Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγή στα επαγγελματικά δικαιώματα


Recommended Posts

Οι νόμοι, όπως είναι γνωστό και έχουμε ξαναπεί, δεν παύουν να ισχύουν ή "αγνοούνται" επειδή "πάλιωσαν", ή επειδή ενοχλεί το πολιτικό μας ένστικτο ο όρος "βασιλικό" στον προσδιορισμό τους (βασιλεία είχαμε τότε, βασιλικά αντί προεδρικά διατάγματα έβγαιναν-τι να κάνουμε!), ούτε υπάρχει υποχρέωση να ανανεώνονται τακτικά χωρίς να υπάρχει λόγος. Το αν θα έπρεπε να έχει υπάρξει λόγος για την ανανέωσή τους και παρ'όλα αυτά δε συνέβη, είναι άλλο θέμα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 44
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@tpanag:

Φίλε μου πιστεύω καταλαβαίνεις που το πήγαινε όταν εννοούσε για Β.Δ. του 1930...

Προφανώς στο γεγονός ότι π.χ. οι πολιτικοί μηχανικοί έχουν πρόσβαση σε καμιά 10ριά,άσχετες με το αντικείμενό τους,ειδικότητες και όχι στην "παλαιότητα" όπως λες!;)

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν το πήγαινε εκεί που νομίζεις, αλλά σε αυτό ακριβώς που ανέφερα. Έχει γίνει ξανά η κουβέντα αυτή και θα μου επιτρέψεις να το ξέρω που πάει το θέμα. Η έκφραση εξάλλου: "Για αυτούς δεν ισχύουν νόμοι παρά μόνο Βασιλικά Διατάγματα" είναι εντελώς "άκυρη". Το βασιλικό διάταγμα είναι νόμος και είναι σε ισχύ εφόσον μεταγενέστερος δεν τον καθιστά άκυρο-ανενεργό.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή δε θέλω μεταφραστές, ακριβώς την παλαιότητα των ΒΔ ήθελα να θίξω.

 

Και άλλο οι νόμοι, άλλο τα Βασιλικά Διατάγματα και άλλο τα Προεδρικά Διατάγματα. Δεν είναι όλα το ίδιο...

Link to comment
Share on other sites

Συνεπώς μπορείς να ρωτήσεις κάποιον νομικό της εμπιστοσύνης σου, για να σε βγάλει από την πλάνη σου. Εδώ δε νομίζω ότι έχουμε να συζητήσουμε κάτι άλλο επί του θέματος.

Link to comment
Share on other sites

Νομικά tpanag έχεις δίκιο, τα Βασιλικά Διατάγματα ισχύουν και θα ισχύουν μέχρι αναιρέσεώς τους. Ηθικά και πολιτικά όμως τί γίνεται; Η Βασιλεία έχει καταργηθεί στην Ελλάδα ως θεσμός, η κοινωνία έχει προχωρήσει όπως και η επιστήμη. Το ΕΜΠ δεν είναι το μοναδικό Πολυτεχνείο στην Ελλάδα και ο Πολιτικός Μηχανικός δεν είναι ο μόνος μηχανικός στην αγορά εργασίας.

Link to comment
Share on other sites

Μα πραγματικά, αν είχαμε Προεδρευόμενη όπως σήμερα, θα ήταν διαφορετικά. Τα ίδια ακριβώς θα ήταν, γιατί αυτό επίτασσε η εποχή.

Το θέμα μας είναι πως είναι πραγματικά πολύ παλαιά και χρήζουν αναθεώρησης.

Link to comment
Share on other sites

Για τους διπλωματούχους μηχανολόγους μηχανικούς το βλέπω δίκοπο μαχαίρι.

Από την μία θα έχουμε πολλούς ανταγωνιστές πτυχιούχους, από την άλλη θα στερηθούν πολλά δικαιώματα οι νέοι πολιτικοί μηχανικοί σε μελέτες που είναι στο πεδίο και των δύο.

 

Έχω μεγαλώσει σε τεχνικό γραφείο λόγω του πατέρα μου, είναι ευκαιρία να δώσω εξετάσεις για δικαιώματα υπογραφής αρχιτεκτονικών (ναι, ξέρω και ΓΟΚ και κτηριοδομικό) και πολιτικού μηχανικού (θα κάτσω να διαβάσω σκυρόδεμα, στατικά και αντισεισμικό).

