Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • 1,36 GW η νέα εγκατεστημένη ισχύς από φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Ελλάδα το 2022


    Την ταχεία ανάπτυξη του κλάδου των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα -και το προβάδισμα που έχει πάρει έναντι των αιολικών σταθμών- αποτυπώνουν προκαταρκτικά στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), σύμφωνα με τα οποία η νέα εγκατεστημένη ισχύς από φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Ελλάδα το 2022 ανήλθε σε 1,36 GW (έναντι 840 MW τo 2021 και 459 ΜW το 2020). Την ίδια περίοδο, η νέα «πράσινη» ισχύς από αιολικά ήταν της τάξης των 230 MW. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα αγγίζει πλέον τα 5,5 GW (5466 ΜW έναντι 4126 ΜW το 2021 και 3288 το 2020).

    Από τη νέα «φωτοβολταϊκή» ισχύ, τα 341,5 MW συνδέθηκαν στο Δίκτυο Μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ (Υψηλή και Υπερυψηλή Τάση) και τα υπόλοιπα 1020 MW αφορούσαν σε μικρότερα έργα που συνδέθηκαν στο Δίκτυο Διανομής.   Από τους σταθμούς που συνδέθηκαν στο Δίκτυου του ΔΕΔΔΗΕ, 1602 με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 890 ΜW συνδέθηκαν στη Μέση Τάση και άλλα 200 έργα -συνολικής ισχύος 20 MW περίπου- συνδέθηκαν στη Χαμηλή Τάση.

    Από τα στοιχεία του ΣΕΦ προκύπτει επίσης ότι τα συστήματα με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) καταλαμβάνουν ένα μικρό μόνο μέρος της νέας αυτής ισχύος. Πιο συγκεκριμένα, φωτοβολταϊκά με net metering συνολικής ισχύος 109,4 MW συνδέθηκαν στο διασυνδεδεμένο σύστημα, εκ των οποίων τα 5,4 ΜW αφορούν σε συστήματα με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net metering).

    Το μεγαλύτερο μέρος των έργων με συστήματα net metering είναι εμπορικής χρήσης. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των εν λόγω συστημάτων και στα νοικοκυριά και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται από ημέρα σε ημέρα η προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, δια του οποίου θα επιδοτείται η εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών μαζί με μπαταρία στις στέγες κατοικιών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει στο τέλος Μαρτίου, ενώ έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων για δέσμευση ηλεκτρικού χώρου στον ΔΕΔΔΗΕ (που αποτελεί προαπαιτούμενο για την συμμετοχή στο πρόγραμμα).

    Η νέα εγκατεστημένη ισχύς αφορά σε έργα που «κλείδωσαν» ταρίφα μέσα από τους διαγωνισμούς της ΡΑΕ, μικρά φωτοβολταϊκά -ισχύος έως 500 KW- που έχουν διοικητικά καθορισμένες τιμές αποζημίωση και συστήματα net metering.

    Σημειώνεται τέλος ότι και το υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) φαίνεται να πριμοδοτεί τα φωτοβολταϊκά έναντι των αιολικών, αφού προβλέπει ότι από τον στόχο για «πράσινη» εγκατεστημένη ισχύ 28,7 GW έως το 2030 τα 14,1 GW θα προέλθουν από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, κάτι που πρακτικά μεταφράζεται σε σχεδόν τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος από φωτοβολταϊκά έως το τέλος της δεκαετίας.


    Πηγή: https://energymag.gr/news/energeia/ape/poso-afxithike-i-ischys-apo-ta-fotovoltaika-stin-ellada-to-2022/



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.