Jump to content

Giallou

Members
 • Posts

  74
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Giallou

 1. Τα ξανα γράφω γιατί πιθανών δεν τα εξήγησα σωστά. Άδεια το 1984 στο Οικόπεδο Α επιφανείας 343,91 τ.μ. με Σ.Δ. 1 και ανέγερση βάσει άδειας 340 τ.μ. Άδεια το 1984 στο Οικόπεδο Β επιφανείας 120 τ.μ. με Σ.Δ. 1 και ανέγερση βάσει άδειας 120 τ.μ. Το οικόπεδο Α κατατμήστηκε και απέμεινε στο κομμάτι επιφάνειας 155,00 τ.μ. που περιλαμβάνει την οικοδομή. Το νέο που προέκυψε ονομάστικε Α-Μ. Το οικόπεδο Β δεν κατατμήστηκε παρέμεινε ως έχει. Αν συνεχεία έγινε συνένωση το 1992 του Β + Α-Μ και άρα έχουμε 120 + 155 =275 τ.μ. Το νέο οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο με δήλωση του Ν. 651 και περιγράφεται ακριβώς έτσι και στην οριζόντιο που έγινε το 1993. Η οριζόντιος περιλαμβάνει και την οικοδομή που εκδόθηκε στο οικόπεδο Β και την οικοδομή που εκδόθηκε στο αρχικό οικόπεδο Α. Εγώ θέλω να τακτοποιήσω ένα διαμέρισμα (όχι όλη την οικοδομή) που βρίσκεται στην οικοδομή που έχει ανεγερθεί επι του τμηματος Α-Μ (του ενιαίου πλεον οικοπέδου Β+ Α-Μ). Το ερώτημα μου ειναι το εξής: 1) Για την τακτοποίηση βάζω με ή χωρίς άδεια? Αν βάλω χωρίς έχει μια μικρή υπέρβαση δόμησης 4 τ.μ. εκτός του περιγράμματος του κτιρίου όπως φαίνεται στην αρχική άδεια (οικόπεδο Α) δεν μπορώ να το εντάξω στην Κατηγορία 4. Βγάζει ειδοποίηση ότι για να πάει κατ. 4 πρέπει να υπάρχει άδεια (σωστά διοτι αναφέρεται και στο άρθρο 96). Επίσης εχω διαμερισμάτωση πάλι δεν μπορώ να το εντάξω στην ΚΑΤ 4 για τον ιδίο λόγω που αναφέρω παραπάνω. Υπάρχει κάποια λύση? Τι γίνεται....βγαίνει όλη η άδεια άκυρη? Ευχαριστώ και συγγνώμη για την ταλαιπωρία.
 2. Οικοπεδο 1 με επιφάνεια 120 τ.μ. επιτρεπόμενη δόμηση 120, η άδεια βγήκε για όλο το σ.δ. Οικόπεδο 2 με επιφάνεια 340 τ.μ. επιτρεπομενη δομηση 340, η αδεια βγηκε για ολο το σ.δ. Τα οικόπεδα 1 και 2 άνηκαν στον ίδιο ιδιοκτήτη και οι δύο άδειες βγήκαν το 1984. Οι οριζόντιος έγινε το 1993. Ενδιάμεσα στο διάστημα (1984-1993) αυτό γίναν κατατμήσεις για το οικόπεδο 1 και προέκυψε το 1-Μ επιφανείας 155. Εν συνεχεία έγινε η συνένωση με το Οικόπεδο 2 και προέκυψε ένα οικόπεδο 275 τ.μ.
 3. Συνάδελφοι καλησπέρα, Αρχικά σε δύο όμορα οικόπεδα εκδόθηκαν δύο άδειες που αφορούσαν διώροφες οικοδομές σε επαφή η μια με την άλλη. Εν συνεχεία τα δύο αυτά οικόπεδα με διάφορες κατατμήσεις και συνενώσεις καταλήγουμε σε αποτέλεσμα να δημιουργεί μια νέα μερίδα εντός της οποίας υπάρχει μια οικοδομή (είναι ουσιαστικά οι δύο οικοδομές για τις οποίες εκδόθηκαν αρχικά οι δύο ξεχωριστές άδειες) και η μερίδα αυτή είναι άρτια και οικοδομήσιμη. Στην συνέχεια έγινε μια ενιαία πράξη σύστασης οριζοντίου για την όλη οικοδομή. Σήμερα καλούμε να τακτοποιήσω ένα διαμέρισμα που βρίσκεται στην οικοδομή. Τα ερωτήματα μου είναι το εξής: 1. Το βάζω με οικοδομική άδεια ή όχι? Βάζει του παραρτήματος αφού κατατμήστηκε πάει χωρίς άδεια. 2. Αν το βάλω χωρίς άδεια βγαίνει όλο το διαμέρισμα ως αυθαίρετο? Από τοπογραφικό που έγινε το διαμέρισμα είναι εντός του περιγράμματος της τότες εκδοθείσας οικοδομικής άδειας απλά έχει τροποποίηση ανοιγμάτων και διαμερισμάτωση. Σας ευχαριστώ.
