Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural

  • Ενέργεια-ΑΠΕ

    Ενέργεια-ΑΠΕ

    1820 ειδήσεις in this category

    1. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Κάθε εβδομάδα και καλύτερες επιδόσεις καταγράφουν τα επίπεδα στα υδάτινα αποθέματα της χώρας και συνεπακόλουθα η υδροηλεκτρική παραγωγή, με ό,τι αυτό σημαίνει και για τη συγκράτηση των τιμών στην αγορά χονδρικής, μετά την ισχυρή ανάσα που συνεχίζουν να δίνουν στους ταμιευτήρες οι βροχές του Φεβρουαρίου.
       
      Κρίνοντας από τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η φετινή χρονιά εξελίσσεται σε ιδανική για τα υδάτινα αποθέματα με τη στάθμη να βρίσκεται λίγο κάτω από τις 2.700 Γιγαβατώρες, έναντι 2.434 GWh στις 19 Ιανουαρίου και λίγο κάτω από τις 2.100 GWh τέτοιες ημέρες πέρυσι.
       
      Κινούνται δηλαδή όχι μόνο σταθερά πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 2.000 GWh αλλά και έχουν ενισχυθεί κατά επιπλέον 452 GWh μετά τις βροχές του Δεκεμβρίου και κατά περίπου 600 GWh σε σχέση με ένα χρόνο πριν (+29%), επίπεδα που προσδίδουν πολύ μεγαλη ευελιξία στο ελληνικό σύστημα, με τους ιθύνοντες να μην κρύβουν την ικανοποίησή τους.
      Τα παραπάνω απεικονίζονται στις επιδόσεις της υδροηλεκτρικής παραγωγής η οποία σήμερα συμμετέχει με ποσοστό 18,4% στο μείγμα. Στο τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη, τα υδροηλεκτρικά είχαν φτάσει να «πιάνουν» στις αιχμές και τα 2.000 MW έχοντας αυξηθεί μέχρι και 70% συγκριτικά με το Νοέμβριο, όπου κυμαινόνταν λίγο πάνω από τα 1.200 MW, με χαμηλότερα βέβαια πάντα φορτία.
      Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η υδροηλεκτρική παραγωγή ξεπερνά και τα 2.200 MW στις αιχμές, νούμερο που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 80% συγκριτικά με τη περίοδο πριν τις βροχές του Δεκεμβρίου.
       
      Και μπορεί λόγω της βουτιάς των ΑΠΕ στο σημερινό μείγμα (22,85% έναντι 44% τις προηγούμενες ημέρες), η μέση τιμή χονδρικής να εκτινάσσεται στα 130,53 €/MWh, ωστόσο το γεγονός ότι διατηρείται μακριά και πάλι από τις υψηλές θέσεις - έχουμε τη 14η πιο ακριβή αγορά 14η στην ΕΕ - οφείλεται στα υδροηλεκτρικά. Κι αυτό καθώς το πολύ χαμηλό μεταβλητό κόστος των σταθμών αυτών και η ευελιξία συμμετοχής τους στην αγορά, περιορίζει ειδικά στις ώρες περιορισμένης παραγωγής ΑΠΕ (μετά το μεσημέρι) τη λειτουργία των ακριβότερων θερμικών μονάδων, μειώνοντας όσο αυτό είναι δυνατό τα spikes στις βραδυνές ώρες.
       
      Εξάλλου, όταν υπάρχουν αυξημένα υδατικά αποθέματα λειτουργούν ως «καταλύτης» για την καλύτερη ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς τα υδροηλεκτρικά δουλεύουν συμπληρωματικά προς τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, εξομαλύνοντας τη στοχαστική τους παραγωγή και μειώνοντας την ανάγκη για περικοπές ΑΠΕ.
       
      Κανονικά, αυτό θα έπρεπε να οδηγεί στην χρήση περισσότερο των υδροηλεκτρικων και λιγότερο των μονάδων φυσικου αεριου, κάτι που αν συνέβαινε, θα είχε ως συνέπεια ακομη μικρότερες περικοπες των ΑΠΕ.
       
      Στην ίδια κατεύθυνση αποτελούν κρίσιμο στρατηγικό «μαξιλάρι» για τη διαχείριση απρόβλεπτων καταστάσεων, όπως βλάβες μονάδων, συμβάλλοντας στη σταθερότητα του συστήματος και στη διατήρηση της αξιοπιστίας του ηλεκτρικού εφοδιασμού.
      Το πόσο σημαντικά είναι τα νερά φαίνεται και από τη σημαντική συμβολή που έχει στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα τις τελευταίες εβδομάδες η άνοδος της παραγωγής υδροηλεκτρικών της Αλβανίας. Σαν αποτέλεσμα, η τιμή στη χονδρεμπορική της αγορά της γείτονος διατηρείται χαμηλά όλες τις τελευταίες εβδομάδες (79,49 €/ MWh σήμερα) και άρα μας επιτρέπει να εισάγουμε φθηνή ενέργεια.
       
      Σε μια συγκυρία δηλαδή που λόγω της αυξημένης ζήτησης, πολλοί βόρειοι γείτονες συνεχίζουν να απορροφούν ποσότητες ρεύματος από την Ελλάδα και παραμένουμε εξαγωγικοί, το γεγονός ότι η Αλβανία μας δίνει καθημερινά 250 MW ανά ώρα, αποσυμπιέζει το εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα, όπως εξηγούν οι ειδικοί.
    2. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παγώνει την πυρηνική ενέργεια έως ότου ωριμάσουν οι πρώτοι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες (SMRs), ούτε τη μεταθέτει σε ένα αόριστο τεχνολογικό μέλλον. Αντίθετα, όπως αποτυπώνεται στη νέα έκθεση του Joint Research Centre για την πυρηνική ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κομισιόν επανατοποθετεί τον ρόλο της τεχνολογίας στον πυρήνα του ευρωπαϊκού ενεργειακού και βιομηχανικού σχεδιασμού, αναγνωρίζοντάς την ως σταθερό πυλώνα χαμηλών εκπομπών, ασφάλειας εφοδιασμού και συστημικής σταθερότητας. «Η πυρηνική ενέργεια δεν αντιμετωπίζεται ως μεταβατική λύση μέχρι να έρθει κάτι καλύτερο, αλλά ως στοιχείο που πρέπει να διατηρηθεί, να ανανεωθεί και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες της ενεργειακής μετάβασης», αναφέρουν πηγές της αγοράς στο energygame.gr.
      Σε αυτό το πλαίσιο, η «επόμενη ημέρα» της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη δεν ορίζεται από μία μόνο τεχνολογία, αλλά από μια ευρύτερη ανασύνταξη στρατηγικής σε τρία παράλληλα μέτωπα. Πρώτον, η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει το χρόνιο πρόβλημα κόστους και καθυστερήσεων στα μεγάλα πυρηνικά έργα, μετατρέποντας την εμπειρία των τελευταίων ετών σε αυστηρότερο έλεγχο ωριμότητας, τυποποίησης και χρονοδιαγραμμάτων.
      Δεύτερον, η έκθεση αναδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης και αναδιάρθρωσης της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας, από τον εξοπλισμό πυρηνικής ποιότητας έως το καύσιμο νέας γενιάς, με στόχο τη μείωση στρατηγικών εξαρτήσεων. Τρίτον, η πυρηνική πολιτική συνδέεται πλέον άμεσα με το ανθρώπινο κεφάλαιο και τη χρηματοδότηση: με ανάγκη για περίπου 250.000 νέους επιστήμονες και μηχανικούς και επενδύσεις άνω των 240 δισ. ευρώ έως το 2050, η πυρηνική ενέργεια παύει να αποτελεί τεχνικό υποκεφάλαιο της ενεργειακής μετάβασης και αναδεικνύεται σε κεντρικό ζήτημα βιομηχανικής πολιτικής, ανταγωνιστικότητας και στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
      Η πυρηνική ενέργεια καλύπτει σήμερα περίπου το 23% της ηλεκτροπαραγωγής στην ΕΕ, με περισσότερους από 100 ενεργούς αντιδραστήρες. Υπό αυτές τις συνθήκες, το κρίσιμο ερώτημα για τις ευρωπαϊκές πολιτικές δεν είναι αν η πυρηνική ενέργεια «επιστρέφει», αλλά πώς αποφεύγεται η σταδιακή απομείωση του υφιστάμενου στόλου τις επόμενες δεκαετίες και πώς διασφαλίζεται η συνέχειά του έως και μετά το 2050. Η παράταση ζωής των υφιστάμενων μονάδων αναδεικνύεται σε κρίσιμη επιλογή, όχι μόνο επειδή είναι η πιο οικονομικά αποδοτική λύση χαμηλών εκπομπών, αλλά επειδή λειτουργεί ως αναγκαία γέφυρα: κρατάει ζωντανή την ισχύ βάσης του συστήματος, όσο ωριμάζουν οι επόμενες επενδυτικές αποφάσεις. Χωρίς αυτή τη γέφυρα, το κενό που δημιουργείται δεν καλύπτεται ούτε τεχνικά ούτε χρονικά.
      Οι μεγάλοι πυρηνικοί αντιδραστήρες σημείο ισορροπίας του ευρωπαϊκού συστήματος
      Ως εκ τούτου, η συζήτηση μετακινείται από το «αν» είναι ανάγκη να υπάρχει πυρηνική ενέργεια στο «πώς» θα είναι βιώσιμη. Η προτεραιότητα για την Ευρώπη δεν είναι να ανοίξει έναν νέο κύκλο πειραματισμών, αλλά να κερδίσει χρόνο και αξιοπιστία. Οι μεγάλοι πυρηνικοί αντιδραστήρες παραμένουν το πραγματικό σημείο ισορροπίας του ευρωπαϊκού συστήματος. Παρά τη συζήτηση γύρω από νέες τεχνολογίες, η ευρωπαϊκή στρατηγική δεν εγκαταλείπει την ισχύ βάσης μεγάλης κλίμακας, αλλά επιχειρεί να τη σταθεροποιήσει και να την ανανεώσει. Η παράταση ζωής των υφιστάμενων μονάδων και η προώθηση νέων έργων μεγάλης ισχύος συνδέονται άμεσα με την ανάγκη αξιόπιστης παραγωγής σε συστήματα με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ, αλλά και με τη διατήρηση τεχνογνωσίας που είχε αρχίσει να φθίνει.
      Το Flamanville-3 στη Γαλλία, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2007 έχει φτάσει να ξεπερνά τα 20 χρόνια χωρίς να έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία, με το κόστος να έχει υπερτριπλασιαστεί. Αντίστοιχα, το Hinkley Point C στη Βρετανία, που αρχικά είχε προϋπολογισμό 16 δισ. λιρών, υπολογίζεται πλέον να ξεπεράσει τα 35 δισ., με την πρώτη μονάδα να μην αναμένεται πριν το 2030. Για μια χώρα που δεν έχει προηγούμενη εμπειρία, η διαχείριση ενός τέτοιου έργου είναι σχεδόν αδύνατη χωρίς εξωτερική εξάρτηση. Το στοίχημα πλέον δεν είναι η τεχνολογική επιλογή, αλλά η ικανότητα της Ευρώπης να επανεκκινήσει μεγάλα πυρηνικά έργα με ελεγχόμενο κόστος, σαφή χρονοδιαγράμματα και ισχυρή βιομηχανική βάση, προϋποθέσεις που θα καθορίσουν αν οι μεγάλοι αντιδραστήρες θα παραμείνουν κεντρικός πυλώνας έως το 2050.
      Μικροί Αρθρωτοί Αντιδραστήρες (SMR): Στρατηγικός «Άσσος» ή Παράγοντας Αβεβαιότητας;
      Πάντως, η αγορά «φλερτάρει» με νέες τεχνολογίες και ως αποτέλεσμα αρχίζει να ανοίγει πέρα από τον στενό κύκλο των παραδοσιακών πυρηνικών παικτών. Η ανάγκη καλύτερου ελέγχου κόστους, μεγαλύτερης τυποποίησης και ανασυγκρότησης της βιομηχανικής βάσης δημιουργεί χώρο για νέες συμπράξεις, νέα επιχειρηματικά σχήματα και διαφορετικού τύπου συμμετοχές στην αλυσίδα αξίας.
      Σε αυτό το περιβάλλον, οι Μικροί Αρθρωτοί Αντιδραστήρες (SMRs) προβάλλουν ως εναλλακτική με διαφορετικό προφίλ ρίσκου, όχι όμως ως εύκολη λύση. Βασικό επιχείρημα είναι το χαμηλότερο αρχικό επενδυτικό κόστος σε σχέση με τις μεγάλες μονάδες. Σε απόλυτους αριθμούς, το κόστος κατασκευής ενός SMR εκτιμάται σήμερα ότι κυμαίνεται από περίπου 300 εκατ. έως 2 δισ. δολάρια ανά μονάδα, έναντι επενδύσεων που υπερβαίνουν τα 10 δισ. δολάρια για έναν μεγάλο πυρηνικό αντιδραστήρα.
      Ωστόσο, αυτή η διαφορά δεν μεταφράζεται αυτόματα σε χαμηλότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής. Τα πρώτα έργα SMR εμφανίζουν ευρύ εύρος εκτιμήσεων για το σταθμισμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο στις αρχικές φάσεις ανάπτυξης τοποθετείται σε επίπεδα συγκρίσιμα ή και υψηλότερα των μεγάλων αντιδραστήρων, καθώς απουσιάζουν ακόμη οι οικονομίες κλίμακας και η επαναληψιμότητα που θα μπορούσε να μειώσει το κόστος ανά MWh. Με άλλα λόγια, οι SMRs είναι φθηνότεροι στο «εισιτήριο εισόδου», όχι κατ’ ανάγκη στο τελικό ενεργειακό αποτέλεσμα τουλάχιστον στα πρώτα τους βήματα.
      Σύμφωνα με τη WNISR 2025, κανένα SMR δεν έχει ακόμη αποδείξει εμπορική βιωσιμότητα. Το πιο ώριμο έργο στις ΗΠΑ, το πιλοτικό πρόγραμμα NuScale στην Πολιτεία της Γιούτα, ακυρώθηκε στα τέλη του 2023, καθώς το κόστος ανά kWh είχε υπερδιπλασιαστεί μέσα σε λίγα χρόνια και το συνολικό κόστος κατασκευής ξεπέρασε τα 9 δισ. δολάρια για μόλις 462 MW ισχύος.
      Τα 9 έργα
      Η Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Συμμαχία για τους Μικρούς Αρθρωτούς Αντιδραστήρες, που ξεκίνησε το 2024, έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη των πρώτων εμπορικών έργων στις αρχές της δεκαετίας του 2030, επιλέγοντας εννέα σχέδια που καλύπτουν διαφορετικές τεχνολογικές προσεγγίσεις και τελικές χρήσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
      • το CityHeat, που επικεντρώνεται στην αστική τηλεθέρμανση μέσω αντιδραστήρων ελαφρού ύδατος χαμηλής πίεσης και θερμοκρασίας,
      • το Nuward της EDF, ένας ολοκληρωμένος αντιδραστήρας PWR ισχύος περίπου 400 MWe με έμφαση στη συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας,
      • το NuScale VOYGR, αμερικανικής προέλευσης τεχνολογία που προωθείται σε ευρωπαϊκό έδαφος με πιλοτική εφαρμογή στη Ρουμανία,
      • το Project Quantum της Last Energy και στοχεύει κυρίως στην τροφοδοσία κέντρων δεδομένων,
      • το Rolls-Royce SMR,
      • το BWRX-300 της GE Hitachi, που δίνει έμφαση στην απλούστευση του σχεδιασμού και στη φυσική κυκλοφορία,
      • το EAGLES (ALFRED) στη Ρουμανία
      • το European LFR AS της newcleo, με στόχο την καύση πυρηνικών αποβλήτων και υψηλή απόδοση,
      • και το Thorizon One,
      Παρά τις υψηλές φιλοδοξίες και τον μεγάλο αριθμό σχεδίων, η πλειονότητα των έργων παραμένει σε στάδιο σχεδιασμού ή επίδειξης, με ορίζοντα τις πρώτες εμπορικές εφαρμογές στις αρχές της δεκαετίας του 2030. Οι προκλήσεις είναι σαφείς: κατακερματισμένα κανονιστικά πλαίσια, έλλειψη εμπειρίας αδειοδότησης νέων σχεδιασμών, περιορισμένη εφοδιαστική αλυσίδα πυρηνικής ποιότητας και αβεβαιότητα γύρω από την εξασφάλιση καυσίμου νέας γενιάς. Σε συνδυασμό με το χρηματοδοτικό μειονέκτημα της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ, οι SMRs συνιστούν σήμερα περισσότερο ένα στρατηγικό στοίχημα για τη δεκαετία του 2030 παρά μια άμεση λύση στα διαρθρωτικά προβλήματα κόστους και υλοποίησης της πυρηνικής ενέργειας.
      Το στοίχημα για την Ελλάδα
      Σε αυτό το περιβάλλον, όπου οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες αναζητούν ακόμη τον σταθερό τους βηματισμό μεταξύ φιλοδοξιών και εμπορικής ωρίμανσης, «η Ελλάδα καλείται πρωτίστως να κινηθεί με όρους προετοιμασίας και θεσμικής ωριμότητας, όχι βιασύνης. Οι βασικές προϋποθέσεις είναι σαφείς: συγκρότηση ενός ενιαίου εθνικού κέντρου συντονισμού που θα αναλάβει τον συνολικό πυρηνικό σχεδιασμό, θεσμική ένταξη της πυρηνικής ενέργειας, έστω σε επίπεδο σεναρίων, στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ολοκλήρωση ενός αξιόπιστου πλαισίου διαχείρισης αποβλήτων με διεθνείς συνεργασίες και ενίσχυση της ρυθμιστικής ικανότητας και του ανθρώπινου δυναμικού», αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς.
      Σε μια αγορά SMRs που διεθνώς βρίσκεται ακόμη στη φάση των πρώτων έργων επίδειξης, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να «τρέξει» μπροστά από την τεχνολογία, αλλά να τοποθετηθεί έγκαιρα: να οικοδομήσει σχέσεις με ώριμες πυρηνικές χώρες, να εξετάσει εφαρμογές που ταιριάζουν στη γεωγραφία και στη δομή της οικονομίας της όπως data centers, αφαλάτωση ή πλωτές λύσεις και να διαμορφώσει από νωρίς το θεσμικό και κοινωνικό υπόβαθρο. Μόνο έτσι μπορεί να μετατρέψει μια αναδυόμενη, ακόμη αβέβαιη αγορά σε στρατηγική επιλογή, όταν και εφόσον οι SMRs περάσουν από το στάδιο της υπόσχεσης στο στάδιο της υλοποίησης.
      Σε αυτή τη φάση, η Ελλάδα δεν αποτελεί ακόμη πλήρες μέλος της «Πυρηνικής Συμμαχίας», αλλά συμμετέχει στις εργασίες της με καθεστώς παρατηρητή, ένα στάδιο που επιτρέπει πολιτική παρουσία, πρόσβαση στις συζητήσεις και στα τεχνικά έγγραφα, χωρίς ανάληψη δεσμεύσεων. Πρόκειται για ένα ενδιάμεσο αλλά ουσιαστικό βήμα, το οποίο επιτρέπει στην Ελλάδα να χαρτογραφήσει τις πολιτικές, τεχνολογικές και χρηματοδοτικές παραμέτρους της ευρωπαϊκής πυρηνικής στρατηγικής, πριν αποφασίσει αν και πότε θα προχωρήσει σε πλήρη ένταξη στη Nuclear Alliance.
      ΗΠΑ και Κίνα στο προσκήνιο
      Στο φόντο της ευρωπαϊκής ανασύνταξης, η σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα φωτίζει με σαφήνεια τα όρια αλλά και τα ελλείμματα του ευρωπαϊκού μοντέλου. Στις ΗΠΑ, η πυρηνική πολιτική υποστηρίζεται από ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο μέσω της Nuclear Regulatory Commission και από ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα φορολογικά κίνητρα και οι εγγυήσεις του Inflation Reduction Act, που επιτρέπουν την απορρόφηση του ρίσκου των πρώτων έργων – ακόμη κι όταν αυτά αποτυγχάνουν, όπως συνέβη με το πρόγραμμα NuScale.
      Η Κίνα, από την άλλη, ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική διαδρομή: κρατικός έλεγχος της εφοδιαστικής αλυσίδας, τυποποιημένοι σχεδιασμοί μεγάλων αντιδραστήρων και ικανότητα υλοποίησης έργων εντός αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων και χαμηλότερου κόστους, κάτι που η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει την τελευταία δεκαετία. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ευρωπαϊκή πρόκληση δεν είναι να «αντιγράψει» κανένα από τα δύο μοντέλα, αλλά να αποκαταστήσει τη δυνατότητα υλοποίησης πυρηνικών έργων με προβλέψιμο κόστος, θεσμική συνοχή και διατηρήσιμη βιομηχανική βάση, σε ένα πλαίσιο αυστηρής ρύθμισης και κοινωνικής λογοδοσίας.
      Το κρίσιμο στοιχείο, ωστόσο, είναι ο χρόνος. Η ευρωπαϊκή πυρηνική συζήτηση εισέρχεται σε φάση αποφάσεων μέσα στην επόμενη πενταετία, καθώς συμπίπτουν η ανάγκη αντικατάστασης παλαιών μονάδων, η πίεση για σταθερό φορτίο βάσης και η δοκιμασία της ενεργειακής ασφάλειας. Για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι το παράθυρο προετοιμασίας είναι συγκεκριμένο και όχι απεριόριστο. Όχι για να αποφασίσει σήμερα αν θα αποκτήσει πυρηνική ισχύ, αλλά για να κρίνει αν θα είναι παρούσα στο ευρωπαϊκό τραπέζι όταν οι επιλογές πάψουν να είναι θεωρητικές και μετατραπούν σε δεσμευτικές πολιτικές και επενδυτικές αποφάσεις.
    3. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Σε εφαρμογή του Άρθρου 56, του ν. 5261/2025, βάσει του οποίου τροποποιήθηκε στον ν. 4685/2020 το άρθρο 11Γ «Προσθήκη μονάδων αποθήκευσης σε υφιστάμενους και νέους σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», ο Διαχειριστής του Δικτύου ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι ενεργοποιήθηκε εκ νέου η υποδοχή αιτήσεων για προσθήκη συστημάτων αποθήκευσης σε υφιστάμενους και νέους σταθμούς ΑΠΕ σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 11Γ του ν. 4685/2020, ως ισχύει, μέσω ανεξάρτητου μετατροπέα για το Διασυνδεδεμένο Δίκτυο.
      Η υποδοχή των αιτημάτων σύνδεσης γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου απαιτείται είσοδος μέσω ΓΓΠΣ αποκλειστικά με τους κωδικούς TAXISnet του αιτούντος φορέα, κατά το πρώτο 10ήμερο του κάθε μήνα.
      Σχετικά με τα δικαιολογητικά, ισχύουν τα αναφερόμενα στη σχετική ανακοίνωση, όπως αυτή επικαιροποιήθηκε στις 19.01.2026.
    4. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Η προκήρυξη της ΡΑΑΕΥ ανοίγει τον δρόμο για δύο διαγωνισμούς που αφορούν το πρόγραμμα "Απόλλων". Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) με συστήματα αποθήκευσης, με σκοπό την κάλυψη του 100% των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων νοικοκυριών και τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους,  μέσω της αυτοκατανάλωσης με εφαρμογή εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού. Τα ευάλωτα νοικοκυριά που θα συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου Α’.
      Αιτήσεις υποβάλλονται έως τις 16 Μαρτίου, τα προσωρινά αποτελέσματα θα δημοσιευτούν από τη ΡΑΑΕΥ στις 30 Απριλίου και ο οριστικός κατάλογος στις 7 Μαΐου.
      Η απόφαση συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 7 της της υπ’ αρ. ΥΠΕΝ/ ΔΑΠΕΕΚ/146871/3297/29.12.2025 (Β’ 7196) κοινής υπουργικής απόφασης, τη διενέργεια δύο (2) ειδικών κατά τεχνολογία ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών για επιλογή αιολικών εγκαταστάσεων και φωτοβολταϊκών με σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (παρ. 11Α του άρθρου 10 του ν. 4685/2020) προς ένταξη στο Πρόγραμμα «Απόλλων» σε καθεστώς στήριξης με τη μορφή Λειτουργικής Ενίσχυσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ανωτέρω νόμου και της κοινής υπουργικής απόφασης, και την έγκριση του Τεύχους Προκήρυξης των Ανταγωνιστικών Διαδικασιών, με το περιεχόμενο που περιλαμβάνεται στα συνημμένα της παρούσας κείμενα, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης.
      Αναλυτικά τα περιεχόμενα του ΦΕΚ:

