Jump to content
 • Εργασιακά


  798 ειδήσεις in this category

  1. Εργασιακά

   GTnews

   Ανακοινώθηκε η προκήρυξη των εξετάσεων για τη Χορήγηση Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος. Οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να λάβουν μέρος στις εν λόγω εξετάσεις, πρέπει να υποβάλουν στο Τ.Ε.Ε. αίτηση με τα  δικαιολογητικά, από 5 ΜΑΪΟΥ 2023 μέχρι 26 ΜΑΪΟΥ 2023.   Το πρόγραμμα των εξετάσεων θα ανακοινωθεί, εντός είκοσι (20) ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας.
   Ο έλεγχος  και η έγκριση της αιτήσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι την ανακοίνωση του προγράμματος των εξετάσεων. Δεν αποκλείεται η υποβολή και άλλων στοιχείων που συμπληρώνουν την αίτηση, μετά την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των δικαιολογητικών.
   Για την υποβολή της αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών είναι αναρτημένες αναλυτικές ΟΔΗΓΙΕΣ.
   Στα εξεταστικά κέντρα Αθήνας και  Κεντρικής Μακεδονίας  οι εξετάσεις θα διεξαχθούν εξ αποστάσεως, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής.
   Οι εξετάσεις για τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος προκηρύσσονται (υποβολή ηλ. αιτήσεων Ιανουάριο, Μάιο και Σεπτέμβριο) και διενεργούνται 3 (τρεις) φορές το χρόνο (έναρξη εξετάσεων Φεβρουάριο, Ιούνιο και Οκτώβριο αντίστοιχα).
   Με την προκήρυξη τάσσεται εύλογη προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών των υποψηφίων. Οι εξετάσεις είναι προφορικές και διενεργούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται εντός είκοσι (20) ημερών, μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των δικαιολογητικών.
   Για την επιλογή του Εξεταστικού Κέντρου στο οποίο θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις, οι υποψήφιοι μπορούν να συμβουλευτούν τον παρακάτω πίνακα.

   Οι υποψήφιοι επιλέγουν το αντικείμενο της εξέτασής τους το οποίο μπορεί να είναι εξέταση με βάση τη διπλωματική τους εργασία ή εξέταση σε τρεις από τις πέντε ενότητες για κάθε ειδικότητα, όπως αναγράφονται στην υπ’ αριθ. ΕΔ 5/4/339 Κοινή Υπ. Απόφαση. Οι Ναυπηγοί Μηχανικοί  έχουν τρεις  διαθέσιμες ενότητες ενώ οι Μηχανικοί Χωροταταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης, οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος, οι Μηχανικοί Ορυκτών Πόρων και οι Μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης εξετάζονται μόνο με βάση τη διπλωματική τους εργασία. .
   Σε όσους Διπλωματούχους Εξωτερικού χορηγήθηκε από τον ΔΟΑΤΑΠ μόνο ισοτιμία και όχι και αντιστοιχία με τα Διπλώματα που απονέμονται από τις Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας, η ειδικότητα με την οποία θα εγγραφούν στο Μητρώο μετά την επιτυχή συμμετοχή τους στις εξετάσεις, καθορίζεται με εσωτερική διαδικασία από το ΤΕΕ.
   Read more...

   503 • 0

  2. Εργασιακά

   Engineer

   Η έλλειψη εργαζομένων στην Γερμανία είναι γνωστή. Ο τομέας της μηχανολογίας έχει τεράστιες ελλείψεις με αρνητικές συνέπειες για τη χώρα εάν δεν ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης.
   Είτε ηλεκτρολόγος μηχανικός είτε μηχανικός υπολογιστών, πολιτικός μηχανικός ή μηχανικός με εξειδίκευση στην τεχνολογία κτιρίων, όποιος αναζητά στην Γερμανία εργασία σε αυτόν τον κλάδο έχει πολλές επιλογές. Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 υπήρχαν 387 κενές θέσεις για 100 αιτούντες ενώ ένα χρόνο αργότερα 471 θέσεις μια αύξηση της τάξεως σχεδόν του 22%.  
   Στα τέλη του 2022 υπήρξαν συνολικά 170.300 κενές θέσεις εργασίας για μηχανικούς στη Γερμανία. Η Ένωση Γερμανών Μηχανικών (VDI) προειδοποιεί πως υπάρχει παντού έλλειψη εργαζομένων και πως η κατάσταση αυτή είναι επισφαλής καθώς τα δημόσια κατασκευαστικά έργα έχουν σταματήσει ή δεν μπορούν καν να ξεκινήσουν, Παράλληλα και τα έργα ψηφιοποίησης παραμένουν στάσιμα.   
   Η Γερμανία εδώ και δεκαετίες είναι γνωστή ως χώρα των μηχανικών και χαίρει μεγάλης αναγνώρισης σε παγκόσμιο επίπεδο για την τεχνογνωσία της. «Στη Γερμανία ζούσαμε πραγματικά από το καλό ανθρώπινο δυναμικό, αυτή ήταν η δύναμη μας», λέει ο μηχανικός Ντίτερ Βεστερκάμπ, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας και κοινωνίας στο VDI. Παρόλα αυτά σήμερα υπάρχουν περισσότεροι συνταξιούχοι και λιγότεροι φοιτητές στον κλάδο. Δεν είναι λίγοι αυτοί όμως που θεωρούν ότι δεν υπάρχει έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων.
   Λιγότεροι οι σπουδαστές στον τομέα μηχανολογίας
   Ο μηχανικός Ντίτερ Βεστερκάμπ, επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας και κοινωνίας στο VDIΕικόνα: VDI e.V.
   Στα βασικά μαθήματα που προβλέπονται για τους σπουδαστές μηχανολογίας, ο αριθμός των πρωτοετών φοιτητών μειώνεται σημαντικά. «Συνεπώς αναμένεται σημαντική μείωση του αριθμού αποφοίτων τα επόμενα χρόνια», λέει ο οικονομολόγος Άξελ Πλούνεκε από το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο στην Κολωνία. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει αύξηση της ανάγκης για μηχανικούς, ειδικά στον τομέα των φιλικών προς το κλίμα τεχνολογιών και προϊόντων. Έρευνα του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου αναφέρει πως μελλοντικά το 43% των εταιρειών θα χρειάζονται περισσότερους μηχανικούς και το 63% περισσότερους ειδικούς πληροφορικής.  
   Ο Ντίτερ Βεστερκάμπ προειδοποιεί πως η βιομηχανία παρακολουθεί στενά αυτή την έλλειψη. «Από τον κλάδο ακούμε πως η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού είναι μια κατάσταση για την οποία δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, απλά υπάρχει». Αυτό όμως εξαλείφει ένα βασικό επιχείρημα υπέρ της Γερμανίας. «Εάν κάποιος έχει αυτη την κατάσταση κατά νου και γνωρίζει πως τα πράγματα είναι διαφορετικά σε άλλες χώρες, τότε θα είναι δύσκολο να πειστεί ο βιομηχανικός κλάδος να επενδύσει στη χώρα  μελλοντικά και αυτό θα ήταν μοιραίο», συμπληρώνει. Διακυβεύεται εν τέλει η ευημερία της χώρας. 
   Ο ίδιος αναφέρει πως μοναδική λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η εισαγωγή ειδικευμένων εργαζομένων από το εξωτερικό. Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 126,5% των αλλοδαπών εργαζομένων σε επαγγέλματα μηχανικών. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Η πολιτική ηγεσία έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα και επί του παρόντος θέλει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τη μετανάστευση. Ο Ντίντερ Βεστερκάμπ υπογραμμίζει ότι η VDI καλωσορίζει αυτή την στρατηγική και ελπίζει να εφαρμοστεί ειδάλλως η Γερμανία οδεύει σε λάθος κατεύθυνση.  Ο Γερμανός μηχανικός τονίζει τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή όταν ένας επιχειρηματίας θέλει να προσλάβει ένα άτομο από το εξωτερικό.Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει και μήνες και αυτό δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά η χώρα αυτή τη στιγμή, λέει ο ίδιος. 
     Η γραφειοκρατία κρατάει πίσω τους εργαζόμενους απο το εξωτερικό
   Άνθρωποι σχηματίζουν ουρές έξω απο το Γραφείο Μετανάστευσης του Βερολίνου ώστε να ρυθμίσουν το καθεστώς της παραμονής τουςΕικόνα: Adam Berry/Getty Images
   Από την άλλη πλευρά ο οικονομολόγος Πλούνεκε ζητά περισσότερη ψηφιοποίηση και περισσότερο προσωπικό στις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς όπως λέει και ο ίδιος οι αρχές προκαλούν «κυκλοφοριακή συμφόρηση» σε αυτή τη στρατηγική λόγω των μεγάλων χρονικών καθυστερήσεων. Σημαντικός παράγοντας στην επίλυση του προβλήματος αποτελούν τα γερμανικά πανεπιστήμια λόγω του ό,τι προσφέρουν πολλές δυνατότητες για να μεταναστεύσει κάποιος και να σπουδάσει ένα από τα επαγγέλματα μηχανολογίας. Μέχρι να ξεσπάσει η πανδημία ολοένα και περισσότεροι φοιτητές από το εξωτερικό ερχόντουσαν για να σπουδάσουν εδώ.
   Το να παραμείνουν οι ξένοι πτυχιούχοι στη Γερμανία μετά την αποφοίτηση τους είναι δύσκολο καθώς οι μισοί από αυτούς φεύγουν ακριβώς  μετά τις σπουδές τους «και παίρνουν μαζί τους, τις γνώσεις που απέκτησαν εδώ», δηλώνει ο Ντίντερ Βεστερκάμπ. Ο μηχανικός λέει πως πρέπει κανείς να φροντίζει τους ανθρώπους που έχει κερδίσει. Στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, η Ένωση Γερμανών Μηχανικών (VDI), συμμετέχει σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, όπου τα μέλη της Ένωσης βοηθούν ξένους συναδέλφους, σαν ένα είδος μέντορα στο εργασιακό και αλλά και στο κοινωνικό κομμάτι.
   Επιπλέον, σχεδιάζονται στοχευμένα πακέτα κατάρτισης και περαιτέρω εκπαίδευσης, τα οποία «θα δημιουργήσουν γέφυρες για τις μελλοντικές τεχνολογίες». Είναι επίσης σημαντικό να δημιουργηθούν «διεθνείς κοινότητες», δηλαδή δίκτυα σε εταιρείες και περιφέρειες μέσω των οποίων θα προσελκύονται ευκολότερα μετανάστες σε επαγγέλματα μηχανικών. O Ντίντερ Βεστερκάμπ θεωρεί πως η κοινωνία έχει καθήκον να αναπτύξει μια κουλτούρα υποδοχής αυτών των ανθρώπων ειδάλλως θα υπάρχουν δυσκολίες στην ποιότητα ζωής στη Γερμανια στο μέλλον. 
   Επιμέλεια: Ιωσηφίνα Τσαγκαλίδου 
   Read more...

   776 • 0

  3. Εργασιακά

   Engineer

   Ενημερώθηκε η εφαρμογή του Αρχείου Ενεργειακών Επιθεωρήσεων ώστε να υποστηρίζει τη δημιουργία προσαρτημάτων για το "Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους". Τα προσαρτήματα που υπάρχουν ήδη στις επιθεωρήσεις, μπορούν πολύ εύκολα να μεταφερθούν στο "Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους". Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες.
   Το έγγραφο αναφέρει:
   Σας ενημερώνουμε ότι, η τροποποίηση των προτάσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε εν ισχύ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) κτηρίων κατοικίας, το οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους», πραγματοποιείται μέσω της διαδικασίας δημιουργίας ηλεκτρονικού Προσαρτήματος στο ηλεκτρονικό Αρχείο Επιθεωρήσεως Κτηρίων που υποστηρίζεται από το πληροφοριακό σύστημα buildingcert.gr.
   Η διαδικασία αυτή :
   • Εφαρμόζεται σε όλα τα εν ισχύ Π.Ε.Α. κτηρίων κατοικιών (πολυκατοικία, μονοκατοικία, διαμερίσματα) ανεξαρτήτως λόγου έκδοσης αυτών υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εκδοθεί με το λογισμικό ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ 1.31.
   • Ακολουθείται από έκαστο Ενεργειακό Επιθεωρητή προκειμένου να τροποποιήσει τις προτάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε Π.Ε.Α. κτηρίων κατοικιών που έχει εκδώσει ο ίδιος και όχι άλλος Ενεργειακός Επιθεωρητής.
   • Χρησιμοποιείται για την τροποποίηση μόνο των προτάσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε εν ισχύ Π.Ε.Α. κτηρίων κατοικιών και όχι για την αλλαγή οποιωνδήποτε άλλων στοιχείων του Π.Ε.Α., όπως δνση ακινήτου, τίτλο κτηριακής μονάδας, φωτογραφία, ηλεκτρονικό αρχείο δεδομένων (xml), κ.ά. Στην περίπτωση όπου απαιτείται να διορθωθούν άλλα στοιχεία του Π.Ε.Α. εκτός των συστάσεων εξοικονόμησης ενέργειας θα πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία ανάκλησης του Π.Ε.Α., όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 19 του ν.4122/2013 (Α΄ 42), ως ισχύει.
   • Δημιουργεί ένα ηλεκτρονικό έντυπο που ονομάζεται «Προσάρτημα στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)», το οποίο αντλείται μέσω διαδικασιών διαλειτουργικότητας από το πληροφοριακό σύστημα που υποστηρίζει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους», όταν υποβληθεί το εν ισχύ Π.Ε.Α. στο τελευταίο. Το ηλεκτρονικό Προσάρτημα μπορεί να τροποποιηθεί πολλές φορές μέχρι να υποβληθεί το Π.Ε.Α. στο πληροφοριακό σύστημα του χρηματοδοτικού προγράμματος.
   ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν χρησιμοποιήσετε τη διαδικασία δημιουργίας του ηλεκτρονικού Προσαρτήματος θα πρέπει καταρχήν, να ελέγξετε την ορθότητα των στοιχείων του ηλεκτρονικού αρχείου δεδομένων (xml) του εν ισχύ Π.Ε.Α. και εν συνεχεία να τρέξετε το xml αρχείο με το λογισμικό ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ 1.31. Σε περίπτωση όπου σας εμφανιστεί μήνυμα προειδοποιήσεων με «περίεργες τιμές» τότε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ θα πρέπει να προβείτε σε ανάκληση του Π.Ε.Α. για τη διόρθωση των τιμών αυτών και να μην χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή για τη δημιουργία ηλεκτρονικού Προσαρτήματος. Υπενθυμίζεται, ότι το πληροφοριακό σύστημα δεν ελέγχει την ορθότητα των ενεργειακών δεδομένων των ηλεκτρονικών αρχείων xml που υποβάλλει ο Ενεργειακός Επιθεωρητής. Σε περίπτωση όπου διαπιστωθεί καταγραφή και υποβολή ανακριβών στοιχείων κατά τον έλεγχο των αρχείων xml από τα αρμόδια Τμήματα Επιθεώρησης Ενέργειας των Σωμάτων Επιθεώρησης Ν.Ε. και Β.Ε. της Γενικής Δνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών Υ.Π.ΕΝ. επιβάλλονται κυρώσεις στον Ενεργειακό Επιθεωρητή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 56 του ν.4409/2016 (Α΄ 136), ως ισχύει.
   Δείτε αναλυτικά το έγγραφο:
   Οδηγίες για τη διαδικασία τροποποίησης Προτάσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας σε εν ισχύ Π.Ε.Α. κτηρίων κατοικίας prosartima_230518_1451.pdf
    
   Read more...

