Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural

  • Εργασιακά


    875 ειδήσεις in this category

    1. Εργασιακά

      Engineer

      Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στη δράση: «Ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον Covid-19 που εντάσσονται στους 6 βασικούς επιστημονικούς κλάσους της χώρας βάσει ΚΑΔ οριζόμενων από το Υπουργείο Οικονομικών».
      Σκοπός της δράσης είναι πρωτίστως η ενίσχυση των επιστημόνων που εντάσσονται στους έξι (6) βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας με προσόντα και δεξιότητες που αποτελούν εργαλεία για την αναβάθμιση της ποιότητας και της παραγωγικότητας της εργασίας των συμμετεχόντων.
      Συγκεκριμένα, σκοπός είναι να επιτευχθεί βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων, η προσαρμογή των επιστημονικών κλάδων στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και η απόκτηση τεχνογνωσίας σε ειδικότερα θέματα που άπτονται των επιμέρους επαγγελματικών γνώσεων ανά κλάδο, προκειμένου να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικότερα στις σύγχρονες ανάγκες του ραγδαία εξελισσόμενου οικονομικού περιβάλλοντος.
      Οι συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες θα τύχουν άμεσης υποστήριξης λόγω της μείωσης της επαγγελματικής τους ύλης που προκλήθηκε από την πανδημία του COVID-19.
      Η δράση θα υλοποιηθεί με το σύστημα επιταγής κατάρτισης (training voucher) που περιλαμβάνει:
      1. υλοποίηση προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης διάρκειας 100 διδακτικών ωρών θεωρητικού μέρους αποκλειστικά διαμέσου ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, βασισμένο σε σύγχρονα εργαλεία και μεθόδους, καθώς και
      2. πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων από ειδικά διαπιστευμένους φορείς, η οποία χορηγείται κατόπιν εξετάσεων, που διεξάγονται μετά από την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του ανωτέρω προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης.
      Τις υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης θα παρέχουν αδειοδοτημένα Κέντρα Δια βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) επιπέδου 1 και επιπέδου 2, που πληρούν τους όρους της παρούσας και θα εγγραφούν στο Μητρώο Παρόχων της δράσης. Η ασύγχρονη τηλεκατάρτιση θα υλοποιηθεί μεσω Ολοκληρωμένου Πληροροφοριακού Συστήματος Τηλεκατάρτισης στο πλαίσιο της παρούσας. Επίσης, οι πάροχοι κατάρτισης θα μεριμνήσουν για την προετοιμασία των ωφελουμένων, αναφορικά με τη συμμετοχή τους σε εξετάσεις πιστοποίησης από αρμόδιους φορείς πιστοποίησης.
      Η πιστοποίηση θα διενεργηθεί από Φορείς Πιστοποίησης, νομικά πρόσωπα αστικού ή εμπορικού δικαίου, που είναι διαπιστευμένοι κατά ISO /IEC 17024. Τα δε σχήματα πιστοποίησης πρέπει να είναι διαπιστευμένα κατά 17024, ή κατά ΕΟΠΠΕΠ, ή να διατίθενται διεθνώς (σε τουλάχιστον 20 χώρες).
      Οι δικαιούχοι συμμετέχοντες στη Δράση δικαιούνται προσωπική «Επιταγή κατάρτισης».
      Μέσω της «Επιταγής κατάρτισης», ο δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να λάβει υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης και, κατόπιν επιλογής του, πιστοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο της κατάρτισης. Επιπλέον, κάθε ωφελούμενος:
      α) με την ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης η οποία λόγω της εισόδου του στο πρόγραμμα κατάρτισης, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας, δικαιούται να λάβει προκαταβολή εκπαιδευτικού επιδόματος, ύψους 400€,
      β) με την ολοκλήρωση του προγράμματος κατάρτισης, ανεξαρτήτως της συμμετοχής στις συνδεόμενες με αυτό υπηρεσίες πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας, δικαιούται να λάβει το υπόλοιπο εκπαιδευτικό επίδομα, ύψους 200€.
      Το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος είναι 600€, το οποίο είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο ενώ η συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων είναι προαιρετική, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες.
      Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στο ποσό των 192.965.940,00€.
      Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν 180.342 επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες. Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και το φυσικό αντικείμενό της θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31.05.2020 και το οικονομικό μέχρι τις 30.07.2020.
      ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ – ΜΗΤΡΩΟ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ
      4.1 Δικαίωμα συμμετοχής στο Μητρώο Ωφελουμένων Δικαίωμα συμμετοχής στη Δράση ως δυνητικά ωφελούμενοι έχουν όλοι οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι εντάσσονται στους έξι βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας, σύμφωνα με τον οριζόμενο από το ΥΠΟΙΚ κύριο ΚΑΔ της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας κατά την στις 20.3.2:
      • δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή, καθώς και οι ασκούμενοι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές
      • μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων
      • οικονομολόγοι/λογιστές ανεξαρτήτως τάξεως
      • εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων
      • ιατροί όλων των ειδικοτήτων
      • ερευνητές ανεξαρτήτως ερευνητικού κλάδου. Κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να υποβάλλει μόνο μία αίτηση συμμετοχής.
      Οι ενδιαφερόμενοι έχουν ορισθεί βάσει ΚΑΔ του Παραρτήματος Χ σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών. Επισημαίνεται ότι δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν όλοι, ανεξαρτήτως εάν έχουν συμμετάσχει σε άλλο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.
      Διαδικασία υποβολής Αίτησης Συμμετοχής
      Κάθε ενδιαφερόμενος εντάσσεται απευθείας στους δυνητικά δικαιούχους της Δράσης, ως εκ της επιχειρηματικής του δραστηριότητας βάσει του κύριου ΚΑΔ της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, όπως ορίζεται από το ΥΠΟΙΚ.
      Προκειμένου να συμμετέχει στην παρούσα δράση θα πρέπει να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τη συμμετοχή σε αυτήν, επιλέγοντας υποχρεωτικά ανάμεσα στις εξής εναλλακτικές διαδικασίες:
      ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Α
      1. Να συμπληρώσει και να υποβάλει ο ίδιος σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω διαδικτύου, κάνοντας χρήση των κωδικών taxisnet που διαθέτει, στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ (https://elearning.yeka.gr ), τη φόρμα «Ηλεκτρονική Αίτηση Συμμετοχής» (Παράρτημα I της παρούσας). Εφιστάται η προσοχή των ενδιαφερόμενων στη συμπλήρωση όλων των απαιτούμενων πεδίων της Αίτησης συμμετοχής. Σημειώνεται ότι η «Ηλεκτρονική Αίτηση συμμετοχής επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης και ότι δεν θα δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων της αίτησης συμμετοχής μετά την υποβολή αυτής στο περιβάλλον του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ (https://elearning.yeka.gr ).
      2. Να συμπληρώσει τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN, Τράπεζα), στον οποίο και θα καταβληθεί το εκπαιδευτικό επίδομα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης.
      3. Να επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας του και να συμπληρώσει υποχρεωτικά τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail)
      4. Να επιλέξει το αντικείμενο κατάρτισης που επιθυμεί μεταξύ των δέκα προτεινόμενων αντικειμένων
      5. Να διαφυλάξει το αποδεικτικό υποβολής της αίτησής του, το οποίο αναγράφει τον «Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ), καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της. Ο κωδικός ΚΑΥΑΣ είναι αυστηρά προσωπικός και μοναδικός για κάθε αίτηση συμμετοχής, χορηγείται αυτόματα από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με την υποβολή της, αποτελεί το αποδεικτικό της υποβολής της και χρησιμοποιείται αντί για το ονοματεπώνυμο του αιτούντος σε όλα τα έγγραφα (Μητρώα, πίνακες, επιταγή κατάρτισης, κ.ά.) που δημοσιεύονται στο πλαίσιο της παρούσας. Για την περίπτωση απώλειας του αποδεικτικού υποβολής της αίτησης, η ΕΥ ΕΔ ΕΣΠΑ ΥΠΕΚΥΠ θα αναρτήσει σχετική οδηγία στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ (https://elearning.yeka.gr ).
      ΠΡΟΣΟΧΗ Η προθεσμία υποβολής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος των ωφελουμένων με την υπό στοιχείο Α διαδικασία αρχίζει την Πέμπτη 9 Απριλίου 2020 και λήγει την Πέμπτη 16 Απριλίου και ώρα 23:59.
      ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Β
      Να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τη συμμετοχή του στη Δράση ως ακολούθως: Nα εξουσιοδοτήσει μέσω τυποποιημένης εξουσιοδότησης (Παράρτημα ΙΙ), απευθείας τον πάροχο κατάρτισης της επιλογής του, ο οποίος πρέπει να έχει συμπεριληφθεί υποχρεωτικά στο Μητρώο Παρόχων της παρούσας Δράσης, προκειμένου ο πάροχος κατάρτισης, αντί του ιδίου του παρέχοντα την εξουσιοδότηση, κατ’ εντολή και για λογαριασμό του να πράξει τα εξής:
      Α)να συμπληρώσει στο περιβάλλον του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ (https://elearning.yeka.gr ), με τη χρήση των κωδικών taxisnet που ο ίδιος ο πάροχος κατάρτισης διαθέτει ως επιχείρηση, τα ακόλουθα στοιχεία του ωφελούμενου (σύμφωνα με το παράρτημα VII):
      1. το ΑΦΜ του ωφελουμένου, το επώνυμο, το όνομα και το κύριο ΚΑΔ που είναι ήδη ενταγμένος. Το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης θα αναλαμβάνει τη διασταύρωση των στοιχείων.
      2.στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN, Τράπεζας), στον οποίο και θα καταβληθεί το εκπαιδευτικό επίδομα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης.
      3. στοιχεία επικοινωνίας του και να συμπληρώσει υποχρεωτικά τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).
      4.Να υποβάλλει το αντικείμενο κατάρτισης που ο ωφελούμενος επιθυμεί μεταξύ των δέκα προτεινόμενων αντικειμένων.
      5.Να διαφυλάξει το αποδεικτικό υποβολής της αίτησής του, το οποίο αναγράφει τον «Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ), καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της, κατά τα ως άνω αναφερόμενα.
      Β) Να χρησιμοποιήσει τον «Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ) προκειμένου να προβεί απευθείας στην ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη διαδικασία που περιγράφεται στο Κεφ 10.2.1 της παρούσας.
      Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι ο ωφελούμενος πρέπει να επιλέξει υποχρεωτικά μία από τις δύο διαδικασίες. Σε περίπτωση ήδη υποβεβλημένης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, είτε με την υπό στοιχείο Α είτε με την υπό στοιχείο Β διαδικασία, το σύστημα Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ (https://elearning.yeka.gr ) δεν θα δέχεται υποβολή δεύτερης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
      ΠΡΟΣΟΧΗ Η προθεσμία υποβολής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος των ωφελουμένων με την υπό στοιχείο Β διαδικασία αρχίζει από Πέμπτη 9 Απριλίου 2020 και λήγει την Δευτέρα 20 Απριλίου 2020 και ώρα 15:00.
      Η εν λόγω προθεσμία δύναται να τροποποιείται για αντικειμενικά δικαιολογημένους λόγους με μονομερή απόφαση της ΕΥ ΕΔ ΕΣΠΑ ΥΠΕΚΥΠ, που θα ανακοινώνεται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.
      Επισημαίνεται:
      Η υποβολή αίτησης συμμετοχής στο πλαίσιο της παρούσας συνιστά εξουσιοδότηση προς τον δικαιούχο της πράξης, ΕΥ ΕΔ ΕΣΠΑ ΥΠΕΚΥΠ, για την περαιτέρω επεξεργασία, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, των απολύτως αναγκαίων προσωπικών δεδομένων για τις ανάγκες υλοποίησης του παρόντος προγράμματος.
      Οι δικαιούχοι της δράσης έχουν αποκλειστικά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, που ορίζονται στην παρούσα.
      ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
      1. Προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR/DPO)
      2. Δημόσιοι Ηλεκτρονικοί Διαγωνισμοί
      3. Ηλεκτρονικό Εμπόριο-Ηλεκτρονικές Συναλλαγές με σύγχρονα λογισμικά και εργαλεία
      4. Βασικές Ψηφιακές Δεξιότητες σε λογισμικά της πλέον πρόσφατης περιόδου
      5. Σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές/ Ψηφιακή υπογραφή – Ψηφιακά πιστοποιητικά – Ψηφιακή ανταπόκριση με το δημόσιο/ Τηλεργασία & Τηλεδιάσκεψη
      6. Τεχνικός προγραμματισμού έξυπνων κτιρίων (SMART BUILDINGS)
      7. Διαχείριση έργων & Διαδικτυακή Συνεργασία
      8. Σύγχρονες εκπαιδευτικές τεχνικές σε ψηφιακό περιβάλλον
      9. Μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων που σχετίζονται με χώρους παροχής φροντίδας υγείας
      10.Χρήση τεχνικών και εργαλείων προώθησης μέσα από τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης (SocialMediaMarketing) με σύγχρονα εργαλεία και Mobile εφαρμογές
      Δείτε αναλυτικά την πρόκληση.
    2. Εργασιακά

      Engineer

      Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έχοντας υπόψη:
      Τις διατάξεις του Ν.4495/2017 “Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις.” (ΦΕΚ 167Α/3.11.2017) Τις διατάξεις του Ν.4759/2020 “Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις.” (ΦΕΚ 245 Α’/9.12.2020) Την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/123669/4743 «Καθορισμός των στοιχείων των περιπτώσεων α έως θ της παρ. 4 του άρθρου 47Α του ν. 4495/2017 (Α’ 167), που απαιτούνται για την έκδοση και τον έλεγχο της βεβαίωσης σύνδεσης με το Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας κατά τη διαδικασία ηλεκτροδότησης» (ΦΕΚ B’ 6548/31.12.2021) εκδίδει τη διαπιστωτική πράξη έναρξης της έκδοσης βεβαίωσης σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας μέσω του πληροφοριακού συστήματος «e-Άδειες».
      Η παρούσα τίθεται σε ισχύ την Τετάρτη 20/07/2022.
    3. Εργασιακά

      Engineer

      Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε σήμερα ότι θα παραταθεί ως τα τέλη του έτους η προθεσμία συμμετοχής των Ενεργειακών Επιθεωρητών στις εξετάσεις.
       
      Πιο αναλυτικά, ο υπουργός δήλωσε τα εξής:
       
      «Απόφαση του Υπουργείου είναι να παραταθεί ως την 31η Δεκεμβρίου 2015 η προθεσμία επιτυχούς συμμετοχής των Ενεργειακών Επιθεωρητών στις εξετάσεις, που προβλέπονται από τις διατάξεις του π.δ. 100/2010. Η σχετική ρύθμιση συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο "Βοσκήσιμες Γαίες Ελλάδας και Άλλες Διατάξεις" που το Υπουργείο μας έχει ήδη καταθέσει στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.
       
      Με άλλη ρύθμιση που συμπεριλαμβάνεται στο ίδιο νομοσχέδιο παρατείνεται και η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων που όφειλαν να καταθέσουν για το έτος 2014 οι κατ' επάγγελμα αγρότες – κάτοχοι φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος έως 100kW, για τη διατήρηση ή μη της ιδιότητας του κατ' επάγγελμα αγρότη, όπως προβλέπει ο ν.4254/2014. Αντιμετωπίζεται έτσι το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργήθηκε καθώς μεγάλος αριθμός αγροτών, είτε λόγω έλλειψης ενημέρωσης είτε εκ παραδρομής και μη εξοικείωσης με την τεχνολογία, δεν υπέβαλε εμπρόθεσμα την ως άνω δήλωση για το έτος 2014».
       
      Πηγή: http://www.b2green.gr/main.php?pID=17&nID=26087&lang=el#
    4. Εργασιακά

      Engineer

      Με 540 μόνιμους υπαλλήλους θα ενισχυθεί ο ΔΕΔΔΗΕ. Ο φορέας έχει στείλει στο ΑΣΕΠ το αίτημα με τις θέσεις και τις επόμενες μέρες αναμένεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη σε ΦΕΚ.
       
      Αναλυτικά η κατανομή των θέσεων είναι η εξής:

      ΠΕ Μηχανικοί 100,
      ΔΕ Τεχνικοί (Μέσης Εκπαίδευσης) 290,
      ΤΕ Τεχνολόγοι Μηχανικοί 90,
      ΠΕ Οικονομολόγοι 40 και
      ΠΕ Επιστήμονες Πληροφορικής 20

      Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο οι προσλήψεις στον ΔΕΔΔΗΕ θα γίνουν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του Ν.2190/94 «Σύσταση ανεξάρτητης αρχής για την επιλογή προσωπικού και ρύθμιση θεμάτων Διοίκησης» και του ένατου (9) άρθρου του Ν.4057/2012 «Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου», όπως ισχύουν.
       
      Για τις θέσεις των μηχανικών ζητούνται:
       
      α) Πτυχίο ή δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανολόγου Μηχανικού ή Μηχανολόγου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ή Μηχανολόγου Μηχανικού ή Μηχανολόγου και Αεροναυπηγού Μηχανικού ή Μηχανολόγου Μηχανικού Βιομηχανίας ή Ναυπηγού Μηχανολόγου Μηχανικού ή Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) ΑΕΙ ή ταυτόσημο κατά περιεχόμενο ειδικότητας πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ ή Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας,
       
      β) Αδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανικού αντίστοιχης ειδικότητας του τίτλου σπουδών.
       
      Πηγή: http://technews-greece.blogspot.gr/2014/07/100.html#.U9elMvl_sg0
    5. Εργασιακά

      Kane

      Έπειτα από την κατάργηση του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ) η βάση ηλεκτρονικής αναζήτησης αεροφωτογραφιών του ΟΚΧΕ θα διατίθεται πλέον και από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).
       
