Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Βιολογική γεωργία: Το 3,8% των ευρωπαϊκών εκτάσεων είναι ελληνικό


    Την πρωτιά μεταξύ των 27 χωρών-μελών της ΕΕ κατέχει η Ελλάδα στα βοοειδή βιολογικής εκτροφής, με ποσοστό που ανέρχεται σε 26,9% στο σύνολο του ζωικού κεφαλαίου.

    Με 528.752 εκτάρια βιολογικής γεωργίας η Ελλάδα καταλαμβάνει την όγδοη θέση μεταξύ των 27 χωρών-μελών της ΕΕ παρότι το ποσοστό αύξησης των εγχώριων βιολογικών εκτάσεων  ήταν το δεύτερο μικρότερο την περίοδο 2012-2019, μόλις 14,3%, με βάση τα στοιχεία της Eurostat.

    Σε δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αντιστοιχεί το 80,7% των συνολικών εκτάσεων βιολογικής καλλιέργειας, ενώ στις υπόλοιπες 17 χώρες επιμερίζεται μόλις το 19,3%. Η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία εμφανίζουν τα τέσσερα μεγαλύτερα ποσοστά και η Ελλάδα, στην όγδοη θέση της κατάταξης, κατέχει το 3,8% στο σύνολο των βιολογικών εκτάσεων της ΕΕ.

    Συνολικά, η βιολογική γεωργία κάλυψε σχεδόν 13,8 εκατομμύρια εκτάρια γεωργικής γης στην ΕΕ-27 το 2019. Αυτό αντιστοιχεί στο 8,5% της συνολικής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης της ΕΕ-27, καταγράφοντας αύξηση 0,5 εκατοστιαίες μονάδες από το 2018. Η αύξηση της βιολογικής έκτασης μεταξύ 2012 και 2019 ήταν 46%.

    Στην 7ετία, τη μεγαλύτερη αύξηση στη συνολική βιολογική έκταση, άνω του 100%, σημείωσαν η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Κροατία και η Ουγγαρία, ενώ ένα κράτος μέλος της ΕΕ, η Πολωνία, ανέφερε μειώσεις στη βιολογική περιοχή (-22,6%).

    Βιολογική παραγωγή

    Στη βιολογική παραγωγή δημητριακών (εξαιρουμένου του ρυζιού) η Ελλάδα με 5,0% κατείχε την τρίτη υψηλότερη θέση το 2019, με τη Σουηδία να εμφανίζει το μεγαλύτερο μερίδιο (6,6%).

    Η Σουηδία είχε επίσης το μεγαλύτερο μερίδιο παραγωγής βιολογικών φρέσκων λαχανικών στη συνολική εθνική παραγωγή (19,4%), ενώ στη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες ήταν μεταξύ 5% και 10% της συνολικής παραγωγής λαχανικών. Στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, το μερίδιο της βιολογικής παραγωγής λαχανικών κυμαινόταν από 0,03% στη Μάλτα έως 3,7% στη Λετονία. Λίγο πάνω από 2% ήταν το μερίδιο της χώρας μας.

    Τα περισσότερα βοοειδή βιολογικής εκτροφής στην Ευρώπη

    Την πρωτιά μεταξύ των 27 χωρών-μελών της ΕΕ κατέχει η Ελλάδα στα βοοειδή βιολογικής εκτροφής, με ποσοστό που ανέρχεται σε 26,9% στο σύνολο του ζωικού κεφαλαίου, από 25,5% το 2018, ενώ ανέβηκε στη δεύτερη θέση σε ό,τι αφορά το ποσοστό βιολογικών αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, που το 2019 ανήλθε σε 19,7% από 15,1% το 2018.

    Αναλύοντας τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, προκύπτει ότι συνολικά το 5,83% των βοοειδών (περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια ζώα) είναι βιολογικής εκτροφής.

    Η Λετονία είχε το μεγαλύτερο μερίδιο οργανικών αιγοπροβάτων (36,2% στο συνολικό πληθυσμό αιγοπροβάτων) και το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο του οργανικού πληθυσμού βοοειδών (25,1%). Η Αυστρία είχε το υψηλότερο μερίδιο βιολογικών αγελάδων γαλακτοπαραγωγής (22,0%) ακολουθούμενη από την Ελλάδα και τη Σουηδία (18,8%).

    Για τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ, οι χοίροι που έχουν εκτραφεί βιολογικά αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μερίδιο στον συνολικό πληθυσμό χοίρων, με το υψηλότερο μερίδιο στη Δανία να είναι κάτω από το 4%.


    Πηγή: https://www.imerisia.gr/epiheiriseis/4928_biologiki-georgia-38-ton-eyropaikon-ektaseon-einai-elliniko



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.