Μετάβαση στο περιεχόμενο

kouts_george

Members
  • Περιεχόμενα

    35
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by kouts_george

  1. Συνάδελφοι καλησπέρα. Το έντυπο γνωστοποίησης για την 48ωρη άδεια, μπορεί να το υπογράψει κάποιος εξουσιοδοτημένος μηχανικός ? Ή υποχρεωτικά το υπογράφει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που θα γίνουν οι εργασίες και απλώς εξουσιοδοτεί τον μηχανικό για την υποβολή του εντύπου ?
  2. Σε ευχαριστώ nzerman . Κατόπιν επικοινωνίας μου με συμβολαιογράφο δεν απαιτείται στην παραχώρηση λωρίδας κοινής χρήσης, ούτε βεβαίωση μηχανικού, ούτε υπεύθυνη δήλωση.
  3. Παύλο αυτό ακριβώς. Είναι οικόπεδο εντός οικισμού και θέλει να δώσει μία λωρίδα πλάτους 0,5 m σε όλο το μήκος της πλευράς που "βλέπει" στη δημοτική οδό για να αποκτήσει την οικοδομησιμότητα.
  4. Συνάδελφοι κάποιες απορίες : 1. Θέλουμε να νομιμοποιήσουμε με άρθρο 23 δύο κτίσματα, όπου στο ένα έχουμε υπέρβαση κάλυψης - δόμησης (με επιφάνεια 30 m2) και στο άλλο υπέρβαση κάλυψης επιφάνειας πάλι 30 m2 . Εάν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια στο συγκεκριμένο οικόπεδο, μας αφήνει η πλατφόρμα ανοικτά τα πεδία για υπέρβαση δόμησης, κάλυψης κτλ. . Πως θα δηλώσουμε τα τετραγωνικά στην πλατφόρμα, i) 60 m2 σαν υπέρβαση δόμησης και να μας υπολογίσει παράβολο 1000 ευρώ (με την έννοια ότι θα βγάλουμε άδεια νομιμοποίησης συνολικής επιφανείας 60 m2) ή ii) σε ένα φύλλο καταγραφής 30 m2 υπέρβαση δόμησης και 60 m2 υπέρβαση κάλυψης (σε αυτή την περίπτωση θα μας υπολογίσει παράβολο 500 ευρώ , αφού το κεντρικό κουτάκι "ΣΥΝΟΛΟ Υ.Δ. ΚΥΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ" θα αναγράφει 30 m2) ??? 2. Έστω ότι έχουμε επιλέξει στην ανωτέρω περίπτωση "έκδοση οικοδομικής αδείας νομιμοποίησης" ,έχουμε πληρώσει το σχετικό παράβολο και μέσα σε 3 χρόνια είμαστε υποχρεωμένοι να εκδώσουμε την οικοδομική άδεια. Εάν δεν την έχουμε εκδώσει και μέσα στην τριετία θέλουμε να μεταβιβάσουμε, στην παράγραφο 2 του άρθρου 23, αναγράφει ότι είναι εφικτή η μεταβίβαση εάν πληρωθεί το 30% του συνολικού ποσού προστίμου. Στην ανωτέρω περίπτωση ποιον από τους δύο υπολογισμούς θα κρατήσουμε ? Είναι τελείως διαφορετικό το συνολικό πρόστιμο στις δύο ανωτέρω περιτπώσεις. Επίσης όποιον και αν επιλέξουμε, το παράβολο που έχει ήδη πληρωθεί λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό του 30% ???