      Αυτό αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του ΟΚΧΕ που ανακοινώθηκε χθες. Δείτε αναλυτικά τι αναφέρεται:
       
      "Με απόφαση της τελευταίας διοίκησης του ΟΚΧΕ, η βάση αναζήτησης αεροφωτογραφιών του αρχείου αεροφωτογραφιών του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ), μετά την κατάργηση του Οργανισμού, με βάση τον Ν. 4164/2013 - "Συμπλήρωση των διατάξεων περί Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες διατάξεις", θα διατίθεται πλέον και από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), αλλά και από όποιον άλλο φορέα του ευρύτερου δημοσίου επιθυμεί για την παροχή του σχετικού αρχειακού υλικού με σκοπό να το παρέχει ελεύθερα από την ιστοσελίδα του.
       
      Παρά την προαναφερθείσα περί κατάργησης απόφαση του Οργανισμού, η διοίκησή του πιστή στην πολιτική για ανοιχτά γεωχωρικά δεδομένα και πλήρης πρόσβαση επαγγελματιών και πολιτών στις γεωχωρικές πληροφορίες, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2007/2/ΕΚ και τον Ν. 3882/2010, αποδεικνύει ότι ως την τελευταία στιγμή αποκλειστικό μέλημά της είναι η υπηρέτηση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας και η εφαρμογή τομών - με κάθε προσωπικό ή πολιτικό κόστος - για την ανάπτυξη της χώρας.
       
      Επιμένουμε: Τα δεδομένα σας αξίζουν περισσότερο - και για εσάς και για όλους - αν αποφασίσετε κάποια στιγμή ότι πρέπει να τα διαμοιράζεστε με τους άλλους! Με την απόφαση αυτή, οι χρήστες της υπηρεσίας θα μπορούν να εντοπίσουν με ευκολία- αρχικά από την ιστοσελίδα του ΤΕΕ και στη συνέχεια από την ιστοσελίδα οποιουδήποτε δημόσιου οργανισμού αποφασίσει λάβει αντίστοιχη απόφαση την ύπαρξη αεροφωτογραφιών που τους ενδιαφέρουν για οποιοδήποτε λόγο. Κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο ενόψει και της αναμενόμενης νέας νομοθετικής ρύθμισης περί αυθαίρετων κατασκευών.
      Στο εξής, οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες συνάδελφοι μηχανικοί και πολίτες, μετά την ανεύρεση των πληροφοριών που τους αφορούν, θα μπορούν στη συνέχεια να παραγγέλνουν και να προμηθεύονται συγκεκριμένες αεροφωτογραφίες, γνωρίζοντας από πριν το υλικό που εξυπηρετεί τις κάθε φορά και κάθε είδους ανάγκες χρήσης του.
       
      Συγκεκριμένα, πατώντας από την ιστοσελίδα του ΤΕΕ στην εφαρμογή "Αεροφωτογραφία" μπορεί ο χρήστης να δει για αναλυτικότερη ενημέρωση τη σχετική ειδική έκδοση του ΟΚΧΕ για το περιεχόμενο του εν λόγω αρχείου αεροφωτογραφιών και τις δυνατότητες περαιτέρω επεξεργασίας, εμπλουτισμού και αξιοποίησή του για την ανάπτυξη της χώρας στον τομέαδιαχείρισης και χρήσης με όρους μέλλοντος των γεωχωρικών δεδομένων.
       
      Η αρχική επιλογή του ΤΕΕ από τον ΟΚΧΕ έγινε κατόπιν της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων κατά την τελευταία τριετία. Επίσης, το ΤΕΕ αποτελεί τον επίσημο σύμβουλο της Πολιτείας στα τεχνικά θέματα και τον κατεξοχήν διαμοιραστή όλων των έγκυρων πληροφοριών προς όλους τους μηχανικούς της χώρας, πράγμα που το καθιστά εκ των φυσικών θεματοφυλάκων των γεωχωρικών δεδομένων.
       
      Σημειωτέον ότι η πλέον σύγχρονη παγκόσμια και ευρωπαϊκή πολιτική κατεύθυνση για τη διάθεση τέτοιων δεδομένων είναι η ελευθερία πρόσβασης φορέων και πολιτών".
      Πηγή: http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&la=1&catid=213&artid=9283
    6. Εργασιακά

      Γιάννης

      Εκδόθηκε το ΦΕΚ που αναγνωρίζει τα διπλώματα των Ελληνικών Πολυτεχνείων ως Μαστερ (Επίπεδο 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων).
      Προσοχή! Δεν είναι όλα τα τμήματα και όλες οι σχολές!!
      FEK Master.pdf
    7. Εργασιακά

      Engineer

      Το ΤΕΕ ανταποκρινόμενο στην υλοποίηση της Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/54336/486 Ηλεκτρονικό Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης του Υπουργού ΥΠΕΝ ενεργοποίησε το προβλεπόμενο σε αυτή πληροφοριακό σύστημα.
      Οι υπάρχοντες ελεγκτές δόμησης σύμφωνα με την πρόβλεψη της ανωτέρω απόφασης εγγράφηκαν αυτοδίκαια στο νέο Μητρώο και ως εκ τούτου δεν απαιτείται να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση. Οι υπόλοιποι μηχανικοί που επιθυμούν να στελεχώσουν το νέο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης πρέπει να υποβάλλουν στο πληροφοριακό σύστημα, που υλοποίησε το ΤΕΕ, αίτηση και να επισυνάψουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.
      Στους επόμενους συνδέσμους υπάρχει η σχετική νομοθεσία, προσυμπληρωμένη Υπεύθυνη Δήλωση, το εγχειρίδιο χρήσης της εφαρμογής και ο σύνδεσμος προς την εφαρμογή.
      Είσοδος στο σύστημα διαχείρισης αιτήσεων εγγραφής στο Μητρώο Ελεγχτών Δόμησης: https://portal.tee.gr/ypeka/ed/pages/app/ed_aitisi.jspx
      ΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/54336/486 Ηλεκτρονικό Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης
      Εγχειρίδιο χρήσης (word)
       
      Εγχειρίδιο χρήσης (PDF) Προσυμπληρωμένη Υπεύθυνη Δήλωση
       
      Χρήσιμα Αρχεία και Πληροφορίες Ανακοίνωση σχετικά με το ωράριο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης κοινού ΤΕΔΚ ΒΕ
      ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΕΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΠΕΡΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ
      Ιστοσελίδα εφαρμογής για την υποβολή του "Πόθεν Έσχες"
    8. Εργασιακά

      Engineer

      Με αφορμή ερωτήματα που υποβλήθηκαν από τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες, μηχανικούς και συμβολαιογράφους,  για την υποχρεωτική εφαρμογή της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής των τοπογραφικών διαγραμμάτων, παραθέτουμε τα ακόλουθα:
      Η υποχρέωση των μηχανικών για την ηλεκτρονική υποβολή των τοπογραφικών διαγραμμάτων στη βάση δεδομένων του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», ξεκινά στις 16.7.2018 και αφορά κάθε τοπογραφικό που συντάσσεται από την ημερομηνία αυτή και εφεξής για ακίνητα σε όλη τη χώρα, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για περιοχή που έχει υπαχθεί στο σύστημα του Κτηματολογίου ή περιοχή όπου εξακολουθεί να λειτουργεί το σύστημα μεταγραφών και υποθηκών.
      Όταν σε εγγραπτέα πράξη (στα κτηματολογικά βιβλία ή στα βιβλία μεταγραφών και υποθηκών) γίνεται χρήση τοπογραφικού διαγράμματος που έχει ημερομηνία σύνταξης 16.7.2018 και μεταγενέστερη αυτής, τότε ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να ζητήσει το αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής του τοπογραφικού, διαγράμματος,  για να το προσαρτήσει, με ποινή ακυρότητας, στο συμβόλαιο  και ακολούθως θα τηρήσει κάθε άλλη προβλεπόμενη στη διάταξη του άρθρου 40 του ν. 4409/2016 διατύπωση για τη μεταγραφή στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο. Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί τοπογραφικό διάγραμμα με ημερομηνία σύνταξης προγενέστερη της 16.7.2018, δεν συντρέχει υποχρέωση του μηχανικού για ηλεκτρονική υποβολή.
      Οδηγίες για την ψηφιακή υπογραφή των διαγραμμάτων του ν.4409/16 που υποβάλλονται στον ψηφιακό Υποδοχέα του Ελληνικού Κτηματολογίου
       
      Τα Τοπογραφικά Διαγράμματα και τα Διαγράμματα Γεωμετρικών Μεταβολών που συντάσσονται και ξεκινούν να υποβάλλονται από τις 16/7/2018 στον Υποδοχέα του Ελληνικού Κτηματολογίου μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, απαιτείται να είναι ψηφιακά υπογεγραμμένα από το συντάκτη τους.
      Για την υποστήριξη των χρηστών μηχανικών σχετικά με την ψηφιακή υπογραφή των αρχείων που υποβάλλονται στο ηλεκτρονικό σύστημα, αναρτώνται οι Οδηγίες για την ψηφιακή υπογραφή διαγραμμάτων.
    9. Εργασιακά

      dimitris123

      Αναρτήθηκε η KYA 3827/2013 με τίτλο: Καθορισµός ποσοστού ανταπόδοσης για την λειτουργία και διαχείριση του πληροφοριακού συστήµατος δηλώσεων νόµου «Αντιµετώπιση της Αυθαίρετης ∆όµησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις»
       
      H νέα ΚΥΑ καθορίζει το ανταποδότικο τέλος υπέρ ΤΕΕ για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις του Ν.4178/13.
       
      Το άρθρο 2, που αφορά τον καθορισμό του ποσοστού ανταπόδοσης αναφέρει:
       
      Το ύψος του ποσοστού ανταπόδοσης για την ηλεκτρονική έκδοση πράξεων
      υπαγωγής και βεβαιώσεων για δηλώσεις αυθαίρετων σύµφωνα µε τις
      διατάξεις του Ν.4178/2013(Α΄174) ορίζεται ως εξής:
      Για παράβολο από 0 - 500 € το ποσοστό ανταπόδοσης ορίζεται σε 15€
      Για παράβολο 1.000 € το ποσοστό ανταπόδοσης ορίζεται σε 25€
      Για παράβολο 2.000 € το ποσοστό ανταπόδοσης ορίζεται σε 40€
      Για παράβολο 4.000 € το ποσοστό ανταπόδοσης ορίζεται σε 60€
      Για παράβολο 8.000 € το ποσοστό ανταπόδοσης ορίζεται σε 80€
      Για παράβολο 10.000 € το ποσοστό ανταπόδοσης ορίζεται σε 100€

      Η πληρωµή του ποσοστού ανταπόδοσης αποτελεί προϋπόθεση για την
      έκδοση των διοικητικών εγγράφων από το πληροφοριακό σύστηµα του ΤΕΕ
      και την αποδοχή και ολοκλήρωση των διαδικασιών υποβολής δηλώσεων
      και βεβαιώσεων.
       
      Σε κάθε περίπτωση δεν καταβάλλεται ποσοστό ανταπόδοσης για την
      έκδοση βεβαιώσεων που προσαρτώνται σε δικαιοπραξίες.
       
      Δείτε την ΚΥΑ εδώ: http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%9B9%CE%A90-3%CE%91%CE%A0
    10. Εργασιακά

      Engineer

      Σύστημα πιστοποίησης των ενεργειακών επιθεωρητών μέσω εξετάσεων στο ΤΕΕ, σύσταση μητρώου ελεγκτών εκδοθέντων ΠΕΑ, αυστηροποίηση ποινών στους ενεργειακούς επιθεωρητές αλλά και επιλογή για την έκδοση ΠΕΑ για νέα κατασκευή ή ριζική ανακαίνιση από ενεργειακό επιθεωρητή με κλήρωση, είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που μνημονίου συνεργασίας που συνυπέγραψαν ΥΠΕΝ-ΤΕΕ για την εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια.
      Διαβάστε παρακάτω το επίσημο, πλήρες κείμενο του μνημονίου συνεργασίας για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια:
      Α. Μεταβατική περίοδος 
      Για τις οικοδομικές άδειες που έχουν πάρει αριθμό πρωτοκόλλου το 2019 (προεγκρίσεις), έκδοση ανακοίνωσης που θα ορίζει ότι θα ακολουθήσουν τις προϊσχύουσες διατάξεις (θα καλυφθεί θεσμικά αναδρομικά)(ΥΠΕΝ). Για τις οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν μέχρι τις 31.12.2020 και αφορούν νέα κτίρια κατοικιών, ή προσθήκες σε υφιστάμενα κτίρια, έχουν υποχρέωση κατάθεσης ΜΕΑ για ενεργειακή κατηγορία Β+. Από 1/6/2021 υποβάλλεται ΜΕΑ που τεκμηριώνει ότι το νέο κτίριο κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Α (ΥΠΕΝ). Β. Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου ενεργειακών επιθεωρήσεων / πιστοποιητικών
      Μετά από απόφαση του ΥΠΕΝ αναθεωρείται το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με το μητρώο των ενεργειακών επιθεωρητών και δημιουργείται σύστημα πιστοποίησης των ενεργειακών επιθεωρητών μέσω εξετάσεων στο ΤΕΕ.
      Αναθεώρηση του πλαισίου για το μητρώο των ενεργειακών επιθεωρητών Δημιουργία συστήματος πιστοποίησης των ενεργειακών επιθεωρητών μέσω εξετάσεων στο ΤΕΕ, το οποίο και θα πιστοποιεί τους επιθεωρητές. Αξιολόγηση του τρόπου πληρωμής (ΥΠΕΝ, ΤΕΕ). Στο μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών, οι πιστοποιημένοι θα εγγράφονται σε νέες κατηγορίες, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη και την χρήση των επιθεωρούμενων κτιρίων (ΤΕΕ). Εξέταση βιωσιμότητας Μητρώου (ΤΕΕ) Ενεργοποίηση μηχανισμού ανεξάρτητων ελεγκτών για τους ενεργειακούς επιθεωρητές: Δημιουργία ανεξάρτητου μητρώου ελεγκτών των εκδοθέντων ΠΕΑ κατ’ αναλογία με την διαδικασία και λειτουργία των ελεγκτών δόμησης. Ενεργοποίηση του ελέγχου του επιθεωρητή δόμησης για τα τεχνικά συστήματα, καθώς και του ελέγχου της θερμομονωτικής επάρκειας για κάθε νέα οικοδομική άδεια που έχει εκπονηθεί ΜΕΑ. Αυστηροποίηση των ποινών στους ενεργειακούς επιθεωρητές, εάν διαπιστωθεί ότι ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους (πχ προσωρινή αφαίρεση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος) Επιλογή για την έκδοση ΠΕΑ για νέα κατασκευή ή ριζική ανακαίνιση από ενεργειακό επιθεωρητή με κλήρωση. Κατ’ αναλογία, το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ θα αναλάβουν την πιστοποίηση των ενεργειακών ελεγκτών, μέσω εξετάσεων στο ΤΕΕ. Στο μητρώο θα εγγράφονται οι πιστοποιημένοι σε τρεις κατηγορίες: α) βιομηχανικών διεργασιών β) κτιριακών εγκαταστάσεων λοιπών εμπορικών χρήσεων και γ) μεταφορών Επικαιροποίηση πλαισίου τεχνικών προδιαγραφών / μεθοδολογιών, με ευθύνη του ΤΕΕ Αναθεώρηση Τεχνικών Οδηγιών ΤΕΕ 20701-1, 20701-2 και 20701-4 και έκδοση νέων (ΑΠΕ, Βιοκλιματικά, Φωτοτεχνία, Θέρμανση & Κλιματισμός, Αξιολόγηση Ενεργειακών Επενδύσεων), μέχρι 30/9/2020 το τελικό σχέδιο και μέχρι 31/12/2020 το τελικό κείμενο μετά από έλεγχο με το λογισμικό ΚΕΝΑΚ. (δείτε εδώ τη σύσταση όλων των ομάδων εργασίας για τις νέες ΤΟΤΕΕ) Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ αναλαμβάνουν την υποχρέωση σχολιασμού εντός δεκαημέρου από την κατάθεση τους των διμηνιαίων εκθέσεων προόδου των ομάδων εργασίας του ΤΕΕ. Διορθώσεις/προσαρμογές λογισμικού ΚΕΝΑΚ σύμφωνα με τις αναθεωρημένες και νέες ΤΟΤΕΕ μέχρι31/12/2020 Συμπλήρωση προσαρτημάτων, που προβλέπονται από την Οδηγία 2018/844, για συγκρίσεις με προτυποποιημένες μεθοδολογίες (ISO/ΕΝ) μέχρι31/9/2020 (σύμφωνα με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1,  παρ. 1 της Οδηγίας) Πρόταση για επαναπροσδορισμό της σχετικής νομοθεσίας για τον τρόπο υπολογισμού της «Ριζικής ανακαίνισης», με τήρηση των ελάχιστων απαιτήσεων ΚΕΝΑΚ Άλλες θεσμικές ρυθμίσεις σχετικές με την ενεργειακή επιθεώρηση: Απαίτηση ανάληψης της επίβλεψης της ΜΕΑ στις οικοδομικές άδειες.  Γ. Άλλα μέτρα πολιτικής για αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας στον κτιριακό τομέα:
      Στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ, που θα προκηρύσσεται ανά τακτικούς κύκλους: Εξορθολογισμός των τιμών μονάδας, με βάση τις τιμές αγοράς (ΤΕΕ, ΥΠΕΝ) Μέριμνα για ύπαρξη ικανού αριθμού πιστοποιημένων ενεργειακών επιθεωρητών σε όλες τις περιφερειακές ενότητες για την κάλυψη των αναγκών του προγράμματος (ΤΕΕ). Πρόβλεψη για προσεισμικό έλεγχο στα κτίρια κατοικιών που υπόκεινται σε ριζική ανακαίνιση, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα (ΥΠΕΝ). Θέσπιση κατάλληλου συνδυασμού κινήτρων / υποχρέωσης για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων κατηγορίας Ζ –Η (ΥΠΕΝ).
    11. Εργασιακά

      Engineer

      Για την ερχόμενη Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής προσδιορίστηκε η ονομαστική ψηφοφορία για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετος στην παραχώρηση δημόσιας εξουσίας και αρμοδιοτήτων, που μέχρι σήμερα είχε το κράτος, χωρίς να διασφαλίζονται ούτε καν τα απόρρητα δεδομένα.
       
      Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος αντέτεινε ότι «το ΤΕΕ χρειάζεται να είναι αξιόπιστο όργανο, που θα χωρά όλους τους μηχανικούς, και αυτούς που είναι ΠΕ και αυτούς που είναι ΤΕ».
      «Πρέπει να εγγραφούν όλοι στο ΤΕΕ και να λήξει έτσι η εκκρεμότητα με τα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτές οι διατάξεις είναι ένα ξεκίνημα για να καταφέρουμε ώστε όλοι οι μηχανικοί, που είναι η ραχοκοκαλιά αυτού του κλάδου, να συνυπάρξουν ο καθένας με το ρόλο του σε ένα όργανο που είναι χρήσιμο και απαραίτητο για τη χώρα», συμπλήρωσε ο υφυπουργός.
       
      «Οι διατάξεις για το ΤΕΕ ανοίγουν ένα παράθυρο αισιοδοξίας για να ενωθεί ο τεχνικός κόσμος της χώρας και δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία αυτή», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος.
       
      Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης επανέλαβε τις επιφυλάξεις και ενστάσεις του, τονίζοντας ότι δεν πρέπει το «ΤΕΕ να γίνει διαμεσολαβητής συμφερόντων».
       
      Επιφυλάξεις εξέφρασε και η ΔΗΜΑΡ, στη διάταξη που δίνει την δυνατότητα στο ΤΕΕ να έχει τη διαχείριση βάσης δεδομένων, τονίζοντας την ανάγκη να διέπεται από ορισμένους κανόνες ασφαλείας.
       
      - See more at: http://www.b2green.gr/main.php?pID=17&nID=8565&lang=el&utm_source=MadMimi&utm_medium=email&utm_content=%CE%9C%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF+%CE%A0%CE%95+%26+%CE%A4%CE%95+%CF%83%CF%84%CE%BF+%CE%A4%CE%95%CE%95%2C+%CF%83%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%B1+new+deal+%CF%83%CF%84%CE%B1+%CE%A6%2F%CE%92%2C+%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B1+%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD+%CE%95%CE%A3%CE%A0%CE%91+%CF%83%CE%B5+%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B1+%26+35+%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B1+%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1&utm_campaign=20140108_m118635905_%CE%9C%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF+%CE%A0%CE%95+%26+%CE%A4%CE%95+%CF%83%CF%84%CE%BF+%CE%A4%CE%95%CE%95%2C+%CF%83%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%B1+new+deal+%CF%83%CF%84%CE%B1+%CE%A6%2F%CE%92%2C+%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B1+%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD+%CE%95%CE%A3%CE%A0%CE%91+%CF%83%CE%B5+%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B1+%26+35+%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B1+%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1&utm_term=_CE_B4_CE_B9_CE_B1_CE_B2_CE_AC_CF_83_CF_84_CE_B5+_CF_80_CE_B5_CF_81_CE_B9_CF_83_CF_83_CF_8C_CF_84_CE_B5_CF_81_CE_B1#sthash.WITvH7ki.dpuf
    12. Εργασιακά

      gio

      Τέλος στο αναχρονιστικό σύστημα της θεώρησης για τα περισσότερα τιμολόγια και φορολογικά βιβλία βάζει ο νέος Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών ο οποίος αντικατέστησε τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Με το νέο Κώδικα, ο οποίος ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2013 επέρχονται σημαντικές αλλαγές στις συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών. Ουσιαστικά, όλα τα φορολογικά στοιχεία που επέχουν θέση τιμολογίου μπορούν πλέον να εκδίδονται αθεώρητα ή χωρίς ηλεκτρονική σήμανση.
       
      Πιο συγκεκριμένα:
       
      1. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα εκδίδουν πλέον αθεώρητα τιμολόγια αντί για θεωρημένες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών για τις αμοιβές που εισπράττουν από επιχειρήσεις, επιτηδευματίες ή άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, όχι όμως και για τις αμοιβές που εισπράττουν από ιδιώτες. Αθεώρητα τιμολόγια θα εκδίδουν και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» οι οποίοι είναι επί της ουσίας μισθωτοί, εφόσον παρέχουν υπηρεσίες σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες ή επιτηδευματίες καθώς και σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
       
      Όλοι οι παραπάνω φορολογούμενοι, εφόσον εκδίδουν χειρόγραφα τα φορολογικά τους στοιχεία, δεν έχουν πλέον παρά να αγοράσουν ένα απλό μπλοκ τιμολογίων, να το αριθμήσουν και να σφραγίσουν την κάθε σελίδα του με τη σφραγίδα που περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητάς τους (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, ΑΦΜ, διεύθυνση, τηλέφωνο και αρμόδια ΔΟΥ). Από το μπλοκ αυτό μπορούν πλέον να εκδίδουν τιμολόγια για τις υπηρεσίες που παρέχουν προς επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες ή επιτηδευματίες καθώς επίσης και σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
       
      Λογιστές επισημαίνουν ακόμα ότι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν στο δελτίο παροχής υπηρεσιών τους κενά φύλλα, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν κανονικά και στη συνέχεια να αγοράσουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών. Όσον αφορά στην παρακράτηση φόρου, δεν υπάρχει η παραμικρή αλλαγή και κατά την πληρωμή παρακρατείται ποσοστό 20%, ενώ δεν αλλάζει τίποτα και ως προς τους υπόχρεους σε ΦΠΑ. Επίσης όσοι εκδίδουν μηχανογραφικά, μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα τιμολόγιά τους, δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να τα υποβάλουν σε σήμανση με ειδικούς ηλεκτρονικούς φορολογικούς μηχανισμούς (ΕΑΦΔΣΣ).
       
      2. Θεωρημένες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών θα συνεχίσουν να εκδίδουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιώτες μη υπόχρεους τήρησης βιβλίων και έκδοσης φορολογικών στοιχείων για τις αμοιβές που εισπράττουν.
       
      3. Αθεώρητα τιμολόγια ή τιμολόγια χωρίς σήμανση από ειδικούς φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς μπορούν πλέον να εκδίδουν και οι επιχειρήσεις πώλησης αγαθών για πωλήσεις που πραγματοποιούν προς άλλες επιχειρήσεις.
       
      4. Τα δελτία αποστολής καθώς και τα τιμολόγια που εκδίδονται συνενωμένα με δελτία αποστολής θα πρέπει να είναι θεωρημένα ή να φέρουν σήμανση από ειδικό ηλεκτρονικό φορολογικό μηχανισμό.
       
      5. Οι αποδείξεις λιανικής πώλησης για την πώληση ή την παροχή υπηρεσιών εκδίδονται υποχρεωτικά με τη χρήση φορολογικών ταμειακών μηχανών ή μηχανογραφικά με την τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και με σήμανση από φορολογικό μηχανισμό.
       
      6. Αθεώρητα θα είναι στο εξής το βιβλίο εσόδων - εξόδων (απλογραφικά) που τηρείται χειρόγραφα ή μηχανογραφικά, το βιβλίο απογραφών ή καταστάσεις απογραφής, το μητρώο πάγιων περιουσιακών στοιχείων (διπλογραφικά), βιβλίο απογραφών και ισολογισμών (διπλογραφικά) που τηρείται χειρόγραφα ή μηχανογραφικά και το ημερολόγιο μεταφορά χειρόγραφο ή μηχανογραφικό.
       
      7. Θεωρημένα θα πρέπει να είναι τα πρώην πρόσθετα βιβλία.
       
      Πηγή: http://www.imerisia....pubid=112980029
    13. Εργασιακά

      Engineer

      Δυσκολίες στην κάλυψη των κενών θέσεων σε επαγγέλματα με τις μεγαλύτερες αποδοχές και ζήτηση μέσα στο 2024, αντιμετωπίζει το 75% των εργοδοτών σε όλο τον κόσμο.
      Σύμφωνα με έρευνα της ManpowerGroup, το 75% των εργοδοτών που ερωτήθηκαν σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κάλυψη των κενών θέσεων.
      Προβληματική η κάλυψη κενών θέσεων στην Ελλάδα
      Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μεγαλύτερες δυσκολίες στην κάλυψη των κενών θέσεων σημειώθηκαν στην Ιαπωνία (85%), ακολουθούμενες από τη Γερμανία, την Ελλάδα και το Ισραήλ (όλες με 82%), την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ινδία (με 81%) και το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, Καναδάς (80%).
      Από την άλλη, η Φινλανδία (59%) είναι η χώρα που έχει τις λιγότερες δυσκολίες να βρει το ταλέντο που χρειάζεται η αγορά.
      Στη Λατινική Αμερική, οι τρεις χώρες που αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα στο μεγαλύτερο βαθμό ήταν: Βραζιλία: 80%, Πουέρτο Ρίκο: 78% και Αργεντινή: 76%
      Η έκθεση Employment Outlook Survey 2024, που κυκλοφόρησε από την ManpowerGroup, δείχνει ότι, το 2024, αυτό το ποσοστό των εταιρειών που αναζητούν εξειδικευμένο ταλέντα αναμένεται να μετριαστεί ελαφρά στον κόσμο στο 0,75%, το ίδιο επίπεδο που έφτασε το 2022, αλλά πάνω από 0,69% το 2021.
      Οι εργοδότες
      Όσον αφορά στις πιο δύσκολες δεξιότητες, οι εργοδότες παγκοσμίως δήλωσαν ότι οι πιο… σπάνιες είναι:
      IT και ανάλυση δεδομένων Μηχανικοί Πωλήσεις και μάρκετινγκ Operations και υλικοτεχνική υποστήριξη Μεταποίηση και παραγωγή Ανά συγκεκριμένους τομείς, το 77% των εργοδοτών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και των βιοεπιστημών παραδέχτηκε ότι αντιμετώπισαν προβλήματα στην κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας τους, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg Línea.
      Ομοίως, τόσο στα καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες, όσο και στους τομείς της τεχνολογίας πληροφοριών και των μεταφορών, των logistics και της αυτοκινητοβιομηχανίας , το 76% των οργανισμών αναφέρει δυσκολίες στην εύρεση των ταλέντων που χρειάζονται. Επιπλέον, το 75% των βιομηχανικών και υλικών εταιρειών παραδέχτηκε ότι βρίσκεται στην ίδια κατάσταση.
      Άλλοι τομείς όπου αναφέρθηκαν δυσκολίες ήταν: υπηρεσίες επικοινωνίας (73%), οικονομικά και ακίνητα (72%), ενέργεια και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (71%).
      Τα 10 επαγγέλματα με τις μεγαλύτερες αποδοχές και ζήτηση μέσα στο 2024
      Εστιάζοντας στους παραπάνω παράγοντες, δείτε τα 10 επαγγέλματα με τις μεγαλύτερες αποδοχές και ζήτηση μέσα στο 2024.
      1. Data Analysts and Data Scientists
      Σε έναν κόσμο που καθοδηγείται ολοένα και περισσότερο από τα δεδομένα, η ανάγκη για επαγγελματίες με εξειδίκευση στην ερμηνεία και την εξαγωγή συμπερασμάτων από τεράστια σύνολα δεδομένων αυξάνεται ραγδαία. Οι αναλυτές δεδομένων και οι επιστήμονες δεδομένων αναμένεται να βρουν σημαντικές ευκαιρίες σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, τα χρηματοοικονομικά και η τεχνολογία. Ο μέσος μισθός για αυτούς τους ρόλους μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την τοποθεσία, την εμπειρία και τον κλάδο. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι data scientists κερδίζουν κατά μέσο όρο 120.000 δολάρια ετησίως, ενώ οι data analysts κερδίζουν περίπου 70.000 δολάρια.
      2. Επαγγελματίες υγείας
      Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης παραμένει ένας εύρωστος τομέας απασχόλησης. Οι συνεχιζόμενες παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα της υγείας έχουν υπογραμμίσει την ανάγκη για ικανούς γιατρούς, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς και διοικητικούς υπαλλήλους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Στις ΗΠΑ, οι γιατροί μπορούν να κερδίζουν κατά μέσο όρο 210.000 δολάρια ετησίως, ενώ οι νοσηλευτές μπορεί να κερδίζουν περίπου 75.000 δολάρια.
      3. Cybersecurity Experts
      Με την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των απειλών στον κυβερνοχώρο, οι εμπειρογνώμονες κυβερνοασφάλειας είναι πιο περιζήτητοι από ποτέ. Η προστασία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και των ευαίσθητων δεδομένων αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τους οργανισμούς, καθιστώντας τον τομέα αυτό μια προσοδοφόρα επιλογή καριέρας.
      Οι επαγγελματίες με βαθιά κατανόηση του ψηφιακού μάρκετινγκ είναι περιζήτητοι.
      Ο μέσος ετήσιος μισθός για τους επαγγελματίες κυβερνοασφάλειας είναι περίπου 100.000 δολάρια, ανάλογα με την εξειδίκευσή τους και τον τομέα στον οποίο εργάζονται.
      4. Ειδικοί σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
      Η στροφή προς τη βιωσιμότητα έχει αυξήσει τη ζήτηση για ειδικούς σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως οι τεχνικοί ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Οι εν λόγω επαγγελματίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας. Στις ΗΠΑ, ένας μηχανικός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να κερδίζει κατά μέσο όρο περίπου 80.000 δολάρια ετησίως.
      5. Προγραμματιστές λογισμικού
      Οι προγραμματιστές λογισμικού έχουν κεντρική θέση στον ψηφιακό μας κόσμο, δημιουργώντας εφαρμογές, πλατφόρμες και λύσεις σε διάφορους κλάδους. Συνήθως κερδίζουν κατά μέσο όρο 105.000 δολάρια ετησίως, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την εξειδίκευση και τον συγκεκριμένο κλάδο.
      6. Sustainability Experts
      Οι εμπειρογνώμονες βιωσιμότητας είναι ζωτικής σημασίας στην καθοδήγηση των οργανισμών για τη μείωση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων. Ο τομέας αυτός περιλαμβάνει τη βιώσιμη αρχιτεκτονική, την περιβαλλοντική συμβουλευτική και την πράσινη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας.
      Η ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας έχει ενισχύσει τη ζήτηση για επαγγελματίες ψυχικής υγείας
      Οι επαγγελματίες σε αυτόν τον τομέα μπορούν να αναμένουν να κερδίζουν περίπου 80.000 έως 100.000 δολάρια ετησίως.
      7. Προγραμματιστές εικονικής πραγματικότητας (VR) και επαυξημένης πραγματικότητας (AR)
      Η υιοθέτηση των τεχνολογιών VR και AR στην ψυχαγωγία, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Οι προγραμματιστές σε αυτόν τον τομέα είναι το κλειδί για τη δημιουργία καθηλωτικών εμπειριών και καινοτόμων εφαρμογών. Ο μέσος μισθός τους κυμαίνεται συνήθως από 75.000 έως 100.000 δολάρια ετησίως.
      8. Ειδικοί ηλεκτρονικού εμπορίου και ψηφιακού μάρκετινγκ
      Οι αναπτυσσόμενοι τομείς των ηλεκτρονικών αγορών και του ψηφιακού μάρκετινγκ συνεχίζουν να δημιουργούν ευκαιρίες. Οι επαγγελματίες με βαθιά κατανόηση του ψηφιακού τοπίου και της συμπεριφοράς των καταναλωτών είναι ιδιαίτερα περιζήτητοι. Οι ειδικοί του ψηφιακού μάρκετινγκ μπορούν να κερδίζουν κατά μέσο όρο 70.000 δολάρια ετησίως, ενώ οι ειδικοί του ηλεκτρονικού εμπορίου μπορεί να κερδίζουν ελαφρώς υψηλότερα.
      9. Ρομποτική μηχανική
      Οι μηχανικοί ρομποτικής καθίστανται απαραίτητοι σε κλάδους όπως η υγειονομική περίθαλψη. Σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και συντηρούν συστήματα αυτοματισμού και ρομποτικά συστήματα. Ο μέσος ετήσιος μισθός ενός μηχανικού ρομποτικής είναι περίπου 85.000 δολάρια.
      10. Επαγγελματίες ψυχικής υγείας
      Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας έχει ενισχύσει τη ζήτηση για επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Οι ψυχολόγοι, οι σύμβουλοι και οι θεραπευτές είναι απαραίτητοι για την υποστήριξη της ψυχικής ευημερίας. Στις ΗΠΑ, οι ψυχολόγοι κερδίζουν κατά μέσο όρο 80.000 δολάρια ετησίως, ενώ οι σύμβουλοι και οι θεραπευτές μπορεί να κερδίζουν περίπου 50.000 έως 60.000 δολάρια.
      Συμπερασματικά, το εργασιακό τοπίο του 2024 διαμορφώνεται από τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις κοινωνικές αλλαγές και τις περιβαλλοντικές ανησυχίες. Αυτά τα δέκα επαγγέλματα όχι μόνο προσφέρουν πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες, αλλά απαιτούν επίσης δέσμευση για συνεχή μάθηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων.
    14. Εργασιακά

      KF

      Σε οκτώ επίπεδα θα περιγράφεται πλέον η κατάταξη των πτυχίων που παρέχουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, προκειμένου η Ελλάδα να εναρμονιστεί με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων.
       
