Jump to content
 • Ασφαλιστικά-Φορολογικά

  Ασφαλιστικά-Φορολογικά

  884 ειδήσεις in this category

  1. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

   Engineer

   Στον εντοπισμό των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν παράνομα POS προχωρεί η ΑΑΔΕ, υποχρεώνοντας όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να δηλώσουν τα τερματικά που διαθέτουν. Ουσιαστικά η ΑΑΔΕ δημιουργεί μητρώο αντίστοιχο με αυτό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δραστηριοποιούνται στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων και οι οποίοι έχουν δηλώσει τα ακίνητα που μισθώνουν μέσα από τις πλατφόρμες Airbnb, booking κ.λπ.

   Ετσι λοιπόν και όλες οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες θα υποχρεωθούν να δηλώσουν τα POS που διαθέτουν στο μητρώο που θα δημιουργηθεί. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η φορολογική διοίκηση να εκδώσει τη σχετική απόφαση για τη δημιουργία μητρώου POS. Εκτός από τα τερματικά που συνεργάζονται με ελληνικές τράπεζες, θα δηλωθούν και τα POS που έχουν έδρα το εξωτερικό. Σημειώνεται ότι δεν είναι παράνομο κάποια επιχείρηση να διαθέτει POS εξωτερικού (που έχουν εγκατασταθεί από αλλοδαπό πάροχο υπηρεσιών πληρωμών), αρκεί αυτό να είναι δηλωμένο στην εφορία.
   Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο των capital controls επιτήδειοι χρησιμοποιούσαν ξένα τερματικά για να βγάζουν τα χρήματα σε λογαριασμούς του εξωτερικού. Μάλιστα είχαν εντοπιστεί πολλά POS από τη Βουλγαρία. Πλέον όμως τα ξένα τερματικά μπορούν να χρησιμοποιούνται, αρκεί όπως προαναφέρθηκε να είναι δηλωμένα στο μητρώο.
   Διασύνδεση με ταμειακές
   Τη δημιουργία του μητρώου ανακοίνωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής και το μέτρο έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειών που καταβάλλονται για τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS και την επέκτασή τους στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα POS μέχρι το τέλος του μήνα. Με αυτή τη διαδικασία, που είναι το πρώτο βήμα για τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS, υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ΑΑΔΕ θα ξέρουν πόσα POS είναι ενεργά και φυσικά τον αριθμό τους. Συγκεκριμένα:
   • Πρώτοι θα αποστείλουν στοιχεία οι πάροχοι POS, δηλαδή οι εκκαθαριστές πληρωμών.
   • Ακολουθούν οι κατασκευαστές και οι συντηρητές.
   • Τελευταίοι θα δηλώσουν οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες. Μάλιστα θα κληθούν να δηλώσουν εάν τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί από τους ανωτέρω δύο υπόχρεους είναι σωστά και να τα συμπληρώσουν εφόσον υπάρχουν ελλείψεις.
   Ειδικότερα οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν POS:
   • Από τις 29 Σεπτεμβρίου 2023 θα λάβουν γνώση των ενεργών POS τους που έχουν δηλωθεί γι’ αυτές στο μητρώο POS από τους παρόχους. Η είσοδος στο μητρώο γίνεται στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή: Μητρώο και Επικοινωνία/Στοιχεία Επιχείρησης.
   • Υποχρεούνται από τις 11 έως τις 30 Οκτωβρίου 2023 να υποβάλουν δήλωση για την τυχόν διόρθωση της εικόνας των ενεργών POS που διαθέτουν.
   • Υποχρεούνται από την 11η έως και την τελευταία ημέρα κάθε μήνα να υποβάλλουν δήλωση για τις μεταβολές του προηγούμενου μήνα, εφόσον αυτές δεν έχουν δηλωθεί από τους παρόχους, καθώς και για την επικαιροποίηση ή τυχόν διόρθωση των δηλωθέντων στοιχείων.
   Η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS έχει τοποθετηθεί χρονικά στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν τη θερινή περίοδο των ελέγχων ότι πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές που έχουν με πελάτες τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής. Ενώ δηλαδή το POS δέχεται τη συναλλαγή, ο καταστηματάρχης είτε δεν κόβει καθόλου απόδειξη είτε εκδίδει απόδειξη μικρότερης αξίας. Παράλληλα, με τη νέα διαδικασία μπαίνει τέλος στις «μαϊμού» ταμειακές μηχανές, καθώς όλες θα διασυνδεθούν με τα POS, τα οποία επίσης θα είναι δηλωμένα στο μητρώο.
   Το υποχρεωτικό πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ ταμειακών και POS επιβάλλει την έκδοση της απόδειξης όταν η πληρωμή γίνεται με χρήση κάρτας. Το POS δεν θα μπορεί να κάνει «ελεύθερη» είσπραξη, αλλά θα πρέπει να λάβει εντολή από την ταμειακή, με βάση συγκεκριμένη απόδειξη. Ετσι αντιμετωπίζεται το φαινόμενο πληρωμών σε POS χωρίς την έκδοση απόδειξης ή με δελτίο παραγγελίας, τονίζουν από την ΑΑΔΕ.
   Τα βήματα διεκπεραίωσης των πληρωμών με «πλαστικό χρήμα» από τις αρχές του έτους με τη διασύνδεση των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) με τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) είναι τα ακόλουθα:
   1. H συναλλαγή ξεκινάει από τον φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις σύγχρονες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής.
   2. Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον φορολογικό μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.
   3. Το POS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε (α) «online έγκριση» ή (β) offline έγκριση ή (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.
   4. Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση.
   5. Ο φορολογικός μηχανισμός επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος.
   POS παντού
   Παράλληλα σχεδιάζεται και η επέκταση των POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Στόχος είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και η δημιουργία κουλτούρας πληρωμών αντίστοιχης με αυτήν των χωρών της Ε.Ε., όπου σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι πολίτες χρησιμοποιούν κάρτες για το σύνολο σχεδόν των συναλλαγών τους. Υπάρχουν επαγγέλματα που αποφεύγουν τη χρήση των καρτών, όπως οι παιδικοί σταθμοί, τα ταξί (δεν έχουν υποχρέωση POS), τα μεσιτικά γραφεία, ενώ υπάρχουν περισσότεροι από 130 κλάδοι στους οποίους λιγότεροι από 10 επαγγελματίες (ανά κλάδο) χρησιμοποιούν τα POS.
   Read more...

   1093 • 0

  2. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

   Engineer

   Μια ακόμα ψηφιακή υπηρεσία, που μειώνει το διαχειριστικό κόστος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, προσφέρει από σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
   Μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE έχουν πλέον τη δυνατότητα, σε ό, τι αφορά ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους:
   · Να δουν αμέσως μετά την υποβολή της αρχικής δήλωσης, το ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε, στην επιλογή «ο Λογαριασμός μου»,
   · Να εξοφλήσουν την οφειλή τους μέσω κάρτας ή IRIS, με άμεση πίστωση της καταβολής ή
   · Να ρυθμίσουν την οφειλή τους,
   · Να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς αναμονή / καθυστερήσεις.
   Επιπρόσθετα, κατά την υποβολή της δήλωσης, όταν αυτή υποβάλλεται από τον υπόχρεο (με τους προσωπικούς του κωδικούς και όχι από εξουσιοδοτημένο λογιστή ή εκπρόσωπο), ενεργοποιείται σύνδεσμος, μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της χρεωστικής δήλωσης, από την επιλογή «Αυτόματη πληρωμή με κάρτα / IRIS», η οποία κατευθύνει τον φορολογούμενο στη διαδρομή: myAADE / ο Λογαριασμός μου / Oφειλές εκτός ρύθμισης και πληρωμές, προκειμένου να εξοφλήσει άμεσα την οφειλή του ή μέρος αυτής, επιλέγοντας τον τρόπο πληρωμής (μέσω κάρτας ή IRIS) και το ποσό που επιθυμεί να καταβάλει.
   Με την αναβάθμιση αυτή, οι υπόχρεοι βλέπουν πλέον αμέσως το ποσό, που οφείλουν, ώστε να το πληρώσουν την ίδια στιγμή, εφόσον το επιθυμούν. Με την άμεση πίστωση του φόρου, μέσω κάρτας ή IRIS, μπορούν να λάβουν αμέσως φορολογική ενημερότητα, χωρίς την αναμονή της μεταφοράς της πληρωμής από την τράπεζά τους προς την ΑΑΔΕ, μέσω της πληρωμής με Ταυτότητα Οφειλής.
   Αντίστοιχη δυνατότητα έχει δοθεί στην υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος Νομικών Προσώπων – Οντοτήτων.
   Read more...

