Jump to content
 • Novatron
 • Engineer

  Engineer

  Οι πρώτες εικόνες από το πλοίο Terror του εξερευνητή Τζον Φράνκλιν – Είχε βυθιστεί πριν 170 χρόνια στην Αρκτική

  Sign in to follow this  

  Μετά από τη μυστηριώδη εξαφάνιση του βρετανικού πλοίου HMS Terror πριν 170 χρόνια, στο Αρκτικό Αρχιπέλαγος του Καναδά, δόθηκαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, εικόνες από το κουφάρι του.

  Το Terror ήταν το ένα από τα δύο πλοία που μετείχαν στην αποστολή του Βρετανού εξερευνητή Τζον Φράνκλιν, τα οποία απέπλευσαν από τη Βρετανία το 1845 αναζητώντας το Βορειοδυτικό Πέρασμα, το οποίο ενώνει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωεκανό μέσω της Αρκτικής. Η αποστολή όμως κατέληξε σε τραγωδία, καθώς οι 129 ναυτικοί έμειναν αποκλεισμένοι επί ενάμιση χρόνο στους πάγους και στο τέλος πέθαναν από την πείνα ή από το κρύο.

  piata-navagio-karavi.jpg

  Σε εξαιρετική κατάσταση βρέθηκαν αντικείμενα, όπως πιάτα, στο πλοίο Terror / Φωτογραφία: pc.gc.ca

  Μέχρι σήμερα οι λεπτομέρειες της βύθισης του πλοίου παραμένουν άγνωστες, στην μεγαλύτερη τραγωδία που σημειώθηκε στη πλαίσιο εξερεύνησης της Αρκτικής. Κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια το πότε ήρθε το τέλος για το πλήρωμα και το πλοίο. Το πρώτο από τα δύο πλοία του Φράνκλιν, το HMS Erebus, βρέθηκε το 2014 στην ίδια ζώνη, ενώ το 2016 είχε βρεθεί και το Terror κοντά στο νησί του Βασιλιά Γουιλιέλμου, στα ανατολικά του Κόλπου Κέμπριτζ.

  karavi-navagio-syrtaria.jpg

  Συρτάρι από καμπίνα στο κάτω επίπεδο του πλοίου Φωτογραφία: pc.gc.ca

  Πλοίο Terror: Εκαναν 48 καταδύσεις για να τραβήξουν πλάνα

  Οι εικόνες που τράβηξαν οι δύτες και ένα υποθαλάσσιο, τηλεχειριζόμενο ρομπότ αποκαλύπτουν ανέπαφα αντικείμενα από τη ζωή στο πλοίο.

  «Μας δόθηκε η εντύπωση, εξερευνώντας το HMS Terror, ότι επρόκειτο για ένα πλοίο που εγκαταλείφθηκε πρόσφατα από το πλήρωμά του, φαινόταν σαν να είχε γλιτώσει από το πέρασμα του χρόνου», ανέφερε ο Ράιαν Χάρις, διευθυντής της αρχαιολογικής αποστολής και κυβερνήτης του τηλεχειριζόμενου ρομπότ που χρησιμοποιήθηκε στις έρευνες.

  kabina-apothikeytikos-xoros-karavi-navag


  Αποθηκευτικός χώρος στη καμπίνα του καπετάνιου Κρόζιερ, με το παράθυρο να φαίνεται στο βάθος / Φωτογραφία: pc.gc.ca
  Στις 48 καταδύσεις –οι επτά από τις οποίες με το ρομπότ– σε νερά όπου η θερμοκρασία κυμαινόταν γύρω στο μηδέν, η ομάδα τράβηξε βίντεο του 90% της κατώτερης γέφυρας του πλοίου. Ένα πηδάλιο καλυμμένο με άλγη, μια κουκέτα κρυμμένη κάτω από λάσπη και ανεμώνες, πιατικά και μπουκάλια: όλα έμειναν όπως ήταν, λες και το πλοίο εγκαταλείφθηκε βιαστικά πριν από το 170 χρόνια.

  karavi-piata.jpg

  Αρκετά πιάτα βρέθηκαν σε δωμάτια του πλοίου / Φωτογραφία: pc.gc.ca


  Τα ιζήματα που κάλυψαν το δωμάτιο του καπετάνιου, το Φράνσις Κρόζιερ, επέτρεψαν να διατηρηθεί το γραφείο του στο οποίο οι ερευνητές αναμένουν ότι θα βρουν επιστημονικά όργανα και χάρτες.Οι έρευνες αυτές έγιναν σε συνεργασία με οργανώσεις ντόπιων Ινουίτ. Η προφορική παράδοση αυτών των ιθαγενών, με τις ιστορίες να μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, επέτρεψε να εντοπιστούν τα δύο πλοία.

  boukali-navagio-karavi.jpg
  Μπουκάλι που βρέθηκε σε καμπίνα του κάτω επιπέδου του πλοίου

  Μόνο το ιδιαίτερο διαμέρισμα του καπετάνιου παραμένει απροσπέλαστο, εξαιτίας μιας κλειστής πόρτας. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι εκεί θα βρουν χειρόγραφα που ίσως διατηρήθηκαν χάρη στο ψύχος και τη λάσπη.

  Συγκλονιστικό βίντεο από το ναυάγιο του πλοίου Terror

  Οι εικόνες από το πλοίο του εξερευνητή Τζον Φράνκλιν, είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Το Parks Canada, έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο, όπου εξηγεί την ιστορία του εξερευνητή, ενώ δείχνει πλάνα από την προετοιμασία για την κατάδυση στον βυθό και εικόνες που πραγματικά εντυπωσιάζουν από το εσωτερικό του πλοίου. Δείτε και μόνοι σας:

   

  Sign in to follow this  


  User Feedback


  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.