Jump to content
 • Novatron
 • Εργασιακά

  614 ειδήσεις in this category

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Σύμφωνα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις, τις κανονιστικές αποφάσεις και τις σχετικές ανακοινώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον η υποχρεωτική λειτουργία της Ταυτότητας Κτιρίων. Το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων είναι ήδη σε κανονική λειτουργία από 1/1/2021 και ενημερωτικό υλικό διατίθεται στη διεύθυνση https://web.tee.gr/e-building/anakoinoseis/.
   Προκειμένου να εξοικειωθούν οι μηχανικοί με το νέο θεσμό και την ηλεκτρονική πλατφόρμα, το ΤΕΕ θα πραγματοποιήσει σειρά ενημερωτικών Διαδικτυακών Παρουσιάσεων με θέμα την Ταυτότητα Κτιρίων.
   Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:
   «Όπως είναι γνωστό, η ψηφιακή πλατφόρμα «Ταυτότητα Κτιρίου» τέθηκε από το ΤΕΕ σε πλήρη λειτουργία από την αρχή του νέου έτους. Για ένα μήνα, ως και την 31η Ιανουαρίου 2021, το νέο σύστημα λειτουργεί σε προαιρετική βάση, παράλληλα με την ισχύουσα σήμερα διαδικασία. Το διάστημα προσαρμογής διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση για τους μηχανικούς και την αποφυγή παύσης των δικαιοπραξιών. Μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος και μετά από σχετική υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ που αναμένεται σχετικά άμεσα, η καταχώριση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και της Ταυτότητας Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησία θα είναι υποχρεωτική. Πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που άργησε πολύ, καθώς για πρώτη φορά στη χώρα θα αποκτήσουν οι δημόσιοι φορείς, προοδευτικά, πραγματική εικόνα για το δομημένο περιβάλλον της χώρας στη σημερινή, κάθε φορά, πραγματική τους κατάσταση. Είναι μια πάγια επιδίωξη του τεχνικού κόσμου της χώρας και του ΤΕΕ, εδώ και 40 χρόνια περίπου, που γίνεται τώρα, επιτέλους, πράξη. Το ΤΕΕ θα συμβάλλει ουσιαστικά στην επιτυχία και μακροπρόθεσμα βέλτιστη λειτουργία του νέου αυτού θεσμού, όπως έχει κάνει με συνέπεια από την πρώτη στιγμή που ζήτησε να καθιερωθεί και από το 2015 που προετοίμασε την ηλεκτρονική του μορφή. Ήδη αναπτύξαμε την ηλεκτρονική πλατφόρμα και τώρα είναι στα χέρια των μηχανικών για να συνδράμουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Θα σταθούμε δίπλα τους με αναλυτική ενημέρωση και επίλυση αποριών και προβλημάτων, όπως κάνουμε για όλα τα ζητήματα. Όσοι ενδιαφέρονται, έχουν πολύτιμη ευκαιρία τώρα να συμμετάσχουν και διαδικτυακά στις σχετικές παρουσιάσεις ή να τις παρακολουθήσουν αργότερα, στο χρόνο που τους εξυπηρετεί, από τα μέσα του ΤΕΕ.»
   Η σειρά ενημερωτικών Διαδικτυακών Παρουσιάσεων με θέμα την Ταυτότητα Κτιρίων, προκειμένου να εξοικειωθούν οι μηχανικοί, ξεκινά άμεσα και η πρώτη παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14/1/2021 στις 16:00.
   Κάθε παρουσίαση θα έχει περιορισμένες θέσεις στη σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα, δηλαδή θα συμμετάσχουν μέχρι 250 μηχανικοί και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στην υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής, ενώ ταυτόχρονα θα μεταδίδεται διαδικτυακά. Η παρουσίαση θα είναι διαθέσιμη ελεύθερη για όλους μετά την ολοκλήρωσή της από τα μέσα του ΤΕΕ. Σε περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για συμμετοχή, η παρουσίαση θα επαναληφθεί, με ανακοίνωσή τους στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ και στην ενότητα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίων.
   Όσοι μηχανικοί επιθυμούν να συμμετάσχουν παρακαλούνται να συμπληρώσουν το σχετικό αρχείο που θα βρουν στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ και να το αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
   [email protected]
   Οι λεπτομέρειες για την πρόσβαση στην παρουσίαση θα αποσταλούν στους μηχανικούς που θα συμμετάσχουν, όπως περιγράφεται παραπάνω, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και  μηνύματος κινητής τηλεφωνίας (sms).
   Δείτε εδώ το αρχείο για τη δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή μηχανικών:
   tee_dilosi_symmetoxis_taytotita_ktiriou_enimerotikes_parousiaseis

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Μέχρι την Πρωτοχρονιά θα καταβάλλει ο ΟΑΕΑ το εφάπαξ βοήθημα των 400 ευρώ σε 100.000 περίπου δικαιούχους από 7 επιστημονικούς κλάδους, οι οποίοι πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
   Το επίδομα θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια σε δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντίατρους, γεωτεχνικούς, οικονομολόγους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές.
   «Το υπουργείο αναμένει την κατάθεση των σχετικών προτάσεων από εννέα επιστημονικούς φορείς, που εκπροσωπούν τους αντίστοιχους κλάδους», πρόσθεσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Θέμα 104,6 ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
   Εκτός επιδόματος μένουν οι έμμισθοι επιστήμονες, προκειμένου να ενισχυθούν οι νέοι με δραστηιρότητα έως 5 έτη και όσοι πλήττονται επαγγελματικά, καθώς έχει παγώσει η δραστηριοποίησή τους λόγω της καραντίνας
   Υπενθυμίζεται πως το επίδομα που θεσπίστηκε στον πρόσφατο νόμο 4756/2020 «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων ομάδων και άλλες κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις» αφορούσε στην αρχή μόνο τους δικηγόρους, ενώ στην πορεία προστέθηκαν κι άλλοι επιστημονικοί κλάδοι που ήταν δικαιούχοι του επιδόματος τηλεκατάρτισης των 600 ευρώ την περασμένη άνοιξη.
   Οι δαπάνες που προκαλούνται από την καταβολή της ενίσχυσης καλύπτονται από τον κλάδο του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, δηλαδή από τις δικές τους εισφορές για τον κλάδο ανεργίας.
   Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, δεν θα έχει καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.
    

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τις ρυθμίσεις για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας, οι οποίες εντάχθησαν στον ν.4763/2020 " Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/958 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 2018 σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέας νομοθετικής κατοχύρωσης των επαγγελμάτων (EE L 173), κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας και άλλες διατάξεις", προκαλώντας την έντονη αντίδραση επαγγελματικών κλάδων μεταξύ των οποίων και αυτού των μηχανικών.
   Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο του επίμαχου άρθρου:
   Άρθρο 164
   Ρυθμίσεις για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας - Τροποποιήσεις του π.δ. 38/2010
   1. Στο άρθρο 2 του π.δ. 38/2010 (Α΄ 78), ύστερα από την παρ. 1, προστίθεται παρ. 1Α ως εξής:
   «1Α. Αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων βάσει των προϋποθέσεων του παρόντος εξετάζονται από τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, εφόσον αφορούν σε κατόχους επαγγελματικών προσόντων τα οποία έχουν αποκτηθεί σε τρίτη χώρα και τα οποία έχουν αναγνωριστεί σε έτερο κράτος-μέλος, με την προϋπόθεση της παρ. 3 του άρθρου 3. Όσον αφορά στα επαγγέλματα που εμπίπτουν στο Κεφάλαιο ΙΙΙ του Τίτλου ΙΙΙ, η πρώτη αναγνώριση συντελείται στο πλαίσιο των ελάχιστων όρων εκπαίδευσης, που ορίζονται στο εν λόγω Κεφάλαιο.».
   2. Στο άρθρο 4 του π.δ. 38/2010 επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
   α) Στο τέλος της παρ. 1 προστίθεται εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
   «1. Η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, σύμφωνα με το παρόν, παρέχει στους δικαιούχους τη δυνατότητα να αποκτήσουν στην Ελλάδα πρόσβαση στο ίδιο επάγγελμα για το οποίο διαθέτουν τα προσόντα στο κράτος-μέλος καταγωγής και να το ασκούν στην Ελλάδα υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τους Έλληνες υπηκόους. Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση εγγραφής, η οποία συνοδεύεται από την απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων στον οικείο επαγγελματικό φορέα, ο οποίος υποχρεούται να τον εγγράψει εντός προθεσμίας ενός μήνα από την υποβολή της αίτησης, καθώς και την υποβολή ή τη συγκέντρωση του συνόλου των δικαιολογητικών, πιστοποιητικών ή στοιχείων που απαιτούνται.».
   β) Στο τέλος της παρ. 3 προστίθενται δύο εδάφια και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
   «3. Η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτης χώρας με αυτόν που απονέμεται στο πλαίσιο του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2, παρέχει στον δικαιούχο τη δυνατότητα να αποκτήσει στην Ελλάδα πρόσβαση και να ασκήσει συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα ως μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος με τις ίδιες προϋποθέσεις και όρους με τους κατόχους συγκρίσιμων τίτλων του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος, εκτός των περιπτώσεων που απαιτούνται αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα και ιδίως για θέσεις καθηγητών Α.Ε.Ι., ερευνητών και ειδικού επιστημονικού προσωπικού. Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση εγγραφής, η οποία συνοδεύεται από την απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών στον οικείο επαγγελματικό φορέα. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζεται το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1.».
   3. Η παρ. 8 του άρθρου 4α του π.δ. 38/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
   «8. Ως αρμόδια αρχή για τον εθνικό συντονισμό της εφαρμογής του παρόντος ορίζεται το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.) της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.».
   4. Στο άρθρο 6 του π.δ. 38/2010 τροποποιείται το δεύτερο εδάφιο της περ. α΄ και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:
   «Άρθρο 6
   Απαλλαγές του παρόχου υπηρεσιών (άρθρο 6 της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ)
   Ο πάροχος υπηρεσιών της παρ. 1 του άρθρου 5 απαλλάσσεται ιδίως, από τις απαιτήσεις που επιβάλλονται στους επαγγελματίες που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα και οι οποίες αφορούν:
   α) Την αδειοδότηση, την καταχώριση ή την προσχώρηση σε επαγγελματική οργάνωση ή σε επαγγελματικό φορέα. Για την αποτελεσματική εφαρμογή των πειθαρχικών διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 5, ο πάροχος των υπηρεσιών εγγράφεται προσωρινά στην οικεία επαγγελματική οργάνωση ή επαγγελματικό φορέα, χωρίς η εγγραφή να καθυστερεί ή να περιπλέκει με οποιονδήποτε τρόπο την παροχή υπηρεσιών και χωρίς να συνεπάγεται περαιτέρω δαπάνες για τον πάροχο των υπηρεσιών. Η εγγραφή συντελείται αυτόματα με την αποστολή από την αρμόδια αρχή του άρθρου 7 στην οικεία επαγγελματική οργάνωση ή επαγγελματικό φορέα του αντιγράφου της δήλωσης της παρ. 1 του άρθρου 7, ή προκειμένου για τις περιπτώσεις, τις οποίες αφορά η παρ. 5 του ίδιου άρθρου, της βεβαίωσης που προβλέπεται στην παράγραφο αυτή.
   β) Την εγγραφή σε φορέα κοινωνικής ασφάλισης δημοσίου δικαίου, ώστε να ρυθμίζονται με ασφαλιστικό φορέα οι λογαριασμοί που σχετίζονται με τις δραστηριότητες που ασκούνται προς όφελος των ασφαλισμένων. Ο πάροχος υποχρεούται να ενημερώνει τον εν λόγω φορέα, σχετικά με την παροχή υπηρεσιών πριν ή, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μετά την εν λόγω παροχή.».
   5. Στο άρθρο 53Α του π.δ. 38/2010 τροποποιείται η παρ. 1, προστίθενται δύο εδάφια στο τέλος της παρ. 2 και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:
   «Άρθρο 53Α
   Αναγνώριση επαγγελματικής πρακτικής άσκησης (παρ. 42 του άρθρου 1 της Οδηγίας 2013/55/ΕΕ)
   1. Εάν η πρόσβαση σε ένα νομοθετικά ρυθμιζόμενο επάγγελμα στην Ελλάδα εξαρτάται από την ολοκλήρωση επαγγελματικής πρακτικής άσκησης, η αρμόδια ελληνική αρχή κατά την εξέταση αίτησης για τη χορήγηση άδειας να ασκήσει το νομοθετικά ρυθμιζόμενο επάγγελμα, αναγνωρίζει τις περιόδους επαγγελματικής πρακτικής άσκησης που έχουν πραγματοποιηθεί σε άλλο κράτος-μέλος υπό τον όρο ότι η πρακτική άσκηση είναι σύμφωνη με τις δημοσιευθείσες κατευθυντήριες γραμμές που αναφέρονται στην παρ. 2, και λαμβάνει υπόψη πρακτικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε τρίτη χώρα.
   2. Η αναγνώριση της επαγγελματικής πρακτικής άσκησης δεν υποκαθιστά τυχόν απαιτήσεις που ισχύουν για υποβολή σε δοκιμασία με σκοπό την απόκτηση πρόσβασης στο εκάστοτε επάγγελμα. Οι αρμόδιες αρχές εκδίδουν εγκυκλίους με κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την οργάνωση και την αναγνώριση της επαγγελματικής πρακτικής άσκησης που πραγματοποιείται σε άλλο κράτος-μέλος ή σε τρίτη χώρα, η οποία πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί υπό την εποπτεία του αρμόδιου φορέα στη χώρα προέλευσης για το εν λόγω επάγγελμα. Οι εγκύκλιοι με τις κατευθυντήριες γραμμές αναρτώνται στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την περ. ε΄ της παρ. 3 του άρθρου 76 του ν. 4727/2020 (Α΄ 184).».
   6. Στο άρθρο 54 του π.δ. 38/2010 τροποποιούνται οι παρ. 4, 5 και 6, οι οποίες διαμορφώνονται ως εξής:
   «4. Αρμόδια αρχή για να χορηγεί ή να δέχεται τα προβλεπόμενα στο παρόν έγγραφα και να λαμβάνει τις αποφάσεις χορήγησης άδειας άσκησης επαγγέλματος αρχιτέκτονα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Κεφάλαιο ΙΙΙ του Τίτλου ΙΙΙ, καθώς και να παρέχει τις αναγκαίες πληροφορίες ορίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Αρμόδια αρχή για να χορηγεί ή να δέχεται τα προβλεπόμενα στο παρόν έγγραφα και να λαμβάνει τις αποφάσεις χορήγησης άδειας άσκησης επαγγέλματος οικονομολόγου και λογιστή-φοροτεχνικού, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο παρόν, καθώς και να παρέχει τις αναγκαίες πληροφορίες, ορίζεται το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
   5. Αρμόδια αρχή για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων είτε επί τη βάσει του γενικού συστήματος αναγνώρισης των τίτλων εκπαίδευσης, σύμφωνα με το Κεφάλαιο Ι του Τίτλου Ι, είτε επί τη βάσει της αναγνώρισης της επαγγελματικής πείρας, σύμφωνα με το Κεφάλαιο ΙΙ του Τίτλου ΙΙΙ είναι το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.).
   6. Εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, η απόφαση αναγνώρισης της αρμόδιας αρχής εκδίδεται εντός προθεσμίας τεσσάρων (4) μηνών από την υποβολή ή την περιέλευση της αίτησης και των σχετικών δικαιολογητικών. Εφόσον απαιτείται πρακτική άσκηση ή δοκιμασία, εκδίδεται εντός της ίδιας προθεσμίας απόφαση της αρμόδιας αρχής, που ορίζει τα σχετικά με την πρακτική άσκηση ή τη δοκιμασία. Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμασίας ή της πρακτικής άσκησης, η απόφαση αναγνώρισης εκδίδεται από την αρμόδια αρχή εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της δοκιμασίας ή της πρακτικής άσκησης σε αυτή.».
   7. Τροποποιείται το πρώτο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 57 του π.δ. 38/2010 και η παράγραφος διαμορφώνεται ως εξής:
   «8. Ο ενδιαφερόμενος δύναται να ασκήσει άπαξ ενδικοφανή διοικητική προσφυγή ενώπιον του Α.Τ.Ε.Ε.Ν. και να ζητήσει την ακύρωση ή την τροποποίηση της από- φασης της παρ. 1 του άρθρου 54 εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την κοινοποίησή της. Η προσφυγή συνοδεύεται από παράβολο υπέρ του Δημοσίου ύψους πενήντα (50) ευρώ. Το Α.Τ.Ε.Ε.Ν. γνωστοποιεί στον προσφεύγοντα την απόφασή του το αργότερο μέσα σε τρεις (3) μήνες.».
   8. Στο άρθρο 57Α του π.δ. 38/2010 επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
   α) Ύστερα από το τέταρτο εδάφιο της παρ. 2 προστίθεται πέμπτο εδάφιο και η παράγραφος διαμορφώνεται ως εξής:
   «2. Η γραπτή δοκιμασία επαγγελματικής ισοδυναμίας σε επιστημονικά αντικείμενα - μαθήματα του Α.Τ.Ε.Ε.Ν. λαμβάνει χώρα σε κάθε εξεταστική περίοδο, που ορίζεται για το συγκεκριμένο μάθημα - επιστημονικό αντικείμενο σε Τμήμα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. Ο ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να επιλέξει το Τμήμα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής όπου επιθυμεί να εξεταστεί στο συγκεκριμένο μάθημα - επιστημονικό αντικείμενο και υποβάλλει σχετική αίτηση στη Γραμματεία του Τμήματος. Η αίτηση συνοδεύεται από την απόφαση του Α.Τ.Ε.Ε.Ν. για την επιβολή αντισταθμιστικών μέτρων. Ο Πρόεδρος του Τμήματος εκδίδει ειδική άδεια συμμετοχής στις εξετάσεις, οι οποίες μπορεί να είναι γραπτές ή/και προφορικές, ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος ή της σχολής των συγκεκριμένων αντικειμένων. Αν το γνωστικό αντικείμενο - μάθημα περιλαμβάνει υποχρεωτική εργαστηριακή παρακολούθηση, με την άδεια του τέταρτου εδαφίου δίνεται και η δυνατότητα της παρακολούθησης στον ενδιαφερόμενο. Μετά την εξέταση, η Γραμματεία του Τμήματος εκδίδει βεβαίωση αποτελέσματος, με ένδειξη "επιτυχώς" ή μη και χωρίς βαθμολόγηση, την οποία ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει στο Α.Τ.Ε.Ε.Ν. προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι όροι για την αναγνώριση που αποφασίστηκαν με την προηγούμενη απόφαση του Α.Τ.Ε.Ε.Ν.».
   β) Ύστερα από την παρ. 2 προστίθεται παρ. 3 ως εξής:
   «3. Αν ο ενδιαφερόμενος επιλέξει τη δοκιμασία επάρκειας βάσει του άρθρου 14 για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, η εξέταση διεξάγεται σε επιστημονικά αντικείμενα - μαθήματα σε κάθε εξεταστική περίοδο που ορίζεται για το συγκεκριμένο μάθημα - επιστημονικό αντικείμενο που περιλαμβάνεται στη δοκιμασία επάρκειας σε Τμήμα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. Στις εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνεται πρακτική άσκηση, ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος ή της Σχολής των συγκεκριμένων αντικειμένων. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται τα εδάφια δεύτερο έως έκτο της παρ. 2.».
   9. Τροποποιείται το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 59Ε του π.δ. 38/2010 και η παράγραφος διαμορφώνεται ως εξής:
   «3. Ο καθ' ύλην αρμόδιος Υπουργός εξετάζει εάν οι απαιτήσεις δυνάμει της νομοθεσίας για τον περιορισμό της πρόσβασης σε ένα επάγγελμα ή στην άσκησή του που τίθενται στους κατόχους ειδικών επαγγελματικών προσόντων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης επαγγελματικών τίτλων και των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που επιτρέπονται δυνάμει του εν λόγω τίτλου, όπως αναφέρονται στο παρόν άρθρο ως «απαιτήσεις» συνάδουν με τις ακόλουθες αρχές:
   α) οι απαιτήσεις δεν πρέπει να εισάγουν διακρίσεις, άμεσα ή έμμεσα, βάσει ιθαγένειας ή τόπου διαμονής,
   β) οι απαιτήσεις πρέπει να δικαιολογούνται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος,
   γ) οι απαιτήσεις πρέπει να είναι κατάλληλες για να εξασφαλίσουν την υλοποίηση του επιδιωκόμενου στόχου και να μην υπερβαίνουν το όριο που είναι απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου.».
   10.
   α) Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, εκκρεμείς αιτήσεις που είχαν επιστραφεί στους ενδιαφερόμενους, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 169 του ν. 4635/2019 (Α΄ 167) για την εξέτασή τους από επαγγελματικές οργανώσεις, υποβάλλονται με ευθύνη των ενδιαφερόμενων εκ νέου στο Α.Τ.Ε.Ε.Ν. και εξετάζονται κατά απόλυτη προτεραιότητα από το Α.Τ.Ε.Ε.Ν. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν μαζί με την αίτησή τους παράβολο ποσού εκατό (100) ευρώ υπέρ του Δημοσίου στο Α.Τ.Ε.Ε.Ν. Οι επαγγελματικοί σύλλογοι υποχρεούνται να επιστρέψουν στους ενδιαφερόμενους τις αιτήσεις με τα δικαιολογητικά που είχαν υποβληθεί, καθώς και το τυχόν καταβληθέν παράβολο.
   β) Ενδιαφερόμενοι που υπέβαλαν τροποποιητική αίτηση αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης από αίτηση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και έλαβαν απόφαση του Α.Τ.Ε.Ε.Ν., δύνανται να υποβάλλουν νέα αίτηση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, η οποία συνοδεύεται από παράβολο υπέρ του Δημοσίου ποσού εκατό (100) ευρώ και η οποία εξετάζεται ύστερα από την εξέταση αιτήσεων που έχουν υποβληθεί πρωθύστερα.
   γ) Αν με απόφαση του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) ή του Α.Τ.Ε.Ε.Ν. ή επαγγελματικής οργάνωσης έχουν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος επιβληθεί αντισταθμιστικά μέτρα για την αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών ή επαγγελματικών προσόντων, η βεβαίωση για την ολοκλήρωση των αντισταθμιστικών μέτρων υποβάλλεται στο Α.Τ.Ε.Ε.Ν.
   δ) Αν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος εκκρεμεί η ολοκλήρωση αντισταθμιστικών μέτρων για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τροποποιήσουν μόνο μία φορά την επιλογή τους από πρακτική άσκηση σε εξέταση του επιστημονικού αντικειμένου - μαθήματος που ορίζεται στη σχετική απόφαση του Σ.Α.Ε.Π. ή του Α.Τ.Ε.Ε.Ν. Για την εξέταση εφαρμόζεται η παρ. 3 του άρθρου 57Α του π.δ. 38/2010, όπως το άρθρο αυτό διαμορφώνεται ύστερα από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
   ε) Οι επαγγελματικές οργανώσεις που έχουν συσταθεί ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου υποχρεούνται να ενημερώσουν ατομικά με κάθε πρόσφορο μέσο τους ενδιαφερόμενους της περ. α΄ για τις προβλέψεις της ίδιας περίπτωσης.
   στ) Από την έναρξη ισχύος του παρόντος οι επαγγελματικές οργανώσεις υποχρεούνται να εγγράφουν ως μέλη, εντός προθεσμίας ενός μήνα, κατόχους αποφάσεων αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ή αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας οι οποίες εκδόθηκαν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος. Η προθεσμία του πρώτου εδαφίου αρχίζει από την υποβολή της σχετικής αίτησης, η οποία συνοδεύεται από την απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ή επαγγελματικής ισοδυναμίας, καθώς και την υποβολή ή τη συγκέντρωση του συνόλου των δικαιολογητικών, πιστοποιητικών ή στοιχείων που απαιτούνται, ή, αν έχουν ήδη υποβληθεί, από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
   Μπορείτε να κατεβάσετε το ΦΕΚ από εδώ: N.4763/20