  5. Συνάδελφοι καλησπέρα, Πελάτης έχει αυθαίρετα κτίσματα σε οικόπεδο 2 στρεμμάτων. Το οικόπεδο ικανοποιεί το κριτήριο της αρτιότητας , αλλά όχι της οικοδομησιμότητας αφού έχει πρόσωπο σε δρόμο πλάτους 3.5 m < 4.0 m . Θέλει να προχωρήσει σε παραχώρηση λωρίδας πλάτους 0.5 m στο πρόσωπο του οικοπέδου στον Δήμο που ανήκει το οικόπεδο , με συμβολαιογραφική πράξη, ούτως ώστε να αποκτήσει το οικόπεδο την οικοδομησιμότητα (βάσει της εγκυκλίου του 85' για τους οικισμούς < 2000 κατοίκων). Εγώ σαν μηχανικός μπορώ να βγάλω βεβαίωση μόνο για αυτή την μεταβιβαζόμενη λωρίδα (που δεν περιέχει σαφώς αυθαίρετο κτίσμα) ? ή είμαι υποχρεωμένος να βγάλω βεβαίωση για όλο το οικόπεδο (πράγμα αδύνατον αφού υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές σε άλλο σημείο του οικοπέδου) ? Να σημειώσω, ότι ο πελάτης θέλει την οικοδομησιμότητα, είτε για να προχωρήσει σε άδεια νομιμοποίησης αυτών των κτισμάτων (άρθρο 23/Ν.4178, φυσικά σε αυτό το σενάριο πρέπει το οικόπεδο να αποκτήσει την οικοδομησιμότητα πρώτιστα), είτε για να βγάλει μελλοντικά μία καινούρια άδεια (τακτοποιώντας βέβαια πρώτα τις αυθαιρεσίες με Ν.4178) .
  6. Όλα μηδενικά προκύπτουν κατά τον υπολογισμό, όταν στον τύπο αυθαιρεσίας βάλω "προς έκδοση οικοδομικής αδείας" (εννοείται δεν βάζω καθόλου κατηγορία).
  7. 1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Το δουλεύω ακόμα σε κατάσταση επεξεργασίας και ενώ υπάρχουν τα τετραγωνικά στο κουτάκι "ΣΥΝΟΛΟ Υ.Δ. ΚΥΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ" μου βγάζει μηδενικό συνολικό πρόστιμο. Εάν προχωρήσω σε αρχική υπαγωγή θα μου υπολογίσει σωστά τα παράβολα ? 2. Εάν υπήρχαν δύο κτίρια σε ένα οικόπεδο, το ένα 30 m2 με υπέρβαση κάλυψης και άλλο ένα 40 m2 με υπέρβαση κάλυψης-δόμησης (στην ουσία παντελώς αυθαίρετο). Εάν ήθελα άδεια νομιμοποίησης και για τα δύο, θα καταχωρούσα στο σύστημα 70 m2 και θα μου υπολόγιζε 1000 ευρώ παράβολο ?
  8. Συνάδελφοι έχω τις εξής απορίες . Θέλω να νομιμοποιήσω με έκδοση οικοδομικής αδείας 60,0 m2 αποθήκης η οποία ανεγέρθηκε το 2005. 1. Με ΓΟΚ ή με ΝΟΚ θα γίνει η μελέτη ? 2. Κατά την καταχώρηση στο σύστημα του ΤΕΕ (60 m2 υπέρβαση δόμησης χωρίς οικοδομική άδεια) και την επιλογή "προς έκδοση οικοδομικής αδείας" δεν υπολογίζει παράβολο (υπολογίζει μηδενικό συνολικό πρόστιμο) . Πως διορθώνεται αυτή η περίπτωση ούτως ώστε να υπολογίσει το παράβολο των 1000 ευρώ ? 3. Και μία απορία όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού των παραβόλων: Εάν δίπλα σε αυτή την αποθήκη είχαμε και μία δεξαμενή (μπορούσε να υπαχθεί στην κατηγορία 3) και θέλαμε να βγάλουμε μία συνολική άδεια νομιμοποίησης και για τα δύο κτίσματα. Θα κάναμε τους υπολογισμούς στην πλατφόρμα του ΤΕΕ, σαν να τακτοποιούσαμε αυτά τα δύο κτίσματα (κατηγορία 3 σε συνδυασμό με κατηγορία 5) και ότι συνολικό πρόστιμο μας έβγαζε θα υπολογίζαμε το αντίστοιχο παράβολο (στην προκειμένη περίπτωση πάλι 1000 ευρώ) και αυτό θα ήταν το παράβολο για την άδεια νομιμοποίησης του άρθρου 23, παράγραφος 1α ? 4. Υφίσταται άδεια νομιμοποίησης με βάση το άρθρο 23, σε αυθαίρετες κατασκευές που "ανήκουν" είτε κατηγορία 1, είτε κατηγορία 3 ?