 4. Το κτηματολόγιο λειτουργεί αλλά είναι το Ιταλικό (Ρόδος). Δεν είχε άδεια και έχει γίνει τακτοποίηση Κατ 2 (προ του 83) από έναν συνάδελφο και για αυτό έκανα το ερώτημα. Διότι ήξερα ότι δε μπορείς να τακτοποιήσεις σε διαφορετικές Μερίδες. Για να το ξέρω στο μέλλον δηλαδή αν γίνεται αυτό.....
 5. Συνάδελφοι καλησπέρα, Για γήπεδο έκτος σχεδίου έχει βγει απόφαση χρησικτησίας και χρειάζεται ΗΤΚ και τοπογραφικό για να γίνει η μεταγραφή της στο κτηματολόγιο. Ο τοπογράφος που ανέλαβε να κάνει το τοπογραφικό και την προ ανάρτηση αυτού, βρήκε ότι μικρό τμήμα του γηπέδου αποτελεί δασική έκταση με βάσει τους νέους δασικούς χάρτες. Το ερώτημα μου είναι το εξής. Θα έχει κάπου κόλλημα για τη μεταγραφή? Στην απόφαση χρησικτησίας δεν αναφέρεται κάτι περί δασικού τμηματος. Ευχαριστώ.
 6. Καλησπέρα, Πελάτης θέλει να τακτοποιήσει ισόγεια κατοικία η οποία βρίσκεται εντός οικισμού. Από το τοπογραφικό που έγινε διαπιστώθηκε ότι η κατοικία "πατάει" επί τριών (!) διαφορετικών κτηματολογικών μερίδων οι οποίες όμως ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη. Το ερώτημα μου είναι το εξής, Μπορεί να πραγματοποιηθεί τακτοποίηση στην κατοικία? Λογικά ναι απλά αυτό που με προβληματίζει είναι ότι εφόσον περιλαμβάνονται και οι τρεις Μερίδες στην τακτοποίηση θα πρέπει να τακτοποιηθεί και οποιαδήποτε άλλη αυθαιρεσία υπάρχει στις 3 μερίδες. Το σκέφτομαι λάθος? Ευχαριστώ.
 7. Ακη σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Σχετικά με το υπόγειο για αυτό το ρώτησα αν μετράει στο ποσοστό υπέρβασης η αλλαγή χρήσης διότι αν μετράει πάει Κατ. 5. Επίσης εξετάζω και την περίπτωση να το εντάξω στην περίπτωση δγ της ΚΑΤ 4 όπου αναφέρει "αυθαίρετες κατασκευές σε ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια ανεξαρτήτως ποσοστόυ πυέρβασης της κάλυψης ή της δόμησης, όταν αυτές δεν ξεπερνούν τα 50 τμ σε συνολική δόμηση" . Με δεδομένο ότι ως ακίνητο ορίζεται και η οριζόντια ιδιοκτησία (σύμφωνα με όσα διάβασα και με επικοινωνία που είχα και με δικηγόρο) σκέφτομαι ότι μπορώ να το χρησιμοποιήσω για κάθε οριζόντια ιδιοκτησία ξεχωριστά. Η άποψη σου?
