Jump to content
 • Novatron
 • Εργασιακά


  757 ειδήσεις in this category

  1. Εργασιακά

   Engineer

   Στο 94,74 % το ποσοστό εφαρμογής σε τράπεζες και σούπερ-μάρκετ.
   Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοινώνει την έναρξη της δεύτερης φάσης εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, με την εκκίνηση της απογραφικής διαδικασίας του συνόλου των εργαζομένων μισθωτής εξαρτημένης εργασίας. Παράλληλα δίνονται στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία από την εφαρμογή κάρτας της ψηφιακής κάρτας στους κλάδους (τράπεζες και σουπερμάρκετ), από τους οποίους ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου.
   Αναλυτικά:
   - Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε4 (Ετήσιος πίνακας προσωπικού) στο Π.Σ. Εργάνη. Σύμφωνα με  τις σχετικές διατάξεις  και κατά την πάγια διαδικασία, οι επιχειρήσεις υποβάλλουν  τον ετήσιο πίνακα προσωπικού (έντυπο Ε4), στο  Π.Σ. Εργάνη, όπου καταχωρούν όλα τα στοιχεία, που νομίμως προβλέπονται, για τους εργαζόμενους που απασχολούν, με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Η προθεσμία υποβολής του ετήσιου πίνακα προσωπικού  λήγει στις 31 Οκτωβρίου.
   - Από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022 , θα πραγματοποιηθεί η απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας, από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες της χώρας (που εντάσσονται στην δεύτερη φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας)  και για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δανειζόμενου προσωπικού.
   Μετά την ολοκλήρωση της απογραφικής διαδικασίας του ωραρίου απασχόλησης, στο Π.Σ. Εργάνη θα εμφανίζεται το προγραμματισμένο ωράριο απασχόλησης ανά εργαζόμενο, παράρτημα ή επιχείρηση σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου.
   Ο μηχανισμός οργάνωσης του χρόνου εργασίας στο Π.Σ. Εργάνη παρακολουθεί τον προγραμματισμό του ωραρίου, τις δηλωθείσες υπερωρίες και τη χορήγηση αδειών, σε ενιαία, δομημένη μορφή με δυνατότητα επεξεργασίας και προβολής του προγραμματισμένου ωραρίου απασχόλησης ανά ημέρα, σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου. Το ψηφιακό ημερολόγιο θα είναι άμεσα διαθέσιμο και στον εργαζόμενο μέσα από την εφαρμογή myErgani mobileapp, καθώς και μέσα από το myErgani web portal για την ενημέρωση των εργαζόμενων (https://myErgani.gov.gr).
   Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι σε πλήρη εφαρμογή από τον περασμένο Ιούλιο στους κλάδους των τραπεζών και των σούπερ - μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους.
   Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της περιόδου έως και τις 20 Σεπτεμβρίου, το ποσοστό εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας (δηλαδή το ποσοστό των εργαζομένων που χρησιμοποιούν την Κάρτα) είναι 94,74 %.
   Ειδικότερα:
   Την Ψηφιακή Κάρτα χρησιμοποιούν 111.220 εργαζόμενοι στους δύο κλάδους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 94,74 % του συνόλου των υπόχρεων εργαζόμενων οι οποίοι είναι 117.390 (121.313 απασχολούμενοι μείον 3.923 που κατέχουν θέσεις ευθύνης οι οποίοι εξαιρούνται από την Ψηφιακή Κάρτα).
   Το ποσοστό εφαρμογής στα σούπερ – μάρκετ είναι 95,93 % καθώς την Κάρτα χρησιμοποιούν 84.622 εργαζόμενοι σε σύνολο 88.209 (89.107 μείον 898 εργαζόμενοι σε θέσεις ευθύνης). Σε πέντε αλυσίδες το ποσοστό φθάνει στο 100 %.
   Στις τράπεζες την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας χρησιμοποιούν 26.598 εργαζόμενοι σε σύνολο 29.181 (32.206 μείον 3.025 που κατέχουν θέσεις ευθύνης), δηλαδή ποσοστό 91,15 %. Σε 14 πιστωτικά ιδρύματα το ποσοστό εφαρμογής είναι 100 %.
   Το γεγονός ότι το ποσοστό εφαρμογής δεν έχει φθάσει ακόμη στο 100 % οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή, ιδιαίτερα στις τράπεζες, συστήματος εξ αποστάσεως εργασίας/ τηλεργασίας, στην εφαρμογή σχημάτων εθελουσίας εξόδου (για τα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία ενημέρωσης του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ως προς τις λύσεις των αντίστοιχων συμβάσεων εργασίας), σε περιπτώσεις μακροχρόνιων αδειών καθώς και στο γεγονός ότι ελάχιστες επιχειρήσεις δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στην εφαρμογή του μέτρου.
   Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ειδοποιεί ιδιαίτερα τις λίγες επιχειρήσεις που δεν έχουν προσαρμοστεί, ότι από 1ης Οκτωβρίου θα υπάρξουν έλεγχοι για την εφαρμογή της Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και θα επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται στην σχετική Υπουργική Απόφαση.
   Read more...

   70 • 0

  2. Εργασιακά

   Engineer

   Στο πλαίσιο ενίσχυσης του αναπτυξιακού ρόλου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στελέχωσής τους με εξειδικευμένο προσωπικό, προκρίνεται η κάλυψη των αναγκών των Δήμων σε μηχανικούς.  
   Από το σύνολο των θέσεων που θα τεθούν για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου εντάσσονται, μεταξύ άλλων, και 351 μηχανικοί εκ των οποίων:
   156 θα στελεχώσουν τις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων ενώ οι υπόλοιποι 195 θα κατευθυνθούν σε άλλες υπηρεσίες των δήμων (Τεχνικές Υπηρεσίες κ.α.). Ο συνολικός αριθμός αιτημάτων που υπεβλήθησαν από τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού για μηχανικούς ανέρχεται σε 434 και το ποσοστό ικανοποίησης σε 81%.
   Τους τελευταίους 20 μήνες έχουν ενταχθεί στους ετήσιους προγραμματισμούς προσλήψεων 770 μηχανικοί, ενώ πρόσφατα δημιουργήθηκαν 150 πρόσθετες οργανικές θέσεις για την κάλυψη των αναγκών των Υπηρεσιών Δόμησης.
   Read more...

   746 • 0

  3. Εργασιακά

   Engineer

   Με το Χάρβαρντ στην πρώτη θέση για 20η διαδοχική χρονιά, τα αμερικανικά πανεπιστήμια εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης της Σανγκάης, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
   Τα αγγλοσαξονικά πανεπιστημιακά ιδρύματα καταλαμβάνουν, όπως και πέρυσι, τις δέκα πρώτες θέσεις: οκτώ αμερικανικά πανεπιστήμια και δύο βρετανικά βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις της έκδοσης 2022 αυτής της παγκόσμιας κατάταξης των καλύτερων ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία καταρτίζεται από το 2003 από τον ανεξάρτητο οργανισμό Shanghai Ranking Consultancy.
   Από τα ελληνικά πανεπιστήμια, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατετάγη στις θέσεις 301-400, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις θέσεις 501-600, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις θέσεις 601-700 και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις θέσεις 801-900.
   Στην πρώτη θέση του καταλόγου, το Χάρβαρντ προηγείται και πάλι του επίσης αμερικανικού πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Φέτος ένας άλλο αμερικανικό πανεπιστήμιο, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology, MIT), πήρε την τρίτη θέση του καταλόγου, στέλνοντας στην τέταρτη θέση το βρετανικό πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.
   Ακολουθούν στη συνέχεια τα αμερικανικά πανεπιστήμια Μπέρκλεϊ (5η θέση) και Πρίνστον (6η θέση) και μετά το βρετανικό πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (7η θέση).
   Συνολικά 39 αμερικανικά πανεπιστήμια περιλαμβάνονται στα 100 πρώτα της κατάταξης της Σανγκάης.
   Το πρώτο μη αγγλοσαξονικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στον κατάλογο είναι το γαλλικό πανεπιστήμιο Paris-Saclay στη 16η θέση.
   Για την κατάταξη της Σανγκάης λαμβάνονται υπόψη έξι κριτήρια, μεταξύ των οποίων ο αριθμός των βραβείων Νόμπελ και Φιλντς -θεωρείται το Νόμπελ των μαθηματικών- που έχουν κερδίσει πτυχιούχοι τους και καθηγητές τους, ο αριθμός των ερευνητών που έχουν τις περισσότερες παραπομπές στην επιστήμη τους ή ο αριθμός των δημοσιεύσεων στις επιθεωρήσεις Science και Nature.
   Φέτος εξετάσθηκαν περισσότερα από 2.500 ιδρύματα για να καταρτιστεί μια κατάταξη των 1.000 πρώτων.
   Read more...

   1208 • 0

  4. Εργασιακά

   Engineer

   «Ελευθέρας» στην άσκηση επαγγέλματος σε χώρους κατοικίας, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για κύρια ή δευτερεύουσα (π.χ. ένα εξοχικό), δίνει με νέα ρύθμιση το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Ως προϋπόθεση θέτει τον όρο η δραστηριότητα να είναι συμβατή με την κύρια χρήση του κτιρίου. Με τη σχετική ρύθμιση επιχειρείται τροποποίηση στο Προεδρικό Διάταγμα του 2018 για τις χρήσεις γης (ΠΔ 59/2018 -Α΄ 114).
   Ειδικότερα, στο σχέδιο νόμου με τίτλο: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019 σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την τροποποίηση της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ και άλλες περιβαλλοντικές διατάξεις», το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, στο άρθρο 59, διευκρινίζεται ότι η κατ’ εξαίρεση χρησιμοποίηση της ειδικής κατηγορίας χρήσεων γης «κατοικίας» που προβλεπόταν στο ΠΔ, δεν αφορά μόνο τη μόνιμη κατοικία.
   Άσκηση επαγγέλματος σε χώρους κατοικίας
   Συγκεκριμένα, προτείνεται ότι οι χώροι της κατοικίας θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για άσκηση επαγγέλματος συμβατού προς την κύρια χρήση του κτιρίου όπως, ιατρού, ο οποίος δεν πρέπει να διαθέτει νοσηλευτική κλίνη ή μονάδα εφαρμογής ισοτόπων ή ακτινολογικό εργαστήριο ή εγκαταστάσεις φυσικοθεραπείας, καθώς και δικηγόρου, μηχανικού, λογιστή, οικονομολόγου, συγγραφέα, αναλυτή – προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού και δημοσιογράφου.
   Η εξαίρεση ισχύει εφόσον η άσκηση επαγγέλματος είναι επιτρεπτή από τον κανονισμό του κτιρίου, δεν απαγορεύεται από ισχύουσες διατάξεις περί υγιεινής και ασφάλειας και βρίσκεται εντός της κατοικίας αυτού που ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα. Στόχος του νομοθέτη είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να μπορούν, σε περιοχές κατοικίας, είτε να μισθώνουν επαγγελματική στέγη γραφείου, είτε να διατηρούν επαγγελματικό γραφείο σε ιδιόκτητο ακίνητο το οποίο δεν είναι εντός της μόνιμης κατοικίας τους.
   Το ισχύον νομικό πλαίσιο, βάσει του ΠΔ 58/2018 περιορίζει την επαγγελματική στέγη των ελεύθερων επαγγελματιών σε περιοχές κατοικίας αποκλειστικά εντός της μόνιμης κατοικίας τους.
   Παρατείνεται έως το 2025 η προθεσμία για νομιμοποίηση κάμπινγκ
   Παράλληλα, με άλλη ρύθμιση παρατείνεται, στον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο, η προθεσμία για τη νομιμοποίηση κατασκευών Οργανωμένων Τουριστικών Κατασκηνώσεων (κάμπινγκ), ώστε, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος, τόσο στις δασικές υπηρεσίες, όσο και στους διαχειριστές των τουριστικών υποδομών, να ολοκληρώσουν τις σχετικές διαδικασίες, δίχως να προβλέπεται πλέον η αναστολή κήρυξης πράξεων αναδάσωσης.
   Έτσι, τουριστικές εγκαταστάσεις σε ακίνητα δασικού χαρακτήρα του Ελληνικού Δημοσίου ή του ΕΟΤ, που έχουν οποτεδήποτε παραχωρηθεί σε αυτόν για τουριστική αξιοποίηση καθ’ οιονδήποτε τρόπο και ανεγέρθηκαν από τον ΕΟΤ ή την ΕΤΑΔ ή τρίτο, στον οποίο παραχωρήθηκαν τα δικαιώματα τουριστικής αξιοποίησης, θεωρούνται νομίμως υφιστάμενες. Για τη νομιμότητα των εγκαταστάσεων αυτών πρέπει να εκδίδεται σχετική διαπιστωτική πράξη του Γενικού Γραμματέα ΕΟΤ, ώστε να θεωρείται ότι οι εγκαταστάσεις πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας επισκευής, συντήρησης και εκσυγχρονισμού. Οι αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες υποχρεούνται στη χορήγηση των σχετικών αδειών και εγκρίσεων χωρίς να απαιτείται η έκδοση βεβαίωσης από τον οικείο δασάρχη.
   Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων
   Για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων εντός υφιστάμενου κτιρίου, για το οποίο εκδίδεται, ή ήδη έχει εκδοθεί, διαπιστωτική πράξη του Γενικού Γραμματέα ΕΟΤ, δεν απαιτείται η γνωμοδότηση του οικείου Δασάρχη. Οργανωμένες Τουριστικές Κατασκηνώσεις (κάμπινγκ) που λειτουργούν σε εκτάσεις που υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και δεν έχουν την προβλεπόμενη έγκριση, οφείλουν να λάβουν έως την 20ή Φεβρουαρίου 2025, την πράξη πληροφοριακού χαρακτήρα της αρμόδιας Δασικής Αρχής με την οποία εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις κάθε επέμβασης. Έως τότε αναστέλλεται η ισχύς των διοικητικών πράξεων αποβολής και επιβολής προστίμων κατεδάφισης, που τυχόν έχουν εκδοθεί, ενώ παύουν να ισχύουν εφόσον τελικά εκδοθεί η προβλεπόμενη πράξη της δασικής υπηρεσίας.
   Να σημειωθεί ότι ως οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (κάμπινγκ) ορίζονται κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, υπαίθρια, με ή χωρίς οικίσκους, στα οποία παρέχεται η δυνατότητα διαμονής, εστίασης και αναψυχής τουριστών που διαθέτουν ή όχι ίδια κατασκηνωτικά και μεταφορικά μέσα, όπως συρόμενα ή αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, ρυμουλκούμενα ή ημιρυμουλκούμενα τροχόσπιτα, σκηνές, τροχοσκηνές ή σκηνές επί της οροφής οχημάτων, τουριστικά λεωφορεία διαμορφωμένα με κοιτώνες (hotel bus) και τουριστικά λεωφορεία με συρόμενα οχήματα διαμορφωμένα με κοιτώνες (rotel hotel).
   Read more...

