Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Εργασιακά


    869 ειδήσεις in this category

    1. Εργασιακά

      GTnews

      Διαγωνισμό με αντικείμενο τη δημιουργία λογότυπου, το οποίο θα αποτελέσει το διακριτό σήμα του μετρό στην πόλη της Θεσσαλονίκης προκήρυξε η Ελληνικό Μετρό.
      Το απεικονιστικό σήμα που θα προταθεί, σύμφωνα με την προκήρυξη, θα πρέπει να συνάδει ως προς τα χαρακτηριστικά του με το αντίστοιχο σήμα του Μετρό της Περιφέρειας Αττικής. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι εύληπτο, να έχει διακριτό και πρωτότυπο χαρακτήρα και να προσελκύει το ενδιαφέρον του κοινού. Επίσης, δεν πρέπει να είναι ταυτόσημο ή παρόμοιο με εθνικό ή αλλοδαπό εμπορικό σήμα, το οποίο έχει ήδη επικρατήσει στις συναλλαγές ή έχει καταχωρισθεί στο Μητρώο Σημάτων.
      Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής
      Στον διαγωνισμό δικαίωμα συμμετοχής έχουν:
      α) φυσικά ή νομικά πρόσωπα, μεμονωμένα ή κατά ομάδες που είναι επαγγελματίες γραφίστες, σχεδιαστές, εικαστικοί αρχιτέκtονες, διακοσμητές και άλλες συναφείς με τα ανωτέρα επαγγέλματα ειδικότητες.
      β) φοιτητές σε συναφείς ειδικότητες με τα επαγγέλματα της παραπάνω παραγράφου (παρ. α).
      Ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετέχει στον παρόντα διαγωνισμό είτε μεμονωμένα είτε ως μέλος μιας και μόνο ομάδας/ένωσης. Από τον διαγωνισμό, ως διαγωνιζόμενοι, αποκλείονται το προσωπικό της Ελληνικό Μετρό, τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης και κάθε πρόσωπο που έχει συγγένεια δευτέρου βαθμού με τα ανωτέρω πρόσωπα.
      Το ύψος των βραβείων
      Η Επιτροπή Αξιολόγησης θα απονείμει τρία χρηματικά βραβεία στις τρεις πρώτες προτάσεις.
      Το πρώτο βραβείο είναι ύψους 8.000 ευρώ, το δεύτερο 4.000 ευρώ και το τρίτο 2.000 ευρώ. Στα εν λόγω ποσά δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ 24%, τον οποίο θα καταβάλει η Ελληνικό Μετρό στην περίπτωση που ο δικαιούχος είναι επαγγελματίας, φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εντάσσεται σε καθεστώς ΦΠΑ.
      Η σύμβαση θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 από το Ε.Π. “ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2014-2020” (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), μέσω της Πράξης “Μετρό Θεσσαλονίκης, Βασική Γραμμή (Έργο 2) – Ολοκλήρωση κατασκευής και προμήθεια συρμών – Φάση Β΄” (κωδ. ΟΠΣ 5003758), Ενάριθμο έργο ΠΔΕ: 2016ΣΕ27110020.
      Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προτάσεων ορίζεται η 22α Απριλίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:00 π.μ.
      Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
    2. Εργασιακά

      GTnews

      Αντισυνταγματικό έκρινε το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το μπόνους τετραγωνικών και ύψους που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ). Λόγω σοβαρότητας του θέματος, όμως, παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια. Για το ζήτημα αυτό έχουν ασκηθεί πολλές προσφυγές στο ανώτατο δικαστήριο από πολίτες και φορείς, με τους προσφεύγοντες να υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες ρυθμίσεις οδηγούν σε υποβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος.
      Η απόφαση 293/2024 που εκδόθηκε χθες αφορά προσφυγή του Δήμου Αλίμου κατά της οικοδομικής άδειας για ανέγερση πολυκατοικίας, η οποία επρόκειτο να χρησιμοποιήσει συνδυαστικά τα μπόνους που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: συν 10% στη δόμηση, εφόσον μειωθεί η κάλυψη του κτιρίου (δηλαδή το αποτύπωμά του στο έδαφος) κατά 10%, συν μερικά μέτρα επιπλέον αν τοποθετηθεί φυτεμένο δώμα. Το σκεπτικό της απόφασης, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς έκρινε κατ’ αρχήν αντισυνταγματικές τις σχετικές ρυθμίσεις – παραπέμποντας βέβαια την υπόθεση για την τελική κρίση στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφεύγοντες θα επιδιώξουν η απόφαση να εκδοθεί με τη διαδικασία της «πρότυπης δίκης» (ουσιαστικά ταχύτερα), καθώς εκκρεμούν πολλές άλλες προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια όλης της χώρας με το ίδιο θέμα.
      Όπως εξηγεί στην «Κ» ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρης Μέλισσας, που χειρίστηκε την υπόθεση για λογαριασμό του Δήμου Αλίμου, ο δήμος κατέθεσε συνολικά πέντε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά ισάριθμων οικοδομικών αδειών που εξέδωσε η πολεοδομία Αλίμου. Η επιχειρηματολογία των προσφυγών ήταν κοινή:
      • Το άρθρο 10 του ΝΟΚ προβλέπει το μπόνους ως κίνητρο για την περιβαλλοντική αναβάθμιση πυκνοδομημένων αστικών περιοχών, με στόχο την αύξηση των κοινόχρηστων χώρων και τη βελτίωση των όρων διαβίωσης. Η περιοχή του Αλίμου ωστόσο δεν είναι μια επιβαρυμένη περιοχή, έχει αυστηρούς όρους δόμησης (κάλυψη 40%, συντελεστής δόμησης 0,8, αρτιότητα 600 τ.μ. και ανώτατο ύψος 14 μέτρων) και δεν στερείται κοινόχρηστων χώρων πρασίνου. Με τις ρυθμίσεις αυτές τα κτίρια φθάνουν, αντί για 14 μέτρα, τα 18-21 μέτρα σε ύψος, με αποτέλεσμα την παραβίαση του πολεοδομικού κεκτημένου και την αλλοίωση της πολεοδομικής μορφής και της φυσιογνωμίας της περιοχής και εντέλει την υποβάθμιση των όρων διαβίωσης.
      • Ευρύτερα, η εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων αντιβαίνει στο άρθρο 24 του Συντάγματος, καταλήγει σωρευτικά να αυξάνει δυσανάλογα το ύψος των κτιρίων σε όλες τις περιοχές και να μετατρέπεται από μηχανισμός περιβαλλοντικής αναβάθμισης σε μηχανισμό οικιστικής υποβάθμισης.
      «Ο δήμος μας έχει μπλοκάρει 30 οικοδομικές άδειες που έκαναν χρήση των διατάξεων αυτών, είτε με απευθείας προσφυγές στο ΣτΕ και στα διοικητικά δικαστήρια είτε υποστηρίζοντας προσφυγές πολιτών. Δυστυχώς έχουν προλάβει και έχουν χτιστεί περίπου 15 πολυκατοικίες με αυτές τις διατάξεις, οι οποίες ξεχωρίζουν σαν πύργοι μέσα στον οικιστικό ιστό», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος της περιοχής, Ανδρέας Κονδύλης. «Στην πράξη, η αύξηση του ανώτατου ύψους και του συντελεστή δόμησης στην περιοχή μας μέσω αυτών των διατάξεων οδηγεί στην κατασκευή πολύ ψηλών κτιρίων, που βρίσκονται σε δυσαρμονία με την υπόλοιπη περιοχή, ενώ προκαλούν κοινωνική αναστάτωση για προφανείς λόγους. Η περιοχή μας έχει μελετηθεί για συγκεκριμένη δόμηση και πληθυσμό και αυτή τη στιγμή και τα δύο μεγέθη αυξάνονται με τις ίδιες δημόσιες υποδομές».
      «Κρυφά» τετραγωνικά
      Σύμφωνα με τον κ. Κονδύλη, δεν είναι μόνο το μπόνους του οικοδομικού κανονισμού που δημιουργεί πρόβλημα. «Με τον ΝΟΚ δεν υπολογίζονται στον συντελεστή δόμησης οι κοινόχρηστοι χώροι του κτιρίου, όπως τα κλιμακοστάσια αλλά και εσωτερικοί χώροι όπως τα πατάρια. Έτσι έχουμε το εξής παράδοξο: να εκδίδεται μια οικοδομική άδεια σε οικόπεδο 700 τ.μ. για κτίριο 560 τ.μ. το οποίο στην πράξη είναι περισσότερο από 1.000 τ.μ., δηλαδή το διπλάσιο. Αυτά τα “κρυφά” τετραγωνικά, όπως τα πατάρια, δεν προσμετρώνται στην άδεια αλλά πωλούνται κανονικά με τις αξίες γης της περιοχής. Οδηγούμαστε δηλαδή σε παράλογα αποτελέσματα, τα οποία φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού».
        Να σημειωθεί ότι εκτός από τις προσφυγές του Δήμου Αλίμου εκκρεμούν πολλές ακόμη από διάφορες περιοχές κατά του μπόνους του ΝΟΚ. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις αντιδράσεις, είχε πέρυσι τον Απρίλιο εξαιρέσει με τροπολογία τις περιοχές Εκάλης, Ψυχικού και Φιλοθέης (ως κηπουπόλεις) από την εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων. Παράλληλα, όπως αποκάλυψε κ "Κ", στο σχέδιο νόμου που το υπουργείο Περιβάλλοντος πρόκειται να δώσει σύντομα σε διαβούλευση περιλαμβάνεται ρύθμιση με την οποία διευκρινίζεται ότι η πριμοδότηση του ΝΟΚ δεν ισχύει σε περιοχές «που βάσει προεδρικών διαταγμάτων ή υπουργικών αποφάσεων έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ειδικής προστασίας (ως αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, παραδοσιακοί οικισμοί και παραδοσιακά τμήματα πόλης) ή που το ύψος τους έχει καθοριστεί με γνώμονα την αντιμετώπιση της σεισμικής επικινδυνότητας, λόγω ασφάλειας εναέριας κυκλοφορίας, πλησίον αεροδρομίων, ή αφορούν σε περιπτώσεις διατηρητέων κτιρίων και μνημείων». Ωστόσο, η ρύθμιση αυτή δεν καλύπτει παρά ένα πολύ μικρό μέρος της επίδρασης που έχει η σχετική πρόβλεψη την τελευταία δεκαετία.
    3. Εργασιακά

      GTnews

      Το ΤΕΕ/ΤΚΜ και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, διοργανώνουν εκδήλωση με αντικείμενο το επάγγελμα του Ηλεκτρολόγου  Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών, καθώς και τη σύνδεση του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και των αποφοίτων του με το ΤΕΕ/ΤΚΜ.
      Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ως συνέχεια σειράς εκδηλώσεων με γενικό θέμα «ΗΜΕΡΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ», που διοργανώνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Τμήματα Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Οι “Ημέρες Ειδικότητας” γίνονται με στόχο:
      να γνωρίσουν οι μηχανικοί τη δραστηριότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας (προγράμματα, δράσεις κλ.). να έρθουν σε επαφή οι φοιτητές με την πρακτική και τις συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος. να έρθουν σε επαφή οι φοιτητές και οι απόφοιτοι με τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας της ειδικότητας τους. να υπάρξει στενότερη επικοινωνία και συνεργασία του ΤΕΕ/ΤΚΜ και του Πανεπιστημίου προς όφελος των μελών τους. Οι εισηγήσεις που έγιναν μεταξύ άλλων ήταν οι εξής:
      ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
      «Οι σπουδές του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Μηχανικού Υπολογιστών» Ιωάννης Ρεκάνος, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών» Μηνάς Αλεξιάδης, Επίκουρος Καθηγητής Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονικός Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης «The career path to the Innovative Future in Energy Sector» «Προκλήσεις και Ευκαιρίες του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού στο Δημόσιο Τομέα» Τάσος Αρχοντής, Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών ΑΠΘ, Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού και Φωτεινής Σηματοδότησης Δήμου Θεσσαλονίκης - Εκπαιδευτής Ενηλίκων Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας εδώ: https://tkm.tee.gr/events-new/ημέρα-ειδικότητας-ηλεκτρολόγων-μηχα/
    4. Εργασιακά

      GTnews

      Στην ειδική σελίδα για τις Εκλογές 2024 του ΤΕΕ, όπου υπάρχει πρόσβαση από την κεντρική σελίδα του ΤΕΕ πατώντας στην ενότητα/link «Εκλογικές Ανακοινώσεις», έχει αναρτηθεί ανακοίνωση σχετικά με:
      Προκήρυξη εκλογών και πρόσκληση για την υποβολή υποψηφιοτήτων (pdf 297 kb)
      καθώς και τα σχετικά έντυπα:
      Δηλώσεις Υποψηφιότητας για Κεντρικά Όργανα |  για Περιφερειακά Όργανα
    5. Εργασιακά