   By steve aris, in Εργασιακά, ,

   Την ομόθυμη αντίδραση του τεχνικού κόσμου της χώρας στην πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας που απαξιώνει το επάγγελμα του μηχανικού, το ρόλο του ΤΕΕ και τα διπλώματα των Ελληνικών Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών, αποτυπώνει η απόφαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, της λεγόμενης «βουλής των μηχανικών».
   Η σχεδόν ομόφωνη απόφαση του σώματος της Αντιπροσωπείας (με μόλις 2 παρών και χωρίς καμία ψήφο κατά, σε σώμα 220 μελών) αποτυπώνει την αγανάκτηση του τεχνικού κόσμου και τη βούληση των μηχανικών για αντίδραση απέναντι στην διάταξη που ψηφίσθηκε ως αιφνιδιαστική τροπολογία με την οποία προβλέπεται αυτοματοποιημένη, τυπική διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων Κολεγίων και κάποιων ξένων Πανεπιστημίων με τους Διπλωματούχους Μηχανικούς. Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τη ψήφιση της ρύθμισης, την Παρασκευή, αντέδρασε με πολύ έντονη σχετική δήλωση ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.
   Χθες, με σκληρή γλώσσα, σε ψήφισμά της, η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να αποσύρει την κατάπτυστη νομοθετική ρύθμιση. Επιπλέον προαναγγέλλει προσφυγές για την ακύρωσή της και κινητοποιήσεις, με διάφορες μορφές, σε συντονισμό με άλλα Επιμελητήρια, τους επιστημονικούς συλλόγους των μηχανικών, τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές.
   Η απόφαση μπορεί να χαρακτηριστεί και ιστορική καθώς είναι εξαιρετικά σπάνιο να λαμβάνεται ομόφωνη απόφαση από τη «βουλή των μηχανικών» για οποιοδήποτε θέμα. Η Αντιπροσωπεία αποτελείται από 220 αντιπροσώπους από όλη τη χώρα, που αναδεικνύονται από τις κάλπες των 110.000 εγγεγραμμένων μηχανικών μελών του ΤΕΕ, και προέρχονται από σχεδόν κάθε επαγγελματικό περιβάλλον του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Σημειώνεται ως εξαιρετικά σημαντικό ότι στην απόφαση συμφώνησαν εκπρόσωποι από όλες τις παρατάξεις της Αντιπροσωπείας, δηλαδή από συνδικαλιστικούς χώρους που εκτείνονται σε όλο το ιδεολογικό και πολιτικό φάσμα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε εκτεταμένη και αναλυτική συζήτηση για το περιεχόμενο και τις συνέπειες της συγκεκριμένης ρύθμισης. Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις επιμέρους θέσεις και απόψεις, οι παρατάξεις συμφώνησαν στο ιδιαίτερα σημαντικό ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ κατά της ρύθμισης για τα Κολέγια.
   Το ψήφισμα της ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ του ΤΕΕ κατά την τακτική συνεδρίαση της 19ης Δεκεμβρίου 2020 για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας, έχει ως εξής:
   «Η Αντιπροσωπεία του Τ.Ε.Ε. υπερασπίζεται αταλάντευτα τη δημόσια, δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση και το ενιαίο, αδιάσπαστο πενταετές δίπλωμα μηχανικού. Ως εκ τούτου καταγγέλλει απερίφραστα τη μεθόδευση της Υπουργού Παιδείας και της Κυβέρνησης συνολικά να νομοθετήσει κατά κυριολεξία νύχτα με τροπολογία της τελευταίας στιγμής την υποχρέωση των επαγγελματικών φορέων να εγγράφουν εντός ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης τους αποφοίτους κολεγίων που έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά προσόντα.
   Η Αντιπροσωπεία του  Τ.Ε.Ε.
   Α)  Καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να αποσύρει την κατάπτυστη νομοθετική ρύθμιση.
   Β)  Δηλώνει ότι θα προβεί σε κάθε ενέργεια προκειμένου να μην προχωρήσει η εγγραφή αυτών των αποφοίτων μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας.
   Γ)  Η Αντιπροσωπεία αποφασίζει και εξουσιοδοτεί τη Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε.:
   να προσφύγει ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών και δικαστικών αρχών, ώστε να ακυρωθεί η προωθούμενη ρύθμιση. από κοινού με τα Μέλη της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε. να αναλάβει κοινές πρωτοβουλίες μαζί και με τα άλλα Επιμελητήρια και τους επιστημονικούς συλλόγους των μηχανικών και να συντονίσει τη δράση του Τ.Ε.Ε. με τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές, να προχωρήσει σε νέου τύπου πολύμορφες δράσεις κινητοποιήσεων υπό το συντονισμό αυτό.»