   342 • 2

  4. Εργασιακά

   Engineer

   Εκτός από τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην ποιότητα της ζωής και του αέρα που αναπνέουμε, η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέες συνθήκες σε μία σειρά τομέων, όπως είναι ο εργασιακός. Νέα επαγγέλματα ή και παλιότερα με νέο ρόλο έχουν έρθει πλέον στο προσκήνιο. Πρόκειται για τα λεγόμενα νέα «πράσινα επαγγέλματα». To Εργαστήριο Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ εκπόνησε νέο οδηγό επαγγελματικού προσανατολισμού με στόχο να βοηθήσει τους φοιτητές να «πλοηγηθούν» στη νέα επαγγελματική πραγματικότητα όπως αυτή έχει διαμορφωθεί. Η διευθύντρια του Εργαστηρίου, Κατερίνα Αργυροπούλου, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα «πράσινα επαγγέλματα» είναι η νέα τάση αλλά και τα πιο παραδοσιακά επαγγέλματα μπορούν να γίνουν πιο «πράσινα».
   Ποια είναι όμως αυτά τα νέα επαγγέλματα για τα οποία η ζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει να αυξάνεται; Πρόκειται για ένα «εύρος επαγγελμάτων που έχουν προκύψει λόγω της κλιματικής αλλαγής, όπως μηχανικοί περιβάλλοντος, γεωλόγοι, υδρολόγοι ή ειδικοί στη μελέτη της ατμόσφαιρας, σχεδιαστές “έξυπνων” σπιτιών ή και “έξυπνων” πόλεων, γεωργοί υδροπονιών/βιολογικών καλλιεργειών, ειδικοί υφασμάτων και χρωμάτων, τεχνικοί εγκατάστασης αντιρρυπαντικών συστημάτων, χειριστές εγκαταστάσεων ανακύκλωσης υλικών/συντήρησης φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων», επισημαίνει η κ. Αργυροπούλου και προσθέτει ότι υπάρχουν και «νέες διαδρομές» παλιότερων επαγγελμάτων, «όπως νομικοί για θέματα οικολογικής προστασίας, εικαστικοί με μη-τοξικά υλικά, πρεσβευτές κλιματικής προστασίας, επιστήμονες ειδικευμένοι στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ειδικοί στην περιβαλλοντική ανάπτυξη, σύμβουλοι βιώσιμης επιχειρηματικότητας, δημιουργία επαγγελμάτων που απομακρύνονται από την υπερκατανάλωση που συμβάλλουν σε έναν πιο υγιή πλανήτη». Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι άλλα πιο «κλασικά» επαγγέλματα πρόκειται να χαθούν, αρκεί να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. «Η βιωσιμότητα των επαγγελμάτων αυτών έχει να κάνει με τις επιλογές που κάνουμε και αυτό αφορά και την επαγγελματική μας ζωή. Η οικολογική ευημερία τείνει να γίνει κοινή επιδίωξη καθώς βλέπουμε π.χ. εταιρείες που πρεσβεύουν το fast fashion και έχουν μπει στο στόχαστρο για τις τακτικές τους, να επιδεικνύουν περιβαλλοντικές ανησυχίες, δημιουργώντας ρούχα από ανακυκλωμένα υλικά. Σίγουρα υπάρχουν τρόποι να δράσει ο κάθε επαγγελματίας με πιο φιλικό τρόπο προς στο περιβάλλον, είτε ανακυκλώνοντας τα υλικά που χρησιμοποιεί είτε επιλέγοντας υλικά λιγότερo επιβαρυντικά για το περιβάλλον», τονίζει η κ. Αργυροπούλου ενώ αναφέρεται στην ανακατανομή τόσο του οικονομικού όσο και του φυσικού πλούτου, όπως θα προκύψει από τις νέες επαγγελματικές επιλογές, καθώς και σε μία νέα ιεράρχηση αναγκών. «Σκεφτείτε το θέμα της ενέργειας ή το ζήτημα της υπερκατανάλωσης. Αν αλλάξει ο τρόπος που ζούμε, θα αλλάξουν νομοτελειακά και οι προτεραιότητές μας, γεγονός που θα επηρεάσει όλα τα επαγγέλματα και την οικονομία, γενικότερα. Στο πέρασμα, βέβαια, των χρόνων και αφού καθιερωθεί μια πιο υγιής νοοτροπία, φιλική προς το περιβάλλον – π.χ. αν φτάσουμε στο επίπεδο να πάψουμε να κινούμαστε με βενζίνη - κάποια επαγγέλματα πιθανόν να περάσουν στη λήθη, όπως συμβαίνει σε κάθε μεγάλη κοινωνικοοικονομική αλλαγή».
   Το Εργαστήριο Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας του ΕΚΠΑ λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη χάραξη της επαγγελματικής πορείας των ατόμων ανέπτυξε μια συμβουλευτική παρέμβαση με τίτλο: «Σταδιοδρομία σε… πράσινο», στοχεύοντας στην καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης για τη σταδιοδρομία.
   «Η παρέμβαση αξιοποιεί τους 4 βασικούς πυλώνες του επαγγελματικού προσανατολισμού (αυτογνωσία, επαγγελματική πληροφόρηση, λήψη απόφασης, μετάβαση) και τους συνδέει με περιβαλλοντικές πτυχές. Η παρέμβαση υλοποιείται είτε στο πλαίσιο ομαδικής επαγγελματικής πληροφόρησης είτε μέσω της παροχής ατομικών υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού. Με άλλα λόγια, η συγκεκριμένη παρέμβαση βοηθά τους ωφελούμενους να κατανοήσουν τι συμβαίνει στο περιβάλλον, τι σημαίνει αυτό για τη δική τους σταδιοδρομία και τη σταδιοδρομία των άλλων και να σκεφτούν πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν και να αξιοποιήσουν αυτό το φαινόμενο σε σχέση με ένα “πράσινο” μέλλον», τονίζει η διευθύντρια του Εργαστηρίου Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
   Τα καλά νέα είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη εκπαιδευτικά ιδρύματα που δίνουν τίτλους σπουδών στους τομείς που προαναφέρθηκαν. «Αυτή τη στιγμή στο μηχανογραφικό δελτίο του 2ου πεδίου υπάρχουν δύο τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη και την Ξάνθη αλλά και τμήματα Περιβάλλοντος στη Λάρισα, τη Μυτιλήνη και τη Ζάκυνθο στα οποία έχει πρόσβαση κάποιος/α τόσο από το 2ο όσο και από το 3ο και 4ο επιστημονικό πεδίο. Μάλιστα, πρόκειται για τμήματα με πολύ χαμηλή βάση, γεγονός που εξηγείται, εν μέρει, από το γεγονός ότι βρίσκονται εκτός Αθηνών αλλά, κυρίως, επειδή, δυστυχώς ακόμα στην Ελλάδα δεν έχουμε αντιληφθεί πλήρως τη σημασία των επαγγελμάτων αυτών για το μέλλον μας. Μάλιστα, από πρόσφατη έρευνα προκύπτει πως μόλις το 1% των εγχώριων επαγγελματιών ασχολούνται με τον χώρο αυτό, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλα τμήματα που σχετίζονται με τις αντιρρυπαντικές τεχνολογίες και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως, ενδεικτικά, τα τμήματα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων βιοεπιστημών, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Γεωπονίας, Επιστήμης Υλικών, Φυσικής και Χημικών Μηχανικών, με τις κατάλληλες εξειδικεύσεις. Ωστόσο, και ένας Μαθηματικός, Χημικός, Πολιτικός Μηχανικός, Αρχιτέκτονας ή Πληροφορικός μπορεί, κάλλιστα, με το κατάλληλο μεταπτυχιακό να ενταχθεί σ’ αυτόν τον τόσο ενδιαφέροντα και, καίριας σημασίας, επαγγελματικό τομέα που αφορά την ευημερία της παγκόσμιας κοινότητας», σημειώνει η κ. Αργυροπούλου. Καταλήγοντας τονίζει ότι οι νέοι ανεξαρτήτως της επαγγελματικής διαδρομής που επιλέγουν να ακολουθήσουν, χρειάζεται να επαναπροσδιορίζουν τις αξίες τους με περιβαλλοντική ευαισθησία, στοχεύοντας στην ποιότητα ζωής, να αναπτύσσουν «πράσινες» και «οικολογικές» δεξιότητες (περιβαλλοντική συνείδηση, προώθηση αειφόρου ανάπτυξης, πράσινη τεχνολογία) που καλλιεργούν έναν καινούριο «πράσινο» ρόλο, να ενημερώνονται για τα σύγχρονα επαγγέλματα και να προσπαθούν να βρουν τις πτυχές τους που συνδέονται με τη βιωσιμότητα, να ψάχνουν πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή και να λειτουργούν με ευαισθησία απέναντι στις προκλήσεις.
   Για την σύνταξη του νέου οδηγού συνεργάστηκαν οι: Μαρία Διβάρη, Ασπασία Καραβία, Αριστείδης Λορέντζος, Κατερίνα Μικεδάκη, Νικόλαος Μουράτογλου, Πηνελόπη Μπέλκη, Παναγιώτα Μπενέκου, Σοφία Παπαθεοδώρου, Μαρία Σκουλάκη και Αργυρώ Χαροκοπάκη.
   Read more...