  9. Συνάδελφοι ισχύει ότι η ελάχιστη συμφωνηθείσα αμοιβή (π.χ. σε έκδοση οικοδομικής αδείας για συγγενικό πρόσωπο) πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τις προκύπτουσες εισφορές υπέρ τσμέδε-εμπ για να αποδοθεί σωστά ο ΦΠΑ?
  10. Γιατί είναι αποθήκη (βοηθητική χρήση) και η κατηγορία 1 αφορά αμιγώς κατοικία. Αλλά και κύρια χρήση να είχε (βάσει εγκυκλίου 4) π.χ. γεωργική αποθήκη πάλι κατηγορία 2 θα έμπαινε.
  11. Συνάδελφοι αν κάποιος σε όλα τα Ε9 μέχρι σήμερα (δηλ. μέχρι και το Ε9 του 2013), δεν εμφανίζει μία παράνομη αποθήκη που έχει. Ξαφνικά σήμερα τροποποιεί το τελευταίο Ε9 (του 2013) και εμφανίζει ως δια μαγείας την αποθήκη με το πραγματικό έτος κατασκευής π.χ. 1970 και με την πραγματική επιφάνεια και νομιμοποιεί την αποθήκη με κατηγορία 2. Είναι καλυμμένος σε πιθανό έλεγχο ???
  12. Iάσονα σε ευχαριστώ πολύ. Άλλη μία ερώτηση για μία περίπτωση που έχω : Σε ένα φύλλο καταγραφής έχω κατηγορία 3 (παράβολο 500 ευρώ) και σε άλλο φύλλο καταγραφής κατηγορία 2 (450 ευρώ). Η πλατφόρμα πως θα τα υπολογίσει ? Σύνολο 950 ευρώ με παράβολο 500 ευρώ και τα υπόλοιπα 450 σε δόσεις (ή και τα 950 εφάπαξ με τις σχετικές εκπτώσεις κ.τ.λ.) ή δύο παράβολα των 500 ευρώ το καθένα ???
  13. Συνάδελφοι το όριο των 400 ευρώ που υπήρχε στον 4014 για την έκπτωση της εφάπαξ καταβολής, ισχύει στον 4178 ή όχι ?
  14. Συνάδελφοι στην κλασσική περίπτωση μετατροπής ημιυπαιθρίου σε κλειστό χώρο κύριας χρήσης (κατοικία), αν αλλάξουμε τα τετραγωνικά διαμερίσματος στο Ε9 (π.χ. από 80 m2 της αδείας, σε 90 m2 λαμβάνοντας υπόψη και τα +10m2 λόγω κλεισμένου ημιυπαιθρίου), μπορεί η συγκεκριμένη αυθαιρεσία να πάρει συντελεστή παλαιότητας ? Αφού θα δηλώσουμε και για τα 90 m2 ένα έτος κατασκευής στο Ε9, αποδεχόμαστε ότι ο ημιυπαίθριος "έκλεισε" κατά την κατασκευή του κτιρίου. Σωστά ?
  15. Δηλαδή συνάδελφοι, αν τροποποιήσει ένας πελάτης το Ε9 και βάλει σωστά την επιφάνεια και το έτος κατασκευής, το κάνουμε δεκτό για να πάρει συντελεστή παλαιότητας????
  16. Συνάδελφοι έχει συζητηθεί παραπάνω αυτό το θέμα, αλλά δεν έχω καταλήξει κάπου 100% , όσον αφορά την ένταξη αυθαιρέτου στην κατηγορία 4 και τον υπολογισμό των συντελεστών τετραγωνιδίων για το πρόστιμο : Δεδομένα - Οικόπεδο με επιτρεπόμενη δόμηση 650 m2 (βάσει σημερινών όρων δόμησης) - Πολυκατοικία με συνολική πραγματοποιούμενη δόμηση (συμπεριλαμβανομένων κοινοχρήστων χώρων), βάσει αδείας 600 m2 - Οριζόντια ιδιοκτησία καθαρής επιφάνειας 100 m2 (βάσει αδείας) - Υπέρβαση δόμησης 10 m2 (μοναδική αυθαιρεσία) - Παίρνουμε σαν δεδομένο ότι η συμβολαιογραφική προσέγγιση (δηλαδή κατανομή επιτρεπόμενων επιφανειών βάσει χιλιοστών επί του οικοπέδου μας οδηγεί σε διαφορετικά αποτελέσματα) Υπολογισμός ένταξης στην κατηγορία 4 (βάσει εγκυκλίου 4) 10/100=0,1=10% < 40% (ένταξη στην κατηγορία 4) Υπολογισμός συντελεστών τετραγωνιδίων 100/600 = 0,166 0,166*650 = 107,9 m2 (ποσοστό συντελεστή δόμησης που αντιστοιχεί στην οριζόντια ιδιοκτησία) 10/107,9 = 0,093 = 9,3 % < 50% Είναι σωστός αυτός ο υπολογισμός βάσει εγκυκλίου 4 ?