   1854 • 0

  3. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

   Engineer

   Παροχή οδηγιών για την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων καταχώρησης δηλώσεων φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων - Βιβλία Μεταγραφής.
   Επεκτείνοντας την ψηφιοποίηση των διαδικασιών σε όλες τις φορολογίες μεταβίβασης κεφαλαίου και ειδικότερα στις φορολογίες κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών υλοποιείται η νέα εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων καταχώρησης δηλώσεων φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων με τίτλο «Βιβλία Μεταγραφής Φορολογίας Κεφαλαίου», η οποία είναι διαθέσιμη μέσω του εσωτερικού ιστότοπου της ΑΑΔΕ.
   Α. Γενικά
   1. Η εν λόγω εφαρμογή καταχώρησης των δηλώσεων θα ισχύσει για όλες τις δηλώσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων που δεν έχουν καταχωρηθεί στα χειρόγραφα βιβλία παραλαβής δηλώσεων. Επίσης, στη νέα εφαρμογή θα εμφανίζονται όλες οι ψηφιακές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέσω της εφαρμογής myPROPERTY, καθώς και οι χειρόγραφες δηλώσεις που έχουν καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό βιβλίο μεταγραφής δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, που τηρείται στις ΔΟΥ από τον Οκτώβριο του 2017.
   Από 16/8/2023 παύει η τήρηση των χειρόγραφων βιβλίων καταχώρησης δηλώσεων φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών και η καταχώρηση γίνεται μόνο ηλεκτρονικά. Από την ίδια ημερομηνία παύει και η καταχώρηση των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων στο ηλεκτρονικό βιβλίο μεταγραφής δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων που ίσχυσε από τον Οκτώβριο του 2017, το οποίο, ωστόσο, θα παραμείνει σε λειτουργία μόνο για την ανάκτηση των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων που έχουν παραληφθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή.
   2. Η καταχώρηση των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου στα βιβλία μεταγραφής διενεργείται από την αρμόδια για την παραλαβή της οικείας δήλωσης Δ.Ο.Υ. (περ. 163 και 165 της Δ. ΟΡΓ. Α 1065199 ΕΞ 2022 απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ).
   Υπενθυμίζεται ότι για την παραλαβή των δηλώσεων φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται ψηφιακά μέσω της εφαρμογής myPROPERTY εφαρμόζονται οι Α.1110/2022, Α.1151/2022, Α.1162/2022 και Α.1249/2021 αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ, ενώ για την παραλαβή και τη διαχείριση των χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων που είτε αποστέλλονται ταχυδρομικά είτε υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» ή με κατάθεση στο πρωτόκολλο της Δ.Ο.Υ. ισχύουν τα οριζόμενα στην Α.1137/2020 (Β' 2423) απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, σε συνδυασμό με την Α.1054/2022 απόφαση Διοικητή ΑΑΔΕ.
   3. Σχετικά με την καταχώρηση των στοιχείων των υποθέσεων φόρου κληρονομίας και δωρεάς/γονικής παροχής (Καταχώρηση Αριθμών Θ - ΑΦΜ και Καταχώρηση Αριθμών Ζ-ΑΦΜ) επισημαίνεται ότι για τις υποθέσεις φόρου κληρονομιάς έχει προβλεφθεί η τήρηση ηλεκτρονικού ευρετηρίου μέσω της εφαρμογής «Καταχώρηση αριθμών (Θ)- ΑΦΜ», η οποία είναι διαθέσιμη μέσω της ψηφιακής εφαρμογής myPROPERTY Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στην 3041/2023 Οδηγία του Διοικητή της ΑΑΔΕ, ενώ για τις υποθέσεις φόρου δωρεάς/γονικής παροχής θα συνεχιστεί η χειρόγραφη καταχώρηση των αριθμών φακέλων Ζ.
   Β. Πεδίο εφαρμογής - διαδικασία
   1. Ψηφιακές δηλώσεις
   Οι ψηφιακές δηλώσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων που έχουν υποβληθεί ή υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής myPROPERTY από την έναρξη της παραγωγικής της λειτουργίας εμφανίζονται αυτόματα στα βιβλία μεταγραφής.
   2. Καταχώρηση χειρόγραφων δηλώσεων
   2.1. Στα ηλεκτρονικά βιβλία μεταγραφής δηλώσεων φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων καταχωρούνται:
   α) οι αρχικές δηλώσεις που υποβάλλονται σε έντυπη μορφή
   β) οι τροποποιητικές δηλώσεις αρχικών που έχουν υποβληθεί σε έντυπη μορφή καθώς και
   γ) οι τροποποιητικές δηλώσεις αρχικών που έχουν υποβληθεί μέσω της εφαρμογής myPROPERTY, εφόσον δεν υποστηρίζεται η υποβολή τους από την εφαρμογή αυτή.
   2.2. Οι δηλώσεις που υποβάλλονται σε έντυπη μορφή καταχωρούνται αμέσως μετά την παραλαβή τους από τον υπάλληλο της Δ.Ο.Υ., αφού προηγηθεί έλεγχος της αρμοδιότητας της Δ.Ο.Υ. για την παραλαβή της δήλωσης. Όταν η δήλωση υποβάλλεται σε αναρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης, αυτή διαβιβάζεται (με το σύνολο των συνυποβληθέντων εγγράφων) άμεσα στην αρμόδια, είτε ταχυδρομικά είτε ηλεκτρονικά, ανάλογα με τον τρόπο υποβολής της, και ενημερώνεται ο δηλών μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης αυτού.
   2.3. Ειδικότερα τα βήματα της διαδικασίας καταχώρησης των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου που υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στα ηλεκτρονικά βιβλία μεταγραφής είναι τα εξής:
   Έλεγχος αρμοδιότητας της Δ.Ο.Υ. παραλαβής της δήλωσης/διαβίβαση αυτής σε περίπτωση αναρμοδιότητας Εκκαθάριση της δήλωσης/προσδιορισμός του φόρου Είσοδος στην εφαρμογή και συμπλήρωση των πεδίων κάθε κατηγορίας της εφαρμογής μετά την επιλογή του εικονιδίου «Νέα Δήλωση» Καταχώρηση της δήλωσης Εμφάνιση αριθμού και ημερομηνίας δήλωσης στην εφαρμογή και αναγραφή αυτών στο σώμα της δήλωσης σε έντυπη μορφή Έκδοση πράξης διοικητικού/διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου (βεβαίωση του φόρου) Ενημέρωση της φόρμας της δήλωσης στην εφαρμογή, προκειμένου η δήλωση να μεταφερθεί από την καρτέλα «Καταχωρημένες/Παραληφθείσες» στην καρτέλα «Βεβαιωμένες/Αφορολόγητες». 2.4. Σε περίπτωση υποβολής δήλωσης σε έντυπη μορφή, εφόσον οι υπόχρεοι σε φόρο είναι περισσότεροι του ενός (π.χ. κοινή δήλωση φόρου κληρονομιάς) ο υπάλληλος, πραγματοποιεί στην εφαρμογή τόσες καταχωρήσεις όσοι και οι υπόχρεοι σε καταβολή φόρου και αναγράφει τον αριθμό και την ημερομηνία της δήλωσης που δίνεται συστημικά μετά την καταχώρηση στο σώμα της δήλωσης δίπλα στο όνομα του κάθε υπόχρεου σε φόρο.
   2.5. Για την καταχώρηση των τροποποιητικών δηλώσεων ακολουθείται διαφορετική διαδικασία ανάλογα με τον τρόπο υποβολής της αρχικής δήλωσης (σε έντυπη μορφή ή μέσω της εφαρμογής myPROPERTY) και την καταχώρηση ή μη της αρχικής δήλωσης στα ηλεκτρονικά βιβλία μεταγραφής, η οποία αναλύεται στο εγχειρίδιο χρήσης.
   Γ. Αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση και τα επιμέρους στάδια της ηλεκτρονικής καταχώρησης των δηλώσεων στα βιβλία μεταγραφής φορολογίας κεφαλαίου θα αναρτηθούν στο εγχειρίδιο Βιβλίων Μεταγραφής, στον εσωτερικό ιστότοπο της ΑΑΔΕ.
   Οδηγία που αφορά στην υλοποίηση της εφαρμογής της καταχώρησης των δηλώσεων φόρου Ο_3049_2023.pdf
   Read more...

   714 • 0

  4. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

   Engineer

   Από την Παρασκευή 04-08-2023, θα είναι διαθέσιμο στο περιβάλλον του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, έντυπο για υποβολή ενστάσεων αναφορικά με την εξαίρεση από το Τέλος Επιτηδεύματος από επιχειρήσεις, οι οποίες κατά το τελευταίο φορολογικό έτος έχουν προβεί σε αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και δεν έχουν λάβει σχετική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της παρ.3 του αρ.4 της ΚΥΑ Α.1040/31.03.2023 (ΦΕΚ Β’2122).
   Η ένσταση που υποβάλλεται αφορά την ορθότητα των στοιχείων πλήρους απασχόλησης που τηρούνται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και προϋποθέτει έλεγχο των στοιχείων αυτών και υποβολή ένστασης μόνο για τις περιπτώσεις που τα πραγματικά στοιχεία πλήρους απασχόλησης δεν συμφωνούν με τα τηρούμενα στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.
   Για το λόγο αυτό παρακαλείστε πριν από τη συμπλήρωση και υποβολή της ένστασης να ανατρέχετε στις αναλυτικές οδηγίες που θα είναι διαθέσιμες στον πίνακα ανακοινώσεων του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.
   Read more...

