Μετάβαση στο περιεχόμενο

sargyrop

Members
  • Περιεχόμενα

    24
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by sargyrop

  1. Σε νέα ισόγεια κατοικία με πρόβλεψη μελλοντικής προσθήκης, στη Νότια Αττική, μου προτάθηκε η λύση της ανεστραμμένης μόνωσης του δώματος (~130τμ) με τελική στρώση από θερμομονωτικά πλακίδια, ώστε να είναι βατό. Δηλαδή: 1. Δημιουργία κλίσεων 1-2% με ελαφρομπετό. 2. Εφαρμογή τσιμεντοειδούς στεγανωτικού (θα προηγηθεί αστάρι). Εναλλακτικά, στεγανοποίηση με πολυουρία. 3. Γεωύφασμα 4. Θερμομονωτικά πλακίδια (τύπου polytile) με εξηλασμένη πολυστερίνη και ενσωματωμένο κεραμικό πλακίδια ή τσιμεντοκονία. Ο ενδοιασμός μου είναι ότι καθώς υπάρχει αρμός μεταξύ των πλακιδίων, το νερό που περνάει κάτω από τα πλακίδια αφενός θα μειώνει τη θερμομονωση και αφετέρου υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτυχθούν βρύα και λειχήνες μεταξύ τους (παρά την ύπαρξη κλίσεων) σε παραταμένη υγρή περίοδο. Έχει κάποιος εμπειρία από θερμομονωτικά πλακίδια? Για ποιο λόγο δε σφραγίζονται οι αρμοί σε θερμομονωτικά πλακίδια? Μπορεί να μπει ένα στεγανωτικό ΕΝ-1504-2, όπως έχει προταθεί σε άλλο θέμα (https://www.michanikos.gr/forums/topic/3002-τοποθέτηση-γεωυφάσματος-σε-ανεστραμμένη-μόνωση-δώματος/page/2/) για τη σφράγιση των αρμών? Μια δεύτερη λύση ήταν η εφαρμογή υγρομόνωση - θερμομπετό - πλακίδια με αρμολόγηση (με το μειονέκτημα βέβαια ότι δεν είναι επαναχρησιμοποιούμενη). Θα εκτιμούσα κάποια σχόλια για τις παραπάνω λύσεις.
  2. Σε αντίστοιχη περίπτωσή μου, σε ΟΑ προ διμήνου (κατηγορία Ι με προέγκριση), υπολογίστηκαν τα Δ/δ με βάση το ύψος (μελλοντικής) εξάντλησης του συντελεστή δόμησης της δικής μου κάθετης (δηλαδή στα 7μ) και όχι το ύψος του κτηρίου της άλλης κάθετης (>7μ) ή το μέγιστο ύψος της περιοχής Ηmax. Ίσως αξίζει μια ερώτηση στην ΥΔΟΜ.
  3. Νομίζω το ερώτημα ανάγεται στο εάν πρέπει κατά την κατεδάφιση να γίνεται μνεία στο 10/10Α στην απόφαση του ΣΑ και στο εάν μπορεί να γίνει επίκληση/χρήση του 10Α κατά την έκδοση ΟΑ σε μεταγενέστερο χρόνο. Θα ρωτήσω σχετικά την ΥΔΟΜ και θα επανέλθω.
  4. Με βάση τo άρθρο 10Α που εισήχθη με το ν.4759/20, "... παρέχεται κίνητρο για την κατεδάφιση ενός ή περισσότερων από τους ανώτερους ορόφους κτιρίου κύριας χρήσης ή και του συνόλου του κτιρίου, το οποίο συνίσταται στην αύξηση του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης του οικοπέδου αντίστοιχη με το 25% του εμβαδού των αποσυρόμενων ορόφων..." Κτίριο που κατεδαφίστηκε πριν τη ψήφιση του Νόμου, μπορεί να ληφθεί υπόψη για την αντίστοιχη αύξηση του σδ σε νέα ΟΑ;
  5. Επειδή η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας, καλύτερα να συμβουλευθείς το Μηχανικό που θα σου ετοιμάσει την άδεια για το εάν χρειάζεσαι "χαμηλό κτήριο" (πχ λόγω πλαινών-πίσω αποστάσεων κλπ) για τη συγκεκριμένη περίπτωσή σου. Το πιθανότερο είναι πως όχι και μπορείς να χτίσεις (και ο άλλος ιδιοκτήτης το ίδιο) χωρίς να κάνετε χρήση του άρθρου. Το άρθρο 24 αναφέρει περι χαμηλών κτηρίων, αλλά θα πρέπει προφανώς να ερμηνευθεί συνδυαστικά με τα άλλα άρθρα περί ύψους, υπέρβασης ύψους κλπ. Για αυτό πρότεινα από την αρχή να συμβουλευθείς Μηχανικό, ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι η τοποθέτηση των κτηρίων στο οικόπεδο όπως την φαντάζεσαι/φαντάζεστε είναι εφικτή με τη σύσταση που θα κάνετε.