      Didonis

      Μαζικοί αιφνιδιαστικοί έλεγχοι με δικαστική απόφαση σε αίτημα ασφαλιστικών μέτρων παρουσία δικαστικού επιμελητή για λογαριασμό πολυεθνικής εταιρείας λογισμικού, πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε γραφεία μηχανικών και τεχνικές εταιρείες, στην πόλη της Λαμίας, με σκοπό τη διαπίστωση χρήσης λογισμικού χωρίς νόμιμη άδεια.
      Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους προκύπτει πως η συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών που ελέγχθηκαν, δε διέθεταν παράνομο λογισμικό. Το αποτέλεσμα αυτό όμως, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι μηχανικοί, δε συνάδει με το περιεχόμενο του δικογράφου, βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκε η έρευνα. Οι θιγόμενοι μηχανικοί και ειδικά εκείνοι στους οποίους δε βρέθηκε παράνομο λογισμικό, αδυνατούν να καταλάβουν πως στοιχειοθετήθηκε η δικαστική απόφαση. Όπως σημειώνουν αναφορικά με το περιεχόμενο των δικογράφων, πέρα από τις ασάφειες του τύπου “είναι ευχερώς αντιληπτό ότι κατά την κοινή λογική και τα διδάγματα της κοινής πείρας”, τη βεβαιότητα ότι “για την εκτέλεση των εργασιών αυτών μέσω των Η/Υ απαιτείται η εγκατάσταση και η λειτουργία των συγκεκριμένων λογισμικών των εταιρειών μας” ενώ προφανώς υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα προγράμματα στην αγορά, το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι “έχουν εγκατεστημένα προγράμματα Η/Υ των εταιρειών μας” κλπ., στην πράξη και εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται, όπως επισημαίνουν οι μηχανικοί, πως όλα τα ανωτέρω δεν ισχύουν και πως στην ουσία πρόκειται για δειγματοληπτικό έλεγχο, ο οποίος όμως ως τέτοιος δε θα μπορούσε ποτέ να αρκεί για την έκδοση δικαστικής απόφασης.
      Το ανωτέρω θέμα δεν είναι καινούργιο. Πριν από λίγους μήνες είχε συμβεί το ίδιο και σε γραφεία μηχανικών στη Δυτική Ελλάδα. Μάλιστα, ο τέως Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας κ. Βασίλης Αϊβαλής, είχε στείλει σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ με το παρακάτω περιεχόμενο:
      Καταγγέλλουμε τον τρόπο διερεύνησης / ελέγχου μη αδειοδοτημένου λογισμικού σε γραφεία ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών και τεχνικών εταιρειών από πολυεθνικό κολοσσό
      Αξιότιμε Πρόεδρε, Αξιότιμα μέλη της Δ.Ε.,
      Τις τελευταίες ημέρες στην πόλη της Πάτρας πραγματοποιείται έλεγχος χρήσης μη αδειοδοτημένου λογισμικού από πολυεθνική εταιρεία. Ο έλεγχος αυτός σχεδόν στο σύνολο του πραγματοποιείται σε γραφεία μηχανικών και τεχνικών εταιρειών. Η μεθοδολογία ελέγχου η οποία έχει επιλεγεί από την πολυεθνική εταιρεία και εφαρμόζεται, είναι ο επιτόπου έλεγχος και διερεύνηση χρήσης μη αδειοδοτημένου λογισμικού από κατάλληλης εξειδίκευσης στέλεχος συνοδεία δικαστικού επιμελητή κατόπιν αντίστοιχης παραγγελίας των αρμόδιων αρχών της ελληνικής δικαιοσύνης.
      Αξιότιμοι συνάδελφοι, θεωρούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε, μεθοδεύτηκε από την συγκεκριμένη πολυεθνική εταιρεία και πραγματοποιείται ο έλεγχος χρήσης μη αδειοδοτημένου λογισμικού σε επιστήμονες συναδέλφους μηχανικούς και η αντιμετώπισή τους ως κοινοί εγκληματίες, είναι απόλυτα κατακριτέος και κρίνεται από εμάς ως απόλυτα απαράδεκτος. Τακτικές τέτοιου είδους δεν είναι δυνατόν να επιτρέπονται από την ελληνική πολιτεία πολλώ δε μάλλον όταν υπάρχουν πολλοί και μάλιστα καταλυτικά πιο εύκολοι τρόποι επίλυσης ενός τέτοιου προβλήματος. Φανταστείτε τί θα γινόταν αν την τακτική της εταιρείας αυτής την υιοθετούσαν και άλλες μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού π.χ. Microsoft για τα προγράμματά της π.χ. Windows, Office κλπ, και προέβαιναν σε αντίστοιχους ελέγχους στο σύνολο του ιδιωτικού και δημόσιο τομέα…
      Τί θα συνέβαινε στην χώρα!!! Καταλαβαίνουμε όλοι το πρόβλημα και πρέπει να υπάρξει επίλυση. Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε μη αδειοδοτημένη χρήση λογισμικού, αντίθετα την καταδικάζουμε όπου αυτή συμβαίνει ͘ προασπίζοντας την υγιή επαγγελματική δραστηριότητα των χιλιάδων επαγγελματιών μηχανικών στην χώρα μας που διαθέτουν αδειοδοτημένα λογισμικά.
      Όμως η αντιμετώπιση των μικρών ατομικών γραφείων επιστημόνων μηχανικών από πολυεθνικούς κολοσσούς με αυτόν τον τρόπο είναι απαράδεκτη. Και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όταν αυτό συμβαίνει σε σημαντικό βαθμό δεν αρμενίζουμε μόνο στραβά αλλά μάλλον στραβός είναι και ό γιαλός και εδώ θα πρέπει να υπάρξει ολιστική επίλυση του προβλήματος.
      Όταν μάλιστα τα κόστη για την απόκτηση αλλά και αδειοδοτημένη ετήσια χρήση αυτών των λογισμικών είναι πλέον δυσβάσταχτα για κάθε μικρό τεχνικό γραφείο και απαγορευτικά για κάθε νέο μηχανικό. Έτσι προκειμένου να υπάρξει αρχικά εξομάλυνση της κατάστασης αλλά και εν συνεχεία να υπάρξει σημαντική επίλυση του προβλήματος θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα όπως:
      Για όσες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί οι ανωτέρω παραβάσεις και καταλήξουν να εκδικαστούν από την ελληνική δικαιοσύνη, πέραν του όποιου δικαιώματος του καθ’ ου, προσπάθεια από την νομική υπηρεσία του ΤΕΕ για την από κοινού εκδίκαση των επιμέρους περιπτώσεων και νομική υποστήριξη του συνόλου των εναγόμενων από την νομική υπηρεσία του ΤΕΕ. Ανάληψη πρωτοβουλίας από το ΤΕΕ, κατόπιν έγκρισης των ανωτέρω συναδέλφων, για υποστήριξή τους σε διαδικασία διαπραγμάτευσης χρηματικής επίλυσης της διαφοράς πριν αυτή καταλήξει στο ακροατήριο. Άμεση στήριξη του συνόλου των ΚΑΔ των μηχανικών και τεχνικών εταιρειών με παροχή άμεσων κινήτρων για τον εκσυγχρονισμό των γραφείων τους σε εξοπλισμό και σε λογισμικά με αντίστοιχη δράση μέσω ΕΣΠΑ τόσο κεντρικά από το Υπουργείο Οικονομικών όσο και περιφερειακά από τα αντίστοιχα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Πρόσκληση από το ΤΕΕ προς όλες τις εταιρείες λογισμικού αντικειμένου ενδιαφέροντος μηχανικού προκειμένου να δώσουν τις προσφορές τους για το σύνολο των μελών του προσφέροντας τα προϊόντα τους σε ελκυστικές τιμές και εν συνεχεία αυτό να γίνει πρόταση από το ΤΕΕ προς τα μέλη του. Παρέμβαση από το ΤΕΕ προς την πολιτεία προκειμένου να περιοριστεί για τέτοιου είδους ζητήματα αυτός ο τρόπος ελέγχου. Την σημερινή εποχή υπάρχουν διαδικασίες και τρόποι προκειμένου οι εταιρείες να προστατέψουν τα λογισμικά και τα συμφέροντά τους απέναντι στην μη αδειοδοτημένη χρήση, και να μην επιλέγουν τέτοια μεθόδευση αρχικής προώθησης, εν συνεχεία αυτοεκπαίδευσης των χρηστών μέσω της χρήσης των λογισμικών τους και κατόπιν πώλησης των προϊόντων τους με αυτόν τον τρόπο. Παρακαλώ τον Πρόεδρο του ΤΕΕ και την Διοικούσα Επιτροπή για εισαγωγή και συζήτηση του θέματος στην επόμενη συνεδρίαση του σώματος, με αντίστοιχη παρουσία μου, μιας και το ανωτέρω γεγονός αυτές τις ημέρες μπορεί να συμβαίνει στην Πάτρα, αλλά αφορά το σύνολο του τεχνικού κόσμου σε όλη την επικράτεια.
      Με εκτίμηση
      Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ / Τμήμα Δυτικής Ελλάδας
      Βασίλειος Ν. Αϊβαλής
      Msc. Μηχανολόγος & Αεροναυπηγός Μηχανικός
      Αντίστοιχα και σε συνέχεια των όσων συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στη Λαμία, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
      Δελτίο Τύπου του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς για τους ελέγχους χρήσης λογισμικού
      H Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή 01/03/2024 προκειμένου να συζητήσει διεξοδικά, να ακούσει και να καταγράψει τις αναφορές των συναδέλφων μηχανικών στους οποίους πραγματοποιήθηκε έλεγχος από ιδιωτικές εταιρείες λογισμικού μετά από αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις.
      Από την πρώτη στιγμή το Τμήμα μας είναι σε συνεργασία και επικοινωνία με το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος καθώς αντίστοιχοι έλεγχοι και δικαστικές αποφάσεις έχουν προηγηθεί σε αρκετές περιοχές της χώρας μας.
      Η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος αφού έλαβε υπόψιν της όλα τα δεδομένα αποφάσισε αρχικά τα εξής:
      Τη διερεύνηση εξειδικευμένης νομικής υποστήριξης των συναδέλφων μηχανικών και της νομικής διάστασης της διαδικασίας των ελέγχων καθώς είναι ανησυχητικό να θεωρούνται ύποπτοι εκ των προτέρων όλοι οι συνάδελφοι μηχανικοί σε όλη την Ελλάδα. Τη διεκδίκηση προγραμμάτων ενίσχυσης από χρηματοδοτικά εργαλεία για μηχανικούς και εταιρείες τεχνικού αντικειμένου για αναβάθμιση λογισμικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, με υψηλά ποσοστά επιδότησης χωρίς κατώτατα όρια. Την καθιέρωση πρόσκλησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε εταιρείες παροχής λογισμικού μηχανικού από το ΤΕΕ ή και από τους συλλόγους μηχανικών για προσφορά των προϊόντων τους σε καλύτερες τιμές και διάθεσή τους απευθείας στον τεχνικό κόσμο. Τη συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας μας στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων που υλοποιούν για τη δημιουργία και τη διάθεση ελεύθερου λογισμικού προς όλους. Ο Πρόεδρος
      Λυκόπουλος Αθανάσιος
      Ο ρόλος του ΤΕΕ
      Είναι προφανές, έπειτα από τις διαστάσεις που παίρνει πλέον το ανωτέρω θέμα, από πόλη σε πόλη ανά την Ελλάδα, πως το κεντρικό ΤΕΕ θα πρέπει να αναλάβει δράση, όπως εξάλλου σημειώνουν στα ανωτέρω κείμενα, τόσο το Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, όσο και το Τμήμα Ανατολικής Στερεάς. Συμπληρωματικά των δύο ανωτέρω επίσημων κείμενων των Τμημάτων και καταγράφοντας τις προτάσεις των μηχανικών, θιγόμενων & μη, τα ενδεικτικά μέτρα που θα πρέπει να λάβει το ΤΕΕ, είναι τα ακόλουθα:
      Το ΤΕΕ θα πρέπει να απευθυνθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς (όπως π.χ. στη Δικαιοσύνη, στο Υπουργείο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου) για να ζητήσει να διερευνηθεί κατά πόσο τα παραδείγματα και οι περιπτώσεις των Δικογραφιών αυτών, προχώρησαν καλώς ή έχουν αβάσιμες και ασταθείς κατηγορίες, δεδομένου ότι φαίνεται πως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν καταγράφεται κανένα εύρημα. Επίσης, το ΤΕΕ θα πρέπει να διερευνήσει τη γεωγραφική επιλογή και την επιλογή των προσώπων, καθώς αν στην πράξη έχει εφαρμοστεί δειγματοληπτικός έλεγχος, τότε ενδεχομένως να υφίσταται ακόμα και εξαπάτηση της δικαστικής αρχής που εξέδωσε την εντολή. Το ΤΕΕ θα πρέπει να επικοινωνήσει απευθείας με τις εταιρείες λογισμικού. Μηχανικοί που έχουν βρεθεί με σπασμένα προγράμματα καταγγέλλουν πως πιέζονται να προχωρήσουν σε οικονομικό διακανονισμό και όχι σε φιλικό διακανονισμό που θα είχε ως αποτέλεσμα το να γίνουν έστω και εκ των υστέρων, πελάτες της εταιρείας λογισμικού, γεγονός που για την εταιρεία μόνο ζημιά θα μπορούσε να προκαλέσει, μιας και με αυτή την πρακτική, η δυσφήμησή της και αντίστοιχα η οικονομική της ζημιά θα είναι ανυπολόγιστή. Το ΤΕΕ θα πρέπει επιπλέον να επικοινωνήσει με τα μέλη του στα οποία δε βρέθηκε παράνομο λογισμικό, καθώς εκ του νόμου φαίνεται πως δικαιούνται αποζημιώσεις για την όλη ταλαιπωρία που υπέστησαν, για την αδικοπραξία και τη δυσφήμηση τους από την ανωτέρω διαδικασία. Τέλος, το ΤΕΕ θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία να προτείνει λύσεις και τρόπους σχετικά με το πως θα μπορούσε να παταχθεί η πειρατεία λογισμικού στα σχεδιαστικά προγράμματα. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να νομοθετηθεί ότι για να θεωρείται έγκυρο ένα σχέδιο μηχανικού, πέρα από τη σφραγίδα του, θα πρέπει να αναγράφει τα στοιχεία του νόμιμου λογισμικού που συντελεί στην παραγωγή του σχεδίου. Τέλος, οι μηχανικοί επισημαίνουν πως αν και έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος από όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι ανωτέρω πρακτικές στη Δυτική Ελλάδα, έστω και με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές του, το ΤΕΕ επιτέλους θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις και να στηρίξει ουσιαστικά τα μέλη του, ειδικά εκείνα τα οποία θίγονται αναίτια, μιας και δε βρέθηκε στη διάθεσή τους κανένα παράνομο λογισμικό.
    6. Εργασιακά