      Δείτε το ΦΕΚ ολόκληρο εδώ: https://www.raaey.gr/energeia/wp-content/uploads/2026/02/20260200324.pdf
    5. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Το Σιδηρόκαστρο παρέμεινε η κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου, καλύπτοντας περίπου το 44,6% των συνολικών εισαγωγών, με τη Ρεβυθούσα να καλύπτει το 38%, εισάγοντας κατά 63,3% μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με πέρυσι.   Αύξηση κατά 6% σε σχέση με το 2024 σημείωσε η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ανερχόμενη σε 70,16 TWh από 66,20 TWh το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το 2025, αποδεικνύοντας ότι η αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα συνέχισε την ανοδική της πορεία και το προηγούμενο έτος.

      Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τη σταθερή θέση του φυσικού αερίου ως βασικού πυλώνα του ενεργειακού συστήματος της χώρας.

      Η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, διαμορφώθηκε στις 78,75 TWh από 69,10 TWh το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας αύξηση 14% σε σχέση με το 2024. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2024, σημειώνοντας αύξηση κατά 196,21%, στις 8,59 TWh από 2,90 TWh το προηγούμενο έτος, ενισχύοντας τον διαμετακομιστικό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή.

      Οι εισαγωγές φυσικού αερίου ανήλθαν το 2025 σε 78,88 TWh, καταγράφοντας αύξηση 13,71% σε σύγκριση με τις 69,37 TWh το 2024. Οι μεγαλύτερες ποσότητες εισήχθησαν στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου από το Σημείο Εισόδου του Σιδηροκάστρου, το οποίο κάλυψε ποσοστό 44,6% των συνολικών εισαγωγών (35,16 TWh).

      Ακολούθησε ο Τερματικός Σταθμός της Ρεβυθούσας, μέσω του οποίου εισήχθησαν 29,95 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί σε ποσοστό 38,0% των συνολικών εισαγωγών, παρουσιάζοντας αύξηση 63,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παρά το γεγονός ότι ο σταθμός της Ρεβυθούσας παρέμεινε εκτός λειτουργίας λόγω προγραμματισμένης συντήρησης για το διάστημα 22/5-11/6/2025. Μέσω του σημείου εισόδου της Νέας Μεσημβρίας, από όπου παραδίδεται φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TAP, εισήχθησαν 11,08 TWh, καλύπτοντας ποσοστό 14,1% των συνολικών εισαγωγών, ενώ από το σημείο εισόδου της Αμφιτρίτης (FSRU Αλεξανδρούπολης) εισήχθησαν 2,69 TWh, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 3,4% επί του συνόλου των εισαγωγών.


      Μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της χώρας οι ΗΠΑ

      Σχετικά με τις εκφορτώσεις LNG που πραγματοποιήθηκαν στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας κατά το 2025, αυτές ανήλθαν σε 30,84 TWh, προερχόμενες από 49 δεξαμενόπλοια, έναντι 27 δεξαμενόπλοιων πέρυσι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της χώρας, με ποσότητες 26,56 TWh, αυξημένες κατά 98,36% σε σχέση με το 2024 και οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 86,12% επί των συνολικών εκφορτώσεων LNG. Ακολούθησε η Νιγηρία με 1,37 TWh (4,44%), η Αίγυπτος με 1,00 TWh (3,24%), η Αλγερία με 0,98 TWh (3,18%) και η Νορβηγία με 0,93 TWh (3,02%).

      Δυναμική ήταν η ανάπτυξη της υπηρεσίας LNG Truck Loading για το 2025, επιβεβαιώνοντας την αυξανόμενη αξιοποίηση από την αγορά των λύσεων LNG μικρής κλίμακας (Small Scale LNG). Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του έτους, φορτώθηκαν 707 φορτηγά LNG, αυξημένα κατά 171% σε σύγκριση με τα 261 φορτηγά LNG το 2024. Η συνολική ποσότητα που διακινήθηκε ανήλθε σε 31.867 m³ LNG ή 212.227 MWh ισοδύναμης ενέργειας, καταγράφοντας αύξηση άνω του 174% σε σύγκριση με το 2024. Η αυξημένη χρήση της υπηρεσίας αντανακλά τη ζήτηση για ευέλικτες λύσεις τροφοδοσίας LNG σε βιομηχανικούς καταναλωτές, απομακρυσμένες από το δίκτυο περιοχές και αγορές.
       
      Tέλος, όσον αφορά στις κατηγορίες καταναλωτών φυσικού αερίου, το μεγαλύτερο τμήμα της εγχώριας κατανάλωσης κατά το 2025 αφορά στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες κάλυψαν ποσοστό 70,28% της συνολικής εγχώριας ζήτησης, καταγράφοντας αύξηση κατά 8,49% σε σύγκριση με το 2024. Η κατανάλωση από τα δίκτυα διανομής ανήλθε στις 13,05 TWh, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11,25% σε σχέση με το 2024. Μειωμένη σε σχέση με το 2024 εμφανίζεται η κατανάλωση των βιομηχανιών και των σταθμών CNG  κατά 13,53 % σε σύγκριση με το 2024.

      Συνοψίζοντας, το 2025 αποτέλεσε έτος δυναμικής δραστηριότητας, με σημαντική αύξηση των εξαγωγών, επιβεβαιώνοντας τον ενισχυμένο διαμετακομιστικό ρόλο της Ελλάδας για την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, η αυξημένη αξιοποίηση του Τερματικού Σταθμού της Ρεβυθούσας και η εντυπωσιακή ανάπτυξη της υπηρεσίας LNG Truck Loading, με τριψήφιους ρυθμούς αύξησης, ανέδειξαν τη σημασία των υποδομών του ΔΕΣΦΑ για την ευελιξία του ενεργειακού συστήματος και την κάλυψη αναγκών τόσο εντός όσο και εκτός του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς, σε ένα περιβάλλον αυξημένων ενεργειακών απαιτήσεων, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή.
    6. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Η νέα απόφαση προβλέπει ότι για την τριετία 2024–2026 τα ανώτατα ποσά επιδότησης είναι: 12,1 εκατ. ευρώ για το 2024, 30 εκατ. ευρώ για το 2025, 15 εκατ. ευρώ για το 2026. Τα ποσά καλύπτουν τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής τιμής προμήθειας θερμότητας και της τιμής βάσης που πληρώνουν οι καταναλωτές. Πακέτο χρηματοδότησης ύψους 162,1 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, προβλέπει υπουργική απόφαση για τη στήριξη της τηλεθέρμανσης σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο. Τα χρήματα μεταξύ άλλων καλύπτουν παλαιές οφειλές των Δήμων προς τη ΔΕΗ συνολικού ύψους περίπου 130 εκατ. ευρώ, επιδοτήσεις στο κόστος της θερμικής ενέργειας αλλά και έργα υποδομής.