  6. Λογικά, και η κάλυψη θα πάει 60/40, εκτός αν συμφωνήσετε αλλιώς. Να προσέξετε ότι αν θέλει να χτίσει αργότερα, πρέπει ή να εφάπτεται ή να απέχει Δ (νομίζω έγινε "δ" με το νέο ΝΟΚ). Επίσης, αν εσύ θέλεις να χτίσεις "χαμηλό κτήριο" κατά ΝΟΚ, δεσμεύει και τον άλλο για "χαμηλό κτήριο" οπότε θα χρειαστείς έγγραφη δέσμευση/συναίνεση. Να συμφωνήσετε κατά τη σύσταση και στην κατανομή των κοινόχρηστων δαπανών, πχ μάντρα κλπ. Το κοινόχρηστο όπως σου είπαν, συμμετέχει στην κάλυψη (προσμετράται για τον ακάλυπτο δλδ) ανάλογα με τα ποσοστά. Επίσης, καλό θα ήταν να συμφωνήσετε από πριν για τις επιτρεπόμενες χρήσεις στον κοινόχρηστο χώρο (αλλιώς θα γίνει αποθήκη ξύλων και σαβούρας). Τέλος, προσοχή στο ότι οι κάθετες δεν περιφράσσονται στο όριο της καθέτου, μόνο στα όρια του οικοπέδου. Για τον τεχνητό/νοητο διαχωρισμό μπορείτε να κάνετε φύτευση κλπ. Οι ιδιαιτερότητες της κάθετης, καθιστούν την αναζήτηση συμβουλών από εξειδικεύμενους συμβολαιογράφους και Μηχανικούς αναγκαία.
  7. Απαντώ ως ιδιώτης, έχοντας αποκτήσει κάποια τριβή τελευταία με τα θέματα των καθέτων και πολλή μελέτη εδώ στο φόρουμ, με όποια βαρύτητα μπορεί να έχει αυτό. Θα βοηθούσε βέβαια πολύ εάν έδειχνες ένα υποτυπώδες διάγραμμα (πχ έχουν και τα δύο τμήματα πρόσωπο στο δρόμο ή μέσω του κοινόχρηστου τμήματος). Προσωπικά, θα έκανα 3 κάθετες: 1 ανεξάρτητη για κάθε ιδιοκτήτη, και 1 κάθετη στην οποία θα έχετε ποσοστό 50% αλλά θα έχει μηδενικό συντελεστή δόμησης. Στις ανεξάρτητες κάθετες, θα ορίσετε πολύ συγκεκριμένα ποιο είναι το ποσοστό δόμησης (μπορεί να είναι και διαφορετικό από 50-50), το εμβαδό κάθε κάθετης που (συνήθως) ορίζει και την κάλυψη (βάσει του σ.κ). Θα καθορίσετε επίσης αν τα κτίσματα έχουν δικαίωμα να εφάπτονται στο όριο των 2 ανεξάρτητων καθέτων (γιατί αν χτίσεις πρώτος, ο άλλος πρέπει ή να εφάπτεται ή να αφήσει απόσταση Δ από το κτήριό σου, κάτι που θα του επηρεάζει τη δόμηση). Για τις θέσεις στάθμευσης, θα συμβουλευθείς το Μηχανικό ή και το συμβολαιογράφο.