   894 • 3

  5. Εργασιακά

   Engineer

   Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η 1η τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά στην επέκταση λειτουργίας του «Ταμείου Εγγυοδοσίας Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και Ταμείου Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων», μετά τη λήξη της περιόδου παροχής ενισχύσεων όπως αυτή ορίζεται στο «Προσωρινό Πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19».
   Όπως αναφέρεται στην απόφαση, από τις 3 Αυγούστου 2022 είχε κατατεθεί ηλεκτρονικό μήνυμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κατά το οποίο η σχετική τροποποίηση δεν προκαλεί δαπάνη επιπλέον των προβλεφθέντων στην τροποποιούμενη υπ’ αρ. 81848/21.07.2021 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 3267) για τη Σύσταση Ταμείου με την επωνυμία «Ταμείο Εγγυοδοσίας Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και Ταμείου Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων».
   Κατά το άρθρο 3 της οποίας οι πόροι του Ταμείου ανέρχονται σε 28.000.000 ευρώ, εκ των οποίων 19.600.000 ευρώ αποτελούν χρηματοδοτική συνεισφορά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προς την ΕΑΤ (προερχόμενη από μεγαλύτερη επιχορήγηση από το ΠΔΕ προς την ΕΑΤ βάσει της υπ’ αρ. 135912/30.12.2019 – Β’4880 κοινής υπουργικής απόφασης όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) και 8.400.000 ευρώ αποτελούν χρηματοδοτική συνεισφορά από το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων προς την ΕΑΤ.
   Η απόφαση ορίζει αναλυτικά τα εξής:
   1. Το άρθρο 1 της υπ’ αρ. 81848/21.07.2021 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 3267) για τη Σύσταση Ταμείου με την επωνυμία «Ταμείο Εγγυοδοσίας Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και Ταμείου Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων» αντικαθίσταται ως ακολούθως:
   «1. Συστήνεται, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 4 του καταστατικού της «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΑΕ», εφεξής ΕΑΤ, που περιλαμβάνεται στο άρθρο δεύτερο του ν. 3912/2011 (Α’ 17) όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4608/2019 (Α’ 66) «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων και άλλες διατάξεις», Ταμείο Εγγυοδοσίας με την επωνυμία “ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και Ταμείου Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΑΜΕΙΟ Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ)” εφ’ εξής Ταμείο, ως ανεξάρτητη χρηματοδοτική μονάδα στο πλαίσιο της ΕΑΤ.
   2. Σκοπός της σύστασης του Ταμείου είναι να στηριχθούν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις του κατασκευαστικού και μελετητικού κλάδου, οι οποίες έχουν αναλάβει ή επιθυμούν να αναλάβουν την εκτέλεση έργου ή/και μελέτης δημοσίου συμφέροντος, κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης έξαρσης της νόσου COVID-19 και μετά από αυτήν, στο πλαίσιο της κατεύθυνσης για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών μέσων προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας των επιχειρήσεων αυτών που προκύπτουν λόγω του κλυδωνισμού από την αναστολή για σημαντικό χρονικό διάστημα της δραστηριότητάς τους, την πτώση εσόδων τους, τη διαταραχή των αλυσίδων εφοδιασμού και την μείωση της καταναλωτικής ζήτησης συνεπεία της επιδημικής έκρηξης της COVID-19, αλλά και λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών συνεπεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ειδικότερα, μέσω του Ταμείου χορηγείται χρηματοδοτική συνδρομή για την υλοποίηση χρηματοδοτικών μέσων εγγυοδοσίας χαρτοφυλακίου νέων δανείων Κεφαλαίου Κίνησης με ανώτατο όριο, σε συνεργασία με επιλεγμένους Ενδιάμεσους Χρηματοδοτικούς Οργανισμούς (εφεξής ΕΧΟ) οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.
   3. Το Ταμείο δύναται, για την επίτευξη των στόχων του, να επενδύσει σε χρηματοδοτικά μέσα εγγυήσεων στο πλαίσιο των οποίων θα παρέχονται από τους ΕΧΟ στους τελικούς αποδέκτες εγγυημένα νέα δάνεια Κεφαλαίου Κίνησης για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Ο σχεδιασμός διαμορφώνεται στη βάση των τρεχουσών συν-θηκών ανωτέρας βίας λόγω της επιδημικής έκρηξης της COVID-19 και των συνεπειών αυτής, καθώς και των συνεπειών της ουκρανικής και κατ’ επέκταση ενεργειακής κρίσης που απαιτούν την εφαρμογή έκτακτων μέτρων, όπως αυτά περιγράφονται στην Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού (Coronavirus Response Investment Initiative (CRII)) και στην Πρωτοβουλία για τη στήριξη της οικονομίας στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
   4. Κατά τον σχεδιασμό του χρηματοδοτικού μέσου διασφαλίζεται η τήρηση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων και ειδικότερα, και κατά περίπτωση, η συμβατότητα με τα οριζόμενα στις Ανακοινώσεις της Επιτροπής αριθ. C(2020)1863 της 19ης Μαρτίου 2020, σχετικά με το Προσωρινό Πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19, όπως τροποποιήθηκε με τις Ανακοινώσεις της Επιτροπής αριθ. C(2020) 2215 της 3ης Απριλίου 2020, C(2020) 3156 της 8ης Μαΐου 2020, C(2020) 4509 της 29ης Ιουνίου 2020, C(2020) 7127 της 13ης Οκτωβρίου 2020 και C(2021) 8442 της 18ης Νοεμβρίου 2021, όπως εκάστοτε ισχύουν. Επίσης, λαμβάνεται υπόψη το υπ’ αρ. SA.62835 (2021/Ν) εγκεκριμένο καθεστώς της ΕΕ (Ανακοίνωση C(2021) 4318 final/11.06.2021).
   5. Μετά τη λήξη της περιόδου παροχής ενισχύσεων όπως αυτή ορίζεται στο Προσωρινό Πλαίσιο για τη λήψη μέτρων Κρατικής Ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19, όπως εκάστοτε ισχύει, το Ταμείο θα παρέχει εφεξής ενισχύσεις ήσσονος σημασίας κατά τον Κανονισμό (ΕΕ) 1407/2013, διασφαλίζοντας τη συμβατότητα των παρεχόμενων ενισχύσεων από αυτό με τον εν λόγω Κανονισμό.».
   2. Η παρ. 1 του άρθρου 5 της υπ’ αρ. 81848/21.07.2021 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 3267) αντικαθίσταται ως εξής:
   «1. Για την υλοποίηση των χρηματοδοτικών μέσων στο πλαίσιο του Ταμείου, θα καταβληθούν στην ΕΑΤ αμοιβές διαχείρισης, ως εξής: α) έως και τη λήξη του χρόνου επιλεξιμότητας των δανείων, όπως αυτή καθορίζεται στη Συμφωνία Χρηματοδότησης του άρθρου 7 της παρούσας, βασική αμοιβή επί των συνεισφορών που έχουν καταβληθεί στο Ταμείου και αμοιβή επιδόσεων επί του τμήματος της καταβληθείσας συνεισφοράς που έχει δεσμευτεί για εκκρεμείς συμβάσεις εγγυήσεων, ήτοι για εκταμιευμένα δάνεια, και β) μετά τη λήξη του χρόνου επιλεξιμότητας των δανείων, αμοιβή βάσει των ποσών εγγύησης που έχουν δεσμευτεί για την εγγύηση των υπό διαχείριση δανείων. Η μέθοδος υπολογισμού των αμοιβών διαχείρισης και τα σχετικά ποσοστά περιλαμβάνονται στη Συμφωνία Χρηματοδότησης. Σε κάθε περίπτωση οι αμοιβές διαχείρισης δεν δύναται να ξεπερνούν τα όρια που ορίζονται στο εθνικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της ΕΑΤ».
   3. Οι λοιποί όροι της υπ’ αρ. 81848/21.07.2021 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 3267) παραμένουν ως έχουν.
   Read more...

   220 • 0

  6. Εργασιακά

   Engineer

   Ειδικότερα, η απόφαση ορίζει τα εξής:
   Άρθρο Μόνο
   1.Τα Τμήματα Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίου, προκειμένου να θεωρούνται αντίστοιχα με Τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής και να απονέμουν διπλώματα μηχανικών, θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:
   α. Το πρόγραμμα του πρώτου κύκλου σπουδών, που καταρτίζεται από τη Συνέλευση του οικείου Τμήματος, να διαρκεί δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
   β. Το περιεχόμενο σπουδών και επομένως και ο τίτλος του διπλώματος που απονέμεται να αντιστοιχεί σε βασική ειδικότητα μηχανικού, όπως οι ειδικότητες ορίζονται στην υποπαράγραφο ΙΓ12 του ν. 4254/2014 (Α΄85).
   γ. Στο πρόγραμμα σπουδών να περιλαμβάνονται μαθήματα ώστε να διασφαλίζεται:
   αα) η θεμελίωση στις βασικές επιστήμες,
   ββ) η ανάπτυξη των μαθημάτων κορμού της ειδικότητας σε όλο το εύρος του σχετικού γνωστικού αντικειμένου,
   γγ) η εμβάθυνση και η εμπέδωση σε υψηλό επίπεδο των γνώσεων στο εύρος του γνωστικού αντικειμένου της ειδικότητας,
   δδ) η απόκτηση γνώσεων ως προς τη μεθοδολογία λύσεων προβλημάτων και τη μεθοδολογία ανάλυσης, σύνθεσης και σχεδιασμού συστημάτων και εφαρμογών,
   εε) η ανάπτυξη ερευνητικών ικανοτήτων
   Τα ανωτέρω στοιχεία του Προγράμματος Σπουδών πιστοποιούνται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης «ΕΘ.Α.Α.Ε».
   δ. Στο πρόγραμμα σπουδών να προβλέπεται η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας διάρκειας ενός (1) ακαδημαϊκού εξαμήνου κατ’ ελάχιστον σε αντικείμενο συναφές με τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος.
   ε. Τουλάχιστον το 80% των μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος να έχει γνωστικό αντικείμενο σε αντικείμενα μηχανικού.
   στ. Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος να είναι συναφές σε ποσοστό τουλάχιστον 70% με το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Πολυτεχνικής Σχολής
   ζ. Τα υπό στοιχεία ε΄και στ΄ στοιχεία βεβαιώνονται από την ΕΘ.Α.Α.Ε.
   η.Το Τμήμα να ολοκληρώσει έναν πλήρη κύκλο σπουδών. Στην απόφαση αντιστοιχίας ορίζεται το χρονικό σημείο στο οποίο ανατρέχει η ισχύς της ώστε να περιλαμβάνεται το σύνολο των αποφοίτων που έχουν παρακολουθήσει το Πρόγραμμα Σπουδών επί του οποίου η Επιτροπή κρίνει την αντιστοιχία.
   2. Η τήρηση των προϋποθέσεων της παρ. 1 πιστοποιείται βάσει του εγκεκριμένου από την οικεία Σύγκλητο προγράμματος σπουδών και βεβαίωση της Συγκλήτου για την ύπαρξη των αναγκαίων υποδομών για τη λειτουργία των εργαστηρίων.
   3. Η επιτροπή της παρ. 3 του άρθρου 66 του ν. 4610/2019 (Α΄ 70), προκειμένου να υποβάλει την πρότασή της προς τους αρμόδιους Υπουργούς, μπορεί να ζητά και κάθε άλλο πρόσφορο αποδεικτικό μέσο για την πιστοποίηση των ως άνω προϋποθέσεων, αν κρίνει ότι το πρόγραμμα σπουδών και η βεβαίωση Συγκλήτου δεν επαρκούν.
   Δείτε την ΚΥΑ εδώ
   Read more...

