Jump to content
 • Novatron
 • Ασφαλιστικά-Φορολογικά

  Ασφαλιστικά-Φορολογικά

  707 ειδήσεις in this category

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Μπαράζ ελέγχων και πλέγμα νέων υπηρεσιών και εργαλείων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, αλλά και τη μεγιστοποίηση των εισπράξεων του δημοσίου περιλαμβάνει το πλάνο της ΑΑΔΕ για το 2021, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση απολογισμού πεπραγμένων την οποία υπέβαλε για το 2020 ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής στον πρόεδρο της Βουλής.
   Παρά την πανδημία και το γεγονός ότι οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ λειτουργούν με το μισό προσωπικό στα γραφεία, τα «μολύβια» των ελέγχων δεν κατεβαίνουν και φέτος έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται:
   23.000 φορολογικοί έλεγχοι από τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες 800 υποθέσεις ερευνών από τις Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης των Δημοσίων Εσόδων 15.000 «ραβασάκια» πράξεων διοικητικού ή εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου κατόπιν διενέργειας ηλεκτρονικών διασταυρώσεων Πλέγμα διασταυρώσεων για εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων 46.720 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από ΔΟΥ και ΥΕΔΔΕ. Παράλληλα, προωθούνται δράσεις όπως:
   Ολοκλήρωση Λειτουργίας myDATA Υποστήριξη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης Διασύνδεση Ταμειακών με ΑΑΔΕ Ψηφιοποίηση Δηλώσεων φορολογίας Κεφαλαίου Ψηφιοποίηση Μητρώου Ανάπτυξη διαδικτυακής Υπηρεσίας (Webservice) με πιστωτικά Ιδρύματα για περιορισμό υπερεισπράξεων. Πίστωση των κεντρικών επιστροφών Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων που είναι ενήμερα χωρίς αίτηση Διαδικασίες και ενέργειες για την αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων Ψηφιακή Σφράγιση και Αποσφράγιση Οχημάτων άλλων χωρών. Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει επίσης νέα εργαλεία επικοινωνίας με τους φορολογούμενους, με την ανάπτυξη εφαρμογής (application) κινητών συσκευών για πρόσβαση σε υπηρεσίες της αλλά και την ολοκλήρωση της ανάπτυξης στο περιβάλλον του ELENXIS των παρακάτω φορολογιών:
   α. Περιβαλλοντικό τέλος πλαστικής σακούλας
   β. Ετήσιο τέλος χώρου καπνιζόντων
   γ. Τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας
   δ. Τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης
   ε. Φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία/ ενοικιαζόμενα δωμάτια.

