Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Τρεις προτάσεις επενδυτών για την τράπεζα Αττικής


    Τρεις προτάσεις έχουν καταθέσει στη διοίκηση της Attica Bank επενδυτικά σχήματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και θεσμικοί υψηλής ποιότητας. Οι προτάσεις αφορούν την κάλυψη ομολογιακού δανείου 70 εκατ. ευρώ, που θα εκδώσει η τράπεζα, από επενδυτές που θα αποκτήσουν ή θα μετέχουν στη διαχείριση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων 1 δισ. ευρώ.

     

    Ουσιαστικά, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα δοθούν στον επενδυτή ως εγγύηση - εξασφάλιση των κεφαλαίων που θα επενδυθούν στο ομολογιακό δάνειο. Η Attica Bank θα πρέπει να προχωρήσει σε εκτεταμένη λειτουργική αναδιάρθρωση, προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για να προσαρμοστεί στα νέα τραπεζικά δεδομένα και να μπορέσει να επιβιώσει αποτελεσματικά στο νέο περιβάλλον.

     

    Η έκδοση του ομολογιακού θα γίνει για να καλυφθεί το αδιάθετο ποσό της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Μέσω της αύξησης κεφαλαίου, η Αττικής συγκέντρωσε 681 εκατ. ευρώ από τα 748 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν, με αποτέλεσμα να υπάρχει «έλλειμμα» 70 εκατ., το οποίο πρέπει να καλυφθεί.

     

    Τραπεζικές πηγές εκφράζουν αισιοδοξία για την κάλυψη του ομολογιακού δανείου και θεωρούν ότι θα αποτελέσει κομβικό σημείο στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της τράπεζας. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει με έμφαση τον οργανωτικό και διοικητικό εκσυγχρονισμό της Attica Bank, τόσο από τη διοίκηση της τράπεζας, όσο και τον βασικό μέτοχο, το ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), ως απαραίτητη προϋπόθεση για να μετασχηματιστεί σε σύγχρονο ανταγωνιστικό τραπεζικό ίδρυμα, τερματίζοντας πρακτικές που βρίσκονται εκτός τραπεζικού πλαισίου.

     

    Στο πλαίσιο αυτό, και δεδομένου ότι η Attica Bank εμφανίζει τον υψηλότερο δείκτη καθυστερήσεων μεταξύ των εμπορικών τραπεζών, η ΤτΕ ζήτησε την πλήρη θωράκιση του ισολογισμού της. Ετσι, η διοίκηση της τράπεζας προχώρησε το 2015 στη διενέργεια προβλέψεων 628 εκατ. ευρώ (έναντι 110 εκατ. ευρώ το 2014), με αποτέλεσμα οι σωρευμένες προβλέψεις να ανέλθουν σε 1.170,2 εκατ. ευρώ (έναντι 546,3 εκατ. ευρώ το 2014). Πλέον, οι συσσωρευμένες προβλέψεις καλύπτουν πάνω από το 51,5% (Μάρτιος 2016) των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων, επίπεδο ανάλογο των μεγάλων συστημικών τραπεζών.

     

    Για το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρήσης, η τράπεζα παρουσίασε κέρδη προ φόρων 4,3 δισ. ευρώ (έναντι ζημίας 6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015), ενώ το μετά φόρων αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 2,5 εκατ. ευρώ (έναντι -1,3 εκατ. ευρώ). Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 13,4 εκατ. ευρώ, έναντι 13,3 εκατ. ευρώ περίπου την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Στο πρώτο τρίμηνο η τράπεζα προχώρησε σε προβλέψεις 9 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας το υπόλοιπο των σωρευτικών προβλέψεων σε 1.177,2 εκατ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 29,4% του συνολικού υπολοίπου των δανείων. Το σύνολο του ενεργητικού του ομίλου ανήλθε σε 3,7 δισ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια του ομίλου ανήλθαν σε 681 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών (CET1) διαμορφώθηκε σε 17,6%. Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, η αύξηση της αποτελεσματικότητας όσον αφορά στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οργανωτική αναδιάρθρωση και η περαιτέρω συγκράτηση του λειτουργικού κόστους αποτελούν τους κεντρικούς στόχους της στρατηγικής του ομίλου για το 2016.

     

    Πηγή: http://www.kathimerini.gr/862152/article/oikonomia/epixeirhseis/treis-protaseis-ependytwn-gia-thn-attikhs





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Ερώτηση: ποιες είναι οι "πρακτικές που βρίσκονται εκτός τραπεζικού πλαισίου" που εφαρμόζει έως τώρα η Τράπεζα Αττικής και τις οποίες θα ήθελε να τερματίσει η ΤτΕ;

    Link to comment
    Share on other sites

    κέρδη προ φόρων 4.3 δις λέει.....κάποιο λάθος θαχει γίνει και θα είναι  εκ  αντί για δις

     

     

    θαπρεπε να υπάρχει νόμος από θεσμούς  οι δημοσιοι οργανισμοί και ταμεία να μην μετέχουν σε ΑΜΚ  σε τράπεζες μπας και γλυτώναμε τπτ του ταμείου μας   από τους κυβερνητικούς

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.