες ΔΕΗ + ΦΒ). :(

Link to comment
Share on other sites

Γιατί δεν πληρώνεις την σύνδεση για να σου φέρουν ρεύμα και μετά να γίνεις οικιακός παραγωγός βάζοντας 10KW στην στέγη σου; Εφόσον μάλιστα το σπίτι το χτίζεις τώρα, μπορείς να διαμορφώσεις κατάλληλα την στέγη σου ώστε τα ΦΒ που θα βάλεις να έχουν την μέγιστη δυνατή απόδοση.

Μία τέτοια εγκατάσταση θα σου κοστίσει περίποθ 45000. Με αυτό τον τρόπο θα κάνεις απόσβεση και της επένδυσης αλλά και των 9000 ευρώ σε 7-8 χρόνια. Τα υπόλοιπα 17 χρόνια θα έχεις κι ένα σταθερό έσοδο.

Σε περίπτωση που στραφείς σε αυτόνομο σύστημα θα πρέπει να εξετάσεις τις καταναλώσεις που θα έχεις ώστε να βγάλεις το τελικό κόστος. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι αν στραφείς σε αυτόνομο θα κάνεις απόσβεση σε 50 χρόνια τουλάχιστον.

Link to comment
Share on other sites

Μπες ΔΕΗ. Στα ΦΒ μπαίνεις σε μία διαδικασία να αλλάζεις μπαταρίες, να έχεις και γεννήτρια για ώρα ανάγκης κτλ. Τα ΦΒ είναι καλή λύση αλλά όχι τόσο καλή...

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι αξίζει να το ψάξεις λίγο παραπάνω.

Η αλήθεια είναι ότι δυστυχώς ελάχιστες εγκαταστάσεις αυτόνομων συστημάτων έχουνε γίνει έτσι ώστε να είναι αποδοτικές, επεκτάσιμες και με αυτοματισμούς τέτοιους ώστε να λύνουν το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης και να μην γίνονται πρόβλημα οι ίδιες.

Όμως, εφόσον γίνει σωστή μελέτη και διαστασιολόγηση, επιλεγούν τα κατάλληλα υλικά και (κυρίως) ρυθμιστεί κατάλληλα το σύστημα, μπορεί να είναι μια πολύ αξιόπιστη λύση ηλεκτροδότησης, μερικές φορές (και ειδικά για κάποιες περιοχές) πιο αξιόπιστη και από τη ΔΕΗ.

Το κόστος για ένα μέσο σπίτι που χρησιμοποιεί και άλλα καύσιμα για "βαριές" καταναλώσεις (π.χ. αέριο για θέρμανση, μαγείρεμα και ζεστό νερό χρήσης), για ένα πλήρες σύστημα με κορυφαίας ποιότητας εξοπλισμό και υλικά, είναι της τάξης των 15.000 - 20.000€, εγκατεστημένο.

Το σύστημα θα πρέπει να περιλαμβάνει και μια γεννήτρια (δεν περιλαμβάνεται στο κόστος που αναφέρω παραπάνω) για λόγους υποβοήθησης τις "δύσκολες" μέρες. Βεβαίως η γεννήτρια μπορεί να είναι πλήρως ελεγχόμενη από το σύστημα και να λειτουργεί αυτόματα μόνο όταν και όσο χρειάζεται, έτσι ώστε να μην ασχολείται κανείς μαζί της σε καθημερινή βάση.

η γεννήτρια είναι ουσιαστικά και το μοναδικό λειτουργικό έξοδο του συστήματος. Φαντάσου ότι για περίπου 200 ώρες λειτουργίας (πραγματικός χρόνος) μιας μονοφασικής γεννήτριας diesel 12kVA, το ετήσιο κόστος είναι της τάξης των 500 ευρώ.

Οι μπαταρίες ενός τέτοιου συστήματος θα χρειαστούν αντικατάσταση σε μια δεκαετία περίπου και με καλές συνθήκες πιθανόν να ξεπεράσουν και τα 12 - 14 έτη.

 

Η απόσβεσή του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως, πάγια τέλη (εξαρτάται από το τύπο σύνδεσης 1Φ ή 3Φ), τα δημοτικά τέλη σε συνδυασμό με το μέγεθος του σπιτιού, ενδεχομενες αυξήσεις στη τιμή της ενέργειας από τώρα και μετά, κλπ.

Με τις τρέχουσες τιμές του εξοπλισμού και ενέργειας η απόσβεση ενός μεσαίου συστήματος υπολογίζεται σε περίπου 15 - 20 έτη με πτωτική τάση. Φαντάσου όμως ότι εσύ ξεκινάς ήδη με 10.000 στο χέρι!

 

Είναι σημαντικό αυτοί που θα το αναλάβουν να έχουν τη σχετική τεχνογνωσία και εμπειρία. Τα αυτόνομα Φ/Β συστήματα είναι πολύ πιο δύσκολα και δεν έχουν καμία σχέση με τα διασυνδεδεμένα. Ζήτησε να σου δείξουν προηγούμενες δουλειές τους.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.