Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • ΕΦΚΑ: Μείωση εισφορών σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους μηχανικούς μέσω επικουρικής ασφάλισης


    Μείωση εισφορών κατά 7,14% θα δει από τις αρχές Ιουνίου ένας στους έξι μη μισθωτούς ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ, κυρίως γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί.

    Μείωση εισφορών κατά 7,14% θα δει από τις αρχές Ιουνίου ένας στους έξι μη μισθωτούς ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ, κυρίως γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί, καθώς από τους συνολικά 1,2 εκατ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, μόλις οι 220.000 έχουν επικουρική ασφάλιση. Να σημειωθεί ότι βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, οι ασφαλιστικές εισφορές για την επικούρηση θα έχουν την τελευταία μείωσή τους την 1η Ιουνίου 2022 ώστε να επανέλθουν στα προ μνημονίου επίπεδα.

    Αυτό για τους πάνω από 2 εκατ. μισθωτούς αντιστοιχεί σε μείωση 0,5% ποσοστιαίας μονάδας, που επιμερίζεται 0,25% για τον εργαζόμενο και 0,25% για τον εργοδότη.

    Όπως όμως επισήμανε, μιλώντας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, η μείωση εισφορών αφορά και 220.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που θα δουν μια σημαντική ελάφρυνση της τάξης του 7,14%. Βέβαια, ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό για την παρουσία του στο Δ.Σ., για άλλη μία φορά επανέλαβε την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, με περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους αλλά και επιδότηση του υπέρογκου κόστους ενέργειας.

    Να σημειωθεί ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης είναι περίπου 220.000 ασφαλισμένοι μέχρι το 2016 στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, και ειδικότερα μηχανικοί του πρ. ΤΣΜΕΔΕ, γιατροί – υγειονομικοί του πρ. ΤΣΑΥ, δικηγόροι Αθηνών του πρ. ΤΑΝ, δικηγόροι στην υπόλοιπη Ελλάδα, πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, αρτοποιοί καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες που οικειοθελώς είχαν επιλέξει και επικούρηση. Αυτοί, από τον επόμενο κιόλας μήνα, θα κληθούν να καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές, και συγκεκριμένα όσοι έχουν επιλέξει την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, από 42 ευρώ τον μήνα που είναι σήμερα, θα καταβάλλουν εισφορά μειωμένη στα 39 ευρώ. Οσοι έχουν επιλέξει τη 2η ασφαλιστική κατηγορία, από 51 ευρώ τον μήνα, θα δουν την εισφορά τους να διαμορφώνεται σε 47 ευρώ. Τέλος, για όσους βρίσκονται στην 3η κατηγορία για επικουρική ασφάλιση, από 61 ευρώ τον μήνα έως το τέλος Μαΐου, η εισφορά θα μειωθεί σε 56 ευρώ.

    Κατά 7,14% για γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους και επαγγελματίες.

    Η μείωση αυτή ισχύει και για τους νέους, οι οποίοι από 1ης Ιανουαρίου 2022 εντάσσονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του νεοσύστατου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

    Να σημειωθεί ότι για τους μισθωτούς η μείωση που επίσης ισχύει από την 1η Ιουνίου και εφεξής οδηγεί στην επαναφορά των εισφορών για επικουρική ασφάλιση στο 6%, με τους εργοδότες να καταβάλλουν το μισό, ήτοι 3%, έναντι 3,25%, και αντίστοιχα τους εργαζομένους να πληρώνουν το υπόλοιπο 3% (από 3,25% σήμερα). Οι ασφαλιστικές εισφορές για την επικουρική ασφάλιση στο ΕΤΕΑΕΠ, που εντάχθηκε στον ΕΦΚΑ, αυξήθηκαν το 2016 με τη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου από 3% για εργοδότες και 3% για εργαζομένους σε 3,5% και 3,5% αντίστοιχα, για μία τριετία, από την 1η Ιουνίου 2016 έως και τις 31 Μαΐου 2019. Στη συνέχεια, από την 1η Ιουνίου 2019 ξεκίνησε η αποκλιμάκωσή τους, προκειμένου να επανέλθουν στο 3% + 3% από την 1η Ιουνίου 2022.

    Η κυβέρνηση έχει κάνει λόγο για συνολική μείωση των εισφορών, έως το 2023, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Εφόσον συμπεριληφθεί η τελευταία αυτή μείωση στις προηγούμενες δύο, που αφορούσαν τις εισφορές για κύρια ασφάλιση, τότε απομένουν 0,6 ποσοστιαίες μονάδες για να υλοποιηθεί η δέσμευση. Βέβαια, η δραματική αύξηση των τιμών σε ενέργεια και προϊόντα, αλλά και η αδυναμία καταβολής εισφορών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων του ΕΦΚΑ, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για νέα μείωση εισφορών. Κάτι που περιέγραψε άλλωστε και ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου στην πρόσφατη τοποθέτησή του στο συνέδριο των Δελφών.


    Πηγή: https://www.kathimerini.gr/economy/561845449/efka-meiosi-eisforon-se-mi-misthotoys-asfalismenoys/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.