Jump to content
 • Novatron
 • Ασφαλιστικά-Φορολογικά

  Ασφαλιστικά-Φορολογικά

  760 ειδήσεις in this category

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Τη σημαντική αποκλιμάκωση στις εκκρεμείς συντάξεις στο τ. ΤΣΑΥ, στο τ. ΤΑΝ και σε αρκετό βαθμό και στο τ. ΤΣΜΕΔΕ παρουσίασαν στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη η Γενική Διευθύντρια Συντάξεων και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ παρουσία του Διοικητή Παναγιώτη Δουφεξή.
   Ο Υπουργός Εργασίας επισκέφθηκε το κτήριο της Διοίκησης του ΕΦΚΑ και μεταξύ άλλων ενημερώθηκε για την σημαντική αποκλιμάκωση, σε ποσοστό άνω του 85%, που παρατηρείται στις εκκρεμείς συντάξεις των τριών τ. Ταμείων. Πρόκειται για τρία από τα πλέον προβληματικά τ. Ταμεία με συσσώρευση χιλιάδων συνταξιοδοτικών αιτήσεων υγειονομικών, νομικών και μηχανικών που η εκκαθάριση τους καθυστερούσε για χρόνια (κάποιες από αυτές από το 2016). 
   Αναλυτικά:
   -Στο τ. ΤΣΑΥ παρατηρείται η μεγαλύτερη πρόοδος καθώς το 2019 εκδίδονταν 70 συντάξεις τον μήνα ενώ τώρα εκδίδονται 700. Μέσα σε ενάμιση χρόνο εκκαθαρίστηκαν πάνω από το 95% των 3.000 εκκρεμών συντάξεων για το διάστημα 2016-2020. Πλέον οι συντάξεις των υγειονομικών εκδίδονται κατά μέσο όρο σε 7 μήνες ενώ το 2019 απαιτούνταν 2-3 χρόνια. Στόχος είναι μέχρι τις αρχές του 2022 ο μέσος χρόνος έκδοσης να μην ξεπερνά τους 3 μήνες και οι συντάξεις να εκδίδονται προτού θεωρηθούν ληξιπρόθεσμες. Προς τη κατεύθυνση αυτή σημαντική είναι και η συμβολή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών όπου με στελέχη του συνδράμει στην οριστική εξάλειψη των εκκρεμοτήτων. 
   -Σημαντική είναι και η πρόοδος στο τ. ΤΑΝ. Το 2019 οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονταν σε 2.500 ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τις 700 (μείωση εκκρεμοτήτων 72%). Οι ρυθμοί απονομής ανα μήνα έχουν πλέον διπλασιαστεί σε σχέση με το 2019 καθώς τότε εκδίδονταν 80-100 αποφάσεις τον μήνα ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 200. Το ποσοστό των συντάξεων που εκκαθαρίστηκαν για τα έτη 2016-2020 ξεπερνά το 90%. 
   -Τέλος, το επόμενο διάστημα το βάρος πρόκειται να πέσει στο τ. ΤΣΜΕΔΕ καθώς ναι μεν η πρόοδος είναι εμφανής, απαιτείται ωστόσο περισσότερη προσπάθεια για συνολική αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων. Oι ρυθμοί απονομής σε σχέση με το 2019 έχουν τριπλασιαστεί, μειώνοντας αντιστοίχως και το στοκ των εκκρεμών στις 3.400. Ενώ το 2019 εκδίδονταν 98 συντάξεις τον μήνα, σήμερα ο μέσος όρος αποφάσεων είναι 250. Το ποσοστό εκκαθάρισης των συντάξεων για τα έτη 2016-2020 ξεπερνά το 80%. Ο μέσος χρόνος αναμονής για την έκδοση των συντάξεων το 2019 ήταν 2,5 έτη ενώ σήμερα έχει πέσει στους 12 μήνες και στόχος είναι να φτάσει στους 6 μήνες στις αρχές του έτους και στους 3 μήνες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. 
   Όπως τόνισαν οι ίδιοι οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, η πρόοδος στα συγκεκριμένα τ. Ταμεία οφείλεται στην καλύτερη εσωτερική οργάνωση των υπηρεσιών, στη συγκέντρωση των υπαλλήλων τόσο της ασφάλισης όσο και των συντάξεων σε έναν ενιαίο χώρο στο κτήριο της Αχαρνών, στην υιοθέτηση από τους διευθυντές συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων ανά μήνα, καθώς και στη λειτουργία του «Πράσινου Κτηρίου» στη Λ. Κηφισίας που αυτοματοποίησε διαδικασίες ειδικά για τις συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης.
   Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Επισκέφθηκα σήμερα το κτήριο Διοίκησης του ΕΦΚΑ και συναντήθηκα με τον Διοικητή, τη Γενική Διευθύντρια Συντάξεων και με υπαλλήλους για να διαπιστώσω και από κοντά τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες στους ρυθμούς απονομής των συντάξεων κυρίως στο τ. ΤΣΑΥ και στο τ. ΤΑΝ και σε αρκετό βαθμό στο τ. ΤΣΜΕΔΕ. Ειδικά στο τ. ΤΣΑΥ και το τ. ΤΑΝ έχει εκκαθαριστεί η πλειονότητα των εκκρεμοτήτων περασμένων ετών και οι ρυθμοί απονομής έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με δυο χρόνια πριν. Στο τ.ΤΣΜΕΔΕ ναι μεν υπάρχει πρόοδος απαιτείται ωστόσο περισσότερη προσπάθεια τους επόμενους μήνες. Η μάχη για την οριστική απομείωση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων συνεχίζεται με σύστημα και αποφασιστικότητα. Και αφού τα καταφέρνουμε στα 3 πιο προβληματικά τ. Ταμεία μπορούμε να τα καταφέρουμε και στον υπόλοιπο ΕΦΚΑ. Μπράβο στους υπαλλήλους που εργάστηκαν για το θετικό αυτό αποτέλεσμα και ευχαριστίες στα στελέχη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που συνέδραμαν στη προσπάθεια που γίνεται στο τ. ΤΣΑΥ».
   Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής δήλωσε: «Συνεργαζόμαστε καθημερινά με τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ για να λύνουμε τα προβλήματα στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων. Η σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού απονομής σε τ. ΤΣΑΥ, τ. ΤΑΝ και τ. ΤΣΜΕΔΕ αποτελεί τη καλύτερη απόδειξη ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση». 

    

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Πριν από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν σε διορθώσεις στην ακίνητη περιουσία τους, στην περίπτωση που έχουν υπάρξει λάθη με την υποβολή νέας δήλωσης.
   η δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περίπτωση που έχουν εντοπίσει λάθη ή παραλείψεις, ώστε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να τους εκδώσει εκ των υστέρων νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά. Η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει ξανά τις επόμενες ημέρες την ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων, από τις οποίες θα προκύψει ένα νέο εκκαθαριστικό του φόρου.
   Πριν από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν σε διορθώσεις στην ακίνητη περιουσία τους, στην περίπτωση που έχουν υπάρξει λάθη με την υποβολή νέας δήλωσης. Όσοι φορολογούμενοι διαπιστώσουν ότι οι παραλείψεις ή τα λάθη που έγιναν αιτία να χρεωθούν άδικα με επιπλέον ΕΝΦΙΑ στα εκκαθαριστικά του φόρου αυτού για το 2021 προέρχονται από δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών, με αποτέλεσμα η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης της 1ης-1-2021 να μην αποτυπώνεται ορθά, θα χρειαστεί να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις και για τα παλαιότερα έτη.
   Μετά την ηλεκτρονική υποβολή διορθωτικής δήλωσης Ε9 με σκοπό τη μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα μόνο για κάθε έτος για το οποίο προκύπτει μείωση του φόρου μέχρι 300 ευρώ.
   Αν από την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης προκύψει μείωση του φόρου πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ προσκομίζοντας όλα τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο υποβολής της διορθωτικής δήλωσης, προκειμένου να γίνει έλεγχος και να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Το πρώτο πράσινο ομόλογο στο πλαίσιο του Ταμείου Ανακαμψης (NextGenerationEU) εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την συγκέντρωση €12 δισ. για την χρηματοδότηση πράσινων και βιώσιμων επενδύσεων στην Ε.Ε
   Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκδοση πράσινων ομολόγων στον κόσμο.
   «Με τα πράσινα ομόλογα NextGenerationEU, η ΕΕ πρόκειται να γίνει ο μεγαλύτερος εκδότης πράσινων ομολόγων παγκοσμίως, παρέχοντας σημαντική ώθηση στις βιώσιμες χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και χρηματοδοτώντας μια πιο πράσινη ανάκαμψη της ΕΕ από την πανδημία. Με το ισχυρό ποσοστό εγγραφών και τις εξαιρετικές συνθήκες τιμολόγησης, η σημερινή έκδοση αντιπροσωπεύει μια πολλά υποσχόμενη έναρξη του προγράμματος πράσινων ομολόγων NextGenerationEU έως 250 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2026».
   Η έκδοση του 15ετους ομολόγου που λήγει στις 4 Φεβρουαρίου 2037 καλύφθηκε πάνω από 11 φορές, με ποσό που ξεπέρασε τα €135 δισ. ενώ ένα ευρύ φάσμα επενδυτών εξέφρασε ενδιαφέρον για το ομόλογο.
   Ο επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε: «Η σημερινή έκδοση είναι μια ισχυρή αρχή για το πρόγραμμα πράσινων ομολόγων NextGenerationEU. Πρόκειται να μετατρέψει την ΕΕ στον μεγαλύτερο εκδότη πράσινων ομολόγων στον κόσμο, είναι ένα ισχυρό σήμα της δέσμευσης της ΕΕ για βιωσιμότητα. Το μέλλον μας είναι πράσινο και είναι εξαιρετικά σημαντικό να αδράξουμε την ευκαιρία, να δείξουμε ξεκάθαρα στους επενδυτές, ότι τα κεφάλαιά τους θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής ανάκαμψης».

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ αναρτήθηκε το Έντυπο Α100 - Αίτηση για χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής.
   Χρήσιμες οδηγίες πριν συμπληρώσετε την αίτηση.
   Πώς υποβάλλω την Αίτηση
   Η αίτηση είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr, στην ενότητα του καταλόγου εντύπων.
   Εφόσον δεν είναι εφικτή η έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας με αυτοματοποιημένο τρόπο (www.aade.gr/polites/forologiki-enimerotita), μπορείτε να συνδεθείτε στην εφαρμογή «Τα Αιτήματά μου» της ΑΑΔΕ myaade.gov.gr και να υποβάλλετε την αίτησή σας ψηφιακά επιλέγοντας τη σχετική διαδικασία.
   Για την ψηφιακή υποβολή δεν απαιτείται εκτύπωση.
   Κατεβάζετε το αρχείο στον υπολογιστή σας, το συμπληρώνετε, το αποθηκεύετε και το επισυνάπτετε στην εφαρμογή των Αιτημάτων.
   Εναλλακτικοί τρόποι υποβολής
   Σε περίπτωση που δεν διαθέτετε κωδικούς TAXISnet η υποβολή γίνεται έντυπα. Αφού κάνετε λήψη του αρχείου από τον ιστότοπο της ΑΑΔΕ, μπορείτε να συμπληρώσετε την αίτηση και αφού την εκτυπώσετε και την υπογράψετε, να την αποστείλετε σαρωμένη μέσω e-mail ή να την καταθέσετε αυτοπροσώπως σε έντυπη μορφή. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή, απαιτείται η φυσική υπογραφή σας.

