Μετάβαση στο περιεχόμενο

Vassilis79

Members
  • Περιεχόμενα

    22
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by Vassilis79

  1. Kαλησπέρα, Εντός σχεδίου διώροφη οικοδομή με στέγη με δύο Ο.Ι. (1 ισόγειο και 1 στον όροφο) βάσει της οικοδομικής άδειας έχει την εξής αυθαιρεσία: Το ύψος της στέγης σε σχέση με την οικοδομική άδεια έχει αυξηθεί στον κορφιά κατά 1μ (<20% του επιτρεπόμενου του κτιρίου) και έχει δημιουργηθεί σοφίτα 60τ.μ. η οποία επικοινωνεί με εσωτερική σκάλα με το διαμέρισμα του ορόφου. Δεν αποτελεί δηλ. αυτοτελή χώρο. Η αυθαιρεσία είχε υπαχθεί στον 4178 ως κατηγορία5 και η δήλωση έχει περαιωθεί. Εξετάζω εάν μπορώ να μεταφέρω στον 4495 ως κατηγορία 4 για οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση αφού στο άρθρο 96 δβ αναφέρει ότι "Δεν συνυπολογίζονται επιφάνειες εντός του περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχές που δεν δημιουργούν αυτοτελείς χώρους, όπως σοφίτες, εσωτερικοί εξώστες και υπόγεια" Σύμφωνα με την εγκύκλιο 2 για το αντίστοιχο εδάφιο του 4495 αναφέρει ότι : "Για τον υπολογισμό του ποσοστού των υπερβάσεων των αυθαιρεσιών συνυπολογίζονται όλοι οι αυθαίρετοι κλειστοί χώροι που προσαυξάνουν τον συντελεστή δόμησης του ακινήτου, με την εξαίρεση μη αυτοτελών αυθαίρετων χώρων εντός του νομίμου περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχές, καθώς και τακτοποιηθέντων ημιυπαιθρίων χώρων με τους νόμους ν.3775/09, ν.3843/10, ν.4014/11 και ν.4178/13 για τους οποίους έχει περαιωθεί η διαδικασία υπαγωγής." Ο προβληματισμός μου είναι αν θεωρούμε ότι το νόμιμο περίγραμμα εννοεί και τον όγκο του κτιρίου και κατά την έννοια αυτή αν μπορώ να μην συνυπολογίσω την επιφάνεια της σοφίτας στην επιλογή της κατηγορίας. ώστε να βγαίνει 4.
  2. Γνωρίζει κανείς αν δικαιούμαστε την αποζημίωση ειδικού σκοπού όσοι από εμάς έχουμε απαλλαγή ΦΠΑ βάσει άρθρ. 39 του Ν.2859/2000?
  3. Καλησπέρα, πριν λίγο επικοινώνησα με την εξυπηρέτηση πελατών του Viva Wallet. Tους ρώτησα σχετικά με το θέμα της "Χρέωσης κάρτας" που εμφανίζει στο αναδυόμενο μενού στις "Πωλήσεις" που φαίνεται πάνω όπως παραθέτει ο georgealeos. Μου απάντησαν ότι δεν διατίθεται πλέον γιατί δημιουργούνταν προβλήματα λόγω καταχώρισης προσωπικών δεδομένων χρηστών καθώς και των στοιχείων των καρτών τους, που θα μπορούσε κάποιος να υποκλέψει και να χρεώνει απομακρυσμένα χωρίς να το γνωρίζει ο πελάτης. Η μόνη διαθέσιμη πλέον - όπως μου είπε - επιλογή είναι η "Ειδοποίηση πληρωμής" για την οποία δεν παρέχεται νομική βεβαίωση. Σε ερώτησή μου για το αν η κατάργηση του freepos γίνεται λόγω κάποιας νέας νομοθεσίας που δεν τους καλύπτει πλέον νομικά να την παρέχουν, μου απάντησαν πως ναι. Όταν τους ρώτησα να μου πουν το ΦΕΚ για να το διαβάσω με παρέπεμψε σε άλλον συνάδελφο. Τελικά ο άλλος ο "πιο ενημερωμένος" συνάδελφος μου απάντησε ότι το freepos καταργείται γιατί υπήρχαν προβλήματα λειτουργικά. Απ΄ ότι κατάλαβα μάλλον το άσμα "Για τα λεφτά τα κάνεις όλα" ισχύει κι εδώ. Θέλουν