Jump to content

Giallou

Members
 • Posts

  41
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Giallou

 1. Σας επισυνάπτω και μια κάτοψη του διαμερίσματος. Ουσιαστικά αυτό που έχει αλλάξει από την κάτοψη αδείας είναι αυτό που είναι με κόκκινο χρώμα σαν φωταγωγός που βρίσκεται στο wc και έχει διατάσεις 0.4*0.6 μ2. Από εκει περνάνε ύδρευση - αποχέτευση της πολυκατοικίας. Με πράσινο είναι το περίγραμμα του διαμερίσματος όπως υφίσταται τώρα και συμφωνεί με την άδεια. Σας ευχαριστώ. KATOPSH.pdf
 2. Συνάδελφοι καλησπέρα, Πελάτης θέλει να εκδώσω βεβαίωση για το διαμέρισμα του το οποίο βρίσκεται στον Α όροφο μιας πολυκατοικίας. Κατόπιν αυτοψίας διαπίστωσα μικροαλλαγές στο εσωτερικό οι οποίες όμως εντάσσονται στην παρ. 2 του άρθρου (μικρές παραβάσεις) και άρα μπορώ να δώσω βεβαίωση. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι στο χώρο του wc υπάρχει ουσιαστικά φωταγωγός πολυκατοικίας 0,4*0,6 στον οποίο περνάνε σωληνώσεις της πολυκατοικίας καθ ύψος ο οποίος όμως δε φαίνεται στα σχέδια της άδειας. Δίνω βεβαίωση ή πάω σε τακτοποίηση? Σας ευχαριστώ.
 3. Καλησπέρας σας, ιδιώτης διαμένει σε διαμέρισμα που ανήκει στις πρώην ΟΕΚ. Έχει προσωρινό παραχωρητήριο και όχι οριστικό οπότε η κυριότητα παραμένει στον ΟΕΚ. Βάσει του άρθρου 115 παρ 1α μπορεί να γίνει τακτοποίηση μόνο για αυθαίρετα που δημιουργήθηκαν πριν από την ολοκλήρωση της κατασκευής του οικισμού. Σύμφωνα με αυτά σημαίνει ότι αν κάποιος έχει κάνει αυθαίρετα μετά από την ημερομηνία του προσωρινού παραχωρητηρίου του δεν μπορεί να κάνει καθόλου τακτοποίηση αυθαιρέτων. Σε αυτήν τη περίπτωση υπάρχει κάποιος τρόπος να τακτοποιηθούν αυθαίρετες κατασκευές σε ένα διαμέρισμα που ανήκει ακόμη στον πρώην ΟΕΚ? (δεν έχει γίνει οριστική παραχώρηση στον πελάτη)?
 4. Συνάδελφοι καλησπέρα είμαι νέος μηχανικός και χρειάζομαι μια βοήθεια. Πελάτης θέλει να ολοκληρώσει μια υπαγωγή που δεν είχε τελειώσει ποτε από άλλο συνάδελφο. Με βάσει τα έγγραφα που μου έφερε, Το ιστορικό έχει ως εξής: - Είχε γίνει υπαγωγή στο Ν4014/2011 και η κατάσταση δήλωσης είναι "Ολοκληρωμένη υπαγωγή" και έχει και βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας υπαγωγής (το πρόστιμο φαίνεται πληρωμένο). Εν συνεχεία η δήλωση για κάποιο λόγο έχει μεταφερθεί στον Ν.4178/2013 όπου εκεί η κατάσταση της δήλωσης είναι "Αρχική υποβολή" ενώ φαίνεται πληρωμένο το πρόστιμο. Ο πελάτης πήγε να κάνει μεταβίβαση του ακινήτου και δε μπορούσε διότι η συμβολαιογράφος του είπε πως δεν έχει ολοκληρωθεί η υπαγωγή. Κατόπιν επικοινωνία του πελάτη με το ΤΕΕ, αυτό του έστειλε ένα CD με όλα τα αρχεία που έχουν ανέβει στο σύστημα και όντως δε φαίνεται να έχει ανέβει κανένα σχέδιο (κατόψεις, τομές, διαγραμμα κάλυψης κτλ) και η κατάσταση της δήλωσης φαίνεται όντως ως "Αρχική υποβολή" Από αυτό εγω καταλαβαίνω με βάσει τα παραπάνω είναι ότι θα πρέπει να ανεβάσω όλα τα αρχεία που θα φτιάξω αφού κάνω πρώτα αυτοψία ο ίδιος και υπολογίσω εκ νέου το νέο πρόστιμο που πιθανόν προκύψει (θα γίνει συμψηφισμός με το πρόστιμο που έχει ήδη πληρώσει) για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της υπάγωγής. 