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Δημοσιεύθηκε η Α.1221/2021 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ με θέμα «Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης Δ210 για την απόδοση ΑΦΜ και τη μεταβολή ατομικών στοιχείων και της δήλωσης Δ211 για την έναρξη, μεταβολή, διακοπή εργασιών επιχείρησης».
   Αναλυτικά σύμφωνα με την απόφαση:
   Διαδικασία υποβολής Δήλωσης Δ210
   1. Η Δήλωση Δ210 απόδοσης ΑΦΜ και Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων, ενοποιεί τα μέχρι έκδοσης της παρούσας ισχύοντα έντυπα Μητρώου Μ1 και Μ7. Ο τύπος και το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής δήλωσης Δ210 έχει, όπως το σχετικό υπόδειγμα που επισυνάπτεται στο παράρτημα I της παρούσας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής.
   2. Η δήλωση Δ210 είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην ενότητα του καταλόγου των εντύπων (https://www.aade.gr/polites/katalogosentypon). Η δήλωση δύναται να υποβληθεί είτε ψηφιακά, είτε σε έντυπη μορφή.
   Υποβολή της δήλωσης ψηφιακά
   Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ήδη εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο και είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, εφόσον επιθυμούν τη μεταβολή των ατομικών τους στοιχείων, επιλέγουν, μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr), τη σχετική διαδικασία Μητρώου, λαμβάνουν το αρχείο της Δήλωσης Δ210, το συμπληρώνουν, το αποθηκεύουν και το επισυνάπτουν στην εφαρμογή των Αιτημάτων. Δεν απαιτείται υπογραφή της δήλωσης, καθόσον οι φορολογούμενοι έχουν ήδη ταυτοποιηθεί κατά την είσοδό τους στην εφαρμογή.
   Υποβολή της δήλωσης σε έντυπη μορφή
   Η Δήλωση Δ210 υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στη Δ.Ο.Υ. από τα φυσικά πρόσωπα που αιτούνται την εγγραφή τους στο Φορολογικό Μητρώο.
   Κατ’ εξαίρεση, η Δήλωση Δ210 υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στη Δ.Ο.Υ. από τους φορολογούμενους που έχουν ήδη εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο, μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που δεν δύναται να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής ψηφιακά.
   Η υποβολή στις ανωτέρω περιπτωσεις γίνεται ως εξής:
   Στην ενότητα του καταλόγου εντύπων της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι λαμβάνουν το αρχείο της δήλωσης Δ210, το συμπληρώνουν, είτε ηλεκτρονικά είτε χειρόγραφα, το εκτυπώνουν, το υπογράφουν και αποστέλλουν τη δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ σαρωμένη μέσω e-mail ή την καταθέτουν αυτοπροσώπως σε έντυπη μορφή.
   Διαδικασία υποβολής Δήλωσης Δ211
   1. Η Δήλωση Δ211 Έναρξης, Μεταβολής, Διακοπής Εργασιών Επιχείρησης ενοποιεί τα μέχρι έκδοσης της παρούσας ισχύοντα έντυπα Μητρώου Μ2 έως και Μ11. Ο τύπος και το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής δήλωσης Δ211 έχει, όπως το σχετικό υπόδειγμα που επισυνάπτεται στο παράρτημα II της παρούσας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής.
   2. Η δήλωση Δ211 είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ. www.aade.gr, στην ενότητα του καταλόγου των εντύπων https://www.aade.gr/epiheiriseis/forologikesypire sies/katalogos- entypon). Η δήλωση δύναται να υποβληθεί είτε ψηφιακά, είτε σε έντυπη μορφή.
   Υποβολή της δήλωσης ψηφιακά
   Τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα, καθώς και οι νομικές οντότητες, που είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, επιλέγουν, μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr), τη σχετική διαδικασία Μητρώου, λαμβάνουν το αρχείο της δήλωσης Δ211, το συμπληρώνουν, το αποθηκεύουν και το επισυνάπτουν στην εφαρμογή των Αιτημάτων. Δεν απαιτείται υπογραφή της δήλωσης, καθόσον οι φορολογούμενοι έχουν ταυτοποιηθεί κατά την είσοδό τους στην εφαρμογή.
   Υποβολή της δήλωσης σε έντυπη μορφή
   Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που αιτούνται την εγγραφή τους στο Φορολογικό Μητρώο, υποβάλλουν τη δήλωση Δ211 σε έντυπη μορφή.
   Κατ’ εξαίρεση, η δήλωση Δ211 υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στη ΔΟΥ από τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν ήδη εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο, μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που δεν δύναται να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής ψηφιακά.
   Η υποβολή στις ανωτέρω περιπτώσεις γίνεται ως εξής:
   Στην ενότητα του καταλόγου εντύπων της ΑΑΔΕ τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες λαμβάνουν το αρχείο της δήλωσης Δ211, τη συμπληρώνουν, είτε ηλεκτρονικά είτε χειρόγραφα, την εκτυπώνουν, την υπογράφουν και την αποστέλλουν στην αρμόδια ΔΟΥ σαρωμένη μέσω e-mail ή την καταθέτουν δια του νομίμου εκπροσώπου τους ή άλλου εξουσιοδοτημένου προς τούτο προσώπου σε έντυπη μορφή.
   Έναρξη ισχύος, μεταβατικές διατάξεις
   1. Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με την επιφύλαξη του επόμενου εδαφίου.
   Ειδικά η αποστολή των δηλώσεων Δ210 και Δ211, μέχρι την πλήρη παραγωγική λειτουργία της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», θα πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μόνο για τις ΔΟΥ που δεν έχουν ενταχθεί σε αυτήν.
   2. Με την έναρξη της παρούσας παύουν να ισχύουν τα έντυπα Μ1 έως και Μ11, όπως αναφέρονται στην υπό στοιχεία Α.Υ.Ο.1027319/677/0006Β/16.3.1998 απόφαση Υπουργού Οικονομικών «Τύπος και περιεχόμενο των χρησιμοποιούμενων από τη ΔΟΥ Μοσχάτου εντύπων στο Υποσύστημα "Μητρώου" του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος Φορολογίας (Ο.Π.Σ.Φ. TAXIS)».
   Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε τα έντυπα από τους παρακάτω συνδέσμους:
   Δήλωση απόδοσης ΑΦΜ και μεταβολής ατομικών στοιχείων
   Δήλωση έναρξης, μεταβολής, διακοπής εργασιών επιχείρησης

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιστροφής στους δικαιούχους, των πιστωτικών υπολοίπων που προέκυψαν από την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών έτους 2020, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών με παράλληλη μισθωτή εργασία και ασφαλισμένων που υπάγονται στις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016.
   Η πίστωση των προς επιστροφή ποσών έγινε στις 30-9-2021, στον αριθμό (ΙΒΑΝ) του τραπεζικού λογαριασμού που έχουν ήδη δηλώσει οι ασφαλισμένοι στον Ατομικό τους Λογαριασμό που τηρείται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, εφόσον είναι έγκυρος.
   Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι:
   - αποδόθηκαν πιστωτικά υπόλοιπα συνολικού ποσού 7.621.964,62 € στον τραπεζικό λογαριασμό 12.476 ασφαλισμένων με έγκυρο ΙΒΑΝ
   - δεν αποδόθηκαν πιστωτικά υπόλοιπα σε:
   1) 480 ασφαλισμένους (111.907,93 €) λόγω συμπληρωμένου μη έγκυρου ΙΒΑΝ
   2) 4.216 ασφαλισμένους (1.829.746,23 € ) λόγω μη συμπληρωμένου ΙΒΑΝ
   Επισημαίνεται ότι οι ασφαλισμένοι αποκτούν άμεσα τη δυνατότητα καταχώρησης των στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού είτε στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) επιλογή: Ασφαλισμένοι ->Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες -> Ατομικά Στοιχεία) είτε και μέσω αντίστοιχων επιλογών στην ηλεκτρονική σελίδα www.gov.gr