 8. Συνάδελφοι καλησπέρα, Σε αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου έχουν ανεγερθεί βάζει άδειας 4 διώροφες μεζονέτες με υπόγειο το οποίο δεν μέτρησε στον συντελεστή δόμησης. Τα υπόγειο επικοινωνούν με το ισόγειο μέσω εσωτερικής κλίμακας. Έχει πραγματοποιηθεί πράξη σύστασης οριζοντίου όπου για τη κάθε στάθμη της κάθε μεζονέτας έχει δοθεί στοιχείο πίνακα. Ο ιδιοκτήτης θέλει να τακτοποιήσει την μία μεζονέτα εξ αυτών και τα στοιχεία πίνακα που την αποτελούν έχουν τα εξής ποσοστά συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου: - Υπόγεια αποθήκη με στοιχείο πίνακα "Υ4" και ποσοστό συν/σίας επί του οικοπέδου 5 % που αντιστοιχούν σε 10,31 τ.μ. δόμησης. - Ισόγεια κατοικίας με στοιχείο πίνακα "Ι4" και ποσοστό συν/σίας επί του οικοπέδου 8 % που αντιστοιχούν σε 16,50 τ.μ. δόμησης. - Ισόγειο γκαράζ με στοιχείο πίνακα "ΙΓ4" και ποσοστό συν/σίας επί του οικοπέδου 3 % που αντιστοιχούν σε 6,19τ.μ. δόμησης. - Α όροφος κατοικίας με στοιχείο πίνακα "ΙΓ4" και ποσοστό συν/σίας επί του οικοπέδου 7 % που αντιστοιχούν σε 14,43 τ.μ. δόμησης. ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ Υ4: Αλλαγή χρήσης από Β.Χ. σε κατοικία επιφανείας 47 τ.μ. Ι4: Μετατροπή Η.Χ. σε κατοικία συνολικής επιφανείας 6 τ.μ. ΙΓ4: Αλλαγή χρήσης από γκαράζ σε κατοικία. Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής: ΕΡΩΤΗΜΑ Α Ξέρω ότι μπορεί να γίνει μια ενιαία τακτοποίηση για όλες τις οριζόντιες μαζί που αποτελούν μια ενιαία μεζονέτα με έναν ιδιοκτήτη. Τα ποσοστά υπέρβασης για την Κατ. 4 υπολογίζονται ξεχωριστά για κάθε οριζόντιο με βάζει τα ανωτέρω ποσοστά συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου. Σωστά? ΕΡΩΤΗΜΑ Β Αφορά γενικά το τρόπο υπολογισμού των ποσοστών υπέρβασης για την Κατ. 4. α) Υ4: η αλλαγή χρήσης από Β.Χ. σε Χ.Κ.Χ συνιστά Υ.Δ. Στην παρ. δ (ΚΑΤ 4) του άρθρου 96. Αναφέρει ότι "δεν συνυπολογίζονται επιφάνειες εντός περιγράμματος κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχές" . Αρα τα υπόγεια μετράνε στα ποσοστά υπέρβασης για την ΚΑΤ. 4 για εκτός σχεδίου? Επίσης στο φύλλο καταγραφής εφαρμόζεται ο μειωτικός συντελεστής 0,30? β) Ι4: Οι Η.Χ. στην άδεια μετρήσαν στην κάλυψη όχι στη δόμηση. ΄Αρα για τον υπολογισμό του ποσοστού υπέρβασης της Κατ. 4 μετράνε μόνο για το ποσοστό της δόμησης? γ) ΙΓ4: Το γκαράζ στην άδεια μέτρησε τόσο σε δόμηση όσο και σε κάλυψη. Αυτό πάει σαν αλλαγή χρήσης από Β.Χ. σε χώρο κύριας χρήσης ή υπέρβαση δόμησης? Επιπλεον για τον υπολογισμό της Κατ. 4 υπολογίζεται η επιφάνεια του στο ποσοστό υπέρβασης? Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγγνώμη για την έκταση.
 9. Γιάτι το λες αυτό? Από το άρθρο 96 φαίνεται ότι γίνεται και μου το επιβεβαίωσαν και στο ΤΕΕ.
 10. Καλησπέρα σας, Μια γενική ερώτηση για την Κατηγορία 2. Στην κατηγορία 2 μπορούν να ενταχθούν αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες δεν έχουν αποπερατωθεί? Για παράδειγμα προσθήκη ορόφου που έχει κατασκευαστεί μόνο ο φέρον οργανισμός. Διότι διαβάζω στο άρθρο 96 περ.β) (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2) ότι υπάγονται ολοκληρωμένες αυθαίρετες κατασκευές και λέω μήπως ισχυεί ότι ισχυεί με την ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1. Βέβαια στην περίπτωση της Κατ. 1 λέει ότι υπάγονται ολοκληρωμένες - αποπερατωμένες. Απλά δεν κατάλαβα γιατί διευκρινίζει το ολοκληρωμένες στην Κατ. 2 αν δεν πρέπει να είναι αποπερατωμένες για να υπαχθούν στην Κατ. 2. Ευχαριστώ.