να οδηγήσουν στην αγορά φυσικών pos (όχι εικονικών). Βλέπουν και τις χρεώσεις των τραπεζών που περιλαμβάνουν πλέον στις περισσότερες και μόνιμα μηνιαία λειτουργικά κόστη (εκτός της αγοράς του pos) και πάνε να πουλήσουν μικρά οικονομικά pos χωρίς άλλες χρεώσεις (προς το παρόν?). Έχει κάποιος άλλος συνάδελφος εμπειρία από κάποια άλλη αξιόπιστη -με άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδας- εταιρεία με πιο οικονομική λύση πέραν των 85,56€(με ΦΠΑ) που έχει το φθηνότερο pos card reader της viva το οποίο σημειωτέον θέλει σύνδεση με κινητό ή tablet με android τουλάχιστον 6 και bluetooth 4.2?
  4. Συνάδελφοι θα ήθελα τη γνώμη σας για μια περίπτωση τακτοποίησης που έχω να αντιμετωπίσω: Σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο εμβαδού 4,50 στρεμμάτων ιδιοκτησίας τριών αδερφών εξ΄αδιαιρέτου, το 1979 χτίζουν με οικοδομική άδεια οι δύο εξ΄αυτών μια διώροφη οικοδομή που βάσει αδείας το ισόγειο είναι πυλωτή και ο Α όροφος έχει δύο διαμερίσματα κατοικίας. Το 1988 το αγροτεμάχιο μπαίνει εντός οικισμού (οριοθετήθηκε ο οικισμός με ΦΕΚ), και το 1991 κάνουν συμβόλαιο διανομής του ακινήτου με το οποίο χωρίζουν το αγροτεμάχιο σε 6 οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα ( 2 οικόπεδα για τον καθένα). Η οικοδομή χωρίστηκε και αυτή στη μέση, ακριβώς στο μέσο του τοίχου που χωρίζει τα δύο διαμερίσματα, και πλέον ανήκει σε δύο διαφορετικά οικόπεδα (με ενιαίο βέβαια φέροντα οργανισμό). Δεν έγινε σύσταση για οριζόντιες ιδιοκτησίες όπως θα έπρεπε με ενιαίο οικόπεδο για όλη την οικοδομή. Καλούμαι να τακτοποιήσω το τμήμα της οικοδομής που ανήκει στο ένα από αυτά τα δύο οικόπεδα (δηλαδή το ένα διαμέρισμα Α ορόφου και το τμήμα της πυλωτής από κάτω του) όπου υπάρχουν κάποιες αυθαιρεσίες (η πυλωτή έγινε κλειστός χώρος αποθήκης και κάποιες με αναλυτικό και κατηγορία 3). Σκέφτομαι ότι: (διαμέρισμα Α ορόφου 100τ.μ. νόμιμα) + (αποθήκη ισογείου 100τ.μ. αυθαίρετη ΥΔ) = 200 τ.μ. δόμηση < 240τ.μ. επιτρεπόμενη δόμηση εντός του εξεταζόμενου οικοπέδου. Δηλαδή υπάρχει ΥΔ σε σχέση με την άδεια αλλά όχι σε σχέση με τα επιτρεπόμενα εντός του οικοπέδου. Θα βάζατε ΝΑΙ ή ΟΧΙ για την ύπαρξη οικοδομικής άδειας δεδομένου ότι έγινε μεταγενέστερη κατάτμηση? Θεωρώ ότι για την περίπτωση 1γ στο Παράρτημα Α στο σημείο που αναφέρει ότι : " όταν υπάρχει οικοδομική άδεια στο γήπεδο /οικόπεδο το οποίο από την αιτιολόγηση της τεχνικής έκθεσης του μηχανικού προκύπτει ότι : είναι μικρότερο (λόγω μεταγενέστερης κατάτμησης), με συνέπεια να μην ταυτίζεται με αυτό για το οποίο έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια", το πνεύμα του νόμου αφορά κυρίως περιπτώσεις όπου μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας, αποκόπηκε κάποιο τμήμα ενός γηπέδου/οικοπέδου και κατόπιν τούτου η αρχικά υπολογισμένη επιτρεπόμενη και η πραγματοποιηθείσα δόμηση δεν καλύπτεται από το μέγεθος του εναπομείναντος γηπέδου/οικοπέδου. Θα εκτιμούσα να ακούσω τη γνώμη σας επί του θέματος.