   3694 • 2

  7. Εργασιακά

   Engineer

   Τροποποιήθηκε το πληροφοριακό σύστημα «e-Άδειες» σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 155 και 156 του ν. 4951/2022, που αφορούν στη δυνατότητα έκδοσης Οικοδομικής Άδειας και Αδείας Αναθεώρησης των κατηγοριών 1 και 2 με Βεβαίωση όρων δόμησης της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν. 4495/2017.
   Αναλυτικά:
   Η Βεβαίωση Όρων Δόμησης αρθρ. 38§2 ν.4495/2017για Οικοδομική Άδεια και Αναθεώρηση Οικοδομικής Αδείας έχει τροποποιηθεί ώστε να αφορά και τις Οικοδομικές Άδειες Κατηγορίας 1, 2, την Έγκριση εργασιών αποπεράτωσης αυθαίρετης κατασκευής και την Άδεια κατεδάφισης.
   Στο πεδίο «Κατηγορία» υπάρχουν οι εξής επιλογές:
   Οικοδομική Άδεια Κατηγορία 1
   Οικοδομική Άδεια Κατηγορία 2
   Οικοδομική Άδεια Κατηγορία 3
   Έγκριση εργασιών αποπεράτωσης (Κατηγ. 1)
   Άδεια Κατεδάφισης (Κατηγ. 1) Για τις κατηγορίες 1 και 2 προβλέπεται έλεγχος Τοπογραφικού Διαγράμματος, οπότε απαιτείται να αναρτηθούν:
   Τοπογραφικό Διάγραμμα Ε.Γ.Σ.Α. ’87
   Τίτλοι ιδιοκτησίας & Έγγραφα Κτηματολογίου Στις επιμέρους Περιπτώσεις έχουν προστεθεί επιλογές για ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΝΕΑΣ ΔΟΜΗΣHΣ, ΕΙΔΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ, ώστε να καλύπτονται όλες οι υποπεριπτώσεις του άρθρου 36 του ν. 4495/2017. Σε περίπτωση επιλογής «ΕΙΔΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: νομιμοποίηση κατασκευών και αλλαγών χρήσης» δημιουργείται στην Οικοδομική Άδεια ή την Αναθεώρησή της η απαίτηση επισύναψης «Χρηματικού καταλόγου ή Υπαγωγής αυθαιρέτου προς Νομιμοποίηση». H Βεβαίωση Όρων Δόμησης αρθ. 38§2 ν.4495/2017 για Αναθεώρηση έντυπης Αδείαςέχει τροποποιηθεί ώστε να αφορά και τις Έντυπες Άδειες Κατηγορίας 1, 2 και την Έντυπη άδεια κατεδάφισης.
   Στο πεδίο «Κατηγορία» υπάρχουν οι εξής επιλογές:
   Έντυπη Άδεια Κατηγορία 1
   Έντυπη Άδεια Κατηγορία 2
   Έντυπη Άδεια Κατηγορία 3
   Έντυπη Άδεια Κατεδάφισης (Κατηγορία 1) Για τις κατηγορίες 1 και 2 προβλέπεται έλεγχος Τοπογραφικού Διαγράμματος, οπότε απαιτείται να αναρτηθούν:
   Τοπογραφικό Διάγραμμα Ε.Γ.Σ.Α. ’87
   Τίτλοι ιδιοκτησίας & Έγγραφα Κτηματολογίου
   Εγκεκριμένο Τοπογραφικό διάγραμμα
   Στέλεχος τροποποιούμενης Οικοδομικής Άδειας/Άδειας Δόμησης Στις επιμέρους Περιπτώσεις έχουν προστεθεί επιλογές για ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΝΕΑΣ ΔΟΜΗΣHΣ, ΕΙΔΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ, ώστε να καλύπτονται όλες οι υποπεριπτώσεις του άρθρου 36 του ν. 4495/2017. Σε περίπτωση επιλογής «ΕΙΔΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: νομιμοποίηση κατασκευών και αλλαγών χρήσης» δημιουργείται στην Αναθεώρηση της έντυπης αδείας η απαίτηση επισύναψης «Χρηματικού καταλόγου ή Υπαγωγής αυθαιρέτου προς Νομιμοποίηση». Η ΥΔΟΜ διενεργεί έλεγχο των επιλογών του μηχανικού και της κατηγορίας της αδείας, καθώς και των στοιχείων του Τοπογραφικού Διαγράμματος, όπου απαιτείται, κατά τα αναφερόμενα στην παράγραφο 6β του άρθρου 35 του ν. 4495/2017. Οι λοιπές ενέργειες δεν έχουν τροποποιηθεί.
   Οι Βεβαιώσεις Όρων Δόμησης που κατά την προσαρμογή του συστήματος βρίσκονται σε «Προσωρινή Αποθήκευση» έχουν ενημερωθεί με τα νέα δεδομένα.
   Στις μεταγενέστερες πράξεις των Βεβαιώσεων Όρων Δόμησης, συγκεκριμένα την Οικοδομική Άδεια (ν.4759/2020), την Αναθεώρηση Οικ. Αδείας ME προέγκριση ή βεβαίωση (ν.4759/2020), την Άδεια Κατεδάφισης (ν.4759/2020), την Αναθεώρηση Άδειας Κατεδάφισης ΜΕ προέγκριση ή βεβαίωση (ν.4759/2020) και την Αναθεώρηση έντυπης Αδείας ME προέγκριση ή βεβαίωση (ν.4759/2020), έχει γίνει η απαραίτητη προσαρμογή, ώστε να μην υποβάλλονται Τοπογραφικό Διάγραμμα Ε.Γ.Σ.Α. ’87 και Τίτλοι ιδιοκτησίας & Έγγραφα Κτηματολογίου, εφόσον προβλέπονται για την έκδοση της Βεβαίωσης Όρων Δόμησης.
   Στο πλαίσιο της αναβάθμισης, στην Προχωρημένη αναζήτηση έχει προστεθεί το κριτήριο «Κωδικός πράξης». Από την αρχή της λειτουργίας του «e-Άδειες», κάθε αίτηση κατά την εισαγωγή της λαμβάνει κωδικό πράξης της μορφής 111111-2. Το πρώτο τμήμα του κωδικού (έως την παύλα «-») είναι κοινό σε όλες τις συσχετιζόμενες πράξεις μιας αλυσίδας (πχ. Βεβαίωση όρων δόμησης, Οικοδομική Άδεια, Μεταγενέστερος έλεγχος κλπ). Η αναζήτηση με τον Κωδικό πράξης (εισάγεται μόνο πρώτο τμήμα) εμφανίζει όλη την αλληλουχία των πράξεων.
   Υπενθυμίζουμε το περιεχόμενο των 2 άρθρων του ν.4951/2022:
   Άρθρο 155
   Προέγκριση οικοδομικών αδειών Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 35 του ν. 4495/2017
   Το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 35 του ν. 4495/2017 (Α΄ 167) τροποποιείται, προκειμένου να προβλεφθεί ότι η προέγκριση οικοδομικής άδειας είναι προαιρετική και αφορά όλες τις κατηγορίες οικοδομικών αδειών του άρθρου 36 του ιδίου νόμου, στο δεύτερο εδάφιο ο «όγκος» αντικαθίσταται από το «ύψος», προστίθεται τελευταίο εδάφιο, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
   «1. Η διαδικασία προέγκρισης για την έκδοση οικοδομικής άδειας είναι προαιρετική και αφορά κάθε κατηγορία έκδοσης άδειας του άρθρου 36. Η διαδικασία προέγκρισης άδειας αναθεώρησης είναι προαιρετική, εφόσον αφορά σε μεταβολή των πολεοδομικών μεγεθών κάλυψης, ύψους και όγκου. Εναλλακτικά απαιτείται η έγγραφη βεβαίωση των υποπερ. βα) και ββ) της περ. β της παρ. 2 του άρθρου 38.».
   Άρθρο 156
   Διαδικασία ελέγχου οικοδομικής άδειας Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 38 του ν. 4495/2017
   Στην περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 4495/2017 (Α΄167), περί οικοδομικών αδειών που εξαιρούνται προέγκρισης, προστίθενται οι κατηγορίες αδειών 1 και 2, προβλέπονται τα υποβαλλόμενα ηλεκτρονικά στοιχεία τους και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
   «2. Οι οικοδομικές άδειες, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν, εκδίδονται ως εξής:
   α) Οι άδειες που εμπίπτουν στον τρόπο έκδοσης των Κατηγοριών 1, 2 και 3 με προέγκριση του άρθρου 36 εκδίδονται αυτόματα, ύστερα από την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις αναγκαίες μελέτες, που προβλέπονται στο άρθρο 40.
   Ο αριθμός οικοδομικής αδείας που εκδίδεται ηλεκτρονικά, αναρτάται αμελλητί στο διαδίκτυο και επιτρέπεται η έναρξη των οικοδομικών εργασιών. Οι ανωτέρω έλεγχοι διενεργούνται εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής του φακέλου.
   β. Οι άδειες που εμπίπτουν στον τρόπο έκδοσης των Κατηγοριών 1, 2 και 3 χωρίς προέγκριση του άρθρου 36, εκδίδονται αυτόματα, ύστερα από την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις αναγκαίες μελέτες, που προβλέπονται στο άρθρο 40. Μεταξύ των υποβαλλόμενων ηλεκτρονικά στοιχείων, συμπεριλαμβάνεται: βα) για τις Κατηγορίες 1 και 2, υποχρεωτική έγγραφη βεβαίωση της αρμόδιας Υ.ΔΟΜ., στην οποία αναγράφονται οι όροι δόμησης που ισχύουν στη θέση του ακινήτου, οι κατά περίπτωση απαραίτητες εγκρίσεις φορέων και υπηρεσιών και ελέγχεται το τοπογραφικό διάγραμμα, και ββ) για την Κατηγορία 3, υποχρεωτική έγγραφη βεβαίωση της αρμόδιας Υ.ΔΟΜ., στην οποία αναγράφονται οι όροι δόμησης που ισχύουν στη θέση του ακινήτου, οι κατά περίπτωση απαραίτητες εγκρίσεις φορέων και υπηρεσιών. Η ανωτέρω έγγραφη βεβαίωση για τις υποπερ. βα) και ββ) εκδίδεται εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης.
   Η ανωτέρω έγγραφη βεβαίωση συνοδεύεται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄75) του μελετητή μηχανικού, ότι δεν έχουν μεταβληθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις δόμησης στην περιοχή του ακινήτου για το οποίο εκδόθηκε.
   Ο αριθμός οικοδομικής άδειας που εκδίδεται ηλεκτρονικά, αναρτάται αμελλητί στο διαδίκτυο και επιτρέπεται η έναρξη των οικοδομικών εργασιών.
   Η αρμόδια Υ.ΔΟΜ. διενεργεί υποχρεωτικά δειγματοληπτικό έλεγχο της νομιμότητας των υποβαλλόμενων μελετών και στοιχείων, σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) τουλάχιστον των οικοδομικών αδειών που χορηγούνται με την ανωτέρω διαδικασία. Ο υποχρεωτικός δειγματοληπτικός έλεγχος διενεργείται ανά εξάμηνο για τις άδειες του παρελθόντος εξαμήνου.».
   Read more...

   1491 • 0

  8. Εργασιακά

   GTnews

   Το ΤΕΕ σε εφαρμογή των διατάξεων του  άρθρου 20 του Ν. 4736/2020 (ΦΕΚ Α’ 200 / 20.10.2020) θα συγκροτήσει την 8η Έκδοση του Καταλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Μελών του, υποψηφίων για την έκδοση βεβαιώσεων ολοκλήρωσης εργασιών και τη διενέργεια αυτοψιών σε σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.
   Η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος αφορά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΝΕΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ για ενσωμάτωση νέων υποψηφίων για τη διενέργεια αυτοψιών.
    Μέλη του ΤΕΕ που έχουν ήδη υποβάλλει Αιτήσεις ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να υποβάλουν εκ νέου Αίτηση.
   Κατάλογος Διενέργειας Αυτοψίας σταθμών Α.Π.Ε. ή ΣΗΘΥΑ Ο Κατάλογος,   που επικαιροποιείται κάθε τρείς (3) μήνες  περιλαμβάνει τους υποψήφιους Μηχανικούς,  με συναφή με το αντικείμενο ειδικότητα, που πληρούν  τα κριτήρια που καθορίστηκαν με Απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής κατά αλφαβητική σειρά ανά Περιφερειακή Ενότητα σε όλη την Επικράτεια.
   Τα μέλη του ΤΕΕ που εντάσσονται στον Κατάλογο και τους ανατίθεται έργο σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, από ενδιαφερόμενους κατόχους σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, θα συντάσσουν έκθεση αυτοψίας σχετικά με την ολοκλήρωση ή μη της εγκατάστασης του σταθμού, που θα συνοδεύει δήλωση με την οποία θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εγκατάστασης του έργου.
   Η δήλωση, συνοδευόμενη από την έκθεση αυτοψίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, θα κατατίθεται από τους ενδιαφερόμενους κατόχους σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ στον αρμόδιο Διαχειριστή μαζί με τη Δήλωση Ετοιμότητας για τη σύνδεση του σταθμού με το Δίκτυο ή το Σύστημα.
   Κριτήρια για ένταξη Μηχανικών στον Κατάλογο Κάθε  υποψήφιος για ένταξη στο κατάλογο θα πρέπει να πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:
   Κριτήριο 1
   α) Να διαθέτει ειδικότητα Μηχανολόγου Μηχανικού ή Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ή Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ή Ναυπηγού Μηχανικού ή Ναυπηγού-Μηχανολόγου Μηχανικού ή Μηχανικού Περιβάλλοντος ή Μηχανικού Παραγωγής & Διοίκησης
   ή
   β) Να διαθέτει ειδικότητα άλλη από αυτή που αναφέρεται στο ανωτέρω σημείο α’ (ήτοι Πολιτικού Μηχανικού ή Αρχιτέκτονα Μηχανικού ή Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού ή Χημικού Μηχανικού ή Μεταλλειολόγου-Μεταλλουργού Μηχανικού ή Μηχανικού Η/Υ ή Μηχανικού Χωροταξίας & Πολεοδομίας ή Μηχανικού Ορυκτών Πόρων) και να διαθέτει εμπειρία σε ένα (1) έργο τουλάχιστον 200 KW  ή σε δύο (2) τουλάχιστον  έργα επίβλεψης κατασκευής ή και λειτουργίας σταθμού ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ ή παραλαβής σταθμού ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ ίδιας τεχνολογίας με αυτό στον οποίο θα διενεργηθεί η αυτοψία.
   Για την τεκμηρίωση της εμπειρίας προσκομίζεται βεβαίωση εργοδότη στην οποία αναγράφεται το έργο ΑΠΕ και η περίοδος απασχόλησης του μηχανικού στην επίβλεψη κατασκευής ή λειτουργίας ή την παραλαβή του σταθμού.
   Ως βεβαίωση εργοδότη για την εφαρμογή του παρόντος νοείται βεβαίωση του κυρίου του σταθμού ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ, του κατασκευαστή του, του φορέα λειτουργίας του ή αντίστοιχου φορέα, ανεξαρτήτως μορφής της μεταξύ τους σχέσης.
   Κριτήριο 2
   Να έχει συμπληρώσει 3 έτη από την εγγραφή του στο ΤΕΕ.
   Υποβολή Αίτησης – Δικαιολογητικά
   Κάθε ενδιαφερόμενος που πληροί τα κριτήρια για να εγγραφεί στον κατάλογο πρέπει:
   Να κατεβάσει το Έντυπο ΑΙΤΗΣΗΣπου βρίσκεται δημοσιευμένο παρακάτω Να συμπληρώσει τα στοιχεία που ζητούνται. Η συμπλήρωση όλων των πεδίων είναι υποχρεωτική  και η υπογραφή  της αίτησης είναι απαραίτητη. Να αποθηκεύσει την Αίτησή του σε pdf format με το ακρωνύμιο ΑΠΕ και το επώνυμό του με λατινικούς χαρακτήρες [παράδειγμα : APE-eponymo (λατινικούς χαρακτήρες)] Ενδιαφερόμενος με ειδικότητα σύμφωνα με το κριτήριο 1β θα πρέπει να συνυποβάλλει υποχρεωτικά μαζί με την αίτησή του απλό σκαναρισμένο αντίγραφο της  σχετικής βεβαίωσης εργοδότη (μίας ή δύο, κατά περίπτωση), προκειμένου να τεκμηριώσει την απαιτούμενη εμπειρία.
   Η Αίτηση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπου χρειάζεται,  θα υποβάλλεται στο  TEE για το Γραφείο Εκπροσωπήσεων ως συνημμένο/συνημμένα σε ηλεκτρονική μορφή (αρχείο/αρχεία pdf), στο Email:  [email protected]
    
   Προθεσμία υποβολής Αιτήσεων :  μέχρι την   26/8/2022
   Κάθε Διπλωματούχος Μηχανικός έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση ΜΟΝΟ για μια Περιφερειακή Ενότητα λαμβάνοντας υπόψη είτε τη δ/νση μόνιμης κατοικίας του είτε τη δ/νση επαγγελματικής του έδρας.
   Για περισσότερες  πληροφορίες  μπορείτε να συμβουλευτείτε  τον παρακάτω Οδηγό ο οποίος  δημοσιεύτηκε  στο πλαίσιο συγκρότησης της 1ης Έκδοσης του Καταλόγου και αφορά στη διαδικασία που ακολουθεί το ΤΕΕ αναφορικά με τη συγκρότηση Καταλόγου Μελών ΤΕΕ κάθε τρεις (3) μήνες σε εφαρμογή της παρ.6 του άρθρου 20 του Ν. 4736/20.10.2020 (ΦΕΚ Α’ 200) και σύμφωνα με τα οριζόμενα σε σχετική Απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ.
   ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΕΕ της παρ.6 του άρθρου 20 του Ν. 4736/2020 (ΦΕΚ Α’ 200 / 20.10.2020): https://web.tee.gr/wp-content/uploads/ΤΕΕ-ΑΠΕ-ΟΔΗΓΟΣ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ-ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ-ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ-ΓΙΑ-ΒΕΒΑΙΩΣΗ-ΑΥΤΟΨΙΑ-ΣΤΑΘΜΩΝ-ΑΠΕ-ΣΗΘΥΑ-8.doc
   ΑΙΤΗΣΗ της παρ.6 του άρθρου 20 του Ν.4736/2020 (ΦΕΚ Α’ 200/20.10.2020): https://web.tee.gr/wp-content/uploads/TEE-APE-AITHSH-8.PROSKLISI.doc
   Νόμος 4736 / 2020 (ΦΕΚ Α 200 / 20-10-2020): https://web.tee.gr/wp-content/uploads/document.pdf
   Read more...

   167 • 0

  9. Εργασιακά

   Engineer

   Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έχοντας υπόψη:
   Τις διατάξεις του Ν.4495/2017 “Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις.” (ΦΕΚ 167Α/3.11.2017) Τις διατάξεις του Ν.4759/2020 “Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις.” (ΦΕΚ 245 Α’/9.12.2020) Την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/123669/4743 «Καθορισμός των στοιχείων των περιπτώσεων α έως θ της παρ. 4 του άρθρου 47Α του ν. 4495/2017 (Α’ 167), που απαιτούνται για την έκδοση και τον έλεγχο της βεβαίωσης σύνδεσης με το Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας κατά τη διαδικασία ηλεκτροδότησης» (ΦΕΚ B’ 6548/31.12.2021) εκδίδει τη διαπιστωτική πράξη έναρξης της έκδοσης βεβαίωσης σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας μέσω του πληροφοριακού συστήματος «e-Άδειες».
   Η παρούσα τίθεται σε ισχύ την Τετάρτη 20/07/2022.
   Read more...

