Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • MyProperty: Ηλεκτρονικά και οι γονικές παροχές - Πότε ξεκινά ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου


    Ενεργοποιείται το επόμενο δεκαπενθήμερο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η πλατφόρμα myProperty, προκειμένου μετά τις δηλώσεις για τις μεταβιβάσεις ακινήτων να υποβάλλονται από τους φορολογούμενους ηλεκτρονικά και οι δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών.

    To κέρδος από την ψηφιακή υποβολή είναι πολύ σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς τι χρειαζόταν για τη συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσης πριν από την πανδημία. Όλη η διαδικασία θα ολοκληρώνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου, χωρίς ο ενδιαφερόμενος να χρειαστεί να επισκεφτεί την εφορία.

    Ερχεται ο ηλεκτρονικός φάκελος
    Παράλληλα, έως το τέλος του έτους αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου, που θα επιτρέψει στους φορολογούμενους να ολοκληρώνουν τις μεταβιβάσεις ταχύτερα και χωρίς να χρειάζεται να αναζητούν την πληθώρα δικαιολογητικών που απαιτούνται σε διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου.

    Όλα τα απαραίτητα έγγραφα, δικαιολογητικά και πιστοποιητικά θα βρίσκονται «μέσα» στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ακινήτου. Έτσι θα απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι από τα δεκάδες δικαιολογητικά που καλούνται να συγκεντρώσουν προκειμένου να τα υποβάλουν μαζί με τις δηλώσεις στις οποίες προχωρούν.

    Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, θα γίνεται έλεγχος και θα εκδίδεται αυτόματα η ταυτότητα οφειλής με το ποσό του φόρου γονικής παροχής ή δωρεάς που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στην περίπτωση μεταβίβασης περιουσίας η αξία της οποίας υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια.

    Δικαιολογητικά γονικών παροχών/δωρεών

    1. Φωτοτυπίες ταυτοτήτων των συμβαλλομένων, διεύθυνση κατοικίας, επάγγελμα, ΑΦΜ και ΔΟΥ εισοδήματος.
    2. Τίτλοι κτήσεως του πωλητή.
    3. Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας του παρέχοντα γονέα ή του δωρητή.
    4. Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας του παρέχοντα γονέα ή του δωρητή (εάν αυτός είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή έμπορος ή μέλος σε εταιρεία ή έχει ανεγείρει οικοδομή τα τελευταία 20 έτη). Διαφορετικά προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση εξαίρεσης από την προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας η οποία εκδίδεται από το e-EFKA. 
    5. Τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο από το Κρατικό Σύστημα Συντεταγμένων.
    6. Βεβαίωση του δήμου του ακινήτου, από την οποία προκύπτει ότι δεν οφείλεται Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) για το δωρούμενο ακίνητο (για ακίνητα εντός σχεδίου πόλεως/εντός οικισμού και για ακίνητα με κτίσματα).
    7. Αντίγραφο της άδειας οικοδομής, εάν στο δωρούμενο ακίνητο έχει ανεγερθεί κτίσμα μετά τις 14.03.1983 (εάν υπάρχει κτίσμα).
    8. Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος (σε περίπτωση που το ακίνητο βρίσκεται σε κτηματογραφημένη περιοχή) ή Πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου (σε περίπτωση που το ακίνητο βρίσκεται σε υπό κτηματογράφηση περιοχή).
    9. Βεβαίωση μηχανικού που έχει ισχύ δύο μηνών, ότι δεν υπάρχει κτίσμα και υπεύθυνη δήλωση του παρέχοντα γονέα ή του δωρητή με το ίδιο περιεχόμενο, που υπογράφεται και υποβάλλεται ενώπιον του συμβολαιογράφου ή ότι δεν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις ή ότι οι εκτελεσμένες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις, εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις του Ν. 4495/2017. 
    10. Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ από το οποίο προκύπτει ότι ο παρέχων γονέας ή ο δωρητής συμπεριέλαβε τo ανωτέρω ακίνητo στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ετών 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 (για χαριστική αιτία). Σε περίπτωση που ο παρέχων γονέας ή ο δωρητής δεν είχε στην κυριότητά του το ακίνητο ολόκληρη την τελευταία πενταετία, οφείλει να προσκομίσει: Υπεύθυνη δήλωση στην οποία να δηλώνει το χρόνο και τρόπο απόκτησης του ακινήτου και ότι δεν υποχρεούται να το δηλώνει στη δήλωση Ε9 των αντιστοίχων ετών. Η τελευταία θεωρείται από τη ΔΟΥ του εισοδήματος του μεταβιβάζοντος.
    11. Βεβαίωση από τον αρμόδιο δήμο ότι δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές του ακινήτου για την εισφορά σε γη και χρήμα (αν έχει πράξη εφαρμογής).
    12. Δήλωση ιδιοκτησίας. 
    13. Άδεια του νομάρχη όταν το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως παραμεθόρια.
    14. Βεβαίωση από τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ/ ΟΑΔΥΚ) ότι ο παρέχων γονέας ή ο δωρητής δεν οφείλει αρδευτικά τέλη (εάν είναι αγροτεμάχιο).

    Αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές

    Με το νέο καθεστώς που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2021:

    • Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές ή δωρεές ισχύει για δωρεές μεταξύ συγγενών της α' κατηγορίας.
    • Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ εφαρμόζεται για κινητή και ακίνητη περιουσία. Δηλαδή για κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, χρηματικά ποσά, μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.
    • Γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών διενεργείται υποχρεωτικά με μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
    • Γονικές παροχές και δωρεές προς τους συγγενείς της α' κατηγορίας που υπερβαίνουν τα 800.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10%.
    • Για τις κληρονομιές δεν υπάρχει καμία αλλαγή και εξακολουθούν να φορολογούνται με συντελεστές που κυμαίνονται από 1,5%-10% ανάλογα με την αξία της περιουσίας, με απαλλαγή για τα πρώτα 150.000 ευρώ.

    Πηγή: https://www.imerisia.gr/oikonomia/27617_myproperty-ilektronika-kai-oi-gonikes-parohes-pote-xekina-o-ilektronikos-fakelos



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.