   467 • 0

  5. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

   Engineer

   Με την εγκύκλιο 17/2017 του e-ΕΦΚΑ δόθηκαν οδηγίες σχετικά με την ασφάλιση προσώπων που παρέχουν υπηρεσία με σύμβαση από την οποία προκύπτει υποχρέωση έκδοσης Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) και υπαγωγής στις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 39 του Ν. 4387/2016, εφεξής καλούμενη «ρύθμιση» και ειδικότερα το πεδίο εφαρμογής, τους κλάδους ασφάλισης, τη διαδικασία απεικόνισης ασφάλισης και υποβολής ΑΠΔ και τη διαδικασία δήλωσης ασφαλιστικών στοιχείων στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.
   Με την νέα εγκύκλιο 41/2023, κοινοποιούνται οι διατάξεις της αρ. Δ15/Γ'/οικ. 96195 (ΦΕΚ6013/Β'΄/20.12.2021) Υπουργικής Απόφασης, με την οποία ορίζονται θέματα και παρέχονται οδηγίες για την ενιαία εφαρμογή σχετικά με:
   Τη Διαδικασία Δήλωσης Υπαγωγής του ασφαλισμένου στη ρύθμιση από τον αντισυμβαλλόμενο και Διακοπής αυτής. Τη Διαδικασία Μη Υποβολής Δήλωσης υπαγωγής στην ρύθμιση εκ μέρους του αντισυμβαλλόμενου και ενέργειες στις οποίες μπορεί να προβεί ο παρέχων σε αυτόν, υπηρεσίες, ασφαλισμένος ως προς τη δήλωση εκ μέρους του. Τη Διαδικασία Αντιρρήσεων εκ μέρους του ασφαλισμένου σε περίπτωση αμφισβήτησης του περιεχομένου της δήλωσης του αντισυμβαλλόμενου. Τη Διαδικασία Αντιρρήσεων εκ μέρους του αντισυμβαλλόμενου σε περίπτωση αμφισβήτησης του περιεχομένου της δήλωσης του ασφαλισμένου. Τη διαχείριση περιπτώσεων μη εμπρόθεσμης υποβολής αντιρρήσεων, είτε εκ μέρους του ασφαλισμένου είτε του αντισυμβαλλόμενου. Τη διαχείριση Δηλώσεων Υπαγωγής και Διακοπής στη ρύθμιση και αντιρρήσεις που τυχόν έχουν υποβληθεί από 1.1.2017 έως και την έκδοση της κοινοποιούμενης Υπουργικής Απόφασης. Τη διαδικασία έκδοσης αποφάσεων (επισυνάπτονται υποδείγματα). Πεδίο εφαρμογής
   Στο πεδίο εφαρμογής των παραπάνω διατάξεων εμπίπτουν μη μισθωτοί, αυτοτελώς απασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες της παρ. 1 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει, οι οποίοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (ΔΠΥ) και για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους από ΔΠΥ προέρχεται από την απασχόλησή τους, κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού μήνα, σε ένα έως και δύο φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με συνέπεια, την αναλογική εφαρμογή στους εν λόγω ασφαλισμένους των διατάξεων του άρθρου 38 του ν. 4387/2016, όπως ισχύουν, ως προς το ύψος, τον τρόπο υπολογισμού και τον υπόχρεο καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Επισημαίνεται ότι από τις εν λόγω ρυθμίσεις καταλαμβάνεται και ο ασφαλισμένος δικηγόρος ο οποίος συμβάλλεται με δικηγόρο ή δικηγορική εταιρία. Αναλυτικές οδηγίες για την απεικόνιση της ασφάλισης των εν λόγω προσώπων θα παρασχεθούν με νεότερο έγγραφο. Αρμόδια Τοπική Διεύθυνση για την εφαρμογή των οριζομένων στην ως άνω ΥΑ είναι η Τοπική Διεύθυνση του e-ΕΦΚΑ που υπάγεται ο αντισυμβαλλόμενος του ασφαλισμένου, με βάση την έδρα του.
   Διαδικασία Δήλωσης Υπαγωγής και Διακοπής στην ρύθμιση Διαδικασία Αντιρρήσεων
   Με την ως άνω Υπουργική Απόφαση, ορίζονται οι διαδικασίες και οι προθεσμίες για τη δήλωση Υπαγωγής στη ρύθμιση της παρ. 9 του άρθρου 39 ν. 4387/2016, και τη Δήλωση Διακοπής από οποιονδήποτε συμβαλλόμενο. Επισημαίνεται ότι, εξακολουθούν να ισχύουν οι λειτουργικότητες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Ενημέρωση Ασφαλισμένων για Υπαγωγή στη ρύθμιση της παρ. 9,άρθρο 39 Ν. 4387/2016» (εγκύκλιος 17/2017) και θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες παραμετροποιήσεις στα πλαίσια εφαρμογής της ΥΑ.
   Α. Διαδικασία για τη δήλωση της υπαγωγής από τον αντισυμβαλλόμενο εργοδότη
   Η υπαγωγή του ασφαλισμένου στην εν λόγω ρύθμιση απεικονίζεται μέσα από τη διενέργεια δήλωσης των στοιχείων του από τον αντισυμβαλλόμενο εργοδότη μέχρι και τη δέκατη (10η) ημέρα του επόμενου μήνα, από εκείνον κατά τον οποίο ξεκίνησε η παροχή υπηρεσιών υπό το συγκεκριμένο καθεστώς. Επίσης, ο αντισυμβαλλόμενος εργοδότης υποβάλλει όμοια δήλωση και για τη διακοπή της υπαγωγής στη ρύθμιση, μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα εκείνου, κατά τον οποίο δεν πληρούνται πλέον οι νόμιμες προϋποθέσεις για παροχή υπηρεσιών υπό το καθεστώς της προαναφερόμενης ρύθμισης. O e-ΕΦΚΑ ενημερώνει άμεσα και με κάθε πρόσφορο μέσο τον ασφαλισμένο για τις δηλώσεις που έχει υποβάλει ο αντισυμβαλλόμενος εργοδότης του. Ο ασφαλισμένος καλείται είτε να αποδεχθεί τη δήλωση εντός τριάντα (30) ημερών από τότε που έλαβε γνώση είτε να υποβάλει αντιρρήσεις κατά αυτής.
   Β. Περίπτωση μη υποβολής δηλώσεων από τον αντισυμβαλλόμενο εργοδότη
   Αν ο αντισυμβαλλόμενος εργοδότης δεν υποβάλει τις προαναφερόμενες στην προηγούμενη ενότητα δηλώσεις, ο παρέχων σε αυτόν υπηρεσίες ασφαλισμένος υποβάλλει, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου, κατά τον οποίο ξεκίνησε η παροχή υπηρεσιών υπό το καθεστώς της ρύθμισης, ή μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα εκείνου, κατά τον οποίο δεν πληρούνται πλέον οι νόμιμες προϋποθέσεις για την παροχή υπηρεσιών υπό το καθεστώς της ρύθμισης, στην αρμόδια Τοπική Διεύθυνση του e-ΕΦΚΑ ή στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ, δήλωση, αντίστοιχα, περί υπαγωγής στη ρύθμιση ή περί διακοπής της υπαγωγής του στη ρύθμιση, δηλώνοντας: Τα στοιχεία του αντισυμβαλλομένου του (επωνυμία, ΑΦΜ, κλπ) και συνυποβάλλοντας κάθε στοιχείο αποδεικτικό της δήλωσής του (δελτίο παροχής υπηρεσιών, σύμβαση κλπ). Ο e-ΕΦΚΑ ενημερώνει άμεσα, και με κάθε πρόσφορο μέσο, τον αντισυμβαλλόμενο για τις δηλώσεις του ασφαλισμένου και τον καλεί είτε να αποδεχθεί τη δήλωση εντός τριάντα (30) ημερών από τότε που έλαβε γνώση της δήλωσης είτε να υποβάλει αντιρρήσεις κατά αυτής, σύμφωνα με την παρακάτω ενότητα.
   Γ. Διαδικασία αντιρρήσεων
   1. Σε περίπτωση αμφισβήτησης του περιεχομένου της δήλωσης του αντισυμβαλλόμενου, υποβάλλονται εκ μέρους του ασφαλισμένου αντιρρήσεις ενώπιον της αρμόδιας Τοπικής Διεύθυνσης του e-ΕΦΚΑ, εντός τριάντα (30) ημερών από τότε που έλαβε γνώση της δήλωσης ο ασφαλισμένος.
   2. Σε περίπτωση αμφισβήτησης του περιεχομένου της δήλωσης του ασφαλισμένου, υποβάλλονται εκ μέρους του αντισυμβαλλομένου αντιρρήσεις ενώπιον της αρμόδιας Τοπικής Διεύθυνσης του e-ΕΦΚΑ εντός τριάντα (30) ημερών από τότε που έλαβε γνώση της δήλωσης ο αντισυμβαλλόμενος.
   Επισημάνσεις:
   - Σε περίπτωση, μη εμπρόθεσμης υποβολής αντιρρήσεων, σύμφωνα με τα παραπάνω, η δήλωση του ετέρου μέρους θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή.
   - Δηλώσεις και αντιρρήσεις που τυχόν έχουν υποβληθεί από 1.1.2017 μέχρι και την έναρξη ισχύος της παρούσας Υπουργικής Απόφασης, υπάγονται στις διατάξεις αυτής και θεωρούνται ότι έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα.
   - Δηλώσεις υπαγωγής-διακοπής στην ρύθμιση ή αντιρρήσεις αντισυμβαλλόμενου - εργοδότη ή ασφαλισμένου, οι οποίες παρόλο που αναγράφονται ως αντιρρήσεις δεν στρέφονται κατά δήλωσης ασφαλισμένου ή αντισυμβαλλόμενου αντίστοιχα και ισοδυναμούν με δήλωση υπαγωγής ή διακοπής υπαγωγής στην ρύθμιση αποστέλλονται με κάθε πρόσφορο μέσο από την αρμόδια υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ στον ασφαλισμένο ή στον αντισυμβαλλόμενο - εργοδότη, αντίστοιχα προς ενημέρωσή του. Στη συνέχεια, μπορεί είτε να αποδεχτεί τη δήλωση εντός τριάντα (30) ημερών από τότε που έλαβε γνώση της δήλωσης, είτε να υποβάλλει αντιρρήσεις κατά αυτής, σύμφωνα με τα παραπάνω οριζόμενα.
   Προσοχή: Αντιρρήσεις κατά δήλωσης αντισυμβαλλόμενου ή ασφαλισμένου εξετάζονται αρμοδίως κατά προτεραιότητα.
   Αρμόδιο όργανο για την εξέταση των αντιρρήσεων είναι ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Τοπικής Διεύθυνσης του e-ΕΦΚΑ (σύμφωνα με την έδρα του αντισυμβαλλόμενου).
   Οι αντιρρήσεις μπορούν να υποβληθούν, σύμφωνα με τα παραπάνω:
   α) εκ μέρους του ασφαλισμένου σε περίπτωση αμφισβήτησης του περιεχομένου της δήλωσης του αντισυμβαλλόμενου ενώπιον της αρμόδιας Τοπικής Διεύθυνσης εντός τριάντα (30) ημερών από τότε που έλαβε γνώση της δήλωσης ο ασφαλισμένος.
   β) εκ μέρους του αντισυμβαλλόμενου σε περίπτωση αμφισβήτησης του περιεχομένου της δήλωσης του ασφαλισμένου ενώπιον της αρμόδιας Τοπικής Διεύθυνσης εντός τριάντα (30) ημερών από τότε που έλαβε γνώση της δήλωσης ο αντισυμβαλλόμενος.
   Για την έκδοση των σχετικών αποφάσεων, κατά περίπτωση, θα ακολουθείται η πιο κάτω διαδικασία από την αρμόδια Τοπική Δ/νση:
   Θα κρίνεται η συνδρομή ή μη των νόμιμων προϋποθέσεων υπαγωγής ή διακοπής της υπαγωγής του ασφαλισμένου στη ρύθμιση, μετά την διενέργεια ασφαλιστικού ελέγχου (σύμβαση, συμφωνητικό, δελτίο παροχής υπηρεσιών κλπ). Θα προσδιορίζεται το χρονικό διάστημα για το οποίο ο ασφαλισμένος υπάγεται ή δεν υπάγεται στη ρύθμιση και Θα εκδίδεται σχετική απόφαση η οποία αποστέλλεται συστημένα και στον ασφαλισμένο και στον αντισυμβαλλόμενο. Με ευθύνη των Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων, παρακαλούνται όπως λάβει γνώση της παρούσας το προσωπικό των υπηρεσιών αρμοδιότητάς τους. Εγκύκλιος 41 Διαδικασία αντιρρήσεων στις περιπτώσεις αμφισβήτησης της υπαγωγής στη ρυθμ. της παρ. 9 του Άρθρου 39 (μπλοκάκι) του Ν.4387-16.pdf
   Read more...

   424 • 0

  6. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

   Engineer

   Αυτόματα και ψηφιακά δημιουργούνται και υποβάλλονται οι δηλώσεις Ε9, για τους πωλητές και τους αγοραστές ακινήτων.
   Συγκεκριμένα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ (Α. 1099/2023), η αυτόματη δημιουργία της δήλωσης Ε9, χωρίς ενέργεια του φορολογουμένου, πραγματοποιείται με βάση τα στοιχεία που αντλούνται από το myPROPERTY, μετά από την υποβολή της δήλωσης Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου και την ανάρτηση του συμβολαίου. Ο πολίτης λαμβάνει ειδοποίηση μέσω e-mail ότι η δήλωση Ε9 έχει υποβληθεί αυτόματα και ότι μπορεί να την αναζητήσει στη σχετική εφαρμογή της ψηφιακής πύλης myAADE.
   Η ψηφιακή δημιουργία και υποβολή των δηλώσεων Ε9 ξεκινά πιλοτικά από αύριο 07/07/2023 για τα συμβολαιογραφικά έγγραφα, που αναρτώνται στην πλατφόρμα myPROPERTY και αφορούν δηλώσεις Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων που έχουν υποβληθεί μετά την 17/05/2023 και ανεβαίνουν στην πλατφόρμα από 07/07/2023 και μετά.
   Μόνο το 2022 υποβλήθηκαν στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ πάνω από 135.000 δηλώσεις Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων για αγοραπωλησίες ακινήτων, που αφορούσαν 319.295 συναλλασσομένους.
   Όπως δήλωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, «Η αυτοματοποίηση των δηλώσεων Ε9 διευκολύνει σημαντικά την πραγματοποίηση συναλλαγών ακινήτων από πολίτες και επιχειρήσεις, καθώς δε χρειάζεται να συμπληρώνουν και να υποβάλλουν τις συγκεκριμένες δηλώσεις, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την έγκαιρη εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων».
   Προσεχώς, η αυτόματη υποβολή δήλωσης Ε9 θα επεκταθεί και στις δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων.
   Read more...