      GTnews

      Σε δελτίο τύπου το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανάρτησε τροπολογία για την «Κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας 2024-2025».
      Με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή της Τροπολογίας για την κατ’ εξαίρεση χορήγηση της ασφαλιστικής ικανότητας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, απαντά σε 10 βασικά ερωτήματα.
      1. Για ποιες ομάδες συνεχίζει να παρέχεται η κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα για την περίοδο 2024-2025;
      Πρόκειται για κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αντικειμενική δυσκολία να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα η κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται στα παρακάτω πρόσωπα και στα μέλη των οικογενειών τους: - Στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Δηλαδή στους ασφαλισμένους του e-Ε.Φ.Κ.Α. που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα ή εργάζονται σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές και υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν το έτος 2023 ή εκδίδονται το τρέχον έτος, καθώς και στους ανέργους των ανωτέρω περιοχών που είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Στην περίπτωση αυτή η ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται από την ημέρα επέλευσης της φυσικής καταστροφής, ανεξαρτήτως οφειλών προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. - Στους εργοδότες και ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, και στους εγγεγραμμένους στα μητρώα του eΕ.Φ.Κ.Α. άμεσα ασφαλισμένους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 και υπάγονται αντίστοιχα στο πεδίο εφαρμογής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 26ης Ιουλίου του 2018 που κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4576/2018. - Στους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
      2. Ισχύει ότι η μη παράταση της κατ’ εξαίρεση ασφαλιστικής ικανότητας για συγκεκριμένες ομάδες τους αφήνει εκτός υγειονομικής περίθαλψης;
      Κατηγορηματικά ΟΧΙ. Κανείς δεν μένει χωρίς πρόσβαση στην υγεία επειδή δεν έχει ασφαλιστική ικανότητα καθώς σήμερα, όλοι οι νόμιμα διαμένοντες στη χώρα με ενεργό ΑΜΚΑ έχουν δωρεάν πρόσβαση στο Δημόσιο σύστημα υγείας και δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τα νοσοκομεία αλλά και τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
      3. Γιατί δεν μπορεί να παραταθεί για όλους η κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα;
      Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη a la carte. Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υποχρεωτικές για όλους και η καταβολή τους απαραίτητη για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος. Το ασφαλιστικό μας σύστημα βασίζεται στην ασφαλιστική αλληλεγγύη και στην ανταποδοτικότητα. Δεν μπορεί να καταβάλλουν μόνο ορισμένοι εισφορές και να λαμβάνουν όλοι τις ίδιες παροχές από τον ΕΟΠΥΥ. Από την άλλη διασφαλίζεται ότι όλοι έχουν ακώλυτη δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, που χρηματοδοτούνται από τη φορολογία. Το ασφαλιστικό πακέτο είναι ενιαίο, για να εξασφαλίζεται τόσο το δικαίωμα στην ασφάλιση και τη συνταξιοδότηση, όσο και το δικαίωμα στην υγεία και τις επιπλέον (πέραν του Δημοσίου) παροχές του ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους. Ένα σύστημα στο οποίο ο ασφαλισμένος επιλέγει ποιες εισφορές θα πληρώνει κάθε φορά, χάνει τον υποχρεωτικό του χαρακτήρα με ολέθριες συνέπειες τόσο για τις συνταξιοδοτικές παροχές των ασφαλισμένων όσο και για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος.
      4. Για ποιο λόγο είχε δοθεί κατ’ εξαίρεση παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας από το 2020 μέχρι και σήμερα σε συγκεκριμένες ομάδες;
      Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, δόθηκε κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες με κοινωνικά κριτήρια. Το 2020 και εντεύθεν λόγω της υγειονομικής κρίσης παρατάθηκε η κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας αρχικά για το σύνολο των ασφαλισμένων. Η τελευταία παράταση λόγω Covid μέχρι τις 29/2/2024 δόθηκε με το άρ. 90 του ν. 5018/2023, σε 13 κατηγορίες. Από αυτές, συντρέχει λόγος παράτασης σε συγκεκριμένες κατηγορίες καθότι για τις λοιπές οι λόγοι διατήρησης εξαιρέσεων έχουν πλέον εκλείψει. Η πολυπληθέστερη κατηγορία απόκλισης από τον κανόνα είναι αυτή των μη μισθωτών, στους οποίους για πρώτη φορά το 2022 δόθηκε η δυνατότητα να λάβουν ετήσια ασφαλιστική ικανότητα με μόνη την καταβολή εισφορών υγείας, οι οποίες αντιστοιχούν σε εισφορές περίπου τριών μηνών. Από 800.000 εν δυνάμει ωφελούμενους, πλήρωσαν τις εισφορές τριών μηνών που αντιστοιχούν στο ποσό των εισφορών υγείας περίπου 400.000, εκ των οποίων περίπου 100.000 αγρότες και 300.000 μη μισθωτοί. Ήδη, η χώρα μας αναπτύσσεται σημαντικά ταχύτερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, η ανεργία ανέρχεται πλέον σε μονοψήφιο ποσοστό. Δόθηκαν δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού κι αναμένεται και τρίτη. Δοθήκαν δυο αυξήσεις στις συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Ξεπάγωσαν οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτό το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αποφάσισαν να παρατείνουν την κατ’ εξαίρεση χορήγηση της Ασφαλιστικής Ικανότητας στις κατηγορίες εκείνες που έχουν αντικειμενική δυσκολία να ανταποκριθούν.
      5. Τι είναι η ασφαλιστική ικανότητα;
      Η ασφαλιστική ικανότητα στην ουσία παρέχει στους άμεσα και τους έμμεσα ασφαλισμένους (μέλη οικογένειας), πέραν της δωρεάν πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία που δίνει ο ΑΜΚΑ, επιπλέον πρόσβαση με δαπάνη του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές δομές υγείας, κάλυψη παροχών υγειονομικής περίθαλψης σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ, όπως ενδεικτικά, ιδιωτική συνταγογράφηση για ιατρικές ή άλλες θεραπευτικές πράξεις, διαγνωστικές εξετάσεις, νοσήλια, φάρμακα κ.λπ.
      6. Τι ισχύει από την 1η Μαρτίου
      Με τη λήξη της κατ’ εξαίρεση χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας, θα εφαρμόζεται ο γενικός κανόνας, δηλαδή: - για τους μισθωτούς: απαιτείται η πραγματοποίηση τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο έτος, - για τους μη μισθωτούς: απαιτείται η συμπλήρωση 2 τουλάχιστον μηνών ασφάλισης κατά το προηγούμενο έτος, η καταβολή των απαιτητών εισφορών μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους και, αν υπάρχει οφειλή, πρέπει να έχει ρυθμιστεί και να τηρείται η ρύθμιση.
      7. Τι πρέπει να κάνουν για να μην χάσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα όσοι έλαβαν κατ’ εξαίρεση παράταση μέχρι και 29.02.24;
      Οι οφειλέτες θα πρέπει να διευθετήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους προς τον ΕΦΚΑ, όσον αφορά τις εισφορές για το 2023, είτε αποπληρώνοντας το σύνολό τους, είτε ρυθμίζοντάς τις οφειλές σε έως 24 δόσεις. Εφόσον κάποιος εξοφλήσει πλήρως το ποσό που οφείλει θα πάρει ετήσια ασφαλιστική ικανότητα, ενώ εάν το ρυθμίσει θα πάρει μηνιαία. Τονίζεται για μια ακόμη φορά ότι όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας.
      8. Τι ισχύει για τους εργαζομένους των οποίων οι εργοδότες δεν έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές;
      Για όσους εργαζομένους έχει υποβληθεί ΑΠΔ για τον απαιτούμενο χρόνο των 50 ημερών, η ασφαλιστική τους ικανότητα ανανεώνεται αυτόματα ανεξαρτήτως του αν ο εργοδότης έχει καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές. Σε περίπτωση μη υποβολής ΑΠΔ τότε ο εργαζόμενος μπορεί να υποβάλλει καταγγελία στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του ΕΦΚΑ προκειμένου να προσμετρηθεί ο χρόνος ασφάλισης.
      9. Πληρώ τις προϋποθέσεις για Ασφαλιστική Ικανότητα αλλά αυτό δεν φαίνεται στον ΕΦΚΑ. Τι πρέπει να κάνω;
      Τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΕΦΚΑ ενημερώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και οι πολίτες μπορούν να επιβεβαιώσουν αν έχουν Ασφαλιστική Ικανότητα μέσω της πλατφόρμας https://apps.eefka.gov.gr/eAccess/login.xhtml. Ωστόσο εάν εξακολουθεί το σύστημα να μην εμφανίζει ότι έχουν Ασφαλιστική Ικανότητα, παρ’ ότι πληρούν τις προϋποθέσεις, θα πρέπει να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στο email: [email protected]. Βέβαια ο πιο εύκολος και άμεσος τρόπος είναι η επίσκεψη στα κατά τόπος Διευθύνσεις ΕΦΚΑ. Η εξυπηρέτηση των πολιτών για τη χορήγηση Ασφαλιστικής Ικανότητας σε αυτή την περίπτωση γίνεται χωρίς ραντεβού. Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από όλες τις Τοπικές Διευθύνσεις, ανεξάρτητα από το πού ανήκουν, για την ενημέρωση των στοιχείων τους στο Μητρώο.
      10. Τι πρόβλεψη υπάρχει για τα παιδιά και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;
      Από τον Ιούλιο του 2022, η συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων γίνεται από όλους τους πιστοποιημένους στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) ιατρούς, δηλαδή και ιδιώτες, για τις πιο κάτω κατηγορίες ανασφάλιστων πολιτών: α. ανήλικοι έως 18 ετών. β. ασθενείς με νοητική ή ψυχική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη με ψυχωσικά συμπτώματα, εγκεφαλική παράλυση ή βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από ΚΕΠΑ 80% και άνω, για οποιαδήποτε πάθηση. γ. ασθενείς με παθήσεις, τα φάρμακα των οποίων χορηγούνται με μηδενική συμμετοχή του ασφαλισμένου καθώς και οι ανασφάλιστοι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS) Επιπλέον, για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες προβλέπεται η συνταγογράφηση όλων ανεξαιρέτως των εμβολίων.
      Δείτε το Δελτίο Τύπου εδώ: https://www.efka.gov.gr/sites/default/files/2024-02/erotiseis (1).pdf
       
    7. Εργασιακά

      Engineer

      Ηλεκτρονικά θα πραγματοποιείται πλέον και η χορήγηση αντιγράφων στοιχείων οικοδομικών αδειών,(π.χ. τοπογραφικά, διαγράμματα κάλυψης, κατόψεις, στατικά σχέδια κλπ), σε πολίτες, δημότες και επαγγελματίες από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Γλυφάδας.
      Το νέο σύστημα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας χορήγησης αντιγράφων στοιχείων οικοδομικών αδειών - http://www.glyfada.gr/oikodomikiadeia, όπως τονίζει ο Δήμος γλυφάδας, έχει σκοπό να συμβάλλει στη διευκόλυνση και στην επιτάχυνση της εξυπηρέτησης των πολιτών, μέσω της απλοποίησης της διαδικασίας έκδοσης αντιγράφων και της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας.
      Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα χορήγησης αντιγράφων στοιχείων οικοδομικών αδειών θα συμβάλλει και εκείνη – όπως και συνολικά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου – στη βελτίωση και στην επιτάχυνση της εξυπηρέτησης των πολιτών.
      Oι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση στην ηλεκτρονική πύλη του Δήμου Γλυφάδας (http://www.glyfada.gr - Υπηρεσίες - Ψηφιακά Πιστοποιητικά - Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για Δημότες - Αίτηση χορήγησης ακριβούς αντιγράφου οικοδομικής άδειας) άμεσα και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, θα παραλαμβάνουν στη  διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) που αναφέρουν στην αίτηση, τα αντίγραφα των στελεχών και των σχεδίων των οικοδομικών αδειών  που  έχουν αιτηθεί.
      Η αίτηση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον ενδιαφερόμενο και θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά από την Υπηρεσία, ενώ για την πιστοποίηση θα απαιτείται η είσοδος στο σύστημα με τους κωδικούς αυθεντικοποίησης χρήστη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (taxisnet).
    8. Εργασιακά