 11. Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις και τη βοήθεια. Αυτό που θα γίνει είναι το τμήμα που είναι στατικά εξαρτημένο να πάει για νομιμοποίηση και το υπόλοιπο θα γίνει υπαγωγή. Δεν υπάρχει άλλη λύση, διότι διαφορετικά θα πάει Κατ. 5. Το θέμα είναι ότι για την άδεια νομιμοποίησης πέραν του άρθρου 96 που δεν περιέχει ποια διαδικασία ακολουθείτε ακριβώς, δεν υπάρχει στην νομοθεσία κάτι άλλο οπότε υποθέτω ότι ακολουθείτε η διαδικασία που ισχύει και στις υπόλοιπες περιπτώσεις αδειών. Απλά αναμένω να μου κλείσουν και ένα ραντεβού στην ΥΔΟΜ γιατί προκύπτουν κάποια ζητήματα που θέλω να ξεκαθαρίσω (πρέπει να περάσει και από ΣΑ, αν το ΣΑ δεν εγκρίνει τις υφιστάμενες όψεις τι γίνεται? σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εύκολο να αλλάξουν ανοίγματα, φορολογικά πρέπει να τα πληρώσει τώρα και αν ναι έχει πρόστιμο? κ.α.)
 12. Καλησπέρα και ευχαριστώ για την απάντηση, Με τους επιτρεπόμενους συγκρίνω. Τους αναγράφω στο παραπάνω μήνυμα μου. Τα επιτρεπόμενα είναι: Δόμηση 51,46 τ.μ. Κάλυψη 38,59 τ.μ. To ερώτημα είναι αν για την σύγκριση λαμβάνω υπόψιν και τις αυθαιρεσίες που περιλαμβάνονται στην Κατηγορία 2.
 13. Συνάδελφοι Καλησπέρα, Σε διώροφη οικοδομή, εντός οριοθετημένου οικισμού,. το ισόγειο είναι πλήρως αποπερατωμένο ενώ ο Α όροφος είναι ημιτελής και έχει ολοκληρωθεί μόνο ο φέρον οργανισμός. Η διώροφη οικοδομή κατασκευάστηκε προ του 1983. Δεν έχει γίνει σύσταση οριζοντίου οπότε η τακτοποίηση θα γίνει εξ ολοκλήρου σε όλη την οικοδομή. Από αυτοψία που έγινε στο ακίνητο διαπιστώθηκαν οι εξής υπερβάσεις: - Ισόγειο Υπέρβαση δόμησης και κάλυψης = 15,78 τ.μ. - Α όροφος υπέρβαση δόμησης = 40,39 τ.μ. Από τους όρους δόμησης που αναγράφει η άδεια στο οικόπεδο τα επιτρεπόμενα μεγέθη είναι τα εξής: - Δόμηση = 51,46 τ.μ. - Κάλυψη = 38,59 τ.μ. Οι υπερβάσεις του ισογείου, ως πλήρως αποπερατωμένο μπορεί να πάνε με Κατηγορία 2. Ο ά όροφος όμως επειδή δεν είναι πλήρως αποπερατωμένος δεν μπορεί να πάει κατηγορία 2, οπότε θα μπει ως Κατηγορία 4. Το ερώτημα μου είναι το εξής: Για τον υπολογισμό των ποσοστών υπέρβασης δόμησης & κάλυψης (περιπτώσεις δα, δβ αρθρο 96)καθώς και για τις αυθαιρεσίες που δεν υπερβαίνουν τα 50 τ.μ. (περίπτωση δγ άρθρου 96) συνυπολογίζεται και η υπέρβαση του ισογείου (επιφάνεια 15,78 τ.μ.) που είναι Κατηγορία 2? Αν ναι τότε δε με καλύπτει καμία περίπτωση και οι αυθαιρεσίες πάνε εξ ολοκλήρου στην Κατηγορία 5. Ευχαριστώ.
 14. Συνάδελφοι καλησπέρα, Επειδή είμαι νέος μηχανικός θα ήθελα την άποψη σας. Πρόκειται να εκδοθεί ΕΕΔΜΚ για αλλαγή ανοιγμάτων και διαρρύθμισης. Μετά απαιτείται ενημέρωση της οικοδομικής άδειας ? και αν ναι πρέπει να περάσει Σ.Α.? Το κτίριο είναι σε νησιωτική περιοχή κάτω των 2000 κατοίκων. Βάσει του άρθρου 7 σε νησιωτικές περιοχές απαιτείται ΣΑ μόνο για τις εργασίες που απαιτούν έκδοση οικοδομικής αδείας (εργασίες του άρθρου 29 παρ.1) ενώ οι εργασίες για τη ΕΕΔΜΚ είναι στην παρ.2 του άρθρου 29. Σας ευχαριστώ.