   283 • 0

  7. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

   Engineer

   Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, συνεχίζοντας την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, δημιουργεί ψηφιακές Βεβαιώσεις Μητρώου για πολίτες κι επιχειρήσεις.
   Ειδικότερα, από τις 6/7 πολίτες και επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), βεβαιώσεις, που περιέχουν τα στοιχεία Μητρώου, όπως έχουν διαμορφωθεί από την υποβολή των δηλώσεών τους και αποτυπώνουν την τρέχουσα εικόνα τους.
   Η διαδρομή που ακολουθείται είναι:
   Για τους πολίτες «Μητρώο & Επικοινωνία» / «Στοιχεία Φυσικού Προσώπου» / «Έκδοση» Για τις επιχειρήσεις «Στοιχεία Επιχείρησης» / «Συνοπτική Έκδοση» ή «Αναλυτική Έκδοση». Μέχρι σήμερα, οι φορολογούμενοι, μετά την υποβολή της δήλωσης Μητρώου Δ210 ή Δ211 και τη λήψη της σχετικής βεβαίωσης, απευθύνονταν στη ΔΟΥ τους για να ζητήσουν την επανεκτύπωσή της σε περιπτώσεις, που αυτή έπρεπε να χρησιμοποιηθεί σε υπηρεσίες εκτός ΑΑΔΕ. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο ζητούνται 40.000 επανεκτυπώσεις βεβαιώσεων από τις ΔΟΥ.
   Οι νέες Βεβαιώσεις Μητρώου τρέχουσας εικόνας εκδίδονται αποκλειστικά ψηφιακά, καταργώντας την επανεκτύπωση, φέρουν ψηφιακή σφραγίδα και κωδικό γρήγορης απόκρισης (Quick Response Code - QR CODE) για την επαλήθευση από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.
   Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ (Α.1096/2023), οι ψηφιακές βεβαιώσεις γίνονται υποχρεωτικά δεκτές για κάθε νόμιμη χρήση. Προσεχώς, οι ψηφιακές Βεβαιώσεις Μητρώου θα συμπληρωθούν και με το ιστορικό μεταβολών των πολιτών κι επιχειρήσεων.
   Read more...

   376 • 1

  8. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

   Engineer

   Με αφορμή τη μη έγκυρη ενημέρωση που διακινείται το τελευταίο χρονικό διάστημα και κάνει λόγο για αποκλεισμό των Μη Μισθωτών από την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από 1η Ιουνίου, εφόσον δεν πληρώσουν ή δε ρυθμίσουν τα χρέη τους στον e-ΕΦΚΑ, η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά ότι:
   1) Οι Μη Μισθωτοί ασφαλισμένοι του Φορέα, κάνοντας χρήση της ευνοϊκότερης ρύθμισης -που νομοθετήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά και είναι σε ισχύ- μπορούν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, καταβάλλοντας ΜΟΝΟΝ το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του κλάδου υγείας έτους 2022 και ΟΧΙ εξοφλώντας ολοσχερώς τις εισφορές έτους 2022 ή ρυθμίζοντας τυχόν άλλες οφειλές τους. Ενδεικτικό είναι πως με αυτή την ευεργετική διάταξη διευρύνθηκε κατά 20% ο αριθμός των ασφαλισμένων στους οποίους χορηγήθηκε ασφαλιστική ικανότητα.
   2) Η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων αλλά και των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους έχει παραταθεί χωρίς προϋποθέσεις έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
   Επισημαίνεται ότι από την 1η Ιουνίου 2023 όσοι Μη Μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δε διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά -χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα- στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην πλατφόρμα: «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών», https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.
   Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες με τον ΑΜΚΑ τους δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έχοντας ελεύθερη πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας.
   Read more...

   444 • 0

  9. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

   Engineer

   Στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ έχουν αναρτηθεί οι Βεβαιώσεις καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ΤΕΚΑ μη μισθωτών Οικονομικού Έτους 2022.
   Πιο συγκεκριμένα μέσω της σελίδας Βεβαίωση Εισφορών για φορολογική χρήση οι ασφαλισμένοι επιλέγουν Βεβαιώσεις Εισφορών ΤΕΚΑ και συνδέονται χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxisnet, συμπληρώνοντας και τον ΑΜΚΑ τους σε επόμενη φόρμα.
   Εναλλακτικά, οι ασφαλισμένοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στις Φορολογικές Βεβαιώσεις ανά οικονομικό έτος και από τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες στον Ατομικό Λογαριασμό Ασφαλισμένου μέσω της διαδρομής Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες -> Δικαιώματα Κοινωνικής Ασφάλισης -> Βεβαιώσεις ΤΕΚΑ -> Βεβαιώσεις για φορολογική χρήση.
   Read more...

   338 • 0

  10. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

   Engineer

   Σε λειτουργία τίθεται από τον e-ΕΦΚΑ την Τετάρτη 31/05/2023 η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία απογραφής ιδιωτικών οικοδομοτεχνικών έργων  που παρέχει πλέον τη δυνατότητα στον κύριο του έργου ή εργολάβο με αντιπαροχή (φυσικά και νομικά πρόσωπα) να πραγματοποιήσει αυτοματοποιημένα την απογραφή του οικοδομοτεχνικού έργου, χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία του σε Τοπική Διεύθυνση του e-ΕΦΚΑ.
   Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία απαλλάσσει από γραφειοκρατικές διαδικασίες και την υποχρέωση μετάβασης στις κατά τόπους υπηρεσίες του Φορέα περίπου 48.000 ενδιαφερόμενους, που επισκέπτονται κατ’ έτος τον e-ΕΦΚΑ για τη συγκεκριμένη συναλλαγή.
   Οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν να αναζητήσουν την υπηρεσία μέσω του ιστότοπου του          e-Ε.Φ.Κ.Α. www.efka.gov.gr  επιλέγοντας:  Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες → Εργοδότες → «Απογραφή Ιδιωτικών Οικοδομοτεχνικών Έργων», με τη χρήση κωδικών TAXISNET.
    Η ηλεκτρονική διαδικασία περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:
   Καταχώρηση/άντληση στοιχείων των υπευθύνων, Καταχώρηση στοιχείων εκτέλεσης και τεχνικών στοιχείων του έργου (πίνακες Ι ή/και ΙΙ  ή/και ΙΙΙ), Υποβολή απαιτούμενων δικαιολογητικών (επισύναψη σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου), Ηλεκτρονική αποδοχή της απογραφής από όλους τους συνιδιοκτήτες του έργου, Απόδοση Αριθμού Μητρώου Οικοδομοτεχνικού Έργου (Α.Μ.Ο.Ε.) και ταυτοτήτων πληρωμής τρεχουσών εισφορών για τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και το Τ.Ε.Κ.Α., Έκδοση (με δυνατότητα αποθήκευσης/εκτύπωσης) των κάτωθι εντύπων: «Έντυπο Απόδοσης Αριθμού Μητρώου Οικοδομοτεχνικού Έργου/Α.Μ.Ο.Ε.» «Σημείωμα για Ημέρες Εργασίας Έργου» «Προσωρινό Γραμμάτιο Είσπραξης» με RF πληρωμής της προκαταβολής «Σημείωμα Κατάθεσης Εισφορών για Έκδοση Οικοδομικής Άδειας». Στόχος της Διοίκησης του e-ΕΦΚΑ είναι η ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών, με σύγχρονο και φιλικό τρόπο, για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
   Read more...

   942 • 2

  11. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

   Engineer

   Το έργο «Ανάπτυξη νέου ενοποιημένου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογίας της ΑΑΔΕ (TAXIS - TAXISNET- ELENXIS)» εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0) με προϋπολογισμό 35.681.000,00 €.
   Στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 θα γίνει η γνωστοποίηση ανάθεσης συμβάσεων για τα υποέργα και στο τέταρτο τρίμηνο του 2025 προβλέπεται η ολοκλήρωση των παραδοτέων της πρώτης φάσης του ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού περιβάλλοντος φορολογίας και ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.
   Αντικείμενο του έργου αποτελεί η αντικατάσταση των τριών βασικών συστημάτων φορολογίας της ΑΑΔΕ (TAXIS, TAXISnet & ELENXIS) και παράλληλα ο επιχειρησιακός εκσυγχρονισμός της.
   Από την αντικατάσταση αυτή, το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ προσδοκούν στην παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους συναλλασσόμενους, στη συλλογή και βέλτιστη αξιοποίηση των δεδομένων, στην αντιμετώπιση των κινδύνων της μη συμμόρφωσης και της φοροδιαφυγής, στην παροχή της δυνατότητας αποτελεσματικότερης και αποδοτικότερης εργασίας των στελεχών της Αρχής, καθώς και στη συμπίεση του διοικητικού κόστους.
   Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα επανεξέτασης των υφιστάμενων επιχειρησιακών διαδικασιών, έτσι ώστε αυτές να αναθεωρηθούν και να απλοποιηθούν.
   Επιπλέον, πέρα από τον εκσυγχρονισμό του περιβάλλοντος ανάπτυξης, την υλοποίηση νέων λειτουργικοτήτων και λύσεων και την ενσωμάτωση στο έργο νέων τεχνολογιών ανάπτυξης, το έργο στοχεύει στον ανασχεδιασμό και στην ενοποίηση των βάσεων δεδομένων, την προσαρμογή στις σημερινές δομές, στην απλούστευση των διαδικασιών αλλά και στο γενικότερο αίτημα πολιτών και επιχειρήσεων, που έγκειται στη παροχή βελτιωμένων και εξατομικευμένων υπηρεσιών από την ΑΑΔΕ. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, το έργο θα αναζητήσει υβριδική λύση, η οποία κατά περίπτωση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προμήθεια έτοιμης λύσης «COTS» (Commercial Off the Shelf) με την αγορά των απαραίτητων αδειών χρήσης λογισμικού καθώς και custom λύσεις προσαρμοσμένες και ευθυγραμμισμένες στις εκάστοτε απαιτήσεις, όπου όλα τα επιμέρους δομικά στοιχεία θα πρέπει να διαλειτουργούν και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους επιτυχώς.
   Οι λειτουργικές περιοχές που θα υλοποιηθούν μέσω της ανωτέρω περιγραφόμενης λύσης, ενδεικτικά, αναφέρονται παρακάτω:
   · Μητρώο Φορολογουμένων
   · Μητρώο Κινητών και Ακινήτων Στοιχείων Περιουσίας
   · Υπηρεσίες Δηλώσεων Φορολογουμένων, Βεβαίωση Φόρου και Πληρωμές
   · Λογιστική
   · Εικόνα Φορολογούμενου
   · Γνωστοποιήσεις - Κοινοποιήσεις
   · Συμμόρφωση
   · Ανάθεση και Διαχείριση Υποθέσεων
   · Ανάλυση Κινδύνων
   · Υποστήριξη Ελέγχων και Επιτόπιων Ελέγχων
   · Δημιουργία Αναφορών και Διαμόρφωση Πολιτικών Συμμόρφωσης
   · Μητρώο Ηλεκτρονικών μέσων Φορολογούμενου
   Τα στάδια υλοποίησης περιλαμβάνουν τους εξής στόχους και παραδοτέα, τα οποία θα υλοποιηθούν σε δύο φάσεις:
   Υλοποίηση πριν το τέλος του 2025 - Φάση Α'
   · Στάδιο 1: Παράδοση του λογισμικού (εγκατεστημένου), όπου θα έχει μεταπτωθεί στη νέα κατάσταση, το Μητρώο Φορολογουμένων, το Μητρώο Κινητών και Ακινήτων στοιχείων Περιουσίας, η Λογιστική, η Εικόνα Φορολογουμένου, οι Γνωστοποιήσεις - Κοινοποιήσεις καθώς και οι Υπηρεσίες Δηλώσεων Φορολογουμένων, Βεβαίωση φόρου και Πληρωμές για δύο μεγάλες κατηγορίες φόρων (Φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ).
   · Στάδιο 2: Υποστήριξη ελέγχων και επιτόπιων ελέγχων.
   · Στάδιο 3: Ανάλυση και αποτίμηση κινδύνων.
   Υλοποίηση μετά το 2025 (μέχρι το τέλος του 2028) - Φάση Β'
   · Στάδιο 4: Παράδοση της Ανάθεσης και Διαχείρισης Υποθέσεων, μαζί με τις λοιπές κατηγορίες φόρων που δεν περιλαμβάνονται στο Στάδιο 1.
   · Στάδιο 5: Παράδοση της Συμμόρφωσης (εθελοντική και υποχρεωτική) και του μητρώου ηλεκτρονικών μέσων φορολογουμένου.
   · Στάδιο 6: Περιλαμβάνει την προηγμένη επιλογή υποθέσεων για έλεγχο (αποτελεί μέρος του αντικειμένου της λειτουργικής περιοχής «Υποστήριξη ελέγχων και επιτόπιων ελέγχων»).
   · Στάδιο 7: Περιλαμβάνει τη Δημιουργία Αναφορών και Διαμόρφωση Πολιτικών Συμμόρφωσης.
   Σε κάθε στάδιο αυτονόητη είναι, η παράδοση ικανής και αναγκαίας τεκμηρίωσης στο στελεχιακό δυναμικό της ΑΑΔΕ για την αρχιτεκτονική του συστήματος και του Μοντέλου Δεδομένων (Data Model) του προϊόντος.
   Αντίστοιχα κρίνεται ως απαραίτητη η μεταφορά τεχνογνωσίας για τον πηγαίο κώδικα, τη δημιουργία εκτελέσιμων αρχείων, την παραμετροποίηση, την διαμόρφωση, την επέκταση και την περαιτέρω ανάπτυξη των εφαρμογών καθώς και τη συντήρησή τους.
   Η Φάση Α' θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η Φάση Β' στο πλαίσιο πράξης που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2021-2027.
   Θα υπάρξει ενσωμάτωση και αξιοποίηση υφιστάμενων εφαρμογών και υπηρεσιών, όπως είναι το EISPRAXIS, myDATA, myPROPERTY, μητρώο πλοίων, κ.λπ. Επίσης, το νέο σύστημα θα πρέπει να αξιοποιεί και να διαλειτουργεί με τα τρέχοντα συστήματα της ΑΑΔΕ, να παρέχει τη δυνατότητα διασύνδεσης με νέα μελλοντικά συστήματα ή συστήματα τρίτων φορέων, όπως για παράδειγμα τα ΟΠΣ Ανθρώπινου Δυναμικού, Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης Εγγράφων, Κτηματολόγιο, κ.λπ., τα οποία να αλληλεπιδρούν με τα δομικά στοιχεία του νέου συστήματος φορολογίας.
   Read more...