   431 • 0

  5. Εργασιακά

   Engineer

   Εκδόθηκε στο ΦΕΚ 2493/B'/04.05.2023 η υπ' αρίθμ. 342/2023 Κ.Υ.Α. με θέμα: Πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος κτιρίων, στα οποία στεγάζονται φορείς της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014, καθώς και κρίσιμες εν γένει λειτουργίες του ιδιωτικού τομέα.
   Η απόφαση αναφέρει:
   Άρθρο 1
   Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής αποτελεσμάτων πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτιρίων
   Ανατίθεται στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) η περαιτέρω ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής αποτελεσμάτων του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτιρίων (εφεξής αποκαλούμενη «Ηλεκτρονική Πλατφόρμα»), υπό τη μορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων. Η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα υποστηρίζεται από διαδικτυακό πληροφοριακό σύστημα, το οποίο ακολουθεί κανόνες και πρότυπα για τη διασύνδεση και διαλειτουργικότητα με τρίτα πληροφοριακά συστήματα, σύμφωνα με το Παράρτημα II της υπό στοιχεία ΥΑΠ/Φ.40.4/1/989/2012 απόφασης του Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Β’ 1301), και ιδίως με το Ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου του άρθρου 2 της παρούσας. H ανωτέρω Ηλεκτρονική Πλατφόρμα θα αποτελείται από τις ακόλουθες διαδικτυακές εφαρμογές: (α) το περιβάλλον εισαγωγής δελτίων από τον χρήστη-μηχανικό που πραγματοποίησε τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο/ταχύ οπτικό έλεγχο (ΤΟΕ) ή από πρόσωπο εξουσιοδοτημένο να εισάγει τα στοιχεία του ΤΟΕ. Με τον τρόπο αυτόν ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να αποστείλει τα δελτία πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου απευθείας στον διακομιστή (CloudServer) του Ο.Α.Σ.Π. προς έλεγχο και καταχώριση. Κατά την ηλεκτρονική αποστολή του δελτίου πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου διενεργείται αυτόματα πολλαπλός έλεγχος τόσο ενδεχόμενων λαθών εισαγωγής και παράλειψης συμπλήρωσης σημαντικών δεδομένων όσο και λογικός έλεγχος συνδυασμού τεχνικών δεδομένων. Μέσα από το διαδικτυακό περιβάλλον, ο χρήστης θα έχει παράλληλα τη δυνατότητα της επισκόπησης όλων των δελτίων που έχει υποβάλλει προς τον Ο.Α.Σ.Π., τόσο σε μορφή αρχειοθετημένης εγγραφής (record) όσο και επί ψηφιακού υποβάθρου (σε μορφή GIS).
   (β) το περιβάλλον διαχείρισης των δελτίων από τον Ο.Α.Σ.Π., μέσω του οποίου επεξεργάζονται τα υποβληθέντα δελτία, αποτυπώνονται επί του ψηφιακού υποβάθρου (χάρτη GIS) και εκτυπώνονται οι απαιτούμενες κατά περίπτωση τεχνικές εκθέσεις προς φορείς υπεύθυνους για τη διενέργεια του δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου και την Πολιτεία. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα επισκόπησης σύνθετων στατιστικών στοιχείων που αφορούν είτε το σύνολο των δελτίων που έχουν υποβληθεί και εγκριθεί, είτε το υποσύνολο των κτηρίων που έχουν προτεραιοποιηθεί για την πραγματοποίηση δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου.
   Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.), υποχρεούνται, εντός χρονικού διαστήματος δύο (2) μηνών από την ολοκλήρωση της ανάπτυξης της ως άνω Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας του Ο.Α.Σ.Π., να καταχωρήσουν σε αυτήν τα στοιχεία των κτιρίων, στα οποία στεγάζονται φορείς και κρίσιμες λειτουργίες της παρ. 1, όπως αυτά περιγράφονται στην Ενότητα Α της Ταυτότητας του Κτιρίου του Δελτίου Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου του Ο.Α.Σ.Π. (5η έκδοση, 2020), τα στοιχεία επικοινωνίας του εκπροσώπου της οικείας Υπηρεσίας ή Φορέα που στεγάζεται στο ελεγχόμενο κτίριο και, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα, τα στοιχεία επικοινωνίας του αρμόδιου φορέα συντήρησης, το έτος κατασκευής του ελεγχόμενου κτιρίου, καθώς και αρχείο με τον πολεοδομικό φάκελο του κτιρίου (οικοδομική άδεια, σχέδια και μελέτες αδείας, δηλώσεις τακτοποίησης κ.λπ.). Ο Ο.Α.Σ.Π. αναλαμβάνει να ολοκληρώσει την ανάπτυξη της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας, εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας, εμπλουτίζοντας το περιβάλλον διαδικτυακής εισαγωγής δεδομένων, που περιγράφεται στην περ. (α) της παρ. 1, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να εισάγουν τα απαραίτητα στοιχεία των ελεγχόμενων κτιρίων. Παράλληλα, αναλαμβάνει, εντός της ίδιας ως άνω προθεσμίας, να διασυνδέσει τη λειτουργία αυτή με την κεντρική βάση δεδομένων του Προσεισμικού Ελέγχου για την εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας των σχετικών εφαρμογών. Άρθρο 2
   Κατάρτιση Ηλεκτρονικού Μητρώου Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου
   Για τη διενέργεια του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων, στα οποία στεγάζονται φορείς της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), καθώς και κρίσιμες εν γένει λειτουργίες του ιδιωτικού τομέα, καταρτίζεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) Ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου κτιρίων (εφεξής αποκαλούμενο ως «Μητρώο»), υπό τη μορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων. Το Μητρώο υποστηρίζεται από πληροφοριακό σύστημα, το οποίο ακολουθεί κανόνες και πρότυπα για τη διασύνδεση και διαλειτουργικότητα με τρίτα πληροφοριακά συστήματα, σύμφωνα με το Παράρτημα II της υπό στοιχεία ΥΑΠ/Φ.40.4/1/989/2012 απόφασης του Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Β’ 1301), και ιδίως με την Hλεκτρονική Πλατφόρμα του άρθρου 1 της παρούσας. Η υλοποίηση, τεχνική διαχείριση και συντήρηση του πληροφοριακού συστήματος του ως άνω Μητρώου ανατίθενται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
   Άρθρο 3
   Διαδικασία εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου
   Στο Μητρώο εγγράφονται διπλωματούχοι μηχανικοί-μέλη του Τ.Ε.Ε. (εφεξής αποκαλούμενοι ως «Ελεγκτές»), με δικαίωμα εκπόνησης και επίβλεψης ειδικών στατικών μελετών, σύμφωνα με την περίπτωση «κβ» της παρ. 2 του άρθρου 3 του π.δ. 99/2018 (Α’ 187), και ανάλογη εμπειρία. Για την τεκμηρίωση της εμπειρίας τους, συνυποβάλλεται: [α] πτυχίο μελετητή δημοσίων έργων κατηγορίας 8 (Α’ τάξης και άνω) ή [β] αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τουλάχιστον τετραετή επαγγελματική εμπειρία στην εκπόνηση ή/και επίβλεψη στατικών μελετών ή [γ] συναφής τίτλος σπουδών διδακτορικού επιπέδου ή [δ] συναφής μετα-διπλωματικός τίτλος σπουδών (Μ.Δ.Ε.) και αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τουλάχιστον διετή επαγγελματική εμπειρία στην εκπόνηση ή/ και επίβλεψη στατικών μελετών. Οι Ελεγκτές εγγράφονται στο Μητρώο με όλα τα απαιτούμενα στοιχεία τους και λαμβάνουν αύξοντα αριθμό Μητρώου Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου. Για την εγγραφή τους στο Μητρώο, οι ενδιαφερόμενοι μηχανικοί υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση, με χρήση των προσωπικών κωδικών που χορηγούνται από το Τ.Ε.Ε., η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: α) Ενημερωμένα στοιχεία επικοινωνίας (κινητό τηλέφωνο, e-mail κ.λπ.)
   β) Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ)
   γ) Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
   δ) Αριθμό τραπεζικού λογαριασμού με δικαιούχο τον μηχανικό (ΙΒΑΝ)
   ε) Διεύθυνση επαγγελματικής έδρας, όπως έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δραστηριοποιείται επαγγελματικά, διατηρώντας έδρα σε περισσότερες από μια περιοχές, υποχρεούται να δηλώσει σε ποια από αυτές επιθυμεί να διενεργεί ελέγχους.
   στ) πτυχίο μελετητή δημοσίων έργων κατηγορίας 8 (Α’ τάξης και άνω), ή αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τουλάχιστον τετραετή επαγγελματική εμπειρία στην εκπόνηση ή/και επίβλεψη στατικών μελετών, ή συναφή τίτλο σπουδών διδακτορικού επιπέδου, ή συναφή μετα-διπλωματικό τίτλο σπουδών (Μ.Δ.Ε.) και αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τουλάχιστον διετή επαγγελματική εμπειρία στην εκπόνηση ή/και επίβλεψη στατικών μελετών.
   ζ) Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) με την οποία υπευθύνως δηλώνει ότι:
   ζα. δεν έχει καταδικασθεί για κακούργημα, όπως και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, καταπίεση, δωροδοκία, απιστία σχετική με την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής,
   ζβ. θα ενημερώνει εντός δέκα (10) ημερών το Τ.Ε.Ε. σε περίπτωση που δεν συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις συμμετοχής του στο Μητρώο Ελεγκτών Προσεισμικού Ελέγχου,
   ζγ. η συμμετοχή του στο Μητρώο Ελεγκτών Προσεισμικού Ελέγχου παρέχει αυτοδίκαια το δικαίωμα γνωστοποίησης των στοιχείων επικοινωνίας του για τους σκοπούς του ελέγχου,
   ζδ. αποδέχεται τη χρήση, στατιστική επεξεργασία και κοινοποίηση στοιχείων σχετικών με τους ελέγχους που έχει προβεί, με την επιφύλαξη της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της πνευματικής ιδιοκτησίας και των εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών.
   η) Ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό επάρκειας
   Η ιδιότητα του Ελεγκτή αποκτάται με την εγγραφή του στο Μητρώο. Σε περίπτωση μεταβολής των αρχικά δηλωθέντων στοιχείων μηχανικού εγγεγραμμένου στο Μητρώο, ο Ελεγκτής υποχρεούται να δηλώσει ηλεκτρονικά στο Τ.Ε.Ε. τη σχετική μεταβολή, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών. Για την έναρξη του Μητρώου εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του προέδρου του Τ.Ε.Ε., κατά την ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος. Άρθρο 4
   Διαδικασία εκπαίδευσης Ελεγκτών
   Κάθε τρεις (3) μήνες στην Αθήνα και στα Περιφερειακά Τμήματα του Τ.Ε.Ε. (ήτοι: Περιφερειακό Τμήμα Ευβοίας, Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου, ΠεριφερειακόΤμήμα Δυτικής Ελλάδας, Περιφερειακό Τμήμα νομού Αιτωλοακαρνανίας, Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου, Περιφερειακό Τμήμα νομού Κέρκυρας, Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Περιφερειακό Τμήμα νομού Μαγνησίας, Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας, Περιφερειακό Τμήμα Θράκης, Περιφερειακό Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου, Περιφερειακό Τμήμα νομού Δωδεκανήσου, Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Κρήτης), διοργανώνονται από το Τ.Ε.Ε., σε συνεργασία με τον Ο.Α.Σ.Π. και το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτιρίων. Με την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών αυτών σεμιναρίων, οι Ελεγκτές λαμβάνουν από το Τ.Ε.Ε. Ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό επάρκειας. Άρθρο 5
   Διαδικασία ορισμού και επιλογής Ελεγκτών πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου
   Το Τ.Ε.Ε., βάσει των καταχωρήσεων των ελεγχόμενων κτιρίων στην Ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ο.Α.Σ.Π., αναλαμβάνει να υλοποιήσει τη δράση για τη διενέργεια πρωτοβάθμιων προσεισμικών ελέγχων, μέσω των Ελεγκτών Μηχανικών. Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν, κατά σειρά προτεραιότητας, σε κτίρια που στεγάζονται δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, δημόσιες επιτελικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμό και, εν συνεχεία, στα υπόλοιπα κτίρια. Η επιλογή των Ελεγκτών γίνεται με τυχαία ηλεκτρονική κλήρωση από το Μητρώο, με κριτήριο την απόσταση από το ελεγχόμενο κτίριο. Για κάθε ελεγχόμενο κτίριο ορίζονται δύο (2) Ελεγκτές. Αρχικά επιλέγονται Ελεγκτές, οι οποίοι έχουν επαγγελματική έδρα εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας όπου βρίσκεται το κτίριο. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμος Ελεγκτής στο Μητρώο εντός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, επιλέγεται Ελεγκτής με επαγγελματική έδρα εντός της οικείας Περιφέρειας και, αν δεν υπάρχει, εντός των ορίων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Στην περίπτωση που ο έλεγχος αφορά κτίριο σε νησιωτική περιοχή, αρχικά κληρώνονται Ελεγκτές με έδρα στη συγκεκριμένη νησιωτική περιοχή. Αν δεν υπάρχουν, επιλέγεται Ελεγκτής με έδρα εντός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και, αν δεν υπάρχει, επιλέγεται Ελεγκτής από ηπειρωτική περιοχή με απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη νησιωτική περιοχή, εντός ή εκτός των ορίων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης που βρίσκεται το κτίριο. Σε περίπτωση που για το ίδιο κτίριο έχουν γίνει περισσότερες της μίας καταχωρίσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ο.Α.Σ.Π., γίνεται μία ενιαία κλήρωση για το σύνολο των καταχωρίσεων. Οι κληρώσεις διενεργούνται σταδιακά, σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα των Ελεγκτών, την πρόοδο της χρηματοδότησης και την προτεραιοποίηση της παρ. 1 του παρόντος, συγχρονισμένα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και αναλογικά με τον αριθμό των καταχωρίσεων των κτιρίων κάθε Περιφερειακής Ενότητας που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ο.Α.Σ.Π. Το πληροφοριακό σύστημα κληρώνει αυτόματα τους Ελεγκτές, σύμφωνα με τα ανωτέρω κριτήρια. Οι Ελεγκτές ενημερώνονται ηλεκτρονικά, σχετικά με τον έλεγχο, και υποχρεούνται, εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την ημέρα της ηλεκτρονικής τους ειδοποίησης, να ενημερώσουν το πληροφοριακό σύστημα για την αποδοχή ή μη του ορισμού τους. Σε περίπτωση μη αποδοχής ή άπρακτης παρέλευσης της ανωτέρω προθεσμίας, η κλήρωση επαναλαμβάνεται αυτόματα. Σε περίπτωση που οι Ελεγκτές αποδεχθούν τον ορισμό τους, το πληροφοριακό σύστημα ενημερώνει αυτόματα την ενδιαφερόμενη Υπηρεσία ή Φορέα μέσω του εκπροσώπου του, τα στοιχεία επικοινωνίας του οποίου έχουν δηλωθεί κατά την καταχώριση του κτιρίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ο.Α.Σ.Π., προκειμένου να επικοινωνήσει με τους Ελεγκτές και να ορίσουν την ημερομηνία της αυτοψίας. Το Τ.Ε.Ε. επιλαμβάνεται όλων των ζητημάτων διαχείρισης των κληρώσεων και των ορισμών των Ελεγκτών, καθώς και τυχόν δυσχέρειας στη διεξαγωγή του ελέγχου. ΚΥΑ 342-2023 ΦΕΚ 2493-B'-04.05.2023 Πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος κτιρίων.pdf
    
   Read more...

