Jump to content
 • Novatron
 • Engineer
  Engineer

  Με απόφαση του δήμου καταστήματα στους κεντρικούς δρόμους

  Sign in to follow this  

  Οπισθεν ολοταχώς έκανε η κυβέρνηση για την απελευθέρωσης της εμπορικής δραστηριότητας στις λεγόμενες περιοχές αμιγούς κατοικίας, μετά τις έντονες αντιδράσεις δημάρχων από τα Βόρεια και Νότια προάστια.

   

  Αν και ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης, έλεγε: «δεν θέλουμε πόλεις κοιμητήρια, και γειτονιές- ησυχαστήρια κάποιων πλούσιων. Θέλουμε γειτονιές με ζωντάνια που θα αναπτύσσουν και δράσεις μη οχλούσες«, χθες λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου κατατέθηκαν νομοτεχνικές βελτιώσεις ώστε να ικανοποιηθούν και οι δήμαρχοι που ήταν στα «κάγκελα» και βουλευτές που εξέφραζαν τις αντιρρήσεις τους για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση εμπορικών δραστηριοτήτων.

   

  Με βάση τις βελτιώσεις, οι εγκρίσεις ευρύτερης εμπορικής εκμετάλλευσης, όπως τράπεζες, εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, χώροι στάθμευσης, πρατήρια καυσίμων, συνεργεία αυτοκινήτων, επαγγελματικά εργαστήρια κτλ. θα δίδονται κατόπιν απόφασης των διοικητικών συμβουλίων στους εκάστοτε δήμους.

   

  Ξεκαθαρίζεται ακόμη ότι σε δρόμους, όπως η Λεωφόρος Κηφισίας από την πλευρά του Παλαιού Ψυχικού, προβλέπονται συγκεκριμένες δράσεις εμπορικής ανάπτυξης και δίνεται προτεραιότητα σε χρήση γραφείων και πρεσβείων, που θα είναι συμβατή με τη χρήση της κατοικίας. Ουσιαστικά νομιμοποιούνται οι πρεσβείες (γραφεία διπλωματικών αποστολών) που δεν επιτρεπόταν να βρίσκονται σε περιοχές αμιγούς κατοικίας.

  Το νομοσχέδιο «πέρασε» με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι βουλευτές των ΑΝΕΛ επιφυλάχθηκαν. Καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης.

   

  Σήμερα, το υφιστάμενο σύστημα χωρικού σχεδιασμού, χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες» όπως τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός, Ν. Ταγαράς, επισημαίνοντας ότι «Έρευνα του ΤΕΕ έχει δείξει ότι απαιτούνται 185-229 μήνες από τη στιγμή που αποφασίζεται η εκπόνηση ενός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου μέχρι την περάτωση της εκπόνησης της Πολεοδομικής μελέτης. Έχουμε μάλιστα περιπτώσεις όπου το ΓΠΣ άργησε 20 ακόμη και 30 χρόνια…».

   

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, μέχρι το τέλος του 2009 είχαν προκηρυχτεί μελέτες μόλις για τους 376 από τους 910 ΟΤΑ της χώρας πλην της περιφέρειας Αττικής, αριθμός που αποτελεί το 31,3% του συνόλου των ΟΤΑ. Συνολικά ανατέθηκαν 295 μελέτες εκ των οποίων έχουν εγκριθεί μόλις 40 αριθμός που αποτελεί το 4,4% επί του συνόλου των 910 ΟΤΑ.

   

  Τι λένε οι Αρχιτέκτονες

   

  Με επιστολή της η Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) αναφέρει ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 23 Ιουνίου με πρόσχημα μνημονιακή υποχρέωση της χώρας δεν σέβεται το δημόσιο συμφέρον δημιουργώντας δυνατότητες καταπάτησης δημόσιων χώρων, ακτών και φυσικών τοπίων και εκχώρησης δημόσιας γης στην ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση από ιδιωτικά συμφέροντα, χωρίς κανέναν σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον με πρόκληση μη αναστρέψιμων συνεπειών στο μέλλον.

   

  Επίσης, σύμφωνα με την Ενωση οι διατάξεις του αντίκεινται στο Σύνταγμα και στις Διεθνείς Συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και ιστορικών τόπων και τοπίων (Συνθήκη της Γρανάδας, Σύμβαση RAMSAR, κτλ), ενώ καταπατώνται βασικές αρχές του Αρχιτεκτονικού, Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού, καταργούνται υφιστάμενα νομοθετημένα όρια σε επεκτάσεις, χρήσεις γης και λοιπές χωροταξικές παραμέτρους που είχαν τεθεί με τη συνδρομή επιστημονικών εργαλείων και αναιρεί βασικές αρχές προστασίας των ιστορικών τόπων και τοπίων.