   2767 • 14

  10. Εργασιακά

   Engineer

   Ευκολότερη η εξυπηρέτηση Ευρωπαίων πολιτών και επιχειρήσεων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα
   Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει ότι από την Παρασκευή βρίσκεται σε παραγωγική λειτουργία η Ελληνική Πύλη Ενιαίας Εξυπηρέτησης – EUGO (eugo.gov.gr). Η πύλη EUGO αποτελεί το κεντρικό σημείο επαφής για Ευρωπαίους πολίτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα είτε μέσω φυσικής εγκατάστασης, είτε διασυνοριακά.
   Από την Ελληνική Πύλη Ενιαίας Εξυπηρέτησης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν εύκολα και γρήγορα, μέσω της ηλεκτρονική διεύθυνσης eugo.gov.gr, να έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στη χώρα μας. Ειδικότερα, θα μπορούν να ενημερωθούν για:
   τις σχετικές διαδικασίες, τους αρμόδιους φορείς, το κόστος διεκπεραίωσης της διαδικασίας, τη σχετική κείμενη νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/123/ΕΚ σχετικά με την υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά. Στην πύλη EUGO όλες οι πληροφορίες είναι αναρτημένες στα Ελληνικά και στα Αγγλικά και θα επικαιροποιούνται διαρκώς μέσω της διασύνδεσής του με το Πληροφοριακό Σύστημα του «Εθνικού Μητρώου Διαδικασιών – Μίτος». Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το αίτημά τους για παροχή υπηρεσιών.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα πύλη EUGO διαλειτουργεί με το Πληροφοριακό Σύστημα «Notify Business» της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο περιλαμβάνει και εξυπηρετεί διαδικασίες που αφορούν σε γνωστοποιήσεις έναρξης λειτουργίας και άσκησης δραστηριοτήτων. Η Ελληνική Πύλη Ενιαίας Εξυπηρέτησης θα αναβαθμίζεται διαρκώς και στο άμεσο μέλλον θα παρέχει τη δυνατότητα πλήρους ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων και δρομολόγησης αυτών, για όλες τις διαδικασίες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά.
   Το EUGO σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, στο πλαίσιο του προγράμματος Interoperable Europe (Διαλειτουργική Ευρώπη) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET).
   Read more...

   237 • 0

  11. Εργασιακά

   Engineer

   Τουλάχιστον δύο χρόνια απαιτούνται για την κατεδάφιση ενός αυθαιρέτου. Τρεις μήνες και 11 δικαιολογητικά χρειάζονται για την αναγγελία άσκησης επαγγέλματος βοηθού οδοντιάτρου. Τι περιλαμβάνει το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.
   Μπορεί η γραφειοκρατία και η πολυνομία να είναι ισχυρότερες από μια υπουργική απόφαση και το συνταγματικά κατοχυρωμένο ατομικό δικαίωμα και υποχρέωση του κράτους της προστασίας του περιβάλλοντος; Η απάντηση είναι καταφατική. Προς επίλυση όμως πιθανών αποριών, ας λάβουμε ως παράδειγμα την περίπτωση ενός αυθαιρέτου στον αιγιαλό ή σε δάσος για το οποίο υπάρχει τελεσίδικη κοινή υπουργική απόφαση κατεδάφισης και έχει προηγηθεί αυτοψία των επιθεωρητών δόμησης. Πόσος χρόνος απαιτείται για να κατεδαφιστεί; Περίπου δύο χρόνια, χωρίς να ληφθεί υπόψη το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να τελεσιδικήσει η απόφαση κατεδάφισης, σε περίπτωση άσκησης αίτησης ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον ενδιαφερόμενο. Οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κατασκευών σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις, κατόπιν εντολής του υπουργού Περιβάλλοντος, αποτελούν μία από τις 1.500 διαδικασίες που περιλαμβάνει ο «Μίτος». Πρόκειται για το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, τη διαδικτυακή πλατφόρμα (mitos.gov.gr), που περιγράφει επακριβώς τα βήματα, το κόστος, τον αριθμό των δικαιολογητικών και το χρονικό διάστημα που χρειάζεται το Δημόσιο για να ολοκληρώσει σειρά διοικητικών διαδικασιών. Τον «Μίτο» παρουσίασαν χθες για πρώτη φορά, σε εκδήλωση για την απονομή των βραβείων ψηφιακής διακυβέρνησης 2020-2021, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος. Οπως εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης, μέσω του «Μίτου», που αποτυπώνει επακριβώς τον τρόπο, τον χρόνο και το κόστος υλοποίησης των διαδικασιών του Δημοσίου, επιδιώκεται να περιοριστεί ο λαβύρινθος της γραφειοκρατίας. Εξάλλου, τέτοιου είδους βήματα έχουν πραγματοποιήσει ήδη στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τη συρρίκνωση σε ένα, των 25 μέχρι πρότινος πιστοποιητικών φερεγγυότητας.
   Απλούστευση
   Το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, όπως εξήγησε ο κ. Χριστόπουλος, θα αποτελέσει έναν από τους τρεις πυλώνες για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Οι υπόλοιποι δύο περιλαμβάνουν το εθνικό πρόγραμμα απλούστευσης διαδικασιών για την απλούστευση και ψηφιοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και το παρατηρητήριο για τη γραφειοκρατία. Το μητρώο αναπτύσσεται από την ΕΔΥΤΕ GRNET, φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βάσει των προδιαγραφών και των κατευθυντηρίων γραμμών που δίνει η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών. Η καταχώριση κάθε διαδικασίας ολοκληρώνεται με την απόδοση ενός μοναδικού κωδικού αριθμού, ο οποίος αποτελεί την ταυτότητα κάθε διαδικασίας στο Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών (π.χ. 681614 για την ατομική επαγγελματική άδεια αλιείας).
   Καταγραφή
   Μέχρι σήμερα ο «Μίτος», που συνεχώς εμπλουτίζεται, περιλαμβάνει περίπου 1.500 δημοσιευμένες διαδικασίες από περίπου 4.500 που έχουν αρχικά καταγραφεί, με το σύνολο των διαδικασιών του Δημοσίου να τοποθετείται σε περίπου 6.000. Η καταχώριση γίνεται από συντάκτες που υπάρχουν σε όλα τα υπουργεία και οι οποίοι καταγράφουν όλα τα στάδια της διαδικασίας. Η πλατφόρμα, που σήμερα είναι διαθέσιμη σε πιλοτικό στάδιο, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι τα τέλη της χρονιάς και θα έχει μεγάλη χρησιμότητα τόσο για τον πολίτη όσο και για τον δημόσιο υπάλληλο. Ενδεικτικά, οι πολίτες θα είναι σε θέση να ενημερώνονται για το πότε μια διαδικασία τροποποιείται και να υποβάλουν παράπονα ή καταγγελίες. Επίσης, ο «Μίτος» θα διαλειτουργεί με άλλες πλατφόρμες, όπως το ηλεκτρονικό παράβολο (e-paravolo), η πύλη EU-GO για τις διασυνοριακές υπηρεσίες και το νέο πληροφοριακό σύστημα των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολίτη (ΚΕΠ).
   Ωστόσο, ο χάρτης των διαδικασιών του Δημοσίου έχει και μία ακόμη χρησιμότητα. Αποκαλύπτει τον καφκικό λαβύρινθο της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας που θα πρέπει να ακολουθήσουν ένας πολίτης ή μία επιχείρηση για να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που δεν είναι δυνατόν να διατεθούν μέσω του ψηφιακού γκισέ, του gov.gr.

   Δύο και τρεις μήνες αναμονή για μια άδεια εργασίας
   Χάρη στο Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών «φωτίζεται» ο σκοτεινός καφκικός λαβύρινθος της γραφειοκρατίας όσον αφορά την απασχόληση και τις επενδύσεις. Για παράδειγμα, για την έκδοση άδειας λειτουργίας υδατοδρομίου απαιτούνται οκτώ μήνες και δέκα δικαιολογητικά. Το πιο σημαντικό, όμως, που προκύπτει από τη χαρτογράφηση των διαδικασιών του Δημοσίου είναι ότι η άδεια λειτουργίας ενός υδατοδρομίου στηρίζεται σε όσα προβλέπουν τέσσερις διαφορετικοί νόμοι (4903/2022, 4850/2021, 4757/2020, 4663/2020), τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, δύο Υπουργικές Αποφάσεις και οκτώ εγκύκλιοι. Για την έκδοση της άδειας λειτουργίας απαιτούνται συνολικά 24 βήματα.
   Σημαντικό αριθμό δικαιολογητικών, 17 έως 18, απαιτεί και η έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ανώτερης ιδιωτικής σχολής δραματικής τέχνης ή χορού (Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου). Το κόστος της διαδικασίας είναι 147 έως 440 ευρώ και η προθεσμία διεκπεραίωσης είναι δύο μήνες. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ξεκινήσουν από την υποβολή αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης και στη συνέχεια να προσκομίσουν την απόδειξη πληρωμής παραβόλου, να ετοιμάσουν κάτοψη των χώρων της σχολής, με υπογραφή μηχανικού, τομή στην οποία περιλαμβάνεται το καθαρό ύψος των αιθουσών, με υπογραφή μηχανικού, και υπεύθυνη δήλωση δύο πολιτικών μηχανικών για τη στατική επάρκεια και την αντοχή του κτιρίου. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία απαιτούνται αντίγραφο άδειας οικοδομής, βεβαίωση από την Πολεοδομία ότι επιτρέπεται στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο η στέγαση και λειτουργία δραματικής σχολής και σχολής χορού, βεβαίωση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, άδεια αλλαγής χρήσης σε ανώτερη σχολή δραματικής τέχνης ή ανώτερη σχολή χορού, εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της σχολής, συγκεντρωτική κατάσταση με τα ονόματα των καθηγητών ανά διδασκόμενο μάθημα και αντίγραφο του καταστατικού. Η λίστα περιλαμβάνει φωτοαντίγραφα σπουδών και αστυνομικής ταυτότητας, υπεύθυνη δήλωση ότι ο ενδιαφερόμενος δεν είναι δημόσιος υπάλληλος, βιογραφικό σημείωμα με αναλυτική αναφορά σε χρονολογίες, αντίγραφο της συνεδρίασης του οργάνου διοίκησης του ΝΠΔΔ με το οποίο προτείνεται ο διευθυντής της ανώτερης σχολής και υπεύθυνη δήλωση ότι έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις αν πρόκειται για αιτούντα.
   Ακόμη κι αν πρόκειται για την εξασφάλιση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ερασιτεχνικής σχολής χορού, ο αριθμός των δικαιολογητικών παραμένει μεγάλος. Απαιτούνται 14 έως 16 δικαιολογητικά, κόστος 147 έως 440 ευρώ και περίπου τρεις μήνες. Προβλέπονται ακόμη 12 βήματα, όπως η υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών, ο έλεγχος και η πρωτοκόλλησή τους, η διαβίβασή τους στην Επιτροπή Κτιριολογικού Ελέγχου της Περιφέρειας, η διενέργεια αυτοψίας και η σύνταξη πρακτικού αυτοψίας από την Επιτροπή Κτιριολογικού Ελέγχου της Περιφέρειας, η αυτεπάγγελτη αναζήτηση ποινικού μητρώου, η σύνταξη βεβαίωσης έναρξης λειτουργίας, η υπογραφή αριθμού βεβαιώσεων και η καταχώριση της απόφασης στη «Διαύγεια».
   Χρονοβόρος είναι και η διαδικασία της αναγγελίας άσκησης επαγγέλματος βοηθού οδοντιάτρου, απαιτώντας 11 δικαιολογητικά και 90 ημέρες. Τρεις μήνες απαιτούνται και για την έκδοση βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος μαίας – μαιευτή, ενώ απαιτούνται οκτώ δικαιολογητικά και κόστος 8 ευρώ. Στον αντίποδα, για τη «νέα γενιά» δραστηριοτήτων οι διαδικασίες είναι πιο απλές. Η έκδοση, για παράδειγμα, άδειας καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης απαιτεί έως έξι δικαιολογητικά και χρονικό διάστημα μόλις 15 ημερών.
   Αυθαίρετα: δύο χρόνια από την απόφαση έως την κατεδάφιση
   Μέσω του «Μίτου», για πρώτη φορά, απεικονίζεται λεπτομερώς η πραγματικότητα των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στην Ελλάδα. Απαιτούνται δηλαδή τουλάχιστον 24 μήνες, όσο η μισή θητεία μιας κυβέρνησης ακόμη και κατόπιν εντολής υπουργού Περιβάλλοντος, για να κατεδαφιστεί μία παράνομη κατασκευή σε δασική έκταση ή αιγιαλό. Κι αυτό όταν ο εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησης, που προβλέπει το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, δεν συμπεριλαμβάνει το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την τελεσιδικία της απόφασης κατεδάφισης, σε περίπτωση άσκησης αίτησης ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον ενδιαφερόμενο. Τι περιλαμβάνει, σήμερα, ο μπερδεμένος μίτος της διαδικασίας κατεδάφισης αυθαιρέτων; Συνολικά εννέα βήματα που περιλαμβάνουν:
   • Την έκδοση εντολής κατεδάφισης προς το τμήμα επιθεώρησης δόμησης και κατεδαφίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
   • Τη διαβίβαση της πράξης κατεδάφισης στην αρμόδια υπηρεσία της αποκεντρωμένης διοίκησης όπου υπάγεται η προς κατεδάφιση αυθαίρετη κατασκευή, για την υλοποίησή της.
   • Την προμέτρηση και τον προϋπολογισμό του τεχνικού αντικειμένου της κατεδάφισης.
   • Την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης στο Πράσινο Ταμείο, για εκτέλεση της επικείμενης κατεδάφισης.
   • Τη σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών του έργου της επικείμενης κατεδάφισης και υποβολή τους στη Διεύθυνση Προμηθειών, Υποδομών και Διαχείρισης Υλικού του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
   • Τη διενέργεια διαγωνισμού και σύναψη σύμβασης με ανάδοχο του έργου της κατεδάφισης.
   • Την έκδοση εντολής εκτέλεσης κατεδάφισης προς τον ανάδοχο του έργου.
   • Τη διενέργεια κατεδάφισης.
   • Τη σύνταξη πρωτοκόλλου παραλαβής εργασιών.
   Δημοπράτηση ακινήτων
   Στον τομέα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, η εκμίσθωση ακινήτου δήμου με δημοπρασία απαιτεί δύο μήνες και 13 βήματα. Αυτά περιλαμβάνουν τη σύνταξη εισήγησης από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου προς το δημοτικό συμβούλιο για έγκριση μίσθωσης, την απόφαση δημοτικού συμβουλίου, την ανάρτηση απόφασης στο Διαύγεια, τη σύνταξη έκθεσης εκτίμησης ακινήτου, την απόφαση κατάρτισης όρων διακήρυξης, την ανάρτηση απόφασης στο Διαύγεια, τη δημοσίευση διακήρυξης, τη διενέργεια δημοπρασίας και τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής. Εάν ο διαγωνισμός αποβεί άγονος, η δημοπρασία, με απόφαση δημάρχου, επαναλαμβάνεται υποχρεωτικά. Επίσης, εάν το αποτέλεσμα δεν κατακυρωθεί, το δημοτικό συμβούλιο δύναται να αποφασίσει κατά τη διακριτική του ευχέρεια είτε την επανάληψη της δημοπρασίας, είτε την εκμίσθωση με απευθείας συμφωνία. Σε περίπτωση κατακύρωσης, καλείται ο πλειοδότης να υπογράψει τη σύμβαση σε διάστημα δέκα ημερών.
   Υπομονή απαιτείται και σε ένα άλλο πεδίο, αυτό της υποβολής καταγγελιών στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για βιομηχανικά προϊόντα και εγκαταστάσεις που δεν πληρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφάλειας. Οπως προκύπτει από το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, αν και απαιτούνται μόλις δύο βήματα, δηλαδή η υποβολή αναφοράς-καταγγελίας και η αξιολόγησή της, η προβλεπόμενη προθεσμία διεκπεραίωσής της είναι 50 ημέρες. 
   Ηλεκτρονικό έγκλημα
   Αντίστοιχα, μακρύ μοιάζει το χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της εξέτασης και της έναρξης, εάν κριθεί απαραίτητο, διαδικασιών ποινικής διερεύνησης ύστερα από την υποβολή καταγγελίας στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για εγκλήματα κυβερνοχώρου. Απαιτούνται δηλαδή τρεις μήνες για να πραγματοποιηθούν συνολικά πέντε βήματα. Η υποβολή καταγγελίας ηλεκτρονικά ή με φυσική παρουσία, η αξιολόγηση-εξακρίβωσή της από το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η ανάθεση σε αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης, η ενημέρωση της αρμόδιας υπηρεσίας και τέλος η πραγματοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
   Read more...