   418 • 0

  6. Εργασιακά

   GTnews

   Το ΤΕΕ σε εφαρμογή των διατάξεων του  άρθρου 20 του Ν. 4736/2020 (ΦΕΚ Α’ 200 / 20.10.2020) θα συγκροτήσει την 11η Έκδοση του Καταλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Μελών του, υποψηφίων για την έκδοση βεβαιώσεων ολοκλήρωσης εργασιών και τη διενέργεια αυτοψιών σε σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.
   Η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος αφορά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΝΕΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ για ενσωμάτωση νέων υποψηφίων για τη διενέργεια αυτοψιών.  Μέλη του ΤΕΕ που έχουν ήδη υποβάλλει Αιτήσεις ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να υποβάλουν εκ νέου Αίτηση. Κατάλογος Διενέργειας Αυτοψίας σταθμών Α.Π.Ε. ή ΣΗΘΥΑ
   Ο Κατάλογος,   που επικαιροποιείται κάθε τρείς (3) μήνες  περιλαμβάνει τους υποψήφιους Μηχανικούς,  με συναφή με το αντικείμενο ειδικότητα, που πληρούν  τα κριτήρια που καθορίστηκαν με Απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής κατά αλφαβητική σειρά ανά Περιφερειακή Ενότητα σε όλη την Επικράτεια.
   Τα μέλη του ΤΕΕ που εντάσσονται στον Κατάλογο και τους ανατίθεται έργο σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, από ενδιαφερόμενους κατόχους σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, θα συντάσσουν έκθεση αυτοψίας σχετικά με την ολοκλήρωση ή μη της εγκατάστασης του σταθμού, που θα συνοδεύει δήλωση με την οποία θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εγκατάστασης του έργου.
   Η δήλωση, συνοδευόμενη από την έκθεση αυτοψίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, θα κατατίθεται από τους ενδιαφερόμενους κατόχους σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ στον αρμόδιο Διαχειριστή μαζί με τη Δήλωση Ετοιμότητας για τη σύνδεση του σταθμού με το Δίκτυο ή το Σύστημα.
   Κριτήρια για ένταξη Μηχανικών στον Κατάλογο
   Κάθε  υποψήφιος για ένταξη στο κατάλογο θα πρέπει να πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:
   Κριτήριο 1 α) Να διαθέτει ειδικότητα Μηχανολόγου Μηχανικού ή Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ή Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ή Ναυπηγού Μηχανικού ή Ναυπηγού-Μηχανολόγου Μηχανικού ή Μηχανικού Περιβάλλοντος ή Μηχανικού Παραγωγής & Διοίκησης
   ή
   β) Να διαθέτει ειδικότητα άλλη από αυτή που αναφέρεται στο ανωτέρω σημείο α’ (ήτοι Πολιτικού Μηχανικού ή Αρχιτέκτονα Μηχανικού ή Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού ή Χημικού Μηχανικού ή Μεταλλειολόγου-Μεταλλουργού Μηχανικού ή Μηχανικού Η/Υ ή Μηχανικού Χωροταξίας & Πολεοδομίας ή Μηχανικού Ορυκτών Πόρων) και να διαθέτει εμπειρία σε ένα (1) έργο τουλάχιστον 200 KW  ή σε δύο (2) τουλάχιστον  έργα επίβλεψης κατασκευής ή και λειτουργίας σταθμού ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ ή παραλαβής σταθμού ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ ίδιας τεχνολογίας με αυτό στον οποίο θα διενεργηθεί η αυτοψία.
   Για την τεκμηρίωση της εμπειρίας προσκομίζεται βεβαίωση εργοδότη στην οποία αναγράφεται το έργο ΑΠΕ και η περίοδος απασχόλησης του μηχανικού στην επίβλεψη κατασκευής ή λειτουργίας ή την παραλαβή του σταθμού.
   Ως βεβαίωση εργοδότη για την εφαρμογή του παρόντος νοείται βεβαίωση του κυρίου του σταθμού ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ, του κατασκευαστή του, του φορέα λειτουργίας του ή αντίστοιχου φορέα, ανεξαρτήτως μορφής της μεταξύ τους σχέσης.
   Κριτήριο 2 Να έχει συμπληρώσει 3 έτη από την εγγραφή του στο ΤΕΕ.
   Υποβολή Αίτησης – Δικαιολογητικά
   Κάθε ενδιαφερόμενος που πληροί τα κριτήρια για να εγγραφεί στον κατάλογο πρέπει:
   Να κατεβάσει το Έντυπο ΑΙΤΗΣΗΣπου βρίσκεται δημοσιευμένο παρακάτω Να συμπληρώσει τα στοιχεία που ζητούνται. Η συμπλήρωση όλων των πεδίων είναι υποχρεωτική  και η υπογραφή  της αίτησης είναι απαραίτητη. Να αποθηκεύσει την Αίτησή του σε pdf format με το ακρωνύμιο ΑΠΕ και το επώνυμό του με λατινικούς χαρακτήρες [παράδειγμα : APE-eponymo (λατινικούς χαρακτήρες)] Ενδιαφερόμενος με ειδικότητα σύμφωνα με το κριτήριο 1β θα πρέπει να συνυποβάλλει υποχρεωτικά μαζί με την αίτησή του απλό σκαναρισμένο αντίγραφο της  σχετικής βεβαίωσης εργοδότη (μίας ή δύο, κατά περίπτωση), προκειμένου να τεκμηριώσει την απαιτούμενη εμπειρία. Η Αίτηση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπου χρειάζεται,  θα υποβάλλεται στο  TEE για το Γραφείο Εκπροσωπήσεων ως συνημμένο/συνημμένα σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο/αρχεία pdf), στο Email:  [email protected] Προθεσμία υποβολής Αιτήσεων :  μέχρι την   26/5/2023
   Κάθε Διπλωματούχος Μηχανικός έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση ΜΟΝΟ για μια Περιφερειακή Ενότητα λαμβάνοντας υπόψη είτε τη δ/νση μόνιμης κατοικίας του είτε τη δ/νση επαγγελματικής του έδρας.
   Για περισσότερες  πληροφορίες  μπορείτε να συμβουλευτείτε  τον παρακάτω Οδηγό (Επικαιροποίηση 04.2023) ο οποίος εξ αρχής δημοσιεύτηκε  στο πλαίσιο συγκρότησης της 1ης Έκδοσης του Καταλόγου και αφορά στη διαδικασία που ακολουθεί το ΤΕΕ αναφορικά με τη συγκρότηση Καταλόγου Μελών ΤΕΕ κάθε τρεις (3) μήνες σε εφαρμογή της παρ.6 του άρθρου 20 του Ν. 4736/20.10.2020 (ΦΕΚ Α’ 200) και σύμφωνα με τα οριζόμενα σε σχετική Απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ.
   ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΕΕ της παρ.6 του άρθρου 20 του Ν. 4736/2020 (ΦΕΚ Α’ 200 / 20.10.2020)
   ΑΙΤΗΣΗ της παρ.6 του άρθρου 20 του Ν.4736/2020 (ΦΕΚ Α’ 200/20.10.2020)
   Νόμος 4736 / 2020 (ΦΕΚ Α 200 / 20-10-2020)
   Read more...

   450 • 0

  7. Εργασιακά

   Engineer

   Την πρώτη θέση στην υπερεργασία καταλαμβάνει η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Eurostat.
   Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση της σχετικής λίστας των χωρών – μελών της ΕΕ με το 12,6 των εργαζομένων να δηλώνουν ότι εργάζονται για πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (10,2%) και την Κύπρο (9,7%).

   Πρώτη θέση η Ελλάδα στην υπερεργασία σύμφωνα με την Eurostat
   Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση της σχετικής λίστας των χωρών – μελών της ΕΕ με το 12,6% των εργαζομένων να δηλώνουν ότι εργάζονται για πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (10,2%) και την Κύπρο (9,7%).
   Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά υπερεργασίας καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (0,7%), τη Λιθουανία (0,8%) και τη Λετονία (1,3%). Πρώτη στην πανευρωπαϊκή κατάταξη είναι η Ισλανδία με 13,5%.
   Υψηλότερο είναι το σχετικό ποσοστό στους αυτοαπασχολούμενους, καθώς πολλές ώρες εργάστηκε το 30% του συνόλου των αυτοαπασχολούμενων σε σύγκριση με τους μισθωτούς (4% του συνόλου των εργαζομένων).
   Eurostat: Ποιοι δουλεύουν τις περισσότερες ώρες
   Επιπλέον, οι πολλές ώρες εργασίας σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική ομάδα ήταν πιο συχνές μεταξύ των ειδικευμένων:
   Εργαζομένων στη γεωργία (28%) Εργαζομένων στη δασοκομία (28%) Εργαζομένων στην αλιεία (28%) Διευθυντές (24%)
   Read more...

   594 • 0

  8. Εργασιακά

   GTnews

   Σε συνέχεια υπομνημάτων και ανακοινώσεων του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με τις οποίες, μεταξύ άλλων, καταφέρεται εναντίον μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων και στελεχών της ΕΜΔΥΔΑΣ/Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και σχετικών ανακοινώσεων της ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ συζήτησε αναλυτικά το θέμα και εξέδωσε σχετική απόφαση – ψήφισμα, για την υπεράσπιση του έργου και του ρόλου των Ελλήνων Διπλωματούχων Μηχανικών στο Δημόσιο Τομέα, η οποία έχει ως εξής:
   Ψήφισμα της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ
   Η Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε., εκδίδει το παρακάτω ψήφισμα:
   «Διαχρονικά, ο ρόλος των μηχανικών-δημοσίων υπαλλήλων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας μας, ενώ ο σύγχρονος Έλληνας μηχανικός-δημόσιος υπάλληλος αποτελεί βασικό διοικητικό και επιστημονικό, επιτελικό και επιχειρησιακό, στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης.
   Διαθέτοντας υψηλό επίπεδο μόρφωσης, συστηματικό τρόπο σκέψης, κατάλληλες δεξιότητες και τεχνογνωσία αλλά και υψηλό αίσθημα ευθύνης, οι μηχανικοί προωθούν έμπρακτα τη βιώσιμη ανάπτυξη, συμβάλλουν στην εξέλιξη των έργων υποδομής, διασφαλίζουν την ποιοτική μελέτη και κατασκευή και παρέχουν εν γένει υπηρεσίες που στοχεύουν στην ασφάλεια και εξυπηρέτηση των πολιτών. Κοινό παρονομαστή αποτελεί πάντα η τήρηση των κανόνων και της νομοθεσίας και οι διαφανείς διαδικασίες, με στόχο την κοινωνική ευημερία και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
   Το φάσμα των αρμοδιοτήτων οι οποίες ανατίθενται στους μηχανικούς-δημόσιους υπαλλήλους είναι ιδιαίτερα ευρύ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
   Εκπόνηση Μελετών Δημοσίου Τομέα Έλεγχος Μελετών Δημοσίου Τομέα Έλεγχος και Έγκριση Μελετών Ιδιωτικού Τομέα Επίβλεψη κατασκευής έργων Δημοσίου Τομέα Έλεγχος κατασκευής ιδιωτικών έργων Συμμετοχή σε Συμβούλια Συμμετοχή σε Επιτροπές (διαγωνισμών, επίβλεψης, παρακολούθησης, παραλαβής) Ειδικά για τους αρχιτέκτονες μηχανικούς του Δημοσίου, αξίζει να σημειωθεί ότι τους έχουν εκχωρηθεί αρμοδιότητες οι οποίες βασίζονται στο γνωστικό τους αντικείμενο, όπως αυτό έχει νομικά κατοχυρωθεί στο αρ.4 του ΠΔ 99/2018 και το οποίο περιλαμβάνει τον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό, τον Πολεοδομικό και Χωροταξικό Σχεδιασμό και την Αποκατάσταση και Ανάδειξη της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (κτηρίων και συνόλων). Παρά τις αιτιάσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, είναι πασιφανής η αναγκαιότητα και πρόδηλα επιστημονικώς απαραίτητη η αυξημένη συμμετοχή μηχανικών στελεχών του δημοσίου σε Συμβούλια Μνημείων όταν συζητούνται θέματα δόμησης. Η συμβολή των Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, άλλωστε, και γενικότερα του τεχνικού κόσμου, στην προστασία, αναστήλωση και ανάδειξη εκατοντάδων μνημείων στη χώρα είναι συγκεκριμένη, μετρήσιμη και ορατή σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
   Σε συνέχεια των προαναφερθέντων, το ΤΕΕ θεωρεί αδόκιμη και έωλη τη θέση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπως αυτή διατυπώθηκε σε σχετικό υπόμνημα προς το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Νοτίου Αιγαίου, αλλά και σε νεώτερη ανακοίνωσή του που αναφέρεται στις θέσεις της ΕΜΔΥΔΑΣ/Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αρκετά από τα επιχειρήματα και τις αναφορές του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων απαξιώνουν την επιστημονική επάρκεια Μηχανικών του Δημοσίου, υποβαθμίζουν το ρόλο τους στην προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος, αμφισβητούν την αξιοπιστία τους και υπονομεύουν το κύρος και την ακεραιότητά τους, ενώ στοχοποιούν στελέχη της ΕΜΔΥΔΑΣ/Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
   Τονίζουμε, ως ο συλλογικός φορέας των Ελλήνων Διπλωματούχων Μηχανικών, ως ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας της πατρίδας μας και ως ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος του τεχνικού κόσμου της χώρας, ότι είναι αυτονόητη η καταδίκη κάθε πράξης βίας, όπως αυτή του ξυλοδαρμού αρχαιολόγου στη Μύκονο εξαιτίας της άσκησης των καθηκόντων του. Ζητούμε από την Ελληνική Πολιτεία πλήρη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών. Ταυτόχρονα απαιτούμε τη θεσμική και συστημική, και μέσω σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων, ενίσχυση και θωράκιση των ελέγχων, αυτοψιών και διαδικασιών εγκρίσεων, γνωμοδοτήσεων και αδειοδοτήσεων στις οποίες συμμετέχουν επιστήμονες δημόσιοι υπάλληλοι και ιδιαίτερα αυτοί των αρχαιολογικών υπηρεσιών.
   Παράλληλα τονίζουμε ότι η αθλιότητα αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε δικαιολογία ούτε έναυσμα για φθηνό λαϊκισμό από κανέναν, ιδίως από συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς συλλόγους , όπως ο ΣΕΑ, με ευκρινή στόχο να καρπωθούν οφέλη για την ειδικότητά τους (και τον σύλλογό τους) έναντι άλλων επιστημόνων εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα. Ούτε φυσικά οι ανακοινώσεις της ηγεσίας και του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων μας οδηγούν να χαρακτηρίσουμε, με οιοδήποτε τρόπο, συλλήβδην, τους Έλληνες Αρχαιολόγους, την προσφορά των οποίων τιμούμε,  όπως εξάλλου αποτυπώνεται με την ουσιαστική μας καταδίκη στο θέμα του ξυλοδαρμού του Αρχαιολόγου στη Μύκονο.
   Το ΤΕΕ υπηρετώντας πιστά το θεσμικό του ρόλο έχει σκοπό – μεταξύ άλλων – την προαγωγή της επιστήμης στους τομείς που σχετίζονται με την ειδικότητα των μελών του και στοχεύουν στην πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι άλλωστε συνταγματική επιταγή η παράλληλη προστασία τόσο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όσο και του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Έχοντας με το μέρος τους το νόμο και το Σύνταγμα, οι Έλληνες Μηχανικοί που υπηρετούν στο δημόσιο τομέα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να εκφοβιστούν από κανέναν, ούτε θα δεχθούν την υποβάθμιση του ρόλου και του έργου τους, συνεχίζοντας να υπηρετούν με τις επιστημονικές και τεχνικές τους γνώσεις το δημόσιο συμφέρον και την Ελληνική Πολιτεία.
   Το ΤΕΕ στηρίζει τους Μηχανικούς Δημοσίους Υπαλλήλους στη συμβολή τους, μέσα από τα καθήκοντα και τις εργασίες που τους ανατίθενται, στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των δημόσιων πολιτικών. Με αυτά τα δεδομένα, το ΤΕΕ θεωρεί ότι η αποτελεσματική προστασία και της πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας μας προϋποθέτει την αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων επιστημονικών ειδικοτήτων, ανεξαρτήτως είδους ή τομέα απασχόλησης, στην οποία δύνανται να συμβάλλουν ουσιαστικά με τις γνώσεις τους και οι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι».
    
