Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγή στα επαγγελματικά δικαιώματα


Recommended Posts

zavi δεν είναι σενάριο, ακριβώς εμάς αφορά. Διάβασε πιο προσεκτικά από το προσχέδιο νόμου το Άρθρο 1 και δες και στο Παράρτημα Ι για πια επαγγέλματα μιλά:

 

 

Τα επαγγέλματα που συμπεριλαμβάνονται στη στατιστική ταξινόμηση ΣΤΕΠ-92 της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ΚΑΙ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ στις ρυθμίσεις του παρόντος Νόμου είναι τα ακόλουθα:

 

2113 Χημικοί

2131 Σχεδιαστές, αναλυτές και προγραμματιστές συστημάτων υπολογιστών

2139 Πρόσωπα που αναπτύσσουν επαγγελματική δραστηριότητα στον τομέα της πληροφορικής μ.α.κ.

2220 Πολιτικοί μηχανικοί

2231 Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί

2232 Ηλεκτρονικοί μηχανικοί και μηχανικοί τηλεπικοινωνιών

2233 Μηχανολόγοι μηχανικοί

2291 Χημικοί μηχανικοί

2292 Μηχανικοί ορυχείων και μεταλλείων (μεταλλειολόγοι)

2293 Χαρτογράφοι, τοπογράφοι - γεωμέτρες και γεωδαίτες

2299 Άλλοι μηχανικοί μ.α.κ.

2460 – Εκπαιδευτικοί ειδικής εκπαίδευσης

 

 

και παρακάτω

 

3112 Τεχνολόγοι δομικών έργων και τεχνολόγοι τοπογράφοι

3113 Τεχνολόγοι ηλεκτρολόγοι

3114 Τεχνολόγοι ηλεκτρονικοί και τηλεπικοινωνιών

3115 Τεχνολόγοι μηχανολόγοι

3116 Τεχνολόγοι χημικοί μηχανικοί

3117 Τεχνολόγοι μεταλλειολόγοι και μεταλλουργοί

3119 Τεχνολόγοι και τεχνικοί βοηθοί φυσικοχημικών επιστημών και μηχανικής μ.α.κ.

3120 Σχεδιαστές αρχιτεκτονικού σχεδίου κ.π.α.ε.

313 Τεχνολόγοι πληροφορικής εν γένει

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 44
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο. Από το προσχέδιο μέχρι το σχέδιο ο δρόμος είναι μακρύς και σίγουρα θα αλλάξουν πολλά πράγματα, όπως ότι για να έχει κάποιος επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικού θα πρέπει να φέρει και αντίστοιχο τίτλο σπουδών. Εγώ πάντως το βλέπω με καλό μάτι και θα εξηγήσω το γιατί: σήμερα ο καθένας αρπάζει ένα σκεπάρνι και το παίζει αρχιμάστορας. Ο καθένας ανοίγει ένα εμπορικό πώλησης υδραυλικών ειδών και κάνει εγκαταστάσεις θέρμανσης κοκ. Αυτό που προωθείται είναι η διασφάλιση ότι ο αρχιμάστορας θα μπορεί να λέγεται αρχιμάστορας επειδή έχει τις απαιτούμενες γνώσεις. Λυπάμαι δε γι' αυτό που θα πω αλλά μου φαίνεται ότι ο Αλαβάνος περισσότερο νοιάζεται γιατί έτσι θα αποκτήσουν κάποια δικαιώματα η απόφοιτοι ΤΕΙ, χωρίς να μπορεί ο ίδιος να ελέγξει αυτή την διαδικασία.

* Εις τας ευρώπας η στελέχωση μιας εταιρίας δεν αφορά μόνο τα εργοληπτικά πτυχία αλλά και τους μαστόρους/αρχιμαστόρους. Όλοι πρέπει να είναι πιστοποιημένοι.

Link to comment
Share on other sites

Οπως ίσως γνωρίζετε η ΕΕ μιλάει εδώ και καιρό γιά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και οι μηχανικοί αναφέρονται ονομαστικά σε αυτά .

Επίσης αν δεν κάνω λάθος η προθεσμία να γίνει αυτό στην οποία δεσμεύτηκαν και οι πρώην και οι νυν κυβερνήτες μας είναι 31-12-2009 .

 

Αρα όλη η ιστορία αφορά το μέλλον μας μέσα στην ΕΕ και εκεί πρέπει όλοι να είναι πιστοποιημένοι .