      Η πρόταση για την κατάταξη σε 8 επίπεδα έγινε δεκτή από την ΕΕ και υπολείπονται ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Το σημαντικό είναι ότι τα πτυχία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ εντάσσονται στο ίδιο επίπεδο (στο 6), κάτι που ζητούσαν οι διοικήσεις των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.
       
      Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων είναι ένα πλαίσιο αναφοράς προσανατολισμένο στα μαθησιακά αποτελέσματα, που επιτρέπει την ταξινόμηση (επαγγελματικών, ακαδημαϊκών κ.ά.) προσόντων κατά επίπεδα. Στην πράξη λειτουργεί ως ένας μηχανισμός «μετάφρασης» των προσόντων που αποκτούν εκπαιδευόμενοι και εργαζόμενοι. Με τον όρο «προσόντα» στην ορολογία του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων εννοούμε πτυχία, διπλώματα, τίτλους σπουδών που προέρχονται τόσο από το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα όσο και από δραστηριότητες που εντάσσονται στη μη τυπική και άτυπη μάθηση και έχουν πιστοποιηθεί ως προς το περιεχόμενό τους.
       
      Η κατάταξη των πτυχίων για τη χώρα μας γίνεται ως εξής:
       
      Επίπεδα 1, 2 και 3 είναι απολυτήρια δημοτικού, γυμνασίου - λυκείου και σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης αντίστοιχα. Ακολουθούν: Επίπεδο 5 -Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 4 ΕΠΑΛ. -Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Επιπέδου 4 ΙΕΚ. -Δίπλωμα/Πτυχίο Ανωτέρας Σχολής). Επίπεδο 6 (BACHELOR'S DEGREE) -Πτυχίο Πανεπιστημίου -Πτυχίο ΤΕΙ. -Πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης (πολυτεχνικές, γεωπονικές σχολές). Επίπεδο 7 (MASTER'S DEGREE). Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης. Επίπεδο 8 (DOCTORATE) Διδακτορικό Δίπλωμα. Η κατάταξη αυτή είναι εναρμονισμένη με τα όσα έχουν τηρηθεί κατά τη σύνταξη του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων (EQF) και έχουν ενσωματωθεί σε αυτό.
       
      Διευκόλυνση
       
      Με τη ρύθμιση αυτή η χώρα μας θα διαθέτει μια πλήρη κατάταξη των διαφόρων τίτλων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στα 8 επίπεδα, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η μετακίνηση εργαζομένων από και προς την Ελλάδα.
       
      Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα «διαμορφώνουμε το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, με την ανάπτυξη του οποίου διασφαλίζεται η ύπαρξη ενός συνεκτικού και κατανοητού συστήματος κατάταξης όλων των προσόντων, δηλαδή των τίτλων σπουδών, οι οποίοι απονέμονται στη χώρα μας.
       
      Υπηρετώντας την αρχή της διαφάνειας του εκπαιδευτικού συστήματος στο σύνολό του, το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η μάθηση μπορεί να συνδέεται με την απασχόληση και τη σταδιοδρομία. Υπό το πρίσμα της κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής ''Ευρώπη 2020'', η οποία στοχεύει στην έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και η αντιστοίχισή του με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων προσφέρει ένα εργαλείο ''μετάφρασης'' και συγκρισιμότητας των προσόντων».
       
      Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63975665
    15. Εργασιακά

      Engineer

      Εκδόθηκε η ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/123669/4743/2021 που αφορά: Καθορισμός των στοιχείων των περιπτώσεων α έως θ της παρ. 4 του άρθρου 47Α του ν. 4495/2017 (Α’ 167), που απαιτούνται για την έκδοση και τον έλεγχο της βεβαίωσης σύνδεσης με το Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας κατά τη διαδικασία ηλεκτροδότησης
      Αριθμ. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/123669/ 4743/2021 στο (ΦΕΚ Β' 6548/31-12-2021)

      Άρθρο 1
      Απαιτούμενα δικαιολογητικά και στοιχεία για την έκδοση της βεβαίωσης σύνδεσης με το Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας

      Για την έκδοση της βεβαίωσης σύνδεσης με το Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, απαιτούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά και στοιχεία:

      1. Για κτίσματα, εγκαταστάσεις και κατασκευές οι οποίες προϋποθέτουν την έκδοση πράξης εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης (οικοδομική άδεια, έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, έγκριση δομικών κατασκευών κεραίας, κ.λπ.):
      α) Για την περίπτωση προσωρινής σύνδεσης/εργοταξιακής ηλεκτροδότησης, όπου απαιτείται, υποβάλλονται τα κάτωθι:
      αα) υπεύθυνη δήλωση του κυρίου του έργου ή του έχοντος το νόμιμο δικαίωμα, για την ανάθεση της διαχείρισης της αίτησης σε εξουσιοδοτημένο μηχανικό ή τεχνική εταιρεία,
      αβ) τα στοιχεία του ακινήτου και τα γεωχωρικά δεδομένα για τον εντοπισμό του,
      αγ) τα στοιχεία του κυρίου του έργου ή του έχοντος το νόμιμο δικαίωμα,
      αδ) τα στοιχεία νομιμότητας ιδιοκτησίας/κτιρίου/κατασκευής (οικοδομική άδεια, άδεια δόμησης, έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, έγκριση δομικής κατασκευής κ.λπ.).
      β) Για την περίπτωση οριστικής σύνδεσης/αρχικής ηλεκτροδότησης, υποβάλλονται επιπροσθέτως, πέραν των ανωτέρω, τα κάτωθι:
      βα) αντίγραφο της βεβαίωσης που εκδίδεται από τον οικείο δήμο σχετικά με την επιφάνεια της προς ηλεκτροδότηση ιδιοκτησίας/κτιρίου,
      ββ) η θεώρηση της οικοδομικής άδειας/άδειας δόμησης, σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 4495/2017. Στην περίπτωση αιτημάτων ηλεκτροδότησης πράξεων εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών που έχουν χορηγηθεί από αρμόδια όργανα του άρθρου 31 του ν. 4495/2017, πλην της οικείας ΥΔΟΜ, όπως την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τις Υπηρεσίες Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων, τον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών, Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Κτιριακές Υποδομές», τις Διευθύνσεις Ελέγχου Κατασκευής Έργων, την Εκκλησία της Ελλάδος και την Εκκλησία της Κρήτης για την ηλεκτροδότηση Ιερών Ναών, Ιερών Μονών και Μητροπολιτικών Μεγάρων, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κ.λπ, υποβάλλεται, θεωρημένη, η εκδοθείσα οικοδομική άδεια από τα ως άνω όργανα και φορείς.
      Σε περίπτωση που έχει αποπερατωθεί αυτοτελές τμήμα της οικοδομής ή των οικοδομών (π.χ. διαμέρισμα, κατάστημα, κ.λπ.) τα ως άνω στοιχεία της περίπτωσης β’ αφορούν το συγκεκριμένο τμήμα.
      γ) Για την περίπτωση οριστικής σύνδεσης/αρχικής ηλεκτροδότησης κατασκευών ή εγκαταστάσεων οι οποίες δεν έχουν εκτελεστεί με οικοδομική άδεια ή άδεια δόμησης, αλλά σύμφωνα με άλλη διοικητική πράξη εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών (όπως έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, έγκριση δομικών κατασκευών κεραίας, κ.α.) υποβάλλεται, πέραν των αναφερόμενων στην παράγραφο α, η πράξη ολοκλήρωσης των εργασιών ή το θετικό πόρισμα Ελεγκτή Δόμησης, εφόσον προβλέπονται, άλλως Τεχνική Έκθεση αρμόδιου μηχανικού για την ολοκλήρωση των εργασιών.
      δ) Για την περίπτωση οριστικής σύνδεσης/αρχικής ηλεκτροδότησης κτηνοτροφικών στέγαστρων της υπ’ αρ. 5888/3.2.2004 κοινής απόφασης των Υφυπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Γεωργίας, «Καθορισμός προϋποθέσεων, όρων και δικαιολογητικών για την έκδοση της έγκρισης κατασκευής και εγκατάστασης κτηνοτροφικών στέγαστρων με σκελετό θερμοκηπίου και κινητών κτηνοτροφικών στέγαστρων» (Β’ 355), υποβάλλεται η θεωρημένη έγκριση της κατασκευής από την αρμόδια ΥΔΟΜ.
      ε) Για την περίπτωση οριστικής σύνδεσης/αρχικής ηλεκτροδότησης κατασκευών και εγκαταστάσεων που είναι αυθαίρετες, υποβάλλεται ελλείψει της απαιτούμενης οικοδομικής άδειας ή άλλης πράξης εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, είτε η βεβαίωση υπαγωγής σε διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων, συνοδευόμενη από το αποδεικτικό καταβολής τουλάχιστον της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου, είτε η απόφαση εξαίρεσής τους από την κατεδάφιση.

      2. Για εγκαταστάσεις και κατασκευές, οι οποίες προϋποθέτουν την έκδοση εγκριτικής πράξης από τον αρμόδιο κατά περίπτωση πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο ΟΤΑ, υποβάλλονται για την περίπτωση οριστικής σύνδεσης/αρχικής ηλεκτροδότησης, τα κάτωθι:
      α) υπεύθυνη δήλωση/απόφαση του εκπροσώπου του φορέα ή του έχοντος το νόμιμο δικαίωμα για την ανάθεση της διαχείρισης της αίτησης στον Διαχειριστή αίτησης σε εξουσιοδοτημένο μηχανικό ή τεχνική εταιρεία,
      β) τα στοιχεία της κατασκευής και τα γεωχωρικά δεδομένα για τον εντοπισμό της
      γ) τα στοιχεία του φορέα ή του έχοντος το νόμιμο δικαίωμα
      δ) τεχνική έκθεση αρμοδίου μηχανικού για την ολοκλήρωση των εργασιών,
      ε) αντίγραφο της βεβαίωσης που εκδίδεται από τον οικείο δήμο σχετικά με την επιφάνεια της προς ηλεκτροδότηση ιδιοκτησίας/κτιρίου, εφόσον απαιτείται,
      στ) τα στοιχεία νομιμότητας της κατασκευής (βεβαίωση, άδεια, ή έγγραφο της κατά περίπτωση αρμόδιας Υπηρεσίας του οικείου Δήμου ή της Περιφέρειας).
      Ειδικότερα:
      i. Στην περίπτωση φωτεινών επιγραφών, προσκομίζεται η άδεια του οικείου Δήμου σύμφωνα με τον ν. 2946/2001 (Α’ 224).
      ii. Στην περίπτωση κατασκευών και εγκαταστάσεων σε κοινόχρηστους χώρους οικισμών, υποβάλλεται έγγραφο, με το οποίο εγκρίνεται η αντίστοιχη μελέτη από την αρμόδια κατά περίπτωση Υπηρεσία της Περιφέρειας ή του Δήμου.
      iii. Στην περίπτωση αρδευτικών εγκαταστάσεων, κατατίθεται ειδικό δελτίο από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας.
      iv. Στην περίπτωση ηλεκτροδότησης φωτεινών σηματοδοτών, υποβάλλεται έγγραφο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου ή της Περιφέρειας, σε αντιστοιχία με την αρμοδιότητα επί του δρόμου, επί του οποίου τοποθετείται ο σηματοδότης.

      3. Για ειδικές κατασκευές και εγκαταστάσεις, οι οποίες προϋποθέτουν την έκδοση πράξης λοιπών δημόσιων Υπηρεσιών και φορέων, υποβάλλονται για την περίπτωση οριστικής σύνδεσης/αρχικής ηλεκτροδότησης, τα κάτωθι:
      α) υπεύθυνη δήλωση/απόφαση του εκπροσώπου του φορέα ή του έχοντος το νόμιμο δικαίωμα για την ανάθεση της διαχείρισης της αίτησης στον Διαχειριστή αίτησης
      σε εξουσιοδοτημένο μηχανικό ή τεχνική εταιρεία,
      β) τα στοιχεία της κατασκευής και τα γεωχωρικά δεδομένα για τον εντοπισμό της,
      γ) τα στοιχεία του φορέα ή του έχοντος το νόμιμο δικαίωμα,
      δ) τεχνική έκθεση αρμοδίου μηχανικού για την ολοκλήρωση των εργασιών,
      ε) αντίγραφο της βεβαίωσης που εκδίδεται από τον οικείο δήμο σχετικά με την επιφάνεια της προς ηλεκτροδότηση ιδιοκτησίας/κτιρίου, εφόσον απαιτείται.
      στ) τα στοιχεία νομιμότητας της κατασκευής (βεβαίωση, άδεια, ή έγγραφο της κατά περίπτωση αρμόδιας Υπηρεσίας του οικείου Δήμου ή της Περιφέρειας). Ειδικότερα:
      i. Στην περίπτωση πλατειών και κοινόχρηστων χώρων που διαμορφώνονται, υποβάλλεται βεβαίωση ότι περατώθηκαν τα έργα διαμόρφωσης από τον αντίστοιχο κατά περίπτωση φορέα, σύμφωνα με μελέτες εγκεκριμένες από Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή νομικά πρόσωπα ή την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων αντιστοίχως.
      ii. Στην περίπτωση στάσεων, στέγαστρων, σταθμαρχείων, εποπτειών, εκδοτηρίων εισιτηρίων, κουβούκλιων αναμονής οδηγών καθώς και λοιπές συναφείς εγκαταστάσεις του ΟΟΣΑ, υποβάλλεται το οικείο έγγραφο του ΟΟΣΑ.
      iii. Στην περίπτωση Υ/Σ της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., υποβάλλεται σχετικό έγγραφο της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε..
      iv. Στην περίπτωση αρχαιολογικών εγκαταστάσεων και μνημείων, υποβάλλεται έγγραφο του Προϊσταμένου των Εφορειών Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Νεότερων Μνημείων και των Υπηρεσιών Νεώτερων Μνημείων, και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
      v. Στην περίπτωση κτισμάτων και εγκαταστάσεων εντός των συνόρων του Αγίου Όρους, υποβάλλεται έγγραφο του Κέντρου Διαφύλαξης της Αγιορείτικης Κληρονομιάς.

      4. Για εγκαταστάσεις και κατασκευές για τις οποίες δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας ή έγκρισης εκτέλεσης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας ή άλλης πράξης εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών υποβάλλεται για την περίπτωση οριστικής σύνδεσης/αρχικής ηλεκτροδότησης, έγγραφο της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης στο οποίο βεβαιώνεται ότι για τη συγκεκριμένη εργασία δεν απαιτείται οικοδομική άδεια και οι υπόψη κατασκευές και εγκαταστάσεις δύνανται να ηλεκτροδοτηθούν.
      Στην παραπάνω περίπτωση εμπίπτουν, περίπτερα αναπήρων πολέμου, σταθμαρχεία, τεχνικά έργα και εγκαταστάσεις ύδρευσης αποχέτευσης-άρδευσης Δήμων και Κοινοτήτων, μάνδρες οικοδομικών υλικών, λατομεία μεταλλεία, τροχογραφεία της ΕΛΠΑ, τροχόσπιτα του Ινστιτούτου Ωκεανογραφικών και Αλιευτικών Ερευνών, καντίνες, χώροι παρασκευής και πώλησης έτοιμου φαγητού και ποτών επί του δρόμου (street food), θερμοκήπια, αναμεταδότες της ΕΡΤ, πλατείες, οδοί και πάρκα, καθώς και αντλίες μη αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

      5. Για τις υποδομές επαναφόρτισης Η/Ο που εγκαθίστανται είτε σε υφιστάμενα ήδη ηλεκτροδοτούμενα κτίρια της παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 4710/2020 (Α’ 142) είτε σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, υποβάλλονται για την περίπτωση οριστικής σύνδεσης/αρχικής ηλεκτροδότησης, τα κάτωθι:
      α) υπεύθυνη δήλωση/απόφαση του εκπροσώπου του φορέα ή του έχοντος το νόμιμο δικαίωμα για την ανάθεση της διαχείρισης της αίτησης στον Διαχειριστή αίτησης,
      β) τα στοιχεία της κατασκευής και τα γεωχωρικά δεδομένα για τον εντοπισμό της,
      γ) τα στοιχεία του φορέα ή του έχοντος το νόμιμο δικαίωμα,
      δ) υπεύθυνη δήλωση αρμοδίου μηχανικού στην οποία δηλώνει πως η ηλεκτρολογική εγκατάσταση των σημείων επαναφόρτισης Η/Ο έχει διενεργηθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις και προδιαγραφές που ορίζονται στο Ελληνικό Πρότυπο ΕΛΟΤ 60364, και είναι ολοκληρωμένες.
      Επιπλέον των ανωτέρω υποβάλλονται:
      i. για κοινόχρηστες υποδομές επαναφόρτισης Η/Ο που εγκαθίστανται σε κοινόχρηστους ή/και κοινόκτητους χώρους υφιστάμενου κτιρίου σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 22, ν. 4710/2020 (Α’ 142), τεχνική έκθεση ηλεκτρολόγου/ηλεκτρολόγου μηχανικού στην οποία συμπεριλαμβάνονται η λειτουργία και ο τρόπος χρήσης του συνόλου της εγκατάστασης.
      ii. για υποδομές επαναφόρτισης Η/Ο που εγκαθίστανται σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους εντός οικισμού, σχέδιο κάτοψης, υπογεγραμμένο από τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό, κατάλληλης κλίμακας ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης, στο οποίο εμφαίνεται η ηλεκτρολογική εγκατάσταση των σημείων επαναφόρτισης Η/Ο με την αντίστοιχη υποδομή καλωδίωσης και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος του χώρου στάσης και στάθμευσης.
       