 15. Συνάδελφοι καλησπέρα, Σας έχει ζητηθεί κατά το τελικό έλεγχο εκταμίευσης από τον ελεγκτή βεβαιώση πληρωμών εισφορών ΙΚΑ? Με άλλους συναδέλφους που μίλησα και όπου κατά την υπαγωγή είχαν δεσμεύσει ποσό για την έκδοση ΕΕΜΚ δεν τους έχει ζητηθεί (και ενώ οι εργασίες περιλάμβαναν μη στεγασμένα επαγγέλματα όπως η θερμοπρόσοψη για παράδειγμα) . Τους ζητήθηκε μόνο το φύλλο της ΕΕΜΚ. Εχθές 31/05 βγήκε ένας οδηγός όπου αναφέρει πως είναι υποχρεωτικό να ανέβουν οι βεβαιώσεις εισφορών για το ΙΚΑ σε περίπτωση που έχει εκδοθεί ΕΕΜΚ.
 16. Ευχαριστώ πολύ συνάδελφε. Ναι και εγώ για άρθρο 30β θα το έβαζα αν έκανα σήμερα αυτές τις τροποποιήσεις άρα θεωρώ ότι δεν χρειάζεται ενημέρωση φακέλου παρά μόνο σχέδιο υφιστάμενης κατάστασης.
 17. Συνάδελφοι καλησπέρα, σε οριζόντια ιδιοκτησία που πάει για γονική παροχή καλούμε να βγάλω ΗΤΚ. Από αυτοψία που διενήργησα υπάρχουν παραβάσεις του αρθρου 81 παρ. 3 όπου βάσει του άρθρου 82 παρ. 2 μπορεί να γίνει μεταβίβαση δίνοντας κατ' εξαίρεση βεβαιώση (μέσω ΗΤΚ πλέον). Επιπλέον στο διαμέρισμα είδα ότι ένας τοίχος που υπήρχε βάσει αδείας που χώριζε σαλόνι - κουζίνα έχει φύγει και αποτελεί ενιαίο χώρο πλέον και ότι το w.c έχει μεγαλώσει λίγο εις βάρος του όμορου υπνοδωματίου. Το ερώτημα μου είναι το εξής: Αυτό θεωρείται αλλαγή διαρρύθμισης? ουσιαστικά δεν έχουμε αλλαγές στα υδραυλικά ούτε στο τρόπο διάταξης των χώρων. Αν θεωρείται αλλαγή διαρρύθμισης θα πρέπει να γίνει πρώτα ενημέρωση αδείας και μετά ΗΤΚ ενώ αν όχι απλά θα ανεβάσω ένα σχέδιο υφιστάμενης κατάστασης όπου θα αναφέρω ότι οι παραβάσεις που αποτυπώνονται σε αυτό εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του άρθρου 82 παρ. 2. Προφανώς ανάλογα την περίπτωση θα αλλάξει και η αμοιβή μου. Σας ευχαριστώ.