   By steve aris, in Εργασιακά, ,

   Μετά την ξαφνική κατάθεση από το Υπουργείο Παιδείας, σε νομοσχέδιό του για την επαγγελματική εκπαίδευση, τροπολογίας που αφορά την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας, η οποία με τις ρυθμίσεις που εισάγει απαξιώνει το ΤΕΕ, το επάγγελμα του μηχανικού και τις σπουδές στα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:
   «Με μια αιφνιδιαστική πρωτοβουλία το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε τροπολογία, με πρωτοβουλία της κυρίας Κεραμέως, για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων όσων σπούδασαν κάποια θέματα μηχανικών στην αλλοδαπή. Και βάζει μπροστά, ψευδόμενο, το κοινοτικό δίκαιο και τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
   Αποτελεί ντροπή να κοροϊδεύει το Υπουργείο τους βουλευτές και τους πολίτες ότι δήθεν είναι υποχρεωμένο από αιτιολογημένη γνώμη της Κομισιόν να αλλάξει με αυτές τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις τη νομοθεσία για την αναγνώριση προσόντων. Η επιλογή των διατάξεων και του περιεχομένου τους αποτελεί ξεκάθαρα επιλογή του Υπουργείου Παιδείας και δεν έχει καμία σχέση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – ούτε η σχετική κοινοτική οδηγία. Αρέσει δεν αρέσει, σε οποιονδήποτε, η χώρα έχει Σύνταγμα και η Ευρώπη ιδρυτικές συνθήκες. Ουδείς μπορεί να τα διαστρεβλώνει, ούτε στο πνεύμα, ούτε στο γράμμα τους.
   Τον φόβο για το τι σημαίνουν αυτές οι ρυθμίσεις τον αποδεικνύει η μεθόδευση του Υπουργείου Παιδείας: η τροπολογία κατατέθηκε τελευταία στιγμή, εν κρυπτώ, χωρίς διάλογο με τους επιστημονικούς φορείς.
   Αποτελεί απλή δικαιολογία και στάχτη στα μάτια των βουλευτών και των πολιτών ο ισχυρισμός ότι αυτό γίνεται για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Η ανάθεση της αρμοδιότητας σε ένα τμήμα του Υπουργείου Παιδείας, το ΑΤΕΕΝ, θα επιτύχει το ακριβώς αντίθετο. Γνωρίζουν καλά όλοι την ταχύτητα έκδοσης αποφάσεων και διεκπεραίωσης διαδικασιών για την οποία φημίζεται άλλωστε η δημόσια διοίκηση. Και ειδικά το Υπουργείο Παιδείας, ειδικά στα θέματα επαγγελματικών δικαιωμάτων, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικό: στις δικές του παλινδρομήσεις και επιλογές, διαχρονικά, οφείλεται η παραπομπή της χώρας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τις καθυστερήσεις στη διοικητική διαδικασία αναγνώρισης προσόντων ή πτυχίων. Πάει πολύ τώρα το Υπουργείο να κουνάει το δάκτυλο στους επαγγελματικούς φορείς. Λίγη ντροπή δεν βλάπτει. Και χρειάζεται και φιλότιμο…
   Η ποιότητα στην επαγγελματική εκπαίδευση, ιδίως στον χώρο των μηχανικών, δεν υπηρετείται από καμία προσπάθεια εξίσωσης προς τα κάτω. Τι αριστεία είναι αυτή που θέλει κριτές των επαγγελματικών προσόντων τους απρόσωπους γραφειοκράτες μανδαρίνους των υπουργείων και όχι την κρίση των συναδέλφων κάθε ενδιαφερόμενου; Την έννοια και μέθοδο Peer-to-Peer (ομότιμος προς ομότιμο), την πλέον καθιερωμένη σε όλες τις επιστημονικές κρίσεις ανά τον κόσμο, θα έπρεπε, λογικά, να τη γνωρίζει πολύ καλά η Υπουργός Παιδείας….
   Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι με βάση και την κοινοτική νομοθεσία και την λογική θέματα ισοδυναμίας και ισοτιμίας επαγγελματικών προσόντων τα κρίνουν οι ίδιοι οι επαγγελματικοί φορείς. Για παράδειγμα, που γνωρίζει καλά η δικηγόρος Υπουργός Παιδείας, με εσωτερικές διαδικασίες κρίνει αντιστοίχως τα θέματα του δικηγορικού επαγγέλματος ο ΔΣΑ. Είναι απορίας άξιο πώς και γιατί το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας δεν μπορεί να κάνει το ίδιο στα θέματα μηχανικών… Άραγε θεωρεί ότι το ΤΕΕ δεν είναι φερέγγυο; Θεωρεί άραγε το Υπουργείο Παιδείας ότι κακώς έχει αναθέσει η Πολιτεία στο ΤΕΕ δημόσια εξουσία σε τόσες άλλες λειτουργίες; Και που βασίζεται, άραγε, τέτοια κρίση και διάκριση κατά του τεχνικού κόσμου της χώρας;
   Και κάτι ακόμη πιο σημαντικό από όλα τα άλλα: το επάγγελμα του μηχανικού είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο και έχει ειδικά επαγγελματικά δικαιώματα γιατί αφορά, εν τέλει, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του δημοσίου συμφέροντος. Οι εμπνευστές της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στους μηχανισμούς των Υπουργείων θα καταλάβουν πολύ σύντομα αυτό που η κοινωνία και η δικαιοσύνη, στον ανώτατο βαθμό, γνωρίζουν καλά: το γιατί συμβαίνει αυτό… Θα το καταλάβουν στον πρώτο σεισμό, στην πρώτη πλημμύρα, στην πρώτη παραβίαση πληροφοριακών συστημάτων, στο πρώτο βιομηχανικό ή εργατικό ατύχημα, στο πρώτο πρόβλημα ασφάλειας τροφίμων. Οι επιλογές στα θέματα επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν είναι απλά θέματα αγοράς, δεν είναι ουδέτερες διοικητικές διαδικασίες, είναι θέματα υγείας, ασφάλειας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής.
   Αν οι εμπνευστές των απαράδεκτων ρυθμίσεων για τη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων μηχανικών δεν αποσύρουν τις ρυθμίσεις και δεν γίνει πραγματικός, επίσημος και ουσιαστικός διάλογος με τους επιστημονικούς φορείς θα έχουν ακέραια, προσωπικά, με το ονοματεπώνυμό τους, την ευθύνη. Το ίδιο και όσοι τους υποστηρίξουν με την ψήφο τους.
   Είναι η ώρα να επέμβουν όσοι έχουν πραγματικά την ευθύνη της διοίκησης στην κυβέρνηση και στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
   Υπενθυμίζουμε, όσα σταθερά επαναλαμβάνουμε τους τελευταίους μήνες:
   Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας τονίζει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η ρύθμιση που προωθείται από την Κυβέρνηση με την οποία προβλέπεται αυτοματοποιημένη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων Κολεγίων και των ξένων Πανεπιστημίων, είναι κατάφωρα άδικη για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς, επιζήμια για το Δημόσιο συμφέρον και ισοπεδωτική για την Δημόσια Παιδεία.
   Η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής  Νομοθεσίας  (ΑΤΕΕΝ) εξομοιώνει  το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων των Διπλωματούχων των Πολυτεχνείων, με αυτό των αποφοίτων Κολλεγίων, χωρίς την απαραίτητη διαβάθμιση Τεχνικής Ευθύνης κατά την άσκηση του επαγγέλματος και ως εκ τούτου εγείρει σημαντικά θέματα αντισυνταγματικότητας αλλά και απαξίωσης της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης.»

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Ανατροπές σε κλάδους όπως οι μηχανικοί, οι οικονομολόγοι και οι φυσικοθεραπευτές, θα επιφέρει η τροπολογία που κατέθεσε χτες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με την οποία ορίζεται ότι ο οικείος επαγγελματικός φορέας είναι υποχρεωμένος να εγγράφει τους αποφοίτους ιδιωτικών κολεγίων που έχουν λάβει αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων.
   Ουσιαστικά πρόκειται για τους αποφοίτους των ιδιωτικών κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ με συμφωνίες franchise και θεωρούνται παραρτήματα στην Ελλάδα.
   «Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν αίτηση εγγραφής στο οικείο επαγγελματικό φορέα, ο οποίος υποχρεούται να τους εγγράψει εντός προθεσμίας ενός μήνα από την υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών». Αυτό ορίζει η τροπολογία του υπουργείο Παιδείας η οποία είναι εκπρόθεσμη και αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις των επαγγελματικών συλλόγων.
   Την ίδια στιγμή η Σύνοδος των Πρυτάνεων αναμένεται να καταθέσει αίτημα για απόσυρση του άρθρου στο ίδιο νομοσχέδιο περί της δυνατότητας των αποφοίτων ΙΕΚ να εισαχθούν μέσω κατατακτήριων εξετάσεων στα ΑΕΙ.

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Σήμερα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και του Διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρου Πρωτοψάλτη με τους προέδρους των επιστημονικών ομάδων για το ζήτημα της έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση και νομοθετήθηκε πρόσφατα στο νομοσχέδιο Ν.4756/2020 «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων ομάδων και άλλες κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις».
   Συγκεκριμένα, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι κάτωθι πρόεδροι: Δημήτρης Βερβεσός (Δικηγορικός Σύλλογος Ελλάδος), Γιώργος Στασινός (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος), Κωνσταντίνος Κόλλιας (Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος), Θανάσης Εξαδάκτυλος (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος), Θανάσης Δεβλιώτης (Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία), Αθηνά Τραχήλη (Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος), Γιώργος Ρούσκας (Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Ελλάδας), Δημοσθένης Τσιριγώτης (Δικαστικοί Επιμελητές Ελλάδος), Σπύρος Μάμαλης (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος).
   Στην σύσκεψη συζητήθηκαν τα κριτήρια και το εύρος των δικαιούχων που θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα το οποίο θα δοθεί μέσα από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν.3986/2011.
   Συμφωνήθηκε δε, όλοι οι επιστημονικοί σύλλογοι να επεξεργαστούν μία κοινή πρόταση την οποία θα καταθέσουν στο Υπουργείο την επόμενη εβδομάδα. Η πρόταση αυτή θα αποτελέσει τη βάση για την υπογραφή Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει τα κριτήρια, το εύρος των δικαιούχων και το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης, την οποία ο ΟΑΕΔ θα αναλάβει να υλοποιήσει άμεσα.

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Με επιπλέον 28 υπηρεσίες Πολεοδομίας που είναι διαθέσιμες με λίγα μόλις κλικ μέσω της πλατφόρμας ψηφιακών υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, γίνονται 67 πλέον οι υπηρεσίες από όπου οι πολίτες μπορούν να αποκτήσουν αντίστοιχα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις. Ενώ, πολλές από αυτές αξιοποιούνται ήδη και από άλλους Δήμους της χώρας.   Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου Αθηναίων που κάνει την καθημερινότητα των πολιτών πιο εύκολη και ασφαλή, εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες με ταχύτατους ρυθμούς, σε μία προσπάθεια να τους διευκολύνει ουσιαστικά στις συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες του.   Η πλατφόρμα ψηφιακών υπηρεσιών που αναπτύχθηκε και αναβαθμίζεται συνεχώς από τη ΔΑΕΜ Α.Ε., για εξυπηρέτηση με λίγα «κλικ» όσων ζητούν πιστοποιητικά, βεβαιώσεις και άλλες υπηρεσίες, από το σημείο που βρίσκονται, χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία στον Δήμο, έχει εντυπωσιακή ανταπόκριση από τους Αθηναίους. Σε διάστημα περίπου εννέα μηνών έχουν συνδεθεί στην πλατφόρμα περισσότεροι από 55.000 πολίτες για κάθε μορφής ηλεκτρονικές συναλλαγές με υπηρεσίες του Δήμου, κι έτσι γλίτωσαν από αναμονή, ουρές και άσκοπη ταλαιπωρία ενώ προστατεύτηκε η υγεία τους όπως και των υπαλλήλων, αφού αποφεύχθηκε ο κοινωνικός συγχρωτισμός.   Τώρα, για πρώτη φορά ενσωματώνονται στην πλατφόρμα 28 νέες υπηρεσίες που αφορούν την εξαιρετικά νευραλγική Διεύθυνση Δόμησης – Πολεοδομίας στην οποία συγκεντρώνεται καθημερινά σωρεία αιτημάτων. Ενισχύεται έτσι σημαντικά η δυνατότητα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης πολιτών, επιχειρήσεων αλλά και επαγγελματιών/μηχανικών που καθημερινά απευθύνονται στις συγκεκριμένες Διευθύνσεις του Δήμου Αθηναίων. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τις υπηρεσίες αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν και οι ενδιαφερόμενοι για τους Δήμους Βύρωνα, Ηλιούπολης, Καισαριανής και Δάφνης-Υμηττού οι οποίοι εξυπηρετούνται από την Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων. Οι 28 νέες υπηρεσίες που παρέχονται πλέον
   Εύρεση οικοδομικών αδειών χωρίς στοιχεία για τον Δήμο Αθηναίων Εύρεση οικοδομικών αδειών χωρίς στοιχεία εκτός Δήμου Αθηναίων Αίτηση στελεχών και φακέλων οικοδομικών αδειών από το έτος 1961 έως 2019 (περιοχή Πλάκας) Αίτηση στελεχών και φακέλων οικοδομικών αδειών από το έτος 1966 έως 1998 για τον Δήμο Αθηναίων Αίτηση στελεχών και φακέλων οικοδομικών αδειών από το έτος 1998 έως 2011 Αίτηση στελεχών οικοδομικών αδειών από το έτος 1961 έως 1965 για τον Δήμο Αθηναίων Αίτηση στελεχών και φακέλων οικοδομικών αδειών από το έτος 2012 έως και σήμερα Αίτηση στελεχών οικοδομικών αδειών πριν από το 1955 και έως το 1960 Αίτηση στελεχών και φακέλων οικοδομικών αδειών από το 1960 και έως το 2011 εκτός Δήμου Αθηναίων Αίτηση σχεδίων αδειών σε μικροφίλμ από το έτος 1961 έως 1965 για τον Δήμο Αθηναίων Χορήγηση βεβαίωσης διατηρητέου Παροχή πληροφοριών για το πολεοδομικό καθεστώς ή/και χορήγηση αντιγράφων πινακίδων, εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, τεχνικών εκθέσεων & όρων δόμησης Θεώρηση όρων δόμησης Θεώρηση οικοδομικών και ρυμοτομικών γραμμών & όρων δόμησης Βεβαίωση υψομέτρου Χορήγηση όρων δόμησης Χορήγηση βεβαίωσης πλάτους οδού, πρασιάς, στοάς Σύνταξη διαγράμματος εφαρμογής Βεβαίωση ρυμοτομούμενης ιδιοκτησίας Χορήγηση βεβαίωσης χρήσης γης Χορήγηση βεβαίωσης διατηρητέου  – εκτός Δήμου Αθηναίων Παροχή πληροφοριών για το πολεοδομικό καθεστώς ή/και χορήγηση αντιγράφων πινακίδων, εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, τεχνικών εκθέσεων & όρων δόμησης – εκτός Δήμου Αθηναίων Θεώρηση όρων δόμησης – εκτός Δήμου Αθηναίων Θεώρηση οικοδομικών και ρυμοτομικών γραμμών – εκτός Δήμου Αθηναίων Χορήγηση όρων δόμησης – εκτός Δήμου Αθηναίων Χορήγηση βεβαίωσης πλάτους οδού, πρασιάς, στοάς – εκτός Δήμου Αθηναίων Βεβαίωση ρυμοτομούμενης ιδιοκτησίας – εκτός Δήμου Αθηναίων Χορήγηση βεβαίωσης χρήσης γης – εκτός Δήμου Αθηναίων Διαδικασία εκδόσεων
   Η  διασύνδεση με την ηλεκτρονική πλατφόρμα γίνεται εύκολα με χρήση των κωδικών του taxisnet από τον υπολογιστή, το κινητό ή το τάμπλετ. Όλοι έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν την αίτηση που επιθυμούν, να ενημερωθούν άμεσα και να λάβουν το πιστοποιητικό ή το έγγραφο που επιθυμούν μέσω του ψηφιακού τους αποθετηρίου, από όπου και αν βρίσκονται.
   Κάθε Δήμος μπορεί να ενεργοποιήσει την πλατφόρμα
   Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την αναπτυξιακή του εταιρεία ΔΑΕΜ Α.Ε, έδωσε και συνεχίζει να δίνει την δυνατότητα σε κάθε έναν από τους Δήμους της χώρας, να αξιοποιήσει την ψηφιακή του πλατφόρμα δωρεάν για όλη την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Ήδη δεκάδες Δήμοι έχουν ανταποκριθεί σε αυτή την ευκαιρία και παρέχουν με την συνδρομή του Δήμου Αθηναίων στους δημότες τους, μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Για την ενεργοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας, κάθε ενδιαφερόμενος Δήμος μπορεί να στείλει ηλεκτρονικά στην ΔΑΕΜ Α.Ε αίτημα στην διεύθυνση [email protected] ή τηλεφωνικά στο 214 40 62 700.

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Σχετικά με την παράταση στο απαγορευτικό μέχρι 7 Δεκεμβρίου 2020, δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. η απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ.: 76629/27.11.2020 Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020.
   Αναφορικά με τις βεβαιώσεις μετακίνησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και των αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, δεν άλλαξε κάτι σε σχέση με όσα αναφέρονταν στην προηγούμενη απόφαση που θέσπισε το γενικό απαγορευτικό από 7.11.2020 έως 30.11.2020, οπότε ισχύουν τα ίδια. Ειδικότερα ισχύουν τα κάτωθι:
   «β) Αναφορικά με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα η βεβαίωση χορηγείται στον εργαζόμενο για τη μετακίνησή του από τον υπόχρεο εργοδότη, κατόπιν υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α' 75) του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Κατά την υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης από τον εργοδότη, διασταυρώνεται αυτόματα και πιστοποιείται από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» η εργασιακή σχέση του εργαζόμενου με τον αιτούντα εργοδότη και κατόπιν παρέχεται η βεβαίωση από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ». Η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του. Η βεβαίωση της παρούσας περίπτωσης μπορεί να ισχύει για χρονικό διάστημα έως δεκατεσσάρων (14) ημερών.
   γ) Στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών συμπληρώνεται ηλεκτρονικά από τους ίδιους η αντίστοιχη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» με τους κωδικούς TAXISNET. Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πρέπει να λάβει χώρα το αργότερο πριν από τη μετακίνησή τους και να επιδεικνύεται, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
   δ) Σε κάθε περίπτωση, εναλλακτικά των ανωτέρω, μπορεί να λαμβάνεται από την ηλεκτρονική σελίδα forma. gov.gr και να συμπληρώνεται από τον πολίτη πάγια βεβαίωση κίνησης (τύπου Α)».
   ➤ Στις βεβαιώσεις μετακίνησης που είχαν εκδοθεί μέσω Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, μετά από ενέργειες των υπηρεσιακών παραγόντων, η ημερομηνία ισχύος τροποποιήθηκε αυτόματα και πλέον αναγράφεται η 7.12.2020 (από 30.11.2020). Συνεπώς, οι ενδιαφερόμενοι δε χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις για βεβαιώσεις μετακίνησης για την παράταση του απαγορευτικού, αλλά να εκτυπώσουν πάλι τις ήδη υποβληθείσες βεβαιώσεις ώστε να τις έχουν μαζί τους κατά τις μετακινήσεις τους.