      Όπως προκύπτει από την απόφαση που υπογράφεται από τον υπουργό και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου και Νίκο Τσάφο, αλλά και από τον αναπληρωτή υπουργό και τον υφυπουργό Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση και Θάνο Πετραλιά, η ετήσια επιδότηση υπολογίζεται σε 30 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος της αφορά στην κάλυψη του αυξημένου κόστους θερμικής ενέργειας.

      Η κοινή υπουργική απόφαση έρχεται σε συνέχεια συμφωνίας που είχε ανακοινωθεί τον Οκτώβριο του 2024 από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη με το σύνολο των εμπλεκομένων, για την επίλυση του προβλήματος βιωσιμότητα της τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία. Η συμφωνία προέβλεπε τιμή πώλησης της ενέργειας από τη ΔΕΗ προς τις δημοτικές επιχειρήσεις στα 32,5 ευρώ/MWh και ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ ύψους 130 εκ. ευρώ.

      Oι επιδοτήσεις

      Η νέα απόφαση προβλέπει ότι για την τριετία 2024–2026 τα ανώτατα ποσά επιδότησης είναι: 12,1 εκατ. ευρώ για το 2024, 30 εκατ. ευρώ για το 2025, 15 εκατ. ευρώ για το 2026. Τα ποσά καλύπτουν τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής τιμής προμήθειας θερμότητας και της τιμής βάσης που πληρώνουν οι καταναλωτές.

      Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συνεισφέρει 3 εκατ. ευρώ ετησίως για τα έτη 2025–2027, δηλαδή συνολικά 9 εκατ. ευρώ, για τη σταδιακή ανάκτηση των επιδοτήσεων. Για το 2025 προβλέπεται άμεση καταβολή τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ.

      Το χρηματοδοτικό σχήμα δεν βασίζεται μόνο σε κρατικούς πόρους. Προβλέπονται παρακρατήσεις από το επίδομα θέρμανσης των καταναλωτών τηλεθέρμανσης (2026–2028), μεταφορά πόρων από ανταποδοτικά τέλη ΑΠΕ έως το 2039, παρακρατήσεις από έσοδα των δήμων έως το 2040.

      Τα χρήματα αυτά κατευθύνονται κυρίως στην εξόφληση παλιών οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων που έχουν συσσωρευτεί από το 2016 έως το 2024 στη ΔΕΗ.
      Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις υποδομές και συγκεκριμένα διατίθενται 9,48 εκατ. ευρώ για τη διασύνδεση της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας με τη μονάδα Πτολεμαΐδα V, 5,52 εκατ. ευρώ για έργα στο δίκτυο Κοζάνης, 4,66 εκατ. ευρώ για έργα στο Αμύνταιο

      Παράλληλα προβλέπεται επιπλέον χρηματοδότηση έως 30 εκατ. ευρώ για ενεργειακές υποδομές της ΔΕΥΑ Κοζάνης. Οι πληρωμές γίνονται σε δύο φάσεις: 50% προκαταβολή και 50% μετά την ολοκλήρωση των έργων.