  8. Σε περίπτωση οικοπέδου με >1 κτήρια, οι αποστάσεις Δ/δ υπολογίζονται για κάθε κτήριο ξεχωριστά? Αν υπάρχει κτήριο ύψους 11μ (όχι χαμηλό), μπορεί ένα άλλο κτήριο (εντός του οικοπέδου) να πάει με τις διατάξεις των χαμηλών κτηρίων, αν έχει ύψος <8,50μ, και να χρησιμοποιήσει Δ=2,50μ? (Αλήθεια, στα χαμηλά κτήρια το Δ=2.50μ, το δ γιατί δεν αναφέρεται? ) Για να το κάνω πιο σαφές, επισυνάπτω μια εικόνα. Το κτήριο προς το πίσω όριο, εξαντλεί το ΣΔ "κατά δήλωση των ιδιοκτητών" στα 3μ ύψος, ενώ μπροστά του υπάρχει άλλο κτήριο 12μ. Το Δ από το πίσω όριο του πίσω κτηρίου, μπορεί να είναι Δ= 3+ 3*10% = 3,3μ?
  9. Δυστυχώς, έτσι είναι συνάδελφε. Ο λάθος τρόπος υπολογισμού των δικαιούχων μας αναγκάζει να σκεφτόμαστε αλχημείες, αντίν να επικεντρωθούμε στην εργασία μας. Το Υπουργείο έχει φτιάξει το σύστημα της Επιστρ. Προκ. με την υπόθεση του σταθερού εισοδήματος ανά μήνα, ενώ ένας Μηχανικός μπορεί να κόβει 2-3 τιμολόγια όλο το χρόνο. Για αυτό, πολλοί συνάδελφοι έμειναν εκτός. Το Επιμελητήριο πετάει αετό, όπως πάντα.
  10. Το ποσό προς επιστροφή θα εμφανιστεί στις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές (όπως ο φόρος εισοδήματος και άλλοι φόροι) και η προθεσμία κάθε μιας από τις 40 ισόποσες δόσεις (με το επιτόκιο 0.74%) θα είναι ανά μήνα, μετά την 01-01-2022. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να αποπληρώσει με μιας τα 500€ και να γλυτώσει το τεράστιο ποσό των 4€ τόκων.
  11. Επειδή ο τίτλος μπορεί να οδηγήσει σε παρανόηση, να διευκρινίσω ότι, όντως, ΔΕΝ επιστρέφεται το 50%, που σημαίνει ότι επιστρέφεται το υπόλοιπο 50% (το λέει καθαρά ο Σκυλακάκης στο βίντεο). Όσοι πήραν 1.000€, θα επιστρέψουν τα 500€.
  12. Συνάδελφοι, Επειδή φαίνεται να υπάρχει σύγχυση, παραθέτω ένα λινκ με το ΦΕΚ που περιγράφει τον υπολογισμό των μεγεθών και τη διαδικασία https://www.taxheaven.gr/news/51499/epistreptea-prokatabolh-4-mexri-30-noembrioy-oi-aithseis-h-diadikasia-kai-oi-proypooeseis-gia-thn-enisxysh-plhttomenwn-epixeirhsewn-toys-mhnes-septembrio-kai-oktwbrio-2020 Δείτε προσεκτικά τι ισχύει για την περίπτωσή σας για τον "κύκλο εργασιών αναφοράς", ο οποίος εξαρτάται από τα έσοδα των προηγούμενων τριμήνων, όπως περιγράφεται. Στο άρθρο 3 παρ. ε, περιγράφεται η συνθήκη για τη μείωση του κύκλου εργασιών του "κύκλου εργασιών αναφοράς" σε σχέση με τον κύκλο εργασιών Σεπτ+Οκτ 2020. Απλουστευμένα, "κύκλος εργασιών" σε μια επιχείρηση είναι ο τζίρος (καθαρή αξία εσόδων). ΔΕΝ ισχύει ότι σε Σεπ και Οκτ 2020 πρέπει να υπάρχει τζίρος 300€. Η ενίσχυση για τις ατομικές χωρίς ταμειακή και προσωπικό είναι 1.000€ και επιστρέφεται το 50% από 1-1-2022 σε σαράντα (40) ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Τέλος, αφού πολλές φορές και εμείς παραπέμπουμε τους ιδιώτες να συμβουλευθούν Μηχανικό για τεχνικά θέματα, θα ήταν φρόνιμο να συμβουλευόμαστε και εμείς λογιστές-φοροτεχνικούς για θέματα όπως αυτό. Καλή επιτυχία!