  17. Συνάδελφοι μία ερώτηση που αφορά την κατηγορία 4 : Αν σε πολυκατοικία το 1ο και 2ο οροφοδιαμέρισμα (λειτουργικά ανεξάρτητα μεταξύ τους) ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη ο οποίος δεν έχει κάνει σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών, αλλά λειτουργικά είναι αυτοτελείς ιδιοκτησίες. Αν υπάρχουν αυθαιρεσίες π.χ. στο 2ο οροφοδιαμέρισμα, πως θα υπολογίσουμε τα ποσοστά κάλυψης, δόμησης, ύψους για να ελέγξουμε αν εντάσσεται στην κατηγορία 4 ? Θα λάβουμε υπόψη τα τετραγωνικά και των 2 οροφοδιαμερισμάτων ή μόνο του δευτέρου αφού εκεί είναι η αυθαιρεσία παρόλο που συμβολαιογραφικά δεν είναι αυτοτελή διαμερίσματα ?
  18. Παιδιά κάτι γρήγορο : Σε πρόστιμο 800 ευρώ , με παράβολο 500 ευρώ , υφίσταται ο τρόπος εξόφλησης με 30% προκαταβολή (για να πάρει την έκπτωση του 10%) ? ή δεν έχει νόημα από τη στιγμή που πρέπει να πληρωθεί το παράβολο για να γίνει η υπαγωγή στο νόμο , οπότε τα υπόλοιπα 300 ευρώ μπαίνουν είτε σε 6 μηνιαίες είτε σε μία εξαμηνιαία χωρίς καμία έκπτωση στο αρχικό ποσό ?
  19. Δημήτρη σε ευχαριστώ πολύ. Επεκτείνω το ίδιο ερώτημα σε κάτι που έχει σχέση με το παραπάνω μήνυμα, αλλά αφορά το άρθρο 17, σε συνάρτηση με το 19.4 : Αν έχουμε αντρόγυνο με 2 παιδιά (ανήλικα - βαρύνουν τον υπόχρεο) , που η γυναίκα είναι ΑΜΕΑ>=67% , έχουν οικογενειακό εισόδημα < 24.000 ευρώ και συγκυριότητα στο ακίνητο (που έχει την αυθαιρεσία και είναι κύρια κατοικία) 50-50 . Τα νόμιμα τετραγωνικά είναι 110 και τα "αυθαίρετα" 10, σύνολο 120 m2. Θα χρησιμοποιήσουμε σε αυτή την περίπτωση το 19.4, όπου κάθε μέλος έχει 60 m2 < 100 (70+2*15) m2, άρα το άτομο με το ΑΜΕΑ θα πάρει την έκπτωση? ή Επειδή συνδέονται φορολογικά, δεν κάνουμε χρήση του 19.4, άρα 120>100, άρα δεν παίρνουν την έκπτωση?
  20. Καλησπέρα συνάδελφοι, Έχω μία απορία όσον αφορά την ερμηνεία του 19.3 (ως προς την κύρια και μοναδική κατοικία) , σε συνδυασμό με το 19.4 όσον αφορά την συγκυριότητα και συγκεκριμένα μέσα από το κάτωθι παράδειγμα : Οικογένεια με δύο παιδιά (ανήλικα - βαρύνουν τον υπόχρεο) έχει αποδεδειγμένα κύρια και μοναδική κατοικία με νόμιμη επιφάνεια 110 m2 και αυθαίρετη επιφάνεια 10 m2, σύνολο 120 m2 με συγκυριότητα στους δύο γονείς 50-50 . Βάσει εγκυκλίου αφού 120 m2 (110+10) > 70 m2 , δεν παίρνει τον μειωτικό συντελεστή . Αν όμως λάβουμε υπόψη μας τα λεγόμενα της 19.4, κάθε ένας έχει στην κατοχή του 55+5=60 m2 < 70 m2 (βάσει εγκυκλίου), οπότε μπορούν να γίνουν δύο φύλλα καταγραφής, με 5 m2 υπέρβαση δόμησης σε κάθε φύλλο καταγραφής και να λάβουν τον μειωτικό συντελεστή . Είναι σωστό αυτό το σκεπτικό ή όχι ?