      Ο ΔΑΠΕΕΠ αναλαμβάνει τον έλεγχο των τιμολογίων και τη διαχείριση των δεσμευμένων λογαριασμών, ώστε τα χρήματα να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τηλεθέρμανση και σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.
    7. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα καθοριστικό σταυροδρόμι. Αντιμετωπίζει ένα σύνολο αλληλένδετων προκλήσεων που θα διαμορφώσουν την οικονομική της ανθεκτικότητα, την κοινωνική συνοχή και τη γεωπολιτική της θέση για τις επόμενες δεκαετίες: την εξασφάλιση ενεργειακής ανεξαρτησίας, την ενίσχυση της ασφάλειας και τη διασφάλιση προσιτής, καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας για όλους. Ωστόσο, αυτή η μετάβαση δεν μπορεί να υλοποιηθεί μόνο από θεσμούς και αγορές.
      Οι πολίτες και οι τοπικές κοινότητες έχουν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουν στη διαμόρφωση του νέου ενεργειακού τοπίου της Ευρώπης — όχι μόνο ως καταναλωτές, αλλά ως παραγωγοί, επενδυτές και ιδιοκτήτες του ίδιου του ενεργειακού συστήματος. Τα μαθήματα των τελευταίων ετών καθιστούν ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο: η υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα την έχει καταστήσει βαθιά ευάλωτη.
      Η πιο πρόσφατη ενεργειακή κρίση αποκάλυψε αυτή την ευαλωτότητα με τον πιο σαφή τρόπο. Οι εκτοξευόμενες τιμές, η αβεβαιότητα στον εφοδιασμό και οι γεωπολιτικές εντάσεις ανέδειξαν πόσο στενά παραμένει το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα συνδεδεμένο με εξωτερικούς παράγοντες. 
      Ακόμη και η έκθεση Ντράγκι αναγνωρίζει αυτό το αδιέξοδο. Όσο το εισαγόμενο φυσικό αέριο εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ, θα είναι αδύνατο για τους πολίτες και τους καταναλωτές να βιώσουν πλήρως τα οφέλη της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας. 
      Το στρατηγικό επιχείρημα 
      Οι ενεργειακές κοινότητες — δίκτυα πολιτών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνεταιρισμών και τοπικών αρχών — δεν αποτελούν ένα περιθωριακό κοινωνικό πείραμα. Αντιθέτως, αποδεικνύονται ολοένα και περισσότερο αναντικατάστατοι παράγοντες της καθαρής ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης. Δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγή, αποθήκευση και κατανάλωση ενέργειας, οι ενεργειακές κοινότητες μετατρέπουν αφηρημένους κλιματικούς στόχους σε απτά τοπικά οφέλη.
      Σύμφωνα με μελέτη της CE Delft, έως το 2050 έως και το 45% της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας στην ΕΕ θα μπορούσε να ανήκει σε πολίτες, ενώ το 83% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών θα μπορούσε να συμμετέχει ενεργά στο ενεργειακό σύστημα μέσω διαχείρισης ζήτησης, αποθήκευσης ή τοπικής παραγωγής. Αυτό το όραμα τοποθετεί τους πολίτες στο επίκεντρο της μετάβασης, μετατρέποντάς τους από παθητικούς πληρωτές λογαριασμών σε ενεργούς συμμέτοχους με άμεσο συμφέρον στη σταθερότητα και την προσιτότητα του συστήματος.
      Οι πρόσφατες ενεργειακές κρίσεις έχουν ήδη αποδείξει την ανθεκτικότητα αυτού του μοντέλου. Την ώρα που οι τιμές στις αγορές χονδρικής εκτοξεύονταν, κοινοτικές ενεργειακές πρωτοβουλίες σε αρκετά κράτη-μέλη κατάφεραν να συγκρατήσουν τις τιμές ή να τις διατηρήσουν σημαντικά χαμηλότερες από τα επίπεδα της αγοράς, τροφοδοτώντας τα μέλη τους μέσω τοπικά ιδιόκτητων ανανεώσιμων μονάδων. Για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, η ιδιοκτησία από πολίτες μεταφράστηκε σε προβλεψιμότητα και προστασία από την ακραία μεταβλητότητα των τιμών.
      Αξία στην τοπική κοινωνία
      Τα οικονομικά οφέλη εκτείνονται πολύ πέρα από τους λογαριασμούς ενέργειας. Έρευνες στη Γαλλία και τη Γερμανία δείχνουν ότι τα τοπικά ελεγχόμενα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δημιουργούν από δύο έως οκτώ φορές μεγαλύτερη αξία για την τοπική οικονομία σε σύγκριση με έργα που αναπτύσσονται από εξωτερικούς επενδυτές. Τα έσοδα παραμένουν εντός της κοινότητας, στηρίζοντας την τοπική απασχόληση, τις υποδομές και τις δημόσιες υπηρεσίες. Με αυτόν τον τρόπο, τα έργα ενέργειας υπό την ηγεσία των πολιτών λειτουργούν ως μοχλοί περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, ιδίως σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές.
      Τα κοινωνικά αποτελέσματα είναι εξίσου ισχυρά. Πρόσφατη έρευνα του προγράμματος ESPON-TANDEM έδειξε ότι το 40% των ενεργειακών κοινοτήτων σκοπεύει να αντιμετωπίσει ζητήματα κοινωνικής ένταξης, όπως η ενεργειακή φτώχεια. Παράλληλα, ολοένα και περισσότερα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η τοπική ιδιοκτησία ενισχύει την κοινωνική αποδοχή των έργων ΑΠΕ, μειώνει τις αντιδράσεις και μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση των περιορισμών των δικτύων μέσω μεγαλύτερης ευελιξίας και τοπικής εξισορρόπησης
      Ο ρόλος του Πακέτου Ενέργειας των Πολιτών
      Παρά τα οφέλη αυτά, οι πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες. Αυτά περιλαμβάνουν την περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τεχνογνωσία, τις πολύπλοκες διοικητικές διαδικασίες, τη ρυθμιστική ασάφεια και την αντίσταση από κατεστημένους παράγοντες της αγοράς και διαχειριστές δικτύων. 
      Η κατάσταση αυτή παραμένει, παρά το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη όφειλαν, βάσει του πακέτου «Καθαρή Ενέργεια για Όλους τους Ευρωπαίους», να έχουν θεσπίσει ευνοϊκά πλαίσια για τις ενεργειακές κοινότητες έως τα μέσα του 2021. Πολλά δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί πλήρως, αφήνοντας τους πολίτες χωρίς τα αναγκαία εργαλεία και τη νομική βεβαιότητα για ουσιαστική συμμετοχή στην ενεργειακή μετάβαση.
      Σε αυτό το σημείο, το Πακέτο Ενέργειας των Πολιτών (Citizens Energy Package – CEP) μπορεί να διαδραματίσει μετασχηματιστικό ρόλο. Αναπτυσσόμενο στο πλαίσιο της ευρύτερης Καθαρής Βιομηχανικής Συμφωνίας και του Σχεδίου Δράσης για Προσιτή Ενέργεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το CEP μπορεί να μην συγκεντρώνει την ίδια δημοσιότητα με άλλες εμβληματικές πρωτοβουλίες. 
      Το CEP έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει και να καταστήσει λειτουργικούς τους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς κανόνες, παρέχοντας ένα συνεκτικό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών, των εθνικών αρχών, των ρυθμιστών, των επενδυτών και των διαχειριστών συστημάτων. Το σημαντικότερο, μπορεί να μετατρέψει το όραμα της συμμετοχής των πολιτών, που είναι ενσωματωμένο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, σε πρακτική πραγματικότητα στο πεδίο.
      Οι πολίτες στην πρώτη γραμμή του δικτύου
      Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη κάνει ορισμένα προκαταρκτικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση μέσω του Πακέτου για τα Δίκτυα. Στις κατευθυντήριες γραμμές για τις συνδέσεις στο δίκτυο, αναγνώρισε ότι οι διαδικασίες «όποιος προλάβει πρώτος» συχνά λειτουργούν σε βάρος των ενεργειακών κοινοτήτων. Οι οδηγίες ενθαρρύνουν τα κράτη-μέλη να εξετάσουν εναλλακτικές προσεγγίσεις, όπως καθεστώτα προτεραιότητας για έργα που προσφέρουν κοινωνική αξία ή ευελιξία στο δίκτυο.
      Ωστόσο, οι κατευθυντήριες γραμμές από μόνες τους δεν επαρκούν. Η προτεραιότητα πρόσβασης στο δίκτυο είναι απαραίτητη ώστε οι πολίτες να μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από την τοπικά παραγόμενη και ιδιόκτητη ανανεώσιμη ενέργεια. Χωρίς αυτήν, οι ενεργειακές κοινότητες παραμένουν δομικά μειονεκτούσες. Καθώς η Επιτροπή ξεκινά τον προβληματισμό για το νομοθετικό πλαίσιο της περιόδου μετά το 2030, δεσμευτικές διατάξεις για την προτεραιότητα πρόσβασης στο δίκτυο, ισχυρότεροι και εναρμονισμένοι ορισμοί των ενεργειακών κοινοτήτων και ένα πραγματικά ισότιμο ρυθμιστικό πεδίο πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο.
      Ένα δημοκρατικό και ανθεκτικό ενεργειακό μέλλον
      Η μετάβαση της Ευρώπης σε ένα ενεργειακό σύστημα βασισμένο στις ανανεώσιμες πηγές μπορεί να είναι βιώσιμη μόνο αν είναι δημοκρατικά ελεγχόμενη και ευρέως αποδεκτή. Θέτοντας τους πολίτες στο επίκεντρο της μετάβασης και δίνοντας προτεραιότητα στην τοπική ιδιοκτησία, η ΕΕ μπορεί να αντικαταστήσει τις δαπανηρές εξαρτήσεις από τα ορυκτά καύσιμα με ανθεκτικά, κοινοτικά ελεγχόμενα ενεργειακά συστήματα που προσφέρουν ασφάλεια, σταθερότητα και προβλέψιμες τιμές.
      Το Πακέτο Ενέργειας των Πολιτών αποτελεί μια καθοριστική στιγμή. Είναι η ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδείξει ότι η δέσμευσή της για μια δίκαιη μετάβαση δεν περιορίζεται στη ρητορική. Ενδυναμώνοντας τους πολίτες ως ιδιοκτήτες και διαμορφωτές του ενεργειακού συστήματος, η Ευρώπη μπορεί να οικοδομήσει ένα ενεργειακό μέλλον καθαρότερο, δικαιότερο και πιο ανθεκτικό — ένα μέλλον που ανήκει πραγματικά στους ανθρώπους της.
    8. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Η Νορβηγία πραγματοποίησε ένα νέο ρεκόρ το 2025. Το 95,9% όλων των νέων επιβατικών αυτοκινήτων που ταξινομήθηκε μέσα στο έτος ήταν πλήρως ηλεκτρικά, καθιστώντας τη συγκεκριμένη κατηγορία ως την πρώτη επιλογή των Νορβηγών.
      Πώς, όμως, η Νορβηγία κατάφερε να φτάσει σε αυτό το επίπεδο; Μέχρι το τέλος του 2024, περισσότερο από το 27% όλων των επιβατικών αυτοκινήτων στους νορβηγικούς δρόμους ήταν ηλεκτρικά, την ίδια στιγμή που στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι κάτω από το 10%. Σε πολλές μεγάλες αγορές της ΕΕ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν λιγότερες από μία στις πέντε νέες ταξινομήσεις, ενώ το 2025 η Νορβηγία ταξινόμησε 179.550 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μόνο τον Δεκέμβριο σημειώθηκαν 35.188 ταξινομήσεις, εκ των οποίων το 97,6% ήταν ηλεκτρικά.
      Οι κυβερνήσεις της Νορβηγίας, εδώ και πολλές δεκαετίες, έδωσαν ισχυρά κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ επένδυσαν σε μεγάλο βαθμό στην υποδομή, αναδεικνύοντας τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης στους πολίτες. Η ηγετική θέση της Νορβηγίας είναι αποτέλεσμα πολιτικών που έχουν εισαχθεί σταδιακά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η βασική αρχή παρέμεινε αμετάβλητη. Αυτή έπρεπε να ήταν οικονομικά πιο ελκυστική για τα οχήματα μηδενικών ή χαμηλών εκπομπών.
      Αυτό επιτεύχθηκε με την εφαρμογή ενός εξαιρετικά προοδευτικού συστήματος φορολόγησης αυτοκινήτων. Οι φόροι βασίζονται σε έναν συνδυασμό εκπομπών CO₂ και NOx, καθώς και στο βάρος του οχήματος. Τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα γίνονταν ολοένα και πιο ακριβά, ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα για πολλά χρόνια εξαιρούνταν πλήρως από τον φόρο αγοράς, τον ΦΠΑ, ενώ σημείωσαν σταδιακή πτώση στις τιμές κτήσης. Παράλληλα, υπήρχαν μειωμένα τέλη κυκλοφορίας και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, μειώσεις φόρου εταιρικών αυτοκινήτων και επενδύσεις σε υποδομές φόρτισης σε εθνικό επίπεδο. Αυτά τα κίνητρα διατηρήθηκαν σε όλες τις κυβερνήσεις από τις αρχές τις δεκαετίας του 1990, παρέχοντας μακροπρόθεσμη βεβαιότητα στους καταναλωτές, τις εταιρείες leasing και τους κατασκευαστές αυτοκινήτων για τη βιωσιμότητα, την αναγκαιότητα και την περιβαντολογική συνείδηση της ηλεκτροκίνησης.
      Από το 2023, τα κίνητρα άρχισαν να καταργούνται σταδιακά. Ο ΦΠΑ εφαρμόζεται, πλέον, σε ηλεκτρικά οχήματα αξίας άνω των 42.500 ευρώ και έχει εισαχθεί φόρος αγοράς βάσει βάρους για τα ηλεκτρικά οχήματα. Από το 2026, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αντιμετωπίζονται όπως τα υπόλοιπα οχήματα από φορολογικής άποψης. Ως προς τις μάρκες που επικρατούν στη Νορβηγία, η Tesla σημείωσε 34.285 ταξινομήσεις το 2025 με μερίδιο αγοράς 19,1%. Ταυτόχρονα, οι κινεζικές μάρκες αύξησαν το μερίδιό τους στο 13,7%, από 10,4% το 2024, ενώ οι καθιερωμένες ευρωπαϊκές, αμερικανικές και ιαπωνικές μάρκες συνεχίζουν να κυριαρχούν στις ετήσιες κατατάξεις των 10 κορυφαίων μαρκών.
      Μετά τους εξαιρετικούς όγκους του 2025, η Νορβηγία αναμένεται να εισέλθει σε μία φάση ενοποίησης. Οι προβλέψεις της Νορβηγικής Ένωσης Εισαγωγέων Αυτοκινήτων κάνουν λόγο για περίπου 160.000 νέα επιβατικά αυτοκίνητα το 2026. Αυτό είναι σχεδόν 20.000 λιγότερα από ό,τι το 2025. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει τώρα με τις πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων τη στιγμή που τα κίνητρα σταδιακά καταργούνται. Ακόμα και για όσους θέλουν να αγοράσουν μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, υπάρχει ένα σαφές πλεονέκτημα στο κόστος λειτουργίας, τη διαθεσιμότητα των υποδομών και της προσιτής τιμής κτήσης. Η μεγάλη πρόκληση για τη Νορβηγία είναι η διαχείριση της ηλεκτροκίνησης, καθώς, πλέον, τα ηλεκτρικά οχήματα εδώ και χρόνια αποτελούν τον κανόνα στις πωλήσεις αυτοκινήτων.
    9. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής που είναι αρμόδια για τα θέματα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στις λιγνιτικές περιοχές και για την εφαρμογή στην πράξη ρήτρας απολιγνιτοποίησης στην κυβερνητική πολιτική,
      Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη, οι πρωτοβουλίες για τη στήριξη των λιγνιτικών περιοχών εξελίσσονται ως εξής:
      1. Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
      Μέσω των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για όλες τις περιοχές ΔΑΜ, οι πόροι των οποίων ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, τα τελευταία 2 χρόνια έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση και βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης τόσο στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης πολύ σημαντικά έργα τοπικής σημασίας, επενδυτικά σχέδια και στοχευμένες δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης, με στόχο την αναπτυξιακή ανάκαμψη της περιοχής.
      Ενδεικτικά αναφέρονται:
      - 639 επενδυτικά σχέδια από πολύ μικρές, μικρομεσαίες, μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης στη Δ. Μακεδονία, προβλέπεται να δημιουργήσουν συνολικά πάνω από 2.700 νέες θέσεις εργασίας και χρηματοδοτούνται με πόρους του συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος ΔΑΜ 2021- 2027, οι οποίοι ξεπερνούν τα 320 εκατ. ευρώ.
      - 177 επενδυτικά σχέδια από πολύ μικρές, μικρομεσαίες, μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης, προβλέπεται να δημιουργήσουν συνολικά πάνω από 1.150 νέες θέσεις εργασίας και χρηματοδοτούνται με πόρους του συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος ΔΑΜ 2021-2027, οι οποίοι ξεπερνούν τα 168 εκατ. ευρώ.
      - Σύσταση και λειτουργία μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) του Ταμείου Χαρτοφυλακίου ΔΑΜ, με συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων που ξεπερνά τα 180 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει 2 διακριτά Ταμεία Δανείων και Εγγυήσεων, αντίστοιχα, για τη δανειακή υποστήριξη με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους των ιδιωτών επενδυτών στις περιοχές ΔΑΜ.
      - Ειδικό Πρόγραμμα για την ενίσχυση της απασχόλησης, μέσω του οποίου χρηματοδοτείται για 12 μήνες η δημιουργία 2.570 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας και της ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης.
      - Έγκριση ενός νέου Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος ΔΑΜ, με εθνικούς πόρους αρχικού προϋπολογισμού περίπου 187 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ). Μέσω αυτού του Προγράμματος σε διάστημα 3,5 μηνών ενεργοποιήθηκαν σε προσκλήσεις 137 εκατ. ευρώ, υποβλήθηκαν συνολικά 62 προτάσεις έργων και έως σήμερα για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση 23 έργων από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (δήμοι, περιφέρεια, κ.ο.κ.) συνολικού π/υ 24,1 εκατ. ευρώ ενώ βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης και έγκρισης 39 προτάσεις νέων έργων συνολικού π/υ περίπου 73 εκατ. ευρώ.
      - Διαμόρφωση 2 επενδυτικών σχεδίων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για χρηματοδότηση μέσω του Δανειακού Μηχανισμού του Πυλώνα ΙΙΙ του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης 33 έργων υποδομής μεγάλης τοπικής σημασίας, συνολικού π/υ 190,7 εκατ. ευρώ. Για το πρώτο από αυτά τα επενδυτικά σχέδια της Δυτικής Μακεδονίας, συνολικού π/υ 80,7 εκατ. ευρώ, η σχετική δανειακή σύμβαση εγκρίθηκε και βρίσκεται ήδη σε υλοποίηση ενώ για το δεύτερο επενδυτικό σχέδιο, συνολικού π/υ 110 εκατ. ευρώ, αναμένεται το προσεχές διάστημα η έγκριση της δανειακής του σύμβασης. Αντίστοιχα, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου διαμορφώθηκε 1 επενδυτικό σχέδιο για χρηματοδότηση μέσω του Δανειακού Μηχανισμού του Πυλώνα ΙΙΙ του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης 8 έργων υποδομής μεγάλης τοπικής σημασίας, συνολικού π/υ 63,8 εκατ. ευρώ, η δανειακή σύμβαση του οποίου αναμένεται να εγκριθεί το προσεχές διάστημα.