   

  Ως εκ τούτου οι Αρχιτέκτονες ζητούν την άμεση απόσυρση του νόμου, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο αναγκαίος διάλογος που αντιστοιχεί στην εξαιρετική σπουδαιότητα των ζητημάτων που πραγματεύεται και καλούν τους επιστημονικούς συλλόγους, το ΤΕΕ και τους κοινωνικούς φορείς σε συμπόρευση για την απόσυρση του νόμου.

   

  Πηγή: http://www.ered.gr/content/Me_apofasi_tou_dimou_magazia_stous_kentrikous_dromous_/#.U6xUkfl_sg0


  Sign in to follow this  


  User Feedback


  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • By Vasili
   Γεια σας,
    
   το θεμα αφορά αν υπάρχει δυνατότητα οικοδομησιμότητα σε αγροτεμάχιο το οποίο τμήμα του βρίσκεται ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ.  όλο είναι σε αναδασμό και τμήμα του και εντός Ζ.Ο.Ε.
    
   Συγκεκριμένα, ιδιοκτήτης έχει στην κατοχή του 3 όμορα αγροτεμάχια αναδασμού. 13 στρ, 5 στρ, 20 στρ. Σύνολο 38 στρ. Αυτά προήλθαν από αγορά.
   Αυτά βρίσκονται κοντά σε επαρχιακή οδό εκατέρωθεν της οποίας καθορίζεται ΖΟΕ Ε, με αποτέλεσμα παράλληλα με το δρόμο τμήμα των παραπάνω να βρίσκεται εντός ΖΟΕ. Συγκεκριμένα το 2/5 είναι εντός ΖΟΕ και τα 3/5 εκτός ΖΟΕ.
    
    
   Το μέτωπο στο δρόμο στο εκτός ΖΟΕ είναι 55 μ.
    
   εχω λοιπόν της εξής απορίες:
    
   1) μπορεί να γίνει φυσική συνέννωση των τριών όμορων και να μιλάμε πλέον για ένα εννιαίο αγροτεμάχιο 38 στρ ?
   2) μπορεί να γίνει κατάτμηση μετά την συνέννωση ώστε να έχουμ 2 αγροτεμάχια εμβαδού 18+19 στρ (εχει μέτωπο σε δύο δρόμους)
   3) ο αναδασμός απαγορεύει ή περιορίζει την οικοδόμηση (αν υπάρχουν περιορισμοί έχετε την καλοσύνη να με παραπέμψετε σε κάποιο νόμο σχετικό με τους αναδασμούς ?)
   4) ο ιδιοκτήτης ενδιαφέρεται εκεί να κάνει μια επένδυση αγροτουρισμού. Απο τη μια να έχει καλλιέργειες (ελαιώνας, κηπευτικά, αμπέλια), αλλά και εγκαταστάσεις αναψυχής. (εστιατόριο, σπιτάκια - ξενώνες, πισίνα, σκίαστρα). Σκέφτομαι να ακολουθήσω όρους δόμησης ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.
    
  • By Engineer
   Με νέα Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών μπαίνει τέλος στην έως σήμερα διαδικασία ελέγχου άδειας χρήσης μουσικής και τηλεόρασης από την ΑΕΠΙ ΑΕ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και άλλες επιχειρήσεις, που είχε δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις από μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών ως προς την ορθότητα των καταγραφών και το ύψος των παραβάσεων που βεβαίωναν υπάλληλοι της ΑΕΠΙ ΑΕ.
    
   Σύμφωνα με την Εγκύκλιο, οι αναφορές της ΑΕΠΙ για παραβάσεις που διαπιστώνουν οι υπάλληλοί της κρίνονται ότι αποστέλλονται...
    
   Διαβάστε εδώ τι ορίζει η νέα Εγκύκλιος για τους ελέγχους χρήσης μουσικής αλλά και τις άδειες μουσικών οργάνων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
    
   Πηγή: http://www.ergonblog.gr/2016/09/blog-post_60.html
  • By Engineer
   Με νέα Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών μπαίνει τέλος στην έως σήμερα διαδικασία ελέγχου άδειας χρήσης μουσικής και τηλεόρασης από την ΑΕΠΙ ΑΕ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και άλλες επιχειρήσεις, που είχε δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις από μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών ως προς την ορθότητα των καταγραφών και το ύψος των παραβάσεων που βεβαίωναν υπάλληλοι της ΑΕΠΙ ΑΕ.
    
   Σύμφωνα με την Εγκύκλιο, οι αναφορές της ΑΕΠΙ για παραβάσεις που διαπιστώνουν οι υπάλληλοί της κρίνονται ότι αποστέλλονται...
    