1) Όμως πως μια δήλωση του Ν4014 που είναι σε κατάσταση "Ολοκληρωμένη υπαγωγή" και έχει βεβαίωση περαίωσης δεν έχει ολοκληρωθεί? Δεν υποτίθεται ότι για να παει σε αυτή τη κατάσταση πρέπει να έχει πληρωθεί εξ ολοκλήρου το πρόστιμο (που έχει πληρωθεί) και να έχουν ανέβει και όλα τα απαιτούμενα σχέδια ? 2) Για ποιο λόγο μια δήλωση που είναι έχει περαιωθεί να μεταφερθεί σε άλλο νόμο? και εφόσον γίνει αυτό γιατί μετά τη μεταφορά βρέθηκε σε αρχική υπαγωγή? Επειδή δεν έχει ανεβάσει εκ νέου τα σχέδια ο συνάδελφος. Προσπαθώ να καταλάβω πως πρέπει να χειριστώ την υπόθεση.... Ευχαριστώ
 5. Συνάδελφοι καλησπέρα, Σε εκτός σχεδίου γήπεδο με οικοδομική άδεια, έχουν πραγματοποιηθεί αυθαίρετες κατασκευές που ανήκουν στη κατηγορία 4 και έχει γίνει αρχική υπαγωγή το 2012 στο Ν4178 από άλλο συνάδελφο. Σήμερα ήρθε στο γραφείο προκειμένου να ολοκληρώσω εγω τη διαδικασία υπαγωγής. Το θέμα είναι ότι από αεροφωτογραφίες είδα ότι περίπου το 2015-2016 έχει κάνει και άλλες αυθαίρετες κατασκευές στο γήπεδο που προφανώς δε μπορούν να υπαχθούν στο άρθρο 96, ως μεταγενέστερες του 2011. Το ερώτημα είναι το εξής: 1)Μπορώ να κάνω τακτοποίηση μόνο τις αυθαιρεσίες που είναι προ του 2011? Αν ναι, τότε αναφέρω στη τεχνική έκθεση ότι υπάρχουν και άλλες αυθαίρετες κατασκευές στο γήπεδο ως μεταγενέστερες του 2011 στις οποίες θα πρέπει να βγεί άδεια νομιμοποίησης ή κατεδάφισης μέσω του άρθρου 94? Στο διάγραμμα κάλυψης όμως πως θα δείξω αυτές τις κατασκευές? Θα τις αναφέρω "προς άδεια νομιμοποίησης άρθρο 94 Ν4495/2017" ? Ακόμη όμως και αυτή η διαδικασία να γίνει ο πελάτης θέλει να κάνει μεταβίβαση, αν κάνω τακτοποίηση των κατασκευώ προ του 2011 κια δεν γίνει η άδεια νομιμοποίησης δε θα μπορεί να κάνει τη μεταβίβαση.... Ευχαριστώ πολύ.
 6. Συνάδελφοι καλησπέρα, Θέλω να εκδώσω Ε.Ε.Μ.Κ για κατάστημα. Θέλω να δώ αν η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακό τμήμα πόλεως διότι αν ειναι θα χρειαστεί και έγκριση ΣΑ (χρωματισμοί και αντικατάσταση υαλοπετασμάτων χωρίς αλλαγή ανόιγματος). Δεν μπορώ να βρω με τίποτα πουθενά κάποιο ΦΕΚ που χαρακτηρίζει περιοχές ως παραδοσιακά τμήματα πόλεων. Συγκεκριμένα με ενδιαφέρει για την πόλη της Ρόδου. Έχει κάνεις συνάδελφος καμία ιδέα ? Σας ευχαριστώ.
 7. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Άρα αν στην οριζόντιο αναφαίρεται σαν διαμέρισμα Α' ορόφου "Α2" το δηλώνω έτσι ακόμη και αν στη πράξη είναι β όροφο?