   341 • 0

  12. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

   Engineer

   Tην Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023, πραγματοποιείται η πρώτη από μια σειρά καταβολών, ύψους 20.334.737,50 ευρώ, που αφορά στην επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, κλάδων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, για τα έτη 2019 και 2020 σε χιλιάδες επαγγελματίες.
   Συγκεκριμένα, αφορά σε δικηγόρους με έμμισθη εντολή του ιδιωτικού τομέα και των Ν.Π.Ι.Δ., μισθωτούς μηχανικούς, καθώς και υγειονομικούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (Ι.Δ.Α.Χ. & Ι.Δ.Ο.Χ.), οι οποίοι:
   υπέβαλαν αίτηση, μέσω της αντίστοιχης ηλεκτρονικής υπηρεσίας, μέχρι 02/05/2023, δεν έχουν από οποιανδήποτε αιτία οφειλή προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. βεβαιωμένη στο Κ.Ε.Α.Ο. και απασχολήθηκαν την ανωτέρω χρονική περίοδο σε έναν εργοδότη. Σε αυτή την πρώτη καταβολή, το ανώτατο επιστρεφόμενο ποσό που θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των 6.810 δικαιούχων ανέρχεται στα 13.738,61 ευρώ.
   Οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-Ε.Φ.Κ.Α. συνεχίζουν την επεξεργασία των αιτήσεων των λοιπών κατηγοριών δικαιούχων, καθώς και όσων υποβλήθηκαν από 03/05/2023 και μετέπειτα, προκειμένου να αποδοθούν τα αντίστοιχα ποσά με την ίδια διαδικασία σε επόμενη καταβολή.
   Read more...

   1024 • 0

  13. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

   Engineer

   Πολίτες και επιχειρήσεις με διασυνοριακή οικονομική δραστηριότητα, μπορούν από την Τετάρτη 3/05 να λαμβάνουν αυτόματα το Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας (ΠΦΚ) που χρειάζονται για την αποφυγή διπλής φορολογίας του εισοδήματός τους ή και για άλλους σκοπούς στο εξωτερικό. Μόνο κατά το 2022 εκδόθηκαν περισσότερα από 4.000 τέτοια πιστοποιητικά πολιτών και επιχειρήσεων με χειρόγραφη διαδικασία και χρόνο εξυπηρέτησης για τον πολίτη 3-5 ημέρες.
   Η νέα απόφαση του αιοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, προβλέπει ψηφιακό ΠΦΚ που φέρει:
   -μοναδικό αριθμό έκδοσης
   -εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα eSeal της ΑΑΔΕ
   -ενσωματωμένο κώδικα γρήγορης ανάγνωσης (qrcode) για την εξακρίβωση της εγκυρότητάς του
   -πιστοποίηση της φορολογικής κατοικίας, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα
   Η αίτηση για την έκδοση πιστοποιητικού υποβάλλεται αποκλειστικά ψηφιακά, από το φυσικό πρόσωπο ή από τον νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr). Η διαδρομή είναι: Μητρώο & Επικοινωνία /Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας.
   Καταργείται έτσι η προηγούμενη διαδικασία, που περιλάμβανε και την λήψη σχετικής βεβαίωσης από την αρμόδια ΔΟΥ του πολίτη/επιχείρησης.
   Μέσω της εφαρμογής εκδίδονται πιστοποιητική φορολογικής κατοικίας που αφορούν στο τρέχον ή και σε παρελθόντα έτη και προβλέπονται για την εφαρμογή των Συμβάσεων για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας του Εισοδήματος (ΣΑΔΦΕ) που έχει συνάψει η Ελλάδα με 57 κράτη ή άλλους σκοπούς στο εξωτερικό.
   Η νέα εφαρμογή που αυτοματοποιεί την έκδοση ΠΦΚ βασίζεται σε βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και συνεχίζει το έργο της ψηφιοποίησης αναβαθμίζοντας την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.
   Read more...

   316 • 0

  14. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

   Engineer

   Κατόπιν ενημέρωσης από την Δ/νση Εισφορών Μη Μισθωτών του e- ΕΦΚΑ γίνονται γνωστά τα εξής:
   Στο πλαίσιο ενεργειών βελτίωσης διαδικασιών και υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ με παράλληλη ενημέρωση των Μη Μισθωτών ασφαλισμένων, Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών, προκειμένου έγκαιρα να επιλέγουν τον τρόπο καταβολής των ασφαλιστικών τους εισφορών (εξόφληση/ρύθμιση) και να διασφαλίζουν την διατήρηση δικαιωμάτων - παροχών όπως ασφαλιστική ενημερότητα, ικανότητα, συνταξιοδότηση, άλλες παροχές, σας ενημερώνουμε ότι:
   α) Οι μηνιαίες μηχανογραφικές διαδικασίες επεξεργασίας των ασφαλιστικών στοιχείων και των πληρωμών των επαγγελματιών για την έκδοση και ανάρτηση του ειδοποιητηρίου τρεχουσών εισφορών διενεργούνται το 2ο δεκαήμερο εκάστου μήνα (για τις εισφορές του προηγούμενου ή και τυχόν αναδρομικών).
   Η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων εισφορών διενεργείται στις αρχές του 3ου δεκαημέρου εκάστου μηνός.
   β) Η προβλεπόμενη ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής των ανωτέρω τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα.
   Συνεπώς, τα ειδοποιητήρια εισφορών που θα αναρτώνται στον λογαριασμό των μη μισθωτών στις αρχές του 3ου δεκαημέρου εκάστου μηνός εξοφλούνται εμπρόθεσμα έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.
   γ) Εφόσον κατά τη μηνιαία επεξεργασία των ασφαλιστικών στοιχείων και των πληρωμών των επαγγελματιών, για την έκδοση των ειδοποιητηρίων, εντοπιστούν οφειλόμενες εισφορές του προηγούμενου ειδοποιητηρίου, αυτές αποτυπώνονται στο τρέχον ειδοποιητήριο ως "Ληξιπρόθεσμες Οφειλές" και ενημερώνονται με μήνυμα επί του ειδοποιητηρίου ότι η μη εξόφλησή τους θα έχει ως αποτέλεσμα τη βεβαίωσή τους στο ΚΕΑΟ.
   δ) Για την πλήρη εξόφληση των εισφορών, πρέπει να καταβληθεί το σύνολο των εμφανιζόμενων ποσών, "ληξιπρόθεσμες οφειλές" και "Πληρωτέο"" που εμφανίζονται στο ειδοποιητήριο.
   Οι "Ληξιπρόθεσμες οφειλές" εξοφλούνται κατά προτεραιότητα και εφόσον δεν εξοφληθούν έως την έναρξη της μηνιαίας διαδικασίας έκδοσης ειδοποιητηρίων, βεβαιώνονται στο ΚΕΑΟ στις αρχές του 3ου δεκαημέρου με παράλληλη ανάρτηση Πράξης Βεβαίωσης Οφειλής (ΠΒΟ) στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Μη Μισθωτών.
   ε) Για τις βεβαιωμένες στο ΚΕΑΟ εισφορές σας ενημερώνονται από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, μετά από πιστοποίησή τους και μπορούν να τις εξοφλήσουν ή να τις ρυθμίσουν σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
   Επίσης από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ ενημερώνονται και την "Ταυτότητα Οφειλέτη" με την οποία μπορούν εξοφλήσουν τις βεβαιωμένες οφειλές τους
   στ) Εάν παράλληλα απασχολείται κάποιος ως μισθωτός ή εμπίπτει στις διατάξεις του αρθ. 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 (για τα "μπλοκάκια”) όπως ισχύει, μπορείτε να αξιοποιήσει την ειδική ηλεκτρονική υπηρεσία "Δήλωση Παράλληλης Μισθωτής Απασχόλησης" (Ηλ. Υπηρεσίες -> Δικαιώματα Κοινωνικής Ασφάλισης -> Αίτηση - Δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης) προκειμένου να δηλώνει κανείς την έναρξη και την λήξη της παράλληλης μισθωτής απασχόλησης, ώστε να αναζητηθούν τα απαιτούμενα στοιχεία εισφορών από μισθωτή απασχόληση κατά την εκκαθαριστική διαδικασία.
   Για δηλώσεις που αφορούν το έτος 2022 πρέπει να απευθυνθεί κανείς στην Τοπική Διεύθυνση στην οποία ανήκει
   ζ) Περαιτέρω ενημέρωση σε θέματα διαχείρισης εισφορών Μη Μισθωτών (εκκαθάρισης, βεβαίωσης, ρύθμισης, επιστροφής κλπ.), ο e-ΕΦΚΑ παρέχει με μαζική αυτοματοποιημένη αποστολή e-mail στην δηλωθείσα από τους ασφαλισμένους διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.
   Για τη δήλωση της διεύθυνσης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) που επιθυμεί να λαμβάνει ενημερωτικά μηνύματα, μπορεί κανείς να επισκεφτεί τις Ηλ. Υπηρεσίες -> Ατομικά Στοιχεία.
   η) Μέσω της νέας Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας "Μάθε που ανήκεις" η οποία δημιουργήθηκε και λειτουργεί  στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), μπορεί κανείς να αναζητήσει στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνα, e-mail) της αρμόδιας Τοπικής Διεύθυνσης στην οποία υπάγεται.
   θ) Σύμφωνα με την αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.70Α/56/οικ.6551 (ΦΕΚ B' 2545/18.04.2023) Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών "Καθορισμός τρόπου εξυπηρέτησης του κοινού στις υπηρεσίες του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)." η εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), πραγματοποιείται αποκλειστικά κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού.
   Η υποβολή ηλεκτρονικού αιτήματος εξυπηρέτησης ή ο προγραμματισμός ραντεβού πραγματοποιείται από τον ιστότοπο e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr μέσω της υπηρεσίας "Αίτηση Εξυπηρέτησης – Προγραμματισμός Ραντεβού".
   Κατ’ εξαίρεση παρέχεται εξυπηρέτηση χωρίς προγραμματισμένο ραντεβού μόνο:
   - σε έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις κατά την κρίση του επικεφαλής της μονάδας
   - εφόσον αυτό είναι δυνατόν με βάση τα πραγματικά δεδομένα κατά την ώρα προσέλευσής του και εφόσον δεν υπάρχουν κλεισμένα ραντεβού εκείνη την ώρα
   Read more...