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Τον χάρτη με τις 81 ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για την διευκόλυνση των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων έδωσε στη δημοσιότητα ο διοικητής της Γιώργος Πιτσιλής.
   Αναλυτικότερα οι ψηφιακές δράσεις της ΑΑΔΕ είναι οι ακόλουθες:
   1.Υπηρεσίες για πολίτες και επιχειρήσεις
   Α. Φορολογικό Μητρώο
   1. ΕΚΔΟΣΗ και ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΥ μέσω ταυτοποίησης αριθμού κινητού τηλεφώνου. Αφορά φυσικά πρόσωπα και παρέχεται χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία, μέσω διαλειτουργικότητας με τα πιστωτικά ιδρύματα και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για την ταυτοποίηση του ενδιαφερομένου.
   2. ΕΚΔΟΣΗ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΥ μέσω βιντεοκλήσης (myAADElive). Αφορά φυσικά πρόσωπα, με ταυτοποίησή τους μέσω τηλεδιάσκεψης με εκπρόσωπο της ΑΑΔΕ.
   3. ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. Δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα να προβαίνουν με ηλεκτρονική αίτηση σε αλλαγή της Διεύθυνσης Κατοικίας τους. Εν συνεχεία η ΔΟΥ, χωρίς παρουσία του ενδιαφερόμενου, επεξεργάζεται την αίτηση και εγκρίνει ή απορρίπτει (αναγράφοντας την αιτιολογία απόρριψης) το αίτημα του φορολογούμενου.
   4. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΑΜΩΝ και ΔΙΑΖΥΓΙΩΝ. Άμεσα και εύκολα γίνεται πλέον κεντρικά και αυτόματα, χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία στη ΔΟΥ, η ενημέρωση γάμων και διαζυγίων.
   5. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΖΩΗΣ. Άμεσα ενημερώνεται το Φορολογικό Μητρώο και δεν απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία των συγγενών στη ΔΟΥ.
   6. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΉΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ. Σε καθημερινή βάση γίνεται πλέον κεντρικά και αυτόματα, μέσω διαλειτουργικότητας με την Ελληνική Αστυνομία, η ενημέρωση των ΑΔΤ που αντικαθίστανται ή απενεργοποιούνται (κλοπές, απώλειες).
   7. ΙΒΑΝ για επιστροφές, πιστώσεις. Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μπορούν να δηλώσουν τον λογαριασμό τους, σε μορφή ΙΒΑΝ ώστε σε περίπτωση που προκύπτει επιστροφή φόρου να πραγματοποιείται άμεσα η πίστωση στο λογαριασμό του δικαιούχου. Οι ΙΒΑΝ διασταυρώνονται σε πραγματικό χρόνο με τα Ιδρύματα Πληρωμών ώστε επιβεβαιώνεται ο δικαιούχος/ συνδικαιούχοι. Μέχρι στιγμής, πάνω από 3,77 εκατομμύρια IBAN έχουν δηλωθεί στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του myTAXISnet.
   8. ΜΗΤΡΩΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ, ΜΙΚΡΩΝ ΣΚΑΦΩΝ για την καταχώριση στοιχείων ιδιωτικών και επαγγελματικών πλοίων αναψυχής
   Β. Πληρωμές, Επιστροφές Φόρων, Ρυθμίσεις
   9. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ. Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να παρακολουθούν τις ανοιχτές βεβαιωμένες οφειλές τους (ρυθμισμένες και μη) καθώς και το ιστορικό των πληρωμών τους μέσω Ιδρυμάτων Πληρωμών.
   10. ΠΛΗΡΩΜΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΜΕ ΚΑΡΤΑ ΜΕΣΩ myTAXISnet. Δυνατότητα πληρωμής όλων των βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών με κάρτα πληρωμών μέσω του myTAXISnet, με άμεση ενημέρωση των οφειλών.
   11. ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ν. 4152/2013. Φυσικά Πρόσωπα και Επιχειρήσεις, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών του ν. 4152/2013 (24 ή 48 δόσεις).
   12. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Φ.Π.Α. από άλλες χώρες της Ε.Ε.
   13. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ στην εφαρμογή myTAXISnet
   Γ. Δηλωτικές Υποχρεώσεις
   Εισόδημα
   14. ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ. Μέσω της εφαρμογής Εισοδήματος του TAXISnet, φυσικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν την αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), τα συνυποβαλλόμενα έντυπα Ε2 και Ε3 καθώς και τροποποιητικές δηλώσεις από το φορολογικό έτος 2015 και μετά.
   15. ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. Τα Νομικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής.
   16. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΛΗΤΕΩΝ ΦΟΡΩΝ. Επιχειρήσεις, Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις παρακρατουμένων φόρων μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής. Συγκεκριμένα:
   – Μισθωτή Εργασία και Συντάξεις
   – Επιχειρηματική Δραστηριότητα (παρακράτηση & προκαταβολή)
   – Μερίσματα, Τόκοι και Δικαιώματα
   – Εισόδημα από αμοιβές πληρωμάτων εμπορικού ναυτικού
   – Φόρος αμοιβών αρχιτεκτόνων – μηχανικών
   – Φόρος Εισοδήματος εργοληπτών κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων και ενοικιαστών δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή λιμενικών προσόδων
   – Δήλωση από φορείς Γενικής Κυβέρνησης κατά την προμήθεια κάθε είδους αγαθών ή παροχής υπηρεσιών
   – Προσωρινή δήλωση απόδοσης φόρου και τελών χαρτοσήμου (προσωρινή ΦΜΥ) (ν. 2238/1994)
   – Οριστική ΦΜΥ (Ε7) για τα έτη 2006 έως 2014
   – Β΄ Αντίτυπο βεβαιώσεων αποδοχών
   – Οριστική δήλωση αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα (Ε20) οικονομικού Έτους 2014
   – Οριστική δήλωση εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις (Ε21) οικ. Έτους 2014.
   17. ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ, ΑΜΟΙΒΩΝ και ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ. Από την υπηρεσία αυτή, οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν κατάσταση βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα.
   18. ΧΩΡΙΣΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΖΥΓΩΝ και μελών συμφώνου συμβίωσης. Από την υπηρεσία αυτή, οι έγγαμοι φορολογούμενοι, μπορούν να γνωστοποιήσουν την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης συζύγων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2021. Μετά την προθεσμία αυτή δεν είναι δυνατή η ανάκληση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης.
   Οχήματα
   19. ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ (myCAR). Ο ιδιοκτήτης μπορεί να δει την κατάσταση των οχημάτων ιδιοκτησίας του, να θέσει το όχημα σε ακινησία ή κυκλοφορία με ψηφιακή αίτηση και χωρίς κατάθεση πινακίδων στη ΔΟΥ και να λάβει την ειδοποίηση πληρωμής Τελών Κυκλοφορίας για τα οχήματά του.
   Περιουσία
   20. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (myProperty): Μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, μπορούν να υποβάλλονται ψηφιακά οι περισσότερες περιπτώσεις δήλωσης Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων.
   21. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΥ (Ε9). Μέσα από το ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου, τα Φυσικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010 και μετά. Παρέχεται η δυνατότητα εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος ΦΑΠ για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξη Διοικητικού προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2014 και μετά, εφόσον έχουν εκδοθεί. Τα Νομικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2011 και μετά.
   22. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ. Από αυτήν την εφαρμογή ο πολίτης μπορεί να υποβάλλει/να δει/να αποδεχτεί δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης για την ακίνητη περιουσία. Με την ολοκλήρωση της υποβολής θα εκτυπώνεται «ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ»
   23. ΔΗΛΩΣΗ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ και ΜΗΤΡΩΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ. Από την υπηρεσία αυτή οι φορολογούμενοι μπορούν να καταχωρήσουν το εκμισθωμένο ακίνητο στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής καθώς επίσης και να υποβάλουν τη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής.
   24. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 15% (ΕΦΑ).
   ΦΠΑ
   25. ΔΗΛΩΣΗ ΦΠΑ VIES. Από την υπηρεσία αυτή, οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν:
   – τις εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές Περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α. που αφορούν σε φορολογικές περιόδους από 01/01/2011 και εφεξής.
   – τις εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές εκκαθαριστικές δηλώσεις Φ.Π.Α. που αφορούν στα έτη Αναφοράς 2010 έως 2013.
   – τους εμπρόθεσμους και εκπρόθεσμους αρχικούς Πίνακες VIES που αφορούν σε φορολογικές περιόδους από 01/01/2011 και εφεξής καθώς και τους διορθωτικούς Πίνακες από 01/01/2010 και εφεξής.
   Λοιπές δηλώσεις
   26. ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΟΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ.
   27. ΔΗΛΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΜΕΝΟΥ ΣΕ ΕΥΡΩ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ. Υπηρεσία μέσω της οποίας υποβάλλεται από τις επιχειρήσεις δήλωση εισφοράς επί του ετήσιου συνολικού εισαγόμενου και μετατρεπόμενου σε ευρώ συναλλάγματος και εισαγόμενου ποσού.
   28. ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΟΛ 1077/2012 και ΠΟΛ 1033/2014 όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν. Από την υπηρεσία αυτή, οι επιχειρήσεις μπορούν να ανακτήσουν τυχόν υποβληθείσες καταστάσεις στοιχείων Δημόσιων Θεραπευτηρίων και Ταμείων Ασφάλισης και να υποβάλλουν ή να ανακτήσουν τυχόν υποβληθείσες καταστάσεις:
   – Στοιχείων Ιδιωτικών Θεραπευτηρίων
   – Στοιχείων Επιχειρήσεων Ιδιωτικής Ασφάλισης
   – Στοιχείων Εταιρειών Ύδρευσης
   – Στοιχείων Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων
   – Δικαιούχων αποζημίωσης από αιτία ατυχήματος που υποβάλλεται από Επιχειρήσεις Ιδιωτικής Ασφάλισης.
   29. ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ πελατών προμηθευτών και συναλλαγών – ΜΥΦ.
   30. ΤΕΛΗ και ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ (περιβαλλοντικό τέλος πλαστικής σακούλας, απόδοση φόρου ασφαλίστρων, δήλωση απόδοσης φόρου διαμονής και άλλα).
   31. ΕΦΑΡΜΟΓΗ eTEPAI για την επιβολή Τέλους Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων (ΤΕ.Π.Α.Η.) σε όλα τα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων ιδιωτικά και επαγγελματικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, άνω των επτά μέτρων, ανεξάρτητα από τη σημαία τους.
   Δ. Πιστοποιητικά – Ενημερώσεις
   32. ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ από τη ΔΟΥ στη θυρίδα του πολίτη στην εφαρμογή myTAXISnet.
   33. ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ Ε1 και ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ ΦΟΡΟΥ. Ο φορολογούμενος που έχει πιστοποιηθεί από το TAXISnet, μπορεί να εκτυπώσει τις Δηλώσεις Ε1 και τα Εκκαθαριστικά Σημειώματα Φόρου Εισοδήματος για τα οικονομικά έτη 2003 έως και 2013, την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου για το οικονομικό έτος 2014 και την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου για τα φορολογικά έτη από το 2014 και μετά, ανεξάρτητα αν έχουν υποβληθεί στη ΔΟΥ ηλεκτρονικά.
   34. ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΠΡΑΞΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΝΦΙΑ, για τα έτη 2014 και μετά.
   35. ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΝΦΙΑ. Τα Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα, μπορούν να εκδώσουν Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. (άρθρο 54Α νόμου 4174/2013).
   36. ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ
   36.1. ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΗ ΧΡΗΣΗ. Φυσικά Πρόσωπα και Επιχειρήσεις, μπορούν μέσω TAXISnet να εκδώσουν αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για κάθε νόμιμη χρήση εφόσον δεν έχουν οφειλές ή οι οφειλές τους είναι μη ληξιπρόθεσμες ή έχουν ρύθμιση η οποία είναι ενήμερη.
   36.2. ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.
   36.3. ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ | ΜΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.
   36.4. ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ. Μπορεί να ελεγχθεί η εγκυρότητα ενός αποδεικτικού ενημερότητας που έχει εκδοθεί από τη ΔΟΥ ή από το TAXISnet.
   37. ΔΗΛΩΣΗ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να δηλώσουν τον μοναδικό λογαριασμό, με τη μορφή ΙΒΑΝ, στον οποίο οι καταθέσεις είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ.
   38. ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ λόγω ένταξης στη ρύθμιση των ν.4611&4621/2019 (ρύθμιση 120 δόσεων).
   39. ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, αναγκαίο για τις μεταβιβάσεις οχημάτων.
   40. ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ μέσω της εφαρμογής myTAXISnet
   Ε. Οικονομική στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων
   41. ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ myBusinessSupport. Δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει κάθε είδους ενισχύσεις των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας του COVID-19, όπως:
   41.1. ΑΙΤΗΣΗ για ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ (1 έως 5)
   41.2. ΑΙΤΗΣΗ για ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ (1 έως 6)
   41.3. ΑΙΤΗΣΗ για ΚΟΜΙΣΤΕΣ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ. Μέσω της εφαρμογής αυτής έχουν τη δυνατότητα οι κομιστές αξιογράφων των οποίων οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής έχουν ανασταλεί κατά εβδομήντα πέντε (75) ημέρες, από την αναγραφόμενη ημερομηνία του αξιογράφου, να δηλώσουν τα στοιχεία αυτών των αξιογράφων και να υπαχθούν στις ρυθμίσεις των άρθρων 1 και 2 (Αναστολή καταβολής ΦΠΑ υπό προϋποθέσεις και Αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων) της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π).
   41.4. ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ & ΕΞΟΔΩΝ για την την ένταξη στο Μηχανισμό ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ του Υπουργείου Εργασίας
   41.5. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ για την Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή
   42. ΔΗΛΩΣΗ COVID ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ για την υποστήριξη της λήψης ενισχύσεων λόγω μείωση ενοικίων, μηνών Μαρ 2020 – Μαρ 2021.
   43. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ κατανάλωσης καυσίμων θέρμανσης (myΘέρμανση).
   ΣΤ. Άλλες υπηρεσίες
   44. ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΝΔΙΚΟΦΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ κατά πράξεων της Φορολογικής Αρχής.
   45. ΦΟΡΟΛΟΤΑΡΙΑ. Μηνιαίες δημόσιες κληρώσεις, στις οποίες οι πολίτες συμμετέχουν με βάση τις δαπάνες που πραγματοποιούν με τραπεζικά μέσα πληρωμής.
   2. Υπηρεσίες για επιχειρήσεις
   46. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ (myDATA). Μέσω αυτής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η ΑΑΔΕ εισάγει τα ηλεκτρονικά βιβλία στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Τα Ηλεκτρονικά Βιβλία ΑΑΔΕ αποτελούν ένα πολύ σημαντικό βήμα ψηφιακού μετασχηματισμού της Φορολογικής Διοίκησης και της σχέσης της με τις επιχειρήσεις. Στόχος είναι πρωτίστως η εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, παρέχοντας μια πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, που θα οδηγήσει σε αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και θα τις απαλλάξει από υποχρεώσεις που έχουν σήμερα. Μαζί με τη μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων, τα ηλεκτρονικά βιβλία ΑΑΔΕ ενισχύουν τη διαφάνεια των συναλλαγών, προσφέροντας ένα ψηφιακό περιβάλλον συνεργασίας των επιχειρήσεων για την τιμολόγηση των αγαθών και των υπηρεσιών. Επίσης, εδραιώνουν την αξιοπιστία στη σχέση της Φορολογικής Διοίκησης με τις επιχειρήσεις και λειτουργούν ως μηχανισμός οικειοθελούς συμμόρφωσης και πρόληψης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, αλλά και διευκόλυνσης των συνεπών επιχειρήσεων στην επιστροφή των φόρων που δικαιούνται.
   47. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΗΤΡΩΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Με τη χρήση αυτής της υπηρεσίας, τα νομικά πρόσωπα, οι νομικές οντότητες, και τα φυσικά πρόσωπα με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα μπορούν να αναζητήσουν βασικές πληροφορίες, προκειμένου να διακριβώσουν τη φορολογική ή την επαγγελματική υπόσταση άλλων νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων ή φορολογουμένων/ φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. H υπηρεσία στοχεύει στην καταπολέμηση της έκδοσης πλαστών και εικονικών στοιχείων από φορολογικά ανύπαρκτα πρόσωπα.
   48. ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΩΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΤΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΤΟΥ
   α) Ο «Αγοραστής» έχει τη δυνατότητα να εγγραφεί και να συμπληρώσει τα στοιχεία του και των εκπροσώπων του για να πραγματοποιήσει συναλλαγές σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39α, παρ. 5 του Κώδικα ΦΠΑ, δηλαδή να αγοράσει κινητά, κονσόλες παιχνιδιών, laptop και tablet χωρίς να καταβάλετε ΦΠΑ στον «Πωλητή».
   β) Ο «Πωλητής» έχει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει την ιδιότητα του αγοραστή ως υποκειμένου με δικαίωμα έκπτωσης των εισροών και τη δυνατότητα του «Εκπροσώπου» να πραγματοποιήσει τη συναλλαγή εκ μέρους του αγοραστή, καθώς και να αποτυπώσει μια συναλλαγή του άρθρου 39α.
   49. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ. Διαδικτυακή υπηρεσία (web service) που παρέχει την απαιτούμενη λειτουργικότητα (API) για την αποθήκευση και διαχείριση φορολογικών πιστοποιητικών από πιστοποιημένους χρήστες. Το API αυτό δεν παρέχει κάποια διεπαφή χρήστη (User Interface), αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί από άλλες εφαρμογές για να αναπτυχθεί το απαιτούμενο περιβάλλον. Οι τελικοί χρήστες της υπηρεσίας πρέπει να είναι πιστοποιημένοι χρήστες TAXISnet.
   50. ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ. Φάσμα υπηρεσιών που παρέχουν τη δυνατότητα στους Οικονομικούς Φορείς να χρησιμοποιούν τη λειτουργικότητα του ICISnet, μέσω της ανταλλαγής και λήψης σχετικών μηνυμάτων. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες αφορούν συναλλαγές παραστατικών για τα παρακάτω υποσυστήματα:
   • Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) – EMCS (Excise Movement and Control System)
   • Δηλωτικών – ICS (Import Control System),
   • Εισαγωγών
   • Εξαγωγών – ECS (Export Control System),
   • Διαμετακόμισης -NCTS (New Computerized Transit System)
   Αναλυτικότερα, οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι οι ακόλουθες:
   50.1. Αποστολή/Υποβολή Τελωνειακών Παραστατικών με την μορφή μηνυμάτων XML προς τα διαφορετικά υποσυστήματα του ICISnet για την εκκίνηση των τελωνειακών συναλλαγών.
   50.2. Αναζήτηση και λήψη κινήσεων μηνυμάτων Τελωνειακών Παραστατικών βάσει MRN, LRN ή ARC.
   50.3. Αναζήτηση και λήψη κινήσεων μηνυμάτων Τελωνειακών Παραστατικών βάσει διαστήματος ημερομηνιών.
   50.4. Παροχή ώρας που παρέχεται υποβοηθητικά προς τα συστήματα συναλλασσόμενων με σκοπό τον συγχρονισμό τους με τα συστήματα της ΑΑΔΕ για τις ανάγκες Διενέργειας Τελωνειακών Συναλλαγών.
   51. ΕΚΔΟΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΓΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ. Υπηρεσία του υποσυστήματος Ηλεκτρονικών πληρωμών ICISnet η οποία εκδίδει και παρέχει ταυτότητες πληρωμής για τα διάφορα τελωνειακά παραστατικά.
   52. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ-ΕΚΡΟΩΝ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ. Μέσω μίας δέσμης υπηρεσιών δίνεται η δυνατότητα αποστολής των δεδομένων που συγκεντρώνονται στα τοπικά συστήματα εισροών εκροών από τα πρατήρια υγρών καυσίμων και αφορούν: έλεγχο σύνδεσης, ερώτημα για αριθμούς εγγραφής, αλλαγή τιμής, καταγραφή σύνδεσης, ενημέρωση λογισμικού, αποστολή συναγερμών, αποστολή ισοζυγίων, αποστολή παραδόσεων, αποστολή ελέγχου λιτρομέτρησης, αποστολή αποδείξεων, αποστολή στάθμης δεξαμενών και ενημέρωση έκδοσης λογισμικού.
   53. ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ. Χρησιμοποιείται από Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών που ελέγχουν κατά πόσο ένας λογαριασμός έχει δηλωθεί ως επαγγελματικός
   3. Υπηρεσίες Διαλειτουργικότητας
   54. ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΜΗΤΡΩΟΥ (G2G Web Service) για πολίτες και φορείς Δημόσιας Διοίκησης. Χρησιμοποιείται ήδη από πληθώρα φορέων της δημόσιας διοίκησης, όπως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, πλήθος Υπουργείων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, η Διαύγεια, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, η Γενική Γραμματεία Εμπορείου, κλπ.
   55. ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ. Χρησιμοποιείται από τα Πιστωτικά Ιδρύματα για την υποστήριξη και αυτοματοποίηση της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.
   56. ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ. Μέσω της υπηρεσίας μπορεί να γίνει έλεγχος εάν έχουν πληρωθεί τα Τέλη Κυκλοφορίας για ένα συγκεκριμένο όχημα. Η υπηρεσία αναπτύχθηκε για την Ελληνική Αστυνομία.
   57. ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΧΡΗΣΤΩΝ ΜΕΣΩ ΚΩΔΙΚΩΝ TAXISnet (OAuth). Μέσω της υπηρεσίας είναι δυνατή η χρήση κωδικών TAXISnet για αυθεντικοποίησης χρηστών από συστήματα τρίτων φορέων του δημοσίου. Χρησιμοποιείται από πληθώρα φορέων.
   58. ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΑΑΔΕ σε φορέα είσπραξης. Χρησιμοποιείται από τα Πιστωτικά Ιδρύματα για τον έλεγχο πληρωμής της ΑΑΔΕ προς τους φορείς είσπραξης δημοσίων εσόδων.
   59. ΕΝΑΡΞΗ ΜΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ για τις Υπηρεσίες μίας Στάσης του ΓΕΜΗ, προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να πραγματοποιήσει σύσταση εταιρείας οποιασδήποτε νομικής μορφής.
   60. ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ. Πρόκειται για υπηρεσία του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής μέσω της οποίας μπορεί να γίνει επιβεβαίωση γνησιότητας νομιμοποιητικών εγγράφων μεταναστών.
   61. ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ΚΕΑ). Ελέγχεται αν πληρούνται τα εισοδηματικά & περιουσιακά κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα χορήγησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ΚΕΑ).
   62. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΜΕΤΤΕΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ. Ελέγχεται αν πληρούται το εισοδηματικό κριτήριο μοριοδότησης για το δικαίωμα μετεγγραφής.
   63. ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ. Σκοπός της υπηρεσίας ο υπολογισμός εισοδηματικού κριτηρίου – εισοδηματικής κλίμακας για την ένταξη στο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης επιμελών φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
   64. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ. Σκοπός της υπηρεσίας η επιβεβαίωση του οικονομικού κριτηρίου οικογενειακού εισοδήματος για τη χορήγηση του επιδόματος.
   65. ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ. Σκοπός της υπηρεσίας η διασταύρωση ανασφάλιστων οχημάτων.
   66. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΜΩΝ. Ελέγχεται αν πληρούνται τα εισοδηματικά & περιουσιακά κριτήρια για την πρόσβαση των ανασφαλίστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
   67. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΟΑΕΔ. Σκοπός της υπηρεσίας ο υπολογισμός εισοδήματος και η ένταξη σε εισοδηματική κλίμακα.
   68. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΙΙ. Σκοπός της υπηρεσίας είναι η επιβεβαίωση οικονομικών στοιχείων ωφελούμενου του προγράμματος και επιβεβαίωση στοιχείων του ακινήτου.
   69. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ. Ελέγχεται αν πληρούνται τα εισοδηματικά & περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος.
   70. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ. Ελέγχεται αν πληρούνται τα οικονομικά κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα ΚΟΤ.
   71. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ. Σκοπός της υπηρεσίας είναι ο υπολογισμός του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος για τη χορήγηση του επιδόματος.
   72. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Σκοπός της υπηρεσίας η πιστοποίηση των στοιχείων των δικαιούχων του Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους (Α.ΝΗ.ΚΟ.).
   73. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΕΓΗΣ. Σκοπός χρήσης της υπηρεσίας αν πληρούνται τα εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος.
   74. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ ΣΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ. Διασταύρωση ορθότητας καταχωρηθέντων στοιχείων ιδιοκτησίας που επιτρέπουν τη σαφή αναγνώριση όλων των αγροτεμαχίων της εκμετάλλευσης των παραγωγών που επιθυμούν να υποβάλλουν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης.
   75. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ. Σκοπός της υπηρεσίας η ταυτοποίηση των αιτούντων στη Δράση Εναρμόνισης Οικογενειακής Επαγγελματικής Ζωής και η διασταύρωση των οικονομικών και άλλων στοιχείων τους.
   76. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΤΡΩΟΥ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ SUPERFAST BROADBAND ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. Σκοπός της υπηρεσίας είναι η πιστοποίηση/ταυτοποίηση δικαιούχων της δράσης Superfast Broadband για κουπόνι γρήγορου Ίντερνετ.
   77. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ. Μέσω της υπηρεσίας αυτής η ΗΔΙΚΑ χρησιμοποιεί τα διαβιβαζόμενα από την ΑΑΔΕ στοιχεία για λογαριασμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου να ελέγχει τις προϋποθέσεις χορήγησης τους επιδόματος γέννησης στους ενδιαφερόμενους.
   78. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ για χρήση τους, σε εφαρμογή για πολίτες και υπαλλήλους των ΟΤΑ.
   79. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ για την εφαρμογή του προγράμματος «Τουρισμός για όλους».
   80. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ για την υλοποίηση του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
   81. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΔΙΧ. Χρησιμοποιείται στις αιτήσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, της προστασίας κύριας κατοικίας, και το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ επιδότησης δανείων κύριας κατοικίας για πληγέντες της πανδημίας COVID-19