   Δείτε την ανωτέρω απόφαση – ψήφισμα της ΔΕ ΤΕΕ στο σύνδεσμο της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, εδώ: https://diavgeia.gov.gr/doc/ΩΜΦ046Ψ842-7ΙΧ?inline=true
   Read more...

   244 • 0

  9. Εργασιακά

   dimitris GM

   Με ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, τροποποιήθηκε η υπ’ αρ. Α23/Σ13/2022 απόφαση της Δ. Ε. με θέμα «Σύσταση Ειδικής Επιτροπής Δεοντολογίας για την άσκηση του επαγγέλματος των μηχανικών μέσω πληροφορικών συστημάτων του ΤΕΕ».
   Συγκεκριμένα, η τροποποίηση αφορά στην 1η παράγραφο της ανωτέρω απόφασης, διαμορφώνοντας το συνολικό κείμενο της απόφασης ως ακολούθως:
   Σύσταση Ειδικής Επιτροπής Δεοντολογίας για την άσκηση του επαγγέλματος των μηχανικών μέσω πληροφορικών συστημάτων του ΤΕΕ
   1. Όταν διαπιστώνεται από το ΤΕΕ ότι χρήστες των πληροφοριακών του συστημάτων παραβιάζουν την πολεοδομική νομοθεσία, κατά την καταχώριση και διαχείριση στοιχείων σε αυτά, θα ειδοποιούνται γραπτώς για την παροχή εγγράφων εξηγήσεων εντός πέντε (5) ημερών. Σε περίπτωση μη ανταπόκρισής τους ή μη ικανοποιητικών εξηγήσεων, θα αναστέλλεται η πρόσβασή τους στα πληροφοριακά συστήματα, για λόγους ασφάλειας των συναλλαγών και προάσπισης του δημοσίου συμφέροντας.
   Οι γραπτές εξηγήσεις θα εξετάζονται από την Ειδική Επιτροπή Δεοντολογίας του ΤΕΕ, η οποία συγκροτείται σύμφωνα με την απόφαση Α23/Σ13/2022 της Διοικούσας Επιτροπής. Η Επιτροπή σε κάθε περίπτωση θα εξετάζει τις γραπτές εξηγήσεις και θα αποφασίζει για τη συνέχιση ή την αναστολή της δυνατότητας πρόσβασης στα πληροφοριακά συστήματα του ΤΕΕ, καθώς και θα εισηγείται για την παραπομπή των υποθέσεων στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΤΕΕ ή/και στη Δικαιοσύνη.
   Σε περίπτωση που συντρέχει επείγουσα ανάγκη για την άμεση διασφάλιση της ορθής και σύννομης χρήσης των πληροφοριακών συστημάτων του ΤΕΕ ή/και ανάγκη αποτροπής επικείμενου κινδύνου, που ανάγεται στην προστασία της ασφάλειας των συναλλαγών και στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, τόσο η ανωτέρω Ειδική Επιτροπή Δεοντολογίας όσο και ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε., στον οποίο μεταβιβάζεται η σχετική αρμοδιότητα από τη Διοικούσα Επιτροπή, κατ’ εφαρμογή της περ. ζ’ της παρ. 1 του άρθρου 9 του π.δ. 27.11/14.12.1926 «Περί κωδικοποιήσεως των περί συστάσεως Τεχνικού Επιμελητηρίου κειμένων διατάξεων», δύνανται να λαμβάνουν κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο για την προσωρινή ρύθμιση της κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης και της προσωρινής αναστολής πρόσβασης των χρηστών στα πληροφοριακά συστήματα του ΤΕΕ, μέχρις ότου αποφανθεί οριστικά η Ειδική Επιτροπή Δεοντολογίας.
   2. Σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1ζ΄του άρθρου 8 του Π.Δ. της 27.11/14.12.1926 «περί κωδικοποιήσεως των περί συστάσεως του Τ.Ε.Ε. κειμένων διατάξεων» (ΦΕΚ 430 Α΄/ 1926), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 8 του Ν. 1486/1984 (ΦΕΚ 161 Α΄/ 1984), το οποίο ορίζει ότι «… η Διοικούσα Επιτροπή μπορεί να μεταβιβάσει και άλλες αρμοδιότητές της στον Πρόεδρό της ή σε μέλη της …», να μεταβιβάσει την αρμοδιότητά της για τον ορισμό των μελών της Ειδικής Επιτροπής Δεοντολογίας της παρ. 1 της παρούσας απόφασης, στον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γεώργιο Στασινό.
   Read more...

   889 • 0

  10. Εργασιακά

   Engineer

   Το μέσο ωρομίσθιο στις χώρες μέλη της ΕΕ ανήλθε σε 22,9 ευρώ, ενώ στις χώρες της ευρωζώνης στα 25,5 ευρώ
   Το μέσο ωρομίσθιο στις χώρες μέλη της ΕΕ ανήλθε σε 22,9 ευρώ, ενώ στις χώρες της ευρωζώνης ήταν κατά 2,6 ευρώ πιο πάνω, στα 25,5 ευρώ, το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat. Σε σύγκριση με το 2021, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 4,4% στην ΕΕ και κατά 4,0% στη ζώνη του ευρώ.
   Εντός της ευρωζώνης, το ωρομίσθιο και οι μισθοί αυξήθηκαν σε όλα τα κράτη μέλη.
   Τη χαμηλότερη αύξηση σημείωσε η Ιταλία, η Μάλτα και η Φινλανδία (+2,3% η καθεμία) και τη μεγαλύτερη η Λιθουανία (+13,4%), η Εσθονία (+8,8%) και η Κροατία (+8,7%).
   Η Ελλάδα βρέθηκε κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ με αύξηση περίπου 4,2% και συνολικά στην 18η θέση στην συνολικά κατάταξη των ευρωπαϊκών κρατών.
   Όσον αφορά στις χώρες εκτός ευρωζώνης, το ωρομίσθιο και οι μισθοί εκφρασμένοι σε εθνικό νόμισμα αυξήθηκαν επίσης σε όλες τις χώρες. Αυξήθηκαν λιγότερο στη Δανία (+2,2%) και τη Σουηδία (+3,0%) και περισσότερο στην Ουγγαρία (+16,4%), τη Βουλγαρία (+15,5%), τη Ρουμανία (+12,3%) και την Πολωνία (+11,7%).
   Κατανομή ανά οικονομική δραστηριότητα
   Το 2022, σε σύγκριση με το 2021, οι μισθοί στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν κατά 2,9% στην (κυρίως) μη επιχειρηματική οικονομία και κατά 4,4% στην επιχειρηματική οικονομία: +3,9% στη βιομηχανία, +4,9% στις κατασκευές και + 4,5% στις υπηρεσίες. Στην ΕΕ, οι ωρομίσθιοι αυξήθηκαν κατά 3,2% στην (κυρίως) μη επιχειρηματική οικονομία και κατά 4,9% στην επιχειρηματική οικονομία: +4,6% στη βιομηχανία, +5,2% στις κατασκευές και +5,0% στις υπηρεσίες.
   Στην ΕΕ, οι οικονομικές δραστηριότητες που κατέγραψαν τις υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις σε μισθούς το 2022 ήταν: Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες» κατά 6,4%, «Προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, αερίου, ατμού και κλιματισμού» και «Χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες», αμφότερες κατά 5,6%.
   Read more...

   313 • 0

  11. Εργασιακά

   Engineer

   Εκδόθηκε το Π.Δ. 39 με θέμα:  Σύσταση και τήρηση του Μητρώου Περιβαλλοντικών Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ρύθμιση θεμάτων που αφορούν
   στους Περιβαλλοντικούς Ελεγκτές. Το Μητρώο Περιβαλλοντικών Ελεγκτών - ΦΕΚ 92/Α'/18.04.2023.
   Σύμφωνα με το Π.Δ. το Μητρώο Περιβαλλοντικών Ελεγκτών:
   1. Το Μητρώο Περιβαλλοντικών Ελεγκτών, εφεξής Μη.Π.Ελ., τηρείται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με ευθύνη της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ. Στο μητρώο αυτό καταχωρούνται οι περιβαλλοντικοί ελεγκτές στους οποίους έχει χορηγηθεί η άδεια του άρθρου 4. 
   Η διαχείριση του ηλεκτρονικού συστήματος και της βάσης δεδομένων του μητρώου δύναται να ανατίθεται σε Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. του Δημοσίου.
   2. Το Μη.Π.Ελ. συνδέεται λειτουργικά με το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) για την παρακολούθηση της περιβαλλοντικής επίδοσης ενός έργου ή δραστηριότητας που τηρεί το ΥΠΕΝ σύμφωνα με την οικ. 30651/2014 κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Β’ 1817).
   3. Το Μη.Π.Ελ. διαθέτει σύστημα ηλεκτρονικής κλήρωσης για τον ορισμό των περιβαλλοντικών ελεγκτών. 
   Μέσω του μητρώου, μετά από αίτημα της ελεγκτικής αρχής σύμφωνα με το είδος και τα στοιχεία της περιβαλλοντικής επιθεώρησης προς ανάθεση, επιλέγονται τυχαία οι πιστοποιημένοι ελεγκτές που πληρούν τα κριτήρια αναζήτησης του συγκεκριμένου αιτήματος.
   4. Στο Μη.Π.Ελ. καθορίζονται τέσσερις (4) κατηγορίες περιβαλλοντικών ελεγκτών, ως εξής:
   α) Οι περιβαλλοντικοί ελεγκτές που είναι φυσικά πρόσωπα διακρίνονται σε δύο (2) κατηγορίες περιβαλλοντικών ελεγκτών με βάση τα προβλεπόμενα στο άρθρο 3:
   αα) περιβαλλοντικός ελεγκτής Α’ τάξης: επιστήμονας, με πτυχίο ειδικότητας που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ και με επαγγελματική εμπειρία από πέντε (5) έως δέκα (10) έτη,
   αβ) περιβαλλοντικός ελεγκτής B’ τάξης: επιστήμονας, με πτυχίο ειδικότητας που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ και με επαγγελματική εμπειρία μεγαλύτερη των δέκα (10) ετών,
   β) οι περιβαλλοντικοί ελεγκτές που είναι νομικά πρόσωπα διακρίνονται σε δύο (2) κατηγορίες περιβαλλοντικών ελεγκτών:
   βα) περιβαλλοντικός ελεγκτής Γ’ τάξης: νομικό πρόσωπο στο στελεχιακό δυναμικό ή στους εταίρους του οποίου συμμετέχουν δύο (2) τουλάχιστον φυσικά πρόσωπα περιβαλλοντικοί ελεγκτές Β’ τάξης,
   ββ) περιβαλλοντικός ελεγκτής Δ’ τάξης: νομικό πρόσωπο στο στελεχιακό δυναμικό ή στους εταίρους του οποίου συμμετέχουν τρία (3) τουλάχιστον φυσικά πρόσωπα περιβαλλοντικοί ελεγκτές, με τουλάχιστον δύο (2) περιβαλλοντικούς ελεγκτές Β’ τάξης εκ των οποίων ένας (1) τουλάχιστον έχει επαγγελματική εμπειρία μεγαλύτερη των δεκαπέντε (15) ετών.
   Όροι και προϋποθέσεις για την εγγραφή στο Μη.Π.Ελ.
   1. Ο υποψήφιος περιβαλλοντικός ελεγκτής φυσικό πρόσωπο πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον τα ακόλουθα προσόντα:
   α) να είναι κάτοχος πτυχίου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος τετραετούς τουλάχιστον φοίτησης σε μία τουλάχιστον από τις ειδικότητες που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα:
   - Όλων των ειδικοτήτων των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών Σχολών και των Σχολών Μηχανικών ΑΕΙ
   - Γεωπονίας Τμημάτων: Αγροτικής Ανάπτυξης ή Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης ή Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής ή Βιοτεχνολογίας ή Γεωπονίας ή Γεωπονίας Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής ή Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος ή Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας ή Γεωργικής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας ή Γεωργικής Οικονομίας ή Γεωργικών Βιομηχανιών ή Εγγείων Βελτιώσεων και Γεωργικής Μηχανικής ή Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής ή Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών ή Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων ή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου ή Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής ή Ζωικής Παραγωγής ή Φυτικής Παραγωγής ΑΕΙ
   - Δασολογίας
   - Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων
   - Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (ΑΕΙ)
   - Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού
   - Διαχείρισης Αγροτικού Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (ΑΕΙ)
   - Κτηνιατρικής
   - Γεωλογίας
   - Βιολογίας
   - Φυσικής
   - Χημείας
    -Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών
   - Περιβάλλοντος, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (περιβαλλοντολόγοι)
   - ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα με μεταπτυχιακό τίτλο σε θέματα περιβάλλοντος
   ΙΙ. Για τους κατόχους πτυχίων στις ανωτέρω ειδικότητες από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής απαιτείται η προσκόμιση πράξης αναγνώρισης του τίτλου ή απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις,
   β) να διαθέτει αποδεδειγμένη επαγγελματική ή/και επιστημονική εμπειρία σε θέματα προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος, όπως περιβαλλοντική πολιτική και νομοθεσία, περιβαλλοντική συμμόρφωση, αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημιάς, τεχνικές μέτρησης περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, τεχνικές αντιρρύπανσης, διαχείρισης αποβλήτων, εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών και διενέργεια περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων, σύμφωνα με την περ. α της παρ. 4 του άρθρου 2,
   γ) να έχει παρακολουθήσει εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σύμφωνα με το άρθρο 5, 
   δ) να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την εξεταστική διαδικασία σύμφωνα με το άρθρο 5,
   ε) να έχει λάβει, σύμφωνα με το άρθρο 6, άδεια περιβαλλοντικού ελεγκτή του άρθρου 4.
   2. Προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης για εγγραφή στο Μη.Π.Ελ. αποτελεί να μην έχει καταδικασθεί ο ενδιαφερόμενος με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για κακούργημα, καθώς και να μην έχει καταδικασθεί αμετάκλητα σε οποιαδήποτε ποινή για αδικήματα σχετικά με τα υπομνήματα ή την υπηρεσία ή αδικήματα κατά των περιουσιακών αγαθών.
   3. Η ιδιότητα του περιβαλλοντικού ελεγκτή είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του εν ενεργεία υπαλλήλου στο Δημόσιο, τους Ο.Τ.Α., τα Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με σχέση δημόσιου δικαίου ή Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου. 
   4. Νομικό πρόσωπο που επιθυμεί να εγγραφεί στο Μη.Π.Ελ. πρέπει να διαθέτει άδεια περιβαλλοντικού ελεγκτή και τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό περιβαλλοντικών ελεγκτών στο στελεχιακό του δυναμικό ή στους εταίρους του σύμφωνα με το άρθρο 4. Οι περιβαλλοντικοί ελεγκτές φυσικά πρόσωπα βεβαιώνουν με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986
   (Α’ 75) ότι υπάγονται στην παρ. 9 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016 (Α’ 85).
   Τμήμα Α. Ειδικές Ομάδες Έργων και Δραστηριοτήτων 
   Ειδική Ομάδα 1 που περιλαμβάνει τα εξής έργα και δραστηριότητες:
   Έργα χερσαίων και εναέριων μεταφορών Υδραυλικά έργα, Λιμενικά έργα Συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών Τουριστικές εγκαταστάσεις και έργα αστικής ανάπτυξης, κτιριακού τομέα, αθλητισμού και αναψυχής Ομάδες 1, 2, 3, 4 και 6 της 17185/1069/2022 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’841) Ειδική Ομάδα 2 που περιλαμβάνει τα εξής έργα και δραστηριότητες:
   Πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις Υδατοκαλλιέργειες Αρχική δάσωση και αποδάσωση με σκοπό μια άλλη μορφή εκμετάλλευσης του εδάφους Ομάδες 7, 8 και τμήμα της 12 της 17185/1069/2022 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’841) Ειδική Ομάδα 3 που περιλαμβάνει τα εξής έργα και δραστηριότητες:
   Εξορυκτικές δραστηριότητες Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Μεταφορά ενέργειας, καυσίμων και χημικών ουσιών Ειδικά έργα και δραστηριότητες (εκτός των αναφερομένων στη 2η Ειδική Ομάδα) [Ομάδες 5, 10, 11 και 12 (εκτός των αναφερομένων στη 2η Ειδική Ομάδα) της 17185/1069/2022 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’841) Ειδική Ομάδα 4 που περιλαμβάνει τα εξής έργα και δραστηριότητες:
   Βιομηχανικές και συναφείς εγκαταστάσεις Ομάδα 9 της 92108/1045/Φ.15/2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’3833) και της 17185/1069/2022 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’841) Τμήμα Β. Άλλες Επικουρικές Εργασίες Περιβαλλοντικής Επιθεώρησης
   Ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά: 
   1. Στατιστική επεξεργασία περιβαλλοντικών δεδομένων δραστηριοτήτων που υπόκεινται σε περιβαλλοντική επιθεώρηση.
   2. Προετοιμασία και εύρεση απαραίτητων εγγράφων δραστηριοτήτων Α1 για επιθεωρήσεις που θα λάβουν χώρα από Επιθεωρητές του Υπουργείου.
   3. Ταξινόμηση στοιχείων για προετοιμασία συγγραφής Εκθέσεων για επιθεωρήσεις που θα λάβουν χώρα από Επιθεωρητές του Υπουργείου.
   4. Βοήθεια σε δειγματοληψία αποβλήτων σε περιβαλλοντική επιθεώρηση που διενεργούν άλλοι ελεγκτές ή επι-
   θεωρητές του Υπουργείου.
   5. Επικουρικές εργασίες σε μέτρηση αέριων ρύπων σε περιβαλλοντική επιθεώρηση που διενεργούν άλλοι ελεγκτές ή επιθεωρητές του Υπουργείου.
   6. Διασταύρωση δηλώσεων στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων του ελεγχόμενου
   7. Προετοιμασία υλικοτεχνικών Μέσων (Μέτρα Ατομικής Προστασίας, δειγματοληπτών, εξοπλισμού μετρήσεων, ελέγχου ημερομηνιών διακρίβωσης, κ.λπ.) για επιθεωρήσεις που θα λάβουν χώρα από Επιθεωρητές του Υπουργείου.
   8. Προκαταρτικός έλεγχος ανώνυμων καταγγελιών προς έλεγχο της σοβαρότητάς τους οι οποίες δεν αφορούν σε δραστηριότητες Α1 και Α2.
   9. Δειγματοληπτικός έλεγχος διαδρομών μεταφοράς αποβλήτων που καταγράφονται μέσω GPS σύμφωνα με το άρθρο 43 του ν. 4819/2021.
   Σύσταση και τήρηση του Μητρώου Περιβαλλοντικών Ελεγκτών ΠΔ 39 ΦΕΚ 92-Α-18.04.2023.pdf
   Read more...

