Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Όνειρο ή εφιάλτης η ανέγερση κατοικίας στην Ελλάδα;


xrysida

Recommended Posts

xrysida πρέπει να πας σε δικηγόρο.

 

Για το θέμα του ξεκαλουπώματος

 

α. Δεν είσαι υποχρεωμένος να εξοφλήσεις τον καλουπατζή πριν τελειώσει τις εργασίες του. Και μέσα στις εργασίες είναι και το ξεκαλούπωμα.

β. Κάνε αυτό που λέει ο erling παραπάνω.

 

Περαιτέρω

 

Χρειάζεσαι επιμέτρηση να ξέρεις πόσα κυβικά έπεσαν πραγματικά στην οικοδομή.

(Αμφίβολο αν θα καταφέρεις να βγάλεις άκρη με την θεμελίωση)

 

Εχει συμβεί

 

α. καλουπατζής να παραγγέλνει και 2 βαρέλες παραπάνω που τις έριξε σε άλλο έργο.

β. να διαπιστωθεί ότι τα παραστατικά της εταιρείας σκυροδέματος είχαν ασυνήθη απόκλιση από τα πραγματικά κυβικά ,και η εταιρεία να το αποδεχθεί και να συμφωνήσει σε αντίστοιχη ποσοστιαία μείωση για το σύνολο του έως τότε κατασκευασμένου έργου.

 

Σε διαπιστωμένες υπερβάσεις διαστάσεων θεωρώ ότι δεν υποχρεούσαι να πληρώσεις μία.

 

Διότι

 

α. Ευθύνεται ο μηχανικός ο οποίος δεν φρόντισε ως όφειλε από τον νόμο για την σωστή εφαρμογή των εγκεκριμένων σχεδίων ξυλοτύπων ( πχ μια πλάκα που από 15 έγινε 20 , ένα τοιχείο υπογείου που από 25 έγινε 35).

 

β. Ευθύνεται και ο καλουπατζής ο οποίος δεν εφάρμοσε τα σχέδια που του δόθηκαν , και μάλιστα μπορείς να του καταλογίσεις και δόλο , λόγω της συμφωνίας , ότι σκοπίμως ξεχείλωσε την οικοδομή για να τα κονομήσει. Εκτός αν μπορεί να τεκμηριώσει ότι έλαβε τέτοιες οδηγίες από τον μηχανικό.

 

Ξαναλέω πήγαινε σε δικηγόρο. Είναι μεγάλες οι διαφορές για να οφείλονται σε συνηθισμένες κατασκευαστικές αποκλίσεις.

 

Αρχικά να πιέσει και τον καλουπατζή και τον μηχανικό σου.

 

Πάντως ότι και να κάνεις πρόσεξε να είσαι τυπικός με το θέμα των ενσήμων (τα οποία δεν εξαρτώνται από τα κυβικά) γιατί μια καταγγελία θα σου στοιχίσει πάρα πολλά.

 

Και από δω και πέρα να προσέξεις πάρα πολύ τα θέματα της επιμέτρησης χτισιμάτων και σοβαντισμάτων. Ειδικά στο 2ο γίνεται μονίμως σφαγή μεταξύ ιδιοκτητών και σοβατζήδων.

 

ΥΓ. 1. Τη γραπτή προσφορά την έχεις υπογράψει ?

ΥΓ. 2. Αποδείξεις θεωρημένες για τα έως τώρα καταβληθέντα ποσά έχεις πάρει ?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 205
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συμφωνώ με τους προηγούμενους. Αλλά η ουσία του θέματος είναι οτι αν δεν υπάρχει πραγματική εμπιστοσύνη μεταξύ μηχανικού και ιδιοκτήτη τότε τα πράγματα γίνονται άσχημα και για τις δύο πλευρές.

 

Άρα τελικά η απόφαση είναι η τελική του εκάστοτε ιδιοκτήτη, είτε αμοίβει τον μηχανικό του με τα ελάχιστα απαιτούμενα κατα ΤΕΕ και απολαμβάνει μιας αξιοπρεπούς επίβλεψης (χάραξη εκσκαφών, υπ/των, παραλαβή οπλισμών και επιμετρήσεις) έχοντας τα κοράκια πάνω απο το κεφάλι του, ή αμοίβει συνήθως βάσει ποσοστού τον μηχανικό της αρεσκείας του και έχει το κεφάλι του ήσυχο να κοιτάει ξύλα, μάρμαρα και νιπτήρες.

 

Προσωπικά έχω συναντήσει ελάχιστους συνειδητοποιημένους ιδιοκτήτες που πραγματικά αφήνουν τον μηχανικό να δρά εν λευκό και τα έργα τους είναι άξια θαυμασμού.

 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον ο μηχανικός ήταν το λιγότερο απρόσεκτος ή ενεργούσε με δόλο δεν το ξέρω αλλά το δίδαγμα είναι το εξής:

 

Βρείτε μηχανικό άξιο εμπιστοσύνης και κρατήστε τον μέχρι τέλους. Κερδισμένοι θα είστε τελικά, είναι βέβαιο.