 8. Συνάδελφοι καλησπέρα, Πελάτης θέλει βεβαίωση μηχανικού για μεταβίβαση διαμερίσματος. Δεν έχω πάει ακόμη για αυτοψία αλλά από τα έγγραφα που μου προσκόμισε η πολυκατοικία φαίνεται ως διώροφη με υπόγειο. Ωστόσο από το Google Earth φαίνεται ότι το υπόγειο έχει ξεμπαζωθεί και έχει αλλάξει χρήση από βοηθητική σε κύρια (διαμερίσματα). Αυτό έχιε ως συνέπεια ενώ σε όλα τα έγγραφα οικοδομικής αδείας και οριζοντίου να φαίνεται το διαμέρισμα ως Α' ορόφου στη πράξη να είναι β' ορόφου. Το ερώτημα είναι το εξής: Ακόμη και αν το διαμέρισμα είναι καθ' όλα νόμιμο, θα πρέπει να γίνει τακτοποίηση για τη πολυκατοικία ολόκληρη για να δώσω βεβαίωση? Αν δεν χρειάζεται η τακτοποίηση της πολυκατοικίας, το διαμέρισμα το δηλώνω όπως φαίνεται ως διαμέρισμα Α' ορόφου ανεξάρτητα εάν στη πράξη είναι Β' ορόφου λόγω του ότι έχει ξεμπαζωθεί το υπόγειο? Ευχαριστώ.
 9. Αν θέλει να προχωρήσει σε επεμβάσεις τότε σίγουρα εσύ θα πρέπει να κάνεις μελέτη αποτίμησης και εφόσον δεν ικανοποιούνται οι ελάχιστες στάθμες επιτελεστικότητας κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ (εφόσον είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα ή πέτρα) τότε θα πρέπει να προχωρήσεις σε μελέτη επισκευών και ενισχύσεων. Τώρα ο τρόπος επισκευών ή/και ενισχύσεων εφόσον χρειαστούν εξαρτάται κάθε φορά από το κτίσμα και την εκτίμηση του μηχανικου. Όπως καταλαβαίνεις δεν έχει μονοσήμαντη απάντηση αυτό που ρωτάς γιάτι έχει πάρα μα πάρα πολλές παραμέτρους που καθορίζουν το κόστος.
 10. Εφόσον είναι Κατηγορία 2 βάσει του Ν.4495/2017 δεν απαιτείται Μελέτη Στατικής Επάρκειας ουτέ καν ΤΕ. Οπότε μπορεί να γίνει υπαγωγή κανονικά και να κάνει και συμβόλαια κτλ. Σχετικά με τη Μελέτη Στατικής Επάρκειας, αυτό που θα έκανα θα ήταν ότι ανεξαρτήτως υπάγωγής αν κρίνω σαν μηχανικός ότι είναι επικίνδυνο κτίσμα, θα ενημέρωνα τον ιδιοκτήτη και από εκεί και πέρα είναι στο χέρι του. Εσύ δεν φέρεις καμία ευθύνη.
 11. Συνάδελφοι καλησπέρα, Έχω περίπτωση πελάτη ο οποίος σε εκτός σχεδίου περιοχή το 2015 έκανε κατοικια επιφανείας 190 τ.μ. χωρίς οικοδομική άδεια. Θέλει οικειοθελώς (χωρίς να έχει βεβαιωθεί πρόστιμο από ΥΔΟΜ) να βγάλουμε άδεια νομιμοποίησης ωστόσο επείδη ειμαι νέος μηχανικός δεν έχω αντιμετωπίσει ξανά αυτό το ζήτημα. Διαβάζοντας το Ν4495/2017 αρθρο 94 καταλαβαίνω ότι η διαδικασία γίνεται ως εξής: - Κατόπιν συνεννόησης με τη πολεοδομία εκδίδω ηλεκτρονικά την άδεια νομιμοποίησης ενώ ταυτόχρονα βγαίνει το πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης και η άδεια θα πρέπει να εκδοθεί εντός 2 ετών. Ωστόσο πρώτα θα πρέπει να έχω ελέγξει εάν μπορεί να βγει η άδεια νομιμοποίησης με βάσει τις ισχύουσες διατάξεις της εκτός σχεδία δόμησης. Τα ερωτήματα είναι τα εξής: 1) Πραγματοποιείται κατα την φάση αδειοδότησης αυτόψία από πολεοδομία? 2) Το πρόστιμο ανέγερσης είναι 20*190 τ.μ.*700 (Τ.Ζ.)*1,0 ή υπάρχει και άλλη έκπτωση που δεν την βλέπω (δεν αναφέρομαι στις ειδικές κατηγορίες που αναφέρει η νομοθεσία για το ενιαίο ειδικό πρόστιμο). 4) Το πρόστιμο διατήρησης αρχίζει να μετράει από τη στιγμή που θα κάνω αίτηση για αδειοδότηση μέχρι τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η άδεια? 3) Το αυθαίρετο είναι εντός τμήματος δασικού με βάσει τους αναρτημένους χάρτες ώστοσο υπάρχει δυνατότητα εντασης μέχρι το Δεκέμβριο. Θα πρέπει να γίνει πρώτα η διαδικασία για την ένσταση και μετά να προχωρήσω στην άδειοδότηση?
