Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πρόσθετα 60 MW από μονάδες ντίζελ της ΔΕΗ για Κρήτη έως 1/7


    Για την κάλυψη των αναγκών του θέρους 2024, προσδιορίζεται σε 60 μεγαβάτ (MW) η ελάχιστη ισχύς που πρέπει να έχουν οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Στη Βουλή εισήχθησαν οι ρυθμίσεις για το έκτακτο σχέδιο επάρκειας ρεύματος για τα νησιά και την Κρήτη. Περιελήφθησαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό, του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώθηκε μόλις την περασμένη Τετάρτη. Με τις νέες διατάξεις δίνεται δυνατότητα στη ΔΕΗ να λειτουργεί τις υφιστάμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ντίζελ στα νησιά και την Κρήτη ή να μεταφέρει και νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με συμβατικά καύσιμα. Στόχος είναι να υπάρχει επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (ΜΔΝ) και στην Κρήτη έως την ολοκλήρωση της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης, ειδικά του θερινούς μήνες, οπότε η ζήτηση ρεύματος, λόγω τουρισμού, είναι στην κορύφωσή της.

    Έτσι, άμεσα η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων ΡΑΑΕΥ θα χορηγήσει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικά καύσιμα στη ΔΕΗ για την αναγκαία ισχύ, ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες πρόσθετου δυναμικού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έως την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων, όπως αποτυπώνεται στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο, η διάρκεια της άδειας θα μπορεί να παρατείνεται.

    Ο ΑΔΜΗΕ θα μπορεί να συνάπτει σύμβαση ή να τροποποιεί υφιστάμενη σύμβαση, με τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση πρόσθετου δυναμικού παραγωγής στα ΜΔΝ για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ισχύει η άδεια παραγωγής. Στο πλαίσιο της σύμβασης η ΔΕΗ για την εγκατάσταση του πρόσθετου δυναμικού παραγωγής, θα αποζημιώνεται για το πλήρες κόστος του. Η αποζημίωση θα καταβάλλεται μέσω του μηχανισμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και θα υπολογίζεται με βάση το σταθερό κόστος, το οποίο περιλαμβάνει ιδίως κόστος ενοικίασης, αγοράς, μεταφοράς, εγκατάστασης μονάδων, συντήρησης και τήρησης αποθέματος ασφαλείας καθώς και το μεταβλητό κόστος, που περιλαμβάνει κυρίως το κόστος καυσίμων και εκπομπών CO2 του αδειοδοτημένου δυναμικού για την περίοδο της σύμβασης.

    Η καταβολή της αποζημίωσης στον κάτοχο άδειας παραγωγής στην Κρήτη προβλέπεται να γίνεται σε δόσεις, οι οποίες σε περίπτωση καθυστέρησης, θα επιβαρύνονται με τον προβλεπόμενο νόμιμο τόκο.

    Από ΕΛΥΚΩ και ΤΕΜ οι αποζημιώσεις

    Ο χρόνος απόσβεσης που θα λαμβάνεται υπόψη για τη μεθοδολογία αποζημίωσης του πρόσθετου δυναμικού παραγωγής ορίζεται στα δέκα έτη. Η αποζημίωση του πρόσθετου δυναμικού παραγωγής, μέσω του μηχανισμού ΥΚΩ, κοινοποιείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν διαπιστώνεται ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια του ειδικού διαχειριστικού λογαριασμού ΥΚΩ, ΕΛΥΚΩ δεν επαρκούν, η απόδοση των οφειλόμενων στη ΔΕΗ θα καλύπτεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ΤΕΜ, κατά προτεραιότητα, με αντίστοιχη πίστωση ως εισροή του ειδικού διαχειριστικού λογαριασμού ΥΚΩ που τηρεί ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

    Τα κριτήρια για τον παραγωγό

    Με τη προωθούμενη ρύθμιση διασφαλίζεται ο ενεργειακός εφοδιασμός της Κρήτης από την 1η Ιουλίου 2024 έως την πλήρη διασύνδεση του νησιού με το Ηπειρωτικό Σύστημα. Το νέο δυναμικό που θα εγκατασταθεί μπορεί να αποτελεί είτε επέκταση του υφιστάμενου δυναμικού είτε νέο δυναμικό παραγωγής με συμβατικές μονάδες. Ως εκ τούτου, ρυθμίζεται, με λεπτομέρειες, η διαδικασία χορήγησης της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΡΑΑΕΥ, η προαπαιτούμενη εισήγηση του Διαχειριστή κλπ.