      Άρθρο 2
      Διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής και έκδοσης της βεβαίωσης σύνδεσης

      Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής και έκδοσης της βεβαίωσης σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας γίνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος “e-Άδειες”.
      Εξουσιοδοτημένος διαχειριστής εισάγει αίτηση με τα στοιχεία του άρθρου 1 στο πληροφοριακό σύστημα και επιλέγει την αρμόδια για τη θέση της κατασκευής ΥΔΟΜ. Με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών και μετά από υπεύθυνη δήλωση του διαχειριστή της αίτησης για την ορθότητα, εγκυρότητα και πληρότητα των υποβαλλόμενων στοιχείων, ο μηχανικός υποβάλλει την αίτηση και το σύστημα εκδίδει αυτόματα τη βεβαίωση, στην οποία αναφέρεται η διάρκεια ισχύος της και λαμβάνει μοναδικό αριθμό.
      Στις περιπτώσεις για τις οποίες η πράξη εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών ή τυχόν αναθεωρήσεις/ενημερώσεις αυτής έχουν εκδοθεί μέσω του πληροφοριακού συστήματος “e-Άδειες”, η αίτηση για τη βεβαίωση διασυνδέεται ηλεκτρονικά με την προγενέστερη πράξη με δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία αυτής.

      Άρθρο 3
      Ισχύς βεβαίωσης - Έντυπο βεβαίωσης

      Η ισχύς της βεβαίωσης σύνδεσης με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ορίζεται σε έξι (6) μήνες από την ημερομηνία έκδοσής της και αναγράφεται επί των εντύπων των βεβαιώσεων οριστικής ή προσωρινής σύνδεσης. Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτο το χρονικό διάστημα ισχύος της βεβαίωσης η αίτηση του άρθρου 2 επανυποβάλεται, με αντίστοιχη ανανέωση του χρόνου ισχύος της.
      Η ανωτέρω βεβαίωση χρησιμοποιείται και για τη σύνδεση της ιδιοκτησίας/κτιρίου με το δίκτυο ύδρευσης.

      Άρθρο 4
      Διαδικασία ελέγχου από τις Υπηρεσίες Δόμησης

      Η αρμόδια ΥΔΟΜ έχει πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα και διενεργεί δειγματοληπτικό έλεγχο των βεβαιώσεων σε ποσοστό τουλάχιστον είκοσι τοις εκατό (20%) ετησίως. Ο έλεγχος αφορά την πληρότητα των απαιτούμενων δικαιολογητικών και στοιχείων. Σε περίπτωση διαπίστωσης ελλείψεων ή σφαλμάτων, ο μηχανικός καλείται, όπως εντός δύο (2) μηνών προσκομίσει, διορθώσει ή διευκρινίσει τα απαραίτητα στοιχεία. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας αυτής, η ΥΔΟΜ ανακαλεί τη βεβαίωση και ενημερώνει αμελλητί τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

      Άρθρο 5
      Τεχνικές προδιαγραφές των ηλεκτρονικών αρχείων των δικαιολογητικών

      Στο πληροφοριακό σύστημα έκδοσης της βεβαίωσης σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας υποβάλλονται ηλεκτρονικά ψηφιακά αρχεία περιγραφικών δεδομένων, όπου απαιτούνται βάσει του άρθρου 1 του παρόντος, οι τεχνικές προδιαγραφές των οποίων περιγράφονται στην παρ.2 του άρθρο 19 υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983/23.07.2018 υπουργικής απόφασης (Β’ 3136/2018).

      Άρθρο 6
      Όροι πρόσβασης και διάθεσης στο πληροφοριακό σύστημα και στις ηλεκτρονικές πληροφορίες

      Για τα δικαιώματα χρήσης, τη διαδικασία εγγραφής και τον τρόπο πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα έκδοσης της βεβαίωσης σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας ισχύουν τα αναφερόμενα στο άρθρο 16 της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983/23.07.2018 υπουργικής απόφασης (Β’ 3136/2018).
      Η διαφύλαξη εμπιστευτικότητας, οι όροι πρόσβασης και διάθεσης στα πληροφοριακά συστήματα, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τα δεδομένα περιγράφονται στο άρθρο 17 της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983/23.07.2018 υπουργικής απόφασης (Β’ 3136/2018).

      Άρθρο 7
      Ορισμοί και προδιαγραφές πληροφοριακού συστήματος και διαλειτουργικότητας με άλλα ηλεκτρονικά συστήματα

      Για τους κανόνες και τα πρότυπα σχεδιασμού, ανάπτυξης και λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος καθώς και τις γεωχωρικές πληροφορίες, τα δεδομένα, τα μεταδεδομένα, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται από το σύστημα ισχύουν τα αναφερόμενα στο άρθρο 13 της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983/23.07.2018 υπουργικής απόφασης (Β’ 3136/2018).
      Το πληροφοριακό σύστημα ακολουθεί κανόνες και πρότυπα για τη διασύνδεση και τη διαλειτουργικότητα με τρίτα πληροφοριακά συστήματα και εφαρμογές, σύμφωνα με το Παράρτημα II της υπό στοιχεία ΥΑΠ/Φ.40.4/1/989/10.4.2012 (Β’ 1301) απόφασης και σύμφωνα με τα ισχύοντα δυνάμει του ν. 4727/2020.
      Το πληροφοριακό σύστημα έκδοσης της βεβαίωσης σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας θα έχει πρόσβαση για μεταφορά δεδομένων με όρους διαλειτουργικότητας με σχετιζόμενα διαθέσιμα πληροφοριακά συστήματα (πχ. σύστημα δηλώσεων αυθαίρετων κατασκευών ν. 4495/2017) και ιδίως με το αντίστοιχο πληροφοριακό σύστημα του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
      Μέσω της ηλεκτρονικής διάθεσης των δεδομένων υλοποιείται και η διαδικασία ενημέρωσης του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στις περιπτώσεις ανάκλησης ή και εν γένει παύσης ισχύος της βεβαίωσης σύνδεσης.

      Άρθρο 8
      Υποχρεώσεις διαχειριστή του πληροφοριακού συστήματος και τέλος ανταπόδοσης για την έκδοση κάθε βεβαίωσης σύνδεσης

      1. Οι γενικές υποχρεώσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), ως διαχειριστή του πληροφοριακού συστήματος έκδοσης της βεβαίωσης σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, είναι οι ακόλουθες:
      α) να υποστηρίζει την λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος με υψηλή διαθεσιμότητα παρέχοντας διαδικτυακή πρόσβαση, υποστήριξη των συστημάτων, προσαρμογές αποδοτικότητας και να προβαίνει σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης και αποδοτικής λειτουργίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα,
      β) να μεριμνά για τη συντήρηση του εξοπλισμού και του λογισμικού του συστήματος, προκειμένου να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη απόδοση και ασφάλεια,
      γ) να προσαρμόζει τις λειτουργίες του πληροφοριακού συστήματος σε τυχόν αλλαγές της νομοθεσίας και, εφόσον απαιτηθεί, να προβαίνει σε αναβαθμίσεις και προσθήκες λειτουργικότητας, σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης,
      δ) να παρέχει πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
      ε) να αναλαμβάνει την υποστήριξη των χρηστών και των αρμόδιων υπηρεσιών στη λειτουργία και χρήση του συστήματος.

      2. Ο διαχειριστής του πληροφοριακού συστήματος έκδοσης της βεβαίωσης σύνδεσης, για την άσκηση των ανωτέρω υποχρεώσεων, δικαιούται την είσπραξη ποσοστού ανταπόδοσης, το οποίο ορίζεται σε 10€ ανά εκδιδόμενη βεβαίωση.

      Άρθρο 9
      Έναρξη λειτουργίας

      1. Η διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 47Α του ν. 4495/2017 τίθεται σε πλήρη εφαρμογή μετά την πάροδο έξι (6) μηνών από την έκδοση της παρούσας.

      2. Δύναται με διαπιστωτική πράξη του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) να τίθεται σε πιλοτική λειτουργία η έκδοση της βεβαίωσης σύνδεσης με τα δίκτυα στο πληροφοριακό σύστημα «e-Άδειες» και προ της αναφερόμενης στην παρ. 1
      ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΦΕΚ ΕΔΩ
    16. Εργασιακά

      Engineer

      Η διαδικασία είναι η εξής:
      1. Είσοδος στο Εθνικό Ποινικό Μητρώο: http://www.ncris.gov.gr/portal/page/portal/epm
      Δείτε και τις συχνές ερωτήσεις: http://www.ncris.gov.gr/portal/page/portal/epm/SERVICES/useful_questions
      2. Εγγραφή στο σύστημα
      3. Ολοκλήρωση της εγγραφής με παρουσία μόνο την 1η φορά για ταυτοποίηση, μαζί με την ταυτότητά και με αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
    17. Εργασιακά

      anilia

      Υποβολή από τους μηχανικούς κατάστασης έγγραφων συμφωνιών που έχουν συνάψει με τους εντολείς τους κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο και από το ΤΕΕ υποβολή κατάστασης των έγγραφων συμφωνιών που έχουν συνάψει οι μηχανικοί με τους αντισυμβαλλομένους τους μέσα στην προηγούμενη διαχειριστική περίοδο.
       
      ζ) Μέχρι την 20ή ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους ο μηχανικός υποχρεούται να υποβάλλει, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.), κατάσταση με τις έγγραφες συμφωνίες που έχει συνάψει με τους αντισυμβαλλομένους του μέσα στην προηγούμενη διαχειριστική περίοδο και στην οποία αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, ο Α.Φ.Μ. του κάθε συμβαλλόμενου, το είδος της παρεχόμενης υπηρεσίας και η συμφωνηθείσα αμοιβή.
       
      η) Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος υποχρεούται να υποβάλει, μέχρι την 20ή ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.), κατάσταση των έγγραφων συμφωνιών που έχουν συνάψει οι μηχανικοί με τους αντισυμβαλλομένους τους μέσα στην προηγούμενη διαχειριστική περίοδο και στην οποία αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, ο Α.Φ.Μ. του κάθε αντισυμβαλλομένου, το είδος της παρεχόμενης υπηρεσίας και η συμφωνηθείσα αμοιβή. Την ευθύνη για την υποβολή αυτή φέρει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου
      Ελλάδος.
       
      Η υποβολή των ανωτέρω καταστάσεων είχε ανασταλεί για τη χρήση 2011 και την χρήση 2012 σύμφωνα με την ΠΟΛ.1186/21.9.2012. και την ΠΟΛ.1053/21.3.2013.
       
      Περ ζ και η παραγρ 8 άρθρου 20 ν. 3943/2011
       
      Πηγή: http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/17332
    18. Εργασιακά

      Engineer

      Τροποποιήθηκε το πληροφοριακό σύστημα «e-Άδειες» σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 155 και 156 του ν. 4951/2022, που αφορούν στη δυνατότητα έκδοσης Οικοδομικής Άδειας και Αδείας Αναθεώρησης των κατηγοριών 1 και 2 με Βεβαίωση όρων δόμησης της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν. 4495/2017.
      Αναλυτικά:
      Η Βεβαίωση Όρων Δόμησης αρθρ. 38§2 ν.4495/2017για Οικοδομική Άδεια και Αναθεώρηση Οικοδομικής Αδείας έχει τροποποιηθεί ώστε να αφορά και τις Οικοδομικές Άδειες Κατηγορίας 1, 2, την Έγκριση εργασιών αποπεράτωσης αυθαίρετης κατασκευής και την Άδεια κατεδάφισης.
      Στο πεδίο «Κατηγορία» υπάρχουν οι εξής επιλογές:
      Οικοδομική Άδεια Κατηγορία 1
      Οικοδομική Άδεια Κατηγορία 2
      Οικοδομική Άδεια Κατηγορία 3
      Έγκριση εργασιών αποπεράτωσης (Κατηγ. 1)
      Άδεια Κατεδάφισης (Κατηγ. 1) Για τις κατηγορίες 1 και 2 προβλέπεται έλεγχος Τοπογραφικού Διαγράμματος, οπότε απαιτείται να αναρτηθούν:
      Τοπογραφικό Διάγραμμα Ε.Γ.Σ.Α. ’87
      Τίτλοι ιδιοκτησίας & Έγγραφα Κτηματολογίου Στις επιμέρους Περιπτώσεις έχουν προστεθεί επιλογές για ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΝΕΑΣ ΔΟΜΗΣHΣ, ΕΙΔΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ, ώστε να καλύπτονται όλες οι υποπεριπτώσεις του άρθρου 36 του ν. 4495/2017. Σε περίπτωση επιλογής «ΕΙΔΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: νομιμοποίηση κατασκευών και αλλαγών χρήσης» δημιουργείται στην Οικοδομική Άδεια ή την Αναθεώρησή της η απαίτηση επισύναψης «Χρηματικού καταλόγου ή Υπαγωγής αυθαιρέτου προς Νομιμοποίηση». H Βεβαίωση Όρων Δόμησης αρθ. 38§2 ν.4495/2017 για Αναθεώρηση έντυπης Αδείαςέχει τροποποιηθεί ώστε να αφορά και τις Έντυπες Άδειες Κατηγορίας 1, 2 και την Έντυπη άδεια κατεδάφισης.
      Στο πεδίο «Κατηγορία» υπάρχουν οι εξής επιλογές:
      Έντυπη Άδεια Κατηγορία 1
      Έντυπη Άδεια Κατηγορία 2
      Έντυπη Άδεια Κατηγορία 3
      Έντυπη Άδεια Κατεδάφισης (Κατηγορία 1) Για τις κατηγορίες 1 και 2 προβλέπεται έλεγχος Τοπογραφικού Διαγράμματος, οπότε απαιτείται να αναρτηθούν:
      Τοπογραφικό Διάγραμμα Ε.Γ.Σ.Α. ’87
      Τίτλοι ιδιοκτησίας & Έγγραφα Κτηματολογίου
      Εγκεκριμένο Τοπογραφικό διάγραμμα
      Στέλεχος τροποποιούμενης Οικοδομικής Άδειας/Άδειας Δόμησης Στις επιμέρους Περιπτώσεις έχουν προστεθεί επιλογές για ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΝΕΑΣ ΔΟΜΗΣHΣ, ΕΙΔΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ, ώστε να καλύπτονται όλες οι υποπεριπτώσεις του άρθρου 36 του ν. 4495/2017. Σε περίπτωση επιλογής «ΕΙΔΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: νομιμοποίηση κατασκευών και αλλαγών χρήσης» δημιουργείται στην Αναθεώρηση της έντυπης αδείας η απαίτηση επισύναψης «Χρηματικού καταλόγου ή Υπαγωγής αυθαιρέτου προς Νομιμοποίηση». Η ΥΔΟΜ διενεργεί έλεγχο των επιλογών του μηχανικού και της κατηγορίας της αδείας, καθώς και των στοιχείων του Τοπογραφικού Διαγράμματος, όπου απαιτείται, κατά τα αναφερόμενα στην παράγραφο 6β του άρθρου 35 του ν. 4495/2017. Οι λοιπές ενέργειες δεν έχουν τροποποιηθεί.
      Οι Βεβαιώσεις Όρων Δόμησης που κατά την προσαρμογή του συστήματος βρίσκονται σε «Προσωρινή Αποθήκευση» έχουν ενημερωθεί με τα νέα δεδομένα.
      Στις μεταγενέστερες πράξεις των Βεβαιώσεων Όρων Δόμησης, συγκεκριμένα την Οικοδομική Άδεια (ν.4759/2020), την Αναθεώρηση Οικ. Αδείας ME προέγκριση ή βεβαίωση (ν.4759/2020), την Άδεια Κατεδάφισης (ν.4759/2020), την Αναθεώρηση Άδειας Κατεδάφισης ΜΕ προέγκριση ή βεβαίωση (ν.4759/2020) και την Αναθεώρηση έντυπης Αδείας ME προέγκριση ή βεβαίωση (ν.4759/2020), έχει γίνει η απαραίτητη προσαρμογή, ώστε να μην υποβάλλονται Τοπογραφικό Διάγραμμα Ε.Γ.Σ.Α. ’87 και Τίτλοι ιδιοκτησίας & Έγγραφα Κτηματολογίου, εφόσον προβλέπονται για την έκδοση της Βεβαίωσης Όρων Δόμησης.
      Στο πλαίσιο της αναβάθμισης, στην Προχωρημένη αναζήτηση έχει προστεθεί το κριτήριο «Κωδικός πράξης». Από την αρχή της λειτουργίας του «e-Άδειες», κάθε αίτηση κατά την εισαγωγή της λαμβάνει κωδικό πράξης της μορφής 111111-2. Το πρώτο τμήμα του κωδικού (έως την παύλα «-») είναι κοινό σε όλες τις συσχετιζόμενες πράξεις μιας αλυσίδας (πχ. Βεβαίωση όρων δόμησης, Οικοδομική Άδεια, Μεταγενέστερος έλεγχος κλπ). Η αναζήτηση με τον Κωδικό πράξης (εισάγεται μόνο πρώτο τμήμα) εμφανίζει όλη την αλληλουχία των πράξεων.
      Υπενθυμίζουμε το περιεχόμενο των 2 άρθρων του ν.4951/2022:
      Άρθρο 155
      Προέγκριση οικοδομικών αδειών Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 35 του ν. 4495/2017
      Το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 35 του ν. 4495/2017 (Α΄ 167) τροποποιείται, προκειμένου να προβλεφθεί ότι η προέγκριση οικοδομικής άδειας είναι προαιρετική και αφορά όλες τις κατηγορίες οικοδομικών αδειών του άρθρου 36 του ιδίου νόμου, στο δεύτερο εδάφιο ο «όγκος» αντικαθίσταται από το «ύψος», προστίθεται τελευταίο εδάφιο, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
      «1. Η διαδικασία προέγκρισης για την έκδοση οικοδομικής άδειας είναι προαιρετική και αφορά κάθε κατηγορία έκδοσης άδειας του άρθρου 36. Η διαδικασία προέγκρισης άδειας αναθεώρησης είναι προαιρετική, εφόσον αφορά σε μεταβολή των πολεοδομικών μεγεθών κάλυψης, ύψους και όγκου. Εναλλακτικά απαιτείται η έγγραφη βεβαίωση των υποπερ. βα) και ββ) της περ. β της παρ. 2 του άρθρου 38.».
      Άρθρο 156
      Διαδικασία ελέγχου οικοδομικής άδειας Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 38 του ν. 4495/2017
      Στην περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 4495/2017 (Α΄167), περί οικοδομικών αδειών που εξαιρούνται προέγκρισης, προστίθενται οι κατηγορίες αδειών 1 και 2, προβλέπονται τα υποβαλλόμενα ηλεκτρονικά στοιχεία τους και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
      «2. Οι οικοδομικές άδειες, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν, εκδίδονται ως εξής:
      α) Οι άδειες που εμπίπτουν στον τρόπο έκδοσης των Κατηγοριών 1, 2 και 3 με προέγκριση του άρθρου 36 εκδίδονται αυτόματα, ύστερα από την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις αναγκαίες μελέτες, που προβλέπονται στο άρθρο 40.
      Ο αριθμός οικοδομικής αδείας που εκδίδεται ηλεκτρονικά, αναρτάται αμελλητί στο διαδίκτυο και επιτρέπεται η έναρξη των οικοδομικών εργασιών. Οι ανωτέρω έλεγχοι διενεργούνται εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής του φακέλου.
      β. Οι άδειες που εμπίπτουν στον τρόπο έκδοσης των Κατηγοριών 1, 2 και 3 χωρίς προέγκριση του άρθρου 36, εκδίδονται αυτόματα, ύστερα από την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις αναγκαίες μελέτες, που προβλέπονται στο άρθρο 40. Μεταξύ των υποβαλλόμενων ηλεκτρονικά στοιχείων, συμπεριλαμβάνεται: βα) για τις Κατηγορίες 1 και 2, υποχρεωτική έγγραφη βεβαίωση της αρμόδιας Υ.ΔΟΜ., στην οποία αναγράφονται οι όροι δόμησης που ισχύουν στη θέση του ακινήτου, οι κατά περίπτωση απαραίτητες εγκρίσεις φορέων και υπηρεσιών και ελέγχεται το τοπογραφικό διάγραμμα, και ββ) για την Κατηγορία 3, υποχρεωτική έγγραφη βεβαίωση της αρμόδιας Υ.ΔΟΜ., στην οποία αναγράφονται οι όροι δόμησης που ισχύουν στη θέση του ακινήτου, οι κατά περίπτωση απαραίτητες εγκρίσεις φορέων και υπηρεσιών. Η ανωτέρω έγγραφη βεβαίωση για τις υποπερ. βα) και ββ) εκδίδεται εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης.
      Η ανωτέρω έγγραφη βεβαίωση συνοδεύεται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄75) του μελετητή μηχανικού, ότι δεν έχουν μεταβληθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις δόμησης στην περιοχή του ακινήτου για το οποίο εκδόθηκε.
      Ο αριθμός οικοδομικής άδειας που εκδίδεται ηλεκτρονικά, αναρτάται αμελλητί στο διαδίκτυο και επιτρέπεται η έναρξη των οικοδομικών εργασιών.
      Η αρμόδια Υ.ΔΟΜ. διενεργεί υποχρεωτικά δειγματοληπτικό έλεγχο της νομιμότητας των υποβαλλόμενων μελετών και στοιχείων, σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) τουλάχιστον των οικοδομικών αδειών που χορηγούνται με την ανωτέρω διαδικασία. Ο υποχρεωτικός δειγματοληπτικός έλεγχος διενεργείται ανά εξάμηνο για τις άδειες του παρελθόντος εξαμήνου.».
    19. Εργασιακά

