Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Τα αρχιτεκτονικά ορόσημα στο Κατάρ που χτίστηκαν με αφορμή Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου


    Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022, το Κατάρ εκτός από τα οκτώ υπερσύχρονα γήπεδα που κατασκευάστηκαν για τις ανάγκες του Πρωταθλήματος αποφάσισε να δημιουργήσει μια σειρά από εμβληματικά κτίρια.

    Από το 2010, οπότε κέρδισε την υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του 2022, η χώρα έχει επικεντρωθεί στο να μεταμορφωθεί σε «φάρο τέχνης και πολιτισμού», σύμφωνα με τους διοργανωτές του τουρνουά. Ως αποτέλεσμα, κορυφαίοι αρχιτέκτονες κλήθηκαν να δημιουργήσουν μουσεία, ξενοδοχεία, τα οποία μαζί με τα γήπεδα ποδοσφαίρου, συνολικά εκτιμάται ότι κοστίζουν περίπου €194 δισ. ($ 200 δισ.)

     National Museum of Qatar by Jean Nouvel.png

    Εθνικό Μουσείο από τον Jean Nouvel

    Σχεδιασμένο από τον βραβευμένο με Pritzker Architecture αρχιτέκτονα Jean Nouvel, το Εθνικό Μουσείο του Κατάρ είναι ένα κτίριο 52.000 τετραγωνικών μέτρων, που δημιουργήθηκε για να καταγράφει το παρελθόν και το παρόν της χώρας.

    Η χαρακτηριστική του μορφή είναι κατασκευασμένη από μια χαλύβδινη υπερκατασκευή που στηρίζει μια σειρά δίσκων στο χρώμα της άμμου, που συμπλέκονται για να παραπέμπουν στον ορυκτό σχηματισμό τριαντάφυλλου της ερήμου.

     Qatar-National-Library.jpeg

    Εθνική Βιβλιοθήκη από την OMA

    Σειρές από μαρμάρινες βιβλιοθήκες βρίσκονται μέσα στη μεγάλη Εθνική Βιβλιοθήκη, την οποία δημιούργησε η εταιρεία OMA στη Ντόχα, για να φιλοξενήσει σημαντικά κείμενα και χειρόγραφα του Κατάρ.

    Η βιβλιοθήκη σχεδιάστηκε ως ένας ενιαίος χώρος επιφάνειας 42.000m2 και μήκους 138μ. ο οποίος στεγάζεται από γιγαντιαίων διαστάσεων κατασκευή από σκυρόδεμα, η οποία έρχεται σε αντίθεση με μια πιο λεπτή πρόσοψη από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες.

    Το κτίριο βρίσκεται στην Education City, την ακαδημαϊκή συνοικία της Ντόχα, κοντά στο νέο στάδιο Education City, που θα φιλοξενήσει τους επερχόμενους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Κατάρ στεγάζει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ντόχα, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη και την Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη, καθώς και την συλλογή Heritage με πολύτιμα κείμενα και χειρόγραφα που σχετίζονται με τον Αραβο-Μουσουλμανικό πολιτισμό (όπως ο χάρτης «Sexta Asiae Tabula» του Πτολεμαίου.
     

     Museum of Islamic Art by IM Pei.png

    Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης από τον I.M. Pei

    Ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια του Κατάρ είναι το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, το οποίο ο Κινεζο Αμερικανός αρχιτέκτονας I.M. Pei δημιούργησε σε ένα τεχνητό νησί στα ανοιχτά του παραλιακού μετώπου, Doha Corniche.

    Μια ογκώδης, κλιμακωτή μορφή υψώνεται για να σχηματίσει έναν πενταόροφο πύργο, ο οποίος περιέχει ένα κεντρικό αίθριο που περιβάλλεται από στοές. Αποκορύφωμα του κτιρίου είναι ένας τοίχος κουρτινών στη βόρεια πλευρά, ο οποίος προσφέρει θέα στον Περσικό Κόλπο και από τους πέντε ορόφους του.

     3-2-1 Qatar Olympic and Sports Museum by Joan Sibina.png

    Ολυμπιακό και Αθλητικό Μουσείο 3-2-1 από το Joan Sibina

    Οι επισκέπτες στο Διεθνές Στάδιο Khalifa του Κατάρ στη Ντόχα θα έχουν την ευκαιρία να δουν και ένα κυλινδρικό αθλητικό μουσείο να προεξέχει από τη μία πλευρά, σχεδιασμένο από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Joan Sibina.

    Η γυάλινη μορφή του, που περιβάλλεται από κρίκους, παραπέμπει στους δακτυλίους του ολυμπιακού συμβόλου.

     Qatar National Archive by Allies and Morrison.png

    Εθνικό Αρχείο από την Allies and Morrison

    Η δημοτική αρχιτεκτονική, συμπεριλαμβανομένων των παράκτιων παρατηρητηρίων, ήταν η έμπνευση της Allies and Morrison για τον γεωμετρικό σχεδιασμό του Εθνικού Αρχείου του Κατάρ στη Ντόχα. 