      2. Θέματα ενέργειας
      Διασφαλίζεται για τα επόμενα έτη, μέσα από πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, ότι οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας θα έχουν χαμηλές τιμές για τη θερμική ενέργεια που καταναλώνουν μέσω του δικτύου τηλεθέρμανσης. Επίσης διασφαλίζεται η υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών (δικτύου σωληνώσεων/αγωγών και λέβητες) για την ολοκλήρωση ενός ενιαίου δικτύου τηλεθέρμανσης ικανού να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων των δήμων αυτών σε θερμική ενέργεια κατά τους χειμερινούς μήνες του έτους.
      Καταβλήθηκαν στους κατοίκους και στους ΟΤΑ της Δυτικής Μακεδονίας τα ανταποδοτικά τέλη για το έτος 2024 συνολικού ύψους 3,29 εκατ. ευρώ, που προέρχονται από τους σταθμούς ΑΠΕ που λειτουργούν στην περιοχή. Συγκεκριμένα 1,32 εκατ. ευρώ αποδόθηκαν στους οικιακούς καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος και 1,98 εκατ. ευρώ αποδόθηκαν στους ΟΤΑ για τη διενέργεια περιβαλλοντικών δράσεων και έργων τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης. Αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για την καταβολή των ανταποδοτικών τελών για το έτος 2025.
      Προχωρά με αμείωτο ρυθμό ο επανασχεδιασμός και η υλοποίηση του Προγράμματος «ΑΠΟΛΛΩΝ». Αναφορικά με την κάλυψη των ευάλωτων νοικοκυριών, τον προηγούμενο μήνα υπογράφηκε η σχετική απόφαση και αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα η προκήρυξη των ανταγωνιστικών διαδικασιών από τη ΡΑΑΕΥ για την επιλογή των σταθμών ΑΠΕ συνολικής ισχύος 600ΜW. Παράλληλα οριστικοποιείται -και θα παρουσιαστεί- ο τελικός σχεδιασμός του Προγράμματος για την μείωση του ενεργειακού κόστους στους δήμους, τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, ώστε στη συνέχεια να διενεργηθούν οι απαιτούμενες ανταγωνιστικές διαδικασίες.
      Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ πρωτίστως με τη θέση σε λειτουργία του σταθμού ΣΗΘΥΑ καθώς και με την κατασκευή και εγκατάσταση λεβήτων διπλού καυσίμου στην ΔΕΥΑ Κοζάνης που προβλέπονται να τεθούν σε λειτουργία έως τέλος του 2026, έργα που θα συνεισφέρουν στην κάλυψη μέρους των αναγκών τηλεθέρμανσης των Δήμων. Παράλληλα, τους επόμενους μήνες ολοκληρώνεται από τον Όμιλο ΔΕΗ η υλοποίηση σταθμών ΑΠΕ στη περιοχή συνολικής ισχύος 2GW, που ανήκουν πλήρως ή μερικώς στον Όμιλο, καθώς και σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 150MW. Επίσης έως το τέλος του έτους 2027 προβλέπεται η έναρξη της λειτουργίας της μονάδας Πτολεμαΐδας 5 ως μονάδας με χρήση φυσικού αερίου ως καυσίμου, ενώ η πλήρης ανάπτυξη αυτής ως μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου με χρήση φυσικού αερίου εκτιμάται να ολοκληρωθεί έως τέλος του 2029. Παράλληλα διενεργούνται οι απαραίτητες μελέτες και ωριμάζει αδειοδοτικά η ανάπτυξη σταθμών αντλησιοταμίευσης και DATA CENTER στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
      3. Ειδικά προγράμματα απασχόλησης
      Την περίοδο 2019-2025 υλοποιήθηκαν, και συνεχίζουν να υλοποιούνται, 54 προγράμματα απασχόλησης, εκ των οποίων 6 στοχευμένα στην Δυτική Μακεδονία, με συνολικά 18.333 ωφελούμενους, αριθμός σημαντικός σε σχέση με τον πληθυσμό της περιοχής.
      Η στήριξη των νέων έως 29 ετών είναι βασικός πυλώνας των παρεμβάσεων, με σχεδόν έναν στους δύο να είναι ωφελούμενοι, παρέχοντας ουσιαστικό πρώτο βήμα στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στις γυναίκες, που αποτελούν το 62% των ωφελούμενων, καθώς πλήττονται δυσανάλογα από την ανεργία, και στους μακροχρόνια άνεργους, με ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή στα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας.
      Επιπλέον, ενισχύθηκε η επιχειρηματικότητα: σχεδόν 1.400 άνεργοι δημιούργησαν τη δική τους επιχείρηση, με έντονη συμμετοχή γυναικών (59% - 811) και νέων (33% - 453). Η προσπάθεια συνεχίζεται με νέο πρόγραμμα για 500 ανέργους στις περιοχές παρέμβασης του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, με επιδότηση 26.250 ευρώ ανά νέα επιχείρηση.
      Η ενίσχυση της απασχόλησης συμπληρώνεται από προγράμματα κατάρτισης: Την περίοδο 2019-2025 υλοποιήθηκαν 22 προγράμματα, εκ των οποίων 6 συνεχίζουν να υλοποιούνται, ενώ οι πιστοποιήσεις είναι σε εξέλιξη. Συνολικά, οι ωφελούμενοι φτάνουν τους 29.395, εκ των οποίων 24.841 πιστοποιημένοι. Το ποσοστό πιστοποίησης είναι εξαιρετικά υψηλό, καθώς ξεπερνά το 85%, ενώ 14.407 ωφελούμενοι, δηλαδή ποσοστό 58% πιστοποιείται σε ψηφιακές δεξιότητες και 9.687 ωφελούμενοι, ποσοστό 39%, σε πράσινες δεξιότητες, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, την πράσινη μετάβαση και την ψηφιακή αναβάθμιση της οικονομίας. Υψηλή είναι και η συμμετοχή των γυναικών, καθώς στο σύνολο των προγραμμάτων συμμετέχουν 16.612 πιστοποιημένες ωφελούμενες γυναίκες. Σε ορισμένα προγράμματα, το ποσοστό φτάνει το 78-80% καταδεικνύοντας την ισχυρή ζήτηση από γυναίκες για κατάρτιση και επανακατάρτιση. Παράλληλα, υπάρχει συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για τον βέλτιστο σχεδιασμό παρεμβάσεων που θα συνδέονται με τις τοπικές ανάγκες.
      4. Στήριξη του κλάδου της γούνας
      Για τον κλάδο της γούνας που επλήγη από τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μετά την έναρξη του πολέμου, οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αποζημιωθεί μέσω έκτακτων επιχορηγήσεων από το 2022 με 3,6 εκατ. ευρώ μέσω του πρώτου κύκλου και 8 εκατ. ευρώ μέσω του δεύτερου κύκλου στήριξης των επιχειρήσεων. Ύστερα από συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Γούνας ολοκληρώνεται η εξειδίκευση του τρίτου προγράμματος για την υποστήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου, ενώ η υλοποίησή του θα εκκινήσει άμεσα μετά και την ολοκλήρωση πλέον του προηγούμενου προγράμματος.
      5. Κίνητρα για επενδύσεις
      Η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου αναπτυξιακού καθεστώτος «Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης» που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2025, βάσει του Αναπτυξιακού Νόμου 5203/2025. Το καθεστώς αυτό σχεδιάστηκε με στόχο την ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής επικράτειας, δίνοντας έμφαση σε περιοχές που αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις όπως το χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ και τη δημογραφική συρρίκνωση, χαρακτηριστικά που αφορούν και τη Δυτική Μακεδονία. Ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 75 εκατομμύρια προορίζονται για άμεσες επιχορηγήσεις και άλλα 75 εκατομμύρια για φορολογικές απαλλαγές, προσφέροντας σημαντικά κίνητρα για επενδύσεις στην περιοχή. Αναλόγως με το μέγεθος της επιχείρησης και τη φύση της επένδυσης, η επιχορήγηση μπορεί να φτάσει έως και το 75% του συνολικού προϋπολογισμού τής επένδυσης, γεγονός που ενισχύει καθοριστικά το πόσο ελκυστική είναι η περιοχή αναφορικά με νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Η εφαρμογή αυτού του καθεστώτος δύναται να συμβάλει ουσιαστικά στην οικονομική αναζωογόνηση της Δυτικής Μακεδονίας, προωθώντας την τοπική επιχειρηματικότητα και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, η ενίσχυση των επενδύσεων θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δημογραφικής κάμψης, προσφέροντας στους κατοίκους ευκαιρίες ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Στον αναπτυξιακό νόμο του 2022 έχουν ήδη υπαχθεί 28 επενδύσεις (μεταποίηση, τουρισμός και αγροδιατροφή) από τη Δυτική Μακεδονία, συνολικού προϋπολογισμού 57 εκατ. ευρώ και το σύνολο της ενίσχυσης που θα λάβουν σε επιδότηση και φοροαπαλλαγές είναι 37 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, αξιολογούνται οι προτάσεις του τωρινού καθεστώτος των ειδικών περιοχών.
      6. Προγραμματισμός προσλήψεων και θέματα ανθρώπινου δυναμικού
      Έχει εγκριθεί το 90% των αιτημάτων προσλήψεων όλων των φορέων αυτοδιοίκησης και όλων των δημόσιων υπηρεσιών που εδρεύουν στη Δυτική Μακεδονία και με τον ν. 5225/2025 θεσπίστηκαν ειδικές πρόνοιες για ταχείες μετατάξεις και αποσπάσεις προσωπικού προς αυτούς τους φορείς.
      7. Χρηματοδοτήσεις Υπουργείου Εσωτερικών
      Εκτός από την καταβολή των τακτικών και έκτακτων χρηματοδοτήσεων προς τους δήμους, μέσω του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης έχουν χρηματοδοτηθεί στη Δυτική Μακεδονία έργα ύψους 127 εκατ. ευρώ και επιπλέον έργα ύψους 13 εκτ. ευρώ μέσω του προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ.
      8. Χρηματοδοτήσεις ΠΑΑ - Εγκρίσεις νέων έργων (αγροτική οδοποιία και μεγάλα εγγειοβελτιωτικά)
      Στο πλαίσιο εκτέλεσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 στη Δυτική Μακεδονία εντάχθηκαν συνολικά 72.764 δικαιούχοι έργων, συνολικού προϋπολογισμού 676,86 εκατ. ευρώ. Οι ενταγμένοι προϋπολογισμοί στη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας χρηματοδοτήθηκαν από το ΠΑΑ 2014-2020 με δημόσια δαπάνη ύψους 600,90 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πληρώθηκαν 493,96 εκατ. ευρώ. Μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027, έχει εκδοθεί πρόσκληση για έργα αγροτικής οδοποιίας και έχουν υποβληθεί από τους δικαιούχους τής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 42 αιτήσεις για έργα, συνολικού προϋπολογισμού 17.638.960,06 ευρώ και την περίοδο αυτή γίνεται η αξιολόγηση τους. Αντίστοιχα, στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα έχουν υποβληθεί για τη Δυτική Μακεδονία αιτήσεις για 11 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 221.440.539,40 ευρώ και την αμέσως επόμενη περίοδο θα ξεκινήσει η αξιολόγηση τους.
      9. Επέκταση προγράμματος δημογραφικής ανάπτυξης
      Έχει ήδη ανακοινωθεί η επέκταση του προγράμματος δημογραφικής ανάπτυξης, το οποίο ξεκίνησε πιλοτικά από τον Έβρο, και στις Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας και Καστοριάς. Το πρόγραμμα προβλέπει οικονομική ενίσχυση έως 10.000 ευρώ για νοικοκυριά που μεταφέρουν την κατοικία τους σε δήμους και δημοτικές ενότητες που αντιμετωπίζουν έντονα δημογραφικά προβλήματα.
      Ως προς τη ρήτρα δίκαιης μετάβασης, οι πρόνοιες υπέρ των περιοχών απολιγνιτοποίησης που έχουν ληφθεί περιλαμβάνουν μέχρι στιγμής τα εξής:
      * Διπλασιασμός μοριοδότησης εντοπιότητας στις προσλήψεις για τους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας.
      * Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022: i) υψηλότερη κατανομή πόρων στις περιοχές μετάβασης, ii) ανώτατο ποσοστό συγχρηματοδότησης στις κρατικές ενισχύσεις για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, iii) αυξημένη μοριοδότηση για νέους γεωργούς και σχέδια βελτίωσης, iv) συμπληρωματική χρηματοδότηση στα προγράμματα Leader.
      * Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027: i) σχεδιασμός προσκλήσεων συγκεκριμένων παρεμβάσεων με προτεραιότητα στις περιοχές μετάβασης, ii) πρόσθετο ποσοστό συγχρηματοδότησης στις κρατικές ενισχύσεις για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, iii) δυνατότητα συμπληρωματικής χρηματοδότησης στα προγράμματα Leader.
      * Έγκριση έργων από την Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας για την ταχύτερη ωρίμαση και υλοποίησή τους.
      * Ειδικά μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης στις περιοχές μετάβασης με αυξημένο ποσοστό επιδότησης και «βαθμοημέρες» για τον υπολογισμό των ενεργειακών αναγκών.
      * Προσαύξηση κατά 10% στο ποσοστό επιχορήγησης για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» 2020-2022.
      * Ηλεκτροκίνηση: i) μειωμένος φορολογικός συντελεστής για παραγωγικές μονάδες στις λιγνιτικές περιοχές, ii) δυνατότητα ταχύτερης απόσβεσης παγίων, iii) μείωση εργοδοτικών εισφορών για τις νέες θέσεις εργασίας, iv) fasttrack διαδικασίες έκδοσης άδειας λειτουργίας και εγκατάστασης.
    10. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Το πράσινο φως στην οικογένεια Κατσέλη προκειμένου να βάλει σε τροχιά υλοποίησης τα δύο mega αντλησιοταμιευτικά έργα 450 MW και 594 MW στα Γρεβενά, έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
      Πρόκειται για τα έργα «Φλάμπουρο» μέγιστης ισχύος έγχυσης 450 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 450 MW και «Τρανή Ράχη» μέγιστης ισχύος έγχυσης 594 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 600 MW, των οποίων η δημόσια διαβούλευση της ΜΠΕ ολοκληρώθηκε πριν από περίπου τρεις μήνες και συγκεκριμένα στις 30 Οκτωβρίου.
      Η παράδοση του έργου αναμένεται να φέρει πολλαπλά οφέλη, μεταξύ αυτών και για την εθνική οικονομία καθώς σχετίζονται με την αποφυγή καύσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή της ενέργειας που θα αποδίδεται από το έργο, η οποία ανέρχεται ετησίως σε 1.343,8 GWh (580,8GWh το έργο «Φλάμπουρο» και 763 GWh το έργο «Τρανή Ράχη»).
      Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά τους, το πρώτο αντλησιοταμιευτικό, το έργο δηλαδή «Φλάμπουρο» χωροθετείται στις Δημοτικές Ενότητες Βέντζιου, Δεσκάτης και Καμβουνίων των Δήμων Γρεβενών, Δεσκάτης και Σερβίων, των Περιφερειακών Ενοτήτων Γρεβενών και Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και περιλαμβάνει τα εξής επιμέρους έργα:
      -Κάτω δεξαμενή περίπου 500 μέτρα δυτικά του ταμιευτήρα Ιλαρίωνα (ποταμός Αλιάκμονας).
      -Άνω δεξαμενή σε υψόμετρο φυσικού εδάφους ~1.065 μέτρα, σε απόσταση ~ 4 χλμ. από την κάτω δεξαμενή.
      -Σταθμός παραγωγής – άντλησης (υπόγειος) και σύνδεσή του με τις δύο δεξαμενές μέσω σηράγγων.
      -Σήραγγα πρόσβασης στον σταθμό παραγωγής – άντλησης από περιοχή σε απόσταση ~ 500 μέτρα βόρεια της κάτω δεξαμενής, όπου προβλέπεται η εγκατάσταση μετασχηματιστών και υποσταθμού.
      Η ηλεκτρική διασύνδεση του έργου περιλαμβάνει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης ΜΤ/400kV «Φλάμπουρο», το οποίο θα εξυπηρετεί τη διασύνδεση του αντλησιοταμιευτικού έργου με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, αποτελούμενο από δύο μετασχηματιστές και υποσταθμό. Το ΚΥΤ συνδέεται στη γραμμή μεταφοράς 400 kV διπλού κυκλώματος τύπου 2Β’Β’ ΑΧΑΡΝΕΣ – ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ μέσω νέας εναέριας γραμμής μεταφοράς 400kV 2Β’Β’ 400 KV διπλού κυκλώματος μήκους 3,07 χλμ. αποτελούμενη από 10 πυλώνες.
      Το συνολικό μήκος των δρόμων ανέρχεται σε 6.695 μέτρα εκ των οποίων τα 1.993 μέτρα αφορούν βελτίωση υφιστάμενου και τα 4.702 μέτρα αφορούν διάνοιξη νέων δρόμων.
      Σε σχέση με το έτερο έργο, το αντλησιοταμιευτικό «Τρανή Ράχη», χωροθετείται στις Δημοτικές Ενότητες, Δεσκάτης και Καμβουνίων,των Δήμων Δεσκάτης και Σερβίων, των Περιφερειακών Ενοτήτων Γρεβενών και Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και περιλαμβάνει:
      -Κάτω δεξαμενή περίπου 500 μέτρα νοτίως του ταμιευτήρα Ιλαρίωνα (ποταμός Αλιάκμονας).
      – Άνω δεξαμενή πλησίον του αυχένα του δρόμου Ελάτης – Δεσκάτης, σε υψόμετρο φυσικού εδάφους ~1.380 μέτρα σε απόσταση ~3 χλμ. από την κάτω δεξαμενή.
      – Σταθμός παραγωγής – άντλησης (υπόγειος) και σύνδεσή του με τις δύο νέες δεξαμενές με σήραγγες.
      – Σήραγγα πρόσβασης στον σταθμό παραγωγής – άντλησης από την περιοχή νοτίως της κάτω δεξαμενής, όπου προβλέπεται η εγκατάσταση μετασχηματιστών και υποσταθμού.
      Η ηλεκτρική διασύνδεση περιλαμβάνει το νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) ΜΤ/400 kV «Τρανή Ράχη», το οποίο θα εξυπηρετεί τη διασύνδεση του Αντλησιοταμιευτικού έργου «Τρανή Ράχη» με το ΕΣΜΗΕ, αποτελούμενο από δύο Μετασχηματιστές και Υποσταθμό. Το ΚΥΤ συνδέεται μέσω δύο νέων Εναέριων Γραμμών Μεταφοράς με την υφιστάμενη Γ.Μ. 2Β’Β’ 400 kV ΑΧΑΡΝΕΣ – ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ. Η Γ.Μ. «ΣΥΣΤΗΜΑ (ΑΧΑΡΝΕΣ – ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ) – ΚΥΤ ΤΡΑΝΗ ΡΑΧΗ (ΕΙΣΟΔΟΣ)» έχει μήκος 5,94 χλμ. και αποτελείται από 20 νέους πυλώνες και η Γ.Μ. «ΣΥΣΤΗΜΑ (ΑΧΑΡΝΕΣ – ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ) – ΚΥΤ ΤΡΑΝΗ ΡΑΧΗ (ΕΞΟΔΟΣ)» έχει μήκος 5,83 χλμ. και αποτελείται από 20 νέους πυλώνες.
      Όπως επισημαίνεται, το συνολικό μήκος των δρόμων πρόσβασης στο έργο ανέρχεται σε 1.678 μέτρα εκ των οποίων τα 407 μέτρα αφορούν βελτίωση υφιστάμενου και τα 1.271 μέτρα αφορούν διάνοιξη νέων δρόμων.
    11. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Η Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα για το 2025
       
