Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • «Αττικό Μετρό» - Πολεοδομία: Δημόσια κόντρα για ιδιωτικά συμφέροντα


    Σε κόντρα ανάμεσα σε δύο δημόσιους φορείς εξελίσσεται η χρονίζουσα υπόθεση του διατηρητέου κτίσματος στη διασταύρωση της Ερμού με την Αθηνάς στο Μοναστηράκι, αλλά στην ουσία συγκρούονται... ιδιωτικά συμφέροντα. Πρόκειται για ακίνητο που είχε απαλλοτριώσει από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 η «Αττικό Μετρό» για τις ανάγκες της δεύτερης εξόδου του σταθμού επί της οδού Αθηνάς.

     

    Από τότε είχε μείνει αναξιοποίητο, παρ’ όλο που βρίσκεται στην «καρδιά» της τουριστικής Αθήνας και θα μπορούσε να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα για την ενίσχυση των συγκοινωνιών.

     

    Λόγω της συστηματικής εγκατάλειψης είχε λεηλατηθεί και είχε γίνει κέντρο διακίνησης ναρκωτικών, γι’ αυτό η κρατική εταιρεία είχε χτίσει όλα τα ανοίγματα. Στα τέλη του 2014, έπειτα από πλειοδοτικό διαγωνισμό, είχε μισθωθεί σε ιδιώτες για να στεγάσει επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος.

     

    Οι εργασίες διασκευής ξεκίνησαν πριν από λίγο καιρό και ακολούθησε καταγγελία από ιδιώτη για οικοδομικές παρανομίες, που προκάλεσαν τον έλεγχο των επιθεωρητών περιβάλλοντος, όπως ενημερώνει ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Γ. Τσιρώνη που εκδόθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής.

     

    Αναφέρει ότι έγινε αυτοψία και κλήθηκε η αρμόδια Πολεοδομία Αθηνών, η οποία προχώρησε σε διακοπή των οικοδομικών εργασιών.

     

    Μνημονεύονται δύο παλιότερες υπουργικές αποφάσεις με βάση τις οποίες καθορίζονται οι όροι δόμησης, για τις οποίες αναφέρεται ότι «είναι σε ισχύ».

     

    Πρόκειται για την απόφαση της 26ης Νοεμβρίου 2002 (ΦΕΚ 1040Δ/2002), με την οποία επιτρέπεται η ανέγερση δύο ορόφων πάνω από το διατηρητέο καθώς και πενταώροφο κτίσμα πάνω από την είσοδο του μετρό, που περιγράφεται αναλυτικά σε νεότερη του 2003 (ΦΕΚ 19Δ/2003). Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση διαφημίσεων και φωτεινών επιγραφών.

     

    Αναφέρεται ότι «στο κτίριο επιτρέπονται οι χρήσεις γραφείων της Αττικό Μετρό», ενώ είναι σαφές ότι στο διατηρητέο πρόκειται να λειτουργήσει επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος.

     

    Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού, οι οποίοι υποσχέθηκαν να μας δώσουν σήμερα περισσότερα στοιχεία που τεκμηριώνουν την απόφαση για διακοπή των εργασιών.

     

    Από την «Αττικό Μετρό» μάς εξήγησαν ότι με βάση τον ιδρυτικό νόμο 1995/1991 (ΦΕΚ 112/18.7.1991, άρθρο 7 παράγραφος 4) «όλες οι απαιτούμενες άδειες (συμπεριλαμβανομένων των οικοδομικών αδειών) για την εκτέλεση των έργων που εμπίπτουν στους σκοπούς της εταιρείας χορηγούνται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων σχετικών διαδικασιών και ουσιαστικών διατάξεων» και επικαλούνται τις ίδιες υπουργικές αποφάσεις για να τεκμηριώσουν τη νομιμότητα των επιλογών της εταιρείας.

     

    Σε παρατήρηση ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά ενοικιαζόμενους χώρους, υποστήριξαν ότι με ίδιο θεσμικό πλαίσιο κατασκευάστηκαν το υπόγειο γκαράζ στο Γκάζι, καταστήματα στον σταθμό του Αγίου Αντωνίου και εκθεσιακός χώρος στο Σύνταγμα που νοικιάζονται σε ιδιώτες μετά από ανοιχτούς διαγωνισμούς.

     

    Δεν μας έδωσαν στοιχεία για το κόστος της απαλλοτρίωσης του ακινήτου στο Μοναστηράκι και το ύψος του ενοικίου.

     

    Πηγή: http://www.efsyn.gr/arthro/attiko-metro-poleodomia-dimosia-kontra-gia-idiotika-symferonta





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.