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Η ψηφιακή πλατφόρμα MyDATA θα είναι υποχρεωτική από αύριο για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Από την 1η Νοεμβρίου η υποχρεωτικότητα θα αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την επόμενη μέρα.
   Υποχρεωτική είναι από αύριο, Παρασκευή, η έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας MyDATA. Από την 1η Νοεμβρίου η υποχρεωτικότητα θα αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων και επαγγελματιών.
   Μέχρι σήμερα περισσότερες από 235.000 επιχειρήσεις συμμετέχουν στην ψηφιακή πλατφόρμα MyDATA στον ένα χρόνο πιλοτικής λειτουργίας.
   Πλέον, από αύριο 1η Οκτωβρίου, καθίσταται υποχρεωτική η διαβίβαση παραστατικών εσόδων για επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με διπλογραφικά βιβλία και τζίρο άνω των 50.000 ευρώ καθώς και για επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με απλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ. Ένα μήνα αργότερα από την 1η Νοεμβρίου η υποχρέωση αυτή επεκτείνεται και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
   Πάντως σε κοινή γραμμή υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ δεν προβλέπουν κυρώσεις εντός του 2021.
   Mέσα στον ένα χρόνο της πιλοτικής λειτουργίας της ψηφιακή πλατφόρμα MyDATA:
   Έχουν εγγραφεί 235.000 επιχειρήσεις από όλο το φάσμα του επιχειρείν. Έχουν διαβιβαστεί περίπου 100.000.000 παραστατικά, συνολικής αξίας σχεδόν 53 δισ. ευρώ, ενώ κάθε ημέρα, αποστέλλονται πάνω από 1.000.000 παραστατικά. Στην εφαρμογή timologio, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα έκδοσης παραστατικών ψηφιακά με ταυτόχρονη διαβίβαση στο myDATA, έχουν εγγραφεί 12.600 επιχειρήσεις Υπάρχουν ήδη 8 πιστοποιημένοι πάροχοι ψηφιακής τιμολόγησης, οι οποίοι έχουν μέχρι στιγμής διαβιβάσει σχεδόν 14.000.000 παραστατικά στην πλατφόρμα myDATA. Από τον Οκτώβριο του 2020 λειτουργεί ειδική γραμμή υποστήριξης του myDATA στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί σχεδόν 15.000 ερωτήματα μέσω τηλεφώνου και mail, τα οποία έχουν απαντηθεί σε ποσοστό 85%, ενώ το υπόλοιπο 15% βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας απάντησης. Μετά από διαδοχικές αναγκαίες παρατάσεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με την Α. 1156/2021 καθορίστηκαν οι ημερομηνίες έναρξης διαβίβασης παραστατικών από τις επιχειρήσεις, ως εξής:
   Από 1.10.2021 διαβιβάζουν υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων τους, που εκδίδουν από την ημερομηνία αυτή και μετά:
   Οι επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με διπλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 50.000 Euro Οι επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με απλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 100.000 Euro Εκτιμάται ότι το σύνολο των παραπάνω επιχειρήσεων είναι περίπου 195.000.
   Από 1.11.2021 διαβιβάζουν υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων τους όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις
   Τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδώσει ή θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις μέχρι την ημερομηνία έναρξης υποχρεωτικής διαβίβασης, πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myDATA το αργότερο έως την 31/03/2022.
   Στόχος της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου Οικονομικών είναι, με το πέρας της πιλοτικής λειτουργίας η διαδικασία να περάσει σε συνθήκες καθημερινής λειτουργίας για το σύνολο των επιχειρήσεων.
   Στο πλαίσιο αυτό, κοινή γραμμή του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ είναι να μην προβλεφθούν κυρώσεις εντός του 2021. Ζητούμενο στη φάση αυτή είναι, μέσα από την καθολικότητα της συμμετοχής των επιχειρήσεων στο νέο ψηφιακό περιβάλλον τήρησης των βιβλίων και έκδοσης παραστατικών για τις επιχειρήσεις, να αντιμετωπιστούν όλα τα μικρότερα ζητήματα που τυχόν δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα και η πλατφόρμα να λειτουργήσει ομαλά για όλες τις επιχειρήσεις.
   Ενόψει της έναρξης λειτουργίας της εφαρμογής timologio, εστάλησαν περίπου 1,5 εκατομμύριο μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις επιχειρήσεις, υπενθυμίζοντας τις ημερομηνίες έναρξης της υποχρέωσης διαβίβασης παραστατικών στο myDATA.
   Τέλος, από τον Απρίλιο του 2018, που η ΑΑΔΕ ξεκίνησε το εγχείρημα της θέσπισης των ψηφιακών βιβλίων και της ψηφιακής τιμολόγησης, έχει δημοσιευθεί πλήθος άρθρων στον έντυπο και ψηφιακό τύπο σχετικά με τη λειτουργία του myDATA.
   Α. ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ myDATA
   1. Ενημέρωση και εκπαίδευση κοινωνικών εταίρων για την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
   Η ΑΑΔΕ από τον Οκτώβριο του 2018 έως και σήμερα έχει συνδιοργανώσει πάνω από 40 ενημερωτικές ημερίδες και εκπαιδευτικά σεμινάρια σχετικά με την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA στα μέλη φορέων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, και λογιστών - οικονομολόγων, επιχειρήσεων πληροφορικής και Επιμελητηρίων, εκ των οποίων οι 20 πραγματοποιήθηκαν εντός των τελευταίων δώδεκα μηνών.
   Ενδεικτικά αναφέρονται φορείς όπως Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (δύο εκδηλώσεις), ΣΕΒ, ΣΕΠΕ, ΕΕΤ, ΤτΕ, ΕΣΕΕ, ΣΒΕΣΘΕ, ΣΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΟΒΕ, ΠΟΠΕΚ, ΕΒΕΑ, ΕΒΕΠ, Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, ΠΟΦΕΕ, ΕΦΕΕΑ, Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών, ΠΑΕΛΟ, Εταιρείες Ορκωτών, Σύνδεσμος Α.Ε. και Ε.Π.Ε., Εμπορικά Επιμελητήρια Πειραιά, Ηρακλείου Κρήτης, Πρέβεζας, 'Αρτας, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Ξάνθης, Πατρών, Ενώσεις Ασφαλιστικών, Αεροπορικών, και Ακτοπλοϊκών Εταιρειών, Γραφεία Γενικού Τουρισμού, Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Ξενοδοχεία), Ομοσπονδία Εκτελωνιστών Ελλάδας, Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας κ.α.
   Περαιτέρω, με τους περισσοτέρους από τους παραπάνω φορείς έχουν συσταθεί και λειτουργούν 44 επιμέρους «Ομάδες myDATA», μέσω των οποίων διεξάγονται τηλεδιασκέψεις με σκοπό την επίλυση θεμάτων. Επιπλέον δίνεται η σχετική ενημέρωση, διενεργείται η αντίστοιχη τεκμηρίωση και αναρτώνται στο site myDATA της ΑΑΔΕ, ερωτήσεις - απαντήσεις, θεματικές ενότητες είτε ανά κλάδο, είτε συνολικά για την ενημέρωση του οικοσυστήματος της ελληνικής οικονομίας.
   Ταυτόχρονα, ενόψει της θέσης σε λειτουργία της εφαρμογής timologio, εστάλησαν περίπου 1,5 εκατομμύριο μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις επιχειρήσεις, υπενθυμίζοντας τις ημερομηνίες έναρξης της υποχρέωσης διαβίβασης παραστατικών στο myDATA.
   Τέλος, από τον Απρίλιο του 2018, που η ΑΑΔΕ ξεκίνησε το εγχείρημα της θέσπισης των ψηφιακών βιβλίων και της ψηφιακής τιμολόγησης, έχει δημοσιευθεί πλήθος άρθρων στον έντυπο και ψηφιακό τύπο σχετικά με τη λειτουργία του myDATA.
   2. Για τις χειρόγραφες επιχειρήσεις
   Η ΑΑΔΕ, από την 01/10/2020, έχει δώσει την πρόσβαση στις επιχειρήσεις μέσω των κωδικών taxis να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους μέσω της Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης που αποτελεί ένα από τα πέντε κανάλια διαβίβασης.
   Οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, μπορούν να χρησιμοποιούν την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης στην περίπτωση είτε που είχαν εκδώσει έως πενήντα τιμολόγια, είτε είχαν ακαθάριστα έσοδα έως πενήντα χιλιάδες ευρώ κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.
   Οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, μπορούν να χρησιμοποιούν την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης μόνο στην περίπτωση είχαν εκδώσει έως πενήντα τιμολόγια, κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.
   Τέλος, πριν από σχεδόν ένα μήνα, η ΑΑΔΕ έθεσε σε παραγωγική λειτουργία τη δωρεάν εφαρμογή timologio, για την ψηφιακή έκδοση των παραστατικών της επιχείρησης και την ταυτόχρονη διαβίβασή τους στo myDATA. Απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες είτε δεν διαθέτουν κάποιο μηχανογραφικό σύστημα είτε αυτό που χρησιμοποιούν δεν καλύπτει πλέον τις καθημερινές τους ανάγκες. Μέσα από ένα πλήρως παραμετροποιήσιμο περιβάλλον μια επιχείρηση μπορεί να διαμορφώσει το προφίλ της, να συνθέσει το πελατολόγιο της, να οργανώσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της και να εκδώσει τα παραστατικά της αποστέλλοντας ταυτόχρονα και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στην πλατφόρμα του myDATA.
   3. Τι ισχύει για τις περιοχές με χαμηλή ταχύτητα internet ή μηδενική εμβέλεια
   Αν και δεν είναι στις αρμοδιότητες της ΑΑΔΕ, σε κάθε περίπτωση η Ανεξάρτητη Αρχή είναι σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με την ΕΕΚΤ (Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας) για το εντοπισμό θεμάτων που αφορούν την απώλεια επικοινωνίας που εμποδίζουν την αδιάληπτη διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
   Οι επιχειρήσεις αυτών των περιοχών που τεκμηριωμένα αδυνατούν να διαβιβάσουν δεδομένα δεν θα υπόκεινται σε κυρώσεις μη διαβίβασης και θα έχουν τη δυνατότητα να διαβιβάσουν δεδομένα με συγκεκριμένο τρόπο που θα ορίσει η ΑΑΔΕ.
   Σε κάθε περίπτωση, οι εν λόγω περιπτώσεις δεν αποτελούν την πλειοψηφία των υπόχρεων επιχειρήσεων. Η ΑΑΔΕ συνεχίζει να παρακολουθεί συστηματικά τις περιπτώσεις απώλειας επικοινωνίας και να συμβάλλει στην αποκατάσταση αυτού του είδους των προβλημάτων.
   4. Παρακρατήσεις Δικηγόρων από τα Γραμμάτια Προκαταβολής των Δικηγορικών Συλλόγων
   Με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών έχει συσταθεί Ομάδα myDATA, μέσω της οποίας έχει δημιουργηθεί θεματική ενότητα για τις συναλλαγές εσόδων των Δικηγορών με διακριτά σενάρια συναλλαγών. Από το σχετικό υλικό έχει ήδη αναρτηθεί ο Ειδικός Οδηγός των Δικηγόρων για την δωρεάν εφαρμογή έκδοσης και διαβίβασης παραστατικών timologio, που περιέχει τα σενάρια συναλλαγών, στα οποία περιλαμβάνεται και ο τρόπος διαβίβασης των παρακρατήσεων.
   5. Τι ισχύει για παραστατικά ΕΛΤΑ
   Σύμφωνα με το άρθρο 2 της Απόφασης Α. 1138/2020, τα ΕΛΤΑ ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου δεν έχει την υποχρέωση διαβίβασης δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, με την προϋπόθεση ότι οι πράξεις αυτές δεν υπόκεινται σε Φ.Π.Α., σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και την Οδηγία 2006/112/ ΕΚ (παρ. 9, άρθρο 8 του ν. 4308/2014).
   Το Δεκέμβριο του 2020 μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΤΑ η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας (Ε.Ε.ΣΥ.Π.) κατέχει το 100% των μετοχών.
   Ως εκ τούτου οι λήπτριες επιχειρήσεις που λαμβάνουν έξοδα από τα ΕΛΤΑ έχουν υποχρέωση να διαβιβάσουν σύνοψη και χαρακτηρισμό εξόδων είτε με Τύπο Παραστατικού 13.1 ΑΛΠ, είτε με Τύπο Παραστατικού 13.2 ΑΠΥ.
   6. Ανανεώσεις και αναβαθμίσεις του συστήματος και της έκδοσης αποφάσεων.
   Yπενθυμίζεται ότι υλικό ενημέρωσης της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA είναι αναρτημένο πριν από την 01/10/2021 έως σήμερα με συνεχείς επικαιροποιήσεις. Παρακάτω δίνεται για δική σας ενημέρωση το σχετικό link για την άμεση πρόσβασή σας στο ενημερωτικό υλικό: https://www.aade.gr/mydata
   7. Κωδικός για πλαστικές σακούλες από τις ταμειακές μηχανές
   Σήμερα, για σκοπούς επιβολής του σχετικού τέλους πλαστικής σακούλας, η παρακολούθηση των ποσών που τιμολογούνται από πλαστικές σακούλες στα βιβλία των επιχειρήσεων γίνεται με ειδική λογιστική εγγραφή. Το ίδιο ισχύει μέχρι στιγμής και για το myDATA, στις περιπτώσεις όπου οι πλαστικές σακούλες τιμολογούνται μέσω Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ).
   Η ΑΑΔΕ έχει επεξεργαστεί τρόπους, ώστε και στις περιπτώσεις αυτές να καταστεί εφικτός ο άμεσος διαχωρισμός των σχετικών ποσών από τα υπόλοιπα έσοδα που τιμολογούνται μέσω ΦΗΜ, όπως έχει ήδη δοθεί λύση για τις αντίστοιχες τιμολογήσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ μέσω ειδικών προγραμμάτων λογισμικού (ERP). Θα δοθούν σχετικές οδηγίες τεχνικού και λογιστικού χειρισμού προσεχώς.
   Β. MyDATA για επιχειρήσεις με συγκεκριμένη δραστηριότητα.
   1. Τουριστικά Γραφεία
   Σχετικά με τα Τουριστικά Γραφεία έχει αναρτηθεί από 02/07/2021 σχετικό ενημερωτικό υλικό, Το σχετικό link είναι το παρακάτω:
   https://www.aade.gr/epiheiriseis/mydata-ilektronika-biblia-aade/tekmiriosi-gia-epiheiriseis/atypes-omades-mydata (τίτλος Γραφεία Γενικού Τουρισμού)
   Οι εν λόγω θεματικές ενότητες έχουν τεκμηριωθεί και συμφωνηθεί με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (fedHATTA)
   2. Εταιρείες του άρθρου 45 του Ν.2859/2000 ΦΠΑ
   Σύμφωνα με τις επιχειρησιακές και τεχνικές προδιαγραφές που έχουν αναρτηθεί εδώ κι ένα χρόνο, υπάρχει τεχνική δυνατότητα διαβίβασης των δεδομένων από τις εν λόγω εταιρείες. Για την περαιτέρω διευκόλυνση τους, θα δοθούν επιπλέον διευκρινίσεις με ανάρτηση ενημερωτικού υλικού μέχρι τις 30.9.2021.
   3. Ασφαλιστικές Εταιρείες
   Εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί «Ομάδα myDATA» - Ασφαλιστικών Εταιρειών και έχει ήδη δοθεί η αντιστοίχιση εσόδων των ασφαλιστικών εταιρειών με τους σχετικούς Τύπους Παραστατικών του παραρτήματος της Α.1138/2020. Υπάρχει διαρκής συνεργασία με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, και τυχόν επικαιροποιήσεις στις οδηγίες αναρτώνται μετά από την κοινή μας τεκμηρίωση και αποδοχή.
   Ειδικά για το θέμα των εξωχώριων ασφαλιστικών εταιρειών, ισχύει ό,τι προβλέπεται για όλα τα παραστατικά δαπανών που λαμβάνουν ημεδαπές επιχειρήσεις από αλλοδαπές εταιρείες. Δεδομένου ότι οι αλλοδαπές εταιρείες δεν νοείται να υπαχθούν σε υποχρέωση διαβίβασης παραστατικών στο myDATA, οι ημεδαπές επιχειρήσεις που λαμβάνουν τα παραστατικά αυτά, τα διαβιβάζουν ως έξοδά τους, σύμφωνα με τη σχετική διαδικασία που έχει ήδη εξειδικευθεί.