 12. Σε ευχαριστώ πολύ! Ναι πολύ άρα πάω βάσει άρθρου 94 και οχι 106 (εμένα οι κατασκευές έγιναν μετά το 2011). Άρα πρέπει να βγεί άδεια νομιμοποίησης με όλα τα έγγραφα και να πληρωθεί και το πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης όπως ορίζεται στο ίδιο άρθρο.
 13. Σε ευχαριστώ πολύ. Στην υπαγωγή στο φύλλο καταγραφής όμως τι βάζω? Σαν να κάνω κανονική υπαγωγή? πχ. η κατοικία είναι σε εκτός σχεδίου 5600 τ.μ. γήπεδο και το κτίσμα είναι επιφανείας 190 τ.μ. οπότε το βάζω σαν κατηγορία 4, βγαίνει πρόστιμο με βάσει το άρθρο 100 ή με βάσει το άρθρο 94 παρ3β όπου πληρώνει το 20% του προστίμου ανέγερσης και βάσει αυτού και το πρόστιμο διατήρησης? Στο αυθαίρετο δεν έχει βεβαιωθεί πρόστιμο, οικειοθελώς θέλει να το κάνει.
 14. Συνάδελφοι καλησπέρα, Πελάτης έχει κατασκευάσει μετά το 2011 κατοικία εξ ολοκλήρου αυθαίρετη. Θέλω να βγάλω άδεια νομιμοποίησης αυθαιρέτου αλλά επειδή ειναι η πρώτη φορά έχω μπερδευτεί με τη νομοθεσία: 1)Αν γίνει άδεια νομιμοποίησης χρειάζεται να γίνει και υπαγωγή? (άρθρο 106). Αφού βάσει του άρθρου 94 παρ3β εφόσον γίνει άδεια νομιμοποίησης πληρώνει πρόστιμο ανέγερσης (20%) και διατήρησης...δεν καταλαβαίνω για πιο λόγο να κάνει υπαγωγή στον Ν.4495/2017 αφού με τη άδεια ουσιαστικά νομιμοποιώ το σύνολο της κατασκευής. 2)Αν χρειάζεται μετά τη νομιμοποίηση και υπαγωγή πως γίνεται η διαδικασία? Γίνεται η άδεια νομιμοποίησης μέσω το e - adeies και μετά μπαίνω στο σύστημα αυθαιρέτων και κάνω υπαγωγή? Αλλά τι να κανώ υπαγωγη... 3)Η άδεια νομιμοποίησης πως γίνεται μέσω του e adeies? Γιατί δε βρίσκω τέτοια επιλογή στο σύστημα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων...
 15. Συνάδελφοι καλησπέρα πρόκειται να κάνω την πρώτη μου ΜΣΕ για ένα αυθαίρετο. Υπάρχει κάπου υπόδειγμα της Έκθεσης συλλογής στοιχείων και πληροφορίων και της έκθεσης αποτύπωσης - τεκμηρίωσης όπως ορίζονται στο ΚΕΦ 10 του ΚΑΝ.ΕΠΕ.? Σας ευχαριστώ.
 16. Είμαι νέος μηχανικός και μου ζητήθηκε από πελάτη προσφορά για αδειοδότηση κολυμβητικής δεξαμενής. Είναι η πρώτη φορά που θα εκδώσω άδεια για κολυμβητική δεξαμενή και έχει κάποιες απορίες: 1) Η κολυμβητική δεξαμενή αφορά κατοικία η οποία έχει κατασκευαστεί ήδη μα άδεια. Θα πρέπει να κάνω αναθεώρηση της άδειας της κατοικίας ή να εκδώσω νέα οικοδομική άδεια για τη κατασκευή της κολυμβητικής δεξαμενής? Για νέα άδεια στο e adeies θα ήθελα να κάνω πρώτα προέγκριση. Ωστόσο δε βρίσκω κάποια επιλογή που να ταιριάζει με την προέγκριση οικοδομικής αδείας κατηγορίας 3 (κολυμβητική δεξαμενή είναι Ο.Α. κατηγορίας 3). 2)Υπάρχει κάποιος τρόπος ώστε να δω τις απαιτούμενες μελέτες που χρειάζεται για κολυμβητική δεξαμενή? Για παράδειγμα απαιτείται νέο τοπογραφικό από την αρχή ή μπορώ να χρησιμοποιήσω το τοπογραφικο που έγινε για την οικοδομική άδεια της κατοικίας και να τοποθετήσω τη κολυμβητική δεξαμενή μέσα σε αυτό? Ανεξάρτητα από τα παραπάνω...υπάρχει κάποιου τύπου άδεια για την εγκατάσταση πηγαδιού σε ιδιωτικό γήπεδο σε εκτός σχεδίου περιοχή ή απαγορεύεται καθολικά ?