      Η αιολική ισχύς έφθασε 5.695 ΜW
        Αιολικές επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 420 εκατ. € συνδέθηκαν στο δίκτυο κατά το 2025
        6,4% η ετήσια αύξηση σε σχέση με το τέλος του 2024 Άγγιξε τα 5,7 GW η αιολική ισχύς που είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο. Συγκεκριμένα, 5.695 MW ήταν η συνολική αιολική ισχύς στην Ελλάδα στο τέλος του 2025. Αυτό προκύπτει από την ετήσια Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).
      Με βάση τη Στατιστική, κατά το 2025 συνδέθηκαν στο δίκτυο 76 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 340 MW που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψος πάνω από 420 εκατ. ευρώ. Αυτό αποτελεί αύξηση 6,4% σε σχέση με το τέλος του 2024.
      Μετά την σημαντική κάμψη του 2024, ο ρυθμός των νέων εγκαταστάσεων επανήλθε στο μέσο όρο της δεκαετίας. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που δείχνει την  ανθεκτικότητα του κλάδου. Οφείλεται στις προσπάθειες των αιολικών επιχειρήσεων, των στελεχών τους και του επιστημονικού κόσμου που μελετούν και υλοποιούν έργα σε ένα απαιτητικό περιβάλλον με πολλά διοικητικά εμπόδια και γραφειοκρατία.
      Οι δρομολογημένες επενδύσεις
      Κατά το τέλος του 2025 ήταν υπό κατασκευή ή είχαν συμβολαιοποιηθεί πάνω από 1,1 GW νέων αιολικών πάρκων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο εντός των επόμενων 18 μηνών. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν ακόμα 200 MW περίπου, που έχουν επιλεγεί σε διαγωνισμούς, έχουν καταθέσει τις εγγυητικές καλής εκτέλεσης αλλά δεν ανήκουν σε κάποια από τις ανωτέρω κατηγορίες. Ως αποτέλεσμα η συνολική αιολική ισχύς θα ξεπεράσει τα 6,5 GW εντός του επόμενου 1,5 έτους.
      Η γεωγραφική κατανομή
      Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί  2.466 MW (43,3%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 790 ΜW (13,9%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται 535 MW (9,4%).
      Οι επενδυτές
      Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, στο Top-5 κατατάσσονται:
      η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 1.034 MW (18,2%) η ΜORE με 774 MW (13,6%) η Iberdrola Rokas με 409 MW (7,2%) η Principia με 368 MW (6,5%) και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με 319 MW (5,6%) Ακολουθούν η Total Energies, η EDF, η METLEN, η Jasper Energy, η Cubico, η Quantum Energy Partners κ.α.
      Οι κατασκευαστές
      H εικόνα για τους κατασκευαστές των ανεμογεννητριών είναι η εξής:
      H Vestas έχει προμηθεύσει το 44% της συνολικής αποδιδόμενης αιολικής ισχύος στην Ελλάδα. Ακολουθούν η Enercon με 25%, η Siemens Gamesa με 15,8%, η Nordex με 9,2% και η GE Renewable Energy με 4,3%. Μικρότερα μερίδια κατέχουν οι Goldwind, EWT, Leitwind και Vensys.
      To 2025 τις νέες ανεμογεννήτριες προμήθευσαν: η Nordex (133ΜW – 39%), η Vestas (109,1MW – 32%), η GE Renewables (42MW – 12,3%), η Enercon (37,3ΜW –11%), η Goldwind (14,8MW – 4,3%) και η Vensys (1ΜW – 1,2%).
      Σημειώνεται ότι όλα τα ως άνω αναφερόμενα μεγέθη αφορούν αιολική ισχύ που αποδίδεται στο δίκτυο.
      Τα έργα των διαγωνισμών
      Κατά την περίοδο 2018-2022 έχουν επιλεγεί μέσω των διαγωνισμών της ΡΑΕ αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 1.592MW, δηλαδή ώριμα έργα που θα έπρεπε ήδη να έχουν όλα τεθεί σε λειτουργία.
      Όμως εξαιτίας κυρίως των καθυστερήσεων που προκαλούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, μόλις τα 852,4 MW, δηλ. το 53,5%, είχαν κατορθώσει να λειτουργούν κατά το τέλος του 2025.
      Οι καθυστερήσεις αυτές δεν είναι χωρίς συνέπειες. Η τιμή αποζημίωσης των αιολικών πάρκων που έχουν επιλεγεί σε διαγωνισμούς και δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα είναι πολύ μικρότερη από το κόστος παραγωγής από φυσικό αέριο ή λιγνίτη. Τα αιολικά αυτά έργα, συνολικής ισχύος πάνω 740 MW, εάν είχαν ολοκληρωθεί έγκαιρα, θα πρόσφεραν περισσότερη φθηνή ενέργεια και μόνιμη ανακούφιση στους Έλληνες καταναλωτές και την εθνική οικονομία.
      Οι ωριαίες συμμετοχές της αιολικής ενέργειας στο Σύστημα το 2025
      Κατά το 2025, στο Ελληνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα:
      η μεγαλύτερη ωριαία διείσδυση αιολικής ισχύος ήταν 97,2% και παρατηρήθηκε τη Δευτέρα 28.04.2025 (04:00 – 05:00) συνολικά για 616 ώρες του έτους, η διείσδυση αιολικής ισχύος ήταν πάνω από 50% της ζήτησης ενέργειας συνολικά για 3.335 ώρες η διείσδυση αιολικών και φωτοβολταϊκών ήταν πάνω από 50% η συνολική ωριαία διείσδυση των αιολικών και φωτοβολταϊκών έφθασε ή ξεπέρασε το 100% της ζήτησης για 212 ώρες κατά το 2025. Το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα της χώρας ανταποκρίθηκε χωρίς πρόβλημα στις μεγάλες αυτές διεισδύσεις.
      O χάρτης της αιολικής ενέργειας
      Τις επόμενες ημέρες θα ενημερωθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή με τον γεωπληροφοριακό χάρτη της ΕΛΕΤΑΕΝ.
      Κατεβάστε την Στατιστική ΕΔΩ
      Κατεβάστε το χάρτη με τη γεωγραφική κατανομή ΕΔΩ
      Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου σε pdf ΕΔΩ
    12. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Ο Διαχειριστής του Δικτύου ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο του άρθρου 11Γ του ν. 4685/2020, ως ισχύει, έχει ενεργοποιηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΑΠΕ η δυνατότητα για υποβολή αιτήματος προσθήκης συστήματος αποθήκευσης μέσω κοινού μετατροπέα σε σταθμούς ΑΠΕ ανεξάρτητων παραγωγών. Για τα εν λόγω αιτήματα διακρίνονται οι ακόλουθες δύο περιπτώσεις:
      αίτημα προσθήκης συστήματος αποθήκευσης με το οποίο προκαλείται αύξηση της συμβολής του σταθμού στο βραχυκύκλωμα σε σχέση με την Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (ΟΠΣ) που έχει χορηγηθεί, αίτημα προσθήκης συστήματος αποθήκευσης με το οποίο δεν προκαλείται αύξηση της συμβολής του σταθμού στο βραχυκύκλωμα σε σχέση με την Οριστική Προσφορά Σύνδεσης που έχει χορηγηθεί. Τα αιτήματα για την περίπτωση (α) δύνανται να υποβληθούν μόνο στο πρώτο 10ήμερο του κύκλου αιτήσεων, καθώς αφορούν αιτήματα που δεσμεύουν επιπλέον ηλεκτρικό χώρο, ενώ για την περίπτωση (β) δύνανται να υποβληθούν μέσω ενέργειας προσθήκης συστήματος αποθήκευσης καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, καθώς δεν δεσμεύουν επιπλέον ηλεκτρικό χώρο.
      Η προκαλούμενη αύξηση διαπιστώνεται μέσω της ακόλουθης συνθήκης:
      1,1 x Ονομαστική φαινόμενη ισχύς του νέου κοινού μετατροπέα > Συνολική ισχύς που καταλαμβάνει ο σταθμός στο βραχυκύκλωμα με βάση την ΟΠΣ που έχει χορηγηθεί
      Παράδειγμα:
      Έστω Φ/Β σταθμός εγκατεστημένης ισχύος 400kW.
      Για Ονομαστική φαινόμενη ισχύ του νέου κοινού μετατροπέα έως και 400/1,1 = 363,6 KVA το αίτημα εντάσσεται στην περίπτωση (β). Διαφορετικά για μεγαλύτερη από την ισχύ αυτή εντάσσεται στην περίπτωση (α).
      Για τα αιτήματα σύνδεσης θα κατατίθενται τα εξής:
      Α) Δικαιολογητικά
      Στην περίπτωση (α) προσθήκης συστήματος αποθήκευσης (νέο αίτημα), η ηλεκτρονική πλατφόρμα ζητάει από τον αιτούντα τα δικαιολογητικά που περιλαμβάνονται στο έντυπο «Δικαιολογητικά έγγραφα για νέα αίτηση σύνδεσης σταθμού ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ ή αποθήκευσης» που είναι αναρτημένο στον ακόλουθο σύνδεσμο, επικαιροποιημένα ως προς το σύστημα αποθήκευσης:
      https://www.deddie.gr/el/ypiresies/ananeosimes-piges-energeias/ilektroniki-platforma-ypovolis-aitiseon-gia-stathmous-ape-kai-sithya/
      Στην περίπτωση (β) προσθήκης συστήματος αποθήκευσης (ενέργεια παραγωγού), υπάρχει κατάλληλο πεδίο στο τελικό στάδιο της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου ο αιτών θα πρέπει να αναρτήσει τα δικαιολογητικά έγγραφα που είχαν υποβληθεί στην αρχική αίτηση σύνδεσης για τον σταθμό ΑΠΕ, επικαιροποιημένα ως προς το σύστημα αποθήκευσης:
      Βεβαίωση ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων Παραγωγού ή Άδεια Παραγωγής από τη ΡΑΑΕΥ συνοδευόμενη από το τοπογραφικό σκαρίφημα με τα όρια της θέσης εγκατάστασης του σταθμού (εφόσον ο σταθμός υπάγεται στην υποχρέωση έκδοσης αυτής) Παραστατικό/Απόφαση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης Μονογραμμικό ηλεκτρολογικό σχέδιο σύνδεσης σφραγισμένο και ηλεκτρονικά υπογεγραμμένο από μηχανικό κατάλληλης ειδικότητας (στην περίπτωση μετατροπής του σταθμού ΑΠΕ σε σταθμό της παρ. 11Α του άρθρου 10 του ν. 4685/2020, θα παρουσιάζονται και οι αισθητήρες κατεύθυνσης αναφορικά με την απαγόρευση απορρόφησης από το Δίκτυο ενέργειας από το σύστημα αποθήκευσης) Τοπογραφικό διάγραμμα – Διάγραμμα κάλυψης με συντεταγμένες του πολυγώνου του ακινήτου και με ενδεικτική απεικόνιση της ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης του σταθμού (εφόσον ο σταθμός υπάγεται στην υποχρέωση έκδοσης Βεβαίωση Παραγωγού από τη ΡΑΑΕΥ) Τοπογραφικό σχέδιο του χώρου εγκατάστασης του σταθμού (εφόσον απαιτείται για εξαιρούμενο σταθμό) Τεχνική περιγραφή της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του σταθμού Τεχνικά εγχειρίδια και πιστοποιήσεις του εξοπλισμού του σταθμού Επιπρόσθετα των ανωτέρω, σε περίπτωση εξαιρούμενου σταθμού του οποίου το σύστημα αποθήκευσης πρόκειται να εγκατασταθεί σε διαφορετικό χώρο από αυτόν του σταθμού ΑΠΕ, απαιτείται η συνυποβολή των κάτωθι:
      Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/86, ηλεκτρονικά εκδοθείσα μέσω του https://www.gov.gr/, όπου θα δηλώνεται α) ο χώρος εγκατάστασης του συστήματος αποθήκευσης και β) ότι ο χώρος αυτός είναι διαφορετικός από τον χώρο εγκατάστασης του σταθμού και Νομιμοποιητικά έγγραφα για την τεκμηρίωση του δικαιώματος χρήσης του χώρου εγκατάστασης του συστήματος αποθήκευσης. Για τα ανωτέρω δικαιολογητικά ισχύουν οι διευκρινήσεις και οι απαιτήσεις που αναλύονται στο έντυπο «Δικαιολογητικά έγγραφα για νέα αίτηση σύνδεσης σταθμού ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ ή αποθήκευσης» που είναι αναρτημένο στον ακόλουθο σύνδεσμο:
      https://www.deddie.gr/el/ypiresies/ananeosimes-piges-energeias/ilektroniki-platforma-ypovolis-aitiseon-gia-stathmous-ape-kai-sithya/
      Β) Εγγυητική Επιστολή
      Τόσο στην περίπτωση (α), όσο και στην περίπτωση (β), για την προσθήκη συστήματος αποθήκευσης, απαιτείται η υποβολή εγγυητικής επιστολής, σύμφωνα με την παρ. 5γ του άρθρου 11Γ του ν. 4685/2020, όπως προστέθηκε με το άρθρο 56 του ν. 5261/2025, όπου προβλέπονται τα εξής:
      Για τον υπολογισμό του ύψους της εγγυητικής επιστολής για την προσθήκη συστημάτων αποθήκευσης σε υφιστάμενους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, καθώς και νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς της παρ. 11Α του άρθρου 10, νοείται ως ισχύς του αιτήματος η μέγιστη ισχύς παραγωγής του σταθμού. Για τον υπολογισμό του ύψους της εγγυητικής επιστολής για την προσθήκη συστημάτων αποθήκευσης σε υφιστάμενους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, καθώς και νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς της παρ. 11Β του άρθρου 10 νοείται ως ισχύς του αιτήματος η μέγιστη ισχύς έγχυσης του σταθμού (Σύμφωνα με την περ. ε της παρ. 1 του άρθρου 19Α του ν. 4685/2020: «η Μέγιστη Ισχύς Έγχυσης σταθμού παραγωγής ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ με διατάξεις αποθήκευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μέγιστη ισχύ παραγωγής του σταθμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και τη μέγιστη ισχύ έγχυσης από τις διατάξεις αποθήκευσης του σταθμού, όποια από τις δύο είναι υψηλότερη»). Παράδειγμα:
      Έστω Φ/Β σταθμός εγκατεστημένης ισχύος 400kW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 400kW.
      Για προσθήκη συστήματος αποθήκευσης και μετατροπή του σταθμού σε σταθμό της παρ. 11Α του άρθρου 10 του ν. 4685/2020 το ύψος της εγγυητικής επιστολής θα υπολογιστεί βάσει της μέγιστης ισχύος παραγωγής του σταθμού, δηλαδή τα 400kW. Για προσθήκη συστήματος αποθήκευσης και μετατροπή του σταθμού σε σταθμό της παρ. 11Β του άρθρου 10 του ν. 4685/2020 όπου η διάταξη αποθήκευσης έχει μέγιστη ισχύ έγχυσης 500kW το ύψος της εγγυητικής επιστολής θα υπολογιστεί βάσει της μέγιστης ισχύος έγχυσης του σταθμού, δηλαδή τα 500kW. Η ανωτέρω εγγυητική επιστολή κατατίθεται στην Διεύθυνση Πελατών Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στη διεύθυνση Λ. Συγγρού 23, 11743,  Αθήνα.
      Γ) Παράρτημα με τα τεχνικά στοιχεία του εξοπλισμού
      Τόσο στην περίπτωση (α), όσο και στην περίπτωση (β), απαιτείται η υποβολή του Παραρτήματος Ι ή Παραρτήματος ΙΙ με τα τεχνικά στοιχεία του εξοπλισμού του σταθμού.
    13. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Το Europe Energy Communities Facility ανακοίνωσε τους δικαιούχους του πρώτου κύκλου χρηματοδότησης.
      Συνολικά, 73 ενεργειακές κοινότητες, εκ των οποίων τρεις από την Ελλάδα, θα λάβουν επιχορήγηση ύψους 45.000 ευρώ η καθεμία για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού τους σχεδίου.
      Η πρόσκληση προσέλκυσε σχεδόν 700 αιτήσεις από όλη την Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή ζήτηση για χρηματοδότηση σε πρώιμο στάδιο κοινοτικών ενεργειακών έργων.
      Πολλά από τα επιλεγμένα έργα επικεντρώνονται σε λύσεις ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης, ενώ αρκετά άλλα διερευνούν την τηλεθέρμανση, τις ανακαινίσεις κτιρίων, τη βιώσιμη κινητικότητα ή άλλες συναφείς δραστηριότητες.
      Το προφίλ των ελληνικών ενεργειακών κοινοτήτων που επιλέχθηκαν
      Η Ενεργειακή Κοινότητα «Χερρόνησος – Λύττος Πεδιάδας» δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Χερσονήσου, με σκοπό να προωθήσει την παραγωγή καθαρής ενέργειας και να εξασφαλίσει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τους κατοίκους. Στην κοινότητα συμμετέχουν ο Δήμος Χερσονήσου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, η ΔΕΥΑΧ και ο ΕΣΔΑΚ, φορείς που έχουν άμεσο ρόλο στην καθημερινή λειτουργία και την ανάπτυξη της περιοχής.
      Η ενεργειακή κοινότητα στοχεύει στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως φωτοβολταϊκών σε δημοτικά κτίρια και μη παραγωγικές εκτάσεις, ώστε να μειωθεί το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τον Δήμο και τους οργανισμούς του. Τα χρήματα που θα εξοικονομούνται θα επιστρέφουν στους πολίτες μέσω καλύτερων υπηρεσιών, ενίσχυσης κοινωνικών δομών και έργων που βελτιώνουν την ποιότητα της καθημερινότητας.
      Παράλληλα, μέρος της παραγόμενης ενέργειας θα διατίθεται σε ευάλωτα νοικοκυριά, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
      Η Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας, μία από τις πρώτες ενεργειακές κοινότητες στην Ελλάδα, διαθέτει πάνω από 400 μέλη και στηρίζει ευάλωτα νοικοκυριά προσφέροντας φθηνό ρεύμα. Παράλληλα, αξιοποιεί τη βιομάζα που προέρχεται από τη γεωργία και διαχειρίζεται μονάδα παραγωγής στερεών βιοκαυσίμων.
      Διαθέτει φωτοβολταϊκό σύστημα που προσφέρει φθηνό ρεύμα σε επτά οικογένειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση αυτή στηρίχθηκε σε χρηματοδότηση από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη κοινωνική δράση της Ενεργειακής Κοινότητας Καρδίτσας, καθώς έχει εγκαταστήσει με ίδιους πόρους σύστημα θέρμανσης με καύση πέλλετ σε νηπιαγωγείο.
      Η Ενεργειακή Κοινότητα Σίφνου είναι Αστικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης. Σκοπός της είναι «να καλύψουμε ανάγκες που σήμερα αδυνατούμε, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η πράσινη ενέργεια, η προστασία του περιβάλλοντος, ο τουρισμός, οι συγκοινωνίες, καθώς και η καλύτερη παραγωγή, τυποποίηση και διακίνηση προϊόντων».
      Τέλος, να σημειωθεί ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για τη δεύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων, η οποία θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2026. Θα προσφερθούν συγκεκριμένες ευκαιρίες υποστήριξης σε πιθανούς αιτούντες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που συμμετείχαν στην πρώτη πρόσκληση αλλά δεν επιλέχθηκαν.
    14. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Τα νεώτερα δεδομένα αναφορικά με τα αιολικά και φωτοβολταϊκά που βρίσκονται σε λειτουργία, ή βρίσκονται στο εκάστοτε στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας δημοσίευσε το ΥΠΕΝ, στηριζόμενο στα δεδομένα το Νοέμβριο του 2025.
      Αναλυτικότερα, στην περίπτωση των χερσαίων αιολικών πάρκων ισχύουν τα εξής:
      Αντίστοιχα, στα φωτοβολταϊκά η εικόνα είναι η ακόλουθη:
      Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, τόσο για τους χερσαίους αιολικούς σταθμούς όσο και για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς 
      α) οι σταθμοί που βρίσκονται σε φάση λειτουργίας και οι σταθμοί με Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, εκτιμάται ότι θα καλύψουν τους στόχους του ΕΣΕΚ για το 2030.
      β) οι σταθμοί που βρίσκονται σε φάση λειτουργίας, οι σταθμοί με Οριστική Προσφορά Σύνδεσης καθώς και οι σταθμοί που βρίσκονται σε προηγούμενο στάδιο αδειοδότησης ήτοι σε στάδιο πλήρους αιτήματος για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης εκτιμάται ότι θα υπερκαλύψουν τους στόχους του ΕΣΕΚ έως το 2050.
      Τέλος, το υπουργείο αποφάσισε ότι οι περιοχές επιτάχυνσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του άρθρου 15γ της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001 όπως προστέθηκε με την Οδηγία (ΕΕ) 2023/2413, θα είναι υποσύνολο των αναγκαίων περιοχών για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και χερσαίων αιολικών σταθμών.
      Στην εικόνα 19 καταγράφονται τα τωρινά δεδομένα (όπως ελήφθησαν από ΡΑΑΕΥ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) των αιολικών σταθμών σε φάση λειτουργίας, με Οριστική Προσφορά Σύνδεσης και με πλήρες αίτημα για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (MW ανά περιφέρεια), τα οποία αποτελούν τις αναγκαίες περιοχές, και σε συνδυασμό με τις περιοχές στις οποίες υπάρχουν Βεβαιώσεις Παραγωγού, σε περίπτωση που ολοκληρώσουν την αδειοδότηση και εγκατάσταση τους, δυνάμει του εθνικού δικαίου και του εκάστοτε εν ισχύ Ειδικού Χωροταξικού πλαισίου, εκτιμάται ότι θα υπερκαλύψουν τους στόχους του ΕΣΕΚ.
       