   1907 • 0

  12. Εργασιακά

   Engineer

   Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο ν.4954/2022 με θέμα “Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/788 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1799 της Επιτροπής για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα επιμέρους επιγραμμικά συστήματα συγκέντρωσης – Διατάξεις σχετικές με την εκλογική διαδικασία και τον έλεγχο εσόδων και δαπανών κομμάτων, συνασπισμών και υποψηφίων βουλευτών και αιρετών – Λοιπές επείγουσες διατάξεις”.
   Με διάταξη που συμπεριλήφθηκε στον ανωτέρω νόμο, σύμφωνα με την αντίστοιχη αιτιολογική έκθεση, αvαμορφώvεται ο θεσμός των Υπηρεσιών Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.), με στόχο τηv αντιμετώπιση, κατά οριζόντιο τρόπο, των χρόνιων προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί αναφορικά με την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών αυτών, καθώς και την άρση του φαινομένου των αλλεπάλληλων θεσμικών παρεμβάσεων για ανορθολογική παράταση της παρεχόμενης διοικητικής υποστήριξης εκ μέρους ορισμένων δήμων σε άλλους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, με τη νέα διάταξη, αναμορφώνεται ο θεσμός των Υπηρεσιών Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.), με στόχο την, κατά οριζόντιο τρόπο, αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί αναφορικά με την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών αυτών καθώς και την άρση του φαινομένου των αλλεπάλληλων θεσμικών παρεμβάσεων για ανορθολογική παράταση της παρεχόμενης διοικητικής υποστήριξης εκ μέρους ορισμένων δήμων σε άλλους. Περαιτέρω, παύει η δυνατότητα σύστασης από την 1η.1.2023 νέων Υ.ΔΟΜ.. Επίσης, λαμβάνεται μέριμνα για τη σύσταση εκατόν πενήντα (150) οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού κλάδου και ειδικότητας Μηχανικών Π.Ε. και Τ.Ε. για τη στελέχωση των Υ.ΔΟΜ..
   Δείτε παρακάτω το επίσημο πλέον κείμενο της νέας διάταξης, όπως δημοσιεύθηκε στο σχετικό ΦΕΚ:
   Άρθρο 73
   Αναμόρφωση συστήματος σύστασης και λειτουργίας Υπηρεσιών Δόμησης – Τροποποίηση άρθρου 97Α ν. 3852/2010
   1. Στο άρθρο 97Α του ν. 3852/2010 (Α’ 87) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) αντικαθίσταται η παρ. 1, β) προστίθενται νέες παρ. 1α και 1β, γ) στην περ. β’ της παρ. 2 προστίθεται το προσωπικό του άρθρου 99 του ιδίου νόμου, δ) προστίθεται περ. γ’ στην παρ. 2, ε) στο τέλος της περ. β’ της παρ. 3 προστίθενται οι λέξεις «είτε από τις Υ.ΔΟΜ. των δήμων που παρέχουν διοικητική υποστήριξη έστω και σε άλλο δήμο», στ) στο τέλος της παρ. 4 προστίθενται οι λέξεις «σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 214», ζ) καταργείται η παρ. 6, η) στην παρ. 8 οι λέξεις «με την έκδοση» αντικαθίστανται από τις λέξεις «με τη θέση σε ισχύ» και το άρθρο 97Α διαμορφώνεται ως εξής:
   «Άρθρο 97Α
   Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.)
   1. Έως την 31η.12.2022, εκτός από τις υπηρεσιακές μονάδες που προβλέπονται στο άρθρο 97, σε κάθε δήμο δύναται να συστήνεται και να λειτουργεί Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.), υπό τις προϋποθέσεις της παρ. 4. Από την 1η.1.2023 παύει η δυνατότητα σύστασης νέων Υ.ΔΟΜ.
   1α. Αν σε δήμο δεν υφίσταται Υπηρεσία Δόμησης, ή υφίσταται Υπηρεσία Δόμησης με σημαντικό φόρτο εργασίας ή σημαντική καθυστέρηση στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της, δύναται να πραγματοποιείται χρέωση της έκδοσης προέγκρισης οικοδομικής άδειας ή της άσκησης μέρους ή του συνόλου των αρμοδιοτήτων του άρθρου 31 του ν. 4495/2017 (Α’ 167) σε άλλη Υπηρεσία Δόμησης της ιδίας Περιφερειακής Ενότητας, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος οικοδομικών αδειών (e-adeies). Κατ’ εξαίρεση, στους δήμους των Περιφερειών Αττικής, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου, όπου δεν υφίσταται Υπηρεσία Δόμησης, οι αρμοδιότητες αυτές ασκούνται από την Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης (Κ.Υ.ΔΟΜ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 139 του ν. 4759/2020 (Α’ 245), μετά την έναρξη λειτουργίας της. Για τη διαπίστωση του φόρτου εργασίας ή της σημαντικής καθυστέρησης στην άσκηση των αρμοδιοτήτων και της δυνατότητας χρέωσης σε άλλη Υ.ΔΟΜ. εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του οικείου Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο του προγράμματος «Διαύγεια». Μετά από την έναρξη λειτουργίας της Κ.ΥΔΟΜ., για τους δήμους των Περιφερειών Αττικής, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου, η διαπιστωτική πράξη του τρίτου εδαφίου εκδίδεται από τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
   1β. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, διατίθεται στους δήμους των οποίων η Υ.ΔΟΜ. παρέχει διοικητική υποστήριξη έστω και σε άλλο δήμο, ετησίως και για ανώτατο χρονικό διάστημα τριών (3) ετών, από τις πιστώσεις του άρθρου 259, ποσό για την κάλυψη της μισθολογικής δαπάνης του προσωπικού που στελεχώνει τις οργανικές θέσεις της περ. γ’ της παρ. 2.
   2. α) Οι Υπηρεσίες Δόμησης που λειτουργούν σε επίπεδο Τμήματος στελεχώνονται τουλάχιστον από έναν (1) αγρονόμο τοπογράφο μηχανικό, έναν (1) αρχιτέκτονα μηχανικό, έναν (1) χωροτάκτη πολεοδόμο μηχανικό, έναν (1) πολιτικό μηχανικό και έναν (1) μηχανολόγο ή ηλεκτρολόγο μηχανικό. Ο χωροτάκτης – πολεοδόμος μηχανικός, αν δεν υπάρχει, αντικαθίσταται από αρχιτέκτονα ή τοπογράφο μηχανικό με μεταπτυχιακό τίτλο ή ειδίκευση στην πολεοδομία και ο αγρονόμος τοπογράφος από πολιτικό μηχανικό. Η ελάχιστη στελέχωση για τις Υπηρεσίες Δόμησης σε επίπεδο Διεύθυνσης ανέρχεται στο σαράντα τοις εκατό (40%) των θέσεων κάθε κατηγορίας προσωπικού και κλάδου/ειδικότητας μηχανικών της οικείας Διεύθυνσης, όπως προβλέπεται στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του δήμου, συμπεριλαμβανόμενων υποχρεωτικά των ειδικοτήτων του προηγούμενου εδαφίου.
   β) Στην κατά την περ. α’ στελέχωση, προσμετράται το πάσης φύσεως απασχολούμενο προσωπικό, ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας του, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 4674/2020 (Α’ 53) και του προσωπικού του άρθρου 99 του παρόντος.
   γ) Στις Υ.ΔΟΜ. που παρέχουν διοικητική υποστήριξη έστω και σε άλλο δήμο, συστήνονται με το παρόν επιπλέον εκατόν πενήντα (150) οργανικές θέσεις μονίμου προσωπικού κλάδου και ειδικότητας Μηχανικών των κατηγοριών Π.Ε. και Τ.Ε. που απαιτούνται για την κάλυψη της ελάχιστης στελέχωσης, οι οποίες αποτυπώνονται στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας κατά την πρώτη τροποποίησή του. Οι συστηνόμενες εκ του παρόντος οργανικές θέσεις δύνανται να καλύπτονται από τους πίνακες επιλαχόντων της υπό στοιχεία 13Κ/2021 Προκήρυξης του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, σύμφωνα με τις παρ. 7 και 8 του άρθρου 25 του ν. 4765/2021 (Α’ 6), κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006 (Α’ 280). Οι οργανικές θέσεις του προηγούμενου εδαφίου δύναται να αφορούν στη στελέχωση τόσο των Υ.ΔΟΜ. που πρόκειται να συσταθούν έως την 31η.12.2022 όσο και στη στελέχωση των Υ.ΔΟΜ. που θα λειτουργούν από την 1η.1.2023. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, καθορίζονται η διαδικασία, τα κριτήρια και ο τρόπος κατανομής του αριθμού του προσωπικού που προκύπτει από το προηγούμενο εδάφιο στις Υ.ΔΟΜ. της χώρας.
   3. α) Το πρώτο δίμηνο κάθε έτους η οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση διαπιστώνει με απόφασή της την επάρκεια της ελάχιστης στελέχωσης κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2, η οποία, μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κοινοποιείται στη Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών και στη Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
   β) Αν δεν πληρούται η ελάχιστη στελέχωση, με ευθύνη του οικείου δημάρχου, οι αρμοδιότητες της Υ.ΔΟΜ. ασκούνται είτε με συμβάσεις διαδημοτικής και διαβαθμιδικής συνεργασίας με δήμους και περιφέρειες, κατά το άρθρο 99 του ν. 3852/2010 (Α’ 87), είτε από τις Υ.ΔΟΜ. των δήμων που παρέχουν διοικητική υποστήριξη έστω και σε άλλο δήμο.
   4. Η εφαρμογή των εγκυκλίων και των οδηγιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για θέματα εφαρμογής της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας από τις Υ.ΔΟΜ. είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 214 του ν. 3852/2010.
   5. Οι Υ.ΔΟΜ. οφείλουν να κοινοποιούν ηλεκτρονικά όλες τις διοικητικές πράξεις που εκδίδουν, στην αρμόδια για την πολεοδομία/χωροταξία Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αν η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντοπίζει ζητήματα νομιμότητας επί των πράξεων αυτών, ενημερώνει το οικείο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.), κατά τη διαδικασία των άρθρων 20 επ. του ν. 4495/2017 (Α’ 167).
   6. [Καταργείται.]
   7. Η παρ. 7 του άρθρου 10 του ν. 4674/2020 (Α’ 53) καταργείται.
   8. Με τη θέση σε ισχύ του προεδρικού διατάγματος της παρ. 2 του άρθρου 31 του ν. 4495/2017 (Α’ 167), το παρόν άρθρο καταργείται.».
   2. Οι διατάξεις της παρ. 1 δεν κωλύουν τη λειτουργία των Υ.ΔΟΜ. σε όλους τους δήμους της χώρας από την 1η.6.2022 έως την 31η.12.2022, υπό τους όρους της παρ. 4 του άρθρου 97Α του ν. 3852/2010 (Α’ 87). Εφόσον, έως την 30ή.9.2022, δεν έχουν τροποποιηθεί οι Ο.Ε.Υ., οι Υ.ΔΟΜ. λειτουργούν με την ελάχιστη στελέχωση της παρ. 4 του άρθρου 97Α του ν. 3852/2010 ή, εφόσον δεν την πληρούν, λειτουργούν με τους όρους της παρ. 1 του άρθρου 97Α του ν. 3852/2010.
   Μπορείτε να κατεβάσετε το ΦΕΚ από εδώ:
   http://www.et.gr/api/DownloadFeksApiDaily/?fek_pdf=20220100136
   Read more...

   824 • 0

  13. Εργασιακά

   Engineer

   Η απλοποίηση και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των οικονομικών δραστηριοτήτων αποτελούν κομβικά στοιχεία στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
   Μετά τη θεσμοθέτηση απλοποιημένων διαδικασιών αδειοδότησης, εκκινεί η ψηφιακή υποβολή της γνωστοποίησης για σειρά οικονομικών δραστηριοτήτων  στον τομέα των Μεταφορών μέσω του πληροφοριακού συστήματος NotifyBusiness(https://notifybusiness.gov.gr/).
   Έτσι στις 22 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου 2022 ξεκινάει η ψηφιακή υποβολή σημαντικών οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών.
   Συγκεκριμένα στις 22 Ιουνίου 2022, ξεκίνησε η ψηφιακή υποβολή της γνωστοποίησης:
   • των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.ΚΑ.Μ.) (ΚΑΔ 85.59) και • των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγών Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (Σ.Ε.Κ.Ο.Ο.Μ.Ε.Ε.) (ΚΑΔ 85.32, 85.59), Από την από την 1 Ιουλίου 2022 θα πραγματοποιείται ψηφιακά η αδειοδότηση:
   • των Συνεργείων Οχημάτων (ΚΑΔ 45.20.1, 45.20.2 και 45.40.5), • των Χώρων Στάθμευσης Αυτοκινήτων, Μοτοσικλετών και Μοτοποδηλάτων (ΚΑΔ 52.21.24.02, 52.21.24.03 και 52.21.24.05), • των Πλυντηρίων-Λιπαντηρίων Οχημάτων (ΚΑΔ 45.20.3), • των Σταθμών Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΑΔ 52.21.21), • των Χώρων Στάθμευσης Βαρέων Οχημάτων (ΚΑΔ 52.21.24.04), • των Σχολών Οδηγών Αυτοκινήτων και Μοτοσικλετών και των Κέντρων Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψήφιων Οδηγών (ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο.) (ΚΑΔ 85.53.11 και 85.53.11.01). Με την απλοποίηση και την ψηφιακή υποβολή των γνωστοποιήσεων διευκολύνονται σημαντικά οι επιχειρήσεις για μια σειρά διοικητικών διαδικασιών. Καταρχήν εκκινούν την δραστηριοποίησή τους υποβάλλοντας γνωστοποίηση, χωρίς περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια και καθυστερήσεις, ενώ οι αρμόδιες αρχές ενημερώνονται άμεσα και σε πραγματικό χρόνο. Για την περίπτωση μεταβολής και τη μεταβίβαση της γνωστοποίησης, οι εν λόγω διαδικασίες πραγματοποιούνται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας με απλό και διαφανή τρόπο, με ταυτόχρονη ενημέρωση της διοίκησης.      
   Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για τις δραστηριότητες αυτές υιοθετήθηκε μέσω πρωτογενούς και δευτερογενούς νομοθεσίας, ως εξής  :
   Με τα άρθρα 7, 8, 9, 10, 11, 12 και 13 ν. 4796/2021 (Α’ 63) προστέθηκαν στον ν. 4442/2016 αντίστοιχα τα Κεφάλαια ΚΓ’ (Σ.Ε.ΚΑ.Μ.), ΚΔ’ (Σ.Ε.Κ.Ο.Ο.Μ.Ε.Ε.), ΚΕ’ (Συνεργεία Οχημάτων), ΚΣΤ’ (Χώροι Στάθμευσης Αυτοκινήτων, Μοτοσικλετών και Μοτοποδηλάτων), ΚΖ’ (Πλυντήρια-Λιπαντήρα Οχημάτων), ΚΗ’ (Σταθμοί Υπεραστικών Λεωφορείων) και ΚΘ’ (Χώροι Στάθμευσης Βαρέων Οχημάτων) (άρθρα 147 – 205), ενώ με το άρθρο 4 ν. 4811/2021 (Α’ 108) προστέθηκε στον ν. 4442/2016 το Κεφάλαιο ΛΑ’ (Σχολές Οδηγών και ΚΕ.Θ.Ε.Υ.Ο.) (άρθρα 215-223).
   Οι εν λόγω διατάξεις μαζί με τις κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ) που εκδόθηκαν για καθεμιά από τις παραπάνω δραστηριότητες ολοκλήρωσαν το απλοποιημένο αδειοδοτικό  πλαίσιο, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για την ψηφιοποίησή τους.
   (αναλυτική παράθεση της νομοθεσίας στον κόμβο ( https://www.ggb.gr/el/node/1921 )
   Σημειώνεται ότι από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος NotifyBusiness δεν θα είναι πλέον δυνατή η υποβολή γνωστοποιήσεων σε έγχαρτημορφή.
   Read more...