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Με την εγκύκλιο 23/2021 του e-ΕΦΚΑ κοινοποιούνται οι διατάξεις των άρθρων 39-41 του Ν.4756/2020 με τις οποίες ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας (ΑΑΕ) ή Βεβαίωσης Οφειλής (ΒΟ) για την μεταβίβαση ακινήτου ή την σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού και οι ενέργειες διασφάλισης οφειλών.
   Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν.4611/2019 - όπως ισχύουν μετά την τροποποίησή τους από τις διατάξεις του άρθρου 40 του Ν.4756/2020 - καθώς και του άρθρου 3 της υπ΄ αρ. 15435/913/23-4-2020 Υπουργικής Απόφασης «Διαδικασία χορήγησης και περιεχόμενο του Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας και της Βεβαίωσης Οφειλής του e-Ε.Φ.Κ.Α.» (ΦΕΚ Β΄ 1559) προβλέπεται γενικά ότι το υπόχρεο πρόσωπο απαιτείται να είναι ασφαλιστικά ενήμερο για τη χορήγηση ΑΑΕ για οποιαδήποτε πράξη ή συναλλαγή του άρθρου 23 του Ν.4611/2019
   Ασφαλιστικά ενήμεροι θεωρούνται:
   Τα φυσικά πρόσωπα, υποκείμενα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, τα οποία δεν έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές προς:
   • τον Ε.Φ.Κ.Α.
   • το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) και
   • τον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ). Οι εργοδότες, οι οποίοι κατά την ημερομηνία έκδοσης του ΑΑΕ, δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον Ε.Φ.Κ.Α., το Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. και τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. και έχουν υποβάλει τις απαιτητές Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ). Οι ανάδοχοι ή οι εργολάβοι δημοσίων έργων, όπως ορίζεται από την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, καθώς και αυτών που ενεργούν κάθε φορά πληρωμές με εντολή ή εξουσιοδότηση των πιο πάνω, οι οποίοι δεν οφείλουν εισφορές για το έργο για το οποίο χορηγείται το ΑΑΕ ούτε και ως εργοδότες στον ΕΦΚΑ. Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που είναι υπόχρεοι εργοδότες ιδιωτικών οικοδομικών και τεχνικών έργων και δεν οφείλουν εισφορές στον ΕΦΚΑ από το έργο, για το οποίο χορηγείται το αποδεικτικό. Ασφαλιστικά ενήμεροι θεωρούνται επίσης τα προαναφερόμενα πρόσωπα ακόμα και όταν οφείλουν, αρκεί να έχουν διακανονίσει τις ασφαλιστικές τους οφειλές σε δόσεις, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, και να τηρούν τους όρους του διακανονισμού.
   Ο παραπάνω γενικός κανόνας δεν ισχύει όταν η αιτία έκδοσης του ΑΑΕ είναι η μεταβίβαση ακινήτου ή η σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ΄ αυτού, δεδομένου ότι για τις εν λόγω συναλλαγές προβλέπονται ειδικές προϋποθέσεις με τις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν.4611/2019 - όπως ισχύουν μετά την τροποποίησή τους από τις διατάξεις του άρθρου 41 του Ν.4756/2020.
   Ειδικότερα:
   • Για τις δικαιοπραξίες με τίμημα, η ρύθμιση της οφειλής είναι προαιρετική λόγω της δυνατότητας παρακράτησης του τιμήματος έναντι αυτής ενώ η ρύθμιση της οφειλής καθίσταται υποχρεωτική μόνο όταν ο οφειλέτης επιθυμεί να λάβει ΑΑΕ για να καρπωθεί το τίμημα.
   Αντίθετα:
   • Για τις δικαιοπραξίες χωρίς τίμημα, η ρύθμιση της οφειλής είναι προαιρετική, αλλά η διασφάλιση της οφειλής είναι υποχρεωτική.
   Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 39-41 του Ν.4756/2020 (ΦΕΚ Α΄235) σχετικά με τη διαδικασία διασφάλισης των οφειλών για τη χορήγηση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας (ΑΑΕ) και Βεβαίωσης Οφειλής (ΒΟ) για την μεταβίβαση ακίνητου ή την σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού.
   Λήψη Εγκυκλίου   Λήψη ΦΕΚ Α235/2020   Υπόδειγμα ΒΔ1   Υπόδειγμα ΒΔ2   Υπόδειγμα ΒΔ3

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Ξεκίνησε η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) του υπουργείου Οικονομικών, για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2», το οποίο προσφέρει στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.
   Το νέο πρόγραμμα καλύπτει τόσο πληττόμενες επιχειρήσεις (μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών-επιτηδευματιών) που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές υποχρεώσεις τους.
   Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι τα εξής:
   Επιδότηση μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες. Επιδότηση τόσο του κεφαλαίου όσο και των τόκων του δανείου. Επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν μέχρι και το 90% της μηνιαίας δόσης. Επιδότηση δόσης μέχρι και 80% για επιχειρήσεις που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προκειμένου να τα ρυθμίσουν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Βασική προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα είναι τα έσοδα της επιχείρησης το έτος 2020 να ήταν μειωμένα κατά τουλάχιστον 20%, συγκριτικά με το έτος 2019.
   Οι δικαιούχοι του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2», μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ (http://www.keyd.gov.gr/ ή http://ofeiles.gov.gr) έως τις 9 Μαΐου 2021, μέσω μιας απλής διαδικασίας, δίχως να απαιτείται η συνυποβολή δικαιολογητικών για δεδομένα και πληροφορίες που είναι ήδη διαθέσιμες στις βάσεις δεδομένων Δημοσίου, τραπεζών και διαχειριστών δανείων.
   Η συνεισφορά του Δημοσίου για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα ανέρχεται στα εξής ποσοστά:
   Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια:
   Στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.
   Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια:
   Στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.
   Η διαδικασία της κρατικής επιδότησης περιλαμβάνει τα ακόλουθα πέντε βήματα:
   1ον. Υποβολή αίτησης: Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ του Υπουργείου Οικονομικών (http://www.keyd.gov.gr/ ή http://ofeiles.gov.gr).
   2ον. Έλεγχος επιλεξιμότητας: Στις υποψήφιες προς επιδότηση επιχειρήσεις θα διενεργηθούν ηλεκτρονικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων, με σκοπό να διαπιστωθεί αν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
   3ον. Έγκριση επιδότησης: Εφόσον η επιχείρηση πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας, εκδίδεται από την ΕΓΔΙΧ ηλεκτρονική Απόφαση Έγκρισης Επιδότησης και κοινοποιείται ηλεκτρονικά στην επιλέξιμη επιχείρηση, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Ο οφειλέτης ειδοποιείται μέσω e-mail.
   4ον. Ρύθμιση δανείων: Σε περίπτωση που η επιλέξιμη επιχείρηση διατηρεί μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με τη συνεργαζόμενη τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείων της, ώστε να προβεί σε ρύθμιση των οφειλών της.
   5ον. Καταβολή επιδότησης: Το χρονικό σημείο καταβολή της επιδότησης έχει ως εξής: α) στις περιπτώσεις που το επιχειρηματικό δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά την έγκριση της επιδότησης, β) στις περιπτώσεις που το επιχειρηματικό δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά τη σύναψη σύμβασης ρύθμισης δανείου με τη συνεργαζόμενη τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείου της. Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις, η πληρωμή πραγματοποιείται την τελευταία εργάσιμη ημέρα εκάστου μήνα.
   Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να λάβουν επιπλέον ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά του Προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2» και τα κριτήρια επιλεξιμότητας, μπορούν να απευθυνθούν στα 50 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της ΕΓΔΙΧ που λειτουργούν πανελλαδικά, κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 213.212.5730.

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Φοροαπαλλαγές σε φυσικά πρόσωπα για ενεργειακό, λειτουργικό αλλά και αισθητικό «λίφτινγκ» ακινήτων, με στόχο τον περιορισμό της εκτεταμένης φοροδιαφυγής που παρατηρείται στα συναφή επαγγέλματα, φέρνει υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, την οποία υπογράφουν επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής.  
   Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, που τελεί στο πλαίσιο του φορολογικού νόμου 4646/2019, για κάθε φυσικό πρόσωπο που πραγματοποιεί εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης ακινήτου, θα μπορεί στο εξής το 40% των χρημάτων που θα καταβάλλει σε κάθε έτος της περιόδου 2020-2022 να εκπίπτει από τις οφειλές φόρου εισοδήματος των τεσσάρων ετών που έπονται του έτους καταβολής των εξόδων. Το ανώτατο όριο για το ύψος των δαπανών είναι 16.000 ευρώ, άρα το μέγιστο ποσό έκπτωσης φόρου που θα δικαιούται ένας ιδιοκτήτης συνολικά την τετραετία θα φθάνει τις 6.400 ευρώ (1.600 ευρώ κατ’ έτος). 
   Η απόφαση στοχεύει ευθέως στον περιορισμό της εκτεταμένης φοροδιαφυγής που παρατηρείται στα συναφή με την κάθε είδους αναβάθμιση της οικίας επαγγέλματα, γι’ αυτό και για τον υπολογισμό της έκπτωσης θα λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες εργασιών και όχι τα έξοδα προμήθειας υλικών. Για την απόδειξη πραγματοποίησης των δαπανών θα πρέπει να υπάρχουν νόμιμα παραστατικά και η εξόφληση να έχει γίνει ηλεκτρονικά ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών. Προϋπόθεση για να ισχύσει η έκπτωση είναι τα κτίρια να μην έχουν ενταχθεί σε «Εξοικονομώ» και ότι δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης στο μέλλον.
   Στις επιλέξιμες ενεργειακές δαπάνες περιλαμβάνονται:
   τοποθέτηση θερμομόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων, υαλοπινάκων και παντζουριών, εγκατάσταση ή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης καθώς και των αναγκαίων υποδομών, εγκατάσταση ελέγχου του συστήματος θέρμανσης/ψύξης, εγκατάσταση συστήματος αυτοπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με ενεργειακό συμψηφισμό, καθώς και συστημάτων αποθήκευσης με μπαταρίες όταν συνδυάζονται με φωτοβολταϊκά συστήματα, εγκατάσταση συστήματος παραγωγής ζεστού νερού με χρήση ΑΠΕ, εγκατάσταση συστήματος μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας, αναβάθμιση φωτισμού κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας κ.λπ. Από τις αισθητικές – λειτουργικές δαπάνες μπορούν να καλυφθούν εργασίες για τοποθέτηση ή αντικατάσταση υδραυλικής και ηλεκτρικής εγκατάστασης, αναβάθμιση ή εγκατάσταση ανελκυστήρα, συντήρηση ή επισκευή στέγης, αλλαγή ή επισκευή δαπέδου, εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, επισκευή τοιχοποιίας και βάψιμο του κτιρίου εσωτερικά ή εξωτερικά, τοποθέτηση σταθερών ή κινητών συστημάτων σκίασης. 
   Εως τα τέλη του 2022
   Οι επιλέξιμες δαπάνες αναγνωρίζονται για τη μείωση του φόρου εφόσον πραγματοποιούνται έως το τέλος του 2022 και δεν έχουν εκπέσει ως δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρηματικής δραστηριότητας.  Δικαιούχοι της μείωσης φόρου είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα ψιλής κυριότητας επί ακινήτου, με την προϋπόθεση ότι το χρησιμοποιούν είτε ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία είτε ως έδρα ή υποκατάστημα για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους. Στην περίπτωση δαπανών που αφορούν εργασίες σε κοινόχρηστους χώρους, οι οποίες εξοφλούνται από τον διαχειριστή μιας πολυκατοικίας, ή σε συγκρότημα κτισμάτων, αυτές θα λαμβάνονται υπόψη για κάθε δικαιούχο βάσει των χιλιοστών συνιδιοκτησίας.