   1407 • 0

  12. Εργασιακά

   Engineer

   Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας που καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας και χρήσης της διαδικτυακής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την τήρηση του Μητρώου Πιστοποιημένων Εκτιμητών.
   Την πλατφόρμα σχεδιάζει αναπτύσσει και υποστηρίζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενώ η διαχείριση και ο έλεγχος γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών.
   Το Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) στη διεύθυνση https:// valuers.gov.gr.
   Ελεύθερη πρόσβαση έχουν όλοι οι πολίτες ενώ οι υπάλληλοι της αρμόδιας αρχής διαχείρισης, εισέρχονται στην πλατφόρμα με χρήση κωδικών Δημόσιας Διοίκησης και έχουν ως ρόλο τη διαχείριση και τον έλεγχο των πληροφοριακών στοιχείων του συστήματος.
   Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές (Φυσικά πρόσωπα) εισέρχονται στην πλατφόρμα με χρήση κωδικών - διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet) και έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του συστήματος που τους αφορούν.
   Οι κλάδοι εκτιμήσεων των πιστοποιημένων εκτιμητών του συστήματος είναι: 
   Ακίνητα (ιδίως οικόπεδα, γεωργικές εκτάσεις, κτίρια, διαμερίσματα, καταστήματα, τεχνικά έργα κ.ά.)  Μηχανολογικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός (ιδίως μηχανήματα, γραμμές παραγωγής, εργοστάσια, μεταφορικά μέσα κ.ά.)  Επιχειρήσεις και άυλα αγαθά (ιδίως μετοχές, εφευρέσεις, βιομηχανικά σχέδια, αστικό όνομα, φήμη κ.ά.)  Κινητά κάθε είδους (ιδίως έργα τέχνης, τιμαλφή, έπιπλα, οικοσκευή, βιβλία, νομίσματα, αντίκες κ.ά.)
   Διαδικασία εγγραφής Φυσικών και Νομικών Προσώπων 
   Για τα Φυσικά Πρόσωπα, ο ενδιαφερόμενος πιστοποιημένος εκτιμητής συνδέεται στο σύστημα με τους προσωπικούς κωδικούς - διαπιστευτήρια της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (Taxisnet). Για τα Νομικά Πρόσωπα ο νόμιμος εκπρόσωπος συνδέεται με τους κωδικούς - διαπιστευτήρια της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (Taxisnet) του Νομικού Προσώπου. 
   Την πρώτη φορά που εισέρχεται στο σύστημα ο ενδιαφερόμενος πιστοποιημένος εκτιμητής, ζητείται η συμπλήρωση της σχετικής αίτησης εγγραφής και η επισύναψη των απαραίτητων δικαιολογητικών σε ψηφιακή μορφή. Στην αίτηση αυτή επισυνάπτει υπεύθυνη δήλωση με την οποία, μεταξύ άλλων, αποδέχεται και την δημοσίευση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών των σχετικών πληροφοριακών του στοιχείων. 
   Η αρμόδια αρχή διαχείρισης και ελέγχου των πληροφοριακών στοιχείων, παραλαμβάνει το αίτημα μέσω του συστήματος, προχωρά σε έλεγχο των στοιχείων αυτών και των επισυναπτόμενων δικαιολογητικών και, τελικά, εγκρίνει ή απορρίπτει το αίτημα. 
   Ο ενδιαφερόμενος πιστοποιημένος εκτιμητής δύναται να παρακολουθεί την πορεία του αιτήματός του μέσω του πληροφοριακού συστήματος. 
   Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και στην περίπτωση της θετικής έκβασης του αιτήματος, η αρμόδια αρχή οριστικοποιεί την εγγραφή του ενδιαφερόμενου πιστοποιημένου εκτιμητή στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών με τη δημιουργία της ψηφιακής του καρτέλας και δημοσιεύει τα πληροφοριακά του στοιχεία στο σύστημα.
   ΟΠΣ Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών ΦΕΚ 2368-Β-12.04.2023.pdf
   Read more...

   593 • 0

  13. Εργασιακά

   Engineer

   Αναγνωρίζοντας ότι το συστηματικό και δια βίου upskilling (αναβάθμιση δεξιοτήτων) και reskilling (απόκτηση νέων δεξιοτήτων για νέα απασχόληση) των Ελλήνων Μηχανικών είναι από τα βασικά εργαλείο για να αποκτήσει ο κλάδος και οι επαγγελματίες του ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την εντός αλλά και εκτός συνόρων αγορά και με αφορμή την ανακήρυξη του 2023 ως Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, το ΤΕΕ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία διοργάνωσης σειράς ΔΩΡΕΑΝ επιμορφωτικών εργαστηρίων.
   Τα επιμορφωτικά εργαστήρια απευθύνονται σε όλους τους Μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ, απασχολούμενων στον ιδιωτικό ή  δημόσιο τομέα από διαφορετικά υπόβαθρα, επίπεδα εμπειρίας και κλάδους. Η θεματολογία των εργαστηρίων και το επιμορφωτικό και ενημερωτικό υλικό, που θα λάβουν ηλεκτρονικά οι συμμετέχοντες, έχει καταρτιστεί, ώστε να απαντά σε ζητήματα που θέτει για τους επαγγελματίες Μηχανικούς η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και την βιώσιμη οικονομία και ανάπτυξη, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
   Τα επιμορφωτικά εργαστήρια είναι ειδικά σχεδιασμένα για Μηχανικούς και πραγματοποιούνται από εμπειρογνώμονες στα αντίστοιχα πεδία με κατανόηση του επαγγέλματος του Μηχανικού και χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές παρουσίασης, όπως εισηγήσεις, διαδραστικές συνεδρίες και μελέτες περιπτώσεων, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να βελτιώσουν την τεχνική τους εξειδίκευση και να αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις.
   Στόχος είναι οι παρεχόμενες γνώσεις να έχουν άμεση εφαρμογή στην εργασιακή καθημερινότητα των επαγγελματιών. Για αυτό το λόγο, μετά την ολοκλήρωση κάθε εργαστηρίου, θα υπάρχει και ειδικό ηλεκτρονικό κανάλι, ώστε οι συμμετέχοντες να έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στο εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό των εργαστηρίων (παρουσιάσεις κ.ό.κ.), σε απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις που ανακύπτουν (FAQs), σε προτεινόμενη βιβλιογραφία και σε διαδραστικά ερωτηματολόγια προς ανατροφοδότηση και βελτίωση της δράσης. Επίσης θα παρέχεται η δυνατότητα περαιτέρω επικοινωνίας με τους εισηγητές / εμπειρογνώμονες του αντίστοιχου πεδίου.
   Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα αμεσότερης επαφής με τους εισηγητές, την ευκαιρία δικτύωσης με συναδέλφους, ενώ διευκολύνεται η αλληλεπίδραση με ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών.
   Ο χώρος διεξαγωγής θα είναι οι εγκαταστάσεις του ΤΕΕ (Νίκης 4, Αθήνα) κατά τις ώρες 16.00 -20.00, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα :
   Πέμπτη 27 Απριλίου 2023
   «Building Information Modeling – BIM»
   Θα παρουσιαστεί από Μηχανικούς η τεχνολογία BIM (Building Information Modeling) ως μια σύγχρονη διαδικασία υλοποίησης των έργων υποδομής (σχεδιασμός, μελέτη, κατασκευή, λειτουργία). Η δομή και το περιεχόμενο του εργαστηρίου είναι:
   Βασική κατανόηση BIM / Εξελίξεις για την εφαρμογή σε Ελλάδα και Ευρώπη Υπολογισμός κόστους-οφέλους για τη χρήση της μοντελοποίησης κατασκευαστικών πληροφοριών BIM στους δημόσιους διαγωνισμούς Οργάνωση έργου με BIM Βασικές Αρχές Μοντελοποίησης με BIM Case studies Πέμπτη 4 Μαΐου 2023
   «ESG κριτήρια :  Βιώσιμες και ενεργειακά ουδέτερες πόλεις».
   Θα παρουσιαστούν από Νομικούς και Μηχανικούς θέματα που καλύπτουν τα κάτωθι:
   Υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο – Εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο Κλιματικό σύμφωνο των πόλεων Η διαχείριση των ιστορικών κέντρων και των οικισμών μπροστά στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και του ψηφιακού μετασχηματισμού Προγράμματα Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Βιώσιμες, Έξυπνες και Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις Πέμπτη 11 Μαΐου 2023
   «Πρόσβαση στους πόρους της ΕΕ- Διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία : Horizon Europe»
   Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, μονάδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/Δίκτυο ΠΡΑΞΗ) που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δομές υποστήριξης της καινοτομίας και της μεταφοράς τεχνολογίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
   Θα προσφερθεί συνοπτική περιγραφή και καθοδήγηση σχετικά με διαθέσιμες ευκαιρίες χρηματοδότησης που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
   Η εστίαση θα είναι το Πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη για το οποίο θα παρουσιαστούν:
   Παρουσίαση της δομής του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» Όροι συμμετοχής Βασικά νομικά και οικονομικά θέματα Συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα (παραδείγματα) Η θεματολογία των επιμορφωτικών εργαστηρίων θα εμπλουτίζεται συνεχώς κατά τους επόμενους μήνες. Για τα εργαστήρια που θα υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αυτά θα επαναληφθούν σε νέες ημερομηνίες.
   Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων, μέλη του ΤΕΕ.
   Για λόγους προώθησης της επίκαιρης τεχνικής γνώσης, πέρα από τα μέλη του ΤΕΕ, θα δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε φοιτητές των Πολυτεχνικών Σχολών, σε ποσοστό του συνόλου.
   Η παρακολούθηση των εργαστηρίων θα γίνεται μετά από δωρεάν ηλεκτρονική προεγγραφή.
   Για το κάθε εργαστήριο προβλέπονται περιορισμένες θέσεις συμμετεχόντων με ανώτατο όριο (περίπου) τις 120, για το λόγο αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
   Στους συμμετέχοντες που παρακολουθούν το σύνολο του κάθε εργαστηρίου θα χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.
   Επιπλέον ενημέρωση σχετικά με κάθε εργαστήριο (θεματολογία, εισηγητές, φόρμα εγγραφής, πρακτικές πληροφορίες, υποστηρικτικό υλικό κλπ) παρέχεται μέσα από την ειδική σελίδα των επιμορφωτικών εργαστηρίων, την οποία οι ενδιαφερόμενοι προτρέπονται να παρακολουθούν τακτικά.
   Δηλώστε συμμετοχή σε ένα ή περισσότερα από τα επερχόμενα εργαστήρια σήμερα!
   Τη διοργάνωση και τον συντονισμό όλων των επιμορφωτικών εργαστηρίων έχει αναλάβει η Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων του ΤΕΕ.
   Επικοινωνία : [email protected]
   Read more...