      Στην εικόνα 18 καταγράφονται τα τωρινά δεδομένα (όπως ελήφθησαν από ΡΑΑΕΥ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) των φωτοβολταϊκών σταθμών σε φάση λειτουργίας, με Οριστική Προσφορά Σύνδεσης και με πλήρες αίτημα για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (MW ανά περιφέρεια), τα οποία αποτελούν τις αναγκαίες περιοχές, και σε συνδυασμό με τις περιοχές στις οποίες υπάρχουν Βεβαιώσεις Παραγωγού, σε περίπτωση που ολοκληρώσουν την αδειοδότηση και εγκατάσταση τους, δυνάμει του εθνικού δικαίου και του εκάστοτε εν ισχύ Ειδικού Χωροταξικού πλαισίου, εκτιμάται ότι θα υπερκαλύψουν τους στόχους του ΕΣΕΚ. 
    15. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Ρόλο βασικού τροφοδότη ηλεκτρικής ενέργειας παίζει η Ελλάδα περίπου από τις αρχές του 2026 για τις χώρες στα βόρεια σύνορά της, με τις εξαγωγές να κινούνται αδιαλείπτως σε υψηλά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι, με βάση το ψηφιακό εργαλείο της ΡΑΑΕΥ για το ενεργειακό ισοζύγιο από την επίλυση της Διαδικασίας Ενοποιημένου Προγραμματισμού (ISP), από τις 3 Ιανουαρίου και μετά, το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα παραμένει καθαρά εξαγωγικό 24 ώρες το 24ωρο.
      Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, βασική αιτία είναι οι παρατεταμένα χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στις γειτονικές χώρες. Ως συνέπεια, η κατανάλωσή τους σε ηλεκτρική ενέργεια κινείται σε υψηλά επίπεδα, αξιοποιώντας και τις αθρόες εισαγωγές για να τις καλύψουν.
      Όπως είναι φυσικό, η ροή ενέργειας εκτός των συνόρων της χώρας μας είναι εφικτή χάρις στα χαμηλότερα επίπεδα στα οποία διαμορφώνεται η ελληνική DAM, έναντι των όμορων αγορών. Έτσι, οι έντονες εξαγωγές είχαν ως συνέπεια σε αρκετές περιπτώσεις την αποσύζευξη της ελληνικής από τις όμορες αγορές, συμβάλλοντας στις διαφορές των τιμών.
      Ως αποτέλεσμα, για το διάστημα 3 – 15 Ιανουαρίου, η μέση εγχώρια χονδρεμπορική τιμή είναι 99,66 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν η Βουλγαρία κινείται στα 148,51 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, η Ρουμανία στα 151,27 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, η Ουγγαρία στα 150,92 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και η Αυστρία στα 141,43 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
      Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, υπήρξε ένα μίνι κύμα ψύχους και στη χώρα μας, και πιο συγκεκριμένα το τριήμερο 12-14 Ιανουαρίου. Ωστόσο, το κύμα αυτό συνδυάστηκε με ισχυρούς ανέμους, διατηρώντας επομένως τη συμμετοχή των αιολικών στο μίγμα σε υψηλά επίπεδα και, κατά συνέπεια, συγκρατώντας τις χονδρεμπορικές τιμές.
      Το υπόλοιπο διάστημα, οι σχετικά ήπιες συνθήκες είχαν ως συνέπεια η εγχώρια κατανάλωση να παραμείνει μετριασμένη. Μάλιστα, η παραγωγή των αιολικών ήταν υψηλή και πριν από το μίνι κύμα ψύχους, γεγονός το οποίο εξηγεί γιατί την Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου, καταγράφηκαν οι πρώτες μηδενικές τιμές για το νέο έτος. 
      Όσον αφορά τη συμμετοχή των αιολικών, η αντίθετη εικόνα επικρατεί τα τελευταία τρία 24ωρα, καθώς η εξασθένηση των ανέμων έχει μειώσει σημαντικά το μερίδιό τους. Έτσι, καθώς οι εξαγωγές συνεχίζονται στο… φουλ, επιστρατεύεται σχεδόν το σύνολο των θερμικών μονάδων για να καλυφθεί η ζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, Πέμπτη, συμμετείχαν στο μίγμα οι δύο λιγνιτικές του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου (3 και 4), η Πτολεμαΐδα 5 και όλες οι μονάδες αερίου εκτός από τον σταθμό των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil στην Κομοτηνή.
      Η σχετική πάντως πίεση στο σύστημα αναμένεται να περιοριστεί από αύριο. Κι αυτό γιατί με την έλευση του Σαββατοκύριακου, θα μειωθεί η εγχώρια κατανάλωση.
      Σε κάθε περίπτωση, τα πρώτα δείγματα του 2026 δείχνουν πως θα διατηρηθεί ο εξαγωγικός χαρακτήρας του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος και το νέο έτος – παίρνοντας τη σκυτάλη από το 2025, όταν και οι εκροές περίπου 8πλασιάστηκαν σε ετήσια βάση. Πιο συγκεκριμένα, από το εργαλείο της ΡΑΑΕΥ προκύπτει ότι όλο το 2025 οι εξαγωγές έφτασαν τις 2.671 Γιγαβατώρες, όταν το 2024 είχαν διαμορφωθεί στις 307 Γιγαβατώρες.
    16. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Με την απόφαση υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/147529/1159, που εκδόθηκε από τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εγκρίνεται το Επικαιροποιημένο Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση της Ενεργειακής Ένδειας, κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου 25 του ν. 4342/2015. Η απόφαση αυτή αποτελεί θεμελιώδη θεσμική παρέμβαση της Πολιτείας για την αντιμετώπιση ενός σύνθετου κοινωνικού και ενεργειακού προβλήματος, το οποίο έχει άμεσες και διαρκείς επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των πολιτών και, κατ’ επέκταση, στη λειτουργία της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
      Η επικαιροποίηση του Σχεδίου Δράσης έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου η ενεργειακή κρίση, οι αυξήσεις στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων, αλλά και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έχουν αναδείξει με οξύ τρόπο την ανάγκη για στοχευμένες, μόνιμες και κοινωνικά δίκαιες πολιτικές. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτει εκ νέου τις βάσεις για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, με ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο των δήμων και των περιφερειών.
      Η έννοια της ενεργειακής ένδειας και η κοινωνική της διάσταση
      Η ενεργειακή ένδεια δεν περιορίζεται στην απλή αδυναμία πληρωμής λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος ή θέρμανσης. Αντιθέτως, αποτελεί ένα πολυδιάστατο φαινόμενο που συνδέεται με χαμηλά εισοδήματα, ανεπαρκές ή παλαιό κτιριακό απόθεμα, χαμηλή ενεργειακή απόδοση κατοικιών, αλλά και με κοινωνικούς και δημογραφικούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η ανεργία ή η ύπαρξη ατόμων με αναπηρία στο νοικοκυριό.
      Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ενεργειακή ένδεια μεταφράζεται σε αυξημένες κοινωνικές ανάγκες, πίεση στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και σε ανάγκη για παρεμβάσεις που υπερβαίνουν τα όρια της κλασικής κοινωνικής πολιτικής. Το επικαιροποιημένο Σχέδιο Δράσης αναγνωρίζει ρητά ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες αποτελούν τον πλέον κατάλληλο θεσμικό φορέα για την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις τοπικές κοινωνίες.
      Στόχοι του Επικαιροποιημένου Σχεδίου Δράσης
      Το Σχέδιο Δράσης θέτει μια σειρά από στρατηγικούς στόχους, οι οποίοι αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο:
      Μείωση του αριθμού των νοικοκυριών σε ενεργειακή ένδεια, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων. Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών, με προτεραιότητα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου αυτό είναι εφικτό. Θεσμική συνεργασία μεταξύ κεντρικού κράτους, δήμων και περιφερειών. Παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών σε πραγματικό χρόνο, με αξιόπιστους δείκτες. Οι στόχοι αυτοί δεν έχουν θεωρητικό χαρακτήρα, αλλά συνδέονται άμεσα με συγκεκριμένα εργαλεία και αρμοδιότητες που καλούνται να αναλάβουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
      Ο ρόλος των Δήμων στην εφαρμογή του Σχεδίου
      Οι δήμοι αναδεικνύονται ως βασικός πυλώνας υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης. Η απόφαση δίνει έμφαση στην ανάγκη οι δημοτικές αρχές να αναπτύξουν τοπικές πολιτικές που να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
      1. Εντοπισμός και χαρτογράφηση ευάλωτων νοικοκυριών
      Οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, σε συνεργασία με δομές όπως τα Κέντρα Κοινότητας, καλούνται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στον εντοπισμό νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν ενεργειακή ένδεια. Η τοπική γνώση και η άμεση επαφή με τους πολίτες αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα των δήμων έναντι του κεντρικού κράτους.
      2. Τοπικές παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης
      Το Σχέδιο Δράσης ενθαρρύνει τους δήμους να συμμετέχουν ενεργά σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, είτε μέσω εθνικών προγραμμάτων είτε μέσω συμπληρωματικών τοπικών δράσεων. Τέτοιες παρεμβάσεις μπορούν να περιλαμβάνουν:
      Θερμομόνωση κτιρίων, Αντικατάσταση παλαιών συστημάτων θέρμανσης, Βελτίωση κουφωμάτων και συστημάτων σκίασης. 3. Ενημέρωση και συμβουλευτική των πολιτών
      Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην ενημέρωση των πολιτών για τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Οι δήμοι μπορούν να λειτουργήσουν ως «σημεία πληροφόρησης», γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ πολιτών και κεντρικών προγραμμάτων.
      4. Διασύνδεση με κοινωνική πολιτική
      Η ενεργειακή ένδεια αντιμετωπίζεται ως αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής πολιτικής των δήμων. Το Σχέδιο Δράσης προωθεί τη σύνδεση ενεργειακών παρεμβάσεων με κοινωνικά κριτήρια, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι πόροι κατευθύνονται σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη.
      Ο ρόλος των Περιφερειών και ο στρατηγικός συντονισμός
      Οι περιφέρειες αναλαμβάνουν έναν πιο επιτελικό και συντονιστικό ρόλο, με αρμοδιότητες που εκτείνονται πέρα από τα όρια ενός μεμονωμένου δήμου.
      Περιφερειακός σχεδιασμός
      Η απόφαση ενισχύει τη σημασία του περιφερειακού σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη γεωγραφικές, κλιματικές και κοινωνικοοικονομικές διαφοροποιήσεις. Οι ανάγκες μιας ορεινής ή νησιωτικής περιοχής διαφέρουν σημαντικά από αυτές ενός μεγάλου αστικού κέντρου, και το Σχέδιο Δράσης αναγνωρίζει αυτή τη διαφοροποίηση.
      Διαχείριση και μόχλευση πόρων
      Οι περιφέρειες καλούνται να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, για την υλοποίηση έργων που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας. Παράλληλα, μπορούν να υποστηρίξουν τους δήμους στην ωρίμανση μελετών και έργων.
      Παρακολούθηση και αξιολόγηση
      Σημαντικός είναι και ο ρόλος των περιφερειών στην παρακολούθηση της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης, μέσω συλλογής δεδομένων και αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων.
      Χρηματοδότηση και εργαλεία εφαρμογής για την Αυτοδιοίκηση
      Το επικαιροποιημένο Σχέδιο Δράσης δεν περιορίζεται σε διακηρυκτικό επίπεδο, αλλά συνδέεται με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά και διοικητικά εργαλεία. Η Πολιτεία επιδιώκει τη συνδυαστική αξιοποίηση:
      Εθνικών πόρων, Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, Τοπικών πρωτοβουλιών. Για τους δήμους και τις περιφέρειες, αυτό σημαίνει αυξημένες δυνατότητες παρέμβασης, αλλά και αυξημένες απαιτήσεις σε επίπεδο διοικητικής επάρκειας και συντονισμού.
      Η έγκριση του Επικαιροποιημένου Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Ενεργειακής Ένδειας αποτελεί σαφές μήνυμα ότι η ενεργειακή πολιτική δεν μπορεί να σχεδιάζεται και να εφαρμόζεται αποκλειστικά από το κέντρο. Αντιθέτως, η επιτυχία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συμμετοχή και την ενεργό εμπλοκή των δήμων και των περιφερειών.
      Για την Αυτοδιοίκηση, η απόφαση αυτή δημιουργεί τόσο ευκαιρίες όσο και προκλήσεις. Ευκαιρίες για ουσιαστικές κοινωνικές παρεμβάσεις και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά και προκλήσεις σε επίπεδο οργάνωσης, τεχνικής επάρκειας και διαδημοτικής συνεργασίας.
      Δείτε εδώ το ΦΕΚ με το Σχέδιο ή
      Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση της Ενεργειακής Ένδειας - ΕπικαιροποιημένοΦΕΚ 7260-Β-31.12.2025.pdf
    17. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένουν η πιο οικονομική επιλογή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, ακόμη και αν συνυπολογιστεί το κόστος για νέα δίκτυα, συστήματα αποθήκευσης και εφεδρείες, σύμφωνα με νέα μελέτη της WindEurope σε συνεργασία με την Hitachi Energy.
      Η μελέτη εξέτασε πέντε διαφορετικά ενεργειακά σενάρια για την Ευρώπη: τέσσερα που επιτυγχάνουν καθαρό μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών και ένα σενάριο «αργής μετάβασης», στο οποίο οι ευρωπαϊκοί κλιματικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται.
      Τα βασικά ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι:
      Τα σενάρια που βασίζονται σε πυρηνική ενέργεια, υδρογόνο ή τεχνολογίες αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα είναι πιο ακριβά κατά 487 έως 860 δισ. ευρώ έως το 2050, σε σχέση με ένα σενάριο που στηρίζεται στις ανανεώσιμες πηγές.
      Ένα σύστημα βασισμένο στις ανανεώσιμες πηγές θα είναι 1,6 τρισ. ευρώ φθηνότερο από ένα σενάριο αργής μετάβασης, κυρίως λόγω χαμηλότερου κόστους καυσίμων και εκπομπών CO₂.
      Μέχρι το 2035, η εξοικονόμηση φτάνει ήδη τα 331 δισ. ευρώ.
      Οι σωρευτικές εξοικονομήσεις ισοδυναμούν με το ετήσιο κόστος υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη, περίπου το 9% του ΑΕΠ της Ε.Ε.
      Επιπλέον, η μετάβαση σε υψηλό ποσοστό ανανεώσιμων πηγών προσφέρει:
      - Σταθερότητα και ενεργειακή ασφάλεια, με παραγωγή που υπερβαίνει τη ζήτηση.
      - Μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές καυσίμων και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς, όπως η ενεργειακή κρίση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
      - Οφέλη για την απασχόληση: η ευρωπαϊκή βιομηχανία αιολικής ενέργειας, που απασχολεί σήμερα 440.000 άτομα, προβλέπεται να φτάσει τους 600.000 έως το 2030.
      Η μελέτη υπογραμμίζει ότι η ενεργειακή μετάβαση προς ανανεώσιμες πηγές δεν είναι μόνο κλιματικά αναγκαία αλλά και οικονομικά συμφέρουσα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια και θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.
    18. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Στο πλαίσιο της παρ. 4 του άρθρου 3 της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/28255/1143 (ΦΕΚ Β’ 1248/13.03.2025) «Διαδικασία υποβολής αιτημάτων για τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για εγκατάσταση μεμονωμένων σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 11Δ του ν. 4685/2020 (Α’ 92)», ως ισχύει, ο Διαχειριστής του Δικτύου δημοσιοποιεί κατωτέρω τη λίστα με τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί έως και τον κύκλο Οκτωβρίου 2025 και έχουν λάβει Βεβαίωση πληρότητας για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης σε μεμονωμένους Σταθμούς Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας:
      Λίστα με πλήρη αιτήματα ΣΑΗΕ: https://www.deddie.gr/wp-content/uploads/2026/01/Λίστα-με-πλήρη-αιτήματα-ΣΑΗΕ.xlsx
    19. Ενέργεια-ΑΠΕ