      Engineer

      Με το νόμο 5037/2023 «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας κα Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής επιστολής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των Οδηγιών ΕΕ/2018/2001 και 20019/944- Ειδικότερες διατάξεις για – ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος» (ΦΕΚ Α΄78/28-3-2023), διευρύνθηκε το αντικείμενο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της ανατέθηκε ο έλεγχος, η ρύθμιση και η εποπτεία θεμάτων σχετικών με την παροχή υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Συναφώς μετονομάστηκε σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.).
      Σε συνέχεια της εκδόσεως του νέου Οργανισμού της Αρχής με την υπ΄ αριθμ. 119/2023 απόφαση Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (ΦΕΚ Β’ 5408/11-9-23), της επικαιροποίησης του ψηφιακού της Οργανογράμματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 85/2022, και λαμβάνοντας υπόψη την ΚΥΑ έγκρισης κίνησης διαδικασιών για την σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου με είκοσι (20) άτομα ως Ειδικούς Επιστήμονες με αρ. πρωτ. Φ.ΕΓΚΡ/13/20241/20.2.2024, η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. προβαίνει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση έργου με μίσθωση σε είκοσι (20) Ιδιώτες Συνεργάτες προκειμένου η Αρχή να υποστηρίξει τη λειτουργία των νεοσύστατων Υπηρεσιών των θεματικών κλάδων Υδάτων και Αποβλήτων, μέχρις ότου καταστεί εφικτή η στελέχωση των νέων κλάδων με τακτικό προσωπικό κατόπιν έκδοσης προκηρύξεως και διεξαγωγής της διαδικασίας επιλογής Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 57 του ν. 5043/2023.
      Ειδικότερα, δώδεκα (12) εκ των ανωτέρω Ιδιωτών Συνεργατών αφορούν σε ειδικότητες Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού Θετικών Επιστημών (2 ΕΕΠ Πολιτικοί Μηχανικοί, 3 ΕΕΠ Χημικοί Μηχανικοί, 2 ΕΕΠ Μηχανολόγοι Μηχανικοί, 1 ΕΕΠ Χημικός, 4 ΕΕΠ Μηχανικοί Περιβαλλοντολόγοι, Γεωπόνοι) και οκτώ (8) εκ των ανωτέρω Συνεργατών αφορούν σε ειδικότητες Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού οικονομικών επιστημών.
      Το έργο που θα ανατεθεί στους ανωτέρω Ιδιώτες Συνεργάτες αφορά στην εκπόνηση μελετών για την υποστήριξη λειτουργίας των νεοσύστατων υπηρεσιών της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. στους κλάδους Υδάτων και Αποβλήτων, και ειδικότερα στην υποστήριξη της Αρχής στον έλεγχο, ρύθμιση και εποπτεία θεμάτων σχετικών με την παροχή υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα άρθρα 4 έως 16 του ν. 5037/2023.
      Το έργο των Ιδιωτών Συνεργατών εκτελείται στην έδρα της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. επί της οδού Πειραιώς 132, χωρίς συγκεκριμένο ωράριο εργασίας και θα έχει διάρκεια ενός έτους. Ο ακριβής χρόνος απασχόλησής τους θα καθορίζεται στις συμβάσεις ανάθεσης μίσθωσης έργου που θα υπογράψουν με την Ρ.Α.Α.Ε.Υ., τηρουμένου του άρθρου 6 του ν. 2527/1997.
      Η σχετική δαπάνη θα καλυφθεί από εγκεκριμένη πίστωση του προϋπολογισμού της Αρχής.
      Α. Περιγραφή Απαιτούμενων Προσόντων Ιδιωτών Συνεργατών
      Η παρούσα πρόσκληση απευθύνεται σε Ιδιώτες Συνεργάτες με εξειδίκευση στους τομείς των υδάτων και αποβλήτων.
      Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν αποδεδειγμένα:
      α) Πτυχίο ελληνικού Α.Ε.Ι. ή αναγνωρισμένο ισότιμο τίτλο της αλλοδαπής σε ειδικότητες Θετικών Επιστημών (Πολιτικοί Μηχανικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Χημικοί, Μηχανικοί Περιβαλλοντολόγοι, Γεωπόνοι) και Οικονομικών Επιστημών.
      Εάν ο τίτλος έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή απαιτείται πράξη αναγνώρισης από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) / πρώην ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α για την ισοτιμία τίτλου ή πιστοποιητικό αναγνώρισης περί ισοτιμίας.
      β) Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ή διδακτορικό δίπλωμα σε συναφές πεδίο με τα αντικείμενα αρμοδιοτήτων της Αρχής στους τομείς υδάτων και αποβλήτων. Για τους υποψηφίους των οποίων οι τίτλοι σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν χορηγηθεί από ίδρυμα του εξωτερικού, αυτοί θα πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικά αναγνώρισης και ισοτιμίας του ΔΟΑΤΑΠ/ πρώην ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α.
      γ) Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, όπου προβλέπεται.
      δ) Εργασιακή εμπειρία στους τομείς των υδάτων και αποβλήτων θα συνεκτιμάται.
      Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν επίσης άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας και πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Επίσης, να έχουν γνώση χρήσης Η/Υ στα αντικείμενα: (i) επεξεργασίας κειμένων, (ii) υπολογιστικών φύλλων και (iii) υπηρεσιών διαδικτύου.
      Τέλος, πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες ή Έλληνες κατά το γένος (ομογενείς) ή πολίτες άλλου κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι άρρενες υποψήφιοι πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν νόμιμα απαλλαγεί από αυτές.
      Β. Περιεχόμενα αίτησης
      Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν τα κάτωθι έγγραφα και στοιχεία:
      1. Βιογραφικό σημείωμα. Στο σώμα του βιογραφικού σημειώματος ή σε διακριτή συνοδευτική επιστολή θα πρέπει να περιλαμβάνεται δήλωση του υποψηφίου για την ακρίβεια των στοιχείων που παραθέτει και την εγκυρότητα των εγγράφων που συνυποβάλλει, υπογεγραμμένη από τον υποψήφιο και, με ποινή αποκλεισμού, θα πρέπει να έχει θεωρηθεί για το γνήσιο της υπογραφής του, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (με τη χρήση της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής «Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου», που είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr), από ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα).
      2. Φωτοτυπία Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου.
      3. Ευκρινή αντίγραφα των πτυχίων και εγγράφων που αποδεικνύουν τα προσόντα του υποψηφίου.
      Τα ανωτέρω στοιχεία υποβάλλονται ιδιοχείρως ή με συστημένη επιστολή (το εμπρόθεσμο της ταχυδρομικής αποστολής κρίνεται με βάση την ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης) στη διεύθυνση Πειραιώς 132, Αθήνα, Τ.Κ.: 118 54 και ειδικότερα στο Τμήμα Γενικού Πρωτοκόλλου και Αρχείου της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected], από τις 28/02/2024 έως και τις 18/03/2024.
      Γ. Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνει με κριτήριο την εξειδίκευση στα συγκεκριμένα αντικείμενα αρμοδιοτήτων των κλάδων Υδάτων και Αποβλήτων της Αρχής, τις γνώσεις, την εργασιακή εμπειρία και την εν γένει προσωπικότητα των υποψηφίων και την ετοιμότητά τους προς υποστήριξη του έργου της Αρχής με συνεργατικότητα και αποτελεσματικότητα.
      Προς τούτο, η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. θα συλλέξει και θα επεξεργαστεί τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν στους Υποψηφίους και περιλαμβάνονται στις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά που οι ίδιοι θα καταθέσουν, ή/και που προκύπτουν από αυτά, αποκλειστικά για τον σκοπό της επιλογής του Υποψηφίου / των Υποψηφίων για την πρόσληψή του/τους στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. . Η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (2016/679/ΕΕ) και την ισχύουσα εθνική νομοθεσία. Τα ως άνω δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα δεν
      διαβιβάζονται, κοινοποιούνται, ανακοινώνονται σε τρίτους και δεν καθίστανται προσβάσιμα σε τρίτους, εκτός εάν τούτο επιβάλλεται από νόμο ή είναι απαραίτητο για την εκπλήρωση δημοσίου συμφέροντος ή για την ικανοποίηση υπέρτερου εννόμου συμφέροντος του τρίτου προσώπου. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν στους Υποψηφίους και θα συλλεχθούν στο πλαίσιο της Παρούσας, θα διατηρούνται για ένα έτος μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οπότε και θα διαγράφονται.
      Δ. Όλες οι αιτήσεις επέχουν θέση υπεύθυνης δήλωσης ως προς την ακρίβεια των αναφερομένων σε αυτές και των δηλούμενων στοιχείων και θα θεωρηθούν εμπιστευτικές.
      Η Αρχή διατηρεί το δικαίωμα να ζητά από άλλες Υπηρεσίες του Δημοσίου, του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και από ΝΠΔΔ την επαλήθευση της γνησιότητας των στοιχείων που υποβάλλονται. Ως αίτηση θεωρείται το συνοδευτικό κείμενο του βιογραφικού σημειώματος ή και το ίδιο το βιογραφικό σημείωμα που υποβάλλεται και πρέπει να φέρει σήμανση για το γνήσιο της υπογραφής.
      Ε. Η παρούσα προκήρυξη θα αναρτηθεί στον ιστότοπο της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (www.raaey.gr).
    9. Εργασιακά

      GTnews

      Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες κτιρίων άλλων χρήσεων πλην κατοικίας δεν γνωρίζουν πως πρέπει μέχρι 31.1.2026 να εκδώσουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα για τα κτίριά τους, αλλιώς κινδυνεύουν με πρόστιμο έως και το 10% της αντικειμενικής αξίας τους! Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλα τα κάθε είδους κτίρια συνάθροισης κοινού, όπως θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες συγκέντρωσης για κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, συνεδριακά κέντρα και κτίρια εκθέσεων.
      Επιπλέον, κτίρια πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως βιβλιοθήκες, μουσεία, αίθουσες εκθέσεων, αθλητικές εγκαταστάσεις, κλειστά γυμναστήρια, γήπεδα με κερκίδες και κλειστούς βοηθητικούς χώρους.
      Επαγγελματικά κτίρια όπως πρατήρια υγρών καυσίμων και συνεργεία αυτοκινήτων. Ακόμη τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ., κτίρια προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές, αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία, κέντρα ψυχικής υγείας, κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί, οικοτροφεία, οίκοι ευγηρίας κ.λπ. «Ενώ για τις κατοικίες και όλα τα υπόλοιπα κτίρια η Ταυτότητα Κτιρίου μπορεί να εκδοθεί οποτεδήποτε, ως προαπαιτούμενο της μεταβίβασής τους, ωστόσο, για όλα τα ιδιωτικά κτίρια δημοσίου ενδιαφέροντος υπάρχει υποχρέωση έκδοσής της μέχρι τον Ιανουάριο του 2026, με την απειλή επιβολής προστίμου σε βάρος των ιδιοκτητών τους» προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.
      «ΤΑ ΝΕΑ» με τη βοήθεια του πολιτικού μηχανικού και τεχνικού συμβούλου του Γραφείου Ενημέρωσης Μελών της ΠΟΜΙΔΑ Κώστα Καράμπαμπα παρουσιάζουν τις επτά κατηγορίες ακινήτων που είναι υποχρεωτική η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, χωρίς να συντρέχει, όπως προαναφέρθηκε, λόγος μεταβίβασής τους.
      Σύμφωνα με τον Κώστα Καράμπαμπα, επειδή η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι μια διαδικασία που απαιτεί τη συλλογή πολλών δικαιολογητικών από διαφορετικούς φορείς (πίνακας χιλιοστών της σύστασης οριζοντίου/καθέτου ιδιοκτησίας, σχέδια που έχουν προσαρτηθεί στην οικοδομική άδεια από τις Πολεοδομίες, κτηματολογικά έγγραφα για τον ΚΑΕΚ κ.λπ.) αλλά και επειδή επιβάλλεται να διενεργηθεί αυτοψία από τον μηχανικό για έλεγχο της ιδιοκτησίας για τυχόν αυθαιρεσίες (και τακτοποίησή τους), όπως και για την έκδοση του Ενεργειακού Πιστοποιητικού, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ξεκινήσουν εγκαίρως τη διαδικασία συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών για να είναι εμπρόθεσμοι.
      Πού είναι απαραίτητη
      Η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου είναι σύμφωνα με τον νόμο (σ.σ.: ν.4495/2017) απαραίτητη:
      1 Για τα κτίρια ή τμήματα κτιρίων που χρησιμοποιούνται για πρατήρια υγρών καυσίμων ή για πλυντήρια αυτοκινήτων καθώς και για κάθε είδους συνεργεία (σ.σ.: αυτοκινήτων).
      2 Για τα τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων.
      3 Για τα ιδιωτικά και δημόσια κτίρια προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
      4 Για τα κτίρια περίθαλψης (νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές, αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία, κέντρα ψυχικής υγείας, κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας). Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται ακόμη βρεφοκομεία, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί, οικοτροφεία, οίκοι ευγηρίας, ιδρύματα χρονίων πασχόντων και ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες.
      5 Για τα κτίρια συνάθροισης κοινού: θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες συγκέντρωσης για κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, συνεδριακά κέντρα και κτίρια εκθέσεων. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης: πολιτιστικές εγκαταστάσεις (βιβλιοθήκες, μουσεία, αίθουσες εκθέσεων), αθλητικές εγκαταστάσεις (κλειστά γυμναστήρια, γήπεδα με κερκίδες και κλειστούς βοηθητικούς χώρους, γήπεδα ΠΑΕ, ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις).
      6 Για τα κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, καθώς και για αυτά που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου, των ΟΤΑ κ.ά.
      7 Για τα καταστήματα κράτησης και τα ειδικά καταστήματα κράτησης νέων.
      Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά
      Επί της ουσίας, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτίρίου είναι μια ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων, στην οποία ενσωματώνονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στοιχεία και σχέδια για κάθε ακίνητο.
      Για την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου/αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα είναι:
      1. Το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου εντός του οποίου βρίσκεται η διηρημένη ιδιοκτησία με τις αναθεωρήσεις της.
      2. Τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια, καθώς και η μελέτη προσβασιμότητας ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, εφόσον απαιτείται.
      3. Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης της διηρημένης ιδιοκτησίας.
      4. Το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί.
      5. Οι δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων.
      6. Τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν τη διηρημένη ιδιοκτησία στην πραγματική της κατάσταση.
      7. Το δελτίο δομικής τρωτότητας ή την τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου, που συνοδεύει αίτηση υπαγωγής στον σχετικό νόμο ή τη μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται.
      8. Ο πίνακας χιλιοστών και η μελέτη κατανομής δαπανών, εφόσον υπάρχουν.
      Αν η οικοδομική άδεια και τα στοιχεία που τη συνοδεύουν δεν ανευρίσκονται στα αρχεία της Πολεοδομίας, αντί για αυτά υποβάλλεται βεβαίωση απώλειας από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης.
      Το πρόστιμο
      Σε ό,τι αφορά το πρόστιμο: αν από τους ελέγχους προκύψει ότι δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις και οι προθεσμίες συμπλήρωσης της ταυτότητας του κτιρίου, προβλέπεται η επιβολή προστίμου στον ιδιοκτήτη του ακινήτου από τον Ειδικό Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το πρόστιμο μπορεί να ανέρχεται από 200 ευρώ μέχρι και το 10% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και το ύψος και η ειδική διαδικασία επιβολής είσπραξής του καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
    10. Εργασιακά