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Το ΤΕΕ ανακοινώνει τη συγκρότηση Καταλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Μελών του, υποψηφίων για την έκδοση βεβαιώσεων ολοκλήρωσης εργασιών και τη διενέργεια αυτοψιών σε σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.
   Ο κατάλογος αποτελείται από διπλωματούχους μηχανικούς με εμπειρία σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να συμμετέχουν στη διαδικασία ελέγχου ολοκλήρωσης εργασιών έργων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 4736/2020 (ΦΕΚ Α’ 200 / 20.10.2020).
   Τα μέλη του ΤΕΕ που εντάσσονται στον Κατάλογο και τους ανατίθεται έργο σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, από ενδιαφερόμενους κατόχους σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, θα συντάσσουν έκθεση αυτοψίας σχετικά με την ολοκλήρωση ή μη της εγκατάστασης του σταθμού, που θα συνοδεύει δήλωση με την οποία θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εγκατάστασης του έργου. Η δήλωση, συνοδευόμενη από την έκθεση αυτοψίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, θα κατατίθεται από τους ενδιαφερόμενους κατόχους σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ στον αρμόδιο Διαχειριστή μαζί με τη Δήλωση Ετοιμότητας για τη σύνδεση του σταθμού με το Δίκτυο ή το Σύστημα.
   Στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ παρατίθεται αναλυτικός οδηγός της διαδικασίας για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ και όλα τα σχετικά έντυπα, σε εφαρμογή της παρ.6 του άρθρου 20 του Ν. 4736/20.10.2020 (ΦΕΚ Α’ 200) και σύμφωνα με τα οριζόμενα σε σχετική Απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ.
   Οι ενδιαφερόμενοι κάτοχοι έργων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (όπως ορίζονται στη νομοθεσία) μπορούν να υποβάλλουν τα σχετικά αιτήματα στο ΤΕΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
   [email protected]
   Δεδομένων των χρονικών περιορισμών που ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 4736/2020 για τη συγκρότηση του Καταλόγου, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι κάτοχοι σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ σε συνεργασία, όπως περιγράφεται στις διατάξεις του νόμου.
   Τα αιτήματα υποβάλλονται με ευθύνη των ενδιαφερομένων κατόχων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ αναφορικά με την πληρότητα των στοιχείων και των πληροφοριών που περιέχουν. Στο αίτημα, θα πρέπει να περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία και οι σχετικές πληροφορίες, κατά την κρίση των ενδιαφερομένων, οι οποίες είναι απαραίτητες για το ΤΕΕ προκειμένου:
   να ορίσει Μηχανικό που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο με κριτήριο τη γειτνίαση της έδρας του μηχανικού στη γεωγραφική περιοχή αρμοδιότητας του οποίου είναι εγκατεστημένος ο σταθμός ΑΠΕ και να τηρεί τις τασσόμενες προθεσμίες για την ολοκλήρωσης της διαδικασίας του ορισμού, δεδομένου ότι  ο υποψήφιος Μηχανικός ορίζεται μετά την υποβολή προς το ΤΕΕ της Υπεύθυνης Δήλωσης περί μη σύγκρουσης συμφερόντων με τον κάτοχο του σταθμού, περιλαμβανομένου του ότι δεν έχει εργαστεί και ότι δεν έχει λάβει οποιαδήποτε αμοιβή για οποιονδήποτε λόγο από τον κάτοχο του σταθμού ή συνδεδεμένο με αυτό νομικό πρόσωπο κατά τα τελευταία τρία (3) έτη.

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Με το άρθρο 66 χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους που ασφαλίζονται στον e-Ε.Φ.Κ.Α., εφόσον έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου - Οκτωβρίου 2020 στους πληττόμενους Κ.Α.Δ. του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVlD-19.
   Η ως άνω εφάπαξ οικονομική ενίσχυση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ν.π.δ.δ., τους Ο.Τ.Α., τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα.
   Με ΚΥΑ θα καθοριστούν οι δικαιούχοι, το ύψος, τα εισοδηματικά κριτήρια, οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, ο χρόνος και τόπος χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
   Δείτε το Άρθρο 66 από το Σχέδιο Νόμου: https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/11438355.pdf

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Από 1/11/2020 η χορήγηση φωτοαντιγράφων οικοδομικών αδειών θα γίνεται ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά.
   Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον ενδιαφερόμενο και διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά από την υπηρεσία. 
   Απαιτείται η εγγραφή σας στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες και η εφάπαξ ταυτοποίησή σας είτε δια ζώσης σε ένα από τα 5 σημεία του Δήμου μας (Γρ. Πρωτοκόλλου Δημαρχείου, ΚΕΠ ΔΕ Πανοράματος, ΚΕΠ ΔΕ Πυλαίας, ΚΕΠ ΔΕ Χορτιάτη, ΚΕΠ ΔΚ Φιλύρου), όπου πρέπει να προσέλθετε με την Αστυνομική σας ταυτότητα ή το Διαβατήριο είτε εξ’ αποστάσεως με ηλεκτρονική αποστολή της σκαναρισμένης Αστυνομικής ταυτότητας ή του Διαβατηρίου στη διεύθυνση [email protected]
   Μια σπουδαία καλή πρακτική, ειδικότερα στις συνθήκες της πανδημίας που διανύουμε. Θα πρέπει να υιοθετηθεί από τους περισσότερους Δήμους στο άμεσο μέλλον.
   Οι αιτήσεις γίνονται από εδώ: https://mycityservices.pilea-hortiatis.gr/home

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης &Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.) προκήρυξε την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας 24 μηνών, συνολικά 50 ατόμων για την κάλυψη αναγκών της Τεχνικής Υπηρεσίας της, σύμφωνα με το αρ.131 του ν.4714/2020.
   Εκεί ψηφιστεί ότι οι εν λόγω προσλήψεις εξαιρούνται του άρθρου 21 του ν.2190/1994 ( = είναι ο νόμος του ΑΣΕΠ).
   Οι αιτήσεις συμμετοχής θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τη Δευτέρα 7η Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 15.00 μ.μ.
   Συγκεκριμένα θα προσληφθούν για δύο χρόνια οι κάτωθι ειδικότητες:
   ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:
   ΠΕ Αγρονόμων – Τοπογράφων, Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Τοπογράφων, ΠΕ Αρχιτεκτόνων, ΠΕ Γεωλόγων, ΠΕ Δασολόγων, Δασολόγων – Δασοπόνων, ΠΕ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ΠΕ Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργίας, ΠΕ Μηχανικοί Περιβάλλοντος, ΠΕ Μηχανικών Χωροταξίας, ΠΕ Μηχανολόγοι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων, ΠΕ Μηχανολόγων, Μηχανολόγων – Μηχανικών, ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, ΠΕΗλεκτρολόγων Μηχανικών – Μηχανικών Υπολογιστών, ΠΕ Χημικών Μηχανικών.
   ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:
   ΤΕ Δασολόγων – Δασοπόνων, ΤΕ Δομικών Έργων/Πολιτικών Μηχανικών, ΤΕ Ηλεκτρολόγων/Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ΤΕ Μηχανικοί Περιβάλλοντος, ΤΕ Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών/Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων, ΤΕ Μηχανολόγων/Μηχανολόγων Μηχανικών, ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας/Γεωπόνων/Γεωπόνων – Τεχνολόγων, ΤΕΤοπογράφων/Τοπογράφων Μηχανικών/Γεωπληροφορικής.
   Έξι (6) άτομα θα τοποθετηθούν ανά ένα στα έξι (6)Υποκαταστήματα/Γραφεία της Ε.Ε.Τ.Α.Α. στην Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα,Ιωάννινα, Χανιά και Κομοτηνή.
   Από τα άτομα που θα προσληφθούν έως 10% θα είναι κάτοχοι πτυχίου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
    
   Λεπτομέρειες για τα προσόντα και τα κριτήρια αξιολόγησης, στο έγγραφο της Προκήρυξης ΕΔΩ και στην ιστοσελίδα της Ανώνυμης Εταιρείας www.eetaa.gr.

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Το ΤΕΕ σε εφαρμογή των διατάξεων του  άρθρου 20 του Ν. 4736/2020 (ΦΕΚ Α’ 200 / 20.10.2020) συγκροτεί Κατάλογο, Διπλωματούχων Μηχανικών Μελών του, υποψηφίων για την έκδοση βεβαιώσεων ολοκλήρωσης εργασιών και τη διενέργεια αυτοψιών σε σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.
   Τα μέλη του ΤΕΕ που εντάσσονται στον Κατάλογο και τους ανατίθεται έργο σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, από ενδιαφερόμενους κατόχους σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, θα συντάσσουν έκθεση αυτοψίας σχετικά με την ολοκλήρωση ή μη της εγκατάστασης του σταθμού, που θα συνοδεύει δήλωση με την οποία θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εγκατάστασης του έργου.
   Η δήλωση, συνοδευόμενη από την έκθεση αυτοψίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, θα κατατίθεται από τους ενδιαφερόμενους κατόχους σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ στον αρμόδιο Διαχειριστή μαζί με τη Δήλωση Ετοιμότητας για τη σύνδεση του σταθμού με το Δίκτυο ή το Σύστημα.
   Ο παρακάτω Οδηγός αφορά στη διαδικασία που ακολουθεί το ΤΕΕ αναφορικά με τη συγκρότηση Καταλόγου Μελών ΤΕΕ σε εφαρμογή της παρ.6 του άρθρου 20 του Ν. 4736/20.10.2020 (ΦΕΚ Α’ 200) και σύμφωνα με τα οριζόμενα σε σχετική Απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ.
   Κατάλογος Διενέργειας Αυτοψίας σταθμών Α.Π.Ε. ή ΣΗΘΥΑ
   Το ΤΕΕ καλείται, κατόπιν σχετικής ανοικτής πρόσκλησης προς τα Μέλη του με συναφή με το αντικείμενο ειδικότητα, σύμφωνα με τα κριτήρια που καθορίστηκαν με Απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ,  να συγκροτήσει τον ως άνω κατάλογο υποψηφίων για τη διενέργεια αυτοψιών που θα καλύπτει όλη την Ελληνική Επικράτεια, εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος του ως άνω νόμου. Επομένως, έως 20/11/2020 θα συγκροτηθεί η 1η Έκδοση του Καταλόγου Μηχανικών από όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον να αναλαμβάνουν την έκδοση βεβαιώσεων ολοκλήρωσης εργασιών και τη διενέργεια αυτοψιών σε σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.
   Ο Κατάλογος θα περιλαμβάνει τους υποψήφιους Μηχανικούς που πληρούν τα κριτήρια  κατά αλφαβητική σειρά ανά Περιφερειακή Ενότητα σε όλη την Επικράτεια.
   Ο Κατάλογος θα επικαιροποιείται κάθε τρείς (3) μήνες, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, με ενσωμάτωση νέων υποψηφίων για τη διενέργεια αυτοψιών ή διαγραφή υφιστάμενων.
   Κριτήρια για ένταξη Μηχανικών στον Κατάλογο
   Κάθε  υποψήφιος για ένταξη στο κατάλογο θα πρέπει να πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:
   Κριτήριο 1
   α) Να διαθέτει ειδικότητα Μηχανολόγου Μηχανικού ή Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ή Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ή Ναυπηγού Μηχανικού ή Ναυπηγού-Μηχανολόγου Μηχανικού ή Μηχανικού Περιβάλλοντος ή Μηχανικού Παραγωγής & Διοίκησης
   ή
   β) Να διαθέτει ειδικότητα άλλη από αυτή που αναφέρεται στο ανωτέρω σημείο α’ (ήτοι Πολιτικού Μηχανικού ή Αρχιτέκτονα Μηχανικού ή Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού ή Χημικού Μηχανικού ή Μεταλλειολόγου-Μεταλλουργού Μηχανικού ή Μηχανικού Η/Υ ή Μηχανικού Χωροταξίας & Πολεοδομίας ή Μηχανικού Ορυκτών Πόρων) και να διαθέτει εμπειρία σε ένα (1) έργο τουλάχιστον 200 KW  ή σε δύο (2) τουλάχιστον  έργα επίβλεψης κατασκευής ή και λειτουργίας σταθμού ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ ή παραλαβής σταθμού ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ ίδιας τεχνολογίας με αυτό στον οποίο θα διενεργηθεί η αυτοψία.
   Για την τεκμηρίωση της εμπειρίας προσκομίζεται βεβαίωση εργοδότη στην οποία αναγράφεται το έργο ΑΠΕ και η περίοδος απασχόλησης του μηχανικού στην επίβλεψη κατασκευής ή λειτουργίας ή την παραλαβή του σταθμού.
   Ως βεβαίωση εργοδότη για την εφαρμογή του παρόντος νοείται βεβαίωση του κυρίου του σταθμού ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ, του κατασκευαστή του, του φορέα λειτουργίας του ή αντίστοιχου φορέα, ανεξαρτήτως μορφής της μεταξύ τους σχέσης.
   Κριτήριο 2
   Να έχει συμπληρώσει 3 έτη από την εγγραφή του στο ΤΕΕ.
   Υποβολή Αίτησης – Δικαιολογητικά
   Κάθε ενδιαφερόμενος που πληροί τα κριτήρια για να εγγραφεί στον κατάλογο πρέπει:
   Να κατεβάσει το Έντυπο ΑΙΤΗΣΗΣ που βρίσκεται δημοσιευμένο παρακάτω Να συμπληρώσει τα στοιχεία που ζητούνται. Η συμπλήρωση όλων των πεδίων είναι υποχρεωτική  και η υπογραφή  της αίτησης είναι απαραίτητη. Να αποθηκεύσει την Αίτησή του σε pdf format με το ακρωνύμιο ΑΠΕ και το επώνυμό του με λατινικούς χαρακτήρες [παράδειγμα : APE-eponymo (λατινικούς χαρακτήρες)] Ενδιαφερόμενος με ειδικότητα σύμφωνα με το κριτήριο 1β θα πρέπει να συνυποβάλλει υποχρεωτικά μαζί με την αίτησή του απλό σκαναρισμένο αντίγραφο της  σχετικής βεβαίωσης εργοδότη (μίας ή δύο, κατά περίπτωση), προκειμένου να τεκμηριώσει την απαιτούμενη εμπειρία. Η Αίτηση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπου χρειάζεται,  θα υποβάλλεται στο  TEE για το Γραφείο Εκπροσωπήσεων ως συνημμένο/συνημμένα  σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο/αρχεία pdf), στο Email:  [email protected] Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στον παρακάτω οδηγό και να δείτε τα σχετικά έγγραφα:
    ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΕΕ της παρ.6 του άρθρου 20 του Ν. 4736/2020 (ΦΕΚ Α’ 200 / 20.10.2020)
    ΑΙΤΗΣΗ της παρ.6 του άρθρου 20 του Ν. 4736/2020 (ΦΕΚ Α’ 200 / 20.10.2020)
    ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ της παρ.7 του άρθρου 20 του Ν. 4736/2020 (ΦΕΚ Α’ 200 / 20.10.2020)
    Νόμος 4736 / 2020 (ΦΕΚ Α 200 / 20-10-2020)
   Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στον ΟΔΗΓΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ:
   Γεωγραφική Κατανομή των υποψηφίων
   Οι υποψήφιοι θα κατανέμονται ανά Περιφερειακή Ενότητα προκειμένου κατά τη διαδικασία ορισμού να εφαρμοστεί το κριτήριο της  γειτνίασης της έδρας του μηχανικού στη γεωγραφική περιοχή αρμοδιότητας του οποίου είναι εγκατεστημένος ο σταθμός, σύμφωνα με την παρ.7 του άρθρου 20 του Ν. 4736/ 2020 (ΦΕΚ Α’ 200 / 20.10.2020), όπως θα προκύπτει από το αίτημα του ενδιαφερόμενου για διενέργεια αυτοψίας.
   Σε Περιφερειακή Ενότητα όπου δεν θα υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος θα επιλέγεται υποψήφιος κατά σειρά γειτνίασης από άλλη Περιφερειακή Ενότητα.
   …..
   Κάθε Διπλωματούχος Μηχανικός έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση ΜΟΝΟ για μια Περιφερειακή Ενότητα λαμβάνοντας υπόψη είτε τη δ/νση μόνιμης κατοικίας του είτε τη δ/νση επαγγελματικής του έδρας.
   ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
   Η συμμετοχή στον παρόντα Κατάλογο που συγκροτεί το ΤΕΕ  συνεπάγεται την πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή των κριτηρίων και της διαδικασίας που ορίζεται στον οδηγό.
   Η υποβολή αίτησης συμμετοχής συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά συνιστά εξουσιοδότηση προς το ΤΕΕ για τη χρήση και την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του αιτούντα αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς της συγκρότησης του  ως άνω Καταλόγου και σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τους όρους της ΔΗΛΩΣΗΣ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Αίτησης.
   Το ΤΕΕ επιφυλάσσεται για τη διενέργεια ελέγχων επαλήθευσης των στοιχείων που θα υποβληθούν από όσους συμμετέχουν στη διαδικασία, όπως περιγράφεται στον οδηγό.
   Η αμοιβή του εν λόγω μηχανικού από τον κατάλογο του ΤΕΕ βαρύνει τον ενδιαφερόμενο για την έκδοση βεβαίωσης και τη διενέργεια αυτοψίας και ορίζεται σαφώς στην παρ.8 του άρθρου 20 του Ν. 4736/2020 (ΦΕΚ Α’ 200 / 20.10.2020).