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Από σήμερα ξεκινά η σταδιακή αντικατάσταση του «παλαιολιθικού» TaxisNET με τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα «myAADE» όπως ανακοινώθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
   Η νέα ηλεκτρονική πύλη είναι προσβάσιμη από τη διεύθυνση myaade.gov.gr ενώ όσοι συνδέονται μέσω του TaxisNET, μπορούν να έχουν πρόσβαση σ' αυτή μέσα από το μενού «Προσωπική Πληροφόρηση». Η νέα υπηρεσία δίνει έμφαση σε ένα πιο «καθαρό» περιβάλλον με μεγάλα επεξηγηματικά κουμπιά και φυσικά στην απροβλημάτιστη χρήση μέσω browser κινητού τηλεφώνου, χωρίς να λείπουν τα προβλήματα όπως διαπιστώσαμε. 
   Το επόμενο διάστημα το myAADE αναμένεται να περιλαμβάνει 250 ψηφιακές υπηρεσίες ενώ ήδη ο χρήστης έχει πρόσβαση σε μερικές από τις δημοφιλέστερες όπως:
   να έχει πρόσβαση σε όλες τις ψηφιακές εφαρμογές της ΑΑΔΕ (δηλώσεις φόρων, ρυθμίσεις, φορολογία ακινήτων και οχημάτων, ηλεκτρονικά βιβλία myDATΑ, κλπ), βρίσκοντας γρήγορα την υπηρεσία που τον ενδιαφέρει να διαχειρστεί τον λογαριασμό και τα στοιχεία επικοινωνίας του, να μεταβάλλει στοιχεία της επιχείρησής του να δει τις οφειλές, πληρωμές και τις επιστροφές του και να πληρώσει ή να ρυθμίσει τις οφειλές του να αποκτήσει ΑΦΜ και κλειδάριθμο να υποβάλλει τα αιτήματά του ψηφιακά προς την αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ (πιλοτική λειτουργία) και το επόμενο διάστημα να κλείσει ψηφιακά ραντεβού με υπάλληλο της αρμόδιας υπηρεσίας της ΑΑΔΕ (προσεχώς)  

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Δημοσιεύθηκε η με αριθμό Α.1213/2021 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ σχετικά με τη μεταβολή στοιχείων και διακοπή εργασιών επιχείρησης φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
   Αναλυτικά σύμφωνα με την απόφαση:
   Άρθρο 1
   Διαδικασία υποβολής αίτησης - δήλωσης μεταβολής στοιχείων επιχείρησης και διακοπής εργασιών με τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών
   1. Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και οι νομικές οντότητες, που είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δύνανται μέσω ψηφιακής υπηρεσίας της ΑΑΔΕ να προβούν:
   1.1 στη μεταβολή των στοιχείων της επιχείρησης που αφορούν:
   στην ταχυδρομική διεύθυνση της έδρας της άσκησης της δραστηριότητας της επιχείρησης στις δραστηριότητες στο καθεστώς ΦΠΑ, στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στην κατηγορία των τηρουμένων βιβλίων σύμφωνα με τα ΕΛΠ στην εγγραφή στο Επιμελητήριο στις εγκαταστάσεις εσωτερικού και εξωτερικού στην επιλογή φορολόγησης των Ενδοκοινοτικών εξ αποστάσεως Πωλήσεων Αγαθών και Παροχών Τηλεπικοινωνιακών, Ραδιοτηλεοπτικών και Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών προς άλλα κράτη - μέλη, στο κράτος - μέλος προορισμού. 1.2 στη διακοπή των εργασιών της επιχείρησης
   2. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΠΟΛ. 1006/2013 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων «Διαδικασία και δικαιολογητικά Απόδοσης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) / Μεταβολής Στοιχείων και Έναρξης / Μεταβολής και Διακοπής Επιχειρηματικής Δραστηριότητας», αποστέλλονται με την υποβολή της αίτησης - δήλωσης, μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων, «Τα Αιτήματά μου», στην αρμόδια ΔΟΥ της έδρας της επιχείρησης.
   Η μη αποστολή του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών συνιστά λόγο απόρριψης της αίτησης.
   3. Η παρούσα διαδικασία αφορά σε υποβολή εμπροθέσμων αιτήσεων - δηλώσεων μεταβολών ή διακοπής εργασιών, ήτοι εντός της προθεσμίας των τριάντα (30) ημερών από τη μεταβολή ή τη διακοπή των εργασιών, σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΠΟΛ. 1006/2013 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
   4. Η προβλεπόμενη στην παρούσα απόφαση διαδικασία, παρέχεται εναλλακτικά της συναλλαγής με φυσική παρουσία στη ΔΟΥ. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει τη διαδικασία της παρούσας απόφασης (χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και όχι τη συναλλαγή με φυσική παρουσία στη ΔΟΥ), τότε αποστέλλει και τα δικαιολογητικά μόνο μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων, «Τα Αιτήματά μου», και δεν απαιτείται σε κανένα στάδιο της διαδικασίας η φυσική του παρουσία στη ΔΟΥ, με εξαίρεση την παρ. 4.4 του άρθρου 4.
   Άρθρο 2
   Μεταβολές στοιχείων επιχείρησης
   Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα με την ίδια αίτηση - δήλωση να μεταβάλλουν ένα ή περισσότερα στοιχεία της επιχείρησης, εφόσον οι μεταβολές συντρέχουν την ίδια ημερομηνία. Αν η ημερομηνία μεταβολής για κάθε στοιχείο διαφέρει, υποβάλλεται χωριστή δήλωση για κάθε μία μεταβολή. Μεταβολή στα στοιχεία επιχείρησης συνιστά:
   α) Η αλλαγή της έδρας της άσκησης της δραστηριότητας, για την οποία συμπληρώνονται τα στοιχεία της μίσθωσης ή της δωρεάν παραχώρησης ή τα στοιχεία του ακινήτου από το Ε9. Τα στοιχεία του μισθωτηρίου και του Ε9 ελέγχονται από τη ΔΟΥ και δεν υποβάλλονται ως δικαιολογητικά, ενώ στην περίπτωση υπεύθυνης δήλωσης λόγω δωρεάν παραχώρησης, αυτή αποστέλλεται μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων, «Τα Αιτήματά μου», στην αρμόδια ΔΟΥ.
   β) Η αλλαγή κατηγορίας βιβλίων σύμφωνα με τα ΕΛΠ.
   γ) Η υπαγωγή στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ή η μετάταξη σε καθεστώς ΦΠΑ (ενδεικτικά καθεστώς απαλλασσομένων μικρών επιχειρήσεων κ.λπ.), η άσκηση ενδοκοινοτικών συναλλαγών και η ένταξη στον ειδικό φόρο κατανάλωσης.
   δ) Η δήλωση ή η μεταβολή εμπορικού τίτλου της επιχείρησης και των στοιχείων του επιμελητηρίου.
   ε) Η έναρξη ή η μεταβολή ή η διακοπή δραστηριότητας. Στην περίπτωση προσθήκης νέας δραστηριότητας υποβάλλεται, εφόσον απαιτείται σύμφωνα με τις διατάξεις, βεβαίωση εγγραφής ή απαλλαγής από τον ΕΦΚΑ καθώς και προέγκριση ίδρυσης ή αντίγραφο βεβαίωσης κατάθεσης υποβολής αιτήματος και υπεύθυνη δήλωση για τις δραστηριότητες που εμπίπτουν στους ΚΑΔ που αναφέρονται στις διατάξεις της υπό στοιχεία ΠΟΛ. 1104/12.7.2017 και της υπό στοιχεία Ε.2133/8.7.2019.
   στ) Η έναρξη ή η μεταβολή ή η διακοπή εγκατάστασης εξωτερικού.
   ζ) Η έναρξη ή η διακοπή επιλογής φορολόγησης των Ενδοκοινοτικών εξ αποστάσεως Πωλήσεων Αγαθών και Παροχών Τηλεπικοινωνιακών, Ραδιοτηλεοπτικών και Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών προς άλλα κράτη - μέλη, στο κράτος - μέλος προορισμού.
   η) Η έναρξη ή η μεταβολή ή η διακοπή εγκατάστασης εσωτερικού.
   Άρθρο 3
   Διακοπή εργασιών επιχείρησης
   Τα φυσικά πρόσωπα, τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες, εφόσον δεν έχουν στην κατοχή τους πάγια περιουσιακά στοιχεία ή εμπορεύσιμα, δύνανται να υποβάλλουν αίτηση - δήλωση διακοπής εργασιών. Ευθύς αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης, αποστέλλουν συνημμένα, μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων, «Τα Αιτήματά μου», τα δικαιολογητικά όπως αυτά ορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της υπό στοιχεία ΠΟΛ. 1006/2013. Σε περίπτωση κατοχής επαγγελματικού αυτοκινήτου από φορολογούμενους φυσικά πρόσωπα συνυποβάλλεται και δήλωση ακινησίας και στοιχείο αυτοπαράδοσης.
   Άρθρο 4
   Αποδοχή ή απόρριψη αίτησης - δήλωσης και ολοκλήρωση διαδικασίας
   1. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής της αίτησης - δήλωσης, η πληροφορία καθίσταται διαθέσιμη προς επεξεργασία στο Υποσύστημα Μητρώου TAXIS από την αρμόδια ΔΟΥ της έδρας της επιχείρησης.
   2. Ο Υπάλληλος της ΔΟΥ δε δύναται να τροποποιήσει τα στοιχεία της αίτησης - δήλωσης παρά μόνον να προβεί στη διόρθωση ορθογραφικού λάθους στην οδό και την αρμόδια ΔΟΥ στη περίπτωση που έχει επιλεγεί λανθασμένη ΔΟΥ.
   3. Στην περίπτωση που η μεταβολή στη διεύθυνση της έδρας συνιστά ταυτόχρονα και αλλαγή της αρμόδιας ΔΟΥ, η διαδικασία μετεγγραφής στη νέα ΔΟΥ συντελείται αυτόματα με την αποδοχή της αίτησης - δήλωσης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 5.
   4. Η αίτηση του φορολογούμενου κατά τη διαδικασία επεξεργασίας απορρίπτεται στις παρακάτω περιπτώσεις:
   4.1 Στην περίπτωση μη αποστολής του συνόλου των δικαιολογητικών, όπου απαιτούνται.
   4.2 Στην περίπτωση συμπλήρωσης στην οδό μόνο Ταχυδρομικής Θυρίδας.
   4.3 Στην περίπτωση που επιχείρηση μη υπαγόμενη σε ΦΠΑ, προσέθεσε νέα δραστηριότητα υπαγόμενη σε ΦΠΑ και δεν μετέβαλε τη σχετική ένδειξη περί υπαγωγής σε ΦΠΑ.
   4.4 Στην περίπτωση που παρουσιάζεται σφάλμα στα δεδομένα του Μητρώου και πρέπει να διορθωθεί με αυτοπρόσωπη παρουσία στη ΔΟΥ.
   Ο λόγος απόρριψης αναγράφεται και εμφανίζεται στο TAXISnet, ώστε ο φορολογούμενος να επαναλάβει την αίτηση θεραπεύοντας το λόγο απόρριψης.
   5. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του ελέγχου της αίτησης-δήλωσης και των συνυποβαλλομένων δικαιολογητικών, ο υπάλληλος της ΔΟΥ αποδέχεται την αίτηση και η διαδικασία ολοκληρώνεται με την ενημέρωση του φορολογικού Μητρώου και τη δημιουργία της σχετικής βεβαίωσης. Η ως άνω βεβαίωση υπογράφεται ψηφιακά και αναρτάται, μέσω της εφαρμογής e-κοινοποιήσεις, στη ψηφιακή θυρίδα του λογαριασμού του φορολογούμενου.
   Άρθρο 5
   Έναρξη ισχύος
   Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με τις επιφύλαξεις του επόμενου εδαφίου.
   α) Ειδικά για τις περ. στ) και ζ) του άρθρου 2 και την περίπτωση διακοπής εργασιών της επιχείρησης του άρθρου 3, η δυνατότητα επιλογής της παρούσας διαδικασίας χρήσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών παρέχεται από την 1.1.2022.
   β) Η αποστολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών, μέχρι την πλήρη παραγωγική λειτουργία της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων, «Τα Αιτήματά μου», μόνο για τις ΔΟΥ που δεν έχουν ενταχθεί σε αυτήν, θα πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
    