 

Τα επαγγελματικά δικαιώματα θα είναι συνδυασμός πτυχίων και εμπειρίας και ίσως σε κάποιο χαμηλό επίπεδο μόνο εμπειρίας .

 

Αυτό γιά όσους έχουν γνώσεις , πτυχία και εμπειρία δεν νομίζω να είναι κακό .

Οσοι όμως χρησιμοποιούν σφραγίδες 23χρονων γιά να φτιάχνουν ξενοδοχεία 5 αστέρων , μάλλον θα ζοριστούν .

 

Α , γιά μας τους παλιούς , προβλέπεται 5ετής περίοδος προσαρμογής και διαβάσματος γιά τις εξετάσεις .

Link to comment
Share on other sites

Πάντως και σήμερα σε ορισμένες ευρωπαικές χώρες ισχύει κάτι παρόμοιο. Στην Αγγλία π.χ στο Institute of Civil Engineers ICE μπορεί κανείς να γίνει chartered ακόμα και αν δεν έχει ανώτατο ακαδημαικό τίτλο. Ακόμα και με κάποιο diploma από τεχνικό college μπορεί να φτάσει στην ανώτατη πιστοποίηση.

 

Βέβαια για να γίνει αυτό θα πρέπει να περάσουν χρόνια πολλά, να αποδείξει τεράστια κατασκευαστική και διευθυντική εμπειρία και μάλλον ο κ*λος του να γίνει μπλε από το διάβασμα και την διαρκή επιμόρφωση. Στην ουσία για να τα καταφέρει θα πρέπει να φτάσει ο ίδιος στο επίπεδο που θα έφτανε αν είχε σπουδάσει σε πανεπιστήμιο. Όμως τουλάχιστον το σύστημα του δίνει αυτήν την επιλογή, την ηλιαχτίδα ελπίδας. Και αυτό δίνει κίνητρο σε κάποιους.

 

Βέβαια ο φορέας πιστοποίησης είναι το αγγλικό ΤΕΕ, και όχι κάποιος τρίτος οργανισμός πχ Υπουργείο Εμπορίου, αυτό θα είναι εντελώς γελοίο αν γίνει

Link to comment
Share on other sites

Αυτή την ξενομανία δεν την κατάλαβα ποτέ...

Όταν θέλουν να περάσουν κάτι αμέσως το πρώτο επιχείρημα είναι ''στην Αγγλία αυτά, στην Γερμανία εκείνα... κλπ''

Δεν κατάλαβα, αν γίνεται κάτι ''στας Ευρώπας'' είναι και εξ'ορισμού καλό; Γιατί;

Στα τεχνικά επαγγέλματα που μιλάμε, εμείς δεν είμαστε η πιο μικρή χώρα που δημιούργησε εγκαταστάσεις ολυμπιακών αγώνων με επιτυχία;

Το θέμα της Ε.Ε. πάλι δεν το έχω καταλάβει, όλα μας βρωμάνε που έρχονται από τις Βρυξέλλες αλλά θέλουμε και να είμαστε και μέλος. Ας αποφασίσουμε επιτέλους τι θέλουμε (κυρίως ποιο είναι το συμφέρον μας) και μην ακούσω πάλι για κονδύλια γιατί

1. Από το 2013 τέλος και

2. Τα πληρώσαμε-νουμε με το παραπάνω.

Όταν όμως έγινε ο νόμος για τα Ιδιωτικά Α.Ε.Ι. κάποιοι λέγανε ''έλα μωρέ και τι έγινε, δηλαδή;'' Τι νομίζατε, ότι δεν θα πιάνανε στη συνέχεια και τα δικαιώματα; Θα πληρώνουμε για να αποκτήσουμε το δικαίωμα να εργαστούμε, αυτή θα είναι η κατάληξη κι είμαστε άξιοι της μοίρας μας!

Link to comment
Share on other sites

Στα τεχνικά επαγγέλματα που μιλάμε, εμείς δεν είμαστε η πιο μικρή χώρα που δημιούργησε εγκαταστάσεις ολυμπιακών αγώνων με επιτυχία;

 

Καλά αυτό άστο να μην το συζητήσουμε καλύτερα..

 

Αναφέρουμε τι γίνεται "στας Ευρώπας" γιατί θες δεν θές αυτά (Αγγλία Γερμανία Γαλλία) είναι τα ισχυρά κράτη αυτής και επομένως διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό και την Ευρωπαική πολιτική.