   1196 • 0

  14. Εργασιακά

   Engineer

   Κατατέθηκε τροπολογία στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ, που αφορά την πάγια διεκδίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, για καθολικό πρωτοβάθμιο και όπου χρειαστεί δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο στα σχολεία.
   Ανατίθεται στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας» (Τ.Ε.Ε.) υλοποίηση δράσης για διενέργεια πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων, στα οποία στεγάζονται Φορείς παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’143), καθώς και κρίσιμες γένει λειτουργίες του ιδιωτικού τομέα, αναφέρει στην εισαγωγή της η Τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ.
   Να υπενθυμίσουμε πως ο προσεισμικός, πρωτοβάθμιος και δευτεροβάθμιος, έλεγχος στα δημόσια κτίρια με προτεραιότητα στα σχολεία και τα νοσοκομεία, αποτελεί και εισήγηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με τον Πρόεδρο της Δημήτρη Παπαστεργίου να επιμένει να γίνει αυτό άμεσα και οριζόντια. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά  προ ημερών σε ημερίδα της επιτροπής πολιτικής προστασίας της ΚΕΔΕ, ο Δημήτρης Παπαστεργίου: «το τραγικό συμβάν με τον σεισμό της Τουρκίας, κατέδειξε την αναγκαιότητα του ελέγχου στα δικά μας κτίρια. Κάποια δήμοι, έχουν προβεί ήδη σε ελέγχους και πολύ σωστά έπραξαν. Άποψή μας είναι πως αυτό πρέπει να αποτελέσει ζήτημα οριζόντιας πολιτικής. Ως ΚΕΔΕ επιμείναμε πολύ σε αυτό, διότι θεωρήσαμε πως αποτελεί πρώτης προτεραιότητας ζήτημα, το ζήτημα της ασφάλειας των κτιρίων μας».
   Στεγαστικά: Πόσο επιβαρύνονται οι δόσεις μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων
   Στην Τροπολογία αναφέρεται μεταξύ άλλων πως ο «Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας» (Ο.Α.Σ.Π.) διατηρεί εποπτεία υλοποίησης του πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων, στα οποία στεγάζονται φορείς παρ. του άρθρου 14 του ν. 4270/2014, καθώς και κρίσιμες γένει λειτουργίες του ιδιωτικού τομέα, όπως και ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία ηλεκτρονικής πλατψόρμας καταγραψής των αποτελεσμάτων του πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου ιτροσεισμικού ελέγχου των ανωτέρω κτιρίων.
   Για σκοπό αυτόν, Τ.Ε.Ε. και Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) συνεργάζονται Κεντρική ‘Ενωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.). Οι παραπάνω δράσεις δύναται να χρηματοδοτηθούν από Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο, Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα του άρθρου 69 του ν. 4509/2017 (Α· 201), ειδικά προγράμματα ενίσχυσης δήμων του άρθρου 71 του ν. 4509/2017, καθώς και άλλα ευρωπαϊκά διεθνή προγράμματα
   Read more...

   586 • 0

  15. Εργασιακά

   Engineer

   Στην τελική ευθεία εισέρχεται η έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του πρώτου Καθεστώτος “Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα” του νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Σήμερα, 14 Μαρτίου 2023, υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση η απόφαση για την πιστοποίηση της επάρκειας των μελών του Εθνικού Μητρώου Πιστοποιημένων Αξιολογητών (ΕΜΠΑ) στο νόμο 4887/22.
   Με την απόφαση αυτή πιστοποιείται η επάρκεια των μελών του ΕΜΠΑ που πέτυχαν στις εξετάσεις της 23ης Φεβρουαρίου 2023, οι οποίες διενεργήθηκαν μέσω της πλατφόρμας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ). Στη διαδικασία των εξετάσεων συμμετείχαν 403 αξιολογητές, εκ των οποίων οι επιτυχόντες αξιολογητές ανέρχονται στους 161.
   Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση με τους επιτυχόντες θα αναρτηθεί στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΓΓΙΕ & ΣΔΙΤ) (https://ependyseis.mindev.gov.gr/el) καθώς και στους ιστοτόπους του Οικονομικού Επιμελητηρίου (https://oe-e.gr/) και του Τεχνικού Επιμελητηρίου (https://web.tee.gr/). Μετά την ολοκλήρωση της πιστοποίησης των μελών του ΕΜΠΑ, θα ακολουθήσει η συγκρότηση των αρμόδιων Επιτροπών που θα αξιολογήσουν τα επενδυτικά σχέδια του Καθεστώτος «Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα».
   Η διαδικασία αξιολόγησης θα υποστηριχθεί ηλεκτρονικά μέσω του νέου πληροφοριακού συστήματος του Αναπτυξιακού Νόμου (ΠΣ- ΑΝ).
   Read more...

   302 • 0

  16. Εργασιακά

   Engineer

   Αναφορικά με την αναπροσαρμογή της τιμής του συντελεστή (τκ) του Κανονισμού Προεκτιμώμενων Αμοιβών Μελετών και Υπηρεσιών για το 2023, η Διεύθυνση Διαγωνισμών Δημοσίων Συμβάσεων του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, ενημερώνει για τα εξής:
   Για τον προσδιορισμό της προεκτιμώμενης αμοιβής μελετών και υπηρεσιών για το έτος 2023, ο συντελεστής (τκ) που αναφέρεται στο άρθρο ΓΕΝ.3 του «Κανονισμού Προεκτιμώμενων Αμοιβών μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών κατά τη διαδικασία της παρ. 8δ του άρθρου 53 του Ν. 4412/2016 όπως ισχύει», που εγκρίθηκε με την αριθμ. ΔΝΣγ/32129/ΦΝ466/17-05-2017 (ΦΕΚ Β΄2519) Απόφαση του Υπουργού ΥΠΟ.ΜΕ. (όπως τροποποιήθηκε με την αριθμ. ΔΝΣ/οικ.56023/ΦΝ466/02-08-2017, ΦΕΚ 2724 Β’/03-08-2017) έχει τιμή (τκ) = 1,351.
   Όπως αναφέρεται στο άρθρο ΓΕΝ.3 του ως άνω Κανονισμού Προεκτιμώμενων Αμοιβών, η τιμή αυτή «ορίζεται για κάθε έτος ως ο λόγος του επίσημου γενικού δείκτη καταναλωτή του Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους προς τον επίσημο δείκτη τιμών καταναλωτή του Δεκεμβρίου του έτους 2004».
   Με βάση το δελτίο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) και μετά την αναπροσαρμογή του Έτους Βάσης (2020 Δεκεμβ.= 99,844), ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή του Δεκεμβρίου 2004 αναμορφώθηκε σε 83,271 και ο αντίστοιχος δείκτης Δεκεμβρίου 2022 διαμορφώθηκε σε 112,533. Ως εκ τούτου η τιμή του συντελεστή (τκ), που προκύπτει ως ο λόγος 112,533/ 83,271 ισούται με 1,351.
   Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 8.δ.ββ του άρθρου 53 του Ν.4412/2016 όπως ισχύει οι προκηρύξεις που εγκρίνονται μετά τις 20-03-2023 λαμβάνουν υποχρεωτικά υπόψη την ως άνω τιμή για τον προσδιορισμό της προεκτιμώμενης αμοιβής.
   Προκειμένου δηλαδή να υπολογιστεί η προεκτιμώμενη αμοιβή μιας μελέτης ή μιας υπηρεσίας, σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα πρέπει η αρμόδια υπηρεσία να εφαρμόσει τιμή του συντελεστή (τκ) =1,351.
   Read more...

   599 • 0

  17. Εργασιακά

   Didonis

   Τους λόγους για τους οποίους κρίνεται επιβεβλημένη η αναπροσαρμογή των αμοιβών μηχανικού στα προγράμματα “Εξοικονομώ” ανέλυσε με επιστολή του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του ΤΕΕ.
   Όπως επισημαίνει το ΤΕΕ/ΤΑΚ, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, το αυξημένο κόστος λειτουργίας των γραφείων αλλά και το αυξημένο κόστος διαβίωσης, θα μπορούσαν από μόνα τους να οδηγήσουν στην αύξηση των αμοιβών των μηχανικών. Όμως, πέρα από τα ανωτέρω που υφίστανται όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που πηγάζουν από τις τελευταίες αλλαγές που αφορούν στο πρόγραμμα.
   Συγκεκριμένα, ο Μηχανικός του ΠΕΑ Β‘ έχει μηδενικές πιθανότητες να ασχοληθεί για την ίδια υπόθεση με το Σύμβουλο Έργου ή/και την Ηλεκτρονική Ταυτότητα ή/και την Άδεια/Μελέτη. Ταυτόχρονα έρχεται να ελέγξει εκ του μηδενός το κτίριο και την ιδιοκτησία και να εκδώσει το ΠΕΑ Β‘. Στην προηγούμενη διαδικασία, ο μηχανικός πριν εκδώσει το ΠΕΑ Β‘, είχε πλήρη επίγνωση του κτιρίου, είχε κάνει τις επαληθεύσεις στα χαρακτηριστικά και νομιμοποιητικά του κτιρίου, είχε παρακολουθήσει τις επεμβάσεις και ουσιαστικά στο ΠΕΑ Β’ ήταν σαφώς μικρότερη η ενασχόληση. Οι διαδικασίες και ο χρόνος που θα αφιερώσει ο μηχανικός δεν συνάδουν με την αμοιβή του. Στην προηγούμενη διαδικασία υπήρχε οικονομική σκοπιμότητα για τους συναδέλφους από την όποια οικονομία κλίμακας προέκυπτε από το σύνολο των υπηρεσιών.
   Επιπλέον, σε αυτή την διαδικασία, η χιλιομετρική απόσταση που μπορεί να προκύψει, μπορεί να είναι σημαντική χωρίς ουσιαστικά τη δυνατότητα απόρριψης της υπόθεσης, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διαγραφή από το Μητρώο (έως 5 φορές). Ο μηχανικός δεν έχει την ευελιξία επιλογής των υποθέσεων-πελατών ούτε σε γεωγραφική βάση ή λόγω φόρτου και καλείται να ανταπεξέλθει εντός λίγων ημερών.
   Με τα ανωτέρω δεδομένα, το ΤΕΕ/ΤΑΚ προτείνει:
   Συνολική αύξηση των αμοιβών των υπηρεσιών μηχανικού κατά 20% καθώς και του ανώτατου ορίου ανά υπηρεσία. Ειδικά, επιπρόσθετα στο (1) αύξηση του εξασφαλισμένου ποσού του ΠΕΑ Β’ από 75€ στα 250€ με την παραπάνω προσαρμογή ανά m2 και αύξηση του ανώτατου ορίου στα 600€ από 400€ στις μονοκατοικίες / διαμερίσματα. Επιπρόσθετα, αύξηση της αμοιβής του συμβούλου στα 500€ από 250€ στις μονοκατοικίες/ διαμερίσματα καθώς και του αρχικού ποσού για τις πολυκατοικίες. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής:
   Προς:
   -Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα
   -Πρόεδρο ΤΕΕ κ. Γεώργιο Στασινό
   Θέμα: Αναπροσαρμογή Αμοιβών μηχανικού για το πρόγραμμα Εξοικονομώ
   Αξιότιμοι κύριοι,
   Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ως Φορέας Υλοποίησης του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021», ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας για τη σύσταση και λειτουργία Ειδικού Μητρώου Κληρωτών Ενεργειακών Επιθεωρητών Προγραμμάτων Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΜΚΕΕΠΕΕ/ΤΕΕ) για τη έκδοση Β’ ΠΕΑ στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2021». Σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος, ο μηχανικός που θα εκδίδει το Β’ ΠΕΑ στο πλαίσιο του προγράμματος θα είναι διαφορετικός από το μηχανικό που έχει αναλάβει το Α ‘ΠΕΑ, και συνήθως και από τον Σύμβουλο του προγράμματος ενώ θα προκύπτει από κλήρωση που θα ελέγχεται το ασυμβίβαστο μεταξύ των δύο μηχανικών.
   Σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος οι αμοιβές καθορίζονται ως φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:
   Α/Α ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ/ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ(€) ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ(€) 1 ΠΕΑ Α 75+2,50/m2
   με max=400 75+1,50/m2
   με max=1250 2 ΠΕΑ Β 75+2,50/m2
   με max=400 75+1,50/m2 με
   max=1250 3 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΊΆ 150+3/m2
   με max=550 250+ 1,50/m2 με
   max=1400 4 ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 250 250+75/διαμ.
   με max=700 5 ΑΔΕΙΑ/ΜΕΛΕΤΗ 250/μελέτη
   & 400 συνολικά 150+100/διαμ. με max=750/μελέτη και 1.000 συνολικά ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟ ΚΟΣΤΟΣ ΛΟΙΠΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ   2.000€ 5.600€ (με μέγιστο 2.000€ ανα διαμέρισμα) ΑΝΩΤΑΤΟΣ Π/Υ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ   28.000€ 28.000€ ανά συμμετέχον διαμέρισμα  
   Ο Μηχανικός που με κλήρωση θα καλεστεί να αναλάβει το ΠΕΑ Β’, σύμφωνα με την απόφαση της Δ.Ε. του ΤΕΕ έχει δικαίωμα να απορρίψει τον ορισμό του ή να μην τον αποδεχθεί εγκαίρως, μέχρι πέντε (5) φορές εκτός των περιπτώσεων που αναφέρονται παρακάτω. Πέραν αυτών διαγράφεται από το ΕΜΚΕΕΠΕΕ/ΤΕΕ.
   Η απόρριψη ορισμού μπορεί να γίνει όταν:
   υπάρχουν θέματα ασυμβίβαστου στη διενέργεια της ενεργειακής επιθεώρησης, συντρέχουν λόγοι υγείας κατόπιν σχετικής τεκμηρίωσης, σε περιπτώσεις κληρώσεων όπου δεν υπάρχει διαθέσιμος Ενεργειακός Επιθεωρητής στο ΕΜΚΕΕΠΕΕ/ΤΕΕ, εντός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, και η επιλογή γίνεται σε επίπεδο Περιφέρειας ή Αποκεντρωμένης Διοίκησης εφόσον η απόσταση είναι μεγαλύτερη από εκατό (100) χιλιόμετρα από τα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον καθώς και σε περιπτώσεις νήσων. Η περίπτωση της άρνησης του ορισμού από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή, λόγω απόστασης από το έργο εφόσον αυτό βρίσκεται εντός των ορίων των Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διενέργεια επιθεωρήσεων, δεν θεωρείται αιτιολογημένη και προσμετράται για τη διαγραφή του από το Μητρώο.
   Ως ΤΕΕ/ΤΑΚ έχουμε αναφερθεί και παλαιότερα στις μη ανταποκρινόμενες αμοιβές των μηχανικών. Επίσης, έχουμε αναφερθεί στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών Ελευθέρων Επαγγελματιών κατά 9% (μεσοσταθμικά), στο αυξημένο κόστος λειτουργίας των γραφείων αλλά και το αυξημένο κόστος διαβίωσης.
   Τα παραπάνω ξεχωριστά συνιστούν από μόνα τους αιτιολόγηση για αύξηση των αμοιβών των συναδέλφων μηχανικών.
   Ταυτόχρονα έρχεται η επιλογή διαφορετικού μηχανικού στο ΠΕΑ Β’. Έτσι ο Μηχανικός του ΠΕΑ Β’ έχει μηδενικές πιθανότητες να ασχοληθεί για την ίδια υπόθεση με το Σύμβουλο Έργου ή/και την Ηλεκτρονική Ταυτότητα ή/και την Άδεια/Μελέτη. Ταυτόχρονα έρχεται να ελέγξει εκ του μηδενός το κτίριο και την ιδιοκτησία και να εκδώσει το ΠΕΑ Β’.
   Στην προηγούμενη διαδικασία, ο μηχανικός πριν εκδώσει το ΠΕΑ Β’, είχε πλήρη επίγνωση του κτιρίου, είχε κάνει τις επαληθεύσεις στα χαρακτηριστικά και νομιμοποιητικά του κτιρίου, είχε παρακολουθήσει τις επεμβάσεις και ουσιαστικά στο ΠΕΑ Β’ ήταν σαφώς μικρότερη η ενασχόληση. Οι διαδικασίες και ο χρόνος που θα αφιερώσει ο μηχανικός δεν συνάδουν με την αμοιβή του. Στην προηγούμενη διαδικασία υπήρχε οικονομική σκοπιμότητα για τους συναδέλφους από την όποια οικονομία κλίμακας προέκυπτε από το σύνολο των υπηρεσιών.
   Σε αυτή την διαδικασία η χιλιομετρική απόσταση που μπορεί να προκύψει μπορεί να είναι σημαντική χωρίς ουσιαστικά τη δυνατότητα απόρριψης της υπόθεσης, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διαγραφή από το Μητρώο (έως 5 φορές). Ο μηχανικός δεν έχει την ευελιξία επιλογής των υποθέσεων-πελατών ούτε σε γεωγραφική βάση ή λόγω φόρτου και καλείται να ανταπεξέλθει εντός λίγων ημερών.
   Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε:
   Συνολική αύξηση των αμοιβών των υπηρεσιών μηχανικού κατά 20% καθώς και του ανώτατου ορίου ανά υπηρεσία. Ειδικά, επιπρόσθετα στο (1) αύξηση του εξασφαλισμένου ποσού του ΠΕΑ Β’ από 75€ στα 250€ με την παραπάνω προσαρμογή ανά m2 και αύξηση του ανώτατου ορίου στα 600€ από 400€ στις μονοκατοικίες / διαμερίσματα. Επιπρόσθετα, αύξηση της αμοιβής του συμβούλου στα 500€ από 250€ στις μονοκατοικίες/ διαμερίσματα καθώς και του αρχικού ποσού για τις πολυκατοικίες. Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση και αναμένουμε τις ενέργειες σας.
   Για τη Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ
   Ο Πρόεδρος
   Γεώργιος Ταβερναράκης
   Πολιτικός Μηχανικός Δ.Π.Θ.
   Read more...