  13. Παραθέτω (συνοψίζοντας) την απάντηση από το Γραφείο ΝΟΚ του ΤΕΕ/ΤΚΜ στο ανωτέρω ερώτημά μου: Το εξ'ολοκλήρου εκτός περιγράμματος κτηρίου υπόγειο θα προσμετρηθεί τόσο στη δόμηση όσο και στην κάλυψη, καθώς είναι λειτουργικώς ανεξάρτητο της ανωδομής και δεν αποτελεί επέκταση υπογείου. Ωστόσο, οι κατασκευές του άρθρου 17 παρ. 6α δεν προσμετρώνται σε δόμηση/κάλυψη.
  14. Μπορεί να διευκρίνισει κάποιος παρακαλώ αν τα υπόγεια που βρίσκονται εξ'ολοκλήρου εκτός περιγράμματος για βοηθητικές χρήσεις (πχ μηχανολογικές εγκαταστάσεις, θέσεις στάθμευσης, και άλλα που αναφέρονται στο αρ. 11, παρ. 6θ) προσμετρώνται στην κάλυψη? Το άρθρο 17, παρ. 6 του ΝΟΚ αναφέρεται σε επέκταση υπογείων ορόφων. Καλύπτει και την περίπτωση που το υπόγειο είναι εξ'ολοκλήρου εκτός περιγράμματος?
  15. Δοκιμή πού να κάνω? Στην εφορία? Ο συμβ/φος αμετάπειστος (τον συμφέρει και η μεγαλύτερη αντικειμενική βέβαια...).
  16. Θα επιμείνω (από την ανάγνωση και ερμηνεία μου και μόνον) ότι το "Ι" εφαρμόζεται έτσι και αλλιώς ώστε να αποτυπώσει ότι η κάθετη ιδιοκτησία είναι μικρότερη από το όλον οικόπεδο. Δε λαμβάνει υπόψη επιτρεπόμενη δόμηση. Το ερώτημα είναι αν μπορούν να μπουν συνδυαστικά το "Ι" και το "Η".
  17. @Pavlos33Το ποσοστό επιφανείας της καθέτου όντως (και προφανώς) το λαμβάνουμε υπόψη στο πεδίο "Ι. Συντελεστής καθέτου ιδιοκτησίας", αφού στο πεδίο "ΣΤ. Επιφάνεια οικοπέδου" βάζουμε τη συνολική επιφάνεια του οικοπέδου. Αυτό είναι και λογικό αφού η επιφάνεια της κάθετης είναι ποσοστό της συνολικής επιφάνειας του οικοπέδου. Εγώ δεν αναφέρομαι σε αυτό. Σε αυτό που λέω, έχει γίνει "μεταφορά σ.δ" (αν μπορώ να το πω έτσι) εντός του οικοπέδου, από τη μια κάθετη στην άλλη. Αυτό επιτρέπεται κατά τη σύσταση, και παρότι όπως σωστά λέει ο @dimitris GM δε συνηθίζεται. Και εγώ συμφωνώ μαζί σου @dimitris GM, ότι ουσιαστικά έχουμε νέο μικρότερο ΣΑΟ, και πρέπει να αλλάξει το πεδίο Η.2 ώστε το πεδίο 315 να αντιστοιχεί στο παράδειγμά μου σε 1- (300-180)/300 = 180/300 = 0,6 (που θα υποδηλώνει ότι ο νέος ΣΑΟ της καθέτου, λόγω της αρχικής σύστασης, δεν είναι 1.00 αλλά 0.6) edit: Στην κάθετη που αναφέρομαι δεν υπάρχει κτίσμα, μόνο πρόβλεψη για δόμηση σύμφωνα με τον πίνακα κατανομής ποσοστών καθέτου (κάλυψης και δόμησης).