   745 • 3

  15. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

   Engineer

   Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα στο Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2023 και από τις 30 Μαρτίου έως σήμερα έχουν υποβάλει δήλωση περισσότεροι από 130.000 φορολογούμενοι.
     Μάλιστα όσοι εξ αυτών δικαιούνται επιστροφή φόρου, από φέτος θα δουν ορισμένες αλλαγές.
   Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί πάνω από 169.000 δηλώσεις Ε1. Από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι το 55,74% είναι μηδενικές, το 25,22% (42.655) είναι χρεωστικές και πως το 19,04% (32.203) έχει επιστροφή φόρου.
   Ο μέσος φόρος που για τις χρεωστικές είναι στα 734,5 ευρώ, ενώ η μέση επιστροφή φόρου για τις πιστωτικές δηλώσεις υπολογίζεται στα 450 ευρώ.
   Πώς να εξασφαλίσετε την έκπτωση του 3%
   Για τον φόρο που προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις 2023 οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν έκπτωση 3%. Απαραίτητη προϋπόθεση για να «κλειδώσουν» την έκπτωση είναι να πληρώσουν το σύνολο του φόρου (εφάπαξ πληρωμή) μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023.
   Όσοι δεν εκμεταλλευτούν την έκπτωση του 3%, μπορούν να πληρώσουν τον φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να έχει καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2023, ενώ η τελευταία στις 29 Φεβρουαρίου 2024.
    Οι φορολογούμενοι μπορούν επίσης να εντάξουν τον φόρο που τούς αναλογεί στη νέα πάγια ρύθμιση των έως 12 ή 24 δόσεων.
   Read more...

   500 • 0

  16. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

   Engineer

   Νέες διευκρινιστικές εγκυκλίους για την επανένταξη στη ρύθμιση οφειλών με 72 ή 120 δόσεις προς το δημόσιο εξέδωσε η ΑΑΔΕ.
   Διευκρινίσεις εξέδωσε η ΑΑΔΕ και για τη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων που αφορά ουσιαστικά επιβράβευση όσων κράτησαν ζωντανές τις ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων, αλλά η ενεργειακή κρίση δημιούργησε νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
   Στις εν λόγω εγκυκλίους περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια, οι προϋποθέσεις επανένταξης ή ένταξης ρυθμίσεις, ποιοι αποκλείονται από αυτές, αλλά και πότε χάνεται η ρύθμιση.
   Η προθεσμία για όλους τους οφειλέτες που υπολογίζονται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, εκπνέει στις 31 Ιουλίου του 2023.
   Ειδικότερα προβλέπεται ότι όσοι οφειλέτες του δημοσίου ήταν ενταγμένοι στις ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων και τις έχασαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 μπορούν να επανενταχθούν, ενώ παράλληλα όσοι ήταν συνεπείς στην εξόφληση των δόσεων τους, αλλά ωστόσο δημιούργησαν νέα χρέη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης θα έχουν την δυνατότητα να τις εξοφλήσουν σε 36 ή 72 δόσεις.
   Πιο συγκεκριμένα η νέα ρύθμιση για τους συνεπείς με 36 ή 72 δόσεων αφορά εκείνους που την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ παράλληλα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 72 ή 120 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.
   Τα κυριότερα σημεία των εγκυκλίων της ΑΑΔΕ, τις λεπτομέρειες των ρυθμίσεων που έχουν ενεργοποιηθεί στις πλατφόρμες της ΑΑΔΕ είναι:
   Επιβράβευση των συνεπών μέσω της νέας ρύθμισης των 36-72 δόσεων
   1. Στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 μηνιαίων δόσεων:
   α) υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των οφειλών που πληρούν σωρευτικά τις κάτωθι προϋποθέσεις:
   i. έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1η-11-2021 και έως και την 1η-2-2023,
   ii. έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων των Δ.Ο.Υ. /Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. /Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. /ΚΕ.Β.ΕΙΣ. μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση και
   iii. δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης, προσωρινής διαταγής ή απόφασης διοικητικού οργάνου.
   β) δύνανται να υπαχθούν, μετά από επιλογή του οφειλέτη οφειλές που πληρούν τις υπ' αριθ. i και ii ως άνω προϋποθέσεις της παραγράφου α) και κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση:
   i. τελούν σε αναστολή πληρωμής ή
   ii. έχουν υπαχθεί σε πάγια ρύθμιση 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων, της οποίας οι όροι τηρούνται, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανεξόφλητες δόσεις αυτής προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από οφειλές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης, δηλαδή έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1η-11-2021 και έως και την 1η-2-2023.
   Εξαιρέσεις
   2. Εξαιρούνται και δεν υπάγονται στη νέα ρύθμιση:
   α) οφειλές επιστρεπτέας προκαταβολής
   β) οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικής ενίσχυσης
   γ) οφειλές που δεν δύνανται να ρυθμίζονται σύμφωνα με άλλες ειδικές διατάξεις.
   Προϋποθέσεις υπαγωγής
   3. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής να συντρέχουν σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις στο πρόσωπο του αιτούντος:
   α) κατά την 1η-11-2021 να μην είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές ή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του, στο σύνολό τους, να ήταν τακτοποιημένες κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης, προσωρινής διαταγής ή απόφασης διοικητικού οργάνου,
   β) να έχει υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων πέντε (5) ετών, για τις οποίες η προθεσμία υποβολής έχει λήξει μέχρι την 31η.12.2022,
   γ) να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία και
   δ) αν ο αιτών έχει υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών 36 ή 72 δόσεων για τα «κορωνοχρέη», σύμφωνα με το άρθρο 289 του ν. 4738/2020, ή σε ρύθμιση 120 δόσεων σύμφωνα με τα άρθρα 98 έως 109 του ν. 4611/2019, η ρύθμιση αυτή να βρίσκεται σε ισχύ.
   Σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει απωλέσει έως την 1η-2-2023 ρύθμιση τμηματικής καταβολής σύμφωνα με τα άρθρα 98 έως 109 του ν. 4611/2019 ή σύμφωνα με το άρθρο 289 του ν. 4738/2020, υποχρεούται να επανενταχθεί στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 3 του ν. 5036/2023 πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και όχι πέραν της 31ης Ιουλίου 2023 (καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης).
   4. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη Φορολογική Διοίκηση, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, έως και την 31η Ιουλίου 2023.
   Προϋπόθεση για την επικύρωση της ρύθμισης είναι η καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μηνιαία έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.
   Ο οφειλέτης τυγχάνει των ευεργετημάτων της ρύθμισης με την εμπρόθεσμη εξόφληση της πρώτης δόσης.
   Ποιοι μπορούν να αναβιώσουν τις ρυθμίσεις 72 και 120 δόσεων 
   Σε ό,τι αφορά την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων 72 ή 120 δόσεων προβλέπονται τα παρακάτω:
   * Οι οφειλέτες οι οποίοι απώλεσαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 ρύθμιση τμηματικής καταβολής δύνανται να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης με την επιφύλαξη του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης, κατόπιν υποβολής αίτησης επανένταξής τους σε αυτή. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης επανένταξης είναι η 31η Ιουλίου 2023.
   * Η αίτηση επανένταξης του οφειλέτη υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, Δημοφιλείς Εφαρμογές, «Επανένταξη Ρύθμισης 120 & 36/72 δόσεων». Στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Α.Α.Δ.Ε. εμφανίζονται οι ρυθμίσεις που σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε. απωλέσθηκαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Από αυτές, ο οφειλέτης δύναται να επιλέξει τις ρυθμίσεις, για τις οποίες επιθυμεί να υποβάλει αίτηση επανένταξης. Ο αιτών την επανένταξη δηλώνει στην αίτηση, η οποία επέχει και θέση υπεύθυνης δήλωσης ότι: α) έχει υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (εφόσον υποβάλλει αίτηση επανένταξης στη ρύθμιση και β) έχει λάβει γνώση ότι εντός μηνός από την επανένταξη στη ρύθμιση πρέπει να εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις τυχόν οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία της επανένταξης, ώστε να μην απωλεσθεί η ρύθμιση στην οποία επανεντάσσονται οι οφειλές.
   * Η επανένταξη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της αίτησης και όχι αργότερα από την 31 Ιουλίου 2023, ποσού που αντιστοιχεί στο άθροισμα του ποσού της παλαιότερης και της τρέχουσας δόσης της ρύθμισης που αναβιώνει. Η καταληκτική ημερομηνία της ρύθμισης που αναβιώνει επεκτείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης. Εάν ο οφειλέτης, κατά την ημερομηνία της επανένταξης σε ρύθμιση κατά τις ανωτέρω διατάξεις, έχει λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές μη τακτοποιημένες κατά νόμιμο τρόπο, οφείλει εντός ενός μηνός από την ημερομηνία επανένταξης, να τις εξοφλήσει ή να τις τακτοποιήσει με νόμιμο τρόπο, ήτοι με αναστολή πληρωμής ή με άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης ή απόφασης διοικητικού οργάνου. Εάν ο οφειλέτης είχε υπαγάγει τις ανωτέρω οφειλές σε πάγια ρύθμιση για δεύτερη φορά η οποία έχει απωλεσθεί κατά την ημερομηνία επανένταξης, έχει τη δυνατότητα, κατ' εξαίρεση, να υπαγάγει εκ νέου τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση. Σε περίπτωση που κατά την ημερομηνία επανένταξης υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν ενταχθεί στην πρώτη κατά σειρά απολεσθείσα ρύθμιση του πρώτου εδαφίου, όχι όμως και στην τελευταία απολεσθείσα ρύθμιση, στην οποία γίνεται επανένταξη, οι οφειλές αυτές πρέπει να εξοφληθούν ή να τακτοποιηθούν κατά νόμιμο τρόπο Σε περίπτωση που οφειλές που είχαν ενταχθεί στην απολεσθείσα ρύθμιση της παρ. 1 έχουν ενταχθεί σε πάγια ρύθμιση η οποία βρίσκεται σε ισχύ, οι οφειλές αυτές δύνανται να επανενταχθούν στην απολεσθείσα ρύθμιση μετά από επιλογή του οφειλέτη. Εάν στην ανωτέρω πάγια ρύθμιση υπάγονται και οφειλές που δεν είχαν ενταχθεί στην απολεσθείσα ρύθμιση η πάγια ρύθμιση εξακολουθεί να ισχύει ως προς αυτές, με τη δημιουργία συνέχειας ρύθμισης η οποία θα έχει νέα Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.)
   * Εάν, μετά την παρέλευση ενός μηνός από την ημερομηνία επανένταξης στη ρύθμιση, ο οφειλέτης δεν έχει τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο ή εξοφλήσει τις οφειλές του που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία της επανένταξης, η ρύθμιση στην οποία επανεντάχθηκε, απόλλυται. Ειδικότερα, η ρύθμιση απόλλυται εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
   Ποιοι χάνουν την ρύθμιση
   Περαιτέρω, η ρύθμιση απόλλυται:
   I. αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα,
   II. αν ο οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους,
   III. αν ο οφειλέτης δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις νέες οφειλές του μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους,
   IV. αν ο οφειλέτης υποπέσει σε παραβάσεις.
   Read more...