  5. Ευχαριστώ για την απάντηση δεν το είχα σκεφτεί αλλά υπάρχει η συναίνεση. Για τα β) και γ)?
  6. Τίποτα δεν υπήρχε στην άδεια, ήταν έδαφος-μπάζωμα εντός του οικοπέδου. Το νόμιμο υπόγειο ήταν μικρότερο του περιγράμματος του κτιρίου και με την αυθαίρετη επέκταση έφτασε στο νόμιμο περίγραμμα του ισογείου. Καμιά ιδέα για τα β) και γ)?
  7. Καλημέρα, Σε υπόγειο χώρο με χρήση αποθήκης που συνδέεται μέσω κλιμακοστασίου αποκλειστικά με ισόγειο κατάστημα υπάρχει αυθαίρετη επέκτασή του κατά 50μ2 εντός νομίμου περιγράμματος κτιρίου και λειτουργεί όλο ως ενιαίος χώρος. Το υπόγειο είναι Ο.Ι. με 53/1000. Η επιτρεπόμενη δόμηση του οικοπέδου είναι 760,88τ.μ. α) Στο Φ.Κ. βάζω ΥΔ με μειωτικό συντελεστή 0,30 αφού δεν αποτελεί ανεξάρτητο σωστά? β) Στον συντελεστή Υ.Δ. βάζω <50% αφού παραμένει Β.Χ. και δεν εχω ΥΔ ΚΧ ή υπολογίζω βάσει των χιλιοστών της υπόγειας Ο.Ι. δηλ. 50 / 760,88*0,053 = 123,9% οπότε πάει 100-200% της επιτρεπόμενης δόμησης. γ) κατηγορία 4 ή 5? (είναι μετά το 1983) Θα εκτιμούσα πολύ μια γρήγορη απάντηση
  8. α) Ρύθμιση θα επιλέξεις. Το "Περαιωμ. Ν.3775/09 & Ν.3843/10 (άρθ.88, παρ. 1β ββ) είναι για τις περιπτώσεις που έχουν περαιωθεί με τον 3843 και θέλεις να εξαιρεθούν από την κατεδάφιση οριστικά οπότε πληρώνεις παράβολο 100€. Δες το άρθ.88, παρ. 1β ββ του 4495. β) Δεν κλικάρεις. Κλικάρεις σε περίπτωση που είχε εντοπιστεί η αυθαιρεσία από την Πολεοδομία πριν την δηλώσεις.
  9. Συνάδελφοι καμμιά ιδέα για απαλλαγή από ΜΣΕ για το παραπάνω? Μήπως μπορώ να χρησιμοποιήσω το ι) ή το ια) του ΦΕΚ 1643/11-5-2018? Θα εκτιμούσα τη άποψή σας, ευχαριστώ
  10. Το διαμέρισμα δεν λειτούργησε ποτέ ως κατοικία. Από το 1975 έως το 1995 λειτουργούσε ως οδοντιατρείο. Από το 1995 μέχρι σήμερα ως φροντιστήριο. Το φροντιστήριο είναι κατηγορία σπουδαιότητας Σ3 και κατά συνέπεια δεν με καλύπτει το ζζζ), σωστά?