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Πάνω από 10 ηλεκτρονικές υπηρεσίες στη διάθεση των λογιστών και των φοροτεχνικών παρέχονται πλέον από τον e-ΕΦΚΑ, σε μια προσπάθεια δραστικής μείωσης των επισκέψεων στα φυσικά υποκαταστήματα του φορέα και σημαντικής αύξησης της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης.
   Σύμφωνα με τον φορέα, ήδη από τις αρχές του 2020 και πριν από την πανδημία, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ είχε αποφασίσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, δίνοντας ώθηση στην ταχεία υλοποίηση νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που απευθύνονται τόσο σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες όσο και σε συνταξιούχους, αγρότες, αλλά και λογιστές-φοροτεχνικούς. Ειδικά, οι τελευταίοι, όπως επισημαίνει ο φορέας, έρχονται σε καθημερινή επαφή με τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ για συναλλαγές που αφορούν τόσο τους πελάτες τους όσο και τους ίδιους ως ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και ο προσανατολισμός της διοίκησης του φορέα ήταν από την πρώτη στιγμή να στηριχθεί το έργο τους με ψηφιακά μέσα.
   Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης, «η συνεργασία των λογιστών και των φοροτεχνικών με το φορέα είναι σημαντική και πολυεπίπεδη, όπως επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), με αντικείμενο τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ. Αποτελεί ισχυρή δέσμευση να διευκολύνουμε την εργασία και την καθημερινότητά τους. Γι’ αυτόν το λόγο, έχουμε δημιουργήσει ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αφορούν αποκλειστικά την καλύτερη εξυπηρέτηση των λογιστών και των φοροτεχνικών, μέσω ειδικής καρτέλας στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ».
   Οι υπηρεσίες αυτές εντάσσονται στις 45 συνολικά ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχει ο e-ΕΦΚΑ και προσφέρουν άμεση διεκπεραίωση ενός αιτήματος, ταχύτητα στην υποβολή των αιτήσεων και 24ωρη ενημέρωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του φορέα, είναι χαρακτηριστικό πως οι ψηφιακές συναλλαγές από νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που αναπτύχθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες, μόνο το μήνα Μάρτιο έφτασαν τις 620.000 και θα ξεπεράσουν τα 7.500.000 μέσα στο 2021. «Αξιοποιώντας στο έπακρο τις νέες διαλειτουργικότητες μεταξύ πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου, που προσφέρονται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), αντικαθιστούν επίσης γραφειοκρατικές διαδικασίες και την ανάγκη προσκόμισης εγγράφων, που με τη σειρά τους προκαλούσαν ταλαιπωρία και καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συναλλαγών με το φορέα» τονίζει ο e-ΕΦΚΑ.
   Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζει τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που υποβοηθούν το έργο των λογιστών και των φοροτεχνικών, υπογραμμίζοντας τα εξής:
   Μέσα στον Μάρτιο, ολοκληρώθηκε το σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που αφορούν την έναρξη/μεταβολή/λήξη ασφάλισης του συνόλου των ασφαλισμένων μη μισθωτών, αντικαθιστώντας μια επίπονη και άκρως γραφειοκρατική διαδικασία, που υποχρέωνε τους ασφαλισμένους σε αλλεπάλληλες επισκέψεις είτε των ίδιων είτε των λογιστών, που τους εκπροσωπούν, στα υποκαταστήματα του φορέα.
   Συγκεκριμένα, παρέχονται:
   – Βεβαίωση υποβολής απογραφικής δήλωσης/επανεγγραφής στις περιπτώσεις έναρξης ατομικής δραστηριότητας για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, που έχουν υποχρέωση έναρξης εργασιών στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και απογράφονται για πρώτη φορά στον e-ΕΦΚΑ ως μη μισθωτοί.
   – Βεβαίωση υποβολής απογραφικής δήλωσης/βεβαίωση επανεγγραφής για μετόχους ή υπευθύνους νομικών προσώπων που οφείλουν, λόγω αυτής τους της ιδιότητας, να ασφαλιστούν στον e-ΕΦΚΑ.
   – Απογραφή φυσικού προσώπου στο μητρώο εργοδοτών για πολίτες που προτίθενται να απασχολήσουν προσωπικό ως εργοδότες.
   – Μεταβολή δραστηριότητας στις περιπτώσεις επέκτασης ή διακοπής Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
   – Λήξη ασφάλισης στις περιπτώσεις διακοπής ατομικής δραστηριότητας για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
   – Χορήγηση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας για φυσικά και νομικά πρόσωπα
   Η ηλεκτρονική χορήγηση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας τόσο για τα νομικά όσο και για τα φυσικά πρόσωπα είναι επίσης μια σημαντική υπηρεσία που απλοποιεί την καθημερινότητα των λογιστών και των φοροτεχνικών.
   Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, μισθωτοί ασφαλισμένοι, συνταξιούχοι, λοιποί ιδιώτες, καθώς και οι επιχειρήσεις (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) απογεγραμμένες και μη στο μητρώο εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων του e-ΕΦΚΑ, μπορούν είτε οι ίδιοι είτε μέσω των λογιστών τους να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση χορήγησης αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας και να την λάβουν ψηφιακά, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις την ίδια στιγμή.
   – Οικονομική καρτέλα εργοδότη. Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, οι πιστοποιημένοι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν οικονομικά στοιχεία που αφορούν στις κινήσεις (χρέωση-πίστωση) για το αιτούμενο χρονικό διάστημα.
   – Ασφαλιστική ικανότητα. Το εν λόγω έγγραφο πιστοποιητικό εκδίδεται ηλεκτρονικά και πιστοποιεί το δικαίωμα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (πάροχοι υγείας, φαρμακεία, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, κτλ).
   – Ηλεκτρονικό αίτημα εξυπηρέτησης/κλείσιμο ραντεβού. Για την περίπτωση που ο λογιστής φοροτεχνικός πρέπει να επισκεφθεί το υποκατάστημα μπορεί πλέον να κλείσει ραντεβού, μέσω της πλατφόρμας www.efka.gov.gr/rv και με απλά βήματα να επιλέξει το υποκατάστημα και το τμήμα που επιθυμεί να εξυπηρετηθεί, καθώς και την ημέρα και την ώρα που τον βολεύει.
   Ο στόχος του e-ΕΦΚΑ είναι η πλήρης ψηφιοποίηση των δομών και των υπηρεσιών του φορέα, ώστε η μετάβαση του πολίτη στα φυσικά υποκαταστήματα να πραγματοποιείται μόνο για τις απολύτως απαραίτητες συναλλαγές που δεν μπορούν να υλοποιηθούν ηλεκτρονικά.
   Παράλληλα με τις παραπάνω νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες λειτουργούν και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΚΕΑΟ, καθώς και η ηλεκτρονική υποβολή ΑΠΔ:
   – Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΚΕΑΟ
   Μέσα από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) παρέχονται μια σειρά από συναλλαγές, όπως πιστοποίηση οφειλετών, ηλεκτρονική ενημέρωση οφειλετών, πίνακας χρεών οφειλέτη, ηλεκτρονική καρτέλα οφειλέτη, υπολογισμός δόσεων ρύθμισης, ρύθμιση οφειλών.
   Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο για το μήνα Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν στο ΚΕΑΟ πάνω από 167.000 συναλλαγές, αξιοποιώντας τις παραπάνω ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
   – Υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ)
   Για πρώτη φορά το 2020 λειτούργησε η ΑΠΔ του Δημοσίου, τακτοποιώντας την ασφάλιση των εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Συνολικά, η ηλεκτρονική υποβολή της ΑΠΔ αποτελεί μια από τις πλέον χρησιμοποιούμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του φορέα, που θωρακίζει το ασφαλιστικό σύστημα από την εισφοροδιαφυγή και την εισφοροαποφυγή και απαλλάσσει τους λογιστές και φοροτεχνικούς από ένα τεράστιο φόρτο εργασίας.
   Το 2020, όπου μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού βρισκόταν σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά πάνω 5 εκατομμύρια ΑΠΔ, ενώ για το μήνα Μάρτιο του 2021 οι ηλεκτρονικές υποβολές ξεπέρασαν τις 342.000.
   Έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία για την επέκταση της υπηρεσίας, ώστε να υποστηρίζει και την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών ΑΠΔ, ένα πάγιο αίτημα του κλάδου των λογιστών και των φοροτεχνικών.
   Αναβάθμιση της ιστοσελίδας του e-ΕΦΚΑ
   Για την καλύτερη πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες αναδιοργανώθηκε ριζικά ο δικτυακός τόπος του e-ΕΦΚΑ. Δημιουργήθηκαν οκτώ ξεχωριστές κατηγορίες ηλεκτρονικών υπηρεσιών ανάλογες με αυτούς που απευθύνονται (συνταξιούχοι, μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, κλπ). Επίσης, δημιουργήθηκε ξεχωριστή καρτέλα ηλεκτρονικών υπηρεσιών για τους λογιστές για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την ευκολότερη διεκπεραίωση των συναλλαγών τους με το φορέα» σημειώνει ο e-ΕΦΚΑ.

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Μέχρι τις 19 Απριλίου υποβάλλονται στην πλατφόρμα τα στοιχεία για την υποβολή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην επιστρεπτέα προκαταβολή 7.
   Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, δικαίωμα συμμετοχής στον νέο κύκλο κρατικών δανείων θα έχουν όσες επιχειρήσεις ιδρύθηκαν ως τα τέλη Ιανουαρίου 2021.
   Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να ωφεληθούν ανέρχεται σε 300.000 με περισσότερους από 600.000 εργαζόμενους.
   Η επιστρεπτέα προκαταβολή 7
   Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι εξής επιχειρήσεις:
   α) Oι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), οι Οργανισμοί Λιμένων και οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ που δραστηριοποιούνται στους κλάδους «Υπηρεσίες χιονοδρομικού κέντρου» (ΚΑΔ 93.29.19.07) και «Υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών» (ΚΑΔ 96.04.10.04).
   β) Oι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με εξαίρεση τις ακόλουθες:
   αα) επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από χίλιους (1.000) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Μαρτίου 2021,
   ββ) επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από την 1η Ιανουαρίου του 2020 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή,
   γγ) Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα,
   δδ) επιχειρήσεις που δεν είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων,
   εε) επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Φεβρουαρίου 2021.
   Εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορούν να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις της προηγούμενης παραγράφου οι οποίες:
   α) Είτε δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 κατά την έννοια του Κανονισμού υπ’ αρ. 651/2014 (ΕΕ L 187/26.6.2014) και δεν έχουν στη διάθεσή τους προηγούμενη ενίσχυση η οποία έχει κηρυχθεί ασυμβίβαστη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, κατά την έννοια του Παραρτήματος Ι του Καν. 651/2014, δύναται να υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος ακόμη και αν ήταν προβληματικές στις 31/12/2019, υπό την προϋπόθεση ότι:
   αα) δεν υπάγονται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία και
   ββ) δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης και δεν έχουν ακόμη αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης, ή δεν έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης και υπόκεινται ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης.
   β) Είτε πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού υπ’ αρ. 1407/2013 (ΕΕ L351/1 της 24.12.2013) και δεν έχουν ήδη εξαντλήσει το τιθέμενο στον Κανονισμό ανώτατο όριο, για την τριετία 2019-2021.
   Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» τα κατωτέρω στοιχεία για τους μήνες Ιανουάριο έως και Δεκέμβριο 2020, καθώς και για τους μήνες Ιανουάριο 2021 έως και Μάρτιο 2021:
   α) Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδ. 312 της δήλωσης ΦΠΑ) διακριτά για κάθε μήνα.
   β) Επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, συμπληρώνουν
   αα) τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα,
   ββ) το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων (κωδ. 047 του εντύπου Ε3) του φορολογικού έτους 2019,
   γγ) το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.
   Επιπροσθέτως, προ-συμπληρώνονται τα στοιχεία τα οποία διαθέτει η ΑΑΔΕ βάσει των δηλώσεων (ΦΠΑ ή Εισοδήματος) των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων.
   Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ενιαία ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών) του μηνός Φεβρουαρίου 2021 για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την Τρίτη 6 Απριλίου 2021.
   Την ίδια ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Χωρίς δημοπρασία θα μπορεί να γίνεται για τη φετινή χρονιά η παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης.   Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο “Κύρωση Σύμβασης Διανομής Ακινήτου - Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά και ρύθμιση συναφών θεμάτων” δικαίωμα στην χρήση έχουν όχι μόνο τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια, προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά και οι επιχειρήσεις αυτές    
Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι  για τη φετινή χρονιά και αυστηρώς μέχρι τις 31.10.2021 η παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης, θα γίνεται με αντάλλαγμα αλλά χωρίς δημοπρασία.
     Το αντάλλαγμα για τις παραχωρήσεις αυτές αποδίδεται κατά 70% στον οικείο ΟΤΑ και κατά 30% στο Δημόσιο. Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, με την διάταξη αυτή, που ισχύει αποκλειστικά για το έτος 2021, λόγω της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεων σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, θεσπίζεται αύξηση του ποσοστού υπέρ των ΟΤΑ., επί του ανταλλάγματος παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας από 60% σε 70%, με παράλληλη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου από 40% σε 30%.
     Προς διευκόλυνση δε των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, την αναψυχή και την εστίαση, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές δυσχέρειες που επέφερε η πανδημία ορίζεται ότι για το  2021, το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος καθορίζεται σε ποσοστό 60% του υπολογισθέντος ανταλλάγματος.
   ΕΔΩ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ  