    Επιπρόσθετα, ορίζεται ότι κριτήριο για την επιλογή του κατόχου άδειας παραγωγής αποτελεί η κατά το δυνατόν ελαχιστοποίηση του συνολικού κόστους. Ως αναγκαία προϋπόθεση, όμως, τίθεται ο σεβασμός των βασικών τεχνικών και λειτουργικών απαιτήσεων που έχουν τεθεί από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προς αποφυγή κακοτεχνιών και σφαλμάτων, που θα έχουν αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό στο οποίο στοχεύει η ρύθμιση.

    Εφόσον δεν υποβληθούν προτάσεις που πληρούν ικανοποιητικά τα κριτήρια του Διαχειριστή, η σύμβαση θα συνάπτεται με τον παραγωγό, που κατά την έναρξη ισχύος της ρύθμισης διαθέτει υφιστάμενο και εν λειτουργία σταθμό παραγωγής από συμβατικά καύσιμα στην Κρήτη. Με τις νέες ρυθμίσεις διευθετούνται, επίσης, ζητήματα που σχετίζονται με το ύψος, τον χρόνο και τον τρόπο καταβολής της αποζημίωσης στον παραγωγό.

    Σε 60 MW η ελάχιστη ισχύς

    Τέλος, για την κάλυψη των αναγκών του θέρους 2024, προσδιορίζεται σε 60 μεγαβάτ (MW) η ελάχιστη ισχύς που πρέπει να έχουν οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα έχουν εγκατασταθεί μέχρι την 1η Ιουλίου 2024, ενώ ορίζεται ότι οι μονάδες παραγωγής για τις οποίες συνάπτεται σύμβαση συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας του μικρού συνδεδεμένου συστήματος της Κρήτης.

    Ακόμη, επικαιροποιείται η ισχύουσα νομοθεσία για τις εκπομπές ρύπων, ενώ για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος διασφαλίζεται η συνεχής τροφοδοσία της Κρήτης σε περίπτωση που ο Διαχειριστής διαπιστώσει ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη. Για αυτό τον λόγο προβλέπεται η λειτουργία των μονάδων εσωτερικής καύσης της νήσου ακόμα και μετά την εξάντληση των ωρών λειτουργίας που είχαν χορηγηθεί κατά παρέκκλιση το 2021 (υπ. αρ. 124145/7794/27.12.2021).

    Για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης μέχρι την ολοκλήρωση της πλήρους διασύνδεσής της, προβλέπεται η μεταφορά, εγκατάσταση και λειτουργία, όχι μόνο των υφιστάμενων αλλά και προστιθέμενων μονάδων, καθώς και ηλεκτροπαραγωγών ζευγών που είχαν εγκατασταθεί για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών, κατ’ απαίτηση του αρμοδίου διαχειριστή.

    Επιπλέον, με τις προωθούμενες ρυθμίσεις καλύπτεται η μεταφορά και εγκατάσταση νέων μονάδων παραγωγής στα ΜΔΝ για την εξασφάλιση του απαιτούμενου ενεργειακού δυναμικού παραγωγής για την κάλυψη των αναγκών τους, έως τη διασύνδεση κάθε ηλεκτρικού συστήματος με το ηπειρωτικό σύστημα με διάφορες διατάξεις οι οποίες, μεταξύ άλλων, προβλέπουν ότι δεν απαιτείται οικοδομική άδεια για την εγκατάστασή τους. Επιπλέον, για την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση θα υπαχθούν στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ).


    Πηγή: https://www.worldenergynews.gr/energeia/articles/552506/prostheta-60-mw-apo-monades-dizel-tis-dei-gia-kriti-kai-mdn-eos-1-7-apo-elyko-kai-tem-oi-apozimioseis



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.