 18. Συνάδελφοι καλημέρα, Σε απόφαση χρησικτησίας έχω τα εξής: 1) Απόφαση για χρησικτησία σε τμήμα αγροτεμαχίου εκτός σχεδίου. Το αγροτεμάχιο είναι όλο αδόμητο και δεν έχει σύσταση καθέτου ή/και οριζοντίου. Το ερώτημα μου είναι το εξής: Εγώ για την ΗΤΚ εισάγω αρχικά όλο το αγροτεμάχιο και περιγράφω στην τεχνική έκθεση ότι η παρούσα ΗΤΚ αφορά μόνο το τμήμα επί του οποίου έχει γίνει χρησικτησία ή πρέπει να βγεί η ΗΤΚ για όλο το αγροτεμάχιο? 2) Απόφαση για χρησικτησία σε τμήμα οικοπέδου εντός οικισμού. Σε όλο το οικόπεδο υφίστανται 2 οικοδομές ενώ η μία από αυτές βρίσκεται εντός του τμήματος χρησικτησίας. Στο οικόπεδο δεν έχει γίνει σύσταση καθέτου ή/και οριζοντίου. Για την ΗΤΚ, το ερώτημα μου είναι το εξής: Εγώ εισάγω όλο το οικόπεδο και εισάγω μια ιδιοκτησία για το κτίριο που είναι είναι στο τμήμα της χρησικτησίας? ή πρέπει να βγεί μια ιδιοκτησία που να περιλαμβάνει και τα δύο κτίρια επειδή δεν έχει σύσταση? Σημειωτέον ότι από αυτοψία που έκανα το κτίριο που είναι στο τμήμα της χρησικτησίας χρειάζεται και τακτοποίηση. Εγώ πως θα κάνω τη τακτοποίηση? Θα κάνω τακτοποίηση μόνο για το κτίριο που βρίσκεται στο τμήμα χρησικτησίας? ή πρέπει να κάνω μια τακτοποίηση και για τα δύο κτίρια? Με βάσει τα ΦΕΚ και τον οδηγό ΤΕΕ για το σύστημα καταλαβαίνω ότι αν δεν υπάρχει σύσταση πάει σαν μια ιδιοκτησία αλλά δεν είναι άκυρο να ελένξω/τακτοποιήσω και το κτίριο που είναι εκτός τμήματος χρησικτησίας? Αρχικά είναι άλλοι ιδιοκτήτες που δεν τους γνωρίζω και μπορεί να μην θέλουν να πληρώσουν για τακτοποίηση που ουσιαστικά δεν τους αφορά (γιατί η χρησικτησία είναι στο άλλο τμήμα). Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγγνώμη για το μεγάλο κείμενο.
 19. Συνάδελφοι καλησπέρα, Έχει μονοκατοικία με δύο αυτοτελής βοηθητικούς χώρους με εξωτερική δική τους πρόσβαση ο κάθε ένας από τον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου. ΑΠΟΘΗΚΗ Α: στον έναν βοηθητικό χώρο τμήμα αυτού βρίσκεται εντός του νόμιμου περιγράμματος του κτιρίου βάσει αδείας ενώ ένα τμήμα αυτού εκτός νόμιμου περιγράμματος και παραβιάζοντας την απόσταση δ. Ο Β.Χ. αυτός υπήρχε στην άδεια απλά στη πράξη έγινε σε άλλη μη νόμιμη θέση και πιό μικρός. Το ερώτημα μου είναι: 1) Για το τμήμα που είναι εκτός περιγράμματος θα μπει κατηγορία 4 με παραβίαση πλάγιων αποστάσεων. Θα πρέπει να μπεί και υπέρβαση κάλυψης - δόμησης επειδή είναι εκτός νόμιμου περιγράμματος ή δεν χρειάζεται επειδή o βοηθητικός χώρος έγινε με μικρότερη επιφάνεια από αυτήν της αδείας ? 2)Για το τμήμα του βοηθητικού χώρου που δεν έχει υλοποιηθεί πρέπει να μπει ως λοιπή παράβαση? και αν ναι πως υπολογίζεται στον προϋπολογισμό? ΑΠΟΘΗΚΗ Β: Κάτω από το εξωτερικό κλιμακοστάσιο ο χώρος έκλεισε και αποτελεί βοηθητικό χώρο. Ειναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετος χώρος βοηθητικής χρήσης. Αυτός μπορεί να πάει σαν κατηγορία 3 μιας και ειναι μικρότερος από 15 τ.μ. και έχει ύψος < 2,50 μ. ? ή η κατηγορία 3 ισχύει μόνο συνυπολογίζοντας όλους τους βοηθητικούς χώρους οι οποίοι πρέπει να είναι < 15 τ.μ. ? Διότι σκέφτομαι το αυθαίρετο τμήμα της αποθήκης Α να πάει κατηγορία 4 όπως περιγράφω παραπάνω ενώ η αποθήκη β να πάει σαν κατηγορία 3 με αναλυτικό προϋπολογισμό μιας και έχω επιπλέον παραβάσεις του άρθρου 100 παρ. 5. Για διευκόλυνση επισυνάπτω σχεδιαγράμματα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. KATOPSEIS Model (1).pdf
 20. Καλησπέρα συνάδελφοι, Όταν σε ένα διαμέρισμα που αλλάζει το περίγραμμα του (άρα έχουμε διαμερισμάτωση) και έχει και επέκταση τόσο προς το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο όσο και προς το όμορο διαμέρισμα. Τόσο το πρόστιμο υπολογίζεται για διαμερισμάτωση + επέκταση εντός περιγράμματος οικοδομής (δηλαδή χωρίς υπέρβαση κάλυψης) ή μόνο διαμερισμάτωση? Από το τρόπο που το αναφέρει η νομοθεσία καταλαβαίνω ότι η διαμερισμάτωση έχει να κάνει μόνο με την αλλαγή του περιγράμματος της ιδιοκτησίας όχι με το αν επεκτάθηκε ή όχι.... Ευχαριστώ.