   425 • 0

  14. Εργασιακά

   Engineer

   Εκδόθηκαν πριν λίγη ώρα τα προσωρινά αποτελέσματα της Προκήρυξης 13Κ/2021 του ΑΣΕΠ (Φ.Ε.Κ. 66/31.12.2021/τ. ΑΣΕΠ, 2/18.01.2022/τ. ΑΣΕΠ, 6/3.02.2022/τ. ΑΣΕΠ), για την πλήρωση, με σειρά προτεραιότητας, μεταξύ άλλων, χιλίων εκατό είκοσι τριών (1.123) θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης σε Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, στο Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου και στον Φορέα Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης».
   Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 62/2004 απόφαση και την υπ’ αριθ. 2/2020 γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα:
   α) Οι απορριπτέοι υποψήφιοι εμφανίζονται μόνο με τον αριθμό μητρώου (Α.Μ.) υποψηφίου, ο οποίος αναγράφεται και στην ηλεκτρονική τους αίτηση και
   β)  Τα στοιχεία ταυτοποίησης των υποψηφίων που εμπίπτουν σε ειδικές κατηγορίες δεδομένων εμφανίζονται με αστερίσκους. Πρόσβαση στα πλήρη στοιχεία έχουν μόνο οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στην εν λόγω προκήρυξη. 
   Υποβολή ενστάσεων
   H προθεσμία υποβολής ενστάσεων κατά των ανωτέρω προσωρινών πινάκων ορίζεται από την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 έως και τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022.
   Η άσκηση της ενστάσεως γίνεται με κατάθεσή της ή με αποστολή συστημένης επιστολής απευθείας στο ΑΣΕΠ, στην ακόλουθη διεύθυνση:
   Α.Σ.Ε.Π.
   Ένσταση για την Προκήρυξη 13Κ/2021
   Κατηγορία: Π.Ε. 
   T.Θ. 14308 Αθήνα
   Τ.Κ. 11510
   Δεκτή επίσης γίνεται και η υποβολή ένστασης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο e-mail: [email protected]
   Για την ένσταση απαιτείται και παράβολο είκοσι ευρώ (20€), άλλως η ένσταση δεν εξετάζεται. Ο ενδιαφερόμενος υποβάλει το παράβολο το οποίο έχει προμηθευτεί ηλεκτρονικά από τον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr), μέσω της εφαρμογής ηλεκτρονικού παραβόλου (e-Παράβολο), επιλέγοντας «Φορέας Δημοσίου» και «Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)».
   Προς διευκόλυνση των υποψηφίων έχει δημιουργηθεί στον διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ σχετικός σύνδεσμος (βλ. λογότυπο με την ονομασία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΒΟΛΟ») ο οποίος οδηγεί στον ανωτέρω διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr). Ο υποψήφιος πρέπει να αναγράψει τον αριθμό του παραβόλου στην ένσταση και να καταβάλει το αντίτιμο του ηλεκτρονικού παραβόλου μέχρι τη λήξη προθεσμίας υποβολής των ενστάσεων.
   Τι γίνεται με τις ισοβαθμίες
   Περαιτέρω, υπογραμμίζεται ότι στον Πίνακα Διοριστέων/Προσληπτέων και ειδικότερα στους Κωδικούς Θέσεων 715,1203 και 1320 εμφανίζονται περισσότεροι διοριστέοι υποψήφιοι από το σύνολο των προκηρυχθεισών θέσεων λόγω απόλυτης ισοβαθμίας στη συνολική βαθμολογία τους.
   Εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν ισοβαθμίες στο πλαίσιο της έκδοσης των Οριστικών Αποτελεσμάτων, η σειρά κατάταξης θα καθορισθεί, μετά από δημόσια κλήρωση, η οποία θα διενεργηθεί κατ’ εφαρμογή των παρ.4 και 5 του άρθρου 15, του ν. 4765/2021, όπως ισχύει.
   Προσωρινά αποτελέσματα ΠΕ: http://files.asep.gr/s/xFF4Fxb67BKBiIZ/download
   Read more...

   2737 • 43

  15. Εργασιακά

   Engineer

   Δημοσιεύθηκε η με Αριθ. Πρωτ. 65251/27-06-2022 εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με τη λειτουργία καντίνας σε ιδιωτικό χώρο.
   Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4849/2021 (Α’ 207) «Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, ρυθμίσεις για την άσκηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και την απλούστευση πλαισίου δραστηριοτήτων στην εκπαίδευση, βελτιώσεις στην επιμελητηριακή νομοθεσία, άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και λοιπές επείγουσες διατάξεις» και συγκεκριμένα τα οριζόμενα στην περ. βα’ της παρ. 1 του άρθρου 50, στο στάσιμο εμπόριο μπορούν να δραστηριοποιούνται ως πωλητές σε ιδιωτικό χώρο πωλητές που λειτουργούν κινητές καντίνες, με την έννοια της περ. 21 του άρθρου 2, εφόσον έχουν ακολουθήσει τη διαδικασία γνωστοποίησης του ν. 4442/2016 (Α’ 230) και τηρούν τις ελάχιστες αποστάσεις βάσει των αποφάσεων της παρ. 2 του άρθρου 51 και της παρ. 9 του άρθρου 67 του νόμου 4849/2021.
   Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 51 του νόμου 4849/2021, με απόφαση του κάθε Δήμου, εντός των ορίων του οποίου χορηγείται η θέση δραστηριοποίησης στο στάσιμο εμπόριο, βάσει αντίστοιχης χωροταξικής μελέτης, καθορίζονται ελάχιστες αποστάσεις των θέσεων δραστηριοποίησης των πωλητών: α) μεταξύ τους, β) από καταστήματα πώλησης συναφών προϊόντων, γ) από σταθμούς για την εξυπηρέτηση επιβατών του αστικού, του προαστιακού σιδηρόδρομου και των υπεραστικών λεωφορείων, δ) από οργανωμένους και επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, μνημεία και εκκλησίες, ε) από οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες, εισόδους σχολείων, νοσοκομείων, και στ) από δημοτικές και υπαίθριες λαϊκές αγορές.
   Με την κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υγείας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας της παρ. 9 του άρθρου 67 του νόμου 4849/2021 θα εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή σε γνωστοποίηση της λειτουργίας των καντινών σε ιδιωτικό χώρο, σύμφωνα με τον ν. 4442/2016 (Α’ 230).
   Μέχρι την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης της παρ. 9 του άρθρου 67 του νόμου 4849/2021, για τη λειτουργία κινητής καντίνας, όπως αυτή ορίζεται στην περ. 21 του άρθρου 2 του ν. 4849/2021, σε ιδιωτικό χώρο, ακολουθείται η διαδικασία της γνωστοποίησης σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4442/2016 και της υπ’ αρ. 16228/ 17.05.207 (Β’ 1723) κοινής υπουργικής απόφασης, τηρουμένων των οριζόμενων στην ΥΙγ/Γ.Π/οικ. 47829/21.06.2017 (ΦΕΚ Β'2161) απόφαση του Υπουργού Υγείας και ιδίως στην περ. 4β του άρθρου 14 αυτής.
   Επιπροσθέτως, η λειτουργία κινητής καντίνας σε ιδιωτικό χώρο θα υπάγεται στις καθορι­ζόμενες ελάχιστες αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται για τις θέσεις στάσιμου εμπορίου, σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 2 του άρθρου 51 του Ν. 4849/2021 η οποία εκδίδεται από τους Δήμους της Χώρας.
   Σχετικά με τη δυνατότητα της ηλεκτροδότησης καντίνας, χωρίς την απαίτηση έκδοσης οικοδομικής άδειας, ισχύουν τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 1 της υπ’ αρ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/123669/4743/23.12.2021 κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Περιβάλ­λοντος και Ενέργειας και Επικρατείας (Β’ 6548).
   Αναφορικά με τη δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων από τις καντίνες, καθώς και τη δυνατότητα χρήσης σκευών σερβιρίσματος που να μην ανήκουν στην κατηγορία «σκεύη μιας χρήσης», λόγω της ιδιαιτερότητας της συγκεκριμένης δραστηριότητας (π.χ. έλλειψη συνεχούς υδροδότησης, καθώς και πλήρους αποχετευτικού συστήματος) δεν είναι εφικτή, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο υπ’ αριθ. πρωτ. Γ1β/Γ.Π/48419/05.07.2017 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας.
   Διευκρινίζεται ότι, στην περίπτωση εκμίσθωσης από ιδιώτη δημόσιου ή δημοτικού χώρου δεν αναιρείται ο δημόσιος/δημοτικός χαρακτήρας του χώρου, ωστόσο είναι δυνατή η λειτουργία καντίνας με τη διαδικασία της γνωστοποίησης κατά τα ανωτέρω, εφόσον υπάρχει σχετική πρόβλεψη στη συμφωνία της εκμίσθωσης.
   Στις κινητές καντίνες που δραστηριοποιούνται σε κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού και παλαιού αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, εφαρμόζεται ο ν. 2971/2001 (Α’ 285). Η εν λόγω δραστηριοποίηση δεν υπάγεται στο περιεχόμενο της απόφασης της παρ. 2 του άρθρου 51 του ν. 4849/2021, δεδομένου ότι αυτό δεν εφαρμόζεται στις κινητές καντίνες των ανωτέρω περιπτώσεων, σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 51 του Ν.4849/2021.
   Η συνέχιση της λειτουργίας των κινητών καντινών που εκκίνησαν να λειτουργούν σε ιδιωτικό χώρο με τη διαδικασία της γνωστοποίησης του νόμου 4442/2016, πριν την έκδοση της προβλεπόμενης κοινής υπουργικής απόφασης της παρ. 9 άρθρου 67 του νόμου 4849/2021, θα ρυθμίζεται στο περιεχόμενο αυτής.
   Η απόφαση στην διαύγεια: https://diavgeia.gov.gr/doc/6ΚΣ046ΜΤΛΡ-0Ν1?inline=true
   Read more...