  11. Καλησπέρα, έχω μία περίπτωση διαμερίσματος Α ορόφου εμβαδού 50 τ.μ. που αποτελεί ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία σε τετραώροφη οικοδομή κατασκευής 1976. Η αυθαιρεσίες που έχει είναι α)κλείσιμο φωταγωγού 4 τ.μ.περίπου και ενσωμάτωση στο διαμέρισμα και β) στο διαμέρισμα που στα σχέδια της Ο.Α. φαίνεται ως διαμέρισμα κατοικίας, λειτουργεί σήμερα φροντιστήριο. Το κλείσιμο του φωταγωγού απαλλάσσεται από ΜΣΕ λόγω <25τ.μ. Η συγκεκριμένη αλλαγή χρήσης από κύρια σε κύρια που ρυθμίζεται με αναλυτικό βάσει του αρθρ. 100 παρ. 7 με παράβολο 250€ θεωρείτε ότι απαλλάσσεται από ΜΣΕ και αν ναι με τι αιτιολόγηση?
  12. Καλησπέρα, γνωρίζει κάποιος συνάδελφος Τ.Ζ. για περιοχή Πούσι-Μεϊντάνη στο Λουτράκι Κορινθίας. Συγκεκριμένα εδώ: https://www.google.com/maps/place/37°57'54.2"N+23°00'39.5"E/@37.9650501,23.0104308,148m/data=!3m2!1e3!4b1!4m6!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d37.9650493!4d23.0109782
  13. Καλησπέρα συνάδελφοι, Σε περίπτωση έκδοσης ΠΕΑ διαμερίσματος πολυκατοικίας με μελέτη θέρμανσης (έστω ότι είναι εφαρμογής) που παρατίθεται παρακάτω, ποιο είναι το Pgen της μελέτης με το οποίο θα συγκρίνω το Pm του λέβητα? H μελέτη θέρμανσης λέει: 2. Θερμικές απώλειες Oι συνολικές θερμικές απώλειες του κτηρίου ανέρχονται σε 56.909Kcal/h και αντιστοιχούν σε απώλειες 6 ορόφων. Η συνολική ισχύς των θερμαντικών σωμάτων θα ανέρχεται σε 83.980 Kcal/h 3. Λέβητας Λαμβάνεται προσαύξηση για την κάλυψη των απωλειών του λέβητα, των σωληνώσεων και για την απαραίτητη επιτάχυνση κατά την έναρξη λειτουργίας 40%. Άρα απαιτείται λέβητας θερμικής ισχύος QΛ = 120.000Kcal/h. Κι ερωτώ ποιο το Pgen ? To 56.909 Kcal/h , το 83.980 Κcal/h ή το 120.000 Kcal/h? Γνώμες?
  14. Kαλησπέρα, Μια απορία προς επιβεβαίωση παρακαλώ! Έχω μια περίπτωση ισόγειου καταστήματος 40 μ2 με πατάρι 15μ2. Το πατάρι δεν είναι βατό από πουθενά καθότι ο ενοικιαστής το έχει κλείσει τελείως (είχε μια τρύπα που έκλεισε με γυψοδανίδα και μεταλλική σκάλα που αφαιρέθηκε αφού δεν του χρειαζόταν) και έχει δημιουργήσει ενιαία ψευδοροφή με γυψοσανίδα σε συνέχεια του δαπέδου του παταριού. Μπαίνοντας δηλαδή στο μαγαζί φαίνεται μια ενιαία ψευδοροφή σε ύψος 3,00μ από το δάπεδο του καταστήματος. Πάνω από την ψευδοροφή έχει άλλο 1,50μ μέχρι την πλάκα δαπέδου του Α ορόφου. Ο Α ορόφος είναι κατοικία δηλ θ.χ. Ως ύψος παίρνω 3,00 + 1,50 = 4,50μ και εμβαδό 40μ2 και μία θερμική ζώνη
  15. Kαλησπέρα συνάδελφοι, Εχω μια περίπτωση πελάτη που μετέτρεψε μια οριζόντια ιδιοκτησία (εντός σχεδίου) νόμιμης χρήσης γραφείου σε διαμέρισμα κατοικίας. Θέλει να αλλάξει το ρεύμα από επαγγελματικό σε οικιακό αφού τώρα λειτουργεί ως κατοικία και του ζητάνε βεβαίωση μηχανικού. Μπορώ να δώσω βεβαίωση για το Δήμο ότι η οριζόντια ιδιοκτησία χρησιμοποιείται ως κατοικία ή θα πρέπει να κάνει αλλαγή χρήσης?