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Γιατροί, Δικηγόροι, υπηρεσίες επισκευής ακινήτων, συνεργεία αυτοκινήτων, κομμωτήρια, υπηρεσίες εκπαίδευσης και ψυχαγωγία αποφεύγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Αυτές οι κατηγορίες είναι στην κορυφή της λίστας της φοροδιαφυγής και δεν απουσιάζουν ποτέ από τις ανακοινώσεις των ελεγκτικών μηχανισμών όταν εντοπίζονται περιπτώσεις φοροδιαφυγής και μάλιστα μεγάλης αξίας.
   Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, παρά την αύξηση που παρατηρήθηκε την περίοδο 2015-2017, το μερίδιο των υπηρεσιών στις πληρωμές με κάρτα παραμένει δυσανάλογα   μικρό   σε   σχέση   με   τα αγαθά. Ειδικότερα, ενώ οι υπηρεσίες έχουν 59,7% μερίδιο στην ιδιωτική κατανάλωση το 2019, στην αξία των πληρωμών με κάρτα το μερίδιό τους περιορίζεται σε 31,3%. Ιδιαίτερα περιορισμένη είναι η διείσδυση της χρήσης καρτών στην εκπαίδευση, τις επαγγελματικές υπηρεσίες και τις επισκευές, ενώ παρά την πρόοδο που σημειώθηκε υπάρχει περιθώριο για σημαντική περαιτέρω αύξηση της χρήσης καρτών στην εστίαση. 
   Ωστόσο, και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει λάβει μέτρα έτσι ώστε να περιορίσει τη φοροδιαφυγή που συντελείται στους παραπάνω κλάδους. Είτε μέσω κινήτρων, είτε μέσω εντατικοποίησης των ελέγχων. Στη σχετική μελέτη τονίζεται ότι θα πρέπει να ληφθούν στοχευμένα μέτρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας. Μάλιστα στη μελέτη τονίζεται ότι κατά τη θέσπιση του νόμου του 2019 (όπου προβλέπεται η υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων ίσες με το 30% του εισοδήματος) δεν δόθηκε έμφαση σε θετικά κίνητρα ή πρόσθετα μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών σε συγκεκριμένους κλάδους. Τα μέτρα που προτείνει το ΙΟΒΕ κινούνται σε δύο κατευθύνσεις. Στους καταναλωτές αλλά και στους επαγγελματίες.
   Συγκεκριμένα: 
   Κίνητρα για καταναλωτές 
   * Επιστροφή χρημάτων σε καταναλωτές που πληρώνουν ηλεκτρονικά σε στοχευμένους κλάδους ή γεωγραφικές περιοχές 
   * Έκπτωση φόρου εισοδήματος που χορηγείται σε περίπτωση μεγάλης χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών σε συγκεκριμένους κλάδους 
   * Εφαρμογή ενός πιο στοχευμένου προγράμματος λοταρίας, τόσο ως προς το πεδίο εφαρμογής όσο και ως προς τη δημοσιότητα
   Κίνητρα για επαγγελματικές ομάδες
   * Λοταρία για αυτοαπασχολούμενους που επιτυγχάνουν στόχους διείσδυσης των Ηλεκτρονικών Μέσω Πληρωμής (ΗΜΠ)
   * Πίστωση ή έκπτωση φόρου σε πωλητές αγαθών και παρόχων υπηρεσιών που επιτυγχάνουν στόχους διείσδυσης των ΗΜΠ τόσο σε σχέση με το επίπεδο χρήσης όσο και με την ετήσια αύξησή τους 
   * Εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης 

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 51Α του Ν.4670/2020, το οποίο αντικατέστησε το άρθρο 53 του Ν.4387/2016, συστάθηκε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) με την επωνυμία «Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)», στον οποίο εντάχθηκαν αυτοδίκαια οι προϋφιστάμενοι φορείς, κλάδοι, τομείς και λογαριασμοί των τέως φορέων ασφάλισης.
   Ο e-ΕΦΚΑ έχει ως σκοπό την ασφαλιστική κάλυψη όλων των υπακτέων στην ασφάλιση προσώπων και την υποχρέωση τήρησης και παρακολούθησης Μητρώου Ασφαλισμένων και Εργοδοτών.
   Σύμφωνα με την παράγραφο 1.του άρθρου 11. του Ν.4670/2020 το σύνολο των βεβαιώσεων και λοιπών πιστοποιητικών που χορηγεί ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (e-ΕΦΚΑ) σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τις συναλλαγές των πολιτών λαμβάνονται σε ηλεκτρονική μορφή μέσω απευθείας διασύνδεσης με τα πληροφοριακά συστήματα των φορέων στους οποίους υποβάλλονται σύμφωνα με τα άρθρα 47 και 48 του Ν.4623/2019 και τον Ν.3979/2011.
   Στα πλαίσια του ψηφιακού μετασχηματισμού του e-ΕΦΚΑ και της προσπάθειας απλοποίησης και συντόμευσης των διαδικασιών, αυτοματοποιήθηκε η ροή εργασίας απογραφής φυσικών προσώπων-εργοδοτών και δημιουργήθηκε νέα ηλεκτρονική υπηρεσία με την οποία παρέχεται δυνατότητα «Απογραφής Φυσικού Προσώπου στο Μητρώο Εργοδοτών».
   Μέσω της νέας υπηρεσίας, δίνεται η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης απογραφής, μέσω του ιστότοπου του e-EΦΚΑ, χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία του ασφαλισμένου σε Υποκατάστημα, και ολοκλήρωσης αυτοματοποιημένα της απογραφής.
   Με το Αριθμ. Πρωτ.:100615/22-03-2021 έγγραφο παρέχονται οδηγίες για την πρόσβαση, την χρήση και το πεδίο εφαρμογής της νέας υπηρεσίας.
   ΓΕΝΙΚΑ
   Όπως είναι γνωστό, επιχείρηση που πρόκειται να απασχολήσει προσωπικό υπαγόμενο στην ασφάλιση e-ΕΦΚΑ υποχρεούται να απογραφεί στο Μητρώο Εργοδοτών του Φορέα.
   Κατά την απογραφή αποδίδεται Αριθμός Μητρώου Εργοδότη (Α.Μ.Ε.).
   Η διαδικασία απογραφής, μέχρι σήμερα, διενεργείται με την διαδικασία που έχει καθορισθεί από τους ν.1846/51, άρθρο 6 Ν.2972/2001 (ΦΕΚ 291Α΄), άρθρο 9 Ν.3232/2004 (ΦΕΚ 48Α΄) και άρθρο 5 της ΑΥΕΚΑ Φ21/544/2002 (ΦΕΚ 414Β΄) όπως ισχύει μετά την ΑΥΕΚΑ Φ11321/30819/1997/2004 (ΦΕΚ 496Β΄) και τις αρ.4/2002 και 54/2004 εγκύκλιες οδηγίες π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
   Στη συνέχεια, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν.2972/01 άρθρο 1 παρ.1, ο εργοδότης υποχρεούται σε υποβολή Α.Π.Δ., μέσω της οποίας δηλώνονται τα στοιχεία απασχόλησης και ασφάλισης των εργαζομένων τους και ακολουθεί, κατά τα γνωστά, διαδικασία ελέγχων και καταβολή των αναλογούντων εισφορών.
   Με το άρθρο 14 του Ν.4670/2020 ορίζεται αναλυτικά ο χρόνος υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων κοινών επιχειρήσεων.
   Η νέα υπηρεσία παρέχει τις πιο κάτω λειτουργικές δυνατότητες:
   Ηλεκτρονική Υποβολή αιτήματος –δήλωσης του ασφαλισμένου Ανάκτηση στοιχείων από Α.Α.Δ.Ε. Απόδοση Αριθμού Μητρώου Εργοδότη Καταχώρηση στο ΟΠΣ-ΙΚΑ/ Μητρώο Εργοδοτών Μετά την απογραφή ακολουθούν, οι ανωτέρω περιγραφόμενες διαδικασίες υποβολής ΑΠΔ και καταβολής, κατά τα γνωστά.
   Πεδίο εφαρμογής νέας Υπηρεσίας
   Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία απευθύνεται στους ήδη εγγεγραμμένους στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ ασφαλισμένους, οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη ατομικής επιχείρησης στην Α.Α.Δ.Ε και προτίθενται να απασχολήσουν προσωπικό ως εργοδότες.
   Πρόσβαση – χρήση της νέας υπηρεσίας
   Για την υποστήριξη της νέας Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας έχει υλοποιηθεί στον ιστότοπο e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η Υπηρεσία:
   «Απογραφή Φυσικού προσώπου στο Μητρώο Εργοδοτών»
   Συστήνεται πριν την είσοδο στην υπηρεσία ο χρήστης να διαθέτει τους κωδικούς taxisnet και τον Α.Μ.Κ.Α.
   Για την απογραφή στο Μητρώο Εργοδοτών, ο υποψήφιος εργοδότης – φυσικό πρόσωπο ακολουθεί τα εξής βήματα:
   - Επιλέγει μέσω του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους εργοδότες.
   - Καταχωρεί τον προσωπικό κωδικό taxisnet και τον Α.Μ.Κ.Α. για την ταυτοποίηση των στοιχείων του μέσω της Γ.Γ.Π.Σ. και του Α.Μ.Κ.Α.Ε.Μ.Α.Ε.Σ. Για τις περιπτώσεις μη ταυτοποίησης εμφανίζονται ενημερωτικά μηνύματα προκειμένου ο εργοδότης να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.
   - Η έγκριση των διαπιστευτηρίων επιτρέπει την Είσοδο στην υπηρεσία «Απογραφή Φυσικού Προσώπου στο Μητρώο Εργοδοτών»
   - Επιλέγοντας «Απογραφή» χορηγείται αριθμός αίτησης απογραφής και ανακτώνται γενικά στοιχεία της επιχείρησης από την Α.Α.Δ.Ε. Ειδικότερα:
   Γενικά στοιχεία του εργοδότη
   Α.Φ.Μ. επώνυμο, όνομα, η αρμόδια Δ.Ο.Υ., η νομική μορφή, ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της επιχείρησης. Ζητείται η επιβεβαίωση – δήλωση ορθότητας των γενικών στοιχείων και στη συνέχεια απεικονίζονται Στοιχεία έδρας της επιχείρησης
   Ταχυδρομική διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας.
   Στοιχεία υπευθύνων
   Ταυτοτικά στοιχεία του εργοδότη ή ιδιότητα του καθώς και η έναρξη της ιδιότητας του στην επιχείρηση Στοιχεία δραστηριοτήτων εργοδότη με Κ.Α.Δ. (όπως έχουν δηλωθεί στην Α.Α.Δ.Ε.)
   Απεικονίζονται έως πέντε (5) ανά σελίδα με δυνατότητα προσθήκης Το είδος της επιχείρησης (κύρια και δευτερεύουσα) σύμφωνα με τον Κ.Α.Δ. που έχει δηλωθεί στην Α.Α.Δ.Ε. καθώς και η περιγραφή του. Στοιχεία των παραρτημάτων του εργοδότη όπως αυτά εμφανίζονται στην Α.Α.Δ.Ε. Στοιχεία απασχολούμενων.
   Επιτρέπεται η καταχώρηση των απασχολούμενων.
   Επιλέγεται η απασχόληση σε έδρα και παραρτήματα.
   Για απασχόληση στην έδρα, επιλέγεται νέα εγγραφή.
   Για απασχόληση σε παράρτημα επιλέγεται ο Α/Α παραρτήματος. Μετά την επιλογή μεταφέρονται τα στοιχεία του επιλεγμένου παραρτήματος στην οθόνη για καταχώρηση. - Καταχωρούνται στοιχεία των απασχολούμενων, ως εξής:
   Είδος Αρ.Μητρώου: επιλέγεται Α.Σ.(Α.Μ. τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) ή Α.Φ.Μ. ή Α.Μ.Κ.Α.
   Ειδικότητα (επιλογή με κωδικό ή περιγραφή) Ημερομηνία έναρξης απασχόλησης.
   - Αποθήκευση.
   Πριν την αποθήκευση, παρέχεται δυνατότητα διαγραφής, στην περίπτωση λάθους εγγραφής, και επιστροφής.
   Μετά την αποθήκευση, στην οθόνη «Στοιχεία Απασχολούμενου» εμφανίζονται τα ταυτοτικά στοιχεία των καταχωρηθέντων.
   - Υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης
   - Απόδοση Αριθμού Μητρώου Εργοδότη – με την επιτυχή υποβολή αποδίδεται Α.Μ.Ε.
   Σε περίπτωση μη επιτυχημένης ολοκλήρωσης της υπηρεσίας απογραφής ο εργοδότης θα απευθύνεται στο αρμόδιο Υποκατάστημα Μισθωτών στο οποίο ανήκει η έδρα της επιχείρησης του.
   - Βεβαίωση απόδοσης αριθμού μητρώου – παρέχεται δυνατότητα εκτύπωσης της βεβαίωσης , η οποία και αποθηκεύεται.
   - Ο Αριθμός Μητρώου Εργοδότη και τα στοιχεία καταχωρούνται στο Μητρώο Εργοδοτών του ΟΠΣ τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
   Λοιπές ενέργειες
   Παρέχεται δυνατότητα εκτύπωσης των βεβαιώσεων, κατά ημερομηνία και επιλεγμένο διάστημα, από τον χρήστη του ΟΠΣ-ΙΚΑ ΕΤΑΜ, στο υποκατάστημα e- ΕΦΚΑ, μέσω της επιλογής εφαρμογής «Εκτύπωση» - Απογραφή Εργοδοτών του ΟΠΣ τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Με απόφαση που υπογράφεται από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνο Τσακλόγλου, ορίζεται η διαδικασία προσδιορισμού και εκκαθάρισης εισφορών για τους ασφαλισμένους που ασκούν παράλληλα μισθωτή και μη μισθωτή απασχόληση.
   Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι, σε περίπτωση που ελεύθερος επαγγελματίας απασχολείται ταυτόχρονα και ως μισθωτός, καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στη μισθωτή του απασχόληση, βάσει των ασφαλιστέων του αποδοχών.
   Σε περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι υψηλότερες των εισφορών που προκύπτουν από την επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία, καλύπτεται η υποχρέωση καταβολής εισφορών από τον ελεύθερο επαγγελματία. Κάθε ποσό εισφοράς πλέον της υποχρέωσης που προκύπτει από την ασφαλιστική κατηγορία προσμετράται και αυξάνει τη μελλοντική συνταξιοδοτική παροχή.
   Αν οι καταβληθείσες από τη μισθωτή εργασία εισφορές υπολείπονται της επιλεγείσας κατηγορίας, η οποία στην περίπτωση της παράλληλης απασχόλησης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον η δεύτερη, τότε ο ασφαλισμένος καλείται να καλύψει τη διαφορά.
   Μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με μισθωτή απασχόληση είτε απαλλάσσονται τελείως από την υποχρέωση καταβολής εισφορών είτε καλούνται να πληρώσουν σημαντικά χαμηλότερες εισφορές, καθώς μέρος της ασφαλιστικής τους κατηγορίας καλύπτεται από τις ήδη καταβληθείσες εισφορές μισθωτής απασχόλησης.
   Τα χρεωστικά υπόλοιπα που τυχόν θα κληθούν οι ασφαλισμένοι να καταβάλουν είναι συνάρτηση της διαφοράς μεταξύ της ασφαλιστικής κατηγορίας που επέλεξαν και των αποδοχών από μισθωτές υπηρεσίες και για όσο διάστημα έχουν παράλληλη απασχόληση. Είναι επίσης συνάρτηση της υποχρέωσης υπαγωγής στην ασφάλιση για κάθε ασφαλισμένο, καθώς ανάλογα με το αν ανήκουν στο τ. ΕΤΑΑ, τ. ΟΑΕΕ ή τ. ΟΓΑ, αυτές διαφέρουν.
   Δίνοντας κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα, ελεύθερος επαγγελματίας του π. ΟΑΕΕ, που έχει επιλέξει τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία, η οποία είναι και η ελάχιστη υποχρεωτική σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, οφείλει για τη μη μισθωτή του απασχόληση εισφορές 252 ευρώ.
   Εάν για κάποιο μήνα παραλλήλως απασχοληθεί ως μισθωτός του π. ΙΚΑ με μισθό 930 ευρώ, τότε καλύπτει πλήρως τις εισφορές που οφείλει για τη μη μισθωτή εργασία του και δεν απαιτείται να καταβάλει επιπλέον εισφορές στον e-ΕΦΚΑ.
   Εάν για τη μισθωτή του απασχόληση λαμβάνει τον κατώτατο μισθό (650 ευρώ), τότε για το μήνα αυτό από την εκκαθάριση θα προκύψει οφειλή στον e-ΕΦΚΑ για τη μη μισθωτή δραστηριότητα, ύψους 75,85 ευρώ.
   Ειδικά, για το έτος 2020, η εκκαθάριση των εισφορών διενεργείται έως το τέλος Μαρτίου 2021, με τυχόν χρεωστικά υπόλοιπα να αρχίσουν να καταβάλλονται από 29 Απριλίου τμηματικά εντός εξαμήνου.
   Για τις εισφορές από 1.1.2021, η εκκαθάριση θα διενεργείται πλέον κάθε μήνα, με πρώτη εφαρμογή έως τις 29 Απριλίου και καταληκτική ημερομηνία πληρωμής τυχόν χρεωστικών υπολοίπων, μέχρι τέλη Μαΐου 2021.