      Engineer

      Με την παρούσα απόφαση, καθορίζονται:
      α) η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των απαιτούμενων, κατά περίπτωση, δικαιολογητικών και στοιχείων για την έκδοση των πράξεων εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών του άρθρου 28 του ν. 4495/17 ( όπως οικοδομικών αδειών, εγκρίσεων μικρής κλίμακας , εγκρίσεων εκτέλεσης εργασιών  κ.λπ ), καθώς και οι τεχνικές προδιαγραφές των ηλεκτρονικών αρχείων που συνοδεύουν τα παραπάνω δικαιολογητικά ,
      β) το πληροφοριακό σύστημα και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται προς τις δημόσιες αρχές για την έκδοση των αναγκαίων διοικητικών πράξεων εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών (οικοδομικών αδειών), κατά τις διατάξεις του ν.4495/2017,
      γ) οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους,
      δ) οι όροι πρόσβασης και διάθεσης στα παραπάνω στοιχεία, ηλεκτρονικές υπηρεσίες και πληροφοριακό σύστημα,
      ε) κάθε άλλο θέμα σχετικό με την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων και των μηχανικών, με σκοπό την εξασφάλιση της διαφάνειας,
      στ) κάθε άλλο είδος γεωχωρικών δεδομένων που απαιτούνται για τον εντοπισμό της θέσης του ακινήτου.
      ζ) Το τέλος ανταπόδοσης για κάθε ηλεκτρονική υποβολή για την έκδοση των διοικητικών πράξεων αδειοδότησης.
       
      Μέρος Α’: Διαδικασίες ηλεκτρονικής υποβολής, έλεγχου και έκδοσης των διοικητικών πράξεων του άρθρου 29 του ν. 4495/2017
      Άρθρο 2
      Διαδικασία έκδοσης ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ
      Κατά την ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας, ο Διαχειριστής της αίτησης εισάγει στο σύστημα:
      α) αίτηση έκδοσης οικοδομικής άδειας
      β) υπεύθυνη δήλωση του κυρίου του έργου ή του έχοντος το νόμιμο δικαίωμα για την ανάθεση της διαχείρισης της αίτησης στον Διαχειριστή αίτησης και στους αρμόδιους μηχανικούς για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών & επιβλέψεων
      γ) τα στοιχεία του ακινήτου και τα γεωχωρικά δεδομένα για τον εντοπισμό του ακινήτου
      δ) τα στοιχεία του κυρίου του έργου ή του έχοντος το νόμιμο δικαίωμα
      ε) τα δικαιολογητικά του άρθρου 40 συνδυαστικά με τα δικαιολογητικά του άρθρου 35 για τις περιπτώσεις που δεν έχει εκδοθεί προέγκριση οικοδομικής άδειας
      Διαχειριστής της αίτησης νοείται ένας εκ των μηχανικών του έργου ή τεχνική εταιρεία, στους οποίους ανατίθεται από τον κύριο του έργου η υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών και στοιχείων για την έκδοση της διοικητικής πράξης. Ο διαχειριστής της αίτησης υποβάλλει στο πληροφοριακό σύστημα, τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά, με ευθύνη του.
      και επιλέγεται :
      αα) η αρμόδια Υπηρεσία για την έκδοση της Άδειας (οικεία υπηρεσία δόμησης,       Δ/νση Αρχιτεκτονικής Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων, ΥΔΟΜ της εκκλησίας της Ελλάδος, (κ.λ.π)
      ββ) η κατηγορία της οικοδομικής άδειας
      Μετά την εισαγωγή όλων των απαραίτητων στοιχείων και την αποδοχή του δικαιώματος για χρήση, στατιστική επεξεργασία και κοινοποίηση του περιεχομένου των δικαιολογητικών και στοιχείων που υποβάλλει -με την επιφύλαξη της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της πνευματικής ιδιοκτησίας και των εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών-, το αίτημα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία και λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου.
      Από τη λήψη αριθμού πρωτοκόλλου, ο Διαχειριστής της Αίτησης δεν έχει πλέον δικαίωμα επεξεργασίας των στοιχείων της αίτησης.
      Στις περιπτώσεις που η αίτηση αφορά έκδοση άδειας κατηγορίας 1 ή 2 ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας αναθέτει την αίτηση στους εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους που θα διενεργήσουν τον έλεγχο των στοιχείων της οικοδομικής άδειας.
      Τα στάδια ελέγχου περιλαμβάνουν τον έλεγχο πληρότητας, τον έλεγχο τοπογραφικού διαγράμματος, τον έλεγχο διαγράμματος κάλυψης και τον έλεγχο των εισφορών και κρατήσεων του έργου.
      Σε κάθε στάδιο, εφ’όσον διαπιστωθούν ελλείψεις ή λάθη, αυτά καταγράφονται στο πληροφοριακό σύστημα προς ενημέρωση του διαχειριστή της αίτησης και των μελετητών μηχανικών, ώστε να προβούν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών στην υποβολή των συμπληρώσεων ή διορθώσεων.
      Μετά την ολοκλήρωση όλων των σταδίων ελέγχου από τους αρμόδιους υπαλλήλους, εκδίδεται η άδεια από τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό της αρμόδιας υπηρεσίας λαμβάνοντας μοναδιαίο αριθμό από το πληροφοριακό σύστημα και αναρτάται στο Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Στη συνέχεια αναρτάται στον καθορισμένο από το ΥΠΕΝ διαδικτυακό τόπο, στον οποίο παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες στα στοιχεία του εντύπου της οικοδομικής άδειας, καθώς και του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος κάλυψης αυτής.
      Από το πληροφοριακό σύστημα ο Διαχειριστής της αίτησης, ο ιδιοκτήτης και η αρμόδια υπηρεσία έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώνουν ακριβή αντίγραφα του εντύπου της εκδοθείσας ηλεκτρονικά οικοδομικής άδειας, καθώς και των στοιχείων που τη συνοδεύουν.
      Η αρμόδια υπηρεσία που εξέδωσε την οικοδομική άδεια χορηγεί επίσης ηλεκτρονικά αντίγραφα των στοιχείων και μελετών που τη συνοδεύουν, σε περίπτωση αναζήτησής τους από τρίτους.
      Στην περίπτωση που η αίτηση αφορά σε αίτηση έκδοσης άδειας κατηγορίας 3 η οποία εκδίδεται αυτόματα από το πληροφοριακό σύστημα, η διαδικασία είναι η εξής:
      α) Γίνεται αίτηση από τον Διαχειριστή για τη χορήγηση βεβαίωσης, προκειμένου να οριστούν οι απαραίτητες εγκρίσεις και οι ισχύοντες όροι δόμησης για την περιοχή του ακινήτου.
      β) Η αίτηση λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου και χρεώνεται ηλεκτρονικά από τον προϊστάμενο σε αρμόδιο υπάλληλο, ο οποίος εκδίδει την βεβαίωση, ηλεκτρονικά, εντός δέκα ημερών ορίζοντας ταυτόχρονα τα υποχρεωτικά πεδία εγκρίσεων του συστήματος που θα πρέπει να συμπληρωθούν προκειμένου να εκδοθεί η άδεια, σύμφωνα με τους ισχύοντες όρους δόμησης για την περιοχή του ακινήτου.
      γ) Μετά την έκδοση της βεβαίωσης ο διαχειριστής της αίτησης έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει αίτημα για την έκδοση της συγκεκριμένης οικοδομικής άδειας, εισάγοντας στο σύστημα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά του άρθρου 40 και σε κάθε περίπτωση τα δικαιολογητικά και στοιχεία των υποχρεωτικών πεδίων που έχουν οριστεί βάσει της βεβαίωσης.
      δ) Με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών και μετά από υπεύθυνη δήλωση του διαχειριστή της αίτησης ότι αναλαμβάνει την ευθύνη της πληρότητας της αίτησης, το σύστημα εκδίδει αυτόματα την οικοδομική άδεια, η οποία λαμβάνει αριθμό αδείας και αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Στη συνέχεια μεταφέρεται στον καθορισμένο από το ΥΠΕΝ διαδικτυακό τόπο, στον οποίο παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες στα στοιχεία του εντύπου της αδείας, του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος κάλυψης που την συνοδεύουν.
      ε) Μετά τη λήψη αριθμού αδείας και την ανάρτηση της πράξης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας αναθέτει  σε αρμόδιο υπάλληλο τον έλεγχο των εισφορών και κρατήσεων της άδειας (φορολογικά). Σε περίπτωση που εντοπιστούν λάθη, ενημερώνεται ο διαχειριστής της αίτησης και ο ιδιοκτήτης μέσω του πληροφοριακού συστήματος, προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις – συμπληρώσεις. Παρερχομένης απράκτου προθεσμίας ενός μηνός, η άδεια ανακαλείται.
      Κατά τη διαδικασία ελέγχου των στοιχείων και των μελετών της οικοδομικής άδειας καθώς και της εφαρμογής της από Ελεγκτές Δόμησης, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Υπηρεσίας έχει πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα για να το ενημερώνει σε περίπτωση διακοπής εργασιών ή ανάκλησης της άδειας, αλλά και για να επιτρέπει την προσθήκη νέων στοιχείων σε περίπτωση ενημέρωσης ή αναθεώρησης ή και δειγματοληπτικού ελέγχου. Επίσης ο προϊστάμενος της αρμόδιας Υπηρεσίας αναθέτει σε υπαλλήλους τον δειγματοληπτικό έλεγχο της παρ. 2γ ή τον υποχρεωτικό έλεγχο της παρ.3 του άρθρου 38, με βάσει αλγόριθμο που αποστέλλεται ανά εξάμηνο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ο οποίος διενεργείται μέσω του πληροφοριακού συστήματος, υποχρεωτικά κάθε εξάμηνο και κατ’ ελάχιστο σε ποσοστό 30%.
      Για την διενέργεια από την ΥΔΟΜ του υποχρεωτικού ελέγχου της παρ.3 του άρθρου 38 του ν.4495/2017, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να καταχωρήσει στο πληροφοριακό σύστημα σχετικό αίτημα που συνοδεύεται από τεχνική έκθεση μηχανικού στην οποία αιτιολογείται η βασιμότητα της καταγγελίας.
      Άρθρο 3
      Διαδικασία έκδοσης ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ
      Κατά την ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας, ο Διαχειριστής της αίτησης εισάγει στο σύστημα:
      α) Αίτηση έκδοσης έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας
      β) υπεύθυνη δήλωση του κυρίου του έργου ή του έχοντος το νόμιμο δικαίωμα για την ανάθεση της διαχείρισης της αίτησης στον Διαχειριστή αίτησης και στους αρμόδιους μηχανικούς για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών & επιβλέψεων
      γ) τα στοιχεία του ακινήτου και τα γεωχωρικά δεδομένα για τον εντοπισμό του ακινήτου
      δ) τα στοιχεία του κυρίου του έργου ή του έχοντος το νόμιμο δικαίωμα
      ε) τα δικαιολογητικά του άρθρου 41
      στ) τα ειδικά δικαιολογητικά που καθορίζονται στην εκάστοτε Υπουργική Απόφαση για κάθε εργασία
      ζ) υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού ότι έχουν ληφθεί υπόψη όλοι οι ειδικοί κανονισμοί και ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 41 του ν.4495/17
      και επιλέγεται :
      αα. η αρμόδια Υπηρεσία για την έκδοση της Έγκρισης Εργασιών Μικρής κλίμακας
      ββ. η οικοδομική άδεια του κτιρίου, στο οποίο αναφέρονται οι οικοδομικές εργασίες εφ’ όσον υπάρχει.
      Μετά την εισαγωγή όλων των απαραίτητων στοιχείων και την αποδοχή του δικαιώματος για χρήση, στατιστική επεξεργασία και κοινοποίηση του περιεχομένου των δικαιολογητικών και στοιχείων που υποβάλλει -με την επιφύλαξη της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της πνευματικής ιδιοκτησίας και των εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών-, το αίτημα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία και λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου.
      Από τη λήψη αριθμού πρωτοκόλλου, ο Διαχειριστής της Αίτησης δεν έχει πλέον δικαίωμα επεξεργασίας των στοιχείων της αίτησης. Το σύστημα εκδίδει αυτόματα την έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας λαμβάνοντας μοναδιαίο αριθμό από το πληροφοριακό σύστημα και η έγκριση μεταφέρεται στον καθορισμένο από το ΥΠΕΝ διαδικτυακό τόπο, στον οποίο παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες στο έντυπο αυτής.
      Από το πληροφοριακό σύστημα, ο Διαχειριστής της αίτησης, ο ιδιοκτήτης και η αρμόδια υπηρεσία έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώνουν ακριβή αντίγραφα της ανωτέρω εκδοθείσας ηλεκτρονικής έγκρισης, καθώς και των στοιχείων που τη συνοδεύουν. Η αρμόδια υπηρεσία μπορεί σε περίπτωση αναζήτησης στοιχείων να χορηγεί τα ηλεκτρονικά αντίγραφα αυτών που συνοδεύουν την έγκριση.
      Το πληροφοριακό σύστημα εξασφαλίζει την ηλεκτρονική διασύνδεση της έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας με τυχόν ηλεκτρονικές άδειες, ενώ σε περίπτωση που ή έγκριση αναφέρεται σε οικοδομική άδεια που εκδόθηκε έντυπα, ενημερώνει το αρχείο της άδειας με αντίγραφο της έγκρισης.
      Ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Υπηρεσίας έχει πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα για να το ενημερώνει σε περίπτωση διακοπής εργασιών ή ανάκλησης της έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας.
      Για την αναθεώρηση έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας για παράταση ισχύος (άρθρο 42 παρ.5δ ν.4495/2017) απαιτείται αίτηση και τεχνική έκθεση μηχανικού.
       