Link to comment
Share on other sites

Αυτή η ξενομανία που λες (και συμφωνώ σε πολλά μαζί σου) alej, είναι αποτέλεσμα, σε ότι αφορά στο κλάδο μας, της αναχρονιστικής τεχνικής νομοθεσίας της χώρας μας και ειδκότερα για εμάς των ΤΕΙ, της αδιάλλεκτης στάσης του ΤΕΕ και των μεσαιωνικών του αντιλήψεων. Η πολιτεία λοιπόν αναγκάζεται ως ένα βαθμό να προχωρήσει σε τέτοιες αλλαγές καθότι εκκρεμούν και δεκάδες δικαστικές αποφάσεις επί του θέματος για τα επ. δικαιώματα. Και στο πλευρό της θα βρει αρκετό κόσμο.

Σε ότι αφορά λοιπόν εμάς των ΤΕΙ, μετά 30 χρόνια ομηρίας, αποκλεισμού και αναμονής έκδοσης των επ. δικαιωμάτων μας και γνωρίζοντας τη δράση του ΤΕΕ σε βάρος μας, μόνη μας ελπίδα πλέον είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Συμφωνώ και σε παλαιότερες τοποθετήσεις σου γενικότερα σε ότι αφορά την Ε.Ε., αλλά εν προκειμένω δεν έχουμε άλλη λύση. Αφού η πολιτεία αδιαφορεί και υποκύπτει σε συντεχνιακές λογικές που ενίοτε πέρνουν διαστάσεις ρατσιστικές, προσωπικά δεν βλέπω άλλο δρόμο επίλυσης του προβλήματος.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι επίσης ότι ο Αλαβάνος θέλει να λέγεται και αριστερός. Ας μην το σχολιάσω.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα της Ε.Ε. πάλι δεν το έχω καταλάβει, όλα μας βρωμάνε που έρχονται από τις Βρυξέλλες αλλά θέλουμε και να είμαστε και μέλος. Ας αποφασίσουμε επιτέλους τι θέλουμε (κυρίως ποιο είναι το συμφέρον μας) και μην ακούσω πάλι για κονδύλια γιατί

1. Από το 2013 τέλος και

2. Τα πληρώσαμε-νουμε με το παραπάνω.

 

Αυτό το 2013 πια έχει γίνει σαν την συντέλεια των Μάγια το 2012. Οι κοινοτικές ενισχύσεις δεν σταματούν το 2013. Το 2013 θα επανατεθεί το ζήτημα των κατευθύνσεων προς τις οποίες θα δοθούν ενισχύσεις καθώς και τα ποσοστά συμμετοχής των κρατών-μελών στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής. Ως τώρα για παράδειγμα ένα μεγάλο μέρος των ενισχύσεων πήγαινε στην ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Επιτροπή). Το 2013 λοιπόν θα αποφασιστεί αν συμφέρει την ΕΕ να ενισχύεται ο αγροτικός τομέας εις βάρος των υπολοίπων κλπ. Η ΕΕ δεν είναι Ελλάδα που δεν υπάρχει καμία συνέχεια και συνοχή μεταξύ των κυβερνήσεων. Εκεί όλα είναι προγραμματισμένα και επιβάλλεται η ύπαρξη συνέχειας ώστε να μπορεί η ΕΕ να απολαμβάνει μια οικονομική σταθερότητα και αξιοπιστία. Άλλωστε ήδη εφαρμόζεται η συνθήκη της Λισαβόνας οπότε επίσημα πλέον είμαστε η ελληνική πολιτεία της ΕΕ και από την 27η Νοεμβρίου θα έχουμε και πρόεδρο της Κοινοπολιτείας που λέγεται ΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή μιλάμε ιστορικοφιλοσοφικά , θα θυμίσω ότι τα εθνικά κράτη δημιουργήθηκαν το 19 ο αιώνα και προφανώς θα καταργηθούν τον 21 ο .

 

Ετσι θα γυρίσουμε σε υπερεθνικά σχήματα που έχουν οικονομία κλίμακος και φτηνότερο κόστος λειτουργίας .

Link to comment
Share on other sites

Η πιστοποίηση αυτή, αν γίνει με σοβαρό τρόπο, θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς το καλύτερο.

Βέβαια εξαιρούνται όλοι οι Μηχανικοί ΠΕ παλαιών ειδικοτήτων, όπως αναφέρεται στο κείμενο. Για αυτούς δεν ισχύουν νόμοι παρά μόνο Βασιλικά Διατάγματα. Ε, τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα, ένα πράμα.

Οι Μηχανικοί ΤΕ θεωρητικά περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο, αλλά δεν τους βλέπω κάπου...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.