  16. Επανέρχομαι με ερώτηση Ο ιδιοκτήτης φροντιστηρίου κατέθεσε την κάτοψη-αποτύπωση μαζί με μια δήλωση στατικής επάρκειας στον ΕΟΠΠΕΠ (ΝΠΙΔ) για αδειοδότηση του φροντιστηρίου. Η ερώτηση είναι απαιτείται να κόψω ΦΕΜ? Διευκρινίζω ότι θα κόψω ΤΠΥ αφού πρόκειται για επιτηδευματία.
  17. Εννοώ να είμαι εξασφαλισμένος ως προς πιθανό έλεγχο από εφορία κλπ. Να το καταθέσω στο τέλος του τριμήνου.
  18. Ευχαριστώ Ευχαριστώ, συνεπώς αφού δεν πάει σε δημόσια αρχή (δεν είναι για οικοδ άδεια- απλά αποτύπωση έκανα) μπορώ να μην πληρώσω ΦΕΜ και να κόψω μόνο το ΤΠΥ. Ούτε στο σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ μπαίνει σωστά? Απλά θα κάνω και ένα συμφωνητικό με τον πελάτη για να είμαι εξασφαλισμένος και είμαι ΟΚ?
  19. Συνάδελφοι μια ερώτηση: Έκανα μια κάτοψη φροντιστηρίου για έναν επιτηδευματία (ιδιοκτήτη φροντιστηρίου). Η συμφωνησθείσα αμοιβή είναι κάτω των 300€. Άρα κόβω ΤΠΥ. 1) Γίνεται παρακράτηση 20% επί της αμοιβής? 2) Πληρώνω ΦΕΜ 10% ? 3)Πρέπει η πληρωμή του ΦΕΜ να γίνει την ίδια μέρα που θα κοπεί και το ΤΠΥ?
  20. Ευχαριστώ yian για την απάντηση, δηλ ούτε στο σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ το περνάω? Απλά κόβω ένα ΑΠΥ? Όσο για την υποβολή στο σύστημα βεβαιώσεων του 4014, ρωτάω γιατί η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ στις 5-10-2011 αναφέρει ότι πρέπει να υποβληθούν οι βεβαιώσεις τόσο όσες έχουν εκδοθεί όσο και αυτών που θα εκδοθούν. Τι ισχύει τελικά?
  21. Καλησπέρα, επειδή έχω μπερδευτεί και θέλω να γνωρίζω τι ακριβώς ισχύει, παρακαλώ όποιος γνωρίζει να με ενημερώσει. Για συμβόλαιο αγοραπωλησίας οριζόντιας ιδιοκτησίας που δεν είχε πολεοδομικές αυθαιρεσίες και το οποίο έγινε στις 26-10-2011, έδωσα χειρόγραφη βεβαίωση 4014 και το συμβόλαιο έγινε κανονικά. Δεν υπήρχε τότε η ηλεκτρονική βεβαίωση του 4014 αν δεν κάνω λάθος. Η ερώτηση είναι 1) αν πρεπει να υποβληθεί για την έκδοση κωδικού τώρα που γίνεται ηλεκτρονικά. 2) Για ΑΠΥ τι ποσό να κόψω ώστε να είμαι καλυμένος?(δεν πήρα λεφτά γιατί αφορούσε θεία μου). Πρέπει να καταθέσω και συμφωνητικό αμοιβής κάπου? Συγγνώμη αλλά επειδή είμαι νέος συνάδελφος, θα ήθελα κάποια καθοδήγηση. Ευχαριστώ.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.