   727 • 0

  16. Εργασιακά

   Engineer

   Στόχος είναι να δοθούν χρήσιμες οδηγίες σε εργαζόμενους, σε νέους που πρόκειται να εισέλθουν στην αγορά εργασίας αλλά και σε συμβούλους Σταδιοδρομίας σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις αυτές.
   Μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας αρχικά και του πολέμου στην Ουκρανία στη συνέχεια, η εργασία ήταν από τους πρώτους τομείς που «βίωσαν» αλλαγές.
   Οι εργαζόμενοι χρειάστηκε να προσαρμοστούν «βίαια» τις περισσότερες φορές, καθώς δεν υπήρξε κανενός είδους προειδοποίηση ή προετοιμασία σχετικά με την ανάγκη για τις ριζικές αλλαγές που έγιναν. Οι κρίσεις που προέκυψαν μας υπενθύμισαν ότι οι άνθρωποι είναι ευάλωτοι και έδειξαν ότι πλέον πρέπει να υπάρχει διάθεση για προσαρμοστικότητα.
   Στο πλαίσιο αυτό, το Εργαστήριο Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών δημιούργησε έναν νέο οδηγό με τίτλο: «Επαγγελματικός Προσανατολισμός & Διαχείριση Κρίσεων» με στόχο να δώσει χρήσιμες οδηγίες σε εργαζόμενους, σε νέους που πρόκειται να εισέλθουν στην αγορά εργασίας αλλά και σε συμβούλους Σταδιοδρομίας σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις αυτές. «Η πανδημία φαίνεται ότι αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, συναλλασσόμαστε και ζούμε, ενώ δείχνει να επιταχύνει τον σχεδιασμό πολιτικών για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης πρόκλησης, διευρύνοντας τις υπηρεσίες του επαγγελματικού προσανατολισμού σε τρόπους διαχείρισης κρίσεων και παροχής βοήθειας όσον αφορά την προσαρμογή της σταδιοδρομίας των ατόμων. Μπορεί να θεωρούμε ότι ο επαγγελματικός προσανατολισμός ως διαδικασία δε σχετίζεται με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων ενός πολέμου, μιας φυσικής καταστροφής ή κάποιων πολύπλοκων γεωπολιτικών στρατηγικών, ωστόσο, οι κοινωνικοοικονομικές συνέπειες των απρογραμμάτιστων ή απρόβλεπτων γεγονότων και των μη γραμμικών αλλαγών που επιφέρουν οι καταστάσεις αυτές επηρεάζουν αναπόφευκτα, σε σημαντικό βαθμό, τη σταδιοδρομία μας. Η συμβουλευτική σταδιοδρομίας και ο επαγγελματικός προσανατολισμός έχουν σήμερα τη δυνατότητα να διαμορφώσουν τις κατάλληλες παρεμβάσεις ώστε να υποστηρίξουν τα άτομα να διαχειριστούν τις πολλαπλές, διαφορετικές και συνεχώς μεταβαλλόμενες προκλήσεις της σύγχρονης ζωής ώστε να κάνουν επιλογές και να βρουν τη θέση τους στον κόσμο», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Κατερίνα Αργυροπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Λήψης Επαγγελματικών Αποφάσεων και Διευθύντρια του Εργαστηρίου που συνέταξε το νέο οδηγό.
   Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι τα επόμενα χρόνια οι αλλαγές στον εργασιακό τομέα θα είναι ριζικές. Όχι μόνο στον τρόπο που προσφέρεται η εργασία, με την τηλεργασία να κερδίζει συνεχώς έδαφος παγκοσμίως αλλά και στα αντικείμενα που πλέον θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση και φυσικά τις εργασιακές συνθήκες. Και όπως εκτιμά η κ. Αργυροπούλου, οι αλλαγές στις συνθήκες εργασίας δεν θα είναι υπέρ του εργαζόμενου: «Οι αλλαγές που φέρνει στην αγορά εργασίας η 4η βιομηχανική επανάσταση σε συνδυασμό με τις συνέπειες της πανδημίας αυξάνουν τον κίνδυνο της απώλειας θέσεων εργασίας. Περίπου 26% των επαγγελμάτων στην Ευρώπη βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο (McKinsey Global Institute, 2020). Οι υπεύθυνοι πρόσληψης των διαφόρων εργοδοτικών φορέων θα έχουν στη διάθεσή τους πλήθος βιογραφικών σημειωμάτων για να επιλέξουν. Ως συνέπεια δεν θα νιώθουν την ανάγκη να προσφέρουν καλές αμοιβές ή άλλα προνόμια, καθώς θα έχουν στη διάθεσή τους πλήθος κόσμου που θα παλεύει για μια θέση απασχόλησης (Jack Kelly, https://www.forbes.com/sites).
   Σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ (ILO), πολλές μεγάλες εταιρείες στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν ήδη δηλώσει ότι η εξ αποστάσεως εργασία θα γίνει ο συνήθης τρόπος οργάνωσης της εργασίας. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της SIEMENS που δημιούργησε την πολιτική «εργασία από οπουδήποτε» επιτρέποντάς σε έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων της να εργάζονται με ευέλικτο τρόπο για δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα. Ωστόσο, η μορφή της εξ αποστάσεως εργασίας προκαλεί σε πολλούς εργαζόμενους μια αίσθηση απομόνωσης και απώλειας ταυτότητας και σκοπού, καθώς η κοινωνική αξία της εργασίας και η αίσθηση του ανήκειν, δεν μπορούν να αντικατασταθούν από εικονικούς χώρους.
   Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο McKinsey στα επαγγέλματα του μέλλοντος βρίσκουμε ειδικούς της Τεχνητής Νοημοσύνης, ειδικούς του ηλεκτρονικού μάρκετινγκ, μηχανικούς ρομποτικής, ειδικούς διαχείρισης κινδύνων και ειδικούς ανάλυσης ασφάλειας πληροφοριών στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ στους τομείς που θα είναι σε ζήτηση βρίσκονται οι επαγγελματίες υγείας και οι επιστήμονες STEM σε αντίθεση με τα επαγγέλματα στα οποία οι εργασιακοί ρόλοι απαιτούν κυρίως σωματική δραστηριότητα και χειρωνακτικές δεξιότητες. Το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του περασμένου έτους αναφέρει μάλιστα ότι νέοι ρόλοι θα εμφανιστούν σε νέους κλάδους, όπως για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη, η πράσινη οικονομία, η διαχείριση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η λεγόμενη «οικονομία της φροντίδας» (https://eige.europa.eu/). Η συμβουλευτική για τη σταδιοδρομία καλείται να αξιοποιήσει παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην κατανόηση της σύνδεσης του ατόμου με το κοινωνικό, διαπολιτισμικό, αλλά και παγκόσμιο περιβάλλον, ώστε να διαμορφώσει το ίδιο μια ενεργό ζωή που θα συμβάλλει στην ανθρώπινη, δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη (Αργυροπούλου & Μουράτογλου, 2022).
   Το βασικό χαρακτηριστικό που θα πρέπει να έχει ο εργαζόμενος του μέλλοντος για περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας είναι οι διευρυμένες δεξιότητες. Έτσι, οι απαιτήσεις για τον εργαζόμενο του μέλλοντος γίνονται πολύ μεγαλύτερες. «Οι νέοι που ξεκινούν σήμερα τη σταδιοδρομία τους χρειάζεται να ανακαλύψουν τι θέλουν να γίνουν στη ζωή τους και να αναγνωρίζουν συνειδητά ποιο τμήμα του κόσμου της εργασίας ταιριάζει στη δική τους επαγγελματική ταυτότητα και σταδιοδρομία. Η κύρια πρόκληση που αναδύεται στη συμβουλευτική σταδιοδρομίας δεν είναι πλέον η παροχή βοήθειας στα άτομα, ώστε να προβαίνουν σε “ σωστές” επιλογές ή να λαμβάνουν αποφάσεις που σχετίζονται με εργασιακές ενασχολήσεις, αλλά η υποστήριξή τους στο να καθορίσουν ποιοι είναι και τι θέλουν να γίνουν στην ανάπτυξη της σταδιοδρομίας τους και της ζωής τους ευρύτερα», εξηγεί η κ. Αργυροπούλου.
   Ο νέος οδηγός με τίτλο: «Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Διαχείριση Κρίσεων», δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του ΕΚΠΑ, με τη συνεργασία των εξειδικευμένων επιστημόνων και συνεργατών του Εργαστηρίου, συμβούλων σταδιοδρομίας και επαγγελματικού προσανατολισμού, Μαρία Διβάρη, Ασπασία Καραβία, Αριστείδη Λορέντζο, Κατερίνα Μικεδάκη, Νικόλαο Μουράτογλου, Νέλλη Μπέλκη, Γιούλη Μπενέκου και Αργυρώ Χαροκοπάκη.
   «Βασικός σκοπός του οδηγού αυτού είναι να αναδείξει το ρόλο του επαγγελματικού προσανατολισμού για την υποστήριξη των ανθρώπων στη διαχείριση της σταδιοδρομίας τους κατά τη διάρκεια κρίσεων στον πλανήτη. Η σταδιοδρομία δεν αφορά μόνο την αμειβόμενη εργασία, αλλά είναι ένα νήμα που διατρέχει τη ζωή μας και ενώνει όλες τις πτυχές του βίου μας (εργασία, εκπαίδευση, οικογενειακό πλαίσιο, ελεύθερος χρόνος, ιδιότητα του πολίτη). Μέσα από τον οδηγό αυτό δίνονται συστάσεις στους ειδικούς του επαγγελματικού προσανατολισμού για το πώς μπορούν να υποστηρίξουν τους ανθρώπους ώστε να δημιουργήσουν μια νέα κανονικότητα, όπου να μπορούν να ζήσουν καλύτερες ζωές, να συνδεθούν με τους γύρω τους, να προστατεύουν το περιβάλλον στο οποίο ζουν, να επιδιώκουν να εναρμονίσουν το «εγώ» με το «εμείς» και να συμβάλλουν με τέτοιο τρόπο στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή, συνεισφέροντας σε έναν καλύτερο κόσμο με μια ευρύτερη έννοια. Για παράδειγμα, δίνονται κατευθυντήριες γραμμές ώστε οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας να παρέχουν υποστήριξη στους ανθρώπους που βιώνουν απροσδόκητα γεγονότα ώστε να αναλύουν την εμπειρία τους και να την επανερμηνεύουν, να καλλιεργούν την αναστοχαστικότητα και την αυτοδιερεύνηση, να αξιοποιούν τους στόχους της κοινωνικής δικαιοσύνης, να ενθαρρύνουν τη νοηματοδότηση της εργασίας, να ενεργοποιούν τη διάθεση για την ανάπτυξη δεξιοτήτων διαχείρισης σταδιοδρομίας, να ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση με τους άλλους και το αίσθημα του “ ανήκειν”, να εντοπίζουν τις περιοριστικές πεποιθήσεις και να επιχειρούν να τις ανακατασκευάζουν και να ενισχύουν το αίσθημα της ελπίδας και της αισιοδοξίας στη ζωή τους», καταλήγει η κ. Αργυροπούλου.
   Read more...

   287 • 0

  17. Εργασιακά

   Engineer

   Με αφορμή ερωτήματα φορέων και υπηρεσιών σχετικά με το δικαίωμα υπογραφής των αρχιτεκτονικών μελετών εντός προστατευόμενων περιοχών, διευκρινίζουμε προς αποφυγή τυχόν παρανοήσεων και για την ενιαία εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα των διπλωματούχων μηχανικών καθορίζονται στο από 25.10.2018 π.δ. «Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα» (Α΄ 187).
   Από τον συνδυασμό των παρ. 1 και 2 γ του άρθρου 4 του εν λόγω π.δ, προκύπτει ότι εντός του εύρους των αρμοδιοτήτων του αρχιτέκτονα μηχανικού, ανήκει αποκλειστικά μεταξύ άλλων και η μελέτη, o σχεδιασμός, η σύνθεση, η κατασκευή, η αποτίμηση του δομημένου ή διαμορφωμένου περιβάλλοντος, η χωρική και περιβαλλοντική ένταξη και ενσωμάτωση μεμονωμένων κτηρίων και συνόλων, καθώς και η αποκατάσταση και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
   Ειδικότερα, ο αρχιτέκτονας μηχανικός είναι ο μόνος αρμόδιος για την εκπόνηση και σύνταξη αρχιτεκτονικών μελετών αφ’ ενός σε κτίρια, κατασκευές ή έργα που ανεγείρονται ή εκτελούνται σε προστατευόμενα σύνολα, περιοχές προστασίας όπως σε παραδοσιακό οικισμό, παραδοσιακό ή ιστορικό τμήμα πόλης, οικιστικό σύνολο που έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς και για κηρυγμένα διατηρητέα κτήρια ή νεότερα μνημεία και αφ’ ετέρου διαμορφώσεων κοινόχρηστων χώρων
   οικιστικών συνόλων όταν πρόκειται για παραδοσιακούς οικισμούς, κηρυγμένους διατηρητέους χώρους ή ιστορικά κέντρα πόλεων.
   Επισημαίνεται ότι οι προαναφερόμενες περιπτώσεις είναι ενδεικτικές, καθώς συνιστούν τις στοιχειώδεις αρμοδιότητες των αρχιτεκτόνων μηχανικών και σε καμία περίπτωση δεν αποκλείουν περαιτέρω αρμοδιότητά τους, στο πλαίσιο της διασφάλισης της προστασίας του τοπίου, της αισθητικής των κτιρίων, της επιτυχούς ένταξης και ενσωμάτωσης των κατασκευών στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και το πολιτιστικό περιβάλλον, όπου τούτο απαιτείται λόγω ιδιαιτερότητας περιοχής ή/και λόγω της
   φύσης των προς εκτέλεση εργασιών.
   Άλλωστε, τόσο στον αρχαιολογικό νόμο ν.4858/2021 (ΦΕΚ Α΄220) όσο και στον ν.4495/17 (ΦΕΚ Α’ 167) αλλά και στο άρθρο 6 του ν. 4067/2012 ( ΦΕΚ Α΄ 79) προσδιορίζονται ή και εξειδικεύονται οι περιπτώσεις πολιτιστικών αγαθών, για την προστασία των οποίων οι αρχιτεκτονικές μελέτες πρέπει να εκπονούνται επίσης αποκλειστικά από αρχιτέκτονες μηχανικούς.
   Read more...

   1007 • 0

  18. Εργασιακά

   GTnews

   Το Ν.Π.Δ.Δ. «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ», προκειμένου να καλυφθούν πρόσκαιρες και επείγουσες ανάγκες των έργων της κτηματογράφησης, προκηρύσσει τη σύναψη σαράντα (40) συμβάσεων μίσθωσης έργου διάρκειας τριών (3) ετών από την υπογραφή τους και προσκαλεί φυσικά πρόσωπα να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την ανάληψη σχετικών έργων, εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση της προκήρυξης στον τύπο, ήτοι από την 22.06.2022 έως και την 06.07.2022.
   https://www.ktimatologio.gr/el/node/20283
   https://www.ktimatologio.gr/sites/default/files/tender_otice/2022-06/ΠΕΡΙΛΗΨΗ.pdf
   https://www.ktimatologio.gr/sites/default/files/tender_otice/2022-06/ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ.pdf
   https://www.ktimatologio.gr/sites/default/files/tender_otice/2022-06/ΕΝΤΥΠΟ_ΑΙΤΗΣΗΣ_40_ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ_Β2022.DOC
   Read more...

   667 • 0

  19. Εργασιακά

   Engineer

   Σε σχετική ενημέρωση του το ΤΕΕ ανακοίνωσε πως προσαρμόστηκε το σύστημα δηλώσεων αυθαιρέτων στις διατάξεις του άρθρου 90 του ν. 4915/2022 και δίνεται πλέον η δυνατότητα υπαγωγής στην κατηγορία 5 του άρθρου 96 του ν. 4495/2017 σε ακίνητα περιοχών που κηρύχθηκαν το 2021 σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 
   Η ενεργοποίηση στο σύστημα υλοποιήθηκε σε επίπεδο Δήμου, αλλά η δυνατότητα ενδέχεται να αφορά μία περιοχή αυτού (Δημοτική ενότητα, Κοινότητα, Δημοτική κοινότητα), όπως αυτές καταγράφονται στον παρακάτω πίνακα.
   Κηρύξεις 2021
   Read more...

   1439 • 1

  20. Εργασιακά

   Engineer

   Σε καθορισμό των ειδικοτήτων μηχανικών με τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα, που πρέπει να συμμετέχουν στις ομάδες έργου για την έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, προχώρησε η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ στη διάρκεια της Τακτικής Συνεδρίασης της 1ης Ιουνίου.
   Στη σχετική απόφαση αναφέρονται τα εξής:
   Η Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε., μετά από εισήγηση (αρ. πρωτ. 588/1-6-2022 – §2.1.1) της Υπηρεσίας και λαμβάνοντας υπόψη:
   Το Ν. 4495/2017 (ΦΕΚ 167Α), Το ΠΔ 99/2018 (ΦΕΚ 187Α), Το ΒΔ 769/72 (ΦΕΚ 223Α), Την υπ’ Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/7577/105/26-1-2021 (ΦΕΚ 334Β) απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αποφασίζει κατά πλειοψηφία ότι: με δεδομένο ότι η συμπλήρωση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου καταλήγει στην έκδοση Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου το οποίο συμπεριλαμβάνει τη βεβαίωση που προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 83 του Ν. 4495/2017, θα πρέπει να συμμετέχει υποχρεωτικά στην ομάδα έργου για την έκδοση Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας, μηχανικός που φέρει το σχετικό επαγγελματικό δικαίωμα, δηλαδή ειδικότητας Διπλωματούχου Πολιτικού Μηχανικού, Διπλωματούχου Αρχιτέκτονα Μηχανικού, Διπλωματούχου Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού, Διπλωματούχου Μηχανικού Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης, Πολιτικού Υπομηχανικού, Πτυχιούχου Πολιτικού Μηχανικού αποφοίτου ΤΕΙ και ΑΤΕΙ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί επαγγελματικών δικαιωμάτων.
   Ο Αν. Βασιλειάδης ψηφίζει Λευκό και αιτιολογεί την ψήφο του ως εξής:
   «Δεν προέκυπτε σαφές από την εισήγηση ότι στην επαρχία και ειδικά στις δυσπρόσιτες ορεινές και νησιωτικές περιοχές μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση αυτή αποκλειστικά από τις ειδικότητες που περιγράφονται στην εισήγηση».
   Ο Δ. Κουτζής ψηφίζει Λευκό.
   Read more...