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Μπορεί η υποχρεωτική χρήση της πλατφόρμας, myDATA, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, να μετατέθηκε για την 1η Ιουλίου, όμως όλο και περισσότερες επιχειρήσεις φαίνεται ότι αρχίζουν να τη χρησιμοποιούν.
   Ο αριθμός των χρηστών αυξάνεται καθημερινά και μέχρι σήμερα, οι ΑΦΜ, που έχουν εγγραφεί και κάνουν χρήση της πλατφόρμας ξεπερνούν τους 140.000 εκ των οποίων 24.000 έχουν δηλωθεί ως εκδότες.
   Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, έχουν υποβληθεί 19,5 εκατομμύρια παραστατικά, με την πλατφόρμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης να δέχεται κοντά στα 300.000 παραστατικά την ημέρα.
   Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να επιλέξουν να κάνουν χρήση της πλατφόρμας, είτε μόνοι τους, είτε μέσω επτά πιστοποιημένων παρόχων.

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας, με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργου Πιτσιλή, μετατίθεται για την 1η/7/2021 η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων - myDATA για όλες τις επιχειρήσεις και για παραστατικά που εκδίδουν από αυτή την ημερομηνία και έπειτα.
   Αντίστοιχα, τα παραστατικά που εκδίδουν οι επιχειρήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, θα πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα myDATA μέχρι την 31η/10/2021.

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Επεκτείνεται έως το τέλος του έτους η παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών που είχε χορηγηθεί κατά την αρχική εμφάνιση της πανδημίας σύμφωνα με εγκύκλιο του e-ΕΦΚΑ.
   Ειδικότερα παρατείνεται περαιτέρω έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 η προθεσμία καταβολής οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, η οποία είχε αρχικά παραταθεί μέχρι την 30ή Απριλίου 2021. Η εκ νέου παράταση της προθεσμίας καταβολής κρίνεται αναγκαία λόγω της συνέχισης των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και της συνεπαγόμενης περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.
   Ειδικότερα, η παράταση αφορούσε:
   Ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων και εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές περιόδων απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020,
   Ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από ασφαλιστικές εισφορές περιόδων απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μάϊου 2020 καθώς και τυχόν δόσεων από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών,
   Όσες από τις παραπάνω οφειλές τελούν σε αναστολή είσπραξης. Μετά τη λήξη της νέας παράτασης, οι προαναφερθείσες ασφαλιστικές οφειλές μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής έως και 48 μηνιαίων δόσεων με επιτόκιο 2,5%, ή 24 άτοκων μηνιαίων δόσεων. Και στις δυο περιπτώσεις, το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης είναι τα 50 ευρώ.
   Η βασική οφειλή κεφαλαιοποιείται κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και από τον επόμενο μήνα από αυτόν της υπαγωγής η ρύθμιση επιβαρύνεται με επιτόκιο 2,5% ετησίως υπολογισμένο.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ημερομηνία υπαγωγής δεν υφίσταται άλλη επιβάρυνση πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και τόκων λόγω μη εκπρόθεσμης καταβολής.
   Με τις νέες διατάξεις, η ημερομηνία 31η Ιουλίου 2021 που είχε καθοριστεί με την παρ. 10 του άρθρου 32 του ν. 4756/2020 ως καταληκτική για την υποβολή της αίτησης και την υπαγωγή στη ρύθμιση αντικαθίσταται από την ημερομηνία 31η Ιανουαρίου 2022. Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. αφού καταστούν ληξιπρόθεσμες οι παραπάνω οφειλές και διαβιβαστούν στο Κ.Ε.Α.Ο..