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Πώς εκδίδεται το έντυπο βεβαίωσης κίνησης;
   Πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α)
   Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο:
   Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (PDF) Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (DOCX) Βεβαίωση Άδειας Κυκλοφορίας Εργαζόμενου
   Για βεβαίωση κίνησης η οποία ισχύει από την ημερομηνία έκδοσης και για 14 ημέρες προς και από την εργασία για εργαζόμενους απαιτείται να συμπληρωθεί η σχετική βεβαίωση μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
   Πρόσβαση
   https://eservices.yeka.gr/
   Είσοδος για Κοινές επιχειρήσεις – Εργοδότες απογεγραμμένοι στον ΕΦΚΑ με στοιχεία ΟΠΣ ΕΦΚΑ Διαδικασία
   Πρόσβαση και είσοδος στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Επιλογή: ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ -> Βεβαιώσεις Κυκλοφορίας -> Εισαγωγή. Επιλογή: ΕΙΔΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ: ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ - ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΑΦΜ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ Η φόρμα προσυμπληρώνεται με όλα τα στοιχεία της επιχείρησης και του εργαζόμενου εφόσον είναι ήδη απασχολούμενος. Επιλέγεται μία ή εναλλακτικά δύο περιφερειακές ενότητες σε περίπτωση που απαιτείται. Επιλέγεται ώρα από έως στο χρονικό πλαίσιο που η βεβαίωση αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας. Η αίτηση – βεβαίωση υποβάλλεται, λαμβάνει Αρ. Πρωτοκόλλου και Ημερομηνία και μπορεί να εκτυπωθεί ή να σωθεί ως αρχείο PDF. Ο εργαζόμενος μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω του https://eservices.yeka.gr στην δήλωση αυτή επιλέγοντας τον τύπο εντύπου στην προσωποποιημένη πληροφόρηση.
   Η διασταύρωση των στοιχείων του εργαζόμενου πραγματοποιείται σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σε περίπτωση δήλωσης ψευδών στοιχείων, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 150 ευρώ στον εργαζόμενο/η και 300 ευρώ στον εργοδότη.
   Βεβαίωση Άδειας Κυκλοφορίας Αυτοαπασχολούμενου – Ελ. Επαγγελματία & Επιτηδευματία
   Για πάγια βεβαίωση κίνησης προς και από την εργασία για αυτοαπασχολούμενους - ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες απαιτείται να συμπληρωθεί η σχετική βεβαίωση μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
   Πρόσβαση
   Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ: https://eservices.yeka.gr/
   Είσοδος: για Κοινές επιχειρήσεις – Εργοδότες απογεγραμμένοι στον ΕΦΚΑ με στοιχεία ΟΠΣ ΕΦΚΑ. για αυτοαπασχολούμενους ελ. επαγγελματίες και επιτηδευματίες μη απογεγραμμένους ως εργοδότες στον ΕΦΚΑ με στοιχεία TAXISNET. Διαδικασία
   Πρόσβαση και είσοδος στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Επιλογή: ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ -> Βεβαιώσεις Κυκλοφορίας -> Εισαγωγή Επιλογή: ΕΙΔΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ: ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ - ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ (Αυτοαπασχολούμενου – Ελ. Επαγγελματία & Επιτηδευματία) Η δυνατότητα δίνεται μόνο για φυσικά πρόσωπα. Η φόρμα προσυμπληρώνεται με όλα τα στοιχεία του επιτηδευματία. Επιλέγεται μία ή εναλλακτικά δύο περιφερειακές ενότητες σε περίπτωση που απαιτείται. Επιλέγεται ώρα από έως στο χρονικό πλαίσιο που η βεβαίωση αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας. Η αίτηση – βεβαίωση υποβάλλεται, λαμβάνει Αρ. Πρωτοκόλλου και Ημερομηνία και μπορεί να εκτυπωθεί ή να σωθεί ως αρχείο PDF. Η διασταύρωση των στοιχείων του εργαζόμενου πραγματοποιείται σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σε περίπτωση δήλωσης ψευδών στοιχείων, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 150 ευρώ στον εργαζόμενο/η και 300 ευρώ στον εργοδότη.
   Αναζήτηση Ήδη Καταχωρημένων και Υποβληθεισών Βεβαιώσεων
   Πρόσβαση και είσοδος στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Επιλογή: ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ -> Βεβαιώσεις Κυκλοφορίας -> Αναζήτηση Επιλογή Φίλτρων και αναζήτηση. Από την Επιλογή της κάθε αίτησης μπορεί να γίνει εκτύπωση της βεβαίωσης.

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας,  εκ του ρόλου του έχει πάντα ως θεμέλιο της επιστημονικής εργασίας των Μηχανικών Μελών του την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι πάγια στάση κοινωνικής ευθύνης η ανταπόκριση και η συνδρομή του Τεχνικού Κόσμου σε έκτακτες καταστάσεις και φυσικές καταστροφές που αντιμετωπίζει η Χώρα μας,  πάντα στο κάλεσμα της Πολιτείας και των πολιτών.
   Για το σκοπό αυτό, δημιουργεί Κατάλογο Μελών του, όλων των ειδικοτήτων και σε όλη την Ελληνική Επικράτεια,  που θα ανταποκρίνονται και θα συνδράμουν την Πολιτεία για τον Έλεγχο Επικίνδυνων Κατασκευών  και Συνδρομή σε φυσικές καταστροφές
   Καλούνται τα ενδιαφερόμενα Μέλη του ΤΕΕ, Διπλωματούχοι Μηχανικοί όλων των Ειδικοτήτων, σε όλη την Επικράτεια να υποβάλουν Αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύνταξη του παραπάνω Καταλόγου, συμπληρώνοντας τα στοιχεία που ζητούνται στο ΕΝΤΥΠΟ που ακολουθεί.
   Διευκρινίζεται ότι:
   η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον Έλεγχο Επικίνδυνων Κατασκευών αφορά στις Ειδικότητες του Πολιτικού Μηχανικού και του Αρχιτέκτονα Μηχανικού η εκδήλωση ενδιαφέροντος για Συνδρομή σε Φυσικές Καταστροφές αφορά όλες τις ειδικότητες Μηχανικών. Αίτηση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος
   Η 1η έκδοση του Καταλόγου θα συγκροτηθεί με τους ενδιαφερόμενους που θα υποβάλλουν Αίτηση Εκδήλωσης  Ενδιαφέροντος μέχρι την Τρίτη 10/11/2020. 
   Ο Κατάλογος θα  επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα με τις Αιτήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που θα υποβάλλονται.
   ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΕΝΤΥΠΟΥ :
   Οι ενδιαφερόμενοι  κατεβάζουν το έντυπο και συμπληρώνουν το αρχείο με τα στοιχεία που ζητούνται.  
   Η συμπλήρωση του Τ.Κ. και η  υπογραφή της αίτησης είναι απαραίτητη. 
   Αποθηκεύουν σε pdf format με το επώνυμό τους [παράδειγμα :  eponymo (λατινικούς χαρακτήρες)]
   Η Αίτηση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος θα υποβάλλεται στο  TEE για το Γραφείο Εκπροσωπήσεων ως συνημμένο  σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο pdf)
   στο Email:  [email protected]

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Στην ενσωμάτωση της οδηγίας 2019/1151 προχωρά στο επόμενο διάστημα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Τι προβλέπει για τις διαδικασίες σύστασης. Υποχρεωτικά από την 1/8/2021 η ισχύς του νέου πλαισίου.
   Αμιγώς ηλεκτρονικά θα μπορούν να συστήνονται το αργότερο έως τον Αύγουστο του 2021 οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα καθώς και τα παραρτήματά τους. Η σχετική πρόνοια επιβάλλεται από την κοινοτική οδηγία 2019/1151, η οποία πρόκειται να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο εντός του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους.
   Σημειώνεται πως ήδη με απόφαση του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, συστήθηκε η νομοπαρασκευαστική ομάδα που θα καταρτίσει εθνικό νομοθετικό κείμενο, η οποία θα πρέπει να το καταθέσει το αργότερο έως τις 28/2/2021. Η εφαρμογή του νέου πλαισίου, όπως ορίζει η ΕΕ, είναι υποχρεωτική για τα κράτη-μέλη από την 1/8/2021.
   Η οδηγία επιβάλλει την υποχρέωση στα κράτη-μέλη να καθορίσουν διαδικασίες οι οποίες επιτρέπουν τη σύσταση εταιρειών, την εγγραφή παραρτημάτων και την καταχώριση εγγράφων και πληροφοριών εξ ολοκλήρου διαδικτυακά. Ωστόσο, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίσουν κατά πόσο ορισμένες ή όλες οι διαδικτυακές διαδικασίες θα είναι υποχρεωτικές.
   Ειδικότερα, όπως ορίζει η οδηγία, τα κράτη-μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι η επιγραμμική σύσταση εταιρειών μπορεί να πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, χωρίς να υποχρεώνεται ο αιτών να προσέλθει αυτοπροσώπως ενώπιον οποιασδήποτε αρχής ή ενώπιον οποιουδήποτε προσώπου ή φορέα στον οποίο ανατίθεται κατά το εθνικό δίκαιο η διεκπεραίωση οποιασδήποτε πτυχής της επιγραμμικής σύστασης εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης της ιδρυτικής πράξης μιας εταιρείας.
   Επίσης, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να καθορίζουν λεπτομερείς κανόνες για την επιγραμμική σύσταση των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων κανόνων για τη χρήση υποδειγμάτων και τις πράξεις και τα στοιχεία που απαιτούνται για τη σύσταση μιας εταιρείας.
   Ως μέρος των κανόνων αυτών, τα κράτη-μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι η ηλεκτρονική σύσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί με την κατάθεση πράξεων ή στοιχείων σε ηλεκτρονική μορφή, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικών αντιγράφων, πράξεων και των στοιχείων.
   Σταμάτης Ζησίμου
   [email protected]

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Επίδομα αυτοαπασχολούμενοι: Η κυβέρνηση σχεδιάζει την καταβολή επιδόματος 300 έως 350 ευρώ σε επαγγελματικές επιστημονικές ομάδες μέχρι το τέλος του έτους.
   Το δεύτερο κύμα πανδημίας αναμένεται να προκαλέσει επιδείνωση στην κατάσταση της οικονομίας με μία σειρά κλάδους να αναστέλλουν εντελώς την λειτουργία τους. Ακόμα όμως κι όταν οι επιχειρήσεις τυπικά δεν είναι αναγκασμένες να κλείσουν, αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας καθώς η οικονομική κρίση «μειώνει» τα εισοδήματα των πολιτών.
   Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι που θα μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής θα μπορούν να λαμβάνουν το επίδομα των 534 ευρώ ως μηνιαία αποζημίωση, όπως συνέβαινε την πρώτη περίοδο της καραντίνας. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το flash.gr, η κυβέρνηση εξετάζει την καταβολή επιδόματος  από 300-350 ευρώ σε 100.000 αυτοαπασχολούμενους με εισοδηματικά κριτήρια σχεδιάζει η κυβέρνηση έως το τέλος του έτους.
   Ο προϋπολογισμός για το επίδομα θα αγγίξει τα 30 εκατομμύρια ευρώ και θα προχωρήσει με την κατάθεση διάταξης στη Βουλή που θα προβλέπει την εφάπαξ καταβολή του. Πιθανότατα θα δοθεί και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας τα τελευταία 5 έτη.
   Οι δικαιούχοι
   Δικηγόροι οικονομολόγοι και μηχανικοί καταβάλουν κάθε μήνα με την ασφαλιστική τους εισφορά επιπλέον 10 ευρώ υπέρ του κλάδου της ενέργειας τους και ο κουμπαράς που έχει δημιουργηθεί μπορεί να αξιοποιηθεί σε αυτή την περίπτωση. Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη χωρίς κρατήσεις δεν θα κατάσχεται και δεν θα ψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
   Οι αυτοαπασχολούμενοι στο πρώτο κύμα πανδημίας
   Υπενθυμίζουμε ότι στην πρώτη φάση, κλάδοι όπως οι δικηγόροι και οι μηχανικοί είχαν μείνει αρχικά εκτός οποιασδήποτε οικονομικής ενίσχυσης. Για τους επαγγελματίες αυτούς που εργάζονται με το καθεστώς του συνεργάτη, που στην ουσία πρόκειται για μισθωτή εργασία χωρίς να φαίνεται έτσι, ή για όσους ανήκουν στις χαμηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες, η μη καταβολή επιδόματος θα σήμαινε πραγματικά αδυναμία επιβίωσης. Έτσι και μετά από αντιδράσεις η κυβέρνηση είχε βρει τρόπο να τους καταβάλει το επίδομα των 534 ευρώ, μέσα από την παρακολούθηση σεμιναρίων. svg%3E
   Αυτήν την στιγμή μπορεί να μην υπάρχει λοκντάουν παρόμοιο με του Απριλίου, και τυπικά οι επιστημονικοί κλάδοι να λειτουργούν ακόμα, ωστόσο το σίγουρο είναι πως θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Ακόμα αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αττική και στην Βόρεια Ελλάδα, τα δικαστήρια θα αναστείλουν την λειτουργία τους, γεγονός που σίγουρα ισοδυναμεί με οικονομική εξόντωση των «μικρομεσαίων» δικηγόρων.

