Jump to content
 • Novatron
 • Engineer

  Engineer

  Τα σημαντικότερα κτίρια με μηδενικό αποτύπωμα για το 2020

  Τα δέκα σημαντικότερα κτίρια σχεδιασμένα ώστε να έχουν μηδενικό αποτύπωμα Co2 παρουσιάζει το Dezeen για το 2020.

  Ορισμένα εξ αυτών είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά έργα όπως ένα πλωτό κτίριο γραφείων στο Ρότερνταμ, αλλά και μια κατοικία κατασκευασμένη από κάνναβη, ενώ από τα μελλοντικά Project δεν λείπουν και "πράσινα" ξενοδοχεία που σέβονται τον πελάτη και συγχρόνως το περιβάλλον.

  dezeen01_co2.jpg

  Το πρώτο έργο είναι ένα ξενοδοχείο στην Γερμανία. Το κατάλευκο Hotel Bingofstrasse με επένδυση από βότσαλα χτίστηκε στο Ludwigsburg και είναι το πρώτο κτίριο με μηδενικό αποτύπωμα Co2 στην πόλη. Αν και ο σκελετός του είναι από σκυρόδεμα, το κτίριο κατασκευάστηκε με ξύλινα δοκάρια τα οποία το αρχιτεκτονικό γραφείο Von M που ανέλαβε το έργο ισχυρίζεται ότι αντιστάθμισαν το… μπετό.
   

  dezeen02-_co2.jpg

  Το δεύτερο, ξεχωριστό, κτίριο είναι ένα πλωτό κτίριο γραφείων στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας δημιούργημα της Powerhouse Company. Η Ολλανδική εταιρεία κατασκεύασε το «Floating Office» στα νερά του ποταμού Maas της πόλης. Το ξύλινο κτίριο διαθέτει ηλιακούς συλλέκτες και ένα σύστημα ανταλλαγής θερμότητας με βάση το νερό και σχεδιάστηκε για να αποτελεί «παράδειγμα» στον κλάδο των γραφείων που «σέβονται» το κλίμα.

  dezeen03_co2.jpg

  Στην τρίτη θέση βρίσκεται ένα εξαώροφο κτίριο γραφείων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Feilden Clegg Bradley Studios σχεδίασε το «Paradise» με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Μάλιστα το studio ήταν ένας από τους ιδρυτές της ομάδας δράσης για την αλλαγή του κλίματος «Architects Declare» και επικεντρώνεται στην βιώσιμη αρχιτεκτονική.

  dezeen04_co2.jpg

  Το τέταρτο έργο είναι το «Powerhouse Telemark» και βρίσκεται στην Νορβηγία. Μια δημιουργία του γραφείου Snohetta διαθέτει ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό θόλο που καλύπτει την οροφή του κτιρίου και μια πρόσοψη νότια που σημαίνει ότι θα παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτήν που θα καταναλώνει κατά την διάρκεια της ζωής του. Είναι το τέταρτο κτίριο «Powerhouse» που δημιουργεί το αρχιτεκτονικό γραφείο και σχεδιάστηκε ως «απάντηση» στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που υπάρχει παγκοσμίως για το κλίμα.

  dezeen05_co2.jpg

  Στην πέμπτη θέση βρίσκεται ένα αρχιτεκτονικό «κόσμημα». Πρόκειται για την επέκταση του κτιρίου «A-Block» στον Καναδά. Σύμφωνα με τα σχέδια του αρχιτεκτονικού γραφείου Dialog.για την επέκταση του κτιρίου A-Block το οποίο θα προστεθεί σε υφιστάμενο κτίριο στο Centennial College of Applied and Technology θα κατασκευαστεί από την CLT και θα διαθέτει ηλιακούς συλλέκτες για παραγωγή ενέργειας που θα αντισταθμίζει την ετήσια παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες θα είναι το πρώτο «πράσινο» κτίριο του Καναδά στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

  dezeen06_co2.jpg

  Ένα εντελώς «πράσινο» οικιστικό Project βρίσκεται στην 6η θέση. Η πόλη York στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να «φιλοξενήσει» το μεγαλύτερο συγκρότημα κατοικιών με μηδενικό αποτύπωμα Co2 στην χώρα. Σχεδιασμένο από το στούντιο Mikhail Riches για το «Πρόγραμμα Στέγασης» του Δήμου στο York. Στόχος είναι να παρέχει 600 προσιτές και συγχρόνως βιώσιμες κατοικίες.

  dezeen07_co2.jpg

  Και στην 7η θέση παραμένουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο για το «πράσινο» Flat House από την Practice Architecture. Βρίσκεται στο Cambridgeshire και είναι προκατασκευασμένο με βασικό υλικό την… κάνναβη. Ένα υλικό που είναι δημοφιλές λόγω της ικανότητά του να «δεσμεύει» τον άνθρακα. Οι ιδιοκτήτες του Margent Farm, στο μέρος που βρίσκεται το σπίτι και που καλλιεργούν κάνναβη, είχαν αμφισβητήσει την πρόθεση των αρχιτεκτόνων να χρησιμοποιήσουν την κάνναβη για να δημιουργήσουν ένα σπίτι με «απίστευτα χαμηλό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα».

  dezeen08_co2.jpg

  Στην 8η θέση της λίστας του περιοδικού βρίσκεται η επέκταση ενός ξενοδοχείου στην Δανία. Πρόκειται για έργο της 3XN και αφορά στο Hotel GSH που βρίσκεται στο νησί Bornholm. Οι αρχιτέκτονες δήλωσαν ότι στόχος είναι να γίνει η επέκταση με μηδενικό αποτύπωμα απορροφώντας περισσότερο άνθρακα απ’ ότι καταναλώνει το κτίριο.

  dezeen09_co2.jpg

  Εννατο έργο της λίστας το «No Footprint House» στην Κόστα Ρίκα από το αρχιτεκτονικό στούντιο A-01. Είναι πρότυπο για μια σειρά «πράσινων» κατοικιών σε ένα μικρό χωριό το Ojochal που βρίσκεται στην Κόστα Ρίκα. Ονομάζεται NFH-108 και είναι το πρώτο σε μια σειρά έργων που εκπέμπουν 40% λιγότερο Co2 από ένα συνηθισμένο σπίτι της περιοχής ίδιου μεγέθους.

  dezeen10_co2.jpg

  Στην 10η και τελευταία θέση για το 2020 το περιοδικό παρουσιάζει το CLT Passivhaus στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών. Το στούντιο Generate και η εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων Placetailor είναι έτοιμοι να κατασκευάσουν μια πολυκατοικία με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα.


  Πηγή: http://ered.gr/el/content/Ta_simantikotera_ktiria_me_mideniko_apotupoma_gia_to_2020/#.X-Lz1dj7SUk
  Κουφώματα Europa - Εξοικονομώ-Αυτονομώ

  User Feedback

  Recommended Comments

  Just now, gktpgeue said:

  το κτίριο κατασκευάστηκε με ξύλινα δοκάρια τα οποία το αρχιτεκτονικό γραφείο Von M που ανέλαβε το έργο ισχυρίζεται ότι αντιστάθμισαν το… μπετό.

    χμμμ...

  Edited by gktpgeue
  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.