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Σύμφωνα με την απόφαση του Υπ. Ανάπτυξης Αριθμ. 90043/6-9-2021, οι υφιστάμενοι ΚΑΔ διακρίνονται σε δύο διακριτές κατηγορίες: α) σε εκείνους που αντιστοιχούν σε άσκηση εμπορικής δραστηριότητας και β) σε εκείνους που αντιστοιχούν σε άσκηση μη εμπορικής δραστηριότητας. Σκοπός της ανωτέρω κατηγοριοποίησης είναι η εισαγωγή της κωδικοποίησης στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π/Σ) του Γ.Ε.ΜΗ, ώστε κατά την έναρξη εργασιών των φυσικών προσώπων και την ταυτόχρονη εγγραφή τους στο Γ.Ε.ΜΗ., να γίνεται αυτόματα ο διαχωρισμός μεταξύ των υπόχρεων ανάλογα με το είδος της ασκούμενης δραστηριότητας.
   Αναλυτικά, στην απόφαση προβλέπεται:
   Άρθρο 1 - Φυσικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και υποχρεώσεις αυτών
   1. Εμπορική δραστηριότητα ασκούν όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία με εγκατάσταση στην ημεδαπή και σκοπό το κέρδος:
   α. διενεργούν εμπορικές πράξεις στο όνομά τους κατά σύνηθες επάγγελμα ή β. διαθέτουν αγαθά ή υπηρεσίες ή διαμεσολαβούν στη
   διάθεση αυτών με επιχειρηματικό κίνδυνο, μέσω οργανωμένης υποδομής ή/και εκμετάλλευσης της εργασίας τρίτων προσώπων.
   2. Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα:
   α) εγγράφονται υποχρεωτικά στο ΓΕ.Μ.Η.,
   β) καταχωρίζουν και δημοσιεύουν στο Γ.Ε.ΜΗ τις πράξεις και τα στοιχεία που προβλέπονται στο άρθρο 95 του ν. 4635/2019 και
   γ) καταβάλουν τα ανταποδοτικά τέλη που προβλέπονται στο άρθρο 113 του ίδιου νόμου.
   3. Για την καταχώριση και δημοσίευση πράξης ή στοιχείου ατομικής επιχείρησης με εμπορική δραστηριότητα στο Γ.Ε.ΜΗ. γίνεται χρήση των κωδικών πρόσβασης που λαμβάνονται ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της έναρξης δραστηριότητας.
   Άρθρο 2 - Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που αντιστοιχούν σε εμπορική δραστηριότητα
   1. Οι Κ.Α.Δ. που αντιστοιχούν σε άσκηση εμπορικής δραστηριότητας, δυνάμει της ΠΟΛ 1133/06.10.2008 (Β’ 2149), όπως αυτή έχει αναθεωρηθεί με την ΠΟΛ 1122/24.05.2021 (Β’ 2287), περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της παρούσας. Ο εμπορικός χαρακτήρας των Κ.Α.Δ. του Παραρτήματος Ι προκύπτει από τις κείμενες διατάξεις του εταιρικού δικαίου, τη θεωρία και την κρατούσα νομολογία σχετικά με τον ορισμό των εννοιών του εμπόρου και των εμπορικών πράξεων.
   2. Εμπορική δραστηριότητα ασκούν τα φυσικά πρόσωπα εφόσον η κύρια ή η δευτερεύουσα δραστηριότητά τους ή του υποκαταστήματός τους αντιστοιχεί σε Κ.Α.Δ. του Παραρτήματος Ι.
   Άρθρο 3 - Φυσικά πρόσωπα που ασκούν μη εμπορική δραστηριότητα και υποχρεώσεις αυτών
   1. Μη εμπορική δραστηριότητα ασκούν όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα που δεν έχει τα χαρακτηριστικά της παρ. 1 του άρθρου 1 της παρούσας. Μη εμπορικές δραστηριότητες θεωρούνται ιδίως αυτές που έχουν κυρίαρχα επιστημονικό ή/και καλλιτεχνικό χαρακτήρα, οι δραστηριότητες πρωτογενούς παραγωγής και διάθεσης αγαθών, καθώς και όσες λαμβάνουν χώρα σε εξαιρετικά μικρή κλίμακα στο πλαίσιο της αγοράς και με θεμέλιο τον ίδιο σωματικό μόχθο των προσώπων που τις ασκούν.
   2. Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν μη εμπορική δραστηριότητα:
   α) εγγράφονται υποχρεωτικά στο ΓΕ.Μ.Η.,
   β) δεν καταβάλλουν ανταποδοτικά τέλη του άρθρου 113 του ν. 4635/2019, με εξαίρεση τα τέλη που αφορούν σε επιλογή διακριτικού τίτλου, η οποία είναι προαιρετική.
   Άρθρο 4 - Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που αντιστοιχούν σε μη εμπορική δραστηριότητα
   Οι Κ.Α.Δ. που αντιστοιχούν σε άσκηση μη εμπορικής δραστηριότητας, δυνάμει της ΠΟΛ 1133/06.10.2008 (Β’ 2149), όπως αυτή έχει αναθεωρηθεί με την ΠΟΛ 1122/24.05.2021 (Β’ 2287), περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας. Ο μη εμπορικός χαρακτήρας των Κ.Α.Δ. του Παραρτήματος ΙΙ προκύπτει από τις κείμενες διατάξεις του εταιρικού δικαίου, τη θεωρία και την κρατούσα νομολογία σχετικά με τον ορισμό των εννοιών του εμπόρου και των εμπορικών πράξεων.
   Άρθρο 5 - Εισαγωγή κωδικοποίησης Κ.Α.Δ. στο Πληροφοριακό Σύστημα του Γ.Ε.ΜΗ. και επικαιροποίηση αυτής
   1. Η κωδικοποίηση των Κ.Α.Δ. σύμφωνα με τα Παραρτήματα I και II καταχωρίζεται στο πληροφοριακό σύστημα (Π/Σ) του Γ.Ε.ΜΗ.. Με την έναρξη δραστηριότητας ενός φυσικού προσώπου και τη λήψη αριθμού Γ.Ε.ΜΗ., ανάλογα με την επιλογή του ή των Κ.Α.Δ., προκύπτουν αυτόματα οι υποχρεώσεις των υπόχρεων εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ., όπως αυτές ορίζονται στα άρθρα 1 και 3.
   2. Το Π/Σ του Γ.Ε.ΜΗ. διαλειτουργεί με τη βάση δεδομένων των Κ.Α.Δ. της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).
   Άρθρο 6 - Μεταβατικές διατάξεις
   Για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας και δεν έχουν λάβει αριθμό Γ.Ε.ΜΗ., η διαδικασία εγγραφής τους στο Γ.Ε.ΜΗ. και ο διαχωρισμός τους βάσει Κ.Α.Δ. θα πραγματοποιηθεί αυτόματα.
   Άρθρο 7 - Έναρξη ισχύος
   Η παρούσα τίθεται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2021.
    
   Στα τιθέμενα παραρτήματα αναφέρονται οι σχετικοί ΚΑΔ.