 

Ξαναδιάβασα το πρώτο post και έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:

Για οικοδομή με υπόγειο 135 τ.μ. και ισόγειο 135 τ.μ. εντελώς εμπειρικά αλλά με πολύ καλή ακρίβεια χρειάζεσαι περίπου

180 κ.μ μπετόν. Βάλε και ένα 10% (μικροτροποποιήσεις, βαρέλες, μπαζωμένους εξώστες κτλ) φτάνεις γύρω στα 200 κ.μ. μπετόν και σίδερα πάνω απο 20 τόνους (φύρα, ματίσματα).

 

Μήπως οι αρχικές σας προμετρήσεις ήταν εκτός πραγματικότητας και τώρα έχετε μπλέξει χωρίς να το θέλετε?

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχην panos 142 κυβικα η προμετρηση +10 κυβικα μπετο καθαρ. +19,5 δαπεδο υπογειου + 25 τοιχια = 196,5 κυβικα συνολο μου φαινονται λογικα αλλα όχι....

259 κυβικα.

Επισης σας γνωρίζω οτι ο μηχανικος θα κανει την τελικη επιμετρηση εφ' 'οσον του το ζήτησα.Και μηχανικό ακομα δεν θέλω να αλλαξω....

 

avgoust μονο χειρογραφες αποδείξεις εχω με το κειμενο γραμμενο απο τον καλουπατζή..."ελαβα απο τον...για...το ποσό....."

και ενα τιμολόγιο.Επίσης τα ενσημα του Δεκεμβριου σημερα τα πλήρωσα.

 

Αα..δεν σας είπα κατι που έμαθα...Ο καλουπατζης αυτην την περίοδο είχε και μια αλλή δουλεια στο Λουτράκι...αλλα δεν ξέρω που....και επίσης παντα

οταν έρχινα μπετο η εταιρεια ειχε και καπου αλλου κοντα δουλειά.

Link to comment
Share on other sites

σας χαιρετώ και καλή χρονιά

 

γόρδιος δεσμός η οικοδομή και βλέποντας τα πράγματα από την πλευρά του ανθρώπου που θέλει να κτίσει το σπίτι του καταλήγω στο ότι ζούμε σε ζούγκλα ή μάλλον σε τούνελ που ανά πάσα στιγμή μπορεί να πεταχτεί κάτι και να μας δαγκώσει! (κόβοντας και κομμάτι βέβαια)

πολύ μπερδεμένα τα πράγματα, πολύ απαγοητευτικά.

συμφωνώ στο να βρεις έναν μηχανικό που να εμπιστεύεσαι πρώτα σαν άνθρωπο (η μπέσα που αναφέρθηκε) που να σε στηρίξει με τη γνώση και το πτυχίο του.

Υπάρχει κανένα βιβλίο να διαβάσει ο ιδιώτης- επίδοξος ιδιοκτήτης οικοδομής? Που να περιγράφει τα στάδια κατασκευής μίας οικοδομής από την αρχή ως το τέλος? Να ανοίξω ένα τέτοιο θέμα στο φόρουμ? Θα είχε τρελά ποσοστά επισκεψιμότητας! Η Βίβλος της οικοδομής:)

 

καλή συνέχεια

Link to comment
Share on other sites

χρυσίδα απλώς μην ψαρώνεις.

 

Συμφωνώ , αν ήταν καινούρια η ξυλεία πιθανόν να τη χρειάζεται και ο ίδιος ο καλουπατζής για να τη χρησιμοποιήσει και αλλού.

Εμφανή σκυροδέματα , είχες;

Μπετόν μπορεί να έριξε και σε διπλανό έργο αλλά αυτό που κλέβεται εύκολα είναι οι οπλισμοί.Τους μεταφέρεις πιο εύκολα.

Έχει τύχει τη δεκαετία του 90 ,δύο τεχνικά γραφεία στη Λάρισα να συνεργάζονται στην κατασκευή ενός εργοστασίου στη ΒΙΠΕ.

Ο ένας μηχανικός έκλεβε τον άλλο , παίρνοντας σίδερα για το σπίτι του και χρεώνοντας τα στο κοινό έργο..........Το σπίτι που έφτιαχνε ήταν στην Κοζάνη !!!

Το ''λαμόγιο'' μηχανικός είναι γνωστός στη περιοχή από το περσινό ''μπουρλότο'' που έριξε.

Τα πάντα είναι πιθανά.

Χρυσίδα κάνε αυτό που σου είπαμε από την αρχή.

1. Σοβαρή προμέτρηση με βάση τα σχέδια ΄(μετρώντας τα πάντα ,τοιχία,εδαφόπλακα κτλ.

2. Επιμέτρηση με βάση αυτά που έπεσαν στο έργο.

3. Επιμέτρηση με βάση αυτά που γράφουν τα ζυγολόγια και τα δελτία αποστολής.

 

Έχοντας όλα αυτά μπροστά του ένας μηχανικός μπορεί να καταλάβει τι έγινε και να σου εξηγήσει που αδικήθηκες.

