Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Γενική υποχώρηση των τιμών της ενέργειας - Στο -40% η ΤΕΑ στην Ελλάδα


    Οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων του φυσικού αερίου και του πετρελαίου διαπραγματεύονται, από την έναρξη των σημερινών συναλλαγών, με σημαντικές απώλειες σε σύγκριση με τα επίπεδά τους πριν από λίγες ημέρες. Έτσι, τα futures Brent, του διεθνούς benchmark, για παραδόσεις επόμενου μήνα υποχωρούν, ενδοσυνεδριακά, σε ποσοστό -1,26%, στην περιοχή των 85,20 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ οι τιμές της αμερικανικής ποικιλίας, WTI, χάνουν από το πρωί -1,43% και κινούνται χαμηλότερα από τα 81 δολάρια ανά βαρέλι.  

    Με αρνητικό πρόσημο διαπραγματεύνται και τα προθεσμιακά συμβόλαια του φυσικού αερίου για παραδόσεις επόμενου μήνα, στην ολλανδική πλατφόρμα, TTF, και υποχωρούν στο επίπεδο των 28,800 ευρώ/MWh, με ποσοστιαία κάμψη της τάξης του -1,81%.  

    Σημειώνουμε ότι στα 29,118 ευρώ/MWh με ποσοστιαία άνοδο +2,76% έκλεισαν χθες τα futures  φυσικού αερίου για παραδόσεις επόμενου μήνα στην ολλανδική πλατφόρμα TTF, ενώ τα αντίστοιχα για το πετρέλαιο Brent, το διεθνές benchmark υποχώρησαν στα 87,86 δολάρια ανά βαρέλι και της αμερικανικής ποικιλίας, WTI, έπεσαν στα 81,93 δολάρια ανά βαρέλι.

    Ωστόσο, η πτώση των τιμών του πετρελαίου αφήνει ασυγκίνητη και για άλλη μια φορά την εγχώρια αγορά υγρών καυσίμων, που φαίνεται ότι κινείται στον δικό της “ακριβό” κόσμο, με τις μέσες τιμές διάθεσης της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων να έχουν διαμορφωθεί  στα μεν πρατήρια της Νομαρχίας Αθηνών στο 1,942 ανά λίτρο και στα δε του Νομού Θεσσαλονίκης στο 1,944 ευρώ ανά λίτρο, ήτοι, αμετάβλητες από εκείνες της προηγούμενη ημέρας, Τρίτης!  

    Η εικόνα στις αγορές ηλεκτρισμού δεν διαφέρει από εκείνες των ορυκτών καυσίμων, αφού στα 35,31 ευρώ/MWh διαμορφώνεται για σήμερα, Τετάρτη, 1 Μαΐου, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, καθώς καταγράφει «βουτιά» 40% σε σχέση με τη διαμόρφωσή της, χθες, Τρίτη, 2 Απριλίου.

    Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 256,57 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα παραμένουν κυρίαρχες οι ΑΠΕ με ποσοστό 54,9% και έπονται οι εισαγωγές που καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με 20,3%, το φυσικό αέριο που κατακρημνίζεται στο 15,8% και τα υδροηλεκτρικά με 4,4%, ενώ  η συμμετοχή του  λιγνίτη μηδενίστηκε. Τέλος, οι εξαγωγές ανήλθαν στις 9,507 MWh και οι εισαγωγές στις 26,079 MWh.

    Η εικόνα στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας

    Σταθερές αναμένεται να παραμείνουν σε γενικές γραμμές, οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια του Μαΐου, και να κινηθούν σε ανάλογα επίπεδα με εκείνες του Απριλίου, αν όχι ελαφρώς αυξημένες, καθώς η πτώση της ΤΕΑ, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα   δεν πρόκειται να μετακυλιστεί στις τιμές λιανικής.

    Αυτό συμβαίνει λόγω της ακολουθούμενης εμπορικής πολιτικής της πλειονότητας των προμηθευτών ρεύματος οι οποίοι επιλέγουν να αντισταθμίσουν την αρνητική επίπτωση στα περιθώρια κέρδους τους από ττις τιμές που διαμορφώνουν οι συντελεστές διακύμανσης της χονδρεμπορικής τιμής.

    Αυτό θα συμβεί, κατά πάσα πιθανότητα, με το «ψαλίδισμα» των εκπτώσεων που θα αναπροσαρμοστούν σε χαμηλότερα επίπεδα, αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφότου η ΔΕΗ, που αποτελεί τον κυρίαρχο πάροχο, με 62,7% των ρολογιών, ανακοινώσει το ύψος των τιμών που θα προσφέρει.  

    Βάσει της τροχιάς της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος τον περασμένο μήνα, Απρίλιο, για τα τιμολόγια του Μαίου θα πρέπει να προκύψει μείωση -6% εφόσον δεν υπάρξουν αλλαγές στην πολιτική των εκπτώσεων που προσφέρτουν οι πάροχοι. Σημειώνουμε ότι τον Απρίλιο, που υπήρξε και ο πρώτος μήνας από την αρχή του έτους που ανακόπηκε η μείωση των τιμών για τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος, οι τιμές για αυτά κυμάνθηκαν μεταξύ 9,06 - 11,8 λεπτά/κιλοβατώρα, ενώ η μεσοσταθμική τιμή διαμορφώθηκε στα 10,8 λεπτά /κιλοβατώρα.

    Εφόσον συνεχιστεί η τάση υποχώρησης των χονδρεμπορικών τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και τον μήνα που ξεκίνησε σήμερα, θεωρείται βέβαιο ότι η πλειονότητα των καταναλωτών θα μεταπηδήσουν στα κίτρινα τιμολόγια, αφού όσοι εξ αυτών ανέλαβαν το ρίσκο ου τα συνοδεύει, απόλαυσαν τιμές κιλοβατώρας κάτω και από τα 9 λεπτά/κιλοβατώρα στα τιμολόγια του Απριλίου.


    Πηγή: https://www.energia.gr/article/218271/genikh-ypohorhsh-ton-timon-ths-energeias-sto-40-h-tea-sthn-ellada



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.