Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Άδειες Δόμησης: εντός 2022 οι εγκρίσεις – άδειες από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πληροφοριακό σύστημα e-adeies


    Μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία για επίσπευση και επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας σε κάθε κτιριακό έργο προωθεί η Κυβέρνηση.

    Συγκεκριμένα σε σύσκεψη μεταξύ του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για να ενταχθούν οι εγκρίσεις – άδειες που εκδίδονται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανέγερση νέων κτιρίων και οικοδομών, στο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών e-adeies.

    Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις των Υπουργών, το ΤΕΕ αναλαμβάνει να υλοποιήσει την αναβάθμιση αυτή του e-adeies μέχρι το τέλος του 2022 και οι υπηρεσίες των Υπουργείων να συντονίσουν και να διευκολύνουν επιτελικά το έργο.

    Με τη νέα αυτή αναβάθμιση και επέκταση του e-adeies, οι μηχανικοί θα καταθέτουν και θα διεκπεραιώνουν, εκ μέρους των πολιτών και των επιχειρήσεων που ανοικοδομούν, τους φακέλους για τις εγκρίσεις – αδειοδοτήσεις από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τις Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ για την έκδοση άδειας δόμησης, τροποποίηση κλπ.

    Με τη σειρά τους οι ανωτέρω υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα δέχονται αιτήσεις και θα διεκπεραιώνουν τις διαδικασίες ηλεκτρονικά, όπως και οι άλλες δημόσιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στις άδειες δόμησης, ενώ δεν αλλάζει σε τίποτε η διαδικασία επιτόπιου ελέγχου και η αρχαιολογική έρευνα, όταν και όπου απαιτείται, για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Στόχος της πρωτοβουλίας επέκτασης του συστήματος e-adeies στις αρχαιολογικές υπηρεσίες για θέματα δόμησης είναι η απλοποίηση των διαδικασιών, η ταχύτητα διεκπεραίωσης, η επιτάχυνση της αδειοδότησης και η διαφάνεια των βημάτων που ακολουθούνται, ενώ παράλληλα μειώνεται το κόστος τόσο για τον πολίτη όσο και για το δημόσιο από τη μείωση των έγχαρτων διαδικασιών και των εργατοωρών – όπως μειώνεται και η περιβαλλοντική επιβάρυνση.

    Υπενθυμίζεται ότι μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών e-adeies, το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω του gov.gr, εκδίδονται πλέον ηλεκτρονικά, εδώ και 3,5 χρόνια περίπου, όλες οι άδειες δόμησης της χώρας, ενώ προοδευτικά εντάσσονται σε αυτό όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που λόγω αρμοδιότητας εμπλέκονται στην αδειοδότηση της ανέγερσης.

    Το σύστημα e-adeies, που σχεδίασε, ανέπτυξε και λειτουργεί το ΤΕΕ για λογαριασμό του ΥΠΕΝ, χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό διαθεσιμότητας, πολλαπλά επίπεδα ασφαλείας που διασφαλίζουν πρόσβαση σε όποιον έχει έννομο δικαίωμα ή συγκεκριμένη αρμοδιότητα σε φάκελο συγκεκριμένου έργου, περιορίζει τη γενική πρόσβαση μόνο σε διευθυντικά στελέχη του δημοσίου, ενώ διασφαλίζει πλήρη ιχνηλασιμότητα των ενεργειών και βημάτων που ακολουθούνται, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα πλήρως ψηφιακό αρχείο για όλα τα σχέδια και δικαιολογητικά των νέων οικοδομών της χώρας.





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Αυτο που δεν έχουν καταλάβει στα υπουργεία είναι ότι το θέμα δεν είναι μόνο να βάζουμε νεες ηλεκτρονικές υπηρεσίες αλλά να διεκπεραιώνονται κιόλας εντός λογικών χρονικών προθεσμιών. Εβαλαν και ΣΑ στο σύστημα και οι 2 μήνες (που είναι και θεσμοθετημένοι ως χρονική προθεσμία) ξεπεράστηκαν...

    Φορτώστε και άλλα 

    Link to comment
    Share on other sites



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.