      GTnews

      Στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ διενεργήθηκε το Σεμινάριο για την Σύνταξη Τευχών Δημοπράτησης Έργων. Εισηγήσεις έγιναν από:
      την Πρόεδρο του Συλλόγου Μελετητών Δημοσίων Έργων Κεντρικής Μακεδονίας Διπλ. Πολ. Μηχ. Κ. Μαρία Γρηγοριάδου: “Εισαγωγή – Σύνταξη Φακέλου Δημόσιας Σύμβασης Έργου” και “Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων και Διακήρυξη” την Διπλ. Πολ. Μηχ. Κ. Χρυσάνθη Χαραλαμπίδου της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Θέρμης: “Τεύχη Δημοπράτησης: Γενικά Στοιχεία” και “Τεύχη Δημοπράτησης: Τιμολόγιο – Ανάλυση Τιμών – Προϋπολογισμός” και την Διπλ. Πολ. Μηχ. της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Θέρμης κ. Ιωάννα  Γαλαζούλα: “Τεχνικές Προδιαγραφές και Τεχνική Συγγραφή Υποχρεώσεων”. Όλες οι εισηγήσεις θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ.
      Τον συντονισμό της Ημερίδας είχε ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Μιχάλης Παπαστεργίου, Διπλ. Πολιτικός Μηχ.
      Μπορείτε να δείτε το video του σεμιναρίου και τα αρχεία των εισηγήσεων σε pdf, ΕΔΩ.
    11. Εργασιακά

      GTnews

      Επικαιροποιείται το σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για τις Δημόσιες Συμβάσεις 2021-2025 στο πλαίσιο της διαρκούς παρακολούθησης και απλοποίησης του θεσμικού πλαισίου με την ενσωμάτωση νέων τεχνικών εργαλείων και υπηρεσιών, με διαλειτουργικότητα υπηρεσιών και με σκοπό την επίτευξη οικονομιών κλίμακος, την αποδοτική χρήση πόρων και την μείωση του δημοσιονομικού κόστους.
      Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, με βάση τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί για τη διετία, ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για νέες απλοποιήσεις και βελτιώσεις, προβλέπεται η λειτουργία πληροφοριακού συστήματος για τη συστηματοποίηση των διαδικασιών προετοιμασίας και ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων για την κάλυψη των αναγκών της γενικής διεύθυνσης δημοσίων συμβάσεων και επικαιροποιείται και ο κανονισμός διενέργειας ελέγχων.
      Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και τις νέες που εντάχθηκαν, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει αναλάβει ως επισπεύδων ή συντονιστής, τη συγκρότηση και τη λειτουργία ομάδας εργασίας για την αποτίμηση του ρυθμιστικού πλαισίου, τη σύνταξη έκθεσης αποτίμησης και διατύπωσης προτάσεων αναθεώρησης, την έκδοση εγκυκλίων που αφορούν σε διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων, στα πρότυπα έγγραφα που πρέπει να τηρούνται και στις προτάσεις εφαρμογής, ενώ θα γίνει και μία μελέτη μέτρησης του διοικητικού βάρους των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων με σκοπό την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου. Επιπλέον, έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για την εφαρμογή του κανονισμού eForms (για συμβάσεις άνω και κάτω των Ορίων), διερευνά την ετοιμότητα του τραπεζικού συστήματος για την ηλεκτρονική έκδοση εγγυήσεων ενώ έχει αναλάβει και την υλοποίηση (επικαιροποίηση - αναθεώρηση) του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις. Τελικά, ως νέο μέτρο προβλέπεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα καταθέσει πρόταση για ψήφιση νομοσχεδίου με τις αναγκαίες νέες απλοποιήσεις και βελτιώσεις του ρυθμιστικού πλαισίου και θα εκπονήσει Εθνικό Σχέδιο Δράσης του Κέντρου Αριστείας για τις Δημόσιες Συμβάσεις Καινοτομίας.
      Σημειώνεται πως για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις δημόσιες συμβάσεις, μέσω προκαταρκτικών διαβουλεύσεων και έρευνα αγοράς σε κεντρικούς διαγωνισμούς, το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τα επιμελητήρια προχωρούν σε επιμορφωτικά σεμινάρια. Ως νέα δράση στο υπουργείο Ανάπτυξης ορίζεται ότι θα λειτουργεί πληροφοριακό σύστημα για την συστηματοποίηση των διαδικασιών προετοιμασίας και ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων για τις ανάγκες της γενικής διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων ως Εθνική Κεντρική Αρχή Αγορών (ΕΚΑΑ) για δημόσιες συμβάσεις προμήθειας αγαθών και γενικών υπηρεσιών, εξαιρουμένων των δημοσίων συμβάσεων προμήθειας ιατροτεχνολογικών, υγειονομικών, φαρμακευτικών αγαθών και συναφών υπηρεσιών.
      Η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων αυξάνει τη στρατηγική της συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε θέματα εποπτείας του συστήματος και ενίσχυσης της διαφάνειας μέσω ελεγκτικών μηχανισμών.
      Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προχωράει στο μηχανισμό στήριξης δημοσίων συμβάσεων κοινωνικής αναφοράς με βάση το ολοκληρωμένο σχέδιο ενσωμάτωσης (δημιουργία συμβουλευτικής δομής Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων - ΚΟΙΝΣΕΠ για την συμμετοχή τους στο πλαίσιο Διεθνών Συμβάσεων Κοινωνικής Ασφάλισης με αρμοδιότητα, μεταξύ άλλων, την εξειδίκευση των κριτηρίων ανάθεσης που εμπεριέχουν κοινωνικά χαρακτηριστικά). Επιπλέον ασχολείται με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενσωμάτωσης πολιτικών δημοσίων συμβάσεων κοινωνικής αναφοράς ενώ ασχολείται και με την υποστήριξη συμβάσεων που ανατίθενται κατ ´ αποκλειστικότητα σε προστατευόμενα παραγωγικά εργαστήρια / κοινωνικούς συνεταιρισμούς περιορισμένης ευθύνης /κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις ένταξης και κάνει και αποτίμηση της εφαρμογής της υποχρέωσης πρόβλεψης προσβασιμότητας σε ΑμΕΑ.
      Στο υπουργείο Υγείας προβλέπονται νέες δράσεις που αφορούν στην δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου προμηθειών υγείας και στην αποτύπωση ενιαίας κωδικοποίησης ιατροτεχνολογικού υλικού στις μονάδες υγείας.
      Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει αναλάβει το έργο της ενιαίας ψηφιακής πύλης (SDGR) και τη διαλειτουργικότητας της με βάσεις δεδομένων αποδεικτικών στοιχείων (evidences databases, π.χ. TaxisNet, ΕΦΚΑ, ΓΕΜΗ, Μητρώα ΟΦ, κ.α.), την υλοποίηση του εικονικού φακέλου επιχείρησης, του αυτοτελούς και διαλειτουργικού Ευρωπαϊκού Ενιαίου Έγγραφου Σύμβασης (eΕΕΕΣ), την καταγραφή των προβλημάτων διαλειτουργικότητας και τη διαμόρφωση προτάσεων με στόχο την εφαρμογή της αρχή «μόνο άπαξ» καθώς και τις διαδικασίες για την πιστοποίηση ιδιωτικών συστημάτων υποβολής προσφορών και όλες οι δράσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
      Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα δημιουργήσει ψηφιακό παρατηρητήριο τιμών και έχει αναλάβει τα υποδείγματα τευχών τεχνικού περιεχομένου. Επιπλέον για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών σε εξέλιξη βρίσκονται δράσεις που αφορούν στην βελτίωση της κοστολόγησης δημοσίων έργων και εργαλείων, στην προώθηση έργων υποδομής για την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων με έμφαση στην προσβασιμότητα των ΑμΕΑ και στην αντικατάσταση του στόλου αστικών των λεωφορείων με λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και στην συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την παραγωγή έργων και μελετών / Μητρώο ελεγκτών μηχανικών/Μητρώο Συντελεστών Παραγωγής Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων, Μελετών, Τεχνικών και λοιπών συναφών Επιστημονικών Υπηρεσιών (ΜΗΤΕ).
    12. Εργασιακά