 21. Ναι αυτό εννοούσα και εγώ απλά δεν το διατύπωσα σωστά. Άρα όταν έχω κατηγορία 3 και λοιπές παραβάσεις πάνε στο ίδιο φύλλο καταγραφής ΠΑΝΤΑ? Με βάσει όμως το άρθρο 100 όπως ανέφερα παραπάνω θέλει να κάνουμε ομαδοποίηση ανάλογα με το είδος της αυθαιρεσίας. Μήπως πρέπει να πάει ξεχωριστά η ανοιχτή κλίμακα διότι έχει και καλυπτόμενη επιφάνεια? Επιπλέον κάτι άλλο που ξέχασα να το γράψω προηγούμενος. Σε περίπτωση διαμερισμάτωσης αυτή πάει μόνη της σε ξεχωριστό φύλλο καταγραφής ή μπορώ να την βάλω σε ένα μαζί με τις λοιπές παραβάσεις? Το πρόστιμο το ίδιο δε θα βγεί? (+250 €) Υ.Γ. Καλα είσαι παντού μιλάμε. Ευχαριστούμε!
 22. Συνάδελφοι καλησπέρα, Έχω θέμα ως προς το τρόπο υπολογισμού ποσοστόυ της υπέρβασης. Επείδη τώρα προσπαθώ να κάνω την πρώτη τακτοποίηση ως νέος μηχανικός και δεν έχω καθόλου εμπειρία... Α) Ερώτημα: Τελικά τα ποσοστά υπολογίζονται ΄βασει ΓΟΚ ή μπορούμε και με βάσει το ΝΟΚ ή την οικοδομική άδεια? Στο άρθρο 96 παρ.δ (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4) αναφαίρει ότι μπορούμε να με τους όρους που ίσχυαν κατα την φάση κατασκευής και με τους όρους που ισχύουν τώρα. Σε άλλο σημείο της νομοθεσίας που προσπαθω να το βρώ ξανα αλλα δε μπορώ λέει οτι οι υπερβάσεις υπολογίζονται βάσει του ΓΟΚ, ενώ στο άρθρο 100 παρ. 2. αναγράφει "Σε περίπτωση που υπάρχει οικοδομική άδεια είναι δυνατή η σύγκριση με τα μεγέθη της αδείας". Έστω σε ένα οικόπεδο βάσει τους ισχύοντες όρους δόμησης μπορώ να χτίσω 100 τ.μ. Ένω βάσει αδείας επιτρεπόταν 80 τ.μ. και έχω χτίσει βάσει αδείας πάλι 80 τ.μ. Έχω αυθαίρετα συνολικής επιφανείας 40 τ.μ. (δηλαδή συνολικά 80+40=120 τ.μ.) Τελικώς το ποσοστό θα το βγάλω βάσει αδείας (120/80) ή βάσει τους ισχύοντες όρους δόμησης (120/100) ? Β) Ερώτημα: Στην κατηγορία 4 έχει περιπτώσεις ανάλογα με το ποσοστό υπέρβασης (κάλυψης, δόμησης, ύψους) 20%, 40% κτλ. Στα φύλλα καταγραφής αναφέρει ποσοστά υπέρβασης <50% ή από 50% εως 100% κτλ. Πως γίνεται η αντιστοιχία? Πάμε με βάσει το 20%, 40% κτλ ή με βάσει το <50% κτλ? Γ) Ερώτημα: Έστω θέλω να κάνω τακτοποίηση σε οριζόντιο επιφανείας 30 τ.μ. το οποίο βρίσκεται σε τριώροφη οικοδομή συνολικής επιφανείας 300 τ.μ. και στο οικόπεδο μπορόυσαν να χτιστούν 600 τ.μ. Η οριζόντιος μου έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου 5%. Για τον υπολογισμό του ποσοστού υπέρβασης λαμβάνω ως επιτρεπόμενο μέγεθος το 5%*600 τ.μ.=30 τ.μ. και εν συνεχεία συγκρίνω τα αυθαίρετα μου με το 30τ.μ. για να βρω το ποσοστό υπέρβασης ? Ευχαριστω.