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Όπως είναι γνωστό, είναι ήδη σε παραγωγική λειτουργία, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες «Βεβαίωση Υποβολής Απογραφικής Δήλωσης» και «Βεβαίωση Επανεγγραφής» για μη μισθωτούς Ασφαλισμένους, Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες που προτίθενται να πραγματοποιήσουν έναρξη ατομικής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ.
   Στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ και της επέκτασης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς ασφαλισμένους, διευρύνθηκε η λειτουργικότητα των προαναφερόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, περιλαμβάνοντας μη μισθωτούς ασφαλισμένους οι οποίοι υπόκεινται σε υποχρεωτική ασφάλιση στον e-ΕΦΚΑ λόγω συμμετοχής τους σε Νομικά Πρόσωπα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του π. ΟΑΕΕ και π. ΤΣΜΕΔΕ. 
   Με τη νέα εγκύκλιο 18/2021 του e-ΕΦΚΑ γνωστοποιούνται τα πρόσωπα που προστίθενται στο πεδίο εφαρμογής των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι νέες λειτουργικότητες που αναπτύχθηκαν για την ασφάλισή τους καθώς και η διαδικασία που ακολουθείται μέσω διαδικτύου και της μηχανογραφικής εφαρμογής «Έσοδα -Ασφάλιση Μη Μισθωτών» για την εγγραφή ή την επανεγγραφή τους.
   ΓΕΝΙΚΑ
   Η απογραφή φυσικών προσώπων, για τα οποία προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης λόγω της συμμετοχής τους σε Νομικά Πρόσωπα, αποτελεί καθοριστική επιχειρησιακή διαδικασία, άμεσα συνδεδεμένη με την ορθή ασφαλιστική τακτοποίηση και εισφοροδότηση.
   Στη ροή εκτέλεσής της εμπλέκονται η εφαρμογή των οικείων ασφαλιστικών διατάξεων (π. ΤΣΜΕΔΕ - π. ΟΑΕΕ), οι διαδικασίες σύστασής του, η μορφή του νομικού προσώπου, ο σκοπός και το αντικείμενό του, η ιδιότητα με την οποία συμμετέχει το φυσικό πρόσωπο, ο προσδιορισμός της ασφαλιστέας ιδιότητας, ο τόπος άσκησης δραστηριότητας, ο οικονομικός έλεγχος και η ορθή εισφοροδότηση.
   Στο πλαίσιο της επέκτασης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση, με πλήρη και έγκυρο τρόπο, του φυσικού κύκλου εργασιών.
   Ειδικότερα, εξασφαλίζονται μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών:
   - Η ανάκτηση στοιχείων Μητρώου ΑΜΚΑ
   - Διαλειτουργία με το ΓΕΜΗ και την ΑΑΔΕ, για άντληση στοιχείων Νομικού Προσώπου και δραστηριότητας
   - Η συμπλήρωση στοχευμένων, κατά περίπτωση, ερωτηματολογίων
   - Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για κύρια ασφάλιση, επικουρική και εφάπαξ παροχή (ανάλογα με την προσδιορισθείσα ιδιότητα)
   - Εγγραφή στο Μητρώο e-ΕΦΚΑ
   - Έκδοση διοικητικής πράξης Εγγραφής ή Επανεγγραφής
   - Έναρξη ασφάλισης και εισφοροδότησης
   ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
   Στο πεδίο εφαρμογής των ηλεκτρονικών υπηρεσιών «Απογραφική Δήλωση» και «Βεβαίωση Επανεγγραφής» περιλαμβάνονται εφεξής φυσικά πρόσωπα - Ελεύθεροι Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενοι - που έχουν υποχρέωση ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ - π. ΟΑΕΕ και e-ΕΦΚΑ - π. ΤΣΜΕΔΕ, λόγω της συμμετοχής τους σε νομικά πρόσωπα (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΑΕ) και τα οποία:
   • ασφαλίζονται για πρώτη φορά στον e-ΕΦΚΑ ως μη Μισθωτοί ή
   • έχουν διακόψει την ασφάλισή τους ως μη μισθωτοί και λόγω συμμετοχής τους σε νομικό πρόσωπο ασφαλίζονται εκ νέου.
   ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
   Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύστασης της εταιρείας (καταχώρηση στο μητρώο ΓΕΜΗ και απόδοση ΑΦΜ Νομικού Προσώπου), ο χρήστης υποχρεούται να απογραφεί στον e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές διατάξεις των π. Φορέων ΟΑΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ.
   Για την υποστήριξη της διαδικασίας απογραφής στις υπάρχουσες ηλεκτρονικές υπηρεσίες «Βεβαίωση Υποβολής Απογραφικής Δήλωσης» και «Βεβαίωση Επανεγγραφής» στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), προστέθηκε επιλογή —> για εγγραφή ή επανεγγραφή εταίρου, ή διαχειριστή ή μέλους Δ.Σ Νομικού Προσώπου (Ο.Ε, Ε.Ε, Ε.Π.Ε, Ι.Κ.Ε, Α.Ε).
   Συνιστάται πριν από την είσοδο στην υπηρεσία και για την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, ο χρήστης να διαθέτει τους κωδικούς taxisnet, τον ΑΜΚΑ, τον ΑΦΜ καθώς και τον ΑΦΜ του Νομικού Προσώπου στο οποίο συμμετέχει.
   ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ - ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
   Για τη χρήση της υπηρεσίας ακολουθούνται τα πιο κάτω βήματα:
   • Είσοδος στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr -> Υπηρεσίες για ασφαλισμένους -> Επιλογή ηλεκτρονικής υπηρεσίας -> Απογραφική δήλωση ή Βεβαίωση Επανεγγραφής
   • Ταυτοποίηση του χρήστη με τη χρήση των κωδικών taxisnet της ΓΓΠΣ
   • Καταχώριση ΑΜΚΑ - ανακτώνται τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο ΑΜΚΑ- ΕΜΑΕΣ
   • Έλεγχος και επιβεβαίωση των προσωπικών στοιχείων - ζητείται η επιβεβαίωση ορθότητάς τους. Αν τα στοιχεία δεν είναι ορθά ο ασφαλισμένος ενημερώνεται να τα διορθώσει, κατά τα γνωστά, και να επανέλθει στην Υπηρεσία.
   • Επιλογή διαδικασίας - στην επόμενη οθόνη επιλέγεται η υπηρεσία «Εταίρος, ή Διαχειριστής ή μέλος Νομικού Προσώπου (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΑΕ)»
   • Καταχώρηση ΑΦΜ του Νομικού Προσώπου
   • Εμφάνιση στοιχείων Νομικού και Φυσικού Προσώπου: Μετά από διαλειτουργία με το ΓΕΜΗ και την ΑΑΔΕ απεικονίζονται:
   Α. ΓΕΜΗ: - ο αριθμός ΓΕΜΗ,
   - ΑΦΜ εταιρείας,
   - ημερομηνία έναρξης εταιρείας,
   - επωνυμία και μορφή εταιρείας και
   - διεύθυνση εταιρείας
   Β. ΑΑΔΕ: - η ιδιότητα με την οποία το Φυσικό Πρόσωπο συμμετέχει στο Νομικό Πρόσωπο (π.χ εταίρος ή διαχειριστής ή μέλος Δ.Σ),
   - ημερομηνία έναρξης συμμετοχής,
   - το ποσοστό συμμετοχής, (για ΟΕ,ΕΕ,ΕΠΕ,ΑΕ),
   - ημερομηνία απόκτησης ποσοστού μετοχών για Α.Ε (>3% για υπαγωγή στην ασφάλιση του π. ΟΑΕΕ)
   Σε περίπτωση που κάποιο από τα ανωτέρω στοιχεία δεν είναι προσυμπληρωμένο, ο χρήστης θα πρέπει υποχρεωτικά να το συμπληρώνει.
   • Επιλογή οικογενειακής κατάστασης/συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας - συμπληρώνονται υποχρεωτικά από τον χρήστη
   • Εμφάνιση των ΚΑΔ του Νομικού Προσώπου (κωδικός και περιγραφή)
   • Απάντηση ερωτηματολογίων:
   Έχουν συνταχθεί στοχευμένα ερωτηματολόγια προς απάντηση μέσω των οποίων επιβεβαιώνονται:
   - ο προσδιορισμός της ασφαλιστέας ιδιότητας που προκύπτει μέσω του/των ΚΑΔ της εταιρείας, για κάθε νομική μορφή,
   - η ορθή απεικόνιση των ασφαλιστικών κατηγοριών, που πρόκειται να επιλέξει ο ασφαλισμένος,
   - η υποχρεωτική ή προαιρετική υπαγωγή στους κλάδους επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών,
   - η ύπαρξη ή μη παράλληλης μισθωτής απασχόλησης.
   • Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας
   Σύμφωνα με τις δραστηριότητες (ΚΑΔ) του νομικού προσώπου, στο οποίο συμμετέχει ο χρήστης, σε συνδυασμό με τις απαντήσεις που έχουν δοθεί στα ερωτηματολόγια, εμφανίζονται οι λίστες ασφαλιστικών κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών - αυτοαπασχολούμενων για κύρια ασφάλιση, επικουρική και εφάπαξ παροχή. Για το σκοπό αυτό, έχουν συνδεθεί οι ΚΑΔ του νομικού προσώπου με τις ιδιότητες ασφάλισης, λαμβάνοντας υπόψη και τους κανόνες ασφάλισης που ισχύουν ανά νομική μορφή εταιρείας για τα πρόσωπα που συμμετέχουν σ' αυτήν
   • Έλεγχος και επιβεβαίωση στοιχείων - ο ασφαλισμένος καλείται να επιβεβαιώσει τα προαναφερόμενα στοιχεία, πριν την οριστική υποβολή
   • Υποβολή αίτησης
   Τα στοιχεία της αίτησης αποθηκεύονται
   • Έκδοση Απόφασης Εγγραφής/Επανεγγραφής - παράγεται αυτόματα Απόφαση Εγγραφής /Επανεγγραφής
   • Ενημέρωση
   Ο χρήστης μετά την επιτυχή υποβολή της αίτησης, ενημερώνεται ότι έχει εγγραφεί ή επανεγγραφεί αντίστοιχα στον e-ΕΦΚΑ και η Απόφαση Εγγραφής /Επανεγγραφής, αναρτάται στον ατομικό του λογαριασμό στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες e-ΕΦΚΑ rwww.efka.aov.gr) -> Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για ασφαλισμένους -> Εισφορές Μη Μισθωτών).
   Σε αντίθετη περίπτωση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής ή επανεγγραφής θα πρέπει να απευθύνεται στην αρμόδια υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ.
   ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ - ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΣΩ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ «ΈΣΟΔΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ»
   Για τις περιπτώσεις που υφίσταται αντικειμενική αδυναμία χρήσης της νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω διαδικτύου, η διαδικασία απογραφής δύναται να εκτελείται από τις αρμόδιες, κατά περίπτωση, Περιφερειακές Υπηρεσίες.
   Για το σκοπό αυτό έχουν επέλθει αντίστοιχες αλλαγές στις εφαρμογές «Απογραφική Δήλωση» και «Βεβαίωση Επανεγγραφής» που τηρούνται στην μηχανογραφική εφαρμογή «Έσοδα - Ασφάλιση Μη Μισθωτών» και υποστηρίζεται η Εγγραφή ή Επανεγγραφή εταίρου, διαχειριστή, μέλους Δ.Σ Νομικού Προσώπου.
   Συγκεκριμένα, ακολουθούνται τα πιο κάτω βήματα:
   • Είσοδος στην οθόνη «Μητρώο Μη Μισθωτών»
   • Επιλογή -> Διαχείριση ασφάλισης από ΑΑΔΕ
   • Επιλογή -> Νέα αίτηση
   • Καταχώρηση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ φυσικού προσώπου
   • Επιλογή ηλεκτρονικής υπηρεσίας -> Απογραφική δήλωση ή Βεβαίωση Επανεγγραφής
   • Έλεγχος και επιβεβαίωση των στοιχείων, με τη συνδρομή του υποψήφιου ασφαλισμένου
   • Επιλογή διαδικασίας -> στην επόμενη οθόνη επιλέγεται η υπηρεσία «Εταίρος, ή Διαχειριστής ή μέλος Νομικού Προσώπου (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΑΕ)»
   • Εισαγωγή του ΑΦΜ του Νομικού Προσώπου στο οποίο συμμετέχει ο ενδιαφερόμενος
   • Εμφάνιση στοιχείων Νομικού και Φυσικού Προσώπου - ως περιγραφή υπηρεσίας διαδικτύου
   Σε περίπτωση που κάποιο από τα στοιχεία που αποτυπώνονται δεν είναι προσυμπληρωμένο, ο χρήστης - υπάλληλος θα πρέπει υποχρεωτικά να το συμπληρώνει.
   • Επιλογή οικογενειακής κατάστασης και συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας του ενδιαφερόμενου
   • Εμφάνιση των ΚΑΔ του Νομικού Προσώπου - ως περιγραφή υπηρεσίας διαδικτύου
   • Απάντηση ερωτηματολογίων - ως περιγραφή υπηρεσίας διαδικτύου
   • Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας που επιθυμεί να καταταγεί ο ενδιαφερόμενος
   • Έλεγχος και επιβεβαίωση στοιχείων - ο ασφαλισμένος καλείται να επιβεβαιώσει τα προαναφερόμενα στοιχεία, πριν την οριστική υποβολή
   • Υποβολή αίτησης
   • Έκδοση Απόφασης Εγγραφής/Επανεγγραφής - επιδίδεται αντίγραφο στον ασφαλισμένο.
    

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Η εγκύκλιος 16 του e-ΕΦΚΑ με θέμα: Καταβολή βοηθήματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ στους αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένους - ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ αναφέρει:

   ΣΧΕΤ.: 1. Η διάταξη της παρ. 2 του άρθρ. 44 του ν.3986/2011, όπως ισχύει
   2. Οι αρ. Φ.80000/8285/253/26.3.2013 και αρ.Φ.10035/οικ.1239/63/27.1.2014 Υπουργικές Αποφάσεις (π. ΟΑΕΕ και π. ΕΤΑΠ- ΜΜΕ)
   3. Η αρ. Φ.10043/43602/Δ18.2592/10-8-2018 Υπουργική Απόφαση (π. ΕΤΑΑ)
   4. Οι αρ. Φ.10035/24984/951/8.7.2020 και Φ.10043/24986/952/8.7.2020 (ΦΕΚ 2943/Β'/17-07-2020) Τροποποιητικές Αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

   Με τις ανωτέρω σχετικές (2 και 3) Υπουργικές Αποφάσεις καθορίστηκαν οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις, το ύψος και τα αναγκαία δικαιολογητικά για την καταβολή βοηθήματος του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων του ΟΑΕΔ στους ασφαλισμένους π. Φορέων (π. ΟΑΕΕ - π. ΕΤΑΠ- ΜΜΕ και π. ΕΤΑΑ αντίστοιχα), σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 44 του ν.3986/2011 όπως ισχύει.

   Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις των νέων Υπουργικών Αποφάσεων (σχετ.4) επήλθαν τροποποιήσεις στις προγενέστερες ΥΑ, με σκοπό την εναρμόνισή τους, για τη χορήγηση του βοηθήματος από τον ΟΑΕΔ στους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ.

   Για την ενιαία εφαρμογή των ως άνω Υπουργικών Αποφάσεων, κατά το μέρος που αφορά τους δικαιούχους, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: 

   ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

   Δικαιούχοι του βοηθήματος είναι οι ασφαλισμένοι που υπάγονται στον e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι, βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων που ίσχυαν κατά την 31.12.2016, είχαν υποχρέωση υπαγωγής στον π. ΟΑΕΕ, π. ΕΤΑΠ- ΜΜΕ και π. ΕΤΑΑ και καταβάλλουν την προβλεπόμενη εισφορά, βάσει της παρ. 2 του άρθρου 44 του Ν.3986/2011 (Α'152), όπως ισχύει για τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων - ασφαλισμένων.

   ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ

   Για τη χορήγηση του βοηθήματος στους δικαιούχους από τον ΟΑΕΔ, πρέπει να πληρούνται οι κάτωθι ασφαλιστικές προϋποθέσεις, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για χορήγηση του βοηθήματος:

   α. Συμπλήρωση τριών (3) ετών συνεχόμενης ή διακεκομμένης ασφάλισης, εμμίσθου αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία κατά την διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας με καταβολή της εισφοράς που προβλέπεται από την παρ. 2 του άρθρου 44 του ν.3986/2011, όπως ισχύει, υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων

   β. Αποδεδειγμένη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας

   Εξαιρούνται της χορήγησης επιδόματος περιπτώσεις διακοπής που επήλθαν προκειμένου οι αιτούντες να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους υπηρεσία ή να μετέχουν σε πανεπιστημιακές ή μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές (εξετάζεται από ΟΑΕΔ).