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Τι περιλαμβάνει ο διευρυμένος κατάλογος με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας με τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση. Τον διευρυμένο κατάλογο με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) με τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση και μπορούν να ενταχθούν στο πακέτο με τα νέα μέτρα, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Οι ΚΑΔ αφορούν στη δυνατότητα αναστολής σύμβασης και στη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού, στην αναστολή φορολογικών οφειλών των εργαζόμενων, στην αναστολή δόσεων για τα τραπεζικά δάνεια και στην υποχρεωτική μείωση ενοικίων.
   Ο πίνακας με τους ΚΑΔ των κλάδων που πλήττονται (σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση πενταψήφιου συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση εξαψήφιου συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες οκταψήφιων), έχει ως εξής:
   Όλοι οι ΚΑΔ που εντάσσονται στις επιχειρήσεις που πλήττονται
   01.19.2 Καλλιέργεια ανθέων και μπουμπουκιών ανθέων σπόρων ανθέων 01.29 Αλλες πολυετείς καλλιέργειες 01.30 Πολλαπλασιασμός των φυτών 01.49.19.02 Εκτροφή γουνοφόρων ζώων (αλεπούς, μινκ, μυοκάστορα, τσιντσιλά και άλλων) 01.49.3 Παραγωγή ακατέργαστων γουνοδερμάτων και διάφορων ακατέργαστων προβιών και δερμάτων 01.63.10.12 Υπηρεσίες εκκοκκισμού βαμβακιού (εκ των υστέρων πώληση για ίδιο λογαριασμό) 01.63.10.13 Υπηρεσίες εκκοκκισμού βαμβακιού (εκ των υστέρων πώληση για λογαριασμό τρίτων) 02.10 Δασοκομία και άλλες δασοκομικές δραστηριότητες 02.20 Υλοτομία 02.30 Συλλογή προϊόντων αυτοφυών φυτών μη ξυλώδους μορφής 02.40 Υποστηρικτικές προς τη δασοκομία υπηρεσίες 03.11 Θαλάσσια αλιεία 03.12 Αλιεία γλυκών υδάτων 03.21 Θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια 03.22 Υδατοκαλλιέργεια γλυκών υδάτων 05.10 Εξόρυξη λιθάνθρακα 05.20 Εξόρυξη λιγνίτη 07.10 Εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος 07.29 Εξόρυξη λοιπών μη σιδηρούχων μεταλλευμάτων 08.11 Εξόρυξη διακοσμητικών και οικοδομικών λίθων, ασβεστόλιθου, γύψου, κιμωλίας και σχιστόλιθου 08.12 Λειτουργία φρεάτων παραγωγής αμμοχάλικου και άμμου· εξόρυξη αργίλου και καολίνης 08.91 Εξόρυξη ορυκτών για τη χημική βιομηχανία και τη βιομηχανία λιπασμάτων 08.92 Εξόρυξη τύρφης 08.93 Εξόρυξη αλατιού 08.99 'Αλλες εξορυκτικές και λατομικές δραστηριότητες π.δ.κ.α. 09.10 Υποστηρικτικές δραστηριότητες για την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου 09.90 Υποστηρικτικές δραστηριότητες για άλλες εξορυκτικές και λατομικές δραστηριότητες 10.11 Επεξεργασία και συντήρηση κρέατος 10.12 Επεξεργασία και συντήρηση κρέατος πουλερικών 10.13 Παραγωγή προϊόντων κρέατος και κρέατος πουλερικών 10.20 Επεξεργασία και συντήρηση ψαριών, καρκινοειδών και μαλακίων 10.31 Επεξεργασία και συντήρηση πατατών 10.32 Παραγωγή χυμών φρούτων και λαχανικών 10.39 'Αλλη επεξεργασία και συντήρηση φρούτων και λαχανικών 10.41 Παραγωγή ελαίων και λιπών 10.42 Παραγωγή μαργαρίνης και παρόμοιων βρώσιμων λιπών 10.51 Λειτουργία γαλακτοκομείων και τυροκομία 10.52 Παραγωγή παγωτών 10.61 Παραγωγή προϊόντων αλευρόμυλων 10.62 Παραγωγή αμύλων και προϊόντων αμύλου 10.71 Αρτοποιία παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής 10.72 Παραγωγή παξιμαδιών και μπισκότων· παραγωγή διατηρούμενων ειδών ζαχαροπλαστικής 10.73 Παραγωγή μακαρονιών, λαζανιών, κουσκούς και παρόμοιων αλευρωδών προϊόντων 10.81 Παραγωγή ζάχαρης 10.82 Παραγωγή κακάου, σοκολάτας και ζαχαρωτών 10.83 Επεξεργασία τσαγιού και καφέ 10.84 Παραγωγή αρτυμάτων και καρυκευμάτων 10.85 Παραγωγή έτοιμων γευμάτων και φαγητών 10.86 Παραγωγή ομογενοποιημένων παρασκευασμάτων διατροφής και διαιτητικών τροφών 10.89 Παραγωγή άλλων ειδών διατροφής π.δ.κ.α. 10.91 Παραγωγή παρασκευασμένων ζωοτροφών για ζώα που εκτρέφονται σε αγροκτήματα 10.92 Παραγωγή παρασκευασμένων ζωοτροφών για ζώα συντροφιάς 11.01 Απόσταξη, ανακαθαρισμός και ανάμιξη αλκοολούχων ποτών 11.02 Παραγωγή οίνου από σταφύλια 11.03 Παραγωγή μηλίτη και κρασιών από άλλα φρούτα 11.04 Παραγωγή άλλων μη αποσταγμένων ποτών που υφίστανται ζύμωση 11.05 Ζυθοποιία 11.06 Παραγωγή βύνης 11.07 Παραγωγή αναψυκτικών· παραγωγή μεταλλικού νερού και άλλων εμφιαλωμένων νερών 13.10 Προπαρασκευή και νηματοποίηση υφαντικών ινών 13.20 Ύφανση κλωστοϋφαντουργικών υλών 13.30 Τελειοποίηση (φινίρισμα) υφαντουργικών προϊόντων 13.91 Κατασκευή πλεκτών υφασμάτων και υφασμάτων πλέξης κροσέ 13.92 Κατασκευή έτοιμων κλωστοϋφαντουργικών ειδών, εκτός από ενδύματα 13.93 Κατασκευή χαλιών και κιλιμιών 13.94 Κατασκευή χοντρών και λεπτών σχοινιών, σπάγκων και διχτυών 13.95 Κατασκευή μη υφασμένων ειδών και προϊόντων από μη υφασμένα είδη, εκτός από τα ενδύματα 13.96 Κατασκευή άλλων τεχνικών και βιομηχανικών κλωστοϋφαντουργικών ειδών 13.99 Κατασκευή άλλων υφαντουργικών προϊόντων π.δ.κ.α. 14.11 Κατασκευή δερμάτινων ενδυμάτων 14.12 Κατασκευή ενδυμάτων εργασίας 14.13 Κατασκευή άλλων εξωτερικών ενδυμάτων 14.14 Κατασκευή εσωρούχων 14.19 Κατασκευή άλλων ενδυμάτων και εξαρτημάτων ένδυσης 14.20 Κατασκευή γούνινων ειδών 14.31 Κατασκευή ειδών καλτσοποιΐας απλής πλέξης και πλέξης κροσέ 14.39 Κατασκευή άλλων πλεκτών ειδών και ειδών πλέξης κροσέ 15.11 Κατεργασία και δέψη δέρματος κατεργασία και βαφή γουναρικών 15.12 Κατασκευή ειδών ταξιδιού (αποσκευών), τσαντών και παρόμοιων ειδών, ειδών σελοποιΐας και σαγματοποιίας 15.20 Κατασκευή υποδημάτων 16.10 Πριόνισμα, πλάνισμα και εμποτισμός ξύλου 16.21 Κατασκευή αντικολλητών (κόντρα-πλακέ) και άλλων πλακών με βάση το ξύλο 16.22 Κατασκευή συναρμολογούμενων δαπέδων παρκέ 16.23 Κατασκευή άλλων ξυλουργικών προϊόντων οικοδομικής 16.24 Κατασκευή ξύλινων εμπορευματοκιβώτιων 16.29 Κατασκευή άλλων προϊόντων από ξύλο κατασκευή ειδών από φελλό και ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής 17.11 Παραγωγή χαρτοπολτού 17.12 Κατασκευή χαρτιού και χαρτονιού 17.21 Κατασκευή κυματοειδούς χαρτιού και χαρτονιού και εμπορευματοκιβώτιων από χαρτί και χαρτόνι 17.22 Κατασκευή χάρτινων ειδών οικιακής χρήσης, ειδών υγιεινής και ειδών τουαλέτας 17.23 Κατασκευή ειδών χαρτοπωλείου (χαρτικών) 17.24 Κατασκευή χαρτιού για επενδύσεις τοίχων (ταπετσαρίας) 17.29 Κατασκευή άλλων ειδών από χαρτί και χαρτόνι 18.11 Εκτύπωση εφημερίδων 18.12 'Αλλες εκτυπωτικές δραστηριότητες 18.13 Υπηρεσίες προεκτύπωσης και προεγγραφής μέσων 18.14 Βιβλιοδετικές και συναφείς δραστηριότητες 18.20 Αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων 19.10 Παραγωγή προϊόντων οπτανθρακοποίησης (κοκοποίησης) 20.11 Παραγωγή βιομηχανικών αερίων 20.12 Παραγωγή χρωστικών υλών 20.13 Παραγωγή άλλων ανόργανων βασικών χημικών ουσιών 20.14 Παραγωγή άλλων οργανικών βασικών χημικών ουσιών 20.15 Παραγωγή λιπασμάτων και αζωτούχων ενώσεων 20.16 Παραγωγή πλαστικών σε πρωτογενείς μορφές 20.17 Παραγωγή συνθετικού ελαστικού (συνθετικού καουτσούκ) σε πρωτογενείς μορφές 20.20 Παραγωγή παρασιτοκτόνων και άλλων αγροχημικών προϊόντων 20.30 Παραγωγή χρωμάτων, βερνικιών και παρόμοιων επιχρισμάτων, μελανιών τυπογραφίας και μαστιχών 20.41 Παραγωγή σαπουνιών και απορρυπαντικών, προϊόντων καθαρισμού και στίλβωσης 20.42 Παραγωγή αρωμάτων και παρασκευασμάτων καλλωπισμού 20.51 Παραγωγή εκρηκτικών 20.52 Παραγωγή διαφόρων τύπων κόλλας 20.53 Παραγωγή αιθέριων ελαίων 20.59 Παραγωγή άλλων χημικών προϊόντων π.δ.κ.α. 20.60 Παραγωγή μη φυσικών ινών 22.11 Κατασκευή επισώτρων (ελαστικών οχημάτων) και σωλήνων από καουτσούκ· αναγόμωση και ανακατασκευή επισώτρων (ελαστικών οχημάτων) από καουτσούκ 22.19 Κατασκευή άλλων προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) 22.21 Κατασκευή πλαστικών πλακών, φύλλων, σωλήνων και καθορισμένων μορφών 22.22 Κατασκευή πλαστικών ειδών συσκευασίας 22.23 Κατασκευή πλαστικών οικοδομικών υλικών 22.29 Κατασκευή άλλων πλαστικών προϊόντων 23.11 Κατασκευή επίπεδου γυαλιού 23.12 Μορφοποίηση και κατεργασία επίπεδου γυαλιού 23.13 Κατασκευή κοίλου γυαλιού 23.14 Κατασκευή ινών γυαλιού 23.19 Κατασκευή και κατεργασία άλλων ειδών γυαλιού, περιλαμβανομένου του γυαλιού για τεχνικές χρήσεις 23.20 Παραγωγή πυρίμαχων προϊόντων 23.31 Κατασκευή κεραμικών πλακιδίων και πλακών 23.32 Κατασκευή τούβλων, πλακιδίων και λοιπών δομικών προϊόντων από οπτή γη 23.41 Κατασκευή κεραμικών ειδών οικιακής χρήσης και κεραμικών διακοσμητικών ειδών 23.42 Κατασκευή κεραμικών ειδών υγιεινής 23.43 Κατασκευή κεραμικών μονωτών και κεραμικών μονωτικών εξαρτημάτων 23.44 Κατασκευή άλλων κεραμικών προϊόντων για τεχνικές χρήσεις 23.49 Παραγωγή άλλων προϊόντων κεραμικής 23.51 Παραγωγή τσιμέντου 23.52 Παραγωγή ασβέστη και γύψου 23.61 Κατασκευή δομικών προϊόντων από σκυρόδεμα 23.62 Κατασκευή δομικών προϊόντων από γύψο 23.63 Κατασκευή έτοιμου σκυροδέματος 23.64 Κατασκευή κονιαμάτων 23.65 Κατασκευή ινοτσιμέντου 23.69 Κατασκευή άλλων προϊόντων από σκυρόδεμα, γύψο και τσιμέντο 23.70 Κοπή, μορφοποίηση και τελική επεξεργασία λίθων 23.91 Παραγωγή λειαντικών προϊόντων 23.99 Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων π.δ.κ.α. 24.10 Παραγωγή βασικού σιδήρου, χάλυβα και σιδηροκραμάτων 24.20 Κατασκευή χαλύβδινων σωλήνων, αγωγών, κοίλων ειδών με καθορισμένη μορφή και συναφών εξαρτημάτων 24.31 Ψυχρή επεκτατική ολκή ράβδων χάλυβα 24.32 Ψυχρή έλαση στενών φύλλων χάλυβα 24.33 Ψυχρή μορφοποίηση ή δίπλωση μορφοράβδων χάλυβα 24.34 Ψυχρή επεκτατική ολκή συρμάτων 24.41 Παραγωγή πολύτιμων μετάλλων 24.42 Παραγωγή αλουμίνιου (αργίλιου) 24.43 Παραγωγή μολύβδου, ψευδάργυρου και κασσίτερου 24.44 Παραγωγή χαλκού 24.45 Παραγωγή άλλων μη σιδηρούχων μετάλλων 24.46 Επεξεργασία πυρηνικών καυσίμων 24.51 Χύτευση σιδήρου 24.52 Χύτευση χάλυβα 24.53 Χύτευση ελαφρών μετάλλων 24.54 Χύτευση άλλων μη σιδηρούχων μετάλλων 25.11 Κατασκευή μεταλλικών σκελετών και μερών μεταλλικών σκελετών 25.12 Κατασκευή μεταλλικών πορτών και παράθυρων 25.21 Κατασκευή σωμάτων και λεβήτων κεντρικής θέρμανσης 25.29 Κατασκευή άλλων μεταλλικών ντεπόζιτων, δεξαμενών και δοχείων 25.30 Κατασκευή ατμογεννητριών, με εξαίρεση τους λέβητες ζεστού νερού για την κεντρική θέρμανση 25.50 Σφυρηλάτηση, κοίλανση, ανισόπαχη τύπωση και μορφοποίηση μετάλλων με έλαση· κονιομεταλλουργία 25.61 Κατεργασία και επικάλυψη μετάλλων 25.62 Μεταλλοτεχνία 25.71 Κατασκευή μαχαιροπίρουνων 25.72 Κατασκευή κλειδαριών και μεντεσέδων 25.73 Κατασκευή εργαλείων 25.91 Κατασκευή χαλύβδινων βαρελιών και παρόμοιων δοχείων 25.92 Κατασκευή ελαφρών μεταλλικών ειδών συσκευασίας 25.93 Κατασκευή ειδών από σύρμα, αλυσίδων και ελατηρίων 25.94 Κατασκευή συνδετήρων και προϊόντων κοχλιομηχανών 25.99 Κατασκευή άλλων μεταλλικών προϊόντων πδκα 26.11 Κατασκευή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων 26.12 Κατασκευή έμφορτων ηλεκτρονικών πλακετών 26.20 Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακού εξοπλισμού 26.30 Κατασκευή εξοπλισμού επικοινωνίας 26.40 Κατασκευή ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης 26.51 Κατασκευή οργάνων και συσκευών μέτρησης, δοκιμών και πλοήγησης 26.52 Κατασκευή ρολογιών 26.60 Κατασκευή ακτινολογικών και ηλεκτρονικών μηχανημάτων ιατρικής και θεραπευτικής χρήσης 26.70 Κατασκευή οπτικών οργάνων και φωτογραφικού εξοπλισμού 26.80 Κατασκευή μαγνητικών και οπτικών μέσων 27.11 Κατασκευή ηλεκτροκινητήρων, ηλεκτρογεννητριών και ηλεκτρικών μετασχηματιστών 27.12 Κατασκευή συσκευών διανομής και ελέγχου ηλεκτρικού ρεύματος 27.20 Κατασκευή ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών 27.31 Κατασκευή καλωδίων οπτικών ινών 27.32 Κατασκευή άλλων ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συρμάτων και καλωδίων 27.33 Κατασκευή εξαρτημάτων καλωδίωσης 27.40 Κατασκευή ηλεκτρολογικού φωτιστικού εξοπλισμού 27.51 Κατασκευή ηλεκτρικών οικιακών συσκευών 27.52 Κατασκευή μη ηλεκτρικών οικιακών συσκευών 27.90 Κατασκευή άλλου ηλεκτρικού εξοπλισμού 28.11 Κατασκευή κινητήρων και στροβίλων, με εξαίρεση τους κινητήρες αεροσκαφών, οχημάτων και δικύκλων 28.12 Κατασκευή εξοπλισμού υδραυλικής ενέργειας 28.13 Κατασκευή άλλων αντλιών και συμπιεστών 28.14 Κατασκευή άλλων ειδών κρουνοποιΐας και βαλβίδων 28.15 Κατασκευή τριβέων, οδοντωτών μηχανισμών μετάδοσης κίνησης, στοιχείων οδοντωτών τροχών και μετάδοσης κίνησης 28.21 Κατασκευή φούρνων, κλιβάνων και καυστήρων 28.22 Κατασκευή εξοπλισμού ανύψωσης και διακίνησης φορτίων 28.23 Κατασκευή μηχανών και εξοπλισμού γραφείου (εκτός ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακού εξοπλισμού) 28.24 Κατασκευή ηλεκτροκίνητων εργαλείων χειρός 28.25 Κατασκευή ψυκτικού και κλιματιστικού εξοπλισμού μη οικιακής χρήσης 28.29 Κατασκευή άλλων μηχανημάτων γενικής χρήσης π.δ.κ.α. 28.30 Κατασκευή γεωργικών και δασοκομικών μηχανημάτων 28.41 Κατασκευή μηχανημάτων μορφοποίησης μετάλλου 28.49 Κατασκευή άλλων εργαλειομηχανών 28.91 Κατασκευή μηχανημάτων για τη μεταλλουργία 28.92 Κατασκευή μηχανημάτων για τα ορυχεία, τα λατομεία και τις δομικές κατασκευές 28.93 Κατασκευή μηχανημάτων επεξεργασίας τροφίμων, ποτών και καπνού 28.94 Κατασκευή μηχανημάτων για τη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων ή δερμάτινων ειδών 28.95 Κατασκευή μηχανημάτων για την παραγωγή χαρτιού και χαρτονιού 28.96 Κατασκευή μηχανημάτων παραγωγής πλαστικών και ελαστικών ειδών 28.99 Κατασκευή άλλων μηχανημάτων ειδικής χρήσης π.δ.κ.α. 29.10 Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων 29.20 Κατασκευή αμαξωμάτων για μηχανοκίνητα οχήματα· κατασκευή ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων 29.31 Κατασκευή ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού για μηχανοκίνητα οχήματα 29.32 Κατασκευή άλλων μερών και εξαρτημάτων για μηχανοκίνητα οχήματα 30.11 Ναυπήγηση πλοίων και πλωτών κατασκευών 30.12 Ναυπήγηση σκαφών αναψυχής και αθλητισμού 30.20 Κατασκευή σιδηροδρομικών αμαξών και τροχαίου υλικού 30.30 Κατασκευή αεροσκαφών και διαστημόπλοιων και συναφών μηχανημάτων 30.91 Κατασκευή μοτοσικλετών 30.92 Κατασκευή ποδηλάτων και αναπηρικών αμαξιδίων 30.99 Κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών π.δ.κ.α. 31.01 Κατασκευή επίπλων για γραφεία και καταστήματα 31.02 Κατασκευή επίπλων κουζίνας 31.03 Κατασκευή στρωμάτων 31.09 Κατασκευή άλλων επίπλων 32.11 Κοπή νομισμάτων 32.12 Κατασκευή κοσμημάτων και συναφών ειδών 32.13 Κατασκευή κοσμημάτων απομίμησης και συναφών ειδών 32.20 Κατασκευή μουσικών οργάνων 32.30 Κατασκευή αθλητικών ειδών 32.40 Κατασκευή παιχνιδιών κάθε είδους 32.50 Κατασκευή ιατρικών και οδοντιατρικών οργάνων και προμηθειών 32.91 Κατασκευή σκουπών και βουρτσών 32.99 'Αλλες μεταποιητικές δραστηριότητες πδκα 33.11 Επισκευή μεταλλικών προϊόντων 33.12 Επισκευή μηχανημάτων 33.13 Επισκευή ηλεκτρονικού και οπτικού εξοπλισμού 33.14 Επισκευή ηλεκτρικού εξοπλισμού 33.15 Επισκευή και συντήρηση πλοίων και σκαφών 33.16 Επισκευή και συντήρηση αεροσκαφών και διαστημόπλοιων 33.17 Επισκευή και συντήρηση άλλου εξοπλισμού μεταφορών 33.19 Επισκευή άλλου εξοπλισμού 33.20 Εγκατάσταση βιομηχανικών μηχανημάτων και εξοπλισμού 35.13 Διανομή ηλεκτρικού ρεύματος 35.14 Εμπόριο ηλεκτρικού ρεύματος 35.22 Διανομή αέριων καυσίμων μέσω αγωγών 35.23 Εμπόριο αέριων καυσίμων μέσω αγωγών 35.30 Παροχή ατμού και κλιματισμού 37.00 Επεξεργασία λυμάτων 38.11 Συλλογή μη επικίνδυνων απορριμμάτων 38.12 Συλλογή επικίνδυνων απορριμμάτων 38.21 Επεξεργασία και διάθεση μη επικίνδυνων απορριμμάτων 38.22 Επεξεργασία και διάθεση επικίνδυνων απορριμμάτων 38.31 Αποσυναρμολόγηση παλαιών ειδών 38.32 Ανάκτηση διαλεγμένου υλικού 39.00 Δραστηριότητες εξυγίανσης και άλλες υπηρεσίες για τη διαχείριση αποβλήτων 41.10 Ανάπτυξη οικοδομικών σχεδίων 41.20 Κατασκευαστικές εργασίες κτιρίων για κατοικίες και μη 42.11 Κατασκευή δρόμων και αυτοκινητοδρόμων 42.12 Κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών και υπόγειων σιδηροδρόμων 42.13 Κατασκευή γεφυρών και σηράγγων 42.21 Κατασκευή κοινωφελών έργων σχετικών με μεταφορά υγρών 42.22 Κατασκευή κοινωφελών έργων ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών 42.91 Κατασκευή υδραυλικών και λιμενικών έργων 42.99 Κατασκευή άλλων έργων πολιτικού μηχανικού π.δ.κ.α. 43.11 Κατεδαφίσεις 43.12 Προετοιμασία εργοταξίου 43.13 Δοκιμαστικές γεωτρήσεις 43.21 Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις 43.22 Υδραυλικές και κλιματιστικές εγκαταστάσεις θέρμανσης και ψύξης 43.29 'Αλλες κατασκευαστικές εγκαταστάσεις 43.31 Επιχρίσεις κονιαμάτων 43.32 Ξυλουργικές εργασίες 43.33 Επενδύσεις δαπέδων και τοίχων 43.34 Χρωματισμοί και τοποθέτηση υαλοπινάκων 43.39 'Αλλες κατασκευαστικές εργασίες ολοκλήρωσης και τελειώματος 43.91 Δραστηριότητες κατασκευής στεγών 43.99 'Αλλες εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες π.δ.κ.α. 45.11 Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων 45.19 Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων 45.20 Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων 45.31 Χονδρικό εμπόριο μερών και εξαρτημάτων μηχανοκίνητων οχημάτων 45.32 Λιανικό εμπόριο μερών και εξαρτημάτων μηχανοκίνητων οχημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα 45.40 Πώληση, συντήρηση και επισκευή μοτοσικλετών και των μερών και εξαρτημάτων τους 46.11 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση γεωργικών πρώτων υλών, ζώντων ζώων, κλωστοϋφαντουργικών πρώτων υλών και ημιτελών προϊόντων 46.12 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση καυσίμων, μεταλλευμάτων, μετάλλων και βιομηχανικών χημικών προϊόντων 46.13 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση ξυλείας και οικοδομικών υλικών 46.14 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση μηχανημάτων, βιομηχανικού εξοπλισμού, πλοίων και αεροσκαφών 46.15 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση επίπλων, ειδών οικιακής χρήσης, σιδηρικών και ειδών κιγκαλερίας 46.16 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων, γουναρικών, υποδημάτων και δερμάτινων προϊόντων 46.17 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση τροφίμων, ποτών και καπνού 46.18 Εμπορικοί αντιπρόσωποι ειδικευμένοι στην πώληση άλλων συγκεκριμένων προϊόντων, εκτός από Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση βασικών φαρμακευτικών προϊόντων (46.18.11.03), Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση εργαστηριακών ειδών, ιατροφαρμακευτικών ειδών υγιεινής ή φαρμακευτικών ειδών (46.18.11.04), Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση ιατρικών αναλώσιμων υλικών (46.18.11.05), Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση σαπουνιών και απορρυπαντικών, προϊόντων καθαρισμού και στιλβωτικών (46.18.11.07), Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση φαρμακευτικών σκευασμάτων (46.18.11.08) 46.18.11.01 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση ακτινολογικών και ηλεκτρονικών μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού ιατρικής και θεραπευτικής χρήσης 46.18.11.02 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση αρωμάτων και παρασκευασμάτων καλλωπισμού 46.18.11.06 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση ιατρικών και οδοντιατρικών οργάνων, μηχανημάτων και εργαλείων 46.19 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση διαφόρων ειδών 46.21 Χονδρικό εμπόριο σιτηρών, ακατέργαστου καπνού, σπόρων και ζωοτροφών 46.22 Χονδρικό εμπόριο λουλουδιών και φυτών 46.23 Χονδρικό εμπόριο ζώντων ζώων 46.24 Χονδρικό εμπόριο δερμάτων, προβιών και κατεργασμένου δέρματος 46.31 Χονδρικό εμπόριο φρούτων και λαχανικών 46.32 Χονδρικό εμπόριο κρέατος και προϊόντων κρέατος 46.33 Χονδρικό εμπόριο γαλακτοκομικών προϊόντων, αβγών και βρώσιμων ελαίων και λιπών 46.34 Χονδρικό εμπόριο ποτών 46.36 Χονδρικό εμπόριο ζάχαρης, σοκολάτας και ειδών ζαχαροπλαστικής 46.37 Χονδρικό εμπόριο καφέ, τσαγιού, κακάου και μπαχαρικών 46.38 Χονδρικό εμπόριο άλλων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων ψαριών, καρκινοειδών και μαλακίων 46.39 Μη εξειδικευμένο χονδρικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού 46.41 Χονδρικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων 46.42 Χονδρικό εμπόριο ενδυμάτων και υποδημάτων 46.43 Χονδρικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών 46.44 Χονδρικό εμπόριο ειδών πορσελάνης και γυαλικών και υλικών καθαρισμού 46.45 Χονδρικό εμπόριο αρωμάτων και καλλυντικών 46.46.12 Χονδρικό εμπόριο χειρουργικών, ιατρικών και ορθοπεδικών οργάνων και συσκευών 46.47 Χονδρικό εμπόριο επίπλων, χαλιών και φωτιστικών 46.48 Χονδρικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων 46.49 Χονδρικό εμπόριο άλλων ειδών οικιακής χρήσης 46.51 Χονδρικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακού εξοπλισμού υπολογιστών και λογισμικού 46.52 Χονδρικό εμπόριο ηλεκτρονικού και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και εξαρτημάτων 46.61 Χονδρικό εμπόριο γεωργικών μηχανημάτων, εξοπλισμού και προμηθειών 46.62 Χονδρικό εμπόριο εργαλειομηχανών 46.63 Χονδρικό εμπόριο εξορυκτικών μηχανημάτων, καθώς και μηχανημάτων για κατασκευαστικά έργα και έργα πολιτικού μηχανικού 46.64 Χονδρικό εμπόριο μηχανημάτων για την κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία, και χονδρικό εμπόριο ραπτομηχανών και πλεκτομηχανών 46.65 Χονδρικό εμπόριο επίπλων γραφείου 46.66 Χονδρικό εμπόριο άλλων μηχανών και εξοπλισμού γραφείου 46.69 Χονδρικό εμπόριο άλλων μηχανημάτων και εξοπλισμού 46.72 Χονδρικό εμπόριο μετάλλων και μεταλλευμάτων 46.73 Χονδρικό εμπόριο ξυλείας, οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής 46.74 Χονδρικό εμπόριο σιδηρικών, υδραυλικών ειδών και εξοπλισμού και προμηθειών για εγκαταστάσεις θέρμανσης 46.75 Χονδρικό εμπόριο χημικών προϊόντων 46.76 Χονδρικό εμπόριο άλλων ενδιάμεσων προϊόντων 46.77 Χονδρικό εμπόριο απορριμμάτων και υπολειμμάτων 46.90 Μη εξειδικευμένο χονδρικό εμπόριο 47.19 'Αλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από Εκμετάλλευση καταστήματος ψιλικών ειδών γενικά (47.19.10.01) 47.23 Λιανικό εμπόριο ψαριών, καρκινοειδών και μαλακίων σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.24 Λιανικό εμπόριο ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και λοιπών ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.25 Λιανικό εμπόριο ποτών σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.29 Λιανικό εμπόριο άλλων τροφίμων σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.30 Λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.41 Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.42 Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.43 Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.51 Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.52 Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.53 Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.54 Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.59 Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.61 Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.62 Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.63 Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.64 Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.65 Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.71 Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.72 Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.74 Λιανικό εμπόριο ιατρικών και ορθοπεδικών ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.75 Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.76 Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.77 Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.78 'Αλλο λιανικό εμπόριο καινούργιων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.79 Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα 47.81 Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές 47.82 Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές 47.89 Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές 47.91.71 Λιανικό εμπόριο ειδών ιματισμού, με αλληλογραφία ή μέσω Διαδικτύου 47.91.72 Λιανικό εμπόριο υποδημάτων, με αλληλογραφία ή μέσω Διαδικτύου 47.91.73 Λιανικό εμπόριο δερμάτινων ειδών και ειδών ταξιδιού, με αλληλογραφία ή μέσω Διαδικτύου 47.99 'Αλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών 49.10 Υπεραστικές σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών 49.20 Σιδηροδρομικές μεταφορές εμπορευμάτων 49.31 Αστικές και προαστιακές χερσαίες μεταφορές επιβατών 49.32 Εκμετάλλευση ταξί 49.39 'Αλλες χερσαίες μεταφορές επιβατών π.δ.κ.α. 49.41 Οδικές μεταφορές εμπορευμάτων 49.42 Υπηρεσίες μετακόμισης 50.10 Θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών 50.20 Θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές εμπορευμάτων 50.30 Εσωτερικές πλωτές μεταφορές επιβατών 50.40 Εσωτερικές πλωτές μεταφορές εμπορευμάτων 51.10 Αεροπορικές μεταφορές επιβατών 51.21 Αεροπορικές μεταφορές εμπορευμάτων 52.10 Αποθήκευση 52.21 Δραστηριότητες συναφείς με τις χερσαίες μεταφορές 52.22 Δραστηριότητες συναφείς με τις πλωτές μεταφορές 52.23 Δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές 52.24 Διακίνηση φορτίων 52.29 'Αλλες υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δραστηριότητες 53.20 'Αλλες ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες, εκτός από Υπηρεσίες κατ οίκον παράδοσης τροφίμων (delivery) (53.20.12) 55.10 Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα 55.20 Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής 55.30 Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα 55.90 'Αλλα καταλύματα 56.10 Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης 56.21 Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις 56.29 Aλλες υπηρεσίες εστίασης, εκτός από Υπηρεσίες γευμάτων που παρέχονται από στρατιωτικές τραπεζαρίες (56.29.20.01) 56.30 Δραστηριότητες παροχής ποτών 58.11 Έκδοση βιβλίων 58.12 Έκδοση τηλεφωνικών και κάθε είδους καταλόγων 58.13 Έκδοση εφημερίδων 58.14 Έκδοση έντυπων περιοδικών κάθε είδους 58.19 'Αλλες εκδοτικές δραστηριότητες 58.21 Έκδοση παιχνιδιών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές 58.29 Έκδοση άλλου λογισμικού 59.11 Δραστηριότητες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων 59.12 Δραστηριότητες συνοδευτικές της παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων 59.13 Δραστηριότητες διανομής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων 59.14 Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών 59.20 Ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις 60.10 Ραδιοφωνικές εκπομπές 60.20 Υπηρεσίες τηλεοπτικού προγραμματισμού και τηλεοπτικών εκπομπών 61.90 'Αλλες τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες 62.01 Δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών συστημάτων 62.02 Δραστηριότητες παροχής συμβουλών σχετικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές 62.03 Υπηρεσίες διαχείρισης ηλεκτρονικών συστημάτων 62.09 'Αλλες δραστηριότητες της τεχνολογίας της πληροφορίας και δραστηριότητες υπηρεσιών ηλεκτρονικών υπολογιστών 63.11 Επεξεργασία δεδομένων, καταχώρηση και συναφείς δραστηριότητες 63.12 Δικτυακές πύλες (web portals) 63.91 Δραστηριότητες πρακτορείων ειδήσεων 63.99 'Αλλες δραστηριότητες υπηρεσιών πληροφορίας π.δ.κ.α. 64.20 Δραστηριότητες εταιρειών χαρτοφυλακίου (holding) 64.30 Δραστηριότητες σχετικές με καταπιστεύματα (trusts), κεφάλαια (funds) και παρεμφερή χρηματοπιστωτικά μέσα 64.91 Χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) 65.11 Ασφάλειες ζωής 65.12 Ασφάλειες εκτός από τις ασφάλειες ζωής 65.20 Αντασφάλιση 66.12 Δραστηριότητες σχετικές με συναλλαγές συμβάσεων χρεογράφων και αγαθών 66.19 'Αλλες δραστηριότητες συναφείς προς τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με εξαίρεση τις ασφαλιστικές δραστηριότητες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία 66.21 Αξιολόγηση κινδύνων και ζημιών 66.22 Δραστηριότητες ασφαλιστικών πρακτόρων και μεσιτών 66.29 'Αλλες δραστηριότητες συναφείς προς τις ασφαλίσεις και τα συνταξιοδοτικά ταμεία 66.30 Δραστηριότητες διαχείρισης κεφαλαίων 68.10 Αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων 68.20 Εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων 68.31 Μεσιτικά γραφεία ακινήτων 68.32 Διαχείριση ακίνητης περιουσίας, έναντι αμοιβής ή βάσει σύμβασης 69.10 Νομικές δραστηριότητες 69.20 Δραστηριότητες λογιστικής, τήρησης βιβλίων και λογιστικού ελέγχου παροχή φορολογικών συμβουλών 70.10 Δραστηριότητες κεντρικών γραφείων 70.21 Δραστηριότητες δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας 70.22 Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης 71.11 Δραστηριότητες αρχιτεκτόνων 71.12 Δραστηριότητες μηχανικών και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών 71.20 Τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις 72.11 Έρευνα και πειραματική ανάπτυξη στη βιοτεχνολογία 72.19 Έρευνα και πειραματική ανάπτυξη σε άλλες φυσικές επιστήμες και τη μηχανική 72.20 Έρευνα και πειραματική ανάπτυξη στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες 73.11 Διαφημιστικά γραφεία 73.12 Παρουσίαση στα μέσα ενημέρωσης 73.20 Έρευνα αγοράς και δημοσκοπήσεις 74.10 Δραστηριότητες ειδικευμένου σχεδίου 74.20 Φωτογραφικές δραστηριότητες 74.30 Δραστηριότητες μετάφρασης και διερμηνείας 74.90 'Αλλες επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες π.δ.κ.α. 75.00 Κτηνιατρικές δραστηριότητες 77.11 Ενοικίαση και εκμίσθωση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων 77.12 Ενοικίαση και εκμίσθωση φορτηγών 77.21 Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών 77.22 Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων 77.29 Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης 77.31 Ενοικίαση και εκμίσθωση γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού 77.32 Ενοικίαση και εκμίσθωση μηχανημάτων και εξοπλισμού κατασκευών και έργων πολιτικού μηχανικού 77.33 Ενοικίαση και εκμίσθωση μηχανημάτων και εξοπλισμού γραφείου (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών υπολογιστών) 77.34 Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού πλωτών μεταφορών 77.35 Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού αεροπορικών μεταφορών 77.39 Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων μηχανημάτων, ειδών εξοπλισμού και υλικών αγαθών π.δ.κ.α. 77.40 Εκμίσθωση πνευματικής ιδιοκτησίας και παρεμφερών προϊόντων, με εξαίρεση τα έργα με δικαιώματα δημιουργού 78.10 Δραστηριότητες γραφείων εύρεσης εργασίας 78.20 Υπηρεσίες γραφείων εύρεσης προσωρινής απασχόλησης 78.30 'Αλλες υπηρεσίες διάθεσης ανθρώπινου δυναμικού 79.11 Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων 79.12 Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών 79.90 'Αλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες 80.10 Δραστηριότητες παροχής ιδιωτικής προστασίας 80.20 Δραστηριότητες υπηρεσιών συστημάτων προστασίας 80.30 Δραστηριότητες έρευνας 81.10 Δραστηριότητες συνδυασμού βοηθητικών υπηρεσιών (Συνδυασμένες βοηθητικές υπηρεσίες σε κτίρια και εξωτερικούς χώρους (καθαρισμού, φύλαξης, υποδοχής κ.λπ.) 81.21 Γενικός καθαρισμός κτιρίων 81.22 'Αλλες δραστηριότητες καθαρισμού κτιρίων και βιομηχανικού καθαρισμού 81.29 'Αλλες δραστηριότητες καθαρισμού 81.30 Δραστηριότητες υπηρεσιών τοπίου 82.11 Συνδυασμένες διοικητικές δραστηριότητες γραφείου 82.19 Αναπαραγωγή φωτοτυπιών, προετοιμασία εγγράφων και άλλες ειδικευμένες δραστηριότητες γραμματειακής υποστήριξης 82.20 Δραστηριότητες τηλεφωνικών κέντρων 82.30 Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων 82.91 Δραστηριότητες γραφείων είσπραξης και γραφείων οικονομικών και εμπορικών πληροφοριών 82.92 Δραστηριότητες συσκευασίας 82.99 'Αλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις π.δ.κ.α. 84.12 Ρύθμιση των δραστηριοτήτων για την παροχή περίθαλψης υγείας, εκπαίδευσης, πολιτιστικών και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών, εκτός από την κοινωνική ασφάλιση 84.13 Ρύθμιση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και συμβολή στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των επιχειρήσεων 84.23 Δικαιοσύνη και δικαστικές δραστηριότητες 85.10 Προσχολική εκπαίδευση 85.20 Πρωτοβάθμια εκπαίδευση 85.31 Γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση 85.32 Τεχνική και επαγγελματική δευτεροβάθμια εκπαίδευση 85.41 Μεταδευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια εκπαίδευση 85.42 Τριτοβάθμια εκπαίδευση 85.51 Αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση 85.52 Πολιτιστική εκπαίδευση 85.53 Δραστηριότητες σχολών ερασιτεχνών οδηγών 85.59 'Αλλη εκπαίδευση π.δ.κ.α. 85.60 Εκπαιδευτικές υποστηρικτικές δραστηριότητες 86.21 Δραστηριότητες άσκησης γενικών ιατρικών επαγγελμάτων 86.22 Δραστηριότητες άσκησης ειδικών ιατρικών επαγγελμάτων 86.23 Δραστηριότητες άσκησης οδοντιατρικών επαγγελμάτων 86.90 'Αλλες δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας 87.10 Δραστηριότητες νοσοκομειακής φροντίδας με παροχή καταλύματος 87.20 Δραστηριότητες φροντίδας με παροχή καταλύματος για άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών 87.30 Δραστηριότητες φροντίδας με παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία 87.90 'Αλλες δραστηριότητες φροντίδας με παροχή καταλύματος 88.10 Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία 88.91 Δραστηριότητες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών 88.99 'Αλλες δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος πδκα 90.01 Τέχνες του θεάματος 90.02 Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος 90.03 Καλλιτεχνική δημιουργία 90.04 Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες 91.01 Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων 91.02 Δραστηριότητες μουσείων 91.03 Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών 91.04 Δραστηριότητες βοτανικών και ζωολογικών κήπων και φυσικών βιοτόπων 92.00 Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα εκτός από Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών σε απ ευθείας (on-line) σύνδεση (92.00.14), Υπηρεσίες στοιχημάτων σε απ ευθείας (on-line) σύνδεση (92.00.21) 93.11 Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων 93.12 Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων 93.13 Εγκαταστάσεις γυμναστικής 93.19 'Αλλες αθλητικές δραστηριότητες 93.21 Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων 93.29 'Αλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας 94.11 Δραστηριότητες επιχειρηματικών και εργοδοτικών οργανώσεων 94.12 Δραστηριότητες επαγγελματικών οργανώσεων 94.91 Δραστηριότητες θρησκευτικών οργανώσεων 94.99 Δραστηριότητες άλλων οργανώσεων π.δ.κ.α. 95.11 Επισκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακού εξοπλισμού 95.12 Επισκευή εξοπλισμού επικοινωνίας 95.21 Επισκευή ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης 95.22 Επισκευή συσκευών οικιακής χρήσης και εξοπλισμού σπιτιού και κήπου 95.23 Επιδιόρθωση υποδημάτων και δερμάτινων ειδών 95.24 Επισκευή επίπλων και ειδών οικιακής επίπλωσης 95.25 Επισκευή ρολογιών και κοσμημάτων 95.29 Επισκευή άλλων ειδών προσωπικής και οικιακής χρήσης 96.01 Πλύσιμο και (στεγνό) καθάρισμα κλωστοϋφαντουργικών και γούνινων προϊόντων 96.02 Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής 96.04 Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία 96.09 'Αλλες δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών π.δ.κ.α., εκτός από υπηρεσίες οικιακού υπηρέτη (96.09.19.13), υπηρεσίες προσωπικού οδηγού αυτοκινήτων (96.09.19.15) Καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.
   Επιχειρήσεις έκδοσης πρωτογενούς (branded) ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης (Μητρώο Online Media) που τηρείται στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κατά την έκδοση της παρούσας ή υποβάλουν σχετική αίτηση εγγραφής και ενταχθούν σε αυτό κατόπιν έγκρισης της αρμόδιας επιτροπής της ΓΓΕΕ. Καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και των αερολιμένων, όπως και τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών.