   309 • 0

  17. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

   Engineer

   Παρουσιάστηκαν οι 7 μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το πρόσωπο του ΕΦΚΑ τα επόμενα χρόνια, καθιστώντας τον έναν πραγματικά σύγχρονο φορέα, απόλυτα φιλικό προς τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους.
   Μεταξύ  άλλων δρομολογείται η ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων του ΕΦΚΑ -που τώρα δεν επικοινωνούν μεταξύ τους- σε μια ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα συνδέεται με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ),  επιτρέποντας την ακόμα ταχύτερη διεκπεραίωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών υποθέσεων.
   Ξεκινά η υλοποίηση του έργου της ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού βίου όλων των εργαζομένων (καθώς αυτή τη στιγμή τα ένσημα έχουν ψηφιοποιηθεί από το 2002 και εφεξής, ενώ τα παλαιότερα είναι ακόμα σε έγχαρτη μορφή). 
   Οι 7 σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που ήδη βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης είναι οι παρακάτω:
   1.Ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων του ΕΦΚΑ σε ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που θα επικοινωνεί και με τα συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ώστε ο ΕΦΚΑ  να τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα και με λιγότερη «χαρτούρα». Ο πολίτης θα έχει την δυνατότητα να ελέγχει στον Φορέα, σε τι στάδιο βρίσκεται η σύνταξή του και ποιος είναι υπόλογος για την όποια καθυστέρηση προκύψει. Παράλληλα όμως θα μπορούν και οι υπάλληλοι να κάνουν καλύτερα την δουλειά τους και να έχουν όλοι πρόσβαση στο ίδιο σύστημα και στα ίδια δεδομένα. Το έργο έχει περάσει ήδη από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και να ξεκινήσει η υλοποίηση που θα διαρκέσει περίπου 36 μήνες.
   2. Ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των πολιτών, με την ψηφιοποίηση των ενσήμων και πριν από το 2002. Σε περίπου 36 μήνες από σήμερα, ο πολίτης θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα και πλήρη πρόσβαση στο ασφαλιστικό του βιογραφικό, θα μπορεί δηλαδή να βλέπει ηλεκτρονικά όλα του τα ένσημα και τον χρόνο ασφάλισης. Οι δυο σχετικές συμβάσεις θα πάνε στο Ελεγκτικό Συνέδριο την ερχόμενη εβδομάδα.
   3. Διασύνδεση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ με τον ΕΦΚΑ- Πρόγραμμα «ΑΡΙΑΔΝΗ»:  Οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ θα μπορούν- σε πραγματικό χρόνο- να γνωρίζουν το ωράριο, την αμοιβή, την μερική ή την πλήρη απασχόληση κάθε εργαζόμενου. Με αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθεί στη πηγή η εισφοροδιαφυγή και τα έσοδα του ΕΦΚΑ θα αυξηθούν, με μια ακόμα σημαντική μεταρρύθμιση που έρχεται να πλαισιώσει την εισαγωγή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Ο ανάδοχος έχει επιλεγεί, η σύμβαση έχει περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.
   4.Υλοποίηση 15 νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσα στους επόμενους 15 μήνες που θα συνδυαστεί με σταδιακή κατάργηση 10 συναλλαγών που γίνονται με φυσικό τρόπο στα γκισέ του Φορέα, όπως έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας, και έναρξη/μεταβολή/λήξη ασφάλισης, οι οποίες θα γίνονται εφεξής ηλεκτρονικά.
   5.Επέκταση του θεσμού των υπαλλήλων ροής και υποδοχής -που σήμερα λειτουργεί σε 55 σημεία- και στα 117 φυσικά σημεία εξυπηρέτησης του ΕΦΚΑ σε όλη την Ελλάδα.
   6. Ριζική ανακαίνιση του συνόλου των υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ έως το τέλος του 2024. Ήδη λειτουργούν 3  Πρότυπα Υποκαταστήματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη και το αμέσως επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν άλλα 10.
   7.Ολοκλήρωση της τοποθέτησης στον ΕΦΚΑ των νέων  Γενικών Διευθυντών έως τέλη Μαΐου και 200 περίπου Διευθυντών βαθμιαία έως τα τέλη του έτους. Η ανανέωση αυτή στο στελεχιακό δυναμικό θα συνδυαστεί και με την έλευση 551 νέων υπαλλήλων (μέσω ΑΣΕΠ)  των οποίων οι προσλήψεις έχουν ήδη εγκριθεί, και που σε σημαντικό βαθμό θα εργαστούν στα υποκαταστήματα ‘οπου υπάρχουν κενά.
   Read more...

   445 • 0

  18. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

   kostassid

   Ανοίγει ειδική πλατφόρμα για τους δικαιούχους
   Στην επίλυση του χρόνιου προβλήματος της επιστροφής εισφορών πολλών εκατομμυρίων ευρώ από παρανόμως εισπραχθέντες εισφορές, προχώρησε η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.
   Πρόκειται για εισφορές που εισπράχθηκαν από 23.000 έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και γιατρούς και αφορούν τα έτη 2019 και 2020.
   Η πλατφόρμα
   Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη αποκλειστικά στους ενδιαφερόμενους μέσω του ιστότοπου του e-Ε.Φ.Κ.Α., επιλέγοντας: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες → Μισθωτοί → «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Επιστροφής Εισφορών σε έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς» με τη χρήση κωδικών TAXISNET και δήλωση Α.Μ.Κ.Α.
   Το θέμα είχαν εγείρει οι έμμισθοι δικηγόροι (Ένωση Εμμίσθων Δικηγόρων), οι οποίοι απέστειλαν εξώδικο στον e – ΕΦΚΑ ζητώντας την επιστροφή των «αχρεωστήτως εισπραχθεισών εισφορών επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας ετών 2019 και 2020».
   Η διεκδίκηση
   Η διεκδίκηση αφορά ποσά ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, που – κατά την Ένωση – παράνομα επιβλήθηκαν και εισπράχθηκαν από τον e-ΕΦΚΑ, από χιλιάδες εμμίσθους δικηγόρους (αλλά και μηχανικούς και υγειονομικούς) και από τους εντολείς-εργοδότες τους. Το ιστορικό της διεκδίκησης – σύμφωνα με το εξώδικο – έχει ως εξής:
   Στο τέλος του 2018 – επί υπουργού κυρίας Αχτσιόγλου – με το νόμο 4578/2018 μειώθηκαν από 1.1.2019 οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής των εμμίσθων δικηγόρων και μηχανικών. Με το νόμο 4670/2020 (επί Υπουργίας Βρούτση) επιβεβαιώθηκε η μείωση αυτή και επεκτάθηκε και στους εμμίσθους υγειονομικούς.
   Ωστόσο ο e-ΕΦΚΑ καθυστέρησε να τροποποιήσει το σύστημα των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων γεγονός που εξανάγκασε τους εντολείς εργοδότες των ως άνω μισθωτών ασφαλισμένων να καταβάλουν υψηλότερες εισφορές από τις νόμιμες, μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2020.
   Αποτέλεσμα αυτού ήταν η παράνομη είσπραξη από χιλιάδες εντολείς – εργοδότες και ασφαλισμένους, εισφορών που δεν οφείλονταν επί 21 μήνες (Ιανουάριος 2019 έως και Σεπτέμβριος 2020), ύψους πολλών εκατομμυρίων.
   Ο ΕΦΚΑ
   Με ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ ενημερώνει τους ενδιαφερομένους ότι δημιουργήθηκε η σχετική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, χωρίς να απαιτείται από τους ασφαλισμένους η υποβολή συνοδευτικών δικαιολογητικών ή η προσέλευση των ενδιαφερομένων στις τοπικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.
   Οι αιτήσεις θα διασταυρώνονται με τα αποτελέσματα που προέρχονται ή θα προέλθουν από τις αντίστοιχες αιτήσεις των εργοδοτών τους. Έτσι, και σε περιοδική βάση, θα επιστρέφονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών των ετών 2019-2020 που τους αναλογούν.
   Βέβαια, σε περίπτωση που υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, θα υπάρχει συμψηφισμός και μόνον εάν υπάρχει υπόλοιπο θα επιστρέφεται.
   Read more...

   5077 • 0

  19. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

   Engineer

   Με 179.000 ελέγχους και 15.000 διασταυρώσεις, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιχειρεί και φέτος να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή. Η πασχαλινή περίοδος δίνει το έναυσμα για εντατικοποίηση των ελέγχων οι οποίοι κορυφώνονται κάθε χρόνο καθώς οδεύουμε στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου.
   Ο απολογισμός της ΑΑΔΕ για το 2022, ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα αποκαλύπτει ελεγκτικούς στόχους και φιλοδοξίες ουσιαστικής βελτίωσης των σχέσεων φορολογουμένων- εφορίας βάζοντας σε πρώτο πλάνο, αυτοματοποιημένες διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ με το 95% των αιτημάτων να διεκπεραιώνεται μέσα σε 90 ημέρες, σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για τον κίνδυνο απώλειας ρυθμισμένων οφειλών αλλά και application ΑΑΔΕ στο κινητό για καλύτερη εξυπηρέτηση.
   Στην περίπτωση που δεν καταβληθεί μία δόση, οι φορολογούμενοι θα λαμβάνουν μήνυμα με το οποίο θα ενημερώνονται για τις συνέπειες  κατασχέσεις) εφόσον χαθεί η ρύθμιση. Παράλληλα, άμεσα αναμένεται να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία και η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ με την οποία οι φορολογούμενοι θα μπορούν και μέσω των κινητών τους να έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και να διεκπεραιώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
   Στο μέτωπο των ελέγχων προβλέπεται:
   Διενέργεια τουλάχιστον 25.500 φορολογικών ελέγχων από τις Φορολογικές Ελεγκτικές Υπηρεσίες. Διενέργεια από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημόσιων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) τουλάχιστον 900 υποθέσεων ερευνών. Έκδοση 15.000 πράξεων διοικητικού ή εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου κατόπιν διενέργειας ηλεκτρονικών διασταυρώσεων. Διενέργεια τουλάχιστον 49.500 μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης από τις ΔΟΥ και τις ΥΕΔΔΕ. Ηλεκτρονική Υποβολή Δελτίων Διακίνησης Αγαθών (Δελτία Αποστολής). Διενέργεια διασταυρώσεων για εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων. Διενέργεια τουλάχιστον 79.900 ελέγχων δίωξης από τα Τελωνεία. Διενέργεια 13.300 εκ των υστέρων ελέγχων από τα Τελωνεί . Διενέργεια τουλάχιστον 10.000 τελωνειακών ελέγχων με τη χρήση αυτοκινούμενων συστημάτων ελέγχου X-RAY. Με το καλό (μέσω της κλασικής διαδικασίας βεβαίωσης και πληρωμής φόρων και ρυθμίσεις) ή με το άγριο (κατασχέσεις και λοιπά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης) υπολογίζεται να εισπραχθούν συνολικά 59,059 δισ. ευρώ εκ των οποίων 41,131 δισ. ευρώ έσοδα Φορολογικής Διοίκησης και 15,992 δισ. ευρώ έσοδα τελωνείων.
   Επιπλέον το 2023 εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη και 3 στα δέκα ευρώ (31% για την ακρίβεια) των νέων βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών στη διάρκεια του έτους.
   Read more...