  18. Δεν αναφέρομαι στο ΣΑΟ, αλλά στον ""συντελεστής ποσοστού αξίας οικοπέδου" (πεδίο Η στο Έντυπο 3 της εφορίας). Για να γίνω σαφής, δίνω και παράδειγμα: Έστω κάθετη ιδιοκτησία Α επιφανείας 300τμ σε οικόπεδο με σ.δ. 1. Στη σύσταση καθέτου, ορίζεται ότι η καθ. ιδιοκτησία Α χτίζει 180τμ (και όχι 300x1=300τμ). Η αντικειμενική αξία της καθέτου είναι ανεξάρτητη από το πόσα τμ επιτρέπεται να χτιστούν?? Η λογική (μου) λέει πως δεν είναι ανεξάρτητη. Πού λαμβάνεται υπόψη ότι έχει μειωμένη επιτρεπόμενη δόμηση?
  19. Πώς υπολογίζεται η αντικειμενική αξία καθέτου ιδιοκτησίας (χωρίς κτίσμα) που έχει υπολειπόμενη δόμηση (που αναγραφέται και στα συμβόλαια) μικρότερη από αυτή που θα αντιστοιχούσε στην επιφάνειά της επί το σ.δ? Παράδειγμα: έστω κάθετη ιδιοκτησία Α επιφανείας 300τμ σε οικόπεδο με σ.δ. 1. Στη σύσταση καθέτου, ορίζεται ότι η καθ. ιδιοκτησία Α χτίζει 180τμ (και όχι 300x1=300τμ). Ο συμβολαιογράφος λέει ότι δεν επηρεάζεται η αντικειμενική από την επιτρεπόμενη/υπολειπόμενη δόμηση, κάτι που μου φαίνεται παράλογο. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ο "συντελεστής ποσοστού αξίας οικοπέδου" (https://www.aade.gr/sites/default/files/2019-11/ε2194_0.pdf), όπου στα υφιστάμενα να ληφθεί υπόψη η μειωμένη επιτρεπόμενη δόμηση. Στο παραπάνω παράδειγμα δηλαδή, ο "συντ. ποσοστού αξίας οικοπέδου"= 1- (300-180)/300 = 180/300 = 0,6 Πού/Πώς θα μπορούσα να το εξακριβώσω? Στην εφορία?
  20. Γνωρίζουμε σε τι σύνταξη/εφάπαξ αντιστοιχεί η κάθε κλάση? Είναι γνωστή δηλαδή η ανταποδοτικότητα?
  21. Ψάχνοντας τις επιτρεπτές αποστάσεις ανοικτών εξωστών από τα πλάγια και πίσω όρια, είδα αυτό το θέμα, με την αρχική ανάρτηση του @Allobar. Δεν καταλαβαίνω όμως, πώς προκύπτει ότι ο εξώστης τοποθετείται ελεύθερα, κατά ΝΟΚ. Άρθρο 16, $3: " ...Ανοικτοί εξώστες εντός των υποχρεωτικών αποστάσεων Δ ή δ του κτιρίου από τα όρια ή από άλλο κτίριο του ίδιου οικοπέδου δεν επιτρέπεται να κατασκευάζονται με πλάτος μεγαλύτερο του 1/4 Χ Δ ή 1/4 Χ δ και η απόστασή τους από τα όρια του οικοπέδου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 1,00 μ." Απο αυτό, καταλαβαίνω ότι ο εξώστης δεν μπορεί να κολλήσει στο όριο, και η απόσταση από το πλάγιο όριο πρέπει να είναι >=1μ. Υπάρχει κάποια άλλη ερμηνεία?
  22. Ευχαριστώ πολύ και πάλι. Το τοπογραφικό είναι πρόσφατο, ίσως έχει αλλάξει όντως η αρίθμηση.
  23. Ευχαριστώ πολύ! Στο τοπογραφικό το βλέπω ως ΟΤ 189, είναι το ίδιο? (Καραϊσκάκη με Ιωσηφίδου, Ελληνικό, 16777)
  24. Γεια σας, μπορείτε παρακαλώ να μου πείτε την τιμή ζώνης στην Οδό Καραϊσκάκη, Ελληνικό, 16777?
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.