 23. Συνάδελφοι καλησπέρα. Το άρθρο 96 για την ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3 αναφέρει "Στις περιπτώσεις που συνυπάρχουν αυθαίρετες μικρές παραβάσεις με αυθαιρεσίες της παρ.5 του άρθρου 100 είναι δυνατή η σύνταξη αναλυτικού προϋπολογισμού για το σύνολο των αυθαιρεσιών (Κατηγορίας 3 και παρ.5 του άρθρου 100) προκειμένου να υπολογιστεί το ενιαίο ειδικό πρόστιμο." Το άρθρο 100 παρ. 3 αναφέρει: "Για τον υπολογισμό του προστίμου, ομαδοποιούνται οι αυθαιρεσίες της ίδιας κατηγορίας και είδους κατασκευής ή χρήσης που ορίζεται στον πίνακα του παραρτήματος Α, οι οποίες έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και προστίθενται τα εμβαδά των δηλούμενων εμβαδών της αυτής κατηγορίας και είδους ανά φύλλο καταγραφής. Η αναφορά της παρ.3 ότι οι αυθαιρεσίες της ίδιας κατηγορίας ομαδοποιούνται δεν παραπέμπει μόνο στις Κατηγορίες του άρθρου 96 του νόμου (π.χ. κατηγορία 3), αλλά και στις αυθαιρεσίες με τα ίδια χαρακτηριστικά, (π.χ. αυτές που έχουν ίδιους συντελεστές τετραγωνιδίων, ή ανήκουν στην παρ.5 του άρθρου 100 του νόμου)." Το ερώτημα μου είναι το εξής: Έστω οι αυθαιρεσίες που έχει ειναι 1)επέκταση εξώστη >20% της συνολικής επιφανείας 2)κατασκευή εξωτερικού κλιμακοστασίου 3) στέγαστρο ανοιχτό περίμετρικα σε ακάλυπτο χώρο οικοπέδου 4) αλλαγές στα ανοίγματα Το 1,2,3 αποτελούν λοιπές παραβάσεις. Αυτά θα πάνε σε ένα φύλλο καταγραφής και άρα θα πάει 250€*Παραβάσεις ? ή πρέπει το κλιμακοστάσιο επειδή έχει κάλυψη να πάει σε ξεχωριστό φύλλο καταγραφής? Γιατί βάσει του άρθρου 100 όπως αναφέρω από πάνω πρέπει να πάω σε ξεχωριστό η κλίμακα. Επιπλέον βάσει του άρθρου 96 καταλαβαίνω ότι τις αλλαγές στα ανοίγματα μπορούμε αντί να τις βάλλουμε στη ΚΑΤ. 3 μόνες τους και να χρεώσουμε άλλα 250 € να πάει με αναλυτικό μαζί με όλα τα άλλα (και άρα σε περίπτωση που είμαστε κάτω από 15.000 € να μην χρεωθεί έξτρα 250€). Εσείς πως θα ομαδοποιούσατε αυτές τις παραβάσεις? Ευχαριστώ και συγγνώμη για το μακροσκελές κείμενο απλά είμαι νέος μηχανικός και τώρα βγάζω τις πρώτες μου τακτοποιήσεις.
 24. Συνάδελφοι καλησπέρα, Γενική απορία σχετικά με τα τοπογραφικά. Σε κάποιες κατηγορίες πχ Κατ. 1 δεν απαιτείται τοπογραφικό για την τακτοποίηση. Αυτό που θέλω να ρωτήσω ειναι το εξής. Μήπως πάντα τουλάχιστον σε εκτός σχεδίου και εντός οικισμού να γίνεται τοπογραφικό ασχέτως με το εάν απαιτείται σαν δικαιολοητικό ή όχι? Διότι πως αλλιώς θα ξέρουμε την ακριβής θέση του κτιρίου? Επιπλέον ο εκάστοτε πελάτης θα θέλει να μεταβιβάσει οπότε θα χρειαστεί τοπογραφικό (για εκτός σχεδίου και εντός οικισμού) και αν κάνουμε τακτοποίηση χωρίς τοπογραφικό ακόμη και αν ειναι κατηγορία 1 υπάρχει κίνδυνος να έχει αλλάξει η θέση του κτηρίου στο οικόπεδο/αγροτεμάχιο ή να έχει περιστραφεί. Ποια η άποψη σας? Ως νέος μηχανικός μου φαίνεται λίγο παράλογο να μην κάνουμε τοπογραφικο αλλά βέβαια είναι και το θέμα του κόστους. Ευχαριστώ.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.