      Engineer

      Επιστρέφει το ενδιαφέρον για τα λεγόμενα παραδοσιακά επαγγέλματα σύμφωνα με στοιχεία και μελέτες του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου.  Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια είναι πιθανόν να δημιουργηθούν μέχρι και 100.000 νέες θέσεις εργασίας τεχνικού αντικειμένου με βάση τη δυναμική που παρατηρείται στην έναρξη νέων επιχειρήσεων και την επέκταση υφιστάμενων.
      Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΒΕΑ, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τεχνικά επαγγέλματα και ειδίκευση σε ηλεκτρολόγους μηχανικούς για ψηφιακές υπηρεσίες αλλά και για χειρωνακτικές εργασίες στην οικοδομή στη βιοτεχνία στην ενέργεια.
      Στο μεταξύ, καταγράφεται σοβαρή έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού (επισκευή, παραμετροποίηση, συντήρηση των μηχανών κ.ά.), καθώς παρατηρείται πολύ μεγάλος κίνδυνος να χαθεί η συσσωρευμένη τεχνική γνώση και εμπειρία.
      Επανέρχονται δυναμικά επαγγέλματα όπως η κλωστοϋφαντουργία
      Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο ετήσιο γεύμα του ΒΕΑ, απαιτείται:
      Υποστήριξη και επέκταση της τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης μέσω της ενίσχυσης του κύρους και της ελκυστικότητας των τεχνικών επαγγελμάτων. Δράσεις προβολής και ευαισθητοποίησης με στόχο η διαδρομή της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης να γίνει μια σημαντική επιλογή στο πλαίσιο του σχολικού και του επαγγελματικού προσανατολισμού των νέων, Ανάπτυξη κινήτρων – θετικές διακρίσεις για την προσέλκυση ατόμων με χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα, ώστε να περιοριστεί η μονοπώληση από όσους έχουν υψηλά προσόντα. Στο τέλος του 2023 το Βιοτεχνικό επιμελητήριο Αθηνών είχε 34.659 μέλη ενώ μέσα στην περασμένη χρονιά κατέγραψε 1222 νέες ενάρξεις. Την ίδια χρονιά έκλεισαν 526 κυρίως λόγω συνταξιοδότησης.
      Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι η ποιοτική ανάλυση καθώς φαίνεται πως επανέρχονται δυναμικά επαγγέλματα όπως η κλωστοϋφαντουργία, ή στην οικοδομή σε συνέργεια και γενικά δραστηριότητες που τα προηγούμενα χρόνια δεν βρίσκονταν στην αιχμή του ενδιαφέροντος για επαγγελματίες επενδυτές και εργαζόμενους.
      Σύμφωνα με το Βιοτεχνικό επιμελητήριο στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων οι ατομικές επιχειρήσεις έχουν την πρώτη θέση ενώ δεύτερες έρχονται οι προσωπικές μορφές και ακολουθούν είχε και μετά η ΕΠΕ και οι  Α.Ε..
      Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει στην ένδυση, στα ξυλουργικά, στα μέταλλα, στα τρόφιμα – ποτά, στο κόσμημα, στο αυτοκίνητο στην οικοδομή ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ηλεκτρολόγους, μηχανογράφηση και γραφικές τέχνες.
      Νέες εγγραφές καταγράφονται επίσης σε κομμωτήρια στεγνοκαθαριστήρια και ταπητοκαθαριστήρια.
      Χρειάζεται παρέμβαση από την πολιτεία
      Σύμφωνα όμως με το Βιοτεχνικό επιμελητήριο Αθηνών για να στηριχθεί η επαναφορά της παραδοσιακής επιχειρηματικότητας (και όχι μόνο) χρειάζεται παρέμβαση από την πολιτεία.
      Συγκεκριμένα το ΒΕΑ ζητά από την κυβέρνηση:
      • Ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, κίνητρα και παρεμβάσεις που ευνοούν την εξωστρέφεια, την πρόσβαση στην καινοτομία, την καλλιέργεια δεξιοτήτων,
      • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,
      • Εξορθολογισμός- μείωση των συντελεστών ΦΠΑ,
      • Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20%,
      • Περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους και συγκεκριμένα των ασφαλιστικών εισφορών,
      • Θέσπιση αφορολόγητου στα πρώτα 10.000€ και μετά, 20% επί των καθαρών κερδών. Για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, ό,τι ποσό επενδύεται αποδεδειγμένα σε παραγωγική/ μεταποιητική δραστηριότητα και αύξηση θέσεων εργασίας, πρέπει να είναι αφορολόγητο και επιδοτούμενο από το κράτος με ποσοστό 3-5% επί της επένδυσης. Οι επενδυτικές δαπάνες πρέπει να είναι αφορολόγητες, με δυνατότητα χρηματοδότησής τους κατά 50% με επιτόκιο 3,5% για τις μεταποιητικές / παραγωγικές δραστηριότητες και 6% για τις αμιγώς εμπορικές δραστηριότητες.
      • Θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού: θέσπιση ενός ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, που θα εξυπηρετεί όλες τις οικονομικές λειτουργίες μιας επιχείρησης, με τεχνικές παραμετροποιήσεις που να υπόκεινται σε κάποια κριτήρια, όπως ο κύκλος εργασιών, το ύψος οφειλών κ.ά.
      • Με την ενεργοποίηση των δεσμευμένων διαθεσίμων, θα δημιουργηθούν πνεύμονες στην οικονομία, εφόσον όλες οι συναλλαγές θα γίνονται μέσα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
      • Διαχωρισμός Α.Φ.Μ: διαχωρισμός του Α.Φ.Μ της επιχειρηματικής οντότητας, από εκείνον του φυσικού προσώπου. Για τον απεγκλωβισμό του νοικοκυριού και την αποφυγή της πτώχευσης.
    13. Εργασιακά

      GTnews

      Η «βροχή» παραπόνων από τους καταναλωτές για τους παρόχους ενέργειας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της κορύφωσης της ενεργειακής κρίσης το 2022, φέρνει τον Ενεργειακό Διαμεσολαβητή που ενεργοποιείται από την 1η Φεβρουαρίου.
      Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η νέα πλατφόρμα διαχείρισης καταγγελιών των καταναλωτών που δημιούργησε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων για θέματα λογαριασμών, συνδέσεων, εξυπηρέτησης, δυσχερειών στην αλλαγή προμηθευτή κ.α.
      Σύμφωνα με δημοσίευμα στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής αποτελεί τη συνέχεια του εργαλείου «myΡΑΕ» για την υποβολή καταγγελιών και παραπόνων τα οποία μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας διοχετεύονται στον προμηθευτή ή τον διαχειριστή τον οποίο αφορούν.
      Υπό αυτό το πρίσμα, η εφαρμογή ENOMOS στοχεύει στη διαμεσολάβηση μεταξύ Καταναλωτών και Προμηθευτών/Διαχειριστών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, από τη στιγμή που δεν θα έχει επιλυθεί παράπονο/αναφορά του Καταναλωτή που έχει υποβληθεί στην ειδική πλατφόρμα της ΡΑΑΕΥ (myrae.gr).
      Τρεις απορρίψεις
      Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΡΑΑΕΥ κ. Αθανάσιο Δραγούμα, για κάθε αίτημα παρέχεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να απορρίψουν έως και τρεις φορές την απάντηση που λαμβάνουν από την εταιρία ως ανεπαρκή. Μετά την τρίτη απόρριψη από τον καταναλωτή, το αίτημα καταχωρείται οριστικά ως απορριφθέν. Στο εξής, από το σημείο της απόρριψης θα ξεκινά η δυνατότητα της ενεργειακής διαμεσολάβησης η οποία θα παρέχεται δωρεάν στους καταναλωτές.
      Υπενθυμίζεται πως ο καταναλωτής υποβάλλει αρχικά το αίτημά του στην πλατφόρμα myRae και ο πάροχος υποχρεώνεται εντός 10 ημερών να απαντήσει. Στην συνέχεια ο καταναλωτής έχει την ευχέρεια να ανταποκριθεί, θετικά ή αρνητικά, εντός 30 ημερών στην απάντηση του παρόχου. Εφόσον ο καταναλωτής δεν μείνει ικανοποιημένος και μετά την τρίτη απόπειρα θα μπορεί να καταφύγει στον Διαμεσολαβητή (μετά από τουλάχιστον 30 ημέρες), εφόσον δεν έχει ακολουθήσει την δικαστική οδό.
      «Η διαμεσολάβηση βοηθάει στην ταχύτερη επίλυση των διαφορών μεταξύ των μερών με στόχο την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτών λύσεων, δεν είμαστε δικαστές, δεν λαμβάνουμε αποφάσεις, προσπαθούμε να διευθετούμε διαφορές», επεσήμανε ο κ. Δημήτρης Φούρλαρης, Αντιπρόεδρος του Κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ.
      Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής, περίπου το 15% των παραπόνων των καταναλωτών φθάνει στο στάδιο  των τριών απορρίψεων και θα μπορούν στο εξής να οδηγούνται στη διαμεσολάβηση η οποία αποτελεί ουσιαστικά μια πρόσθετη επιλογή για τον καταναλωτή στην περίπτωση που η διαβίβαση του παραπόνου στον προμηθευτή του δεν οδήγησε σε ικανοποίησή του. Ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής με συναινετικό πνεύμα  θα προτείνει λύση την οποία ο καταναλωτής και ο προμηθευτής/διαχειριστής θα έχουν την ευχέρεια να αποδεχθούν ή να απορρίψουν. Η λύση μπορεί να περιλαμβάνει π.χ διόρθωση της χρέωσης αν υπάρχει λάθος στο λογαριασμό, καταβολή αποζημίωσης, συστάσεις να μην επαναληφθεί η όποια παραβατική συμπεριφορά κ.α. Εφόσον τα δύο μέρη αποδεχθούν την λύση που προτείνει ο Διαμεσολαβητής, τότε έχουν υποχρέωση να την εφαρμόσουν.
      Οι διαφορές που καλύπτει
      Οι καταγγελίες για προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που μπορούν να παραπεμφθούν στη διαμεσολάβηση έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων: καθυστέρηση της προσφορά προμήθειας, καταχρηστικοί – παραπλανητικοί όροι, προβληματική ενημέρωση για το κόστος και τους όρους παροχής της υπηρεσίας, τροποποίηση των όρων της σύμβασης, προσκόμματα κατά την υπαναχώρηση, προβληματικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα, προωθητικές πρακτικές, καθυστέρηση της τελικής εκκαθάρισης, καθυστέρηση απάντησης σε αιτήματα, ανεπάρκεια απαντήσεις, συμπεριφορά του προσωπικού, ασάφεια του λογαριασμού, αμφισβήτηση χρεώσεων και ρητρών, θέματα πληρωμών και διακανονισμών. Για τους διαχειριστές υπάρχουν ζητήματα σχετικά με αμφισβήτηση του ύψους της καταναλωσης, καθυστέρησης της σύνδεσης, των νέων παροχών και της αλλαγής προμηθευτή, ρευματοκλοπών, βλαβών στο δίκτυο και αυξομείωσης της τάσης, κ.α.
      Δείτε περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
    14. Εργασιακά

      GTnews

      Ενόψει της έναρξης υποβολής αιτήσεων στον Β’ κύκλο του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2023», παρέχονται οι παρακάτω διευκρινίσεις:
       Α. Πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση (Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης - Π.Ε.Α.)
         1.  Έκδοση νέου Α’ Π.Ε.Α.
      Ο Ενεργειακός Επιθεωρητής διενεργεί την επιθεώρηση και εκδίδει Α’ Π.Ε.Α., με λόγο έκδοσης «Εξοικονομώ 2023 Β’ κύκλος – πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση».
      Η πρόταση βελτίωσης με τον προτεινόμενο προς υλοποίηση συνδυασμό παρεμβάσεων που θα υποβληθεί με την αίτηση,  πρέπει να καταχωρισθεί ως 1η (πρώτο σενάριο) από τις προτάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (συστάσεις βελτίωσης) που καταγράφονται στο Α’ Π.Ε.Α.
        2.  Τροποποίηση προτάσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε εν ισχύ Α’ Π.Ε.Α.
      Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί παλαιότερο εν ισχύ Π.Ε.Α., ανεξαρτήτως του λόγου για τον οποίο εκδόθηκε. Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον  είναι αναγκαίο να γίνει τροποποίηση των προτάσεων εξοικονόμησης ενέργειας , δίνεται η δυνατότητα τροποποίησης αυτών μέσω της δημιουργίας ηλεκτρονικού προσαρτήματος στο πληροφοριακό σύστημα buildingcert.gr, χωρίς να απαιτείται ανάκληση του Π.Ε.Α. Και σε αυτή την περίπτωση ο προτεινόμενος προς υλοποίηση συνδυασμός παρεμβάσεων που θα υποβληθεί με την αίτηση,  πρέπει να καταχωρισθεί ως 1η (πρώτο σενάριο) από τις προτάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (συστάσεις βελτίωσης) που καταγράφονται στο προσάρτημα.
      Σημειώνεται ότι το προσάρτημα μπορεί να δημιουργηθεί μόνον από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή που εξέδωσε το αρχικό Π.Ε.Α. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε θα πρέπει να ανακληθεί το αρχικό Π.Ε.Α. και να εκδοθεί νέο Π.Ε.Α. από άλλον Ενεργειακό Επιθεωρητή.
      Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα αντιγραφής τυχόν υπάρχοντος προσαρτήματος από το πρόγραμμα  «Εξοικονομώ - Αυτονομώ 2020», «Εξοικονομώ 2021» και «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» στο «Εξοικονομώ 2023».
      Η λειτουργία δημιουργίας προσαρτημάτων θα ενεργοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου 2024.
      Οδηγίες για τη διαδικασία δημιουργίας προσαρτημάτων, είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση https://www.buildingcert.gr/files/appendix_instructions.pdf. Η προαναφερθείσα διαδικασία μπορεί να ακολουθηθεί και σε οποιοδήποτε εν ισχύ Π.Ε.Α. κατοικιών ανεξαρτήτου λόγου έκδοσης που έχει εκδοθεί με το λογισμικό ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ 1.31.
      Β. Ασυμβίβαστα Ενεργειακών Επιθεωρητών
      Η επιλογή Ενεργειακού Επιθεωρητή πρέπει να γίνεται συνυπολογίζοντας τους περιορισμούς της παραγράφου 1 και 2 του άρθρου 53 του Ν.4409/2016 (ΦΕΚ 136/Α’/28.07.2016), όπως ισχύει, όπου ορίζονται οι περιπτώσεις στις οποίες ο Ενεργειακός  Επιθεωρητής δεν δικαιούται να διενεργήσει επιθεώρηση σε κάποιο ακίνητο (ασυμβίβαστο).
      Επισημαίνεται ότι δεν εμπίπτει στο ασυμβίβαστο ο ταυτόχρονος ρόλος Τεχνικού Συμβούλου αίτησης στο Πρόγραμμα.
      Τέλος, σημειώνεται ότι ο Β’ Ενεργειακός Επιθεωρητής είναι υποχρεωτικά διαφορετικός από τον Α’ Ενεργειακό Επιθεωρητή.
      Τα αρχεία του προγράμματος «Εξοικονομώ 2023»
      Οδηγός Προγράμματος
      Οδηγός Προγράμματος Εξοικονομώ 2023
      Παραρτήματα Οδηγού
      1. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι Δικαιολογητικά Υποβολής Αίτησης
      2.  ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II Πρόταση Παρεμβάσεων
      3. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ Δήλωση Ωφελούμενου Υποβολής Αίτησης
      4. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV Καταγραφή Παρεμβάσεων
      5.A ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V-A ΥΔ Αναδόχου
      5.B ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V-Β ΥΔ Προμηθευτή
      5.Γ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V-Γ ΥΔ Αναδόχου-Προμηθευτή
      6. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙ ΥΔ για ενισχύσεις βάσει καθεστώτος de minimis
      7. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII ΥΔ Μη υποχρέωσης υποβολής δήλωσης φορολογίας
      8. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VIII YΔ Χρήσης ακινήτου
      9. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IX Κριτήρια Βαθμολόγησης
      10. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ X Βεβαίωση εκτέλεσης εργασιών
      11. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΙ Δήλωση πιστοποίησης και Δικαιολογητικά
    15. Εργασιακά

      Engineer

      Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, που δεν θα ξεπερνά τα δέκα λεπτά, από σχεδόν ένα μήνα που απαιτείται σήμερα, θα μπορούν  να ιδρύονται επιχειρήσεις επιπλέον δώδεκα διαφορετικών νομικών μορφών.
      Με την Υπουργική Απόφαση με θέμα «Πρότυπα καταστατικά για τη σύσταση εταιρειών μέσω της Υπηρεσίας μιας Στάσης (ΥΜΣ) και της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας» ο απαιτούμενος χρόνος για την ηλεκτρονική σύσταση μειώνεται στο ελάχιστο.
       