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Και στα δύο επίπεδα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, η απαγόρευση επιβίβασης σε μέσο μαζικής μεταφοράς χωρίς μάσκα, επιβάλλεται τηλεργασία 50% στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια και ο περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί.
   Στο επίπεδο Α επιτήρησης «κίτρινο» κατατάσσονται οι εξής 47 Περιφερειακές Ενότητες:
   Αιτωλοακαρνανίας, Άνδρου, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Εύβοιας, Ευρυτανίας Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θάσου Θεσπρωτίας, Ιθάκης Ικαρίας Καλύμνου Καρδίτσας, Καρπάθου – Κάσου, Κέας –Κύθνου, Κέρκυρας Κεφαλληνίας Κορινθίας, Κω, Λακωνίας Λασιθίου, Λέσβου Λευκάδας Λήμνου, μαγνησίας Μεσσηνίας, Μήλου, Μυκόνου, νήσων Αττικής πλην Σαλαμίνας, Πάρου Πρέβεζας Ρεθύμνου, Ρόδου, Σάμου, Σποράδων, Σύρου, Τήνου, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χανίων, Χίου.
   Στο επίπεδο Β αυξημένου κινδύνου «κίτρινο» κατατάσσονται οι εξής 27 Περιφερειακές Ενότητες:
   Ανατολικής Αττικής, Βοιωτίας, Βόρειος τομέας Αθηνών, Δράμα, Δυτική Αττική, Δυτικός τομέας Αθηνών, Έβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καστοριά, Κεντρικός τομέας Αθηνών, Κιλκίς, Κοζάνη, Λάρισα, Νάξος πλην Αμοργού, Νότιος τομέας Αθηνών, Ξάνθη, Πειραιάς, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Σέρρες, Τρίκαλα και Χαλκιδική.
   Διαβάστε εδώ όλα τα μέτρα ανά επίπεδο: https://www.skai.gr/sites/default/files/attachments/2020-10/epipeda-xarti-A-B.pdf

