Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σήμερα ο σταυρός, αύριο το σφυροδρέπανο;


Julius Caesar

Recommended Posts

Φίλε μου σου απαγόρευσε κανείς να είσαι μη χριστιανός ορθόδοξος? Σου απαγόρευσαν να αναλαμβάνεις μελέτες, έργα δημοσίου, σου έκοψαν μελέτες στον έλεγχο, σου απαγόρευσαν να διοριστείς στο δημόσιο, σου απαγόρευσαν να σε σερβίρουν στην καφετέρια για αυτόν τον λόγο?. Για ποιά κοινωνική αδικία μιλάς και για ποιά ασέβεια στην διαφορετικότητα? Μήπως έχει χαθεί το μέτρο? Τι είναι η Ελλάδα? Ιράν θεοκρατίας? Για να σοβαρευτούμε λίγο

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 119
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Κι εγώ που νόμιζα οτι η δημοκρατία σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη,κοινωνική ευαισθησία, ισονομία, σεβασμός στην διαφορετικότητα....Τι αφελής.

 

εχουμε δημοκρατια και μπορεις να ψηφιζεις οτι θες.

 

τα να βγαινεις και να λες οτι,επειδη δεν ψηφισα πασοκ αλλα τωρα αυτοι κυβερνουν,ειναι αντιδημοκρατικο δεν ευσταθει.

 

ακριβως τα ιδια ισχυουν και με την θρησκεια...θα υποστεις την βουληση της πλειοψηφιας.

 

αν δεν μπορεις θα αλλαξεις χωρα.

Link to comment
Share on other sites

Προς Julius Caesar

 

Δεν ξέρω, θυμάμαι όμως πολύ καλά ότι είχε γίνει θέμα πριν από κάνα 2-3 χρόνια και ωρύονταν στις κάμερες η Κανέλλη. Απαγορεύτηκαν τα μπλουζάκια, οι σημαίες κτλ. με το πρόσωπο του Τσε. Στείλε κανένα e-mail στο ΚΚΕ, ίσως σε διαφωτίσουν!
Αν δεν ξέρεις, μπορείς να ρωτήσεις ή να ψάξεις. Με αφορμή το σχόλιό σου, έψαξα στο BBC και την Guardian σχετικά με απαγόρευση φωτογραφιών του Τσε, και δεν βρήκα τίποτα σχετικό. Εψαξα και στην wikipedia και βρήκα στο άρθρο αυτό, ίσως κάποια εξήγηση. Λέει ότι οι κληρονόμοι του Korda (του φωτογράφου που τράβηξε την φωτογραφία) καθώς η κόρη του Τσε, προχωράνε σε ενέργειες για τον περιορισμό της ελεύθερης αναπαραγωγής της φωτογραφίας.

 

 

Για το κύριο θέμα που έθεσες: Προσωπικά είμαι αντίθετος στην αφαίρεση των συμβόλων πίστης, έθνους και γλώσσας από τις αίθουσες διδοσκαλίας. Δυσκολεύομαι όμως να καταλάβω τον συνειρμό σου με το σφυροδρέπανο.

Link to comment
Share on other sites

υπάρχει κάποιος λόγος αφαίρεσης των συμβόλων? Σοβαρά τώρα!

Παιδιά μην παρασύρεστε απο εφήμερες απόψεις!

Link to comment
Share on other sites

Συναδέλφοι ηρεμήστε γιατί νομίζω έχουμε χάσει την μπάλα γενικότερα. Δημοκρατία σημαίνει επικράτηση του δίκαιου της πλειοψηφίας με σεβασμό όμως προς την μειοψηφία. Ο σεβασμός αυτός σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει υιοθέτηση απόψεων της μειοψηφίας για να μην αισθάνεται αυτή ... μειοψηφικά. Δηλαδή εν προκειμένω, εάν η πλειοψηφία τίθεται υπερ της ανάρτησης θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία με ποιό δικαίωμα απαιτεί η μειοψηφία την καθαίρεσή τους; Έτσι όπως τίθεται από ορισμένους το ζήτημα θυμίζει "δημοκρατία" της ολιγαρχίας. Στην τελική ας φροντίσει η μειοψηφία να γίνει πλειοψηφία και το ξανασυζητάμε το ζήτημα.

Τώρα για τα σύμβολα του Έθνους κλπ η ιστορία αυτή έχει και μελανές σελίδες. Σημασία όμως για μένα έχει ότι κάποιοι θυσιάστηκαν γι' αυτά τα σύμβολα, καλώς ή κακώς.

Link to comment
Share on other sites

αν ασχολούμασταν για τις ιδέες και όχι για τα σύμβολα, θα ήμασταν πολύ καλύτερα.

 

αν οι νεοέλληνες κατανοούσαν τις έννοιες του ενεργού πολίτη, της ελευθερίας, του θάρρους ,αντί να συζητάνε στις καφετέριες για την ανωτερότητα των αρχαίων ελληνων θα ήμασταν καλύτερα.

 

αν οι νεοέλληνες εξετάζαν ουσιαστικά τι πρεσβεύει η χριστιανική θρησκεία αντί να συζήταγαν για τις ταυτότητες, θα ήμασταν καλύτερα.