    Η φέροντας οργανισμός του Εθνικού Αρχείου αποδείχθηκε μια σημαντική μηχανική πρόκληση, με τα μεγάλα ανοίγματα στο ισόγειο και σημαντικά φορτία δαπέδου σε όλα τα ανώτερα επίπεδα. 

    Αποτελεί μέρος του ευρύτερου φιλικού προς τους πεζούς σχεδίου Msheireb Downtown Doha masterplan που αναπτύσσεται από το Αγγλικό στούντιο, το οποίο περιλαμβάνει σχεδόν 100 κτίρια, και θεωρείται η μεγαλύτερη κοινότητα με πιστοποίηση LEED στον κόσμο.

     Iconic 2022 by Ibrahim M Jaidah.png

    Iconic 2022 από τον Ibrahim M Jaidah

    Ένα από τα πιο ασυνήθιστα κτίρια στη λίστα είναι το Iconic 2022, το οποίο βρίσκεται χτισμένο κοντά στο Ολυμπιακό και Αθλητικό Μουσείο 3-2-1, με την πρόσοψη και την οροφή του να απεικονίζουν τον αριθμό 2022.

    Χωρισμένο σε τέσσερα τετράγωνα σε σχήμα αριθμού, το Iconic 2022 σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ibrahim M Jaidah για να γιορτάσει τη χρονιά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ και, σύμφωνα με τον κατασκευαστή του, είναι «το πρώτο κτίριο στον κόσμο που απεικονίζει ένα χρόνο».

     Qatar National Convention Centre by Arata Isozaki.png

    Εθνικό Συνεδριακό Κέντρο από τον Arata Isozaki

    Άλλο ένα κτίριο του Education City είναι το Εθνικό Συνεδριακό Κέντρο του Κατάρ, το οποίο ολοκληρώθηκε από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Arata Isozaki το 2011.

    Το κέντρο χαρακτηρίζεται από τις γιγάντιες στήλες που μοιάζουν με δέντρα, ορατές εσωτερικά και εξωτερικά, οι οποίες υποστηρίζουν την προεξέχουσα οροφή του κτιρίου.

    Σύμφωνα με τον σχεδιαστή του, προορίζεται να μιμηθεί το Sidrat al-Muntaha, ένα ιερό ισλαμικό δέντρο που πιστεύεται ότι συμβολίζει το τέλος του έβδομου ουρανού.

     Qatar Museums installations by various designers.png

    Εκθέματα Μουσείων από διάφορους σχεδιαστές

    Περισσότερα από 100 έργα τέχνης έχουν εγκατασταθεί σε δημόσιους χώρους γύρω από το Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ως μέρος ενός υπάρχοντος προγράμματος υπαίθριων μουσειακών εκθεμάτων του Κατάρ.

    Ανάμεσά τους υπάρχουν έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη Richard Serra (στη φωτογραφία), της Βρετανίδας σχεδιάστριας Faye Toogood και του Δανού-Ισλανδού καλλιτέχνη Olafur Eliasson. Οι καλλιτέχνες Martin Creed και Yayoi Kusama παρουσιάζουν επίσης γλυπτά, μαζί με τους Καταριανούς Shua'a Ali και Shouq Al Mana.

     Doha Metro system by UNStudio.png

    Σύστημα μετρό της Ντόχα από το UNStudio

    Οι θεατές του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022 στο Κατάρ θα μπορούν να ταξιδέψουν στα στάδια μέσω μιας σειράς νέων σταθμών του μετρό, που δημιουργήθηκαν από το UNStudio πριν από το τουρνουά.

    Τριάντα επτά σταθμοί σχεδιάστηκαν με το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Σιδηροδρόμων του Κατάρ στις τρεις γραμμές του δικτύου χωρίς οδηγό. Είναι όλα μοναδικά, αλλά ενώνονται με την ίδια σχεδιαστική γλώσσα που αποτελείται από σπονδυλωτά, θολωτά στοιχεία και μεγάλες αίθουσες εισόδου.

    Σύμφωνα με το UNStudio, ο στόχος του έργου «ήταν η αναφορά στην τοπική, παραδοσιακή αρχιτεκτονική κληρονομιά, καθώς αυτή ερμηνεύεται εκ νέου σε μια σύγχρονη σχεδιαστική γλώσσα».

     Qatar Foundation Headquarters by OMA.png

    Τα κεντρικά γραφεία του Ιδρύματος του Κατάρ από την ΟΜΑ

    Ένα άλλο κτίριο στη λίστα της OMA είναι η έδρα του Ιδρύματος Κατάρ, το κτίριο γραφείων ύψους 57 μέτρων του φιλανθρωπικού ιδρύματος της χώρας.

    Έχει μια μονολιθική μορφή που σχηματίζεται από προκατασκευασμένο λευκό σκυρόδεμα διάτρητο από ένα πλέγμα μικρών ανοιγμάτων, διατεταγμένα με τρόπο που δημιουργεί την εικονοστοιχεία ενός δέντρου Sidra – το οποίο αποτελεί το λογότυπο της φιλανθρωπικής οργάνωσης.

    Πηγή: DEZEEN


    Πηγή: https://ered.gr/real-estate-news/entypwsiaka-ktiria-sto-katar-poy-kataskeyasthkan-gia-to-pagkosmio-kypello



    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.