  21. Παιδιά μία απλή-χαζή ερώτηση : Αμιγώς αυθαίρετη κατασκευή (π.χ. ισόγεια κατοικία), που κατασκευάστηκε το 2007. Με τις αεροφωτογραφίες που θα ανεβάσει το ΤΕΕ, αποδεικνύουμε το θεμελιώδες , ότι είναι προ 28/07/2011 και υπάγεται στο νόμο. 1. Από εκεί και πέρα, αφού είναι μετά την 01/01/2004 και θα πάρει συντελεστή παλαιότητας 1, είναι απαραίτητο να εισάγουμε στην πλατφόρμα και άλλη αεροφωτογραφία ή δημόσιο έγγραφο? 2. Γενικά, είτε για αμιγώς αυθαίρετη κατασκευή, είτε για αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, όταν βάζουμε συντελεστή παλαιότητας 1, είναι απαραίτητο να ανεβάζουμε και extra αποδεικτικό (αεροφωτογραφία ή δημόσιο έγγραφο), πέραν του τυπικού (28/07/2011) υπαγωγής στο Νόμο ?
  22. Παιδιά , 1. Aν έχουμε οικογένεια με ένα τέκνο ενήλικο (25 ετών), το όριο επιφάνειας που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας είναι >= 100 m2 ? Ή ισχύει μόνο για ανήλικα τέκνα το +30 m2 ? 2. Aν λάβουμε υπόψη μας την εγκύκλιο στην ανωτέρω περίπτωση, όπου πλέον λαμβάνει υπόψη και τα τετραγωνικά της κύριας και μοναδικής κατοικίας, το όριο είναι 70 m2 βάσει εγκυκλίου ή 100 m2 (επειδή έχει ένα παιδί) ? Ευχαριστώ!
  23. Παιδιά έχω μπερδευτεί πάρα πολύ με το πως αντιμετωπίζουμε το θέμα κύριας και μοναδικής κατοικίας και αν πρέπει να ακολουθήσουμε τα λεγόμενα του νόμου ή της εγκυκλίου. Έστω σε ζευγάρι χωρίς παιδιά : Έστω ότι έχουμε αποδεδειγμένα κύρια και μοναδική κατοικία 40 m2 με υπέρβαση δόμησης 10 m2, δηλαδή σύνολο 50 m2. Βάσει νόμου παίρνει τον μειωτικό συντελεστή (διότι δεν μας απασχολεί η επιφάνεια της , υπό τακτοποίηση, κατασκευής) ? Βάσει εγκυκλίου δεν παίρνει τον μειωτικό συντελεστή διότι είναι 50 m2 < 70 m2 ? Έστω ότι έχουμε αποδεδειγμένα κύρια και μοναδική κατοικία 90 m2 με υπέρβαση δόμησης 20 m2, δηλαδή σύνολο 110 m2. Bάσει νόμου παίρνει τον μειωτικό συντελεστή (διότι δεν μας απασχολεί η επιφάνεια της υπό τακτοποίηση κατασκευής), αλλά βάσει εγκυκλίου τι ακριβώς γίνεται? Τα 20 m2 υπέρβασης πως θα καταχωρηθούν στο σύστημα του ΤΕΕ, ούτως ώστε να ληφθoύν υπόψη τα λεγόμενα της εγκυκλίου (για 70 m2 κύριας και μοναδικής κατοικίας λαμβάνεται υπόψη ο μειωτικός συντελεστής σε ένα φύλλο καταγραφής και τα υπόλοιπα καταχωρούνται σε άλλο φύλλο καταγραφής χωρίς μειωτικό συντελεστή) ? Αν κάποιος είναι ανύπαντρος, μπορεί να διεκδικήσει τον μειωτικό συντελεστή ?
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.