   441 • 0

  20. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

   Engineer

   Σε σημαντικό βαθμό άλλαξε τις συνήθειες του τρόπου πληρωμής στην Ελλάδα η πανδημία του Covid-19 καθώς σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ παρατηρείται μεγάλη αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών την περίοδο 2020-2022.
   Στη μελέτη με τίτλο «Ηλεκτρονικές πληρωμές στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας» προκύπτει ότι η χρήση καρτών έχει διευρυνθεί συστηματικά μετά το 2015, σε συνέχεια της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών, μέτρων προώθησης των ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά και της κρίσης πανδημίας. 
   Η σωρευτική αύξηση στη χρήση την περίοδο 2015-2022 ξεπερνάει τις 12 φορές ως προς τον αριθμό συναλλαγών και τις 5 φορές ως προς την αξία συναλλαγών. Η συνολική αξία εγχώριων συναλλαγών με ελληνικές κάρτες ξεπέρασε την αξία αναλήψεων μετρητών για πρώτη φορά το 2022, ενώ η χρήση καρτών επεκτείνεται σε μικρότερης αξίας συναλλαγές. Η συχνότερη αυτή χρήση συνάδει και με συστηματική πτώση στη μέση αξία συναλλαγών, από άνω των 100 ευρώ το 2009 σε κάτω των 30 ευρώ το 2022.
   Σε περιόδους εντονότερων περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, οι συναλλαγές δια ζώσης περιορίστηκαν, ωστόσο οι διαδικτυακές συναλλαγές ενισχύθηκαν. Πέρα από τις προσωρινές επιδράσεις, μετά τη χαλάρωση των περιορισμών, η συνολική χρήση καρτών πληρωμών παρέμεινε υψηλότερη από πριν, ειδικά σε όρους αριθμού συναλλαγών (κατά τουλάχιστον 50%) και στο κανάλι των αγορών εξ αποστάσεως (κατά τουλάχιστον 70%). 
   Η εξάπλωση των συναλλαγών με φυσική παρουσία ήταν μεγαλύτερη στις χρεωστικές κάρτες, όπου άγγιξε σωρευτικά το 50%, ενώ στις πληρωμές μέσω διαδικτύου οι πιστωτικές κάρτες εξαπλώθηκαν περισσότερο, καθώς υπερδιπλασιάστηκαν. Η μέση αξία συναλλαγών μειώθηκε μετά την πανδημία για όλους τους τύπους καρτών, καθώς και όλα τα κανάλια πληρωμών, ειδικά για τις πληρωμές με φυσική παρουσία. 
   Μέσα από ποσοτική ανάλυση, εκτιμάται ότι η εξάπλωση χρήσης καρτών επιταχύνθηκε μετά την περίοδο πανδημίας, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τις μακροοικονομικές εξελίξεις όσο και προσωρινές επιδράσεις από την ένταση των περιορισμών στις μετακινήσεις την περίοδο 2020-2022. Ενδεικτικά, ο αριθμός συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες εξαπλωνόταν κατά 26,4% ταχύτερα από τη δραστηριότητα στο λιανικό εμπόριο το 2022, έναντι 18% το 2019. Η σχετική ώθηση μετά την πανδημία εκτιμάται ακόμα μεγαλύτερη για διαδικτυακές αγορές, ειδικά μέσω πιστωτικών καρτών, όπου ο αριθμός συναλλαγών εξαπλωνόταν κατά 59,3% ταχύτερα από τη δραστηριότητα στο λιανικό εμπόριο το 2022, έναντι 44,8% το 2019.
   Σε κλαδικό επίπεδο, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών στις υπηρεσίες έτοιμου φαγητού και εστίασης. Οι περιορισμοί λόγω COVID-19 και οι νέες συνήθειες οδήγησαν σε συστηματική αύξηση των συναλλαγών χωρίς φυσική παρουσία για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες την περίοδο 2019-2022. Ευρύτερα στον κλάδο της εστίασης, παρά το ισχυρό πλήγμα των περιορισμών λόγω COVID-19, η υποβόσκουσα τάση στην επιτόπια χρήση καρτών πληρωμών ενισχύθηκε μετά την κρίση πανδημίας. Η μελέτη παρουσιάζει επίσης στοιχεία για την εξέλιξη των διαδικτυακών πληρωμών σε επιλεγμένες κατηγορίες όπως τα είδη ένδυσης, τα φαρμακεία, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και οι υπηρεσίες ταξί.
   Δείτε αναλυτικά τα ευρήματα και την παρουσίαση του ΙΟΒΕ "Ηλεκτρονικές πληρωμές στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας" εδώ http://iobe.gr/docs/research/RES_05_F_03042023_PRE_GR.pdf
    
   Read more...

   230 • 0

  21. Ασφαλιστικά-Φορολογικά

   Engineer

   Νέους κωδικούς για ηµιτελή κτίσματα για τα οποία προβλέπεται έκπτωση 60% από τον ΕΝΦΙΑ αλλά και για όσους αποκτούν πλήρη κυριότητα των ακινήτων περιλαμβάνει το ανανεωμένο έντυπο περιουσιακής κατάστασης Ε9.
   Οι νέοι κωδικοί εφαρμόζονται για τις φετινές δηλώσεις τις οποίες μπορούν να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι μέχρι τις 12 Απριλίου 2023, μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.
   Συγκεκριμένα, έχει προστεθεί νέος κωδικός για μελλοντικά ή μη αποπερατωμένα κτίσματα ανεγειρόμενης οικοδομής, που μεταβιβάζονται από κατασκευαστή. Μέσω του νέου κωδικού, οι φορολογούμενοι μπορούν να δηλώνουν την πραγματική κατάσταση των κτισμάτων αυτών την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και να υπόκεινται στον αντίστοιχο, μειωμένο, ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με τα αποπερατωμένα κτίσματα. Ο νέος κωδικός ισχύει για δηλώσεις έτους 2023 και μετά. Οι φορολογούμενοι, που έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε μη αποπερατωμένα ή μελλοντικά κτίσματα κατά την ημερομηνία αυτή, μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 μέχρι τις 12.4.2023, ώστε η αξία των κτισμάτων αυτών να υπολογισθεί ορθά για τον ΕΝΦΙΑ του 2023. Σημειώνεται ότι για τα ημιτελή κτίσματα εφαρμόζεται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 60%.
   Επίσης, για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, που αποκτούν την πλήρη κυριότητα ακινήτων λόγω συνένωσης της ψιλής κυριότητας με την επικαρπία, για δηλώσεις Ε9, που υποβάλλονται από τη δημοσίευση της απόφασης και μετά, γίνεται υποχρεωτική η συμπλήρωση του ΑΦΜ του επικαρπωτή για την αναγραφή δικαιωμάτων ψιλής κυριότητας.
   Ειδικότερα, με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή οι αλλαγές στο Ε9 αφορούν τα εξής:
   Η παράταση για την υποβολή των αλλαγών στο Ε9 εκπνέει στις 12 Απριλίου.
   1. Συνένωση ψιλής κυριότητας με επικαρπία.
   Δηλώνεται υποχρεωτικά ο ΑΦΜ του επικαρπωτή για δικαιώματα ψιλής κυριότητας επί ακινήτων ή δικαιωμάτων επί ακινήτων που εξομοιώνονται φορολογικά με ψιλή κυριότητα.
   2. Ημιτελή κτίσματα.
   Για δικαιώματα επί κτίσματος, μελλοντικού ή μη αποπερατωμένου, ανεγειρόμενης οικοδομής σε οποιοδήποτε στάδιο, εφόσον η μεταβίβαση έχει γίνει από κατασκευαστή, ο οποίος έχει υποχρέωση να το αποπερατώσει με βάση τον τίτλο κτήσης, στη στήλη 10 «Ειδικών Συνθηκών» του Πίνακα 1 της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) συμπληρώνεται ο κωδικός αριθμός 89 «Κτίσμα μελλοντικό ή μη αποπερατωμένο που έχει αποκτηθεί από κατασκευαστή». Ειδικότερα, εφόσον κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής του κτίσματος (μελλοντικό κτίσμα), στη στήλη 9 «Κατηγορία Ακινήτου» του Πίνακα 1 της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) συμπληρώνεται ο κωδικός αριθμός που αναφέρεται σε οικόπεδο και στη στήλη 10 «Ειδικών Συνθηκών» του Πίνακα 1 συμπληρώνεται ο κωδικός αριθμός 89. Από την κατασκευή του σκελετού του κτίσματος και μέχρι και το αντίστοιχο στάδιο αποπεράτωσης ανά κατηγορία ακινήτου (μη αποπερατωμένο κτίσμα), εφόσον το ακίνητο δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα και είναι κενό, συμπληρώνονται αθροιστικά οι ενδείξεις:
   – Στη στήλη 10 «Ειδικών Συνθηκών» του Πίνακα 1 αναγράφεται ο κωδικός αριθμός 89.
   – Στη στήλη 30 «Το ακίνητο είναι ηλεκτροδοτούμενο» του Πίνακα 1 αναγράφεται η ένδειξη «Οχι» για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ή, αν αναγραφεί η ένδειξη «Ναι», συμπληρώνεται ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
   – Στη στήλη 32 «Ειδική Κατηγορία» του Πίνακα 1 συμπληρώνεται ο κωδικός αριθμός 8 «Κενό κτίσμα».
   3. Οικόπεδα εντός ειδικών σχεδίων.
   Για δικαιώματα επί οικοπέδου ή γηπέδου τα οποία βρίσκονται εντός ειδικών σχεδίων χωρικής ανάπτυξης δημοσίων ακινήτων ή εντός σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης μέχρι τη μεταβίβασή τους από τον φορέα της επένδυσης προς τρίτους, συμπληρώνονται επιπλέον στοιχεία για την ένταξή τους στο αντίστοιχο φορολογικό καθεστώς. Ειδικότερα, εάν πρόκειται για οικόπεδο στη στήλη 32 «Ειδική Κατηγορία» του Πίνακα 1 της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) συμπληρώνεται ο κωδικός αριθμός 9, ενώ εάν πρόκειται για γήπεδο, στη στήλη 26 «Ειδική Κατηγορία» του Πίνακα 2 της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) συμπληρώνεται ο κωδικός αριθμός 5.
   Read more...

   730 • 0

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.