 

Αυτή η πρόταση νόμου είναι δίκοπο μαχαίρι για πολλούς.

Η πιστοποίηση πόσο θα κοστίζει, πόσο αντικειμενική θα είναι, πως θα γίνεται και άλλα θέματα δεν έχουν εξασφαλιστεί.

 

Μην ξεχνάμε ότι ο χρόνος είναι χρήμα και το χρήμα δεν περισσεύει.

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς τίθενται πολλά ζητήματα αλλα να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα:

καταρχήν για τους μηχανικούς και τα τεχνικά επαγγέλματα έπρεπε να το είχε κάνει το ΤΕΕ αλλά έκανε πως δεν έβλεπε και τώρα οδηγηθήκαμε εκεί ,αυτό γιατί αν τα τοπογραφικά - αρχιτεκοντικά - στατικά - ηλεκτρολογικά - μηχανολογικά

είναι "περιχαρακωμένα" με τα Β.Δ του 30' δεν ισχύει το ίδιο για τα περισσότερα από τα υπόλοιπα

ΔΕΝ είναι μόνο η οικοδομή επαγγελματικό δικαίωμα ας ξεκολλήσουμε επιτέλους

Αυτή την στιγμή πχ στον τομεά του περιβάλλοντος που είμαι εγω οτι δηλώσεις είσαι

(με την υποστήριξη του Τ.Ε.Ε για τους μηχανικου΄ς ,άλλων φορέων για λοιπούς επιστήμονες)Το ίδιο (και χειρότερα) επικρατεί στην ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Έχετε υπόψην σας πόσοι απόφοιτοι πληροφορικής υπάρχουν?

 

Το Τ.Ε.Ε πέρα από "επιτροπές" στην πράξη τι άλλο έχει κάνει?ΤΙΠΟΤΑ και τώρα τρέχει

 

Συνάδελφε sdim δεν πσιτεύω οτι κάτι σαν αυτό που αναφέρεις θα γίνει εφικτό αλλά θα μπορούν να υπάρχουν και΄ΑΛΛΟΙ φορείς διαπίστευσης΄πέρα από το ΤΕΕ και τις αγκυλώσεις του

 

Πχ οι μηχανικοί Τ.Ε δεν παίρνουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Τ.Ε.Ε

 

(φτάσαμε το 2009 να δημιουργηθεί e-TEE ,έλεος προφανώς οι μηχανικοί Η/Υ χωρίς δικαιώματα ακόμα -τους άναγκάζουν με το ζόρι να κάνουν τους ηλεκτρολόγους)

Link to comment
Share on other sites

Με βάση αυτά που προκύπτουν από το προσχέδιο (το τονίζω) που παρουσιάστηκε, φαίνεται να ισχύει αυτό που επεσήμανε ο zavi: Δεν αγγίζει όσους ήδη έχουν ή προβλέπεται βάσει του νόμου να πάρουν στο μέλλον, "πιστοποίηση" από υπάρχοντα φορέα (και το ΤΕΕ ασφαλώς είναι και θα παραμείνει τέτοιος φορέας). Παραμένει βέβαια το ερώτημα τι θα γίνει και πόση βαρύτητα θα έχει η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος που θα δίνουν οι υπόλοιποι "φορείς" σε σχέση με αυτή του ΤΕΕ στους ίδιους τομείς για πρόσωπα προερχόμενα από ιδρύματα που δεν εγγράφονται και δεν τους χορηγείται άδεια από το ΤΕΕ (το επικεντρώνω σε εμάς του μηχανικούς γιατί αυτό μας ενδιαφέρει-είναι μάλλον αδιάφορο αν οι ...λιθοτρίπτες και οι λοιπές ειδικότητες που αναφέρονται εκεί μέσα θα πρέπει πλέον να παίρνουν πιστοποιήσεις ή όχι). Πάντως μου δημιουργήθηκε η απορία τι δουλειά έχει να ανακατεύεται το υπουργείο ...Βιομηχανίας με θέματα άσκησης επαγγέλματος Μηχανικών (πλην των Χημικών και των Μηχανολόγων που όντως έχουν εμπλοκή). Μήπως για αυτό μόνο το τμήμα της "αδειας" γίνεται το θέμα και αναφέρονται εκεί ειδικότητες Μηχανικών;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.