   Τα μέτρα που θα ισχύουν σε όλη την επικράτεια είναι τα εξής:
   1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας, παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «η μάσκα είναι το καλύτερο μέσο προστασίας που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή. Είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο». Η επιβίβαση σε μέσο μαζικής μεταφοράς δεν επιτρέπεται χωρίς χρήση μάσκας.
   2. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ. σε όλη τη χώρα, προκειμένου, όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Του μέτρου εξαιρούνται όσοι μετακινούνται για εργασία και για λόγους υγείας.
   3. Τηλεργασία τουλάχιστον 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να προστατεύεται η υγεία αλλά να συνεχιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.
   4. Τηλεκπαίδευση σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με εξαίρεση τις κλινικές και τα εργαστήρια των τελειόφοιτων.
   5. Σε όλη τη χώρα επίσης αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε όλες τις δομές πρόνοιας.
   6. Σε όλη τη χώρα μένουν ανοιχτά το λιανεμπόριο, το χονδρεμπόριο, η βιομηχανία, τα σχολεία, οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι, τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.
   Τα μέτρα που ισχύουν σε κάθε ένα από τα δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας
   epipeda-xarti-A-B.pdf

   By Engineer, in Εργασιακά, ,

   Με νέα απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Χωρικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ, τροποποιήθηκε η με αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/77103/707 απόφαση «Κατάρτιση Μητρώου Ελεγκτών Δόμησης» (ΦΕΚ. 4968/Β'/07.11.2018) του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
   Στη νέα απόφαση, πέρα από τα ονόματα των 4.723 ελεγτών δόμησης, έχουν ανανεωθεί οι κατηγορίες των ήδη εγγεγραμμένων ελεγκτών δόμησης στο Μητρώο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 9 του άρθρου 4 της Υ.Α. 54336/486/2018.
   Μπορείτε να κατεβάσετε την απόφαση τροποποίησης με τα ονόματα και την κατηγορία όλων των ελεγκτών δόμησης από εδώ
 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.