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Ενέσεις ρευστότητας έχουν αρχίσει ήδη να λαμβάνουν  οι επιχειρήσεις που δικαιούνται να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συμψηφισμούς φόρου εισοδήματος με  πιστωτικό υπόλοιπο, το οποίο αποκαλείται και με τον όρο εργασίας “κουπόνι”
   Για τον συμψηφισμό των φόρων, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, θεσμοθέτησε μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, με την οποία ξεκίνησε να συμψηφίζει φορολογικές υποχρεώσεις με “τα κουπόνια” που δικαιούνται,  όλοι όσοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επιδότησης δημοσίων δαπανών.
   Οι πτυχές του Προγράμματος 
   Η ενίσχυση κατά το μέρος που αφορά δικαίωμα έκπτωσης από φορολογικές οφειλές, εφαρμόζεται ως έκπτωση από φορολογικές υποχρεώσεις του έτους 2021, που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 έως την 31 Δεκεμβρίου 2021, με την ακόλουθη σειρά:
   α) Από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ή από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων,
   β) Από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.,
   γ) Από τον Φ.Π.Α.,
   δ) Από κάθε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Πώς γίνεται ο συμψηφισμός 
   Ο συμψηφισμός μπορεί να επιτευχθεί μέσα από δυο δράσεις:
   Δράση 1: Για τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης στην πλατφόρμα “myBusinessSupport”, προσδιορίζοντας το ποσό που επιθυμεί να διατεθεί για την εξόφληση φορολογικών οφειλών, από την επόμενη ημέρα της υποβολής της αιτήσεων, ελέγχεται καθημερινά από την ΑΑΔΕ, με αυτοματοποιημένο τρόπο, εάν οι δικαιούχες επιχειρήσεις εμφανίζουν στο TAXIS οφειλές φόρων (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και λοιποί φόροι) που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν στο β΄ εξάμηνο του 2021.
   Δράση 2: Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει τέτοιες οφειλές, οι οφειλές αυτές εξοφλούνται αυτόματα με το ποσό επιδότησης παγίων δαπανών που δικαιούται η επιχείρηση, μέχρι την εξάντληση του ποσού αυτού.
   Η πλατφόρμα myBusinessSupport παρέχει διαρκή ενημέρωση στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στην επιδότηση παγίων δαπανών για τα εξής:
   1ον: Το αρχικό ποσό που η επιχείρηση επέλεξε να διαθέσει για την εξόφληση των φορολογικών οφειλών,
   2ον: Τις υποχρεώσεις που έχουν εξοφληθεί με το ποσό της επιδότησης παγίων δαπανών (είδος φόρου, χρόνος εξόφλησης).
   3ον: Το υπόλοιπο διαθέσιμο ποσό προς εξόφληση φορολογικών οφειλών της επιχείρησης.
   Οι ωφελούμενοι 
   Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών μέχρι σήμερα έχουν συμψηφιστεί 32 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων. Ευρύτερα, έχει διαμορφωθεί ένας πιστωτικός κουμπαράς ύψους 210 εκατομμυρίων ευρώ τον οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν μέχρι το τέλος του 2021 οι επιχειρήσεις – δικαιούχοι για να μειώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Στην πρώτη γραμμή είναι ο φόρος εισοδήματος, ακολουθούν οι οφειλές στον ΕΦΚΑ. Για τον ΕΦΚΑ ο πιστωτικός “κουμπαράς” συμψηφισμού οφειλών θα φτάσει στα 240 εκατομμύρια ευρώ.
   Συνολικά θα διατεθούν 450 εκατομμύρια  ευρώ για περισσότερες από 31.000 επιχειρήσεις. Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν ότι οι δικαιούχοι διαθέτουν 253.360 εργαζόμενους. Από τις επιχειρήσεις αυτές, η μεγάλη πλειοψηφία (25.713 επιχειρήσεις) έχουν μόλις από 1 έως 10 εργαζόμενους. Μάλιστα οι 24 μεγαλύτερες από αυτές που απασχολούν και το περισσότερο προσωπικό θα λάβουν κρατική ενίσχυση-μαμούθ δεδομένου ότι θα συμψηφίσουν υποχρεώσεις ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ η καθεμία προς ΕΦΚΑ και εφορία.
   Ειδικότερα, την μερίδα του λέοντος της υποστήριξη (με το πλαφόν του 1,5 εκατομμυρίων ευρώ ανά επιχείρηση) θα λάβουν δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κυρίως τα ξενοδοχεία και καταλύματα. Υπολογίζεται οτι 3.500 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα μοιραστούν 140 εκατομμύρια ευρώ ή από σχεδόν 40.000 ευρώ κατά μέσο όρο η καθεμία.
   Σημαντική ενίσχυση θα απολαύσουν επιπροσθέτως και οι επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός  ότι 519 ταξιδιωτικά γραφεία θα λάβουν κατά μέσο όρο από 26.000 ευρώ το καθένα ή 14 εκατομμύρια συνολικά. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ενίσχυση και σε βιομηχανίες- βιοτεχνίες, καθώς 600 εταιρείες θα λάβουν από 16.000 ευρώ κατά μέσο όρο – με ορισμένες όμως φτάνουν έως και 1,5 εκατομμύριο η καθεμία. Η μέση ενίσχυση διαμορφώνεται στα 14.000 ευρώ περίπου, ενώ οι μισές επιχειρήσεις λαμβάνουν ενίσχυση άνω των 3.720 ευρώ.  Οι ΚΑΔ με το υψηλότερο συνολικό ποσό ενίσχυσης περιλαμβάνουν είναι οι ακόλουθες:
   3.475 επιχειρήσεις καταλυμάτων
   10.356 επιχειρήσεις εστίασης
   4.019 επιχειρήσεις λιανεμπορίου
   1.272 επιχειρήσεις χονδρεμπορίου
   1.488 επιχειρήσεις χερσαίων μεταφορών
   1.008 επιχειρήσεις αθλητικών και λοιπών δραστηριοτήτων διασκέδασης και ψυχαγωγίας
   Υπογραμμίζεται τέλος ότι οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Νέα εφαρμογή, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν μηχανογραφικό σύστημα έκδοσης και διαβίβασης παραστατικών στο myDATA ή το σύστημά τους δεν καλύπτει τις καθημερινές τους ανάγκες, δημιούργησε και εγκαινιάζει σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
   Είναι το timologio (timologio.aade.gov.gr), παρέχεται δωρεάν από την ΑΑΔΕ και μέσω αυτής, δίνεται η δυνατότητα να εκδίδονται ψηφιακά τα παραστατικά των επιχειρήσεων και να διαβιβάζονται ταυτόχρoνα στο myDATA.
   Πώς λειτουργεί το timologio
   Μέσω της εφαρμογής αυτής, μια επιχείρηση μπορεί να:
   -Διαμορφώσει το προφίλ της
   -Συνθέσει το πελατολόγιο της,
   -Οργανώσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της και
   -Εκδώσει  και αποθηκεύσει σε μορφή pdf  τα κάθε είδους παραστατικά της (τιμολόγια, αποδείξεις κλπ)
   Με την έκδοση των παραστατικών μέσα από το timologio, η εφαρμογή αποστέλλει ταυτόχρονα  και αυτόματα τη σύνοψη της συναλλαγής στο myDATA του εκδότη (έσοδα) και του λήπτη (έξοδα).
   Όροι χρήσης εφαρμογής   Λήψη αρχείου Οδηγοί χρήσης Οδηγίες για τη χρήση της εφαρμογής Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών Γρήγορος οδηγός εφαρμογής Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών Οδηγός εφαρμογής Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών για Δικηγόρους   Βίντεο   ΑΑΔΕ - timologio - Γενικά στοιχεία της επιχείρησης ΑΑΔΕ - timologio - Κατηγορίες παραστατικών ΑΑΔΕ - timologio - Δημιουργία αγαθών / υπηρεσίων ΑΑΔΕ - timologio - Εισαγωγή πελατών ΑΑΔΕ - timologio - Εκδοση παραστατικών

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Έναρξη λειτουργίας νέων Τοπικών Διευθύνσεων του e-ΕΦΚΑ στη Χαλκιδική με έδρα τον Πολύγυρο, στην Καστοριά, στην Κέρκυρα, στη Φωκίδα με έδρα την Άμφισσα, στην Ηλεία με έδρα τον Πύργο, στην Αργολίδα με έδρα το Δήμο Ναυπλιέων, στην Ελευσίνα, στον Πειραιά, στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Λασίθι με έδρα τον Άγιο Νικόλαο, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και των Διευθύνσεων ΚΕΑΟ Αττικής με έδρα την Αθήνα και ΚΕΑΟ Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο
   Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ έχοντας θέσει ως άμεση προτεραιότητα τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, συνταξιούχων και εργοδοτών, την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους και την επιτάχυνση της έκδοσης συνταξιοδοτικών αιτημάτων, προχωρεί στη σύσταση νέων Τοπικών Διευθύνσεων με την κατάργηση των παλαιών δομών και ενσωμάτωσή τους στις νέες Τοπικές. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ενιαίος τρόπος λειτουργίας των Υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, καλύτερη οργάνωση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με χρήση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων καθώς και σημαντική εξοικονόμηση πόρων μέσω της μείωσης των λειτουργικών εξόδων.
   Στο πλαίσιο της καλύτερης οργάνωσης και απλούστευσης των διαδικασιών, η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας από τη Δευτέρα, 30η Αυγούστου 2021, των νέων Τοπικών Διευθύνσεων του e-ΕΦΚΑ και των Διευθύνσεων του ΚΕΑΟ ως ακολούθως:
   1) της Τοπικής Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ Χαλκιδικής, με έδρα τον Πολύγυρο (οδός Στρατή Μυριβήλη 4, ΤΚ 63100, Πολύγυρος). Στην εν λόγω οργανική μονάδα θα εξυπηρετείται το σύνολο των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και των ορίων του Αγίου Όρους. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επικοινωνούν με την Τοπική Διεύθυνση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ([email protected]) ή μέσω των τηλεφωνικών γραμμών (2371021849-2371023758) και με το Αποκεντρωμένο Τμήμα Κοινωνικής Ασφάλισης Νέων Μουδανιών (οδός Γεωργίου Παπανδρέου 17, ΤΚ 63200, Ν. Μουδανιά, email: [email protected] ή μέσω των τηλεφωνικών γραμμών (2373066018-2373021755).
   2) της Τοπικής Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ Καστοριάς, με έδρα την Καστοριά (οδός Καπ. Κώττα 2, ΤΚ 52100, Καστοριά). Στην εν λόγω οργανική μονάδα θα εξυπηρετείται το σύνολο των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επικοινωνούν με την Τοπική Διεύθυνση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ([email protected]) ή μέσω των τηλεφωνικών γραμμών (2467021620-2467021621).
   3) της Τοπικής Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ Κέρκυρας, με έδρα την Κέρκυρα (οδός 9η πάροδος Ι. Θεοτόκη, ΤΚ 49100, Κέρκυρα). Στην εν λόγω οργανική μονάδα θα εξυπηρετείται το σύνολο των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επικοινωνούν με την Τοπική Διεύθυνση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ([email protected]) ή μέσω των τηλεφωνικών γραμμών (2661096805-2661096846).
   4) της Τοπικής Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ Φωκίδας, με έδρα την Άμφισσα (οδός Επισκόπου Φιλοθέου 12-16, ΤΚ 33100, Άμφισσα). Στην εν λόγω οργανική μονάδα θα εξυπηρετείται το σύνολο των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επικοινωνούν με την Τοπική Διεύθυνση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ([email protected] ) ή μέσω των τηλεφωνικών γραμμών ( 2265079097-2265028280).
   5) της Τοπικής Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ Α΄ Ηλείας, με έδρα τον Πύργο (οδός Μυστρά 7 Πύργος Ηλείας, ΤΚ 27131, Πύργος ). Στην εν λόγω οργανική μονάδα θα εξυπηρετείται το σύνολο των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ εντός των ορίων των Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Ζαχάρως της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επικοινωνούν με την Τοπική Διεύθυνση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ([email protected])ή μέσω της τηλεφωνικής γραμμής (2621083900).
   6) της Τοπικής Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ Αργολίδας, με έδρα το Δήμο Ναυπλιέων (οδός 25ης Μαρτίου 45 Ναύπλιο, ΤΚ 21100, Ναύπλιο). Στην εν λόγω οργανική μονάδα θα εξυπηρετείται το σύνολο των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επικοινωνούν με την Τοπική Διεύθυνση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ([email protected]) ή μέσω των τηλεφωνικών γραμμών (2752027203- 2752028388) και με τα αποκεντρωμένα τμήματα: Α΄ Κοινωνικής Ασφάλισης Άργους (οδός Γούναρη 52, Άργος, ΤΚ 21200, email: [email protected] μέσω των τηλεφωνικών γραμμών (2751069446-2751067357) και Β΄ Κοινωνικής Ασφάλισης Κρανιδίου (Κρανίδι, ΤΚ 21300, email: [email protected] μέσω των τηλεφωνικών γραμμών (2754022595-2754023402)
   7) της Τοπικής Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ Α΄ Δυτικής Αττικής, με έδρα την Ελευσίνα (οδός Κελεού και Μιαούλη, ΤΚ 19200, Ελευσίνα. Στην εν λόγω οργανική μονάδα θα εξυπηρετείται το σύνολο των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ εντός των ορίων των Δήμων Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας και Μεγάρων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επικοινωνούν με την Τοπική Διεύθυνση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( [email protected]) ή μέσω των τηλεφωνικών γραμμών (2105514737-2105514735) και με το Αποκεντρωμένο Τμήμα Κοινωνικής Ασφάλισης Μεγάρων (οδός ΠΕΟΑΚ και Μίνωας, ΤΚ 19100 Μέγαρα, email [email protected] ή μέσω των τηλεφωνικών γραμμών (2296021537-2296080894).
    της Τοπικής Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ Β΄ Πειραιώς, με έδρα τον Πειραιά (οδός Μεσολογγίου 4 και Μαυρομιχάλη, ΤΚ 18545, Πειραιάς). Στην εν λόγω οργανική μονάδα θα εξυπηρετείται το σύνολο των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ εντός των ορίων του 4ου και 5ου Διαμερίσματος του Δήμου Πειραιά της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς και των Δήμων Ύδρας, Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σπετσών και Τροιζηνίας της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επικοινωνούν με την Τοπική Διεύθυνση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ([email protected]) ή μέσω των τηλεφωνικών γραμμών (2104170293-2104173138) και με το Αποκεντρωμένο Τμήμα Κοινωνικής Ασφάλισης Καμινίων (οδός Θηβών 49 και Βούρβουλη, ΤΚ 18542, Καμίνια, email: [email protected] ή μέσω της τηλεφωνικής γραμμής (2104239556).
   9) της Τοπικής Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ Α΄ Ηρακλείου, με έδρα το Ηράκλειο (οδός Αγίου Μηνά 11, ΤΚ 71201, Ηράκλειο). Στην εν λόγω οργανική μονάδα θα εξυπηρετείται το σύνολο των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ εντός των ορίων του 1ου, 2ου και 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Ηρακλείου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επικοινωνούν με την Τοπική Διεύθυνση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ([email protected]) ή μέσω των τηλεφωνικών γραμμών (2810-378805-2810378807).
   10) της Τοπικής Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ Γ΄ Ηρακλείου, με έδρα το Ηράκλειο (3ο χλμ Εθνικής Οδού Ηρακλείου-Μοιρών, Εσταυρωμένος, ΤΚ 71500, Ηράκλειο Κρήτης). Στην εν λόγω οργανική μονάδα θα εξυπηρετείται το σύνολο των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ εντός των ορίων των Δημοτικών Ενοτήτων Τεμένους, Γοργολαϊνης και Παλιανής του Δήμου Ηρακλείου και των Δήμων Αρχανών-Αστερουσίων, Γόρτυνας, Φαιστού και Μαλεβιζίου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επικοινωνούν με την Τοπική Διεύθυνση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ([email protected])ή μέσω των τηλεφωνικών γραμμών (2810303755-2810303748).
   11) της Τοπικής Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ Λασιθίου, με έδρα τον Άγιο Νικόλαο (οδός Επιμενίδου 12 , ΤΚ 72100 Άγιος Νικόλαος). Στην εν λόγω οργανική μονάδα θα εξυπηρετείται το σύνολο των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επικοινωνούν με την Τοπική Διεύθυνση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ([email protected]) ή μέσω των τηλεφωνικών γραμμών (2841091037-2841091020-2841091017) και με τα αποκεντρωμένα τμήματα: Α΄ Κοινωνικής Ασφάλισης Ιεράπετρας (οδός Αγίου Γεωργίου 30, ΤΚ 72200, Ιεράπετρα, email: [email protected], μέσω της τηλεφωνικής γραμμής (2842090415)
   και Β΄ Κοινωνικής Ασφάλισης Σητείας (οδός 4ης Σεπτεμβρίου 14, ΤΚ 72300 Σητεία, email: [email protected] μέσω της τηλεφωνικής γραμμής ( 2843029565)
   12) της Τοπικής Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ Ρεθύμνης, με έδρα το Ρέθυμνο (οδός Κονδυλάκη 89, ΤΚ 74100, Ρέθυμνο). Στην εν λόγω οργανική μονάδα θα εξυπηρετείται το σύνολο των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επικοινωνούν με την Τοπική Διεύθυνση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ([email protected]) μέσω των τηλεφωνικών γραμμών (2831021135-2831021136).
   13) της Τοπικής Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ Χανίων, με έδρα τα Χανιά (Λεωφ. Κ. Καραμανλή 99 , ΤΚ 73134, Χανιά). Στην εν λόγω οργανική μονάδα θα εξυπηρετείται το σύνολο των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επικοινωνούν με την Τοπική Διεύθυνση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ([email protected]) ή μέσω των τηλεφωνικών γραμμών (2821024587-2821024588).
   14) της Β΄ Περιφερειακής Διεύθυνσης ΚΕΑΟ Αττικής, με έδρα την Αθήνα (οδός Μενάνδρου 41-43, ΤΚ 104 37, Αθήνα) και χωρική αρμοδιότητα εντός των ορίων του Ανατολικού, Βόρειου και Δυτικού Τομέα της Περιφερειακής Ενότητας Αθήνας και των ορίων των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επικοινωνούν με την Τοπική Διεύθυνση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ([email protected]) ή μέσω των τηλεφωνικών γραμμών (2105233516-2105238067) και με το Αποκεντρωμένο Τμήμα ΚΕΑΟ Δυτικής Αττικής, με έδρα την Ελευσίνα με χωρική αρμοδιότητα εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής (οδός Κελεού & Μιαούλη, ΤΚ 19 200, Ελευσίνα), email: [email protected] ή μέσω των τηλεφωνικών γραμμών (210 - 5514766/768/777).
   15) της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΚΕΑΟ Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο (οδός 3ο χιλ. Εθνικής Οδού Ηρακλείου - Μοιρών, Εσταυρωμένος, ΤΚ 71 500, Ηράκλειο - Κρήτη) και χωρική αρμοδιότητα εντός των ορίων της Περιφέρειας Κρήτης. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επικοινωνούν με την Τοπική Διεύθυνση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ([email protected]) ή μέσω των τηλεφωνικών γραμμών (2810303666-2810-303668) και με το Αποκεντρωμένο Τμήμα ΚΕΑΟ Χανίων με έδρα τα Χανιά με χωρική αρμοδιότητα εντός των ορίων των Περιφερειακών Ενοτήτων Ρεθύμνου και Χανίων (οδός Λεωφ. Κων/νου Καραμανλή 99, ΤΚ 73100, Χανιά, email: [email protected] ή μέσω της τηλεφωνικής γραμμής (2821024580).