      GTnews

      Καθαρά εξαγωγική ήταν για έναν ακόμη μήνα η Ελλάδα το Νοέμβριο, καθώς οι εξαγωγές ανήλθαν σε 727 GWh και οι εισαγωγές σε 250 GWh.
      Σύμφωνα με το νεότερο δελτίο του ΑΔΜΗΕ, η παραγωγή τον περασμένο μήνα ήταν στις 4.241 GWh, μειωμένη κατά 8,5% ετησίως. Αντίστοιχα, η ζήτηση βρέθηκε στις 3.764 GWh με πτώση 5,6%.
      Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής οι ΑΠΕ είχαν το 48,9% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά συνεισέφεραν 6,8% για ένα "πράσινο" σύνολο στο 57,7%. Οι συμβατικές μονάδες έφτασαν στο 44,3%. Όσον αφορά την προμήθεια, η ΔΕΗ είχε 47,32% το Νοέμβριο, από 46,14% τον Οκτώβριο.
      Συνολικά η εικόνα στην αγορά αποτυπώνεται ως εξής:
       
      Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.admie.gr/sites/default/files/attached-files/type-file/2025/12/Energy_Report_202511_v1_gr.pdf  
    20. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Η δημοσιοποίηση της Μελέτης Δέουσας Εκτίμησης Επιπτώσεων του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επαναφέρει το ιδιαίτερα προβληματικό σχέδιο του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό (ΕΧΠ-Τ), επιβεβαιώνοντας τις ιδιαίτερα σοβαρές ανησυχίες επιστημονικών φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων και τις αντιρρήσεις τους ως προς τον σχεδιασμό της μελλοντικής πορείας της τουριστικής ανάπτυξης στη Χώρα.
      1. Καταρχάς, επισημαίνεται ότι το σχέδιο ΚΥΑ που συνοδεύει τη μελέτη είναι το ίδιο με αυτό που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2024. Η διαπίστωση αυτή δημιουργεί σοβαρές απορίες ως προς την ολοκληρωτική μη ενσωμάτωση των σχολίων της δημόσιας διαβούλευσης κατά το χρονικό διάστημα του 1,5 χρόνου που έχει μεσολαβήσει.
      2. Ο ΣΕΠΟΧ είχε παρέμβει στο πλαίσιο της διαβούλευσης του ΕΧΠ-Τ τον Σεπτέμβριο 2024 (δείτε ΕΔΩ), ενώ προσυπέγραψε τον αναλυτικό σχολιασμό που από κοινού υπέβαλαν 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς (δείτε ΕΔΩ). Στο πλαίσιο αυτό είχε ασκήσει έντονη κριτική για θέματα τόσο ουσίας όσο και διαδικασίας, καυτηριάζοντας την προβλεπόμενη χωρίς όρια μεγέθυνση του τουρισμού και τη διάχυσή του στον χώρο χωρίς ουσιαστικές προϋποθέσεις. Είχε υποστηρίξει ότι η πολιτική ενίσχυσης των τάσεων της αγοράς εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του ίδιου του κλάδου αλλά και της χώρας ως τουριστικού προορισμού. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε με έμφαση ότι μέσω του ΕΧΠ-Τ, ο τουρισμός τείνει να καταστεί κυρίαρχη δραστηριότητα της χώρας και ρυθμιστής του εθνικού χώρου, υποκαθιστώντας τον γενικό χωρικό σχεδιασμό εθνικού επιπέδου, υιοθετώντας τα ίδια πρότυπα ανάπτυξης μαζικού τουρισμού παντού με ενίσχυση των Οργανωμένων Μορφών Ανάπτυξης Τουρισμού (ΟΜΑΤ) αδιάκριτα και χωρίς χωρικούς περιορισμούς, συχνά παραβιάζοντας το περιβαλλοντικό και πολεοδομικό κεκτημένο στην περίπτωση προηγούμενων ρυθμίσεων τοπικού ή περιφερειακού επιπέδου.
      3. Επιπλέον, ο ΣΕΠΟΧ είχε εγκαίρως επισημάνει ότι η θεσμοθέτηση του ΕΧΠ-Τ χωρίς τη διενέργεια Δέουσας Εκτίμησης θα καθιστούσε το σχέδιο τρωτό. Η τωρινή μελέτη έρχεται να καλύψει αυτό ακριβώς το κενό, υιοθετώντας τη σταδιακή προσέγγιση (Στάδιο 1: Screening και Στάδιο 2: Δέουσα Εκτίμηση) που επιβάλλει η ευρωπαϊκή οδηγία 92/43/ΕΟΚ.
      4. Παρότι η εν λόγω μελέτη επιχειρεί να ευθυγραμμιστεί με τις τυπικές απαιτήσεις του νόμου και τη νομολογία του ΣτΕ (696/2025), πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η απόφαση 696/2025 ορίζει αυστηρά ότι μια δραστηριότητα επιτρέπεται μόνον εάν «δεν υφίσταται, από επιστημονικής απόψεως, καμία εύλογη αμφιβολία ως προς την απουσία επιβλαβών συνεπειών για την ακεραιότητα του τόπου». Συνεπώς, το κρίσιμο σημείο ελέγχου είναι το εξής: Η ίδια η μελέτη παραδέχεται στο Στάδιο 1 ότι, λόγω του μεγέθους και της κλίμακας των προβλεπόμενων αναπτύξεων, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πρόκληση σημαντικών επιπτώσεων στις περιοχές Natura 2000.
      Η παραδοχή αυτή έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το «κριτήριο της βεβαιότητας» που θέτει το ΣτΕ, το οποίο ορίζει ότι αν παραμένουν αμφιβολίες, η αρχή οφείλει να μην εγκρίνει το σχέδιο. Ειδικότερα, η μελέτη αναγνωρίζει ιδιαίτερα σημαντικούς κινδύνους και πτυχές του σχεδίου ΕΧΠ-Τ που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε τόπους Natura 2000 (ως προς το μέγεθος και την κλίμακα, την απόσταση από τους τόπους Natura 2000, την άμεση ή έμμεση δέσμευση γης, τους απαιτούμενους πόρους π.χ. υδροληψία, εκσκαφή εδάφους/ορυκτών, εκπομπές λυμάτων, απορριμμάτων, ρύπων, τον θόρυβο, τα δίκτυα μεταφορών, κ.λπ.).
      Επιπλέον, καταγράφει σημαντικές πιθανές επιπτώσεις για τα είδη όπως η μείωση της έκτασης, η υποβάθμιση, και ο κατακερματισμός των οικοτόπων, οι ενοχλήσεις με επιπτώσεις στα είδη, η μείωση των πληθυσμών και της πυκνότητας των ειδών, οι αλλαγές στις οικολογικές λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά τους, η παρεμβολή στις βασικές σχέσεις που ορίζουν τη δομή και τη λειτουργία τους, ενώ συμπληρώνει ότι «δεν μπορούν να αποκλειστούν σημαντικές σωρευτικές επιπτώσεις στους στόχους διατήρησης των ειδών χαρακτηρισμού τόπων του δικτύου Natura 2000». Όμως, παρά την παραδοχή σημαντικών κινδύνων και πιθανών επιπτώσεων στην ακεραιότητα των προστατευόμενων περιοχών, σε οικοτόπους και είδη, παραμένει μεγάλη ασυνέπεια μεταξύ διαπιστώσεων και πολιτικών και η επιμονή στα ίδια χωρικά πρότυπα τουριστικής ανάπτυξης.

      Διαβάστε τις απόψεις του ΣΕΠΟΧ αναλυτικά: ΕΔΩ !
      ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΣΕΠΟΧ-ΕΧΠ-Τ_2025.pdf
    21. Ενέργεια-ΑΠΕ

      Engineer

      Το επόμενο διάστημα, κρίσιμος παράγοντας που θα κρίνει το μέλλον της αυτοκατανάλωσης είναι, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η ύπαρξη ενός σαφούς και σταθερού πλαισίου, καθώς και η επιτάχυνση της ανάπτυξης λύσεων αποθήκευσης ενέργειας. Η απουσία ξεκάθαρων κανόνων εντείνει την αβεβαιότητα, για τους επενδυτές που εξετάζουν την εγκατάσταση συστημάτων αυτοκατανάλωσης.
      Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ειδικά για τις επιχειρήσεις, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η προσαρμογή του λειτουργικού τους μοντέλου, με τη μετάβαση ενεργοβόρων δραστηριοτήτων σε ώρες κατά τις οποίες το φωτοβολταϊκό σύστημα παράγει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η καλύτερη ευθυγράμμιση παραγωγής και κατανάλωσης αποτελεί βασικό εργαλείο για τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους. Το ίδιο, σε μεγάλο βαθμό, ισχύει και για τα νοικοκυριά, τα οποία καλούνται να αλλάξουν ενεργειακές συνήθειες, μετατοπίζοντας τη λειτουργία ενεργοβόρων συσκευών στις μεσημεριανές ώρες, όταν η παραγωγή των φωτοβολταϊκών συστημάτων βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο. Η ενεργή συμμετοχή των καταναλωτών και η καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της αυτοκατανάλωσης αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία του μοντέλου.
      Η περσινή χρονιά δεν εξελίχθηκε θετικά για το κομμάτι της αυτοκατανάλωσης, με την αγορά να καταγράφει περιορισμένη δραστηριότητα. Οι όποιες προσθήκες προέκυψαν αφορούν κυρίως συστήματα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επιδότησης στο πλαίσιο του net metering. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, απαιτούνται άμεσες και δραστικές αποφάσεις για την επίλυση μιας σειράς ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων, με βασικότερη αυτή που αφορά το net billing. Η έλλειψη ξεκάθαρου πλαισίου αποτρέπει νέες επενδύσεις και δυσχεραίνει τον επιχειρηματικό σχεδιασμό. Από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα, οι προοπτικές παραμένουν θετικές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών στη χώρα μας, η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών ξεπερνά ήδη τα 11 GW και εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 20 GW έως το 2030. Από αυτή τη δυναμική ανάπτυξη, πάνω από 4 GW αναμένεται να προέλθουν από έργα αυτοκατανάλωσης, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία του συγκεκριμένου μοντέλου για το ενεργειακό μείγμα της χώρας.
      Παράλληλα, η αποθήκευση ενέργειας αναδεικνύεται σε κρίσιμο παράγοντα για τη σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου και την πλήρη αξιοποίηση της παραγωγής από ΑΠΕ. Ωστόσο, το υψηλό κόστος εξακολουθεί να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ευρεία υιοθέτησή τους. Εδώ και πολλούς μήνες έχει «παγώσει» η διαδικασία αλλαγών στο net billing, γεγονός που έχει εντείνει την αβεβαιότητα στην αγορά. Όπως είχε αναφέρει το energygame, στο ΥΠΕΝ έχουν ξεκινήσει εκ νέου οι διεργασίες για την τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Υπενθυμίζεται ότι το νέο σύστημα net billing ξεκίνησε να εφαρμόζεται το φθινόπωρο του 2024 και ήδη προς το τέλος του έτους τέθηκε επί τάπητος η ανάγκη για βελτιωτικές παρεμβάσεις. Η συζήτηση συνεχίστηκε στις αρχές του 2025, με την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΝ να καταλήγει σε προτεινόμενες αλλαγές, έπειτα από διαβούλευση με την αγορά. Ωστόσο, η αλλαγή ηγεσίας και οι χρονοβόρες διαδικασίες καθυστέρησαν την υλοποίηση των προτάσεων.
      Σε ό,τι αφορά τα έργα που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής υπό το νέο καθεστώς, ο αριθμός τους παραμένει ιδιαίτερα περιορισμένος. Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, βασικό εμπόδιο αποτελεί ο χρόνος αναμονής για την εξέταση μιας αίτησης, ο οποίος φτάνει ακόμη και τους οκτώ μήνες, αποθαρρύνοντας νέους ενδιαφερόμενους. Τέλος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αγορά φωτοβολταϊκών αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με σύνθετες προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι ελλείψεις πρώτων υλών και οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού δημιουργούν πρόσθετους κινδύνους, επηρεάζοντας το κόστος και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης έργων.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.