      Άρθρο 4
      Διαδικασία ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
      Κατά την ηλεκτρονική διαδικασία γνωστοποίησης εκτέλεσης πρόσθετων εργασιών, ο Διαχειριστής της αίτησης εισάγει στο σύστημα:
      α) Αίτηση – δήλωση γνωστοποίησης πρόσθετων εργασιών του κυρίου του έργου ή του έχοντος το νόμιμο δικαίωμα
      β) υπεύθυνη δήλωση του κυρίου του έργου ή του έχοντος το νόμιμο δικαίωμα για την ανάθεση της διαχείρισης της αίτησης στον Διαχειριστή αίτησης
      γ) τα στοιχεία της ηλεκτρονικής άδειας
      δ) τεχνική έκθεση του εξουσιοδοτημένου επιβλέποντος μηχανικού
      ε) υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού ότι έχουν ληφθεί υπόψη όλοι οι ειδικοί κανονισμοί και ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 6 του άρθρου 42 του ν.4495/2017
      και επιλέγει την αρμόδια Υπηρεσία για την έκδοση της γνωστοποίησης.
      Μετά την εισαγωγή όλων των απαραίτητων στοιχείων και την αποδοχή του δικαιώματος για χρήση, στατιστική επεξεργασία και κοινοποίηση του περιεχομένου των δικαιολογητικών και στοιχείων που υποβάλλει -με την επιφύλαξη της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της πνευματικής ιδιοκτησίας και των εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών- το αίτημα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία και λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου.
      Από τη λήψη αριθμού πρωτοκόλλου, ο Διαχειριστής της Αίτησης δεν έχει πλέον δικαίωμα επεξεργασίας των στοιχείων της αίτησης.
      το αίτημα καταχωρείται στον ηλεκτρονικό φάκελο της αδείας τον οποίο δύναται να συμπληρώσει ο Διαχειριστής της αίτησης, για το καθοριζόμενο χρονικό διάστημα, μετά από νέα αίτηση για αναθεώρηση της άδειας. Μετά το πέρας της καθοριζόμενης προθεσμίας και εφ’όσον δεν έχουν υποβληθεί τα στοιχεία και οι μελέτες για την αναθεώρηση της άδειας, επιβάλλεται διακοπή εργασιών και ενημερώνεται το αρμόδιο Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος για την εκκίνηση των περί αυθαιρέτων κατασκευών διατάξεων και την επιβολή των κυρώσεων του ν.4495/17.
      Το πληροφοριακό σύστημα εξασφαλίζει την ηλεκτρονική διασύνδεση της γνωστοποίησης εκτέλεσης πρόσθετων εργασιών και της αναθεώρησης με τυχόν ηλεκτρονικές άδειες, ενώ σε περίπτωση που η γνωστοποίηση αναφέρεται σε οικοδομική άδεια που βρίσκεται σε ισχύ και που εκδόθηκε έντυπα, ενημερώνει το αρχείο της άδειας με αντίγραφο της γνωστοποίησης και της αναθεώρησης αυτής.
       
      Άρθρο 5
      Διαδικασία ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ
      Κατά την ηλεκτρονική διαδικασία αναθεώρησης οικοδομικών αδειών, ο Διαχειριστής της αίτησης εισάγει στο σύστημα:
      α) αίτηση για αναθεώρηση
      β) υπεύθυνη δήλωση του κυρίου του έργου ή του έχοντος το νόμιμο δικαίωμα για την ανάθεση της διαχείρισης της αίτησης στον Διαχειριστή αίτησης
      γ) τον αριθμό ηλεκτρονικής οικοδομικής άδειας του κτιρίου
      δ) τα στοιχεία του κυρίου του έργου ή του έχοντος το νόμιμο δικαίωμα
      ε) τεχνική έκθεση μηχανικού
      στ) τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά που τροποποιούνται σε σχέση με την αρχική οικοδομική άδεια
      ζ) εισφορές και κρατήσεις σύμφωνα με την περ. β της παρ. 9 του άρθρου 42 του ν.4495/2017.
      Κατά την ηλεκτρονική διαδικασία αναθεώρησης οικοδομικών αδειών κατά τον χρόνο ισχύος τους, για αλλαγή επιβλέποντα λόγω παραίτησης ή αντικατάστασης, ο Διαχειριστής της αίτησης εισάγει στο σύστημα:
      α) Αίτηση για αναθεώρηση
      β) υπεύθυνη δήλωση του κυρίου του έργου ή του έχοντος το νόμιμο δικαίωμα για την ανάθεση της διαχείρισης της αίτησης στον Διαχειριστή αίτησης
      γ) τον αριθμό οικοδομικής άδειας του κτιρίου
      δ) τα στοιχεία του κυρίου του έργου ή του έχοντος το νόμιμο δικαίωμα
      ε) τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην παρ. 9 του άρθρου 42 του ν .4495/2017
      Στην περίπτωση που η αίτηση αφορά αναθεώρηση οικοδομικών αδειών μετά την λήξη τους για παράταση ισχύος αυτών, η διαδικασία είναι η εξής:
      α) Γίνεται αίτηση από τον Διαχειριστή για αναθεώρηση της συγκεκριμένης οικοδομικής άδειας, εισάγοντας στο σύστημα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά της παρ. 5 του άρθρου 42 του ν.4495/2017.
      β) Η αίτηση λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου και χρεώνεται ηλεκτρονικά από τον προϊστάμενο σε αρμόδιο υπάλληλο,
      γ) Διενεργείται αυτοψία από αρμόδιο υπάλληλο της ΥΔΟΜ εντός των καθοριζομένων προθεσμιών του ν.4495/2017.
      Μετά την εισαγωγή όλων των απαραίτητων στοιχείων και την αποδοχή του δικαιώματος για χρήση, στατιστική επεξεργασία και κοινοποίηση του περιεχομένου των δικαιολογητικών και στοιχείων που υποβάλλει -με την επιφύλαξη της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της πνευματικής ιδιοκτησίας και των εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών-  το αίτημα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία και λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου.
      Από τη λήψη αριθμού πρωτοκόλλου, ο Διαχειριστής της Αίτησης δεν έχει πλέον δικαίωμα επεξεργασίας των στοιχείων της αίτησης.
      Για τις περιπτώσεις αδειών που εντάσσονται στις κατηγορίες 1 και 2 ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας προβαίνει στη χρέωση των σταδίων ελέγχου της αίτησης αναθεώρησης στους εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους.  Τα στάδια ελέγχου ορίζονται αναλόγως των στοιχείων που τροποποιούνται.
      Σε κάθε στάδιο, εφ’ όσον διαπιστωθούν ελλείψεις ή λάθη, αυτά καταγράφονται στο πληροφοριακό σύστημα προς ενημέρωση του διαχειριστή της αίτησης και των μελετητών μηχανικών, ώστε να προβούν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών στην υποβολή των συμπληρώσεων ή διορθώσεων.
      Μετά την ολοκλήρωση όλων των σταδίων ελέγχου από τους αρμόδιους υπαλλήλους, εκδίδεται η αναθεώρηση της άδειας από τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό της αρμόδιας υπηρεσίας και ενσωματώνεται στο αρχικό έντυπο της οικοδομικής αδείας το οποίο αναρτάται στο Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Στη συνέχεια αναρτάται στον καθορισμένο από το ΥΠΕΝ διαδικτυακό τόπο, στον οποίο παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες στα στοιχεία του εντύπου της αδείας, του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος κάλυψης που την συνοδεύουν.
      Από το πληροφοριακό σύστημα, ο Διαχειριστής της αίτησης, ο ιδιοκτήτης και η αρμόδια υπηρεσία έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώνουν ακριβή αντίγραφα της ανωτέρω εκδοθείσας ηλεκτρονικής άδειας, καθώς και των στοιχείων που τη συνοδεύουν. Επίσης, σε περίπτωση αναζήτησης στοιχείων, η αρμόδια υπηρεσία δύναται να χορηγεί τα ηλεκτρονικά αντίγραφα των στοιχείων και μελετών που συνοδεύουν την άδεια.
      9.Για τις αιτήσεις έκδοσης άδειας αναθεώρησης στις περιπτώσεις κατηγορίας 3, η άδεια εκδίδεται αυτόματα μετά τη διενέργεια της αυτοψίας.
    20. Εργασιακά

      Engineer

      Από την 1η Ιανουαρίου 2015 καταργείται η υποχρεωτική συνδρομή των μελών σε όλα τα επιμελητήρια της χώρας, όπως ορίζεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
       
      Κάθε επιχείρηση μέλος μπορεί να καταβάλλει ετήσια συνδρομή στο οικείο επιμελητήριο και να απολαμβάνει των ανταποδοτικών υπηρεσιών που του προσφέρονται, πέραν αυτών που παρέχονται από τις υπηρεσίες Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).
       
      Στο ίδιο νομοσχέδιο ορίζεται ότι στο πλαίσιο του συστήματος διασύνδεσης των μητρώων το ΓΕΜΗ θα επικοινωνεί ηλεκτρονικά με τα λοιπά εθνικά μητρώα των κρατών μελών, θα λαμβάνει πληροφορίες για κεφαλαιουχικές εταιρείες με έδρα σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα χορηγεί πληροφορίες για εταιρείες με έδρα στην Ελλάδα και θα απαντά σε ερωτήματα που τίθενται από μεμονωμένους χρήστες στο ευρωπαϊκό ενιαίο σημείο ηλεκτρονικής πρόσβασης στο σύστημα διασύνδεσης των μητρώων.
       
      Πηγή: http://www.thestival.gr/society/economy/item/219241-katargithike-i-ypoxreotiki-eggrafi-sta-epimelitiria
    21. Εργασιακά

      Engineer

      Αναρτούμε παρακάτω το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών και συγκεκριμένα για την άσκηση του επαγγέλματος του Πολιτικού, Αρχιτέκτονα και Τοπογράφου Μηχανικού.
       
      Σημειώνουμε πως το σχέδιο αυτό δεν είναι το τελικό αλλά όμως βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε.
       
      ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ
       
      «ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ, ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΥ και συναφών επαγγελμάτων σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπαραγράφου ΙΓ.12 της παραγράφου ΙΓ του άρθρου 1 του ν. 4254/2014»
       
      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
       
      Έχοντας υπόψη τις διατάξεις:
       
      1........
      2.
      3.
      4. Την από ......εισήγηση της Επιτροπής της υποπαραγράφου ΙΓ.12 της παραγράφου ΙΓ του άρθρου 1 του ν. 4254/2014.
      5......... :
       
      Άρθρο 1
       
      Ορισμοί
       
      Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος, ισχύουν οι κάτωθι ορισμοί:
      «Γνωστικό αντικείμενο»: το πεδίο γνώσεων κάθε ειδικότητας διπλωματούχου μηχανικού, όπως αυτό προσδιορίζεται από το οικείο νομοθετικό πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή/και το κανονιστικό πλαίσιο της αντίστοιχης σχολής ή τμήματος Πανεπιστημιακού Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης της ημεδαπής. Για την περίπτωση ισότιμης σχολής της αλλοδαπής, ως γνωστικό αντικείμενο ορίζεται το πεδίο γνώσεων κάθε ειδικότητας διπλωματούχου μηχανικού, όπως αυτό προκύπτει από το πρόγραμμα σπουδών της.
      «Βασικός κύκλος σπουδών»: ο κύκλος σπουδών ο οποίος οδηγεί στην απόκτηση τίτλου σπουδών διπλωματούχου Πολιτικού Μηχανικού, διπλωματούχου Αρχιτέκτονα Μηχανικού και διπλωματούχου Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού.
      «Γενικές γνώσεις»: τα μαθήματα γενικής τεχνικής, επιστημονικής και μαθηματικής γνώσης, τα οποία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σπουδών της κάθε σχολής ή τμήματος Πανεπιστημιακού Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής και σχετίζονται με την ειδικότητα του διπλωματούχου μηχανικού.
      «Ειδικές γνώσεις»: τα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά μαθήματα που υποστηρίζουν μία συγκεκριμένη δραστηριότητα, η οποία ασκείται από τον Πολιτικό Μηχανικό ή τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό ή τον Αγρονόμο Τοπογράφο Μηχανικό.
      «Μερική πρόσβαση»: η πρόσβαση σε εύρος δραστηριοτήτων ή/και πτυχές συγκεκριμένης δραστηριότητας βάσει του γνωστικού αντικειμένου και των γενικών και ειδικών γνώσεων του διπλωματούχου μηχανικού.
      «Επάρκεια»: η κατοχή επαγγελματικών προσόντων που απαιτούνται για την απόκτηση πρόσβασης σε μία ή περισσότερες δραστηριότητες κάθε ειδικότητας διπλωματούχου μηχανικού.
      «Ομοειδής ή συγγενής ειδικότητα»: ειδικότητα σε παρόμοιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο.
      «Επίπεδα επαγγελματικής δραστηριότητας: η διαβάθμιση επαγγελματικής δραστηριότητας, η οποία γίνεται σύμφωνα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή προδιαγραφές.
      «Ειδικό τεχνικό έργο»: το έργο του οποίου η μελέτη και κατασκευή απαιτεί, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δημόσιας ασφάλειας, ιδιαίτερη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση, γνώση και εμπειρία.

      Άρθρο 2
       
      1. Η ενάσκηση του επαγγέλματος του Πολιτικού Μηχανικού γίνεται με βάση το γνωστικό αντικείμενο στις εξής επαγγελματικές δραστηριότητες ιδιωτικών και δημοσίων έργων:
      εκπόνηση και επίβλεψη στατικών μελετών και εφαρμογή αντισεισμικού κανονισμού,
      εκπόνηση και επίβλεψη στατικών μελετών ειδικών τεχνικών έργων,
      εκπόνηση και επίβλεψη μελετών κατεδάφισης,
      εκπόνηση και επίβλεψη γεωτεχνικών-εδαφολογικών μελετών,
      εκπόνηση και επίβλεψη μελετών συγκοινωνιακών και κυκλοφοριακών έργων,
      εκπόνηση και επίβλεψη μελετών (όχι υπό πίεση) υδραυλικών έργων,
      εκπόνηση και επίβλεψη μελετών λιμενικών έργων,
      εκπόνηση και επίβλεψη υδρογεωλογικών μελετών,
      εκπόνηση και επίβλεψη μελετών παθητικής πυροπροστασίας,
      εκπόνηση και επίβλεψη μελετών ενεργειακής απόδοσης κτιρίων για τις οποίες απαιτείται συνυπογραφή από Ηλεκτρολόγο-Μηχανολόγο Μηχανικό,
      παροχή υπηρεσιών διαχείρισης τεχνικών έργων,
      εκπόνηση μελετών οργάνωσης και επιχειρησιακής έρευνας,
      εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων,
      εκπόνηση και επίβλεψη μελετών περιβάλλοντος χώρου,
      εκπόνηση και επίβλεψη μελετών χρονικού προγραμματισμού,
      εκπόνηση και επίβλεψη οικονομοτεχνικών μελετών
      διενέργεια ποιοτικού ελέγχου υλικών έργων και εργασιών,
      διενέργεια πραγματογνωμοσύνης,
      παροχή υπηρεσιών τεχνικού ασφαλείας της εργασίας, σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία,
      παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου και σύνταξη τεχνικών εκθέσεων.

      Οι δραστηριότητες υπό στοιχείο xiii έως xx ασκούνται από τον Πολιτικό Μηχανικό στο πλαίσιο των υπό στοιχείο i έως x δραστηριοτήτων.
       
      2. Από τις δραστηριότητες της παρ. 1 του άρθρου 2 του παρόντος, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 9, μερική πρόσβαση έχουν
       
      α) ο Αρχιτέκτονας Μηχανικός, στις δραστηριότητες υπό στοιχείο (i) και (iii). Ειδικά για την υπό στοιχείο (iii) δραστηριότητα, στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται από το έργο εκπόνηση μελέτης υποστήριξης.
       
      β) ο Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός, στις δραστηριότητες υπό στοιχείο (i), (iii) και (x). Ειδικά για την υπό στοιχείο (iii) δραστηριότητα, στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται από το έργο εκπόνηση μελέτης υποστήριξης.
       
      γ) ο Χωροτάκτης Πολεοδόμος Μηχανικός, στη δραστηριότητα υπό στοιχείο (v) και συγκεκριμένα στην εκπόνηση και επίβλεψη κυκλοφοριακών μελετών και μελετών σχετικών με τη δομή και τη χωρική οργάνωση δικτύων υποδομής μεταφορών και υπηρεσιών.
       