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Σε δύο βήματα θα γίνεται ο συμψηφισμός φορολογικών οφειλών για τις 31.000 επιχειρήσεις που έχουν κριθεί δικαιούχοι του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών συμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
   Βήμα 1: Για τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης στην πλατφόρμα «myBusinessSupport», προσδιορίζοντας το ποσό που επιθυμεί να διατεθεί για την εξόφληση φορολογικών οφειλών, από την επόμενη ημέρα της υποβολής της αιτήσεων, ελέγχεται καθημερινά από την ΑΑΔΕ, με αυτοματοποιημένο τρόπο, εάν οι δικαιούχες επιχειρήσεις εμφανίζουν στο TAXIS οφειλές φόρων (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και λοιποί φόροι) που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν στο β΄ εξάμηνο του 2021.
   Βήμα 2: Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει τέτοιες οφειλές, οι οφειλές αυτές εξοφλούνται αυτόματα με το ποσό επιδότησης παγίων δαπανών που δικαιούται η επιχείρηση, μέχρι την εξάντληση του ποσού αυτού.
   Η πλατφόρμα «myBusinessSupport» παρέχει διαρκή ενημέρωση στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στην επιδότηση παγίων δαπανών για τα εξής:
   το αρχικό ποσό που η επιχείρηση επέλεξε να διαθέσει για την εξόφληση των φορολογικών οφειλών τις υποχρεώσεις που έχουν εξοφληθεί με το ποσό της επιδότησης παγίων δαπανών (είδος φόρου, χρόνος εξόφλησης) το υπόλοιπο διαθέσιμο ποσό προς εξόφληση φορολογικών οφειλών της επιχείρησης. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
   Με βάση τα παραπάνω, έστω ότι μια επιχείρηση δικαιούται συνολικό ποσό επιδότησης παγίων δαπανών 10.000 € και με την αίτησή της επιλέγει να διατεθεί για την εξόφληση παγίων δαπανών το 40%, ήτοι 4.000€.
   Από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύπτει ότι η επιχείρηση έχει υποβάλει δήλωση ΦΠΑ μηνός Ιουλίου, από την οποία προκύπτει φόρος προς καταβολή 2.500€. Το σύστημα προχωρά στην εξόφληση του φόρου αυτού, μειώνοντας ισόποσα το διαθέσιμο ποσό για επόμενων εξόφληση φορολογικών οφειλών σε 4.000 – 2.500 = 1.500€.
   Στην εφαρμογή της επιδότησης παγίων δαπανών της πλατφόρμας «myBusinessSupport», η επιχείρηση μπορεί να λάβει ενημέρωση για τα παραπάνω και να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιο είναι το διαθέσιμο υπόλοιπο της επιδότησης που θα αξιοποιηθεί αυτόματα για την εξόφληση φόρων.
   Επειδή μεταξύ της υποβολής δηλώσεων και της εμφάνισης των οφειλών από τις δηλώσεις στην προσωποποιημένη πληροφόρησης στο «myTAXISnet» μεσολαβούν ορισμένες ώρες, η ΑΑΔΕ συνιστά στις επιχειρήσεις να υποβάλουν τις δηλώσεις για τους φόρους που μπορούν να εξοφληθούν από την επιδότηση παγίων δαπανών το αργότερο δύο ημέρες πριν την προθεσμία καταβολής του φόρου, ώστε μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας αυτής να διενεργηθεί η έκπτωση του φόρου και να δουν εγκαίρως το τυχόν υπόλοιπο προς εξόφληση.

