Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πιλοτική εφαρμογή συλλογής και κομποστοποίησης υπολειμμάτων τροφών


    Την εμφάνισή τους έκαναν το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα οι καφέ κάδοι κομποστοποίησης, στην περιοχή Κυπριάδου στα ’νω Πατήσια και στο Γκάζι, στο πλαίσιο του προγράμματος «Athens BioWaste» που συγχρηματοδοτείται από το LIFE+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

     

    Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται εδώ και είκοσι χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 2012 ξεκίνησε πιλοτικά τον Νοέμβριο και στον Δήμο Κηφισιάς.

     

    Αξίζει να σημειωθεί ότι θα διανεμηθούν στους κατοίκους και στους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος των πιλοτικών περιοχών, κάδοι και βιοδιασπώμενες σακούλες, για τη χωριστή συλλογή των υπολειμμάτων τροφών εντός της κουζίνας.

     

    Οι καφέ κάδοι θα αδειάζονται από ειδικό απορριμματοφόρο του Δήμου, ενώ το υλικό θα μεταφέρεται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης-Κομπο­στοποίησης του ΕΔΣΝΑ στα ’νω Λιόσια, με στόχο την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υψηλής ποιότητας (κόμποστ) από προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα.

     

    Τα υπολείμματα τροφών και κήπων (βιοαπόβλητα) αποτελούν το 40% του περιεχομένου των κοινών κάδων απορριμμάτων. Το φορτίο αυτό μέχρι τώρα οδηγείτο στο ΧΥΤΑ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) προκαλώντας οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Ταυτόχρονα, από οικονομικής άποψης, οι δήμοι επιβαρύνονται με 45 ευρώ/τόνο ως τέλος ταφής στο ΧΥΤΑ. Τα βιοαπόβλητα αποτελούν ιδιαίτερα βαριά φορτία, λόγω της υγρασίας που περιέχουν και αυξάνουν κατά πολύ το κόστος τελικής διάθεσης.

     

    Έπειτα, η νομοθεσία ορίζει από την 1η Ιανουαρίου 2014 ειδικό επιπλέον τέλος ταφής 35 ευρώ ανά τόνο για τα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ χωρίς επεξεργασία, δηλαδή όπως τώρα, χωρίς χωριστή συλλογή και αξιοποίηση. Η εναπόθεση των βιοαποβλήτων στο ΧΥΤΑ προκαλεί την έκλυση μεθανίου, ενός αερίου που επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή. Αντιθέτως, το κόμποστ που θα παράγεται από την κομποστοποίηση των βιοαποβλήτων, θα έχει θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, καθώς θα αξιοποιείται στα πάρκα αυξάνοντας τη γονιμότητα του εδάφους.

     

    Στο Έργο συμμετέχουν ήδη η Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τα εστιατόριά τους, καθώς και ο Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αττικής ΣΠΕ "Η συνιδιοκτησία" με τα υπολείμματα λουλουδιών. Στόχος είναι η σταδιακή επέκταση της διαλογής στην πηγή των βιοαποβλήτων σε όλη την επικράτεια του δήμου. Εταίροι του έργου είναι ο δήμος Αθηναίων, ο δήμος Κηφισιάς, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο ΕΔΣΝΑ και η εταιρεία ΕΠΤΑ - Σύμβουλοι Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων. Στον δήμο Αθηναίων το έργο υλοποιείται από τη Διέθυνση Καθαριότητας-Ανακύκλωσης και Συντήρησης Μηχανολογικού Εξοπλισμού υπό τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας-Ανακύκλωσης Ανδρέα Βαρελά.

     

    Το πρόγραμμα "Athens BioWaste" αποσκοπεί στην πρώτη πιλοτική διαλογή των βιοαποβλήτων στην πηγή σε επιλεγμένες περιοχές των Δήμων Αθηναίων και Κηφισιάς και την επεξεργασία αυτών στη μονάδα Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας (ΕΜΑΚ) του ΕΔΣΝΑ για την παραγωγή κόμποστ υψηλής ποιότητας.

     

    Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.339.930 ευρώ εκ των οποίων τα 638.715 ευρώ αποτελούν την κοινοτική χρηματοδότηση.

     

    Πηγή: http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=9265





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.