   Επισημαίνεται ότι:

   - Κατ' εξαίρεση, για ασφαλισμένους του π. ΕΤΑΑ παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης του βοηθήματος χωρίς διακοπή της δραστηριότητας, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, εφόσον πληρείται συγκεκριμένο εισοδηματικό κριτήριο (εξετάζεται από ΟΑΕΔ).

   - Απαιτείται αποδεδειγμένη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας στις περιπτώσεις ασφαλισμένων του π.Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (π. ΤΣΑΥ) οι οποίοι υπάγονται στην ασφάλιση του ανωτέρω Τομέα ως μέλη εταιρειών ή μέλη διοικητικών συμβουλίων ανωνύμων εταιρειών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 2 του ν.982/1979, όπως αυτή προστέθηκε με την παρ.4 του άρθρου 18 του ν.3232/2004.

   γ. Μη παροχή εξαρτημένης εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή (εξαιρούνται οι αυτοαπασχολούμενοι που λαμβάνουν το βοήθημα βάσει εισοδηματικού κριτηρίου της προηγούμενης περίπτωσης).

   δ. Μη υπαγωγή στην υποχρεωτική ή προαιρετική ασφάλιση του e-Ε.Φ.Κ.Α ή άλλου φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

   ε. Μη λήψη σύνταξης από τον e-Ε.Φ.Κ.Α ή από οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή μη υποβολή αίτησης για συνταξιοδότηση στους ανωτέρω φορείς, εκτός των περιπτώσεων συνταξιοδότησης ή υποβολής αίτησης για τη συνταξιοδότηση λόγω θανάτου.

   Προσοχή:

   - Στην περίπτωση χορήγησης βοηθήματος πλέον της μίας φοράς εξετάζεται κάθε φορά η συνδρομή των απαιτούμενων νόμιμων προϋποθέσεων.

   Χρόνος ασφάλισης που υπολογίστηκε για την καταβολή του βοηθήματος δεν λαμβάνεται υπόψη για την επαναχορήγησή του.

   ΥΨΟΣ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

   Το βοήθημα καταβάλλεται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών και ανέρχεται στο ισόποσο του βασικού μηνιαίου επιδόματος ανεργίας των κοινών ανέργων.

   Η διάρκεια καταβολής του βοηθήματος και το χορηγούμενο ποσό προσδιορίζονται από το συνολικό χρόνο ασφάλισης ως εξής:
    
   Συνολικός χρόνος ασφάλισης Διάρκεια καταβολής 3-4 πλήρη έτη 3 μήνες 5-6 πλήρη έτη 4 μήνες 7-8 πλήρη έτη 5 μήνες 9-10 πλήρη έτη 6 μήνες 11-12 πλήρη έτη 7 μήνες 13-14 πλήρη έτη 8 μήνες 14 πλήρη έτη και άνω 9 μήνες
   Η χορήγηση του βοηθήματος διακόπτεται από την ημερομηνία ανάληψης της μισθωτής εργασίας ή της αυτοαπασχόλησης ή από την ημερομηνία συνταξιοδότησης.

   ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ

   Η αίτηση για τη λήψη του βοηθήματος στον ΟΑΕΔ υποβάλλεται εντός ανατρεπτικής προθεσμίας τριών (3) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της ειδικής βεβαίωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ (π.ΟΑΕΕ, π. ΕΤΑΠ- ΜΜΕ, π. ΕΤΑΑ).

   ΕΙΔΙΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ e-ΕΦΚΑ

   Οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ χορηγούν Ειδική Βεβαίωση (συν/να) προς τον ΟΑΕΔ, για την καταβολή του βοηθήματος με την οποία πιστοποιούνται:

   α. η ημερομηνία διακοπής της ασφάλισης ή η συνέχιση αυτής
   β. ο συνολικός χρόνος ασφάλισης στον e-Ε.Φ.Κ.Α (π. ΟΑΕΕ, π. ΕΤΑΠ- ΜΜΕ, π. Ε.Τ.Α.Α.)
   γ. ο χρόνος καταβολής της εισφοράς υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων - Ασφαλισμένων (π. ΟΑΕΕ, π. ΕΤΑΠ- ΜΜΕ, π. Ε.Τ.Α.Α.).

   Προσοχή! Σε περιπτώσεις καταβολής της ειδικής εισφοράς μέσω ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, λαμβάνεται υπόψη ως χρόνος καταβολής ο χρόνος που αντιστοιχεί στις καταβληθείσες δόσεις της ρύθμισης.

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Σε λειτουργία τέθηκε η ανανεωμένη ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ, με κύρια χαρακτηριστικά της την ανάδειξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Φορέα, την ευκολία πλοήγησης του κάθε χρήστη και την βελτίωση της αισθητικής της.
   Η ανανεωμένη ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr) αναδεικνύει και καθιστά πιο εύκολες στη χρήση το σύνολο των ηλεκτρονικών του υπηρεσιών, οι οποίες κατανέμονται ανά κατηγορία ασφαλισμένων (Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Μισθωτοί, Αγρότες, Συνταξιούχοι κλπ) στη κεντρική σελίδα.
   Η ιστοσελίδα διαθέτει 45 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, αριθμός που διαρκώς αυξάνει καθώς συνεχώς εντάσσονται νέες που εξαλείφουν την υποχρέωση φυσικής παρουσίας των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ. Είναι ενδεικτικό πως μόνο για τον μήνα Φεβρουάριο μέσω της ιστοσελίδας πραγματοποιήθηκαν 331.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές ασφαλισμένων. Το 2020 επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα 3,2 εκατομμύρια μοναδικοί επισκέπτες, ενώ το σύνολο των επισκέψεων ανήλθε στα 29 εκατομμύρια. 
   Η ανανεωμένη ιστοσελίδα εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική για ποιοτική αναβάθμιση της εξυπηρέτησης του πολίτη τόσο μέσα από τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του e-EΦΚΑ όσο και με τη μελλοντική αναδιοργάνωση των τηλεφωνικών κέντρων και της ενίσχυσης των φυσικών σημείων εξυπηρέτησης μέσω της προσθήκης υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). 
   Το προσεχές χρονικό διάστημα πρόκειται να υπάρξει μια συνολική αναμόρφωση της ιστοσελίδας με την προσθήκη νέων λειτουργιών και ενίσχυση της διαδραστικότητας της.

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Σε επικοινωνία του διοικητή του e-ΕΦΚΑ και του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος συμφωνήθηκε να δοθεί από την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021 η δυνατότητα σε νέους μηχανικούς που εντάχθηκαν ετεροχρονισμένα στην ασφάλιση να επιλέξουν μέσω της αντίστοιχης ηλεκτρονικής υπηρεσίας την ειδική ασφαλιστική κατηγορία (έως 5 έτη ασφάλισης).
   Μετά την υποβολή του αιτήματος θα ακολουθήσει η εκκαθάριση, η διόρθωση των ειδοποιητηρίων και ο συμψηφισμός των ποσών που έχουν καταβληθεί με οφειλές ή μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές.
   Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε για νέους μηχανικούς που εντάχθηκαν ετεροχρονισμένα στην ασφάλιση έχει οριστικά εξαλειφθεί από τον Οκτώβριο του 2020, μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας εγγραφής. Συγκεκριμένα, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), πραγματοποιείται ηλεκτρονικά η απογραφή των νέων ασφαλισμένων και εκτυπώνεται η βεβαίωση που πρέπει να προσκομιστεί στις υπηρεσίες τις ΑΑΔΕ στις περιπτώσεις έναρξης ατομικής δραστηριότητας από Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες. Ακολούθως ο e-ΕΦΚΑ ενημερώνεται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ για την έναρξη της δραστηριότητάς τους από την ΑΑΔΕ και πραγματοποιείται η ένταξή τους στην ασφάλιση χωρίς σε κανένα στάδιο να απαιτείται επίσκεψη σε φυσικό υποκατάστημα.

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Με τροποποίηση της κοινής απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργου Πιτσιλή, μετατίθεται για την 1/4/2021 η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων-myDATA για όλες τις επιχειρήσεις και για παραστατικά που εκδίδουν από αυτή την ημερομηνία και έπειτα.
   Κατόπιν αιτημάτων φορέων της αγοράς και λαμβάνοντας υπόψη τα γενικότερα προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί το 1ο τρίμηνο του 2021 ως επιπλέον χρόνος εκπαίδευσης και προσαρμογής των επιχειρήσεων στη λειτουργία του myDATA.
   Διευκρινίζεται ότι τα παραστατικά που θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις το 1ο τρίμηνο του 2021, θα πρέπει επίσης να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myDATA, με διαφορετική προθεσμία και συγκεκριμένα όχι αργότερα από την 31/10/2021, ώστε να διαμορφωθεί η ολοκληρωμένη εικόνα κάθε επιχείρησης στα ηλεκτρονικά βιβλία για το 2021.

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Με νέες προδιαγραφές, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, θα εκδίδονται τα ηλεκτρονικά τιμολόγια από τα πληροφοριακά συστήματα προς το Δημόσιο αλλά και προς επιχειρήσεις. Ο νέος τρόπος τιμολόγησης θα επιφέρει μείωση στη διακίνηση πλαστών παραστατικών, περιορισμό της φοροδιαφυγής, επιτάχυνση της αποπληρωμής των ηλεκτρονικών τιμολογίων για Δημόσιες Συμβάσεις και ενιαίες προδιαγραφές ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ επιχειρήσεων.
   Το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), προχώρησαν στην εναρμόνιση των ελληνικών κανόνων με τις νέες κοινές ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τα πληροφοριακά συστήματα που χρησιμοποιούνται τόσο για την ηλεκτρονική τιμολόγηση στις Δημόσιες Συμβάσεις, όσο και για την ηλεκτρονική τιμολόγηση μεταξύ επιχειρήσεων.
   Οι νέες προδιαγραφές βασίζονται στις οδηγίες του οργανισμού OPENPEPPOL (Pan-European Public Procurement On-Line), που είναι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση κοινών προδιαγραφών για τις Δημόσιες Προμήθειες και την Ηλεκτρονική Τιμολόγηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για την Ελλάδα, επίσημη Εθνική Αρχή PEPPOL είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).
   Οι νέες κοινές ευρωπαϊκές προδιαγραφές θα «καθοδηγούν» και θα ρυθμίζουν τα πληροφοριακά συστήματα ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιο τρόπο ώστε να εκδίδονται από τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικά τιμολόγια έγκυρα, με ενιαίους κανόνες, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
   Ενδεικτικά, οι κανόνες που εναρμονίστηκαν αφορούν:
   1. Τον τρόπο αρίθμησης του τιμολογίου που εκδίδεται στην Ελλάδα.
   2. Το είδος του παραστατικού (όπως τιμολόγιο πώλησης, τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών κ.λπ.).
   3. Τον μοναδικό αριθμό καταχώρησης του τιμολογίου για φορολογικούς σκοπούς στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.
   4. Τον σύνδεσμο στο Διαδίκτυο, όπου οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων δημοσιεύουν το ηλεκτρονικό τιμολόγιο.
   Ειδικά για τις δημόσιες συμβάσεις, με τους νέους κανόνες παρέχεται η δυνατότητα άμεσης αποστολής των ηλεκτρονικών τιμολογίων στις αρμόδιες αναθέτουσες αρχές και οικονομικές υπηρεσίες, με στοιχεία που διευκολύνουν την ηλεκτρονική συλλογή των δικαιολογητικών πληρωμής.
   Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι οι δημόσιες συμβάσεις το 2020 ανήλθαν περίπου σε 190.000, για 48.000 αναδόχους, ενώ οι εντολές πληρωμής με αντίστοιχες τιμολογήσεις έφτασαν τις 585.000.
   Με τις νέες προδιαγραφές, μειώνεται δραστικά ο χρόνος αποπληρωμής των τιμολογίων, ενώ παράλληλα ενισχύεται η διαφάνεια, εντοπίζονται ευκολότερα πλαστά παραστατικά και διευκολύνεται ο έλεγχος των δαπανών.
   Οι σχετικές εφαρμογές και υποδομές για τις δημόσιες συμβάσεις αναπτύχθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) και περιλαμβάνουν:
   1. Νέες διαδικτυακές υπηρεσίες του Κέντρου Διαλειτουργικότητας προς τους φορείς του Δημοσίου, τους προμηθευτές και τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων.
   2. Το Μητρώο Αναθετουσών Αρχών για την Ηλεκτρονική Τιμολόγηση.
   3. Την Εφαρμογή Διάθεσης Ηλεκτρονικού Τιμολογίου.
   Το σύστημα είναι σήμερα σε πιλοτική λειτουργία.
   Οι παραπάνω νέοι κανόνες για τα Πληροφοριακά Συστήματα βασίζονται στις προβλέψεις των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για την Ηλεκτρονική Τιμολόγηση και τον Εθνικό Μορφότυπο του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου για τις Δημόσιες Συμβάσεις (ΦΕΚ 2425/Β/18-6-2020) και στις προβλέψεις των αποφάσεων για τη διαβίβαση δεδομένων στην ΑΑΔΕ (ΦΕΚ 2470/Β/22-6-2020) και τις υποχρεώσεις των παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης Στοιχείων (ΦΕΚ 551/Β/20-2-2020).
 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.