 17. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Ναι το βρήκα αυτό αλλά ο ιδιοκτήτης δεν θέλει να κάνει διαχωρισμό οριζόντιων ιδιοκτησιών. Θέλει απλά το ισογείο να τα μετατρέψει σε 2 διαμερίσματα με μεσοτοιχία. Δεν μπορεί να το κάνει χωρίς να κάνει οριζόντιο? Επίσης σαν εργασίες βάζω εσωτερικές διαρρυθμίσεις?
 18. Συνάδελφοι καλησπέρα, Πελάτης με επισκέφθηκε στο γραφείο και μου ζήτησε το εξής: Σε διώροφη οικοδομή (ανεγέρθηκε ο 2ος όροφος με άδειας προσθήκης), θέλει στο ισόγειο το οποίο βάσει αδείας είναι μονοκατοικία να το χωρίσει σε 2 διαμερίσματα, χωρίς να αλλάζουν τα στοιχεία δόμησης - κάλυψης. Μπορεί να πάει με μικρής κλίμακας βάσει του άρθρου 29 παρ2 - ιζ) Εσωτερικές διαρρυθμίσεις? Προφανώς δεν γίνεται αλλαγή χρήσης και δεν αλλάζει κατηγορία σπουδαιότητας κατά ΕΑΚ. Επιπλέον υπάρχει κάπου ο ορισμός των εσωτερικών διαρρυθμίσεων και δεν το βρίσκω ? Σας ευχαριστώ.
 19. Συνάδελφοι καλησπέρα, Για την κατασκευή στεγανού βόθρου, υπάρχει κάπου στην νομοθεσία απαιτούμενη χωρητικότητα/άτομο? Σας ευχαριστώ.
 20. Εγώ σαν μηχανικός θέλω να τακτοποιήσω αυτές που είναι προ του 2011 γιατί αυτές είναι που έχουν ενιαία λειτουργία με τον νόμιμο κτίσμα. Τις αυθαιρεσίες που είναι μετά το 2011, δεν θέλω να τις αναφέρω καν. Αποτελούν ανεξάρτητους χώρους. Εγώ θα προτείνω στον πελάτη τι προβλέπεται με βάσει το άρθρο 94 αλλά απο εκεί και πέρα, δεν μπορώ να κάνω κάτι γιατί δε μπορώ να το τακτοποιήσω. Το ερώτημα μου είναι υπάρχει πρόβλημα αν τακτοποιήσω μόνο αυτές που είναι προ του 2011 ή αν δουν ότι υπάρχουν και άλλα κτίσματα θα έχω και άλλες κυρώσεις?
 21. Καλησπέρα, Σε οικόπεδο εντός οικισμού σε μονοκατοικία έχουν πραγματοποιηθεί αυθαίρετες προσθήκες σε 2 φάσεις: - Αυθαίρετα τμήματα κατοικίας με ενιαία λειτουργία κατοικίας τα οποία κατασκευάστηκαν προ 2011 - Αυθαίρετο γκαράζ και Β.Χ. τα οποία είναι ανεξάρτητα του κτιρίου της κατοικίας και κατασκευάστηκαν μετά το 2011. Με βάσει τον Ν. 4495/2017 δεν τακτοποιούνται αυθαίρετα μετά το 2011. Ωστόσο ήθελα να ρωτήσω αν είναι δυνατή η υπαγωγή για τις αυθαιρεσίες που υλοποιήθηκαν προ του 2011 παρόλο που βρίσκονται στο ίδιο οικόπεδο με αυτές που πραγματοποιήθηκαν μετά το 2011. Υπάρχει κάποιο άρθρο του νόμου που να μην επιτρέπει την υπαγωγή αυτών? διότι δε βρίσκω κάτι.... Σας ευχαριστώ.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.