      Εντός των επομένων μηνών και σε δέκα λεπτά με κόστος από 15 έως 18 ευρώ, ένας επιχειρηματίας μπορεί να κάνει σύσταση εταιρείας με μοναδικό εργαλείο τον προσωπικό του υπολογιστή.
       
      Μέχρι τώρα ο ενδιαφερόμενος νέος επιχειρηματίας χρειαζόταν πολύτιμο χρόνο – που μπορούσε να υπερβεί και τον έναν μήνα- καθώς έπρεπε να επισκεφτεί τουλάχιστον τρεις διαφορετικές υπηρεσίες (Υπηρεσία ΓΕΜΗ Επιμελητηρίου, αρμόδια ΔΟΥ και ΕΦΚΑ).
       
      Όλες οι νομικές μορφές θα μπορούν να συστήνονται με πρότυπο καταστατικό και με πρόσθετο περιεχόμενο ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να συντάσσουν και να υποβάλλουν το καταστατικό της εταιρείας τους. 
       
      Οι δώδεκα (12) νομικές μορφές, οι οποίες εντάσσονται επιπλέον, είναι οι εξής:
      -Ετερόρρυθμη εταιρεία κατά μετοχές (από 01/05/2024)
      -Κοινοπραξία (από 01/05/2024)
      -Αστική Εταιρεία (από 01/05/2024)
      -Αστικός Συνεταιρισμός (από 01/07/2024)
      -Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών (από 01/07/2024)
      -Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας (από 01/07/2024)
      -Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης (από 01/10/2024)
      -Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (από 01/10/2024)
      -Συνεταιρισμός Εργαζομένων (από 01/10/2024)
      -Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρεία (από 01/12/2024)
      -Ευρωπαϊκός Όμιλος Οικονομικού Σκοπού (από 01/12/2024)
      -Ευρωπαϊκή Εταιρεία (από 01/12/2024)
       Υπενθυμίζεται ότι σε απόφαση που υπέγραψε ο Κώστας Σκρέκας, η οποία δημοσιεύτηκε στο σύστημα «Διαύγεια», προβλέπεται πως τα  πρότυπα σύστασης αφορούν σε 17 νομικούς τύπους και θα είναι, σταδιακά, διαθέσιμα μέσω της Υπηρεσίας μιας Στάσης (ΥΜΣ) και της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας μιας Στάσης (e-ΥΜΣ).
      Αναλυτικά τι προβλέπει η απόφαση:
      -Από την 1η Μαρτίου 2024 θα είναι διαθέσιμα τα πρότυπα καταστατικά με πρόσθετο περιεχόμενο για την Ανώνυμη Εταιρεία, την Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, την Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, την Ετερόρρυθμη Εταιρεία και την Ομόρρυθμη Εταιρεία.
      – Από την 1η Μαΐου 2024 θα είναι διαθέσιμα τα πρότυπα καταστατικά και τα πρότυπα καταστατικά με πρόσθετο περιεχόμενο για την Αστική Εταιρεία, την Κοινοπραξία, και την Ετερόρρυθμη κατά μετοχές Εταιρεία.
      – Από την 1η Ιουλίου 2024 θα είναι διαθέσιμα τα πρότυπα καταστατικά και τα πρότυπα καταστατικά με πρόσθετο περιεχόμενο για τον Αστικό Συνεταιρισμό, την Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας και την Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών.
      – Από την 1η Οκτωβρίου 2024 θα είναι διαθέσιμα τα πρότυπα καταστατικά και τα πρότυπα καταστατικά με πρόσθετο περιεχόμενο για τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης, την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση και τον Συνεταιρισμό Εργαζομένων.
      – Από την 1η Δεκεμβρίου 2024 θα είναι διαθέσιμα τα πρότυπα καταστατικά και τα πρότυπα καταστατικά με πρόσθετο περιεχόμενο για την Ευρωπαϊκή Εταιρεία, την Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρεία και τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Οικονομικού Σκοπού.
    16. Εργασιακά

      GTnews

      Τις δράσεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2024 για τα ακίνητα παρουσίασε ο υπουργός, μιλώντας σήμερα στο το 41ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοκτητών Ακινήτων.
      Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι στόχοι στον συγκεκριμένο τομέα είναι η ισορροπία στην στεγαστική αγορά με αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων προς ενοικίαση, ιδιαίτερα για τους νέους που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα στέγασης, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών και η στήριξη των κατασκευών. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στο 2024 υλοποιούνται τα εξής:
      Από 1.1.2024 ισχύει επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί η απόφαση προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα όπου θα βρίσκονται τα στοιχεία των ενεργών ασφαλιστικών συμβολαίων ακινήτων. Οι φορολογούμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα για να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία για τα ασφαλισμένα ακίνητά τους, για τα οποία θα υπολογιστεί μειωμένος ΕΝΦΙΑ του 2024. Από το 2024 εφαρμόζεται η αύξηση της φοροαπαλλαγής για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων (από το 40% στο 100%), που περιλαμβάνεται στην πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση αλλά και για δαπάνες αγοράς αγαθών με ανώτατο όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ σε 5 χρόνια. Ξεκινά σύντομα το Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», το οποίο στοχεύει στην αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών μέσω της αξιοποίησης κενών ιδιωτικών κατοικιών, οι οποίες θα νοικιάζονται για τουλάχιστον 3 έτη. Το πρόγραμμα επιδοτεί κατά 40 % το κόστος της ανακαίνισης και έως του ποσού των 10.000€. Στόχος μέσω του προγράμματος αυτού είναι να μπουν στην αγορά 12.500 επιπλέον ιδιωτικές κατοικίες. «Σε αυτό το πλαίσιο, θέλω να σημειώσω ότι θα μελετήσουμε την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ σε σχέση με τις κατοικίες που παραμένουν κενές/εκτός μίσθωσης. Είναι κάτι που έχουμε συζητήσει στο Υπουργείο. Είναι μία πρόταση που δεν μπορεί εύκολα να απορριφθεί. Έχω δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου να κάνουν τις σχετικές μελέτες, ώστε να δούμε και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον πραγματικό αριθμό των ακινήτων και να κάνουμε με βάση τα στοιχεία αυτά μία ανάλυση κόστους-οφέλους. Προκειμένου να είμαστε σίγουροι από τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις που θα κάνουμε, τόσο τον πραγματικό αριθμό των κενών διαμερισμάτων αλλά και για όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους. Έτσι ώστε η απόφαση που θα πάρουμε να βασίζεται σε περισσότερα δεδομένα», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. Επεκτείνεται για μια ακόμη μια χρονιά -δηλαδή μέχρι το τέλος του 2025- η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, «διότι πάνω απ’ όλα θεωρούμε ότι η έλλειψη στέγης αντιμετωπίζεται πρωτίστως με παραγωγή στέγης». Τέλος, σε σχέση με την Golden Visa ο υπουργός ανέφερε ότι θα εφαρμοστούν μέτρα περιορισμού της, θα αυξηθούν τα όρια για να γίνονται ουσιαστικότερες επενδύσεις αλλά θα υπάρξει μία εξαίρεση για τα διατηρητέα ακίνητα για τα οποία θα ισχύει χαμηλότερο ελάχιστο όριο «ώστε να κατευθύνουμε κεφάλαια σε μια κατηγορία ακινήτων, η οποία τα έχει ιδιαιτέρως ανάγκη».
    17. Εργασιακά

      GTnews

      Το ΤΕΕ σε εφαρμογή των διατάξεων του  άρθρου 20 του Ν. 4736/2020 (ΦΕΚ Α’ 200 / 20.10.2020) θα συγκροτήσει την 14η Έκδοση του Καταλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Μελών του, υποψηφίων για την έκδοση βεβαιώσεων ολοκλήρωσης εργασιών και τη διενέργεια αυτοψιών σε σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.
       
      Η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος αφορά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΝΕΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ για ενσωμάτωση νέων υποψηφίων για τη διενέργεια αυτοψιών. Μέλη του ΤΕΕ που έχουν ήδη υποβάλλει Αιτήσεις ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να υποβάλουν εκ νέου Αίτηση. Κατάλογος Διενέργειας Αυτοψίας σταθμών Α.Π.Ε. ή ΣΗΘΥΑ
      Ο Κατάλογος,   που επικαιροποιείται κάθε τρείς (3) μήνες  περιλαμβάνει τους υποψήφιους Μηχανικούς,  με συναφή με το αντικείμενο ειδικότητα, που πληρούν  τα κριτήρια που καθορίστηκαν με Απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής κατά αλφαβητική σειρά ανά Περιφερειακή Ενότητα σε όλη την Επικράτεια.
      Τα μέλη του ΤΕΕ που εντάσσονται στον Κατάλογο και τους ανατίθεται έργο σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, από ενδιαφερόμενους κατόχους σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, θα συντάσσουν έκθεση αυτοψίας σχετικά με την ολοκλήρωση ή μη της εγκατάστασης του σταθμού, που θα συνοδεύει δήλωση με την οποία θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εγκατάστασης του έργου.
      Η δήλωση, συνοδευόμενη από την έκθεση αυτοψίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, θα κατατίθεται από τους ενδιαφερόμενους κατόχους σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ στον αρμόδιο Διαχειριστή μαζί με τη Δήλωση Ετοιμότητας για τη σύνδεση του σταθμού με το Δίκτυο ή το Σύστημα.
      Κριτήρια για ένταξη Μηχανικών στον Κατάλογο
      Κάθε  υποψήφιος για ένταξη στο κατάλογο θα πρέπει να πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:
      Κριτήριο 1
      α) Να διαθέτει ειδικότητα Μηχανολόγου Μηχανικού ή Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ή Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ή Ναυπηγού Μηχανικού ή Ναυπηγού-Μηχανολόγου Μηχανικού ή Μηχανικού Περιβάλλοντος ή Μηχανικού Παραγωγής & Διοίκησης
      ή
      β) Να διαθέτει ειδικότητα άλλη από αυτή που αναφέρεται στο ανωτέρω σημείο α’ (ήτοι Πολιτικού Μηχανικού ή Αρχιτέκτονα Μηχανικού ή Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού ή Χημικού Μηχανικού ή Μεταλλειολόγου-Μεταλλουργού Μηχανικού ή Μηχανικού Η/Υ ή Μηχανικού Χωροταξίας & Πολεοδομίας ή Μηχανικού Ορυκτών Πόρων) και να διαθέτει εμπειρία σε ένα (1) έργο τουλάχιστον 200 KW  ή σε δύο (2) τουλάχιστον  έργα επίβλεψης κατασκευής ή και λειτουργίας σταθμού ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ ή παραλαβής σταθμού ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ ίδιας τεχνολογίας με αυτό στον οποίο θα διενεργηθεί η αυτοψία.
      Για την τεκμηρίωση της εμπειρίας προσκομίζεται βεβαίωση εργοδότη στην οποία αναγράφεται το έργο ΑΠΕ και η περίοδος απασχόλησης του μηχανικού στην επίβλεψη κατασκευής ή λειτουργίας ή την παραλαβή του σταθμού.
      Ως βεβαίωση εργοδότη για την εφαρμογή του παρόντος νοείται βεβαίωση του κυρίου του σταθμού ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ, του κατασκευαστή του, του φορέα λειτουργίας του ή αντίστοιχου φορέα, ανεξαρτήτως μορφής της μεταξύ τους σχέσης.
      Κριτήριο 2
      Να έχει συμπληρώσει 3 έτη από την εγγραφή του στο ΤΕΕ. 
       