   2708 • 1

  21. Εργασιακά

   Engineer

   Δημοσιεύθηκε η απόφαση για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών του εσωτερικού, που έχουν εκδοθεί κατά τη χρονική περίοδο από 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2022.
   Σύμφωνα με την με αριθμό 3365/3-6-2022 ΚΥΑ απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει ο δικαιούχος την οικονομική ενίσχυση είναι να υποβάλει αίτηση σε ειδική εφαρμογή μέχρι την ημερομηνία που ορίζεται στην παρούσα. Η έναρξη της λειτουργίας της εφαρμογής πραγματοποιείται μετά την 14η Ιουνίου 2022. Η υποβολή της αίτησης γα την λήψη της οικονομικής ενίσχυσης πραγματοποιείται μέχρι την 30η Ιουνίου 2022. Η πληρωμή των δικαιούχων πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων.
   Δικαιούχοι
   Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ. Αν ο υπόχρεος υποβάλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων, φορολογικού έτους 2021. Τα στοιχεία εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, λαμβάνονται υπόψη, όπως έχουν δηλωθεί έως την 1η Μαΐου 2022. Τα στοιχεία φορολογικής κατοικίας, καθώς και του εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, λαμβάνονται υπόψη, όπως έχουν δηλωθεί, μέχρι τη στιγμή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης κάθε δικαιούχου.
   Το εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων υπολογίζεται ως το φορολογητέο εισόδημα μετά την αφαίρεση του αναλογούντος φόρου. Το οικογενειακό εισόδημα υπολογίζεται ως το άθροισμα του εισοδήματος του υπόχρεου και της συζύγου ή Μέλος Συμφώνου Συμβίωσης (ΜΣΣ), σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους που λαμβάνεται υπόψη σύμφωνα με την ανωτέρω παράγραφο. Ο αιτών πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος κατά την 1η Μαΐου 2022.
   Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 έως την 1η Μαΐου 2022, εφόσον υποχρεούται από τον νόμο και εάν υποχρεούται να υποβάλει για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2021, πριν την υποβολή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης. Στην τελευταία περίπτωση, ο φορολογούμενος επιβεβαιώνει κατά την υποβολή της αίτησης ότι είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης για πρώτη φορά το φορολογικό έτος 2021.
   Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.
   Για την λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο. Σε περίπτωση που ένας αριθμός παροχής ρεύματος για κάποιον μήνα τυχόν δηλωθεί από δύο η περισσότερους δικαιούχους, ακολουθείται η διαδικασία καταμερισμού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο που περιγράφεται στο άρθρο 3 της παρούσας.
   Διαδικασία
   Ο δικαιούχος, αφότου αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του - διαπιστευτήρια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α' 184), εισέρχεται στην εφαρμογή και αιτείται τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης (α) για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών του εσωτερικού που αφορούν κύρια κατοικία του δικαιούχου και (β) για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών του εσωτερικού που αφορούν μισθωμένη κατοικία εξαρτώμενων παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό.
   Για την κάθε περίπτωση ακολουθείται η ακόλουθη διαδικασία:
   8α) για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών του εσωτερικού που αφορούν κύρια κατοικία του δικαιούχου:
   Σε περίπτωση φυσικών προσώπων ή μελών του νοι-κοκυριού που διαμένουν στην ίδια κύρια οικία κατά την περίοδο αναφοράς, η υποβολή της αίτησης για την λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, γίνεται από ένα εκ των μελών. Επιπλέον σε περίπτωση υποχρέωσης υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης φορολογικού έτους 2021 από τους δύο συζύγους που δεν βρίσκονται σε διάστα¬ση, με βάση τα στοιχεία Μητρώου φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, όπως έχουν διαμορφωθεί την 1η Μαΐου 2022, η αίτηση οικονομικής ενίσχυσης υποβάλλεται από τον έναν εκ των δύο συζύγων και σε περίπτωση αίτησης του άλλου συζύγου, αυτή απορρίπτεται αυτόματα από την εφαρμογή.
   Ο αιτών καλείται να επιβεβαιώσει ή να επικαιροποιήσει τα στοιχεία κύριας κατοικίας του για την περίοδο αναφοράς. Πιο συγκεκριμένα ακολουθούνται τα ακόλουθα βήματα:
   (i. Αντλούνται από τα στοιχεία της τελευταίας οριστικά υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ήτοι του φορολογικού έτους 2021 σε περίπτωση που έχει υποβληθεί, ή φορολογικού έτους 2020 σε περίπτωση που δεν έχει ακόμη υποβληθεί η δήλωση του φορολογικού έτους 2021, όλα τα στοιχεία που αφορούν την κύρια κατοικία από τον Πίνακα 5 της φορολογικής δήλωσης (διεύθυνση- οδοί που περικλείουν το τετράγωνο-αριθμό παροχής ρεύματος και όλοι οι κωδικοί σχετιζόμενοι με την κύρια κατοικία ήτοι 208, 204, 808, 203, 240, 211, 212, 231, 213, 214 και 215).
   (ii. Σε περίπτωση που η κύρια κατοικία του δικαιούχου παραμένει η ίδια με την ανωτέρω, για το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος επιβεβαιώνει ότι τα ανωτέρω στοιχεία κύριας κατοικίας ισχύουν για ολόκληρο το ανωτέρω διάστημα.
   (iii. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει αλλάξει κύρια κατοικία σε σχέση με την ανωτέρω, κατά το διάστημα 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, συμπληρώνει τα αντίστοιχα πλήρη στοιχεία για την κύρια κατοικία που διέμενε την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022.
   Η μεταβολή των στοιχείων της κύριας κατοικίας αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προ-συμπληρώνεται στα στοιχεία της δήλωσης εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022. Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί οριστικά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, ειδικά τα στοιχεία κύριας καοικίας για την 1η Δεκεμβρίου 2021 δεν μπορούν να μεταβληθούν από τον ωφελούμενο.
   8β) για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών τους εσωτερικού που αφορούν μισθωμένη κατοικία εξαρτώμενων παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό:
   Η υποβολή της αίτησης οικονομικής ενίσχυσης γίνεται από έναν εκ των γονέων ή κηδεμόνων και ο οποίος δηλώνει στον Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης ενοίκιο που πληρώνει για κατοικία παιδιού της οικογένειας που σπουδάζει στο εσωτερικό. Για την υποβολή αίτησης οικονομικής ενίσχυσης για μισθωμένη κατοικία εξαρτώμενου παιδιού της οικογένειας που σπουδάζει στο εσωτερικό, θα πρέπει προηγουμένως απαραιτήτως ο γονέας ή κηδεμόνας να έχει υποβάλει οριστικά δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 και να έχει δηλώσει στον Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης ενοίκιο που πληρώθηκε για κατοικία παιδιού της οικογένειας που σπουδάζει στο εσωτερικό και τον αντίστοιχο αριθμό παροχής ρεύματος.
   Σε περίπτωση υποχρέωσης υποβολής κοινής φορο-λογικής δήλωσης φορολογικού έτους 2021 από τους δύο συζύγους που δεν βρίσκονται σε διάσταση, με βάση τα στοιχεία Μητρώου φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί την 1η Μαΐου 2022, η αίτηση οικονομικής ενίσχυσης υποβάλλεται από τον έναν εκ των δύο συζύγων και σε περίπτωση αίτησης του άλλου συζύγου, αυτή απορρίπτεται αυτόματα από την εφαρμογή.
   Ο αιτών καλείται να επιβεβαιώσει ή να επικαιροποι- ήσει τα στοιχεία της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώ- μενων παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό για το διάστημα Δεκέμβριος 2021-Μάϊος 2022. Πιο συγκεκριμένα ακολουθούνται τα ακόλουθα βήματα:
   (i. Αντλούνται από τα στοιχεία της οριστικά υποβληθεί- σας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021, τα στοιχεία της κατοικίας που αφορούν ενοίκιο που πληρώθηκε για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό του Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης (Ονοματεπώνυμο ή Επωνυμία Ιδιοκτήτη, ΑΦΜ Ιδιοκτήτη, Αριθμός δήλωσης μίσθωσης και Αριθμός Παροχής ρεύματος).
   (ii. Σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία του παιδιού παραμένει η ίδια με την ανωτέρω, για το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος επιβεβαιώνει ότι τα ανωτέρω στοιχεία ισχύουν για ολόκληρο το ανωτέρω διάστημα.
   (iii. Σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία του παιδιού έχει αλλάξει σε σχέση με την ανωτέρω κατά το διάστημα 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος συμπληρώνει τα αντίστοιχα στοιχεία για την μισθωμένη κατοικία που διέμενε το παιδί, την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φε- βρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022.
   Η μεταβολή των στοιχείων της μισθωμένης κατοικίας του παιδιού αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προ-συμπληρώνεται στα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του φορολογικού έτους 2022.
   Σε περίπτωση που ο γονέας ή κηδεμόνας δηλώνει στον Πίνακα 6 της δήλωσης εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 άνω της μίας κατοικίας με αντίστοιχο αριθμό παροχής ρεύματος παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό, δύναται να ακολουθείται η ανωτέρω διαδικασία για την δεύτερη ή και τρίτη κατοικία που είναι συμπληρωμένες στον Πίνακα 6. Μπορούν να δηλωθούν από τον γονέα ή κηδεμόνα έως τρεις περιπτώσεις σύμφωνα με την ανωτέρω διαδικασία.
   Κατόπιν επικαιροποίησης των στοιχείων κύριας κατοικίας ή/και μισθωμένης κατοικίας παιδιών που φοιτούν στο εσωτερικό, ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του. Επιπλέον, ο αιτών θα πρέπει να συναινέσει για την μεταβίβαση των αναγκαίων στοιχείων λογαριασμών Ηλεκτρικής Ενέργειας από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προς την ΚτΠ Μ.Α.Ε., για την επεξεργασία και υπολογισμό της επιδότησης. Τέλος ο αιτών οριστικοποιεί την αίτηση για την λήψη της οικονομικής ενίσχυσης.
   Δίνεται η δυνατότητα για την μεταβολή των στοιχείων της αίτησης ή την ακύρωση της αίτησης μέχρι την λήξη της περιόδου υποβολής των αιτήσεων της πμέχρι την λήξη της περιόδου υποβολής των αιτήσεων της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου.
   Τρόπος υπολογισμού της οικονομικής ενίσχυσης
   1. Για τον υπολογισμό του ποσού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο, αρχικά υπολογίζεται το ποσό της ενίσχυσης για κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών του εσωτερικού που έχει εκδοθεί την περίοδο μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2022.
   2. Το ποσό της ενίσχυσης ανά λογαριασμό ρεύματος υπολογίζεται ως ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) επί του θετικού υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής του λογαριασμού των ποσών έκπτωσης α) που έχει χορηγηθεί από τον ειδικό λογαριασμό με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» του άρθρου εξηκοστού πρώτου του ν. 4839/2021 και β) που έχει ήδη χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας επί της κατανάλωσης ενέργειας του λογαριασμού.
   3. Σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά κυ-μαινόμενο τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζεται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης. Επίσης, σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά σε παροχή οικιακής χρήσης, ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης.
   4. Για τους σκοπούς της παρούσας, για κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που ανα-προσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία δεν αναγράφουν ξεχωριστά στις χρεώσεις τους το ποσό που αντιστοιχεί στη ρήτρα αναπροσαρμογής, το ποσό τη ρήτρας αναπροσαρμογής υπολογίζεται τεκμαρτά από τον προμηθευτή ενέργειας, ως το ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της χρέωσης προμήθειας ενέργειας με βάση την κατανάλωση, τεκμαρτού ποσού χρέ- ωσης ενέργειας για το οποίο λαμβάνεται υπόψη η τιμή 120 ευρώ ανά MWh.
   5. Ως εκπτώσεις που έχουν χορηγηθεί από τους προ-μηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, λαμβάνονται κάθε μορφής εκπτώσεις το ύψος των οποίων εξαρτάται από την κατανάλωση ενέργειας του λογαριασμού, συμπερι-λαμβανομένων εκπτώσεων συνέπειας. Εξαιρούνται οι εκπτώσεις σταθερού ύψους που δεν υπολογίζονται επί την ενέργειας που καταναλώθηκε.
   6. Όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και οι διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεούνται να δια-βιβάσουν στην ΚτΠ Μ.Α.Ε. τα δεδομένα που απαιτούνται για την εφαρμογή του παρόντος. Η ΚτΠ Μ.Α.Ε. δικαιούται να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα αυτά αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες του παρόντος. Τα δεδομένα που διαβιβάζουν οι προμηθευτές ανά λογαριασμό που εκ- δόθηκε κατά την περίοδο αναφοράς παρατίθενται στο Παράρτημα 1.
   7. Κατόπιν του υπολογισμού του ποσού της ενίσχυσης ανά λογαριασμό, πραγματοποιείται αντιστοίχηση του αριθμού παροχής ρεύματος κάθε λογαριασμού με τις αιτήσεις που έχουν υποβάλει οι δικαιούχοι, αναφορικά με τον αριθμό παροχής ρεύματος της κύριας κατοικίας τους και τον αριθμό παροχής ρεύματος μισθωμένων κατοικιών των παιδιών που φοιτούν στο εσωτερικό. Κατόπιν ακολουθείται ο ακόλουθος καταμερισμός του ποσού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο, για κάθε μήνα της περιόδου αναφοράς:
   7α) Σε περίπτωση που μία παροχή για τον συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από ένα μοναδικό φυσικό πρόσωπο, το φυσικό πρόσωπο αυτό είναι ο δικαιούχος και λαμβάνει το σύνολο του ποσού της ενίσχυσης των λογαριασμών για την παροχή αυτή που έχουν εκδοθεί εντός του μηνός.
   7β) Σε περίπτωση που μία παροχή για τον συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από δύο ή περισσότερα φυσικά πρόσωπα, ελέγχεται ο ΑΦΜ του υπόχρεου στο οποίο εκδίδεται κάθε λογαριασμός από τον προμηθευτή ενέργειας τον εν λόγω μήνα. Δικαιούχος είναι το φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τον ΑΦΜ στον οποίο εκ- δίδεται ο λογαριασμός και λαμβάνει την ενίσχυση για τον εν λόγω λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός δεν αντιστοιχεί σε κανέναν από τους αιτούντες, το ποσό της ενίσχυσης για τον εν λόγω λογαριασμό επιμερίζεται ισόποσα στους αιτούντες.
   8. Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε δικαιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση των λο-γαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί εντός της χρονικής περιόδου αναφοράς, σύμφωνα με τον ανωτέρω υπολογισμό, για ποσό άνω των τριάντα (30) ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα εξακόσια (600) ευρώ ανά δικαιούχο.
   9. Το ως άνω ποσό της οικονομικής ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α' 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
   10. Το ποσό της ενίσχυσης και ο καταμερισμός ανά δικαιούχο υπολογίζεται από την ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου «Κοινωνία της Πληροφορίας Μο- νοπρόσωπη Α.Ε». (ΚτΠ Μ.Α.Ε.), με βάση τα δεδομένα που έχουν αντληθεί από τους προμηθευτές ή και τους διαχει-ριστές ηλεκτρικής ενέργειας και την ΑΑΔΕ.
   Διαδικασία χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης και ενημέρωση δικαιούχων
   1. Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλώσει στην αίτηση του άρθρου 2, από την ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου «Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε».(ΚτΠ Μ.Α.Ε.).
   2. Μετά την ολοκλήρωση του υπολογισμού του ποσού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο, η Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε. διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, τηρουμένων των κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, το όνομα, το επώνυμο, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του δικαιούχου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του για τον σκοπό της πίστωσης του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης, και εν συνεχεία εμβάζει, στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο.
   3. Κατόπιν της διενέργειας των πληρωμών των ενισχύσεων η Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε. αποστέλλει αυτοματοποιημένο μήνυμα στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του δικαιούχου που έχει δηλωθεί στην αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, με το ποσό της ενίσχυσης που του καταβλήθηκε ή ενημέρωση σε περίπτωση απόρριψη της αίτησης.
   Read more...

   596 • 0

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.