Link to comment
Share on other sites

Xrysida

Σύμφωνα με όσα μας έχεις πει μέχρι τώρα:

1. Επέλεξες μηχανικό, του έδωσες γραπτώς τις επιθυμίες σου και στο πρώτο ραντεβού σου είχε έτοιμο σχέδιο που σου άρεσε.

Αφού το σχέδιο σου άρεσε, τα επόμενα ραντεβού τι λόγο θα είχαν;

2. Από τα όσα σου ανέφεραν οι συνάδελφοι πιστεύω να έχεις καταλάβει ότι άλλο είναι η επίβλεψη που είναι υποχρεωμένος να κάνει ο μηχανικός από την άδεια και άλλο η Διεύθυνση Έργου που είναι πολύ πιο σοβαρή και αμείβεται ανάλογα.

Γιατί λοιπόν μας επαναλαμβάνεις συνεχώς ότι έχεις πληρώσει την επίβλεψη; (την οποία σύμφωνα με τα λεγόμενά σου ουδέποτε ρώτησες τι περιλαμβάνει). Αυτό δεν το αμφισβήτησε κανείς.

3. Προχώρησες στην ανάθεση των εργασιών οπλισμένου σκυροδέματος χωρίς συμφωνητικό μόνον με μία γραπτή προσφορά.

4. Αναρωτιέσαι ότι αν ανέθετες τη διεύθυνση του έργου σε μηχανικό με ποσοστό επί των εργασιών αυτός θα είχε συμφέρον να αυξήσει το κόστος.

Συμφωνώ. Είναι ένας κίνδυνος που διατρέχεις. Στις τάξεις των μηχανικών υπάρχουν και καλοί και κακοί, όπως σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Θέλω να πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα εκτελούσαν τη δουλειά τους με ευσυνειδησία. Εσύ λοιπόν θα θέσεις τα κριτήρια της επιλογής σου και θα έχεις και την ευθύνη της επιλογής.

5. Θα σταθώ ιδιαίτερα στα σχόλιά σου

«και λοιποι καχύποπτοι μηχανικοι.....11.000 € για ένα ραντεβού στο γραφείο του μηχανικού και μια επίσκεψη στο κτήμα σας φαινονται λίγα;»

«Οι υπολοιποι δυστυχώς το μονο που κάνετε είναι να επαναλαμβάνεστε και να προσπαθείτε να υπερασπίσετε γενικα τους μηχανικους.»

Απευθύνεσαι κατ επανάληψη σε μία ομάδα επαγγελματιών για ένα πρόβλημά σου, λαμβάνεις δεκάδες απαντήσεις, και απευθύνεσαι μ΄ αυτόν τον τρόπο σε όσους η γνώμη τους είναι διαφορετική από τη δική σου. Μπράβο σου.

Λοιπόν για να τελειώνουμε. Τις 11.000 δεν τις έδωσες για ένα ραντεβού και μια επίσκεψη. Τις έδωσες για το σύνολο των μελετών και επιβλέψεων μιας οικοδομικής άδειας.

 

Υ.Γ. Επειδή μπορεί να παρεξηγηθώ ότι προσπαθώ να καλύψω τον συνάδελφο διευκρινίζω ότι δεν αναφέρομαι καθόλου στο θέμα της ευθύνης. Όντως υπάρχουν ευθύνες αλλά για να αποδοθούν θα πρέπει κανείς να ξέρει όλα τα δεδομένα.

Link to comment
Share on other sites

και στο πρώτο ραντεβού σου είχε έτοιμο σχέδιο που σου άρεσε
.

Τι μας λες.ειχε την επιφοίτηση του αγίου πνευματος και σε ενα ραντεβού λυθηκαν ολα.

προφανώς ο χρυσίδα υπονοει ότι δεν ειχε διάθεση για περισότερα ραντεβου ο μηχανικος.

άλλο είναι η επίβλεψη που είναι υποχρεωμένος να κάνει ο μηχανικός από την άδεια
αν η επίβλεψη που είναι υποχρεωμένος να κάνει και που πληρώνεται με 6000 είναι 3-4 15λεπτες επισκέψεις και να καταντήσουν ετσι οπως κατήντησαν,

συνάδελφε με συγχωρείς καπου εισαι πολύ λαθος

3.και ο επιβλέπων που ήταν?να τον συμβουλέψει και να του δώσει ενα υπόδειγμα συμφωνητικού ,απο το αρχείο του?

5.ο χρυσίδα ειναι και λιγάκι σε ψυχική υπερενταση,οπότε λιγη αστοχία δικαιολογειται.

κατα τα λοιπά 11000 ειναι ενα πολύ σεβαστό ποσο.παρα πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά xrysida αυτό με το ένα ραντεβού με προβλημάτισε και εμένα.

Τι εννοείς?

Ότι πήγατε στο γραφείο του, του δώσατε τις απαιτήσεις σας και σας έκανε το σχέδιο το οποίο συμφωνήσατε? Όλα αυτά με μία φορά?

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.