   633 • 2

  18. Εργασιακά

   Engineer

   Σε 105.565 ανήλθαν πέρυσι οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων (ενάρξεις λειτουργίας επιχειρήσεων), για το σύνολο της οικονομίας, παρουσιάζοντας μείωση 4% σε σχέση με το 2021 που είχαν ανέλθει σε 109.961.
   Για τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών σύμφωνα με τα στοιχεία του Στατιστικού Μητρώου Επιχειρήσεων το 2019, η μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος των εγγραφών νέων επιχειρήσεων καταγράφηκε στον τομέα «Μεταφορά και Αποθήκευση» (74,7%) και στον τομέα «Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης» (33,8%). Ενώ, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στον τομέα «Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού» (27%) και στον τομέα «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών» (5%).
   Οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων για τα έτη 2022 και 2021 δεν δημοσιεύονται για λόγους στατιστικής εμπιστευτικότητας αναφορικά με την προστασία της ταυτότητας των επιχειρήσεων. Οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων για το σύνολο των τομέων της οικονομίας το 2020 ανήλθαν σε 19. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων (ενάρξεις λειτουργίας επιχειρήσεων) για το σύνολο της οικονομίας, ανήλθαν σε 30.316 το δ’ τρίμηνο του 2022, παρουσιάζοντας μείωση 12,1% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2021 που είχαν ανέλθει σε 34.508 και αύξηση 34,1% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2022 που είχαν ανέλθει σε 22.607.
   Για τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Στατιστικού Μητρώου Επιχειρήσεων το 2019, η μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος των εγγραφών νέων επιχειρήσεων καταγράφηκε στον τομέα «Μεταφορά και Αποθήκευση» (52,9%) και στον τομέα «Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης» (29,4%). Ενώ, μείωση καταγράφηκε στον τομέα «Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού» (51,3%).
   Στον αντίποδα, οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων, τόσο το δ’ τρίμηνο του 2022 όσο και το δ’ τρίμηνο του 2021 ανήλθαν σε 3.
   Οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας, στους οποίους σημειώθηκε το μεγαλύτερο πλήθος εγγραφών νέων επιχειρήσεων, ανά Μεγάλη Γεωγραφική Περιοχή της Ελλάδας, είναι:
   *Βόρεια Ελλάδα: «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών», με 1.243 εγγραφές σε σύνολο 6.683.
   *Κεντρική Ελλάδα: «Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία», με 2.871 εγγραφές σε σύνολο 7.518.
   *Αττική: «Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες», με 2.035 εγγραφές σε σύνολο 11.624.
   *Νησιά Αιγαίου- Κρήτη: «Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία», με 2.143 εγγραφές σε σύνολο 4.491.
   Τέλος, οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας, στους οποίους σημειώθηκε το μεγαλύτερο πλήθος εγγραφών νέων επιχειρήσεων, ανά κατηγορία νομικής μορφής επιχείρησης, είναι:
   *Ατομικές Επιχειρήσεις: «Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία», με 6.635 εγγραφές σε σύνολο 21.211.
   *Προσωπικές Επιχειρήσεις: «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών», με 749 εγγραφές σε σύνολο 3.300.
   *Κεφαλαιουχικές Επιχειρήσεις: «Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας», με 122 εγγραφές σε σύνολο 551.
   *Λοιπές Νομικές Μορφές: «Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας», με 1.031 εγγραφές σε σύνολο 5.254.
   Read more...

   170 • 0

  19. Εργασιακά

   Engineer

   Απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση η 1Κ/2023 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν.4765/2021 (Α΄6), όπως ισχύει, που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας πενήντα δύο (52) θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
   Για όλες τις θέσεις απαιτούνται και πρόσθετα προσόντα, τα οποία πρέπει να κατέχουν οι υποψήφιοι μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων.   Οι θέσεις ανά κλάδο και ειδικότητα: https://www.asep.gr/webcenter/content/conn/ucmserver/path/Enterprise Libraries/asep/Competitions/1Κ_2023/Σχετικά Έντυπα/01) ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΣΕΩΝ.pdf?lve  
   Read more...

   675 • 0

  20. Εργασιακά

   Engineer

   Πάνω από 117 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε 20 πολυεθνικά έργα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» για να συμβάλουν στην αποστολή της ΕΕ για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων μας. Τα έργα θα εστιάσουν σε δράσεις για την προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, την καταπολέμηση της ρύπανσης, τη στήριξη μιας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής πλατφόρμας «Digital Twin Ocean» («Το ψηφιακό δίδυμο του ωκεανού») και τη διασφάλιση της συμμετοχής των πολιτών. Τα έργα φέρνουν σε επαφή 297 εταίρους από 39 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων κρατών μελών της ΕΕ.
   Ορισμένα από αυτά τα έργα παρουσιάστηκαν στο 1ο ετήσιο φόρουμ της αποστολής στις Βρυξέλλες. Το φόρουμ φέρνει σε επαφή την κοινότητα των ενδιαφερόμενων μερών που συμμετέχουν στην αποστολή, μεταξύ άλλων εκπροσώπους ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, εθνικών και περιφερειακών δημόσιων αρχών, οργανισμών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Προέβει σε απολογισμό των δράσεων της αποστολής κατά το πρώτο έτος δραστηριοποίησής της ενώ θα παρουσιαστούν πρωτοβουλίες και έργα που αποτελούν πηγή έμπνευσης. Αποτελεί ευκαιρία επίσης για τον εορτασμό της επίτευξης ενός νέου ορόσημου: περισσότερες από 200 δράσεις δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τον χάρτη της αποστολής, συμβάλλοντας στην υλοποίησή της.
   Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε σχετικά: «Περισσότερες από 200 δράσεις, πόλεων και περιφερειών, πανεπιστημίων και ΜΚΟ, ερευνητικών ινστιτούτων και ιδρυμάτων, έχουν δεσμευτεί να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της αποστολής για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων μας. Ανανεώνουμε την πρόσκλησή μας προς όλους να συμμετάσχουν στις τέσσερις κοινότητες – φάρους, σε όλες τις θάλασσες, τους ωκεανούς και τις κύριες λεκάνες απορροής ποταμών της ΕΕ!»
   Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους δήλωσε τα εξής: «Η αποστολή αυτή δεν είναι απλώς επίκαιρη. Η αποστολή αυτή είναι επείγουσα. Η διατήρηση και αποκατάσταση της υγείας των ωκεανών και των υδάτων μας σημαίνει διαφύλαξη της ζωής μας και της ζωής γενικά στον πλανήτη. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας θα αναζωογονήσουμε τα θαλάσσια ενδιαιτήματα, θα συμβάλουμε στην ανάκαμψη των πληθυσμών των ψαριών και θα καταστήσουμε τη γαλάζια οικονομία μας πιο βιώσιμη. Χάρη στα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα, την έρευνα, τον ακτιβισμό των πολιτών και τον αυξανόμενο αριθμό οργανώσεων, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την επιτυχία αυτής της ουσιαστικής αποστολής.»
   Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη σχετική ανακοίνωση, όπου θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τα έργα.
   Read more...

   260 • 0

  21. Εργασιακά

   Engineer

   ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΜΕΝΩΝ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΠΤΕΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ – ΣΟΧ 2/2022, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ (Κ.Υ.ΔΟΜ.) ΤΟΥ Υ.Π.Ε.Ν.
   Η προκήρυξη αφορούσε την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά δέκα (10) ατόμων διάρκειας τριών (3)  με δυνατότητα παράτασης τριών (3) ακόμα ετών, για την κάλυψη αναγκών της Κεντρικής Υπηρεσίας Δόμησης, υπηρεσία του  Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εδρεύει στο νομό Αττικής της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών και συγκεκριμένα του εξής, ανά ειδικότητα και διάρκεια σύμβασης, αριθμού ατόμων, με τα αντίστοιχα απαιτούμενα (τυπικά και τυχόν πρόσθετα) προσόντα:
   Α΄ Κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.)
   Κλάδων / Ειδικοτήτων: ΠΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (4), ΠΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (4) και ΠΕ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (2).
   Τα αποτελέσματα:
   ΚΩΔΙΚΟΣ ΘΕΣΗΣ 107
   Κωδικός θέσης 107 Προσωρινοί πίνακες αποκλειομένων υποψηφίων Κωδικός θέσης 107 Προσωρινοί πίνακες συμμετεχόντων υποψηφίων Κωδικός θέσης 107 Προσωρινοί πίνακες προσληπτέων υποψηφίων ΚΩΔΙΚΟΣ ΘΕΣΗΣ 108
   Κωδικός θέσης 108 Προσωρινοί πίνακες αποκλειομένων υποψηφίων Κωδικός θέσης 108 Προσωρινοί πίνακες συμμετεχόντων υποψηφίων Κωδικός θέσης 108 Προσωρινοί πίνακες προσληπτέων υποψηφίων ΚΩΔΙΚΟΣ ΘΕΣΗΣ 109
   Κωδικός θέσης 109 Προσωρινοί πίνακες αποκλειομένων υποψηφίων Κωδικός θέσης 109 Προσωρινοί πίνακες συμμετεχόντων υποψηφίων Κωδικός θέσης 109 Προσωρινοί πίνακες προσληπτέων υποψηφίων
   Read more...

   553 • 0

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.