      Άρθρο 3
       
      1. Η ενάσκηση του επαγγέλματος του Αρχιτέκτονα Μηχανικού γίνεται με βάση το γνωστικό αντικείμενο στις εξής επαγγελματικές δραστηριότητες ιδιωτικών και δημόσιων έργων:

      εκπόνηση και επίβλεψη αρχιτεκτονικών μελετών κτιριακών έργων,
      εκπόνηση και επίβλεψη ειδικών αρχιτεκτονικών μελετών, ήτοι μελετών διαμόρφωσης εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, μελετών αποκατάστασης και διατήρησης μνημείων, παραδοσιακών οικισμών και τοπίου, μελετών προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης κτιρίων, μνημείων και διατηρητέων κτιρίων. Προκειμένου περί μελετών αποκατάστασης και διατήρησης μνημείων, παραδοσιακών οικισμών και τοπίου, μελετών προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης κτιρίων, μνημείων και διατηρητέων κτιρίων, απαιτείται η πάροδος τετραετίας από την άδεια άσκησης επαγγέλματος και η απόδειξη σχετικής εμπειρίας.
      εκπόνηση και επίβλεψη μελετών αστικού σχεδιασμού και αστικής ανάπλασης,
      εκπόνηση και επίβλεψη πολεοδομικών και ρυμοτομικών μελετών
      εκπόνηση και επίβλεψη μελετών περιβάλλοντος χώρου,
      εκπόνηση και επίβλεψη μελετών παθητικής πυροπροστασίας,
      εκπόνηση και επίβλεψη μελετών ενεργειακής απόδοσης κτιρίων για τις οποίες απαιτείται συνυπογραφή από Ηλεκτρολόγο-Μηχανολόγο Μηχανικό,
      παροχή υπηρεσιών διαχείρισης τεχνικών έργων,
      εκπόνηση μελετών οργάνωσης και επιχειρησιακής έρευνας,
      εκπόνηση και επίβλεψη μελετών χρονικού προγραμματισμού,
      εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων,
      εκπόνηση και επίβλεψη οικονομοτεχνικών μελετών,
      διενέργεια ποιοτικού ελέγχου υλικών έργων και εργασιών,
      διενέργεια πραγματογνωμοσύνης,
      παροχή υπηρεσιών τεχνικού ασφαλείας της εργασίας, σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία,
      παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου και σύνταξη τεχνικών εκθέσεων.

      Οι δραστηριότητες υπό στοιχείο x έως xvi ασκούνται από τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό στο πλαίσιο των υπό στοιχείο i έως vii δραστηριοτήτων.
       
      2. Ο Αρχιτέκτονας Μηχανικός έχει μερική πρόσβαση στην εκπόνηση και επίβλεψη χωροταξικών και ρυθμιστικών μελετών.
       
      3. Από τις δραστηριότητες της παρ. 1 του άρθρου 3 του παρόντος, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 9, μερική πρόσβαση έχουν
       
      α) ο Πολιτικός Μηχανικός, ο Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός και ο Χωροτάκτης Πολεοδόμος Μηχανικός στη δραστηριότητα υπό στοιχείο (i),
       
      β) ο Αρχιτέκτονας Τοπίου, στη δραστηριότητα υπό στοιχείο (ii), και ειδικότερα στην εκπόνηση και επίβλεψη μελετών διαμόρφωσης εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, και στην δραστηριότητα υπό στοιχείο (iii).
       
      Άρθρο 4
       
      1. Η ενάσκηση του επαγγέλματος του Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού γίνεται με βάση το γνωστικό του αντικείμενο στις εξής επαγγελματικές δραστηριότητες ιδιωτικών και δημόσιων έργων:
      εκπόνηση και επίβλεψη τοπογραφικών, γεωδαιτικών, φωτογραμμετρικών, χαρτογραφικών και κτηματογραφικών μελετών,
      εκπόνηση και επίβλεψη μελετών συγκοινωνιακών και κυκλοφοριακών έργων
      εκπόνηση και επίβλεψη μελετών (όχι υπό πίεση) υδραυλικών έργων,
      εκπόνηση και επίβλεψη πολεοδομικών και ρυμοτομικών μελετών,
      εκπόνηση και επίβλεψη μελετών λιμενικών έργων,
      εκπόνηση και επίβλεψη μελετών διαχείρισης υδατικών πόρων,
      παροχή υπηρεσιών διαχείρισης τεχνικών έργων,
      εκπόνηση μελετών οργάνωσης και επιχειρησιακής έρευνας,
      εκπόνηση και επίβλεψη μελετών περιβάλλοντος χώρου,
      εκπόνηση και επίβλεψη μελετών χρονικού προγραμματισμού,
      εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων,
      διενέργεια ποιοτικού ελέγχου υλικών έργων και εργασιών,
      εκπόνηση και επίβλεψη οικονομοτεχνικών μελετών,
      διενέργεια πραγματογνωμοσύνης,
      παροχή υπηρεσιών τεχνικού ασφαλείας της εργασίας, σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία,
      παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου και σύνταξη τεχνικών εκθέσεων.

      Οι δραστηριότητες υπό στοιχείο ix έως xvi ασκούνται από τον Αγρονόμο Τοπογράφο Μηχανικό στο πλαίσιο των υπό στοιχείο i έως vi δραστηριοτήτων.
       
      2. Ο Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός έχει μερική πρόσβαση στην εκπόνηση και επίβλεψη χωροταξικών και ρυθμιστικών μελετών.
       
      3. Από τις δραστηριότητες της παρ. 1 του άρθρου 4 του παρόντος, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 9, μερική πρόσβαση έχουν ο Πολιτικός Μηχανικός και ο Χωροτάκτης Πολεοδόμος Μηχανικός στην δραστηριότητα υπό στοιχείο (i), και συγκεκριμένα στην εκπόνηση και επίβλεψη τοπογραφικών μελετών.
       
      Άρθρο 5
       
      1. Η ενάσκηση του επαγγέλματος του Χωροτάκτη Πολεοδόμου Μηχανικού γίνεται με βάση το γνωστικό του αντικείμενο στις εξής επαγγελματικές δραστηριότητες ιδιωτικών και δημόσιων έργων:
      εκπόνηση και επίβλεψη χωροταξικών και ρυθμιστικών μελετών,
      εκπόνηση και επίβλεψη πολεοδομικών και ρυμοτομικών μελετών,
      εκπόνηση και επίβλεψη μελετών αστικού σχεδιασμού και αστικής ανάπλασης,
      παροχή υπηρεσιών διαχείρισης τεχνικών έργων,
      εκπόνηση μελετών οργάνωσης και επιχειρησιακής έρευνας,
      εκπόνηση και επίβλεψη μελετών χρονικού προγραμματισμού,
      εκπόνηση και επίβλεψη μελετών περιβάλλοντος χώρου,
      εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων,
      διενέργεια ποιοτικού ελέγχου υλικών έργων και εργασιών,
      διενέργεια πραγματογνωμοσύνης,
      παροχή υπηρεσιών τεχνικού ασφαλείας της εργασίας, σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία,
      παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου και σύνταξη τεχνικών εκθέσεων.

      Οι δραστηριότητες υπό στοιχείο vi έως xii ασκούνται από τον Χωροτάκτη Πολεοδόμο Μηχανικό στο πλαίσιο των υπό στοιχείο i έως iii δραστηριοτήτων.
       
      Άρθρο 6
       
      Η ενάσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού Περιβάλλοντος γίνεται με βάση το γνωστικό του αντικείμενο στις εξής επαγγελματικές δραστηριότητες ιδιωτικών και δημόσιων έργων:
      εκπόνηση και επίβλεψη υδραυλικών έργων τα οποία αφορούν σε έργα ύδρευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού, έργα συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων και ομβρίων υδάτων,
      εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων,
      εκπόνηση και επίβλεψη υδρογεωλογικών μελετών,
      εκπόνηση και επίβλεψη μελετών διαχείρισης υδατικών πόρων,
      παροχή υπηρεσιών διαχείρισης τεχνικών έργων,
      εκπόνηση μελετών οργάνωσης και επιχειρησιακής έρευνας,
      εκπόνηση και επίβλεψη μελετών χρονικού προγραμματισμού,
      διενέργεια ποιοτικού ελέγχου υλικών έργων και εργασιών,
      διενέργεια πραγματογνωμοσύνης,
      παροχή υπηρεσιών τεχνικού ασφαλείας και υγιεινής της εργασίας, σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία,
      παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου και σύνταξη τεχνικών εκθέσεων.

      Οι δραστηριότητες υπό στοιχείο vii έως xi ασκούνται από τον Μηχανικό Περιβάλλοντος στο πλαίσιο των υπό στοιχείο i έως iv δραστηριοτήτων.
       
      Άρθρο 7
       
      Η ενάσκηση του επαγγέλματος του Αρχιτέκτονα Τοπίου γίνεται με βάση το γνωστικό του αντικείμενο στις εξής επαγγελματικές δραστηριότητες ιδιωτικών και δημόσιων έργων:
      εκπόνηση και επίβλεψη μελετών και εργασιών περιβάλλοντος χώρου,
      παροχή υπηρεσιών διαχείρισης τεχνικών έργων,
      εκπόνηση μελετών οργάνωσης και επιχειρησιακής έρευνας,
      εκπόνηση και επίβλεψη μελετών χρονικού προγραμματισμού,
      εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων,
      διενέργεια ποιοτικού ελέγχου υλικών έργων και εργασιών,
      διενέργεια πραγματογνωμοσύνης,
      παροχή υπηρεσιών τεχνικού ασφαλείας της εργασίας, σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία,
      παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου και σύνταξη τεχνικών εκθέσεων.

      Οι δραστηριότητες υπό στοιχείο iv έως ix ασκούνται από τον Αρχιτέκτονα Τοπίου στο πλαίσιο της υπό στοιχείο i δραστηριότητας.
       
      Άρθρο 8
      Διπλωματούχοι μηχανικοί ισότιμων σχολών της αλλοδαπής με άδεια άσκησης επαγγέλματος ειδικότητας διάφορης από τις βασικές ειδικότητες του ΤΕΕ, οι οποίοι, ωστόσο, σήμερα εντάσσονται στο ΤΕΕ σε μία από τις βασικές ειδικότητες, έχουν πρόσβαση σε δραστηριότητες των άρθρων 2 έως 7, οι οποίες εμπίπτουν στο γνωστικό τους αντικείμενο.
      Η απονομή της άδειας άσκησης επαγγέλματος για τους διπλωματούχους μηχανικούς ισότιμων σχολών της αλλοδαπής είναι αρμοδιότητα του ΤΕΕ.
      Η διαπίστωση της επάρκειας και η πρόσβαση διπλωματούχου μηχανικού ισότιμης σχολής της αλλοδαπής σε δραστηριότητες της παρ. 1 των άρθρων 2 έως 7 δίνεται από το ΤΕΕ. Η πρόσβαση δίνεται με βάση ειδικό κανονισμό που συντάσσει το ΤΕΕ και στον οποίο προβλέπεται η συμμετοχή στη διαδικασία εισήγησης, εκτός των Επιστημονικών Επιτροπών Ειδικοτήτων του ΤΕΕ, των συλλόγων των διπλωματούχων μηχανικών και εκπροσώπων των Πολυτεχνείων, των Πολυτεχνικών Σχολών και των Τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών.
      Για την ένταξη διπλωματούχου μηχανικού σε δραστηριότητες των άρθρων 2 έως 7 λαμβάνεται υπόψιν το γνωστικό αντικείμενο του διπλωματούχου μηχανικού, όπως αυτό προσδιορίζεται από το πρόγραμμα σπουδών της ισότιμης σχολής της αλλοδαπής, ο κατά περίπτωση ελάχιστος αριθμός και περιεχόμενο μαθημάτων, η κατεύθυνση σπουδών και η συνάφεια τυχόν μεταπτυχιακού τίτλου με το αντικείμενο της δραστηριότητας. Τα ανωτέρω κριτήρια είναι ενδεικτικά, λαμβάνονται δε υπόψιν συνδυαστικά και όχι σωρευτικά.
      Κατά των αποφάσεων που λαμβάνει το ΤΕΕ σύμφωνα με τις παραγράφους 2, 3 και 4 του παρόντος επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής ενώπιον της Επιτροπής Ενστάσεων, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 60 ημερών από την κοινοποίησή τους.
      Η Επιτροπή Ενστάσεων αποτελείται από πέντε τακτικά και πέντε αναπληρωματικά μέλη ως ακολούθως:
      α) Έναν Ανώτατο Δικαστικό Λειτουργό, ως Πρόεδρο, με αναπληρωτή του Ανώτατο Δικαστικό Λειτουργό,
      β) Τον Προϊστάμενο της Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως μέλος, με αναπληρωτή του υπάλληλο ΠΕ της ίδιας Διεύθυνσης,
      γ) Έναν εν ενεργεία Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής ή Τμήματος Πανεπιστημιακού Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης της ημεδαπής, ως μέλος, με τον αναπληρωτή του,
      δ) Έναν εν ενεργεία Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής ή Τμήματος Πανεπιστημιακού Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης της ημεδαπής της κατά περίπτωση αντίστοιχης ειδικότητας του προσφεύγοντος, ως μέλος, με τον αναπληρωτή του,
      ε) Έναν πρόσωπο αναγνωρισμένου κύρους που διακρίνεται για την επιστημονική του κατάρτιση σε θέματα μηχανικής και με τουλάχιστον 15ετή επαγγελματική εμπειρία σε θέματα .......?, ως μέλος, με τον αναπληρωτή του.
      Η θητεία του Προέδρου και των μελών της Επιτροπής Ενστάσεων είναι τριετής.
      Η Επιτροπή Ενστάσεων συγκροτείται με κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
      Το ύψος της αποζημίωσης κατά συνεδρίαση που χορηγείται στα μέλη της Επιτροπής Ενστάσεων καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Για όσα από τα μέλη της Επιτροπής Ενστάσεων προβλέπεται τήρηση ωραρίου στο πλαίσιο άσκησης των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, τα μέλη αυτά δεν δικαιούνται αποζημίωσης για συνεδριάσεις οι οποίες διεξάγονται εντός του ωραρίου αυτού.
      Οι αποφάσεις της Επιτροπής Ενστάσεων υπόκεινται σε προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών εντός προθεσμίας εξήντα ημερών από την κοινοποίησή τους.
      Ο Κανονισμός Λειτουργίας της Επιτροπής Ενστάσεων εκδίδεται με κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

      Άρθρο 9
      Η μερική πρόσβαση σε δραστηριότητες της παρ. 2 του άρθρου 2 και της παρ. 3 των άρθρων 3 και 4 για τους διπλωματούχους μηχανικούς σχολής ή τμήματος Πανεπιστημιακού Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή διπλωματούχους μηχανικούς ισότιμης και αντίστοιχης σχολής της αλλοδαπής είναι αρμοδιότητα του ΤΕΕ.
      Η ένταξη διπλωματούχου μηχανικού σε δραστηριότητες της παρ. 2 του άρθρου 2 και της παρ. 3 των άρθρων 3 και 4 δίδεται από το ΤΕΕ. Η ένταξη και η πρόσβαση δίνεται με βάση ειδικό κανονισμό που συντάσσει το ΤΕΕ και στον οποίο προβλέπεται η συμμετοχή στη διαδικασία εισήγησης, εκτός των Επιστημονικών Επιτροπών Ειδικοτήτων του ΤΕΕ, των συλλόγων των διπλωματούχων μηχανικών και εκπροσώπων των Πολυτεχνείων, των Πολυτεχνικών Σχολών και των Τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών. .
      Για τον καθορισμό της μερικής πρόσβασης λαμβάνεται υπόψιν το γνωστικό αντικείμενο του διπλωματούχου μηχανικού, όπως αυτό προσδιορίζεται από το πρόγραμμα σπουδών, ο κατά περίπτωση ελάχιστος αριθμός και περιεχόμενο μαθημάτων, η κατεύθυνση σπουδών, οι γενικές και ειδικές γνώσεις καθώς και η συνάφεια τυχόν μεταπτυχιακού τίτλου με το αντικείμενο της δραστηριότητας του διπλωματούχου μηχανικού. Τα ανωτέρω κριτήρια είναι ενδεικτικά, λαμβάνονται δε υπόψιν συνδυαστικά και όχι σωρευτικά.
      Κατά των αποφάσεων που λαμβάνει το ΤΕΕ σύμφωνα με τις παραγράφους 2, 3 και 4 του παρόντος επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής ενώπιον της Επιτροπής Ενστάσεων, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 60 ημερών από την κοινοποίησή τους, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παραγράφους 6, 7, 8 και 9 του άρθρου 8.

      Άρθρο 10
      Η πρόσβαση διπλωματούχου μηχανική σχολής ή τμήματος Πανεπιστημιακού Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή διπλωματούχου μηχανικού ισότιμης σχολής της αλλοδαπής σε περισσότερες επαγγελματικές δραστηριότητες από όσες του απονέμονται με την άδεια άσκησης επαγγέλματος είναι δυνατή μόνο για δραστηριότητες ομοειδών ή συγγενών ειδικοτήτων, γίνεται δε κατόπιν αίτησής του διπλωματούχου μηχανικού στο ΤΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι είναι κάτοχος μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου όμοιου/συναφούς/ομοειδούς ή συγγενούς της δραστηριότητας ή των δραστηριοτήτων στις οποίες αιτείται πρόσβαση.
      Η ένταξη διπλωματούχου μηχανικού σχολής ή τμήματος Πανεπιστημιακού Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή διπλωματούχου μηχανικού ισότιμης σχολής της αλλοδαπής σε περισσότερες επαγγελματικές δραστηριότητες της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου γίνεται από το ΤΕΕ, κατόπιν διενέργειας εξετάσεων.

      Πηγή: http://www.b2green.gr/main.php?pID=17&nID=22527&lang=el&utm_source=MadMimi&utm_medium=email&utm_content=%CE%A3%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF+%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD+%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD+%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD%2C+%27%27%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7%27%27+%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82+%CF%80%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%82%2C+%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7+%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD+%26+52+%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B1+%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1&utm_campaign=20150324_m124995508_%CE%A3%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF+%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD+%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD+%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD%2C+%27%27%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7%27%27+%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82+%CF%80%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%82%2C+%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7+%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD+%26+52+%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B1+%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1&utm_term=____CE_B4_CE_B9_CE_B1_CE_B2_CE_AC_CF_83_CF_84_CE_B5+_CF_80_CE_B5_CF_81_CE_B9_CF_83_CF_83_CF_8C_CF_84_CE_B5_CF_81_CE_B1_0A#
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.