 

το πρόβλημα της ελλάδας είναι ιδεών, όχι συμβόλων και παραστάσεων. μετά από πολλές χούντες, καλά να μαστε, από σύμβολα, σταυρούς, σημαίες, παρελάσεις, πίνακες του καραισκάκη και φωτογραφίες του αρχιεπισκόπου και θρησκευτικές εικόνες, έχουμε μπόλικες. για την ουσία όμως τίποτα. τα παιδάκια που οι μπαμπάδες τους βρίζουν τους αλβανούς σημαιοφόρους δεν ξέρουν αν την 28η γιορτάζουμε για το 40 ή το 21. Ούτε βέβαια έχουν καταλάβει οι κυρίες της εκκλησίας τίποτα από το τόσο μα τόσο απλό μήνυμα του Χριστού. Καλά για πρακτική εφαρμογή δεν το συζητάω.

 

Γιαυτό χαλαρώστε με τα σύμβολα και την αποκαθήλωσή τους. Αν θελει κάποιος το παιδί του να γίνει κοινωνός του χριστιανικού μηνύματος της αγάπης ή του πατριωτικού μηνυμάτος του 1821 ή του ισλάμ, να φροντίσει εκείνος και να μην το πηγαίνει παραπέρα και στα παιδιά των αλλόνών, γιατι αυτοί μπορεί να έχουν άλλα στο μυαλό τους για ιδεώδη. Και αυτό είναι ένα δικαίωμα πού ούτε η πλειοψηφία μπορεί να επιβάλλει στη μειοψηφία.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις ένα δίκιο howard. Βλέπουμε το δέντρο των συμβόλων και χάνουμε το δάσος των ιδεών. Από την άλλη όμως και μιας και έχει ανοίξει το ζήτημα των ελληνοποιήσεων μεταναστών δεύτερης γενιάς, έχω να πω ότι σε κανένα κράτος του κόσμου δεν γίνεται παροχή ιθαγένειας (οι ξένοι χρησιμοποιούν διαφορετικό όρο - citisenship) αν ο ενδιαφερόμενος δεν γνωρίζει και δεν αποδέχεται τα ιδεώδη του εκάστοτε έθνους. Στο Αμέρικα για παράδειγμα εξετάζεσαι στην αμερικανική ιστορία και ορκίζεσαι πίστη στο σύνταγμα και τα σύμβολα του έθνους τους. Αν αποτύχεις στην εξέταση ιθαγένεια γιοκ. Βέβαια μπορείς να πάρεις ιθαγένεια κατευθείαν αν πολεμήσεις στον αμερικάνικο στρατό για 3 χρόνια - γι' αυτό και ο στρατός τους είναι γεμάτος από λατινόφωνους. Το αμερικανικό δολάριο βέβαια αναφέρει ρητά πάνω του το "In God we trust" αλλά δεν είδα κανέναν άθεο να απαιτεί την αφαίρεση της ρήσης επειδή προσβάλλει το θρησκευτικό του αίσθημα (υπό μιαν έννοια και ο αθεϊσμός θρησκεία είναι).

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο για να το λύσουμε στις λίγες φράσεις ενός νήματος.

Link to comment
Share on other sites

@howard_roark

Συμφωνώ μαζί σου

 

@cna

Η αμερική έχει δημοκρατία κατ' όνομα και όχι στην πράξη (κατά τη γνώμη μου πάντα σύμφωνα με αυτά που ακούω και βλέπω).

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο για να το λύσουμε στις λίγες φράσεις ενός νήματος.

Έχεις απόλυτο δίκαιο.

Link to comment
Share on other sites

Μου αρέσει που βρίσκουμε αφορμή για να ξεσπάσουμε επειδή καθαιρούν τον σταυρό από τα σχολεία (οκ στην Ιταλία, αλλά θα μπορούσε να είναι κ εδώ). Και να ρωτήσω: είμαστε όλοι τόσο θεοσεβούμενοι που απαιτούμε την ύπαρξη του ιερού μας συμβόλου σε όλες μας τις δραστηριότητες? Δηλαδή έχουμε σταυρούς και στα σπίτια μας, στα σαλόνια μας, στα γραφεία μας, μήπως και στα εργοτάξιά μας? Δεν είναι το σύμβολο που έχει τη δύναμη, είναι η πίστη σε αυτό. Μην αρχίσουμε ένα νέο ιερό πόλεμο σταυρολατρών vs σταυρομάχων*. Όποιος πιστεύει μπορεί να φοράει στο λαιμό του το σταυρό, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει παντού.

(*ποιητική αδεία)

 

Προσωπικά δεν με απασχολεί τόσο το θέμα, μιας και σέβομαι την ύπαρξη σταυρού (ή εικόνας, σημαίας, ή οποιουδήποτε συμβόλου) σε κάποιο χώρο, δεν με ενοχλεί όμως και η έλλειψή του (για να είμαι ειλικρινής ούτε που θα το πρόσεχα).

 

Και αφού τέθηκε θέμα πλειοψηφίας: Σε ένα ελληνικό σχολείο στην Κομοτηνή με ποσοστό πχ 70% μουσουλμάνους μαθητές (έλληνες πολίτες), θα σας άρεσε το 30% των ορθοδόξων να έχει στην αίθουσα την ημισέληνο ή κάποιο άλλο ισλαμικό σύμβολο? Δε νομίζω... Ας μείνει λοιπόν ο σταυρός στους χώρους που κινούνται αποκλειστικά ορθόδοξοι (ναούς κλπ) και ας αφήσουμε τους χώρους παιδείας αγνούς όσον αφορά το θρησκευτικό διαχωρισμό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.