   Διαβάστε εδώ τι ορίζει η νέα Εγκύκλιος για τους ελέγχους χρήσης μουσικής αλλά και τις άδειες μουσικών οργάνων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
    
   Πηγή: http://www.ergonblog...og-post_60.html
    
   Click here to view the είδηση
  • By csimeon
   Στην αλλαγή χρήσης που κάνω από γραφεία σε κατάστημα, με βάση το είδος χρήσης / μέγεθος ακινήτου κλπ. δεν προκύπτει δυσμενέστερος υπολογισμός θέσεων : 1/50τμ και στις δύο περιπτώσεις.  Το αρχικό κτίριο είναι γραφείων στο Κέντρο της Αθήνας με άδεια του 1972, προ του νόμου '79 για υποχρεωτικές θέσεις, συνεπώς δεν έχουν προβλεφθεί ούτε έχουν εξαγορασθεί στο παρελθόν.
    
   Τώρα που θα αλλάξω χρήση θα μου ζητηθεί το σύνολο θέσεων (δεδομένου ότι δεν είχαν ποτέ προβλεφθεί) ή καμία διότι δεν κάνω δυσμενέστερη χρήση;
  • By mdermez
   Καλησπέρα θα ήθελα τη συμβουλή σας αναφορικά με τις τεχνολογίες των φωτισμών για επαγγελματικούς χώρους. Στο δεύτερο μαγαζί που ξεκίνησα το οποίο είναι ισόγειο και υπόγειο η εγκατάσταση του φωτισμού προυπήρχε. Πρόκειται για μια σειρά απο φώτα σποτ αλογόνου (λογικά αλογόνου θα πρέπει να είναι καθώς αργούν αρκετά να ανοιξουν, θελουν κάνα δίλεπτο τρίλεπτο και άμα τα κλείσω ενω έχουν ανοιξει full πάλι αργουν να ξανανοίξουν - επίσης όταν ανοιγουν κάνουν κάτι σαν στιγμιαία φλας κάμερας μέχρι να ανοιξουν κανονικά.). 
    
   Μου ήρθε τις προάλλες μια εταιρεία χωρίς δική μου πρωτοβουλία και μου πρότεινε να μου δώσει προσφορα για LED. Aφού λοιπόν έκανε τις απαραίτητες μετρήσεις μου έδωσε μια προσφορά γύρω στα 3 χιλιάρικα για να μου αντικαταστήσει τις λάμπες που έχω με LED. Η ερώτηση μου όπως καταλαβαίνετε ειναι για τα LED. Εγω δεν είχα να πω την αλήθεια σκοπό να αλλάξω το φωτισμό μου διότι δεν ξέρω και πολλά πράγματα (οι εγκαταστάσεις άλλωστε είναι όλες καινούργιες στην ουσία καθώς ο προηγούμενος που το εφτιαξε δεν έμεινε πολύ μέσα και ετσι τα αγόρασα όλα εγω). 
   Τα δεδομένα μου ως προς την χρήση των φώτων ειναι οτι:
   Στο ισόγειο τα φωτα είναι όλη μέρα ανοιχτα.
   Στο υπόγειο τα ανοιγουμε μόνο οταν υπάρχει πελάτης (εχουμε και κάποια σποτ πυρακτώσεως που ανοιγουν γρήγορα)
    
   Αρα με συμφέρει να αλλάξω σε LED μόνο στο ισόγειο λόγω εκτεκταμένης χρήσης? ή και στο υπογειο? 
   Η συχνότητα με την οποία χρησιμοποιούμε τα LED φωτα παίζει κάποιο ρόλο ως προς τη διάρκεια ζωής τους? Για παράδειγμα απότι ξερω οι λαμπτήρες φθορισμού δεν ενδείκνυνται για χώρους όπου τα φώτα ανοιγοκλείνουν συνεχώς. Στα LED τι ισχύει? Η εταιρεία πάντως μου ισχυρίζεται οτι στο λογαριασμό μου στη ΔΕΗ θα δω μείωση 30%.
    
   Εννοείται οτι δεν έχω την απαίτηση να μου γράψετε αναλυτικά τα πάντα για τα LED. Ακόμα και link με σχετικά άρθρα που θα με βοηθήσουν στο να μάθω δυο τρία πράγματα είναι πολύ χρήσιμα. Απλώς ο λόγος που το ζητάω απο δω είναι οτι στο ιντερνετ ο καθένας γράφει ότι θέλει χωρίς να είναι απαραίτητα και γνώστης με αποτέλεσμα να γίνεται παραπληροφόρηση. Τουλάχιστον σε ένα blog μηχανικών θέλω να πιστεύω οτι ελαχιστοποιώ τον κίνδυνο να παραπληροφορηθώ. 
   Ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων. 
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.