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ενιαία ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών) του μηνός Μαΐου 2021 (σημείωση e-forologia: προφανώς εκ παραδρομής αναφέρεται ο μήνας Μάιος αντί του ορθού "Ιουλίου 2021") για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 31η Αυγούστου 2021.
   Την ίδια ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Η αγορά των ακινήτων έχει αρχίσει να ζεσταίνεται τους τελευταίους μήνες με τους ειδικούς και τους συμβολαιογράφους να περιμένουν αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών οι οποίες θα ενεργοποιηθούν την 1η Ιανουαρίου 2022.
   Η ΑΑΔΕ, βλέποντας να «φουσκώνει» το κύμα των μεταβιβάσεων αποφάσισε να διευκολύνει τους φορολογούμενους και τους συμβολαιογράφους επιτρέποντας μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης, χωρίς να απαιτείται η συνυποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Τα δικαιολογητικά θα μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά αργότερα.
   Συγκεκριμένα με απόφασή του, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ορίζει ότι οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, οι οποίες υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής myProperty, δύνανται να υποβάλλονται χωρίς τη συνυποβολή των κατά περίπτωση απαιτούμενων δικαιολογητικών μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021. Τα δικαιολογητικά, εφόσον ζητηθούν στο στάδιο του ελέγχου, τότε αποστέλλονται στην αρμόδια Εφορία είτε ταχυδρομικά, είτε ηλεκτρονικά μέσω e-mail είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία του φορολογούμενου στη ΔΟΥ.
   Η απόφαση της ΑΑΔΕ
   Η απόφαση αυτή, έχει λύσει τα χέρια των συμβολαιογράφων οι οποίοι πριν κλείσουν τα γραφεία για τις καλοκαιρινές διακοπές δεν προλάβαιναν να συμπληρώνουν δηλώσεις και να συντάσσουν συμβόλαια για μεταβιβάσεις ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αρχή του έτους, εν μέσω πανδημίας έκλεισαν πάνω από 110.000 φάκελοι μεταβίβασης ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές) όταν στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ήταν 72.000 και ανέρχονταν σε 99.000 το πρώτο εξάμηνο του 2019.
   Με την απόφασή της η ΑΑΔΕ αναφέρει ότι:
   1. Οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, οι οποίες υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής myProperty, δύνανται να υποβάλλονται χωρίς τη συνυποβολή των κατά περίπτωση απαιτούμενων δικαιολογητικών μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021. Τα δικαιολογητικά, στην περίπτωση αυτή, αποστέλλονται στην αρμόδια ΔΟΥ εφόσον ζητηθούν στο στάδιο του ελέγχου.
   2. Δηλώσεις φόρου μεταβίβασης οι οποίες τροποποιούν αρχικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέσω της εφαρμογής myProperty καθώς και δηλώσεις για πλασματική μεταβίβαση υποβάλλονται στην αρμόδια για την ηλεκτρονική δήλωση ΔΟΥ.
   Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων συμπληρώνονται και υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τα γραφεία των συμβολαιογράφων, οι οποίοι και ελέγχουν την ορθότητα των στοιχείων των μεταβιβαζόμενων ακινήτων. Ωστόσο, η Εφορία μπορεί να ζητήσει πρόσθετα δικαιολογητικά, τα οποίοι οι συμβαλλόμενοι οφείλουν να τα προσκομίσουν, προκειμένου να ελεγχθούν για τη μεταβίβαση του ακινήτου. Με τις μεταβιβάσεις ακινήτων να έχουν ανεβάσει  ταχύτητα, η διαδικασία που ακολουθείται πλέον κατά την αγοραπωλησία ενός ακινήτου είναι η ακόλουθη:
   - Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση φόρου μεταβίβασης (ΦΜΑ) για λογαριασμό αγοραστή και πωλητή.
   - Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα αγοραστή και πωλητή στο myTaxisnet.
   - Ο αγοραστής και ο πωλητής αποδέχονται τη δήλωση.
   - Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται ο φόρος.
   - Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης.
   - Ο αγοραστής πληρώνει τον φόρο ψηφιακά (με κάρτα ή web banking).
   - Το Taxis ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου.
   - Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myProperty για συμβολαιογράφο και αγοραστή.
   - Ο συμβολαιογράφος αναρτά το συμβόλαιο στo myProperty.
   Η ΑΑΔΕ διευκρινίζει επίσης ότι η δήλωση ΦΜΑ συμπληρώνεται από τον πιστοποιημένο συμβολαιογράφο που καταρτίσει την συμβολαιογραφική πράξη και υποβάλλεται από τους συμβαλλομένους με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών TAXISnet. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η δήλωση συμπληρώνεται από τον συμβολαιογράφο, η υποβολή αυτής από τους συμβαλλομένους συνεπάγεται την αποδοχή του περιεχομένου της και την ακρίβεια των δηλουμένων από αυτούς. Εφόσον ζητείται απαλλαγή πρώτης κατοικίας, η υποβολή της δήλωσης ΦΜΑ έχει για τον αγοραστή τις συνέπειες της υποβολής υπεύθυνης δήλωσης, ως προς τη συνδρομή των προϋποθέσεων της απαλλαγής. Μετά τη σύνταξη του μεταβιβαστικού συμβολαίου ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να καταχωρήσει τα στοιχεία αυτού και να το επισυνάψει στην ηλεκτρονική εφαρμογή myProperty.
   Έλεγχοι και δικαιολογητικά
   Κατόπιν όμως, η εφορία που θα παραλάβει τον ηλεκτρονικό φάκελο μεταβίβασης προβαίνει σε επαληθεύσεις των στοιχείων που δηλώθηκαν. Ειδικότερα, η αρμόδια ΔΟΥ ενημερώνεται ηλεκτρονικά αμέσως μετά την υποβολή της δήλωσης ΦΜΑ και ελέγχει την ακρίβεια των δηλούμενων και τη συνδρομή των προϋποθέσεων απαλλαγής μέσα σε 60 ημέρες από την υποβολή αυτής.
   Σε περίπτωση που απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά, ο φορολογούμενος καλείται από την ΔΟΥ για την υποβολή των επιπλέον ζητούμενων δικαιολογητικών εντός 5 εργάσιμων ημερών.
   Η μεταβίβαση κλείνει οριστικά μετά την παρέλευση 60 ημερών από την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης από τον συμβολαιογράφο και εφόσον στο διάστημα αυτό, δεν ζητηθούν πρόσθετα στοιχεία και δικαιολογητικά από την Εφορία.

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Με την Ε.2167/2021 εγκύκλιο κοινοποιούνται οι διατάξεις των άρθρων 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 84, 108 και 119 του ν. 4821/31.7.2021 (Α’ 134), και παρέχονται διευκρινίσεις.
   Μπορείτε να δείτε το κείμενο της εγκυκλίου εδώ.

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ΚΥΑ που προβλέπει τη μείωση κατά 50% του ειδικού τέλους για την άσκηση αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου αναρτημένου δασικού χάρτη.
   Πλέον, το ειδικό τέλος για κάθε υποβαλλόμενη αντίρρηση και ανάλογα με το εμβαδόν τής έκτασης τής οποίας αμφισβητείται ο χαρακτήρας με αυτή, καθορίζεται ως εξής:
   Εμβαδόν έκτασης Ποσό έως και 100 τ.μ. (μικροπολύγωνα παρ. 3 του άρθρου 2β του ν. 2308/1995) 5 € έως και 1.000 τ.μ. 20 € από 1.000 τ.μ. έως και 5.000 τ.μ. 45 € από 5.000 τ.μ. έως και 10.000 τ.μ. 90 € από 10.000 τ.μ. έως και 20.000 τ.μ. 175 € από 20.000 τ.μ. έως και 100.000 τ.μ. 350 € από 100.000 τ.μ. έως και 300.000 τ.μ., 700 € πάνω από 300.000 τ.μ. 1650 € Επίσης, η ΚΥΑ προβλέπει ότι στις περιπτώσεις των αντιρρήσεων που εξαιρούνται από την καταβολή τού ειδικού τέλους προστίθενται και οι αντιρρήσεις που αφορούν διοικητικές πράξεις των άρθρων 1 και 2 της υπ’ αρ. 64663/2956/03.07.2020 υπουργικής απόφασης (Β ́ 2773)».
   Να υπενθυμίσουμε ότι η νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50% είχε συζητηθεί και προαναγγελθεί τον περασμένο Απρίλιο ύστερα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που είχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, o υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς και Γιώργος Αμυράς, προκειμένου να εξετάσουν ζητήματα που είχαν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών (ΕΔΩ).
   Σχετικό αρχείο:
   ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΔΕΥ/74394/2692/04.08.21 (Β΄ 3589) Τροποποίηση – συμπλήρωση της υπ’ αρ. 151585/ 323/03.02.2017 κοινής απόφασης των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Καθορισμός ειδικού τέλους για την άσκηση αντιρρήσεων της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 3889/2010 (Α ́ 182), κατά του περιεχομένου αναρτημένου δασικού χάρτη» (Β ́ 347).

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Ολοκληρώθηκε από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών με παράλληλη μισθωτή εργασία για το έτος 2020. Παράλληλα, αναρτήθηκαν τα σχετικά ειδοποιητήρια στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ.
   Στην εν λόγω εκκαθάριση εμπίπτουν μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το έτος 2020.
   Κατά την εφαρμογή του νέου εισφοροδοτικού πλαισίου, αξιοποιήθηκαν Πληροφοριακά Συστήματα Φορέων και η δήλωση των ασφαλισμένων στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Αίτηση – Δήλωση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας» προκειμένου να προσδιοριστούν οι ασφαλισμένοι με παράλληλη μισθωτή απασχόληση καθώς και τα πρόσωπα που είχαν υπαχθεί στο ασφαλιστικό καθεστώς αμειβόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Παράλληλα, τέθηκε σε αναστολή η έκδοση των ειδοποιητηρίων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών έτους 2020 μέχρι τη λήψη των δεδομένων.
   Από την ανωτέρω διαδικασία της εκκαθάρισης έχουν εξαιρεθεί κατηγορίες μη μισθωτών ασφαλισμένων με παράλληλη μισθωτή απασχόληση στον Δημόσιο Τομέα, για τους οποίους εκκρεμεί, από τους Φορείς Δημοσίου, η υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) έτους 2020. Η διαδικασία εκκαθάρισης για τους ασφαλισμένους αυτούς θα ολοκληρωθεί το προσεχές χρονικό διάστημα και αφού ληφθούν τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία.
   Για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο, αυτό μπορεί να καταβληθεί σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση εκκαθάρισης καταβάλλεται εμπρόθεσμα έως 31/8/2021.
   Τα ειδοποιητήρια έχουν αναρτηθεί και είναι προσβάσιμα μέσα από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Εισφορές Μη Μισθωτών e-ΕΦΚΑ» στην ιστοσελίδα www.efka.gov.gr και η ταυτοποίηση χρήστη γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ.

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ενιαία ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών) του μηνός Ιουνίου 2021 για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021.
   Την ίδια ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).

   By Engineer, in Ασφαλιστικά-Φορολογικά, ,

   Στη σύσταση Ταμείου Εγγυοδοσίας από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το Ταμείο Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων ως ανεξάρτητη χρηματοδοτική μονάδα, προχωρούν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης με σκοπό τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κατασκευαστικού και μελετητικού κλάδου, οι οποίες έχουν αναλάβει την εκτέλεση έργου ή/και μελέτης δημοσίου συμφέροντος.
   Η στήριξη αφορά στην τρέχουσα περίοδο (ενώ συνεχίζεται η πανδημία), αλλά και μετά από αυτήν, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας των επιχειρήσεων αυτών λόγω της αναστολής για σημαντικό χρονικό διάστημα της δραστησριότητάς τους, της πτώσης των εσόδων τους, της διαταραχής των αλυσίδων εφοδιασμού και της μείωση της καταναλωτικής ζήτησης εξαιτίας της επιδημικής έκρηξης του κορονοϊού.
   Ειδικότερα, μέσω του νέου Ταμείου θα χορηγείται χρηματοδοτική συνδρομή για την υλοποίηση χρηματοδοτικών μέσων εγγυοδοσίας χαρτοφυλακίου νέων δανείων κεφαλαίου κίνησης με ανώτατο όριο, σε συνεργασία με επιλεγμένους ενδιάμεσους χρηματοδοτικούς οργανισμούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Το Ταμείο θα έχει τη δυνατότητα, στην κατεύθυνση επίτευξης των στόχων του, να επενδύσει σε χρηματοδοτικά μέσα εγγυήσεων στο πλαίσιο των οποίων θα παρέχονται από τους ενδιάμεσους χρηματοδοτικούς οργανισμούς στους τελικούς αποδέκτες εγγυημένα νέα δάνεια κεφαλαίου κίνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας τους.
   Για τη σύσταση του ταμείου προβλέπεται ποσό εγγύησης, ύψους 28 εκατ. ευρώ, που αποτελείται από:
   α) χρηματοδοτική συνεισφορά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, πόρων, ύψους 19.600.000 ευρώ
   β) χρηματοδοτική συνεισφορά από το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων προς την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα πόρων ύψους 8.400.000 ευρώ.
   Πόροι, ύψους έως 1.800.000 ευρώ, για την κάλυψη της επιχορήγησης της προμήθειας εγγύησης προς τους δανειολήπτες, αποτελούν ενίσχυση, που λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό του Ακαθάριστου Ισοδύναμου Επιχορήγησης του κάθε δανειολήπτη, δεν αποτελούν μέρος του προϋπολογισμού του ταμείου και δεν θα πιστωθούν στο λογαριασμό του.
   Εκτελεστικά καθήκοντα διαχειριστή του ταμείου αναλαμβάνει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ενώ η τριμελής επενδυτική επιτροπή του αποτελείται από: α) τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, β) ένα εκτελεστικό μέλος της επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και της Επενδυτικής Επιτροπής του ΤΜΕΔΕ, γ) έναν εκπρόσωπο του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.