      Υποβολή Αίτησης – Δικαιολογητικά
      Κάθε ενδιαφερόμενος που πληροί τα κριτήρια για να εγγραφεί στον κατάλογο πρέπει:
      Να κατεβάσει το Έντυπο ΑΙΤΗΣΗΣ που βρίσκεται δημοσιευμένο παρακάτω Να συμπληρώσει τα στοιχεία που ζητούνται. Η συμπλήρωση όλων των πεδίων είναι υποχρεωτική  και η υπογραφή  της αίτησης είναι απαραίτητη. Να αποθηκεύσει την Αίτησή του σε pdf format με το ακρωνύμιο ΑΠΕ και το επώνυμό του με λατινικούς χαρακτήρες [παράδειγμα : APE-eponymo (λατινικούς χαρακτήρες)] Ενδιαφερόμενος με ειδικότητα σύμφωνα με το κριτήριο 1β θα πρέπει να συνυποβάλλει υποχρεωτικά μαζί με την αίτησή του απλό σκαναρισμένο αντίγραφο της  σχετικής βεβαίωσης εργοδότη (μίας ή δύο, κατά περίπτωση), προκειμένου να τεκμηριώσει την απαιτούμενη εμπειρία. Η Αίτηση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπου χρειάζεται,  θα υποβάλλεται στο  TEE για το Γραφείο Εκπροσωπήσεων ως συνημμένο/συνημμένα σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο/αρχεία pdf), στο Email:  [email protected]  
      Προθεσμία υποβολής Αιτήσεων :  μέχρι την   23/2/2024 Κάθε Διπλωματούχος Μηχανικός έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση ΜΟΝΟ για μια Περιφερειακή Ενότητα λαμβάνοντας υπόψη είτε τη δ/νση μόνιμης κατοικίας του είτε τη δ/νση επαγγελματικής του έδρας.
      Για περισσότερες  πληροφορίες  μπορείτε να συμβουλευτείτε  τον παρακάτω Οδηγό (Επικαιροποίηση 04.2023) ο οποίος εξ αρχής δημοσιεύτηκε  στο πλαίσιο συγκρότησης της 1ης Έκδοσης του Καταλόγου και αφορά στη διαδικασία που ακολουθεί το ΤΕΕ αναφορικά με τη συγκρότηση Καταλόγου Μελών ΤΕΕ κάθε τρεις (3) μήνες σε εφαρμογή της παρ.6 του άρθρου 20 του Ν. 4736/20.10.2020 (ΦΕΚ Α’ 200) και σύμφωνα με τα οριζόμενα σε σχετική Απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ.
      ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΕΕ της παρ.6 του άρθρου 20 του Ν. 4736/2020 (ΦΕΚ Α’ 200 / 20.10.2020)
      ΑΙΤΗΣΗ της παρ.6 του άρθρου 20 του Ν.4736/2020 (ΦΕΚ Α’ 200/20.10.2020)
      Νόμος 4736 / 2020 (ΦΕΚ Α 200 / 20-10-2020)
    18. Εργασιακά

      GTnews

      Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων από δυνητικούς ωφελούμενους (ημερ. δημοσίευσης: 14.02.2023) της Πράξης «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις για την ενίσχυση γνώσεων και δεξιοτήτων ανέργων Πτυχιούχων νέων έως 29 ετών, σε δυναμικούς τομείς του αναπτυξιακού μοντέλου της Οικονομίας» με  ΚΩΔ. ΟΠΣ 5076636, ανακοινώνει ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων και της ανάρτησης των απαιτούμενων δικαιολογητικών είναι η Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 23.59.
      H πρόσκληση η οποία είναι ενεργή από τις 16/02/2023, απευθύνεται σε άνεργους πτυχιούχους τεχνικής-πολυτεχνικής κατεύθυνσης να συμμετάσχουν σε Πρόγραμμα ανάπτυξης επαγγελματικών δεξιοτήτων διάρκειας 390 ωρών και με επιδότηση 1.950 €.
      Το ΤΕΕ σημειώνει πως παρά το ότι η ονομασία του προγράμματος αναφέρεται σε πτυχιούχους, το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε πτυχιούχους όσο και σε διπλωματούχους, δηλαδή σε όλους τους αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ Τεχνικής – Πολυτεχνικής Κατεύθυνσης, που είναι άνεργοι.
      Ωφελούμενοι της Δράσης είναι 1.950 άνεργοι πτυχιούχοι, εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) από όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
      Προϋποθέσεις συμμετοχής:
      Οι αιτούντες να διαθέτουν κάρτα ανεργία σε ισχύ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι Να μην έχουν μαθητική, σπουδαστική η φοιτητική ιδιότητα Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και να μην έχουν συμπληρώσει το 29ο έτος. Να είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τεχνικής-πολυτεχνικής κατεύθυνσης από σχολές της Ελλάδας ή του εξωτερικού αναγνωρισμένες από το ΔΟΑΤΑΠ Να μην έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ίδιο αντικείμενο κατά την τελευταία διετία πριν από τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης Αντικείμενο της Δράσης είναι η εξατομικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση, θεωρητική κατάρτιση και πιστοποίηση των επαγγελματικών γνώσεων των συμμετεχόντων, ώστε να αναβαθμίσουν τις επαγγελματικές δεξιότητες τους σε θεματικά αντικείμενα σχετικά με τον επιστημονικό και επαγγελματικό τομέα τους, καθώς και να αποκτήσουν επιπρόσθετες νέες γνώσεις (new skills) και οριζόντιες δεξιότητες (softs kills) σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα ενισχύσουν ουσιωδώς τη δυνατότητα για την απασχόλησή τους.
      Αναλυτικά στοιχεία για το Πρόγραμμα μπορεί να βρει κανείς στην πλατφόρμα https://apko07.tee.gr, μέσω της οποίας μπορούν οι ενδιαφέρομενοι να συμπληρώσουν και την αίτηση συμμετοχής όπως και να αναρτήσουν ψηφιακά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Για την υποστήριξη των ενδιαφερομένων στην υποβολή της αίτησής τους και καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, το ΤΕΕ παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης στο τηλεφωνικό κέντρο 2103291300 και μέσω Helpdesk (e-mail: [email protected])
      Οι ενέργειες κατάρτισης συνολικής διάρκειας 390 ωρών αφορούν 200 ώρες νέων γνώσεων (new skills) και 190 ώρες οριζοντίων δεξιοτήτων (soft skills) σε εξειδικευμένες επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες, που θα υλοποιηθούν από πιστοποιημένους φορείς.
      Τα εξατομικευμένα αντικείμενα κατάρτισης ανάμεσα στα μπορούν να επιλέξουν οι ωφελούμενοι είναι τα εξής:
      Διοίκηση και Διαχείριση Έργων Στέλεχος Διαχείρισης και ασφάλειας Ποιότητας Τροφίμων Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Υγείας και Ασφάλειας Εργαζομένων Διαχείριση Δημοσίων Συμβάσεων-Πράσινες & Κοινωνικές Δημόσιες Συμβάσεις- Κρατικές Ενισχύσεις Θεσμικό και Νομικό Πλαίσιο στον Τομέα της Ενέργειας, Εξοικονόμηση και Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων Τεχνικός ΠρογραμματισμούSmart Buildings (Πρόγραμμα ΒΙΜ) Ολοκληρωμένα Συστήματα Μελετών και Διαχείρισης Έργων Ειδικός Συστημάτων GIS Σχεδιαστικά Προγράμματα 3D Ειδικός σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) Στέλεχος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Δείτε εδώ την αρχική πρόσκληση:
      https://web.tee.gr/eidisis/epidotoymeno-programma-symvoyleytikis-kai-katartisis-gia-anergoys-apofoitoys/
    19. Εργασιακά

      Engineer

      Ο δικηγορικός σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) ετοίμασε πίνακα που αφορά την Λειτουργία Κτηματολογικών Γραφείων και αρχείων Υποθηκοφυλακείων Αττικής προς διευκόλυνση των συναδέλφων, στον οποίο αναφέρονται, συγκεντρωτικά:
      - Τα αρμόδια Κτηματολογικά Γραφεία ως ισχύουν σήμερα, βάσει της ιστορικής αρμοδιότητας πρώην Υποθηκοφυλακείων - Κτηματολογικών Γραφείων.
      - Πληροφορίες για τις ημέρες και ώρες λειτουργίας των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων / Κτηματολογικών Γραφείων της Αττικής για διενέργεια ελέγχου.
      - Οι διευθύνσεις στις οποίες βρίσκονται τα αρχεία για διενέργεια ελέγχου.
      - Οι διευθύνσεις στις οποίες είναι δυνατή η δια ζώσης κατάθεση πράξεων σε περίπτωση που κάποιος δεν υποβάλλει ηλεκτρονικά την προς καταχώριση πράξη.
      - Ημέρες και ώρες επικοινωνίας με τους Προϊσταμένους των Κτηματολογικών Γραφείων.
      - Mail και διευθύνσεις επικοινωνίας.
      Τη δημιουργία του Πίνακα επιμελήθηκε ο Σύμβουλος του ΔΣ του ΔΣΑ, Ζώης Σταυρόπουλος.
      Το αρχείο: https://www.dsa.gr/sites/default/files/news/attached/leitoyrgia_ktimatologikon_grafeion_attikis_.pdf
    20. Εργασιακά

      GTnews

      Σε τρεις, βασικούς πυλώνες εδράζεται η πολεοδομική μεταρρύθμιση, που το προσεχές χρονικό διάστημα θα αποτυπωθεί σε σχέδιο νόμου, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα δρομολογηθεί η ψήφισή του.
      Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης προωθείται μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση για να τελειώσει, οριστικά, το φαινόμενο της νέας, αυθαίρετης δόμησης, με θεμελιώδεις αλλαγές στους θεσμούς και στα εργαλεία ελέγχου και κατεδάφισης των νέων αυθαιρέτων. Στο πλαίσιο αυτό:
      Καθορίζεται σαφές πεδίο αρμοδιότητας για κάθε υπηρεσία του δημοσίου, που εμπλέκεται με την αυθαίρετη δόμηση (Επιθεωρητές, Κτηματική Υπηρεσία, Λιμενικό, Δασαρχεία κ.λπ.). Θεσμοθετείται σύστημα πλήρους παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, διαδικασία εντοπισμού και καταγραφής της αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα (δορυφόρους, drones, τεχνητή νοημοσύνη, κ.λπ.), διασύνδεση συστήματος με το σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών (e-Adeies), και πλατφόρμα καταγγελιών. Περιγράφεται η διαδικασία των αυτοψιών από μεικτά κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών, ακολουθώντας το μοντέλο της Μυκόνου του περασμένου καλοκαιριού. Καθορίζεται ο τρόπος, η χρηματοδότηση και η μεταφορά αρμοδιοτήτων για τις κατεδαφίσεις από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στην Κεντρική Διοίκηση.  Κατεδαφίζονται, κατά προτεραιότητα, όλες οι νέες, αυθαίρετες κατασκευές και υλοποιούνται, ετησίως, επιπρόσθετες κατεδαφίσεις, που αντιστοιχούν σε παλαιότερα αυθαίρετα, για τα οποία υπάρχουν οριστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης, με πολεοδομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, σε αριθμό που αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστον στα πρωτόκολλα κατεδάφισης, που οριστικοποιήθηκαν το 2023. Αυξάνονται οι κυρώσεις και τα πρόστιμα για τους διοικούμενους που κατασκευάζουν αυθαίρετα.
    21. Εργασιακά

      GTnews

      (Κωδικός διαγωνισμού: DEM_HD)
       Αναθέτουσα Αρχή - Φορέας: ν.π.δ.δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο Αντικείμενο: Αντικείμενο του έργου της σύμβασης είναι η δημιουργία ενός, υψηλής ανάλυσης και ακρίβειας, ψηφιακού υψομετρικού μοντέλου για την κάλυψη των αναγκών τόσο του Ελληνικού Κτηματολογίου όσο και άλλων φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Αφορά δε περίπου το μισό της έκτασης της Ελλάδας, συγκεκριμένα τη Στερεά Ελλάδα, τη Πελοπόννησο, την Κρήτη, ένα τμήμα της Θράκης, καθώς και νησιά των Κυκλάδων και του Ιονίου. Ο καθορισμός των περιοχών ενδιαφέροντος της σύμβασης δίνεται αναλυτικά στο τεύχος «λοιπά στοιχεία του φακέλου δημόσιας σύμβασης μελέτης». Η συλλογή της πρωτογενούς πληροφορίας θα γίνει με τη χρήση τεχνολογίας LiDAR (Light Detection And Ranging) με ταυτόχρονη συλλογή αεροφωτογραφιών για λόγους ελέγχου της κατηγοριοποίησης των σημείων υψομέτρου. γ) Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 3.563.330,35€ (χωρίς ΦΠΑ) και περιλαμβάνει την προεκτιμώμενη αμοιβή 3.071.836,50€, απρόβλεπτες δαπάνες 15% και πρόσθετη καταβολή ταχύτερης εκπόνησης 1%. δ) Χρηματοδότηση: Η σύμβαση χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας (Δράση: 16778 - Κωδ. MIS: 5158851 - Κωδ. ΠΔΕ.: 2022ΤΑ06300052) ε) Ημερομηνία Αποστολής της Περίληψης Προκήρυξης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 29/12/2023 στ) Προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν μέρος στον παρόντα ηλεκτρονικό διαγωνισμό του ΕΣΗΔΗΣ θα πρέπει να επιλέξουν στο σύστημα (ΕΣΗΔΗΣ-ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ) στο World Wide Web μέσω της διαδικτυακής πύλης: www.promitheus.gov.gr τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό με αριθμό 204927 ώστε να υποβάλουν στο σύστημα την προσφορά τους, σύμφωνα με τα αναλυτικά αναφερόμενα στο Τεύχος Διακήρυξης. Καταληκτική Ημερομηνία και ώρα υποβολής προσφορών στο ΕΣΗΔΗΣ: 21/02/2024 και ώρα Ελλάδος 11.00 π.μ.
      ζ) Τα έγγραφα της σύμβασης διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή στο World Wide Web μέσω της διαδικτυακής πύλης: www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗΔΗΣ- ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ και με αριθμό διαγωνισμού 204927. Προθεσμία υποβολής αίτησης για παροχή συμπληρωματικών πληροφοριών σχετικά με τα έγγραφα της σύμβασης έως 07/02/2024 αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗΔΗΣ.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.