Jump to content

chris8

Members
 • Content Count

  46
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

2 Ουδέτερη

About chris8

 • Rank
  Νέο Μέλος

Profile Information

 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

199 profile views
 1. Κατ' αρχάς ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Λέω τλκ να μη βγάλουμε άδεια για μόνωση τώρα, (δηλαδή δεν θα συμπεριλάβω την μόνωση στην άδεια της προσθήκης). Θα κλείσει αυτή τη άδεια κανονικά και όταν με το καλό μπει στο εξοικονομώ να βγάλει τότε μικρής κλίμακας για μόνωση. Απλά έχω μπερδευτεί με το χρόνο ισχύος της άδειας για το αν θα μπορεί να βγάλει μικρής κλίμακας ή θα πρέπει να κάνει ενημέρωση.
 2. Μία ακόμη απορία σε συνέχεια της παραπάνω ερώτησης μου! Οι οικοδομικές άδειες είναι σε ισχύ για 4 χρόνια, όπως λέει ο 4495, και μέχρι την έκδοση του ΠΕΚ; Εάν δλδ εκδοθεί το ΠΕΚ προφανώς παύει να ισχύει; Γιατί ενδέχεται να μην κάνει τώρα τη μόνωση ο ιδιοκτήτης (μήπως μπει αργότερα στο πολυπόθητο εξοικονόμηση!) οπότε εάν δεν συμπεριλάβουμε τη μόνωση τώρα στην άδεια της προσθήκης μπορώ μετά (αφού βγει και το ΠΕΚ) να βγάλω ΕΕΜΚ ή θα πρέπει όπως και να χει να κάνω ενημέρωση;
 3. Καλησπέρα συνάδελφοι, θέλω να εκδόσω μία άδεια κατηγορίας 3 για προσθήκη σε κατοικία. Στο υφιστάμενο κτίριο θέλω να κάνω κάποιες εργασίες οι οποίες εμπίπτουν στις εργασίες μικρής κλίμακας (αλλαγές στα ανοίγματα και τοποθέτηση μόνωσης), αυτές οι εργασίες μπορούν να μπουν στην άδεια ή πρέπει να βγει ξεχωριστά μικρής κλίμακας;
 4. @dimitris GM ειλικρινά δεν είχα καμία πρόθεση να τα δω🤣🤣 Αλλά έχουν και απόληξη κλιμακοστασίου με ανοίγματα οπότε τα είδα! Ευτυχώς η οικοδομή ανήκει σε ένα ιδιοκτήτη οπότε δεν έχω θέμα με συναίνεση. Επίσης έχει σύσταση οριζόντιων οπότε δεν επηρεάζει τη νομιμότητα των διαμερισμάτων! Αλλά σε περίπτωση καταγγελίας π.χ. θα αποτελεί αυθαιρεσία, γι αυτό αναρωτιέμαι αν θα μπορούσα να το ρυθμίσω κι αυτό στη λογική της περ. γγ της κατηγορίας 3 όπου επιτρέπει ρύθμιση αυθαίρετου εξώστη πάνω από κοινόχρηστο οπότε γιατί να μην επιτρέπεται και η ρύθμιση της αυθαίρετης επικάλυψης; @Pavlos33 αυτή η κατασκευή επιτρέπεται δηλαδή με νοκ; Θα μπορούσα να βγάλω άδεια για επικάλυψη εξώστη εκτός Ρ.Γ.; Επειδή αναφέρεις για νομιμοποίηση.
 5. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Ο εξώστης είναι νόμιμος με άδεια του 2004 όπως και η στέγη. Η άδεια όμως προέβλεπε την στέγη μέχρι την Ρ.Γ. στην πράξη κάλυψε και τον εξώστη. Μπορώ τώρα να ρυθμίσω αυτή την επικάλυψη που έγινε; Επισυνάπτω και μια πρόχειρη τομή για διευκόλυνση
 6. Καλησπέρα συνάδελφοι, ενδεχομένως να έχει απαντηθεί ήδη η απορία μου αλλά δεν βρίσκω κάποιο post. Επιτρέπεται η ρύθμιση με τον ν.4495 επικάλυψης νόμιμου εξώστη με στέγη σε συνέχεια της στέγης του ορόφου, πάνω από κοινόχρηστο χώρο της πόλης; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 7. Καλησπέρα συνάδελφοι, σε διώροφη οικοδομή θέλω να βγάλω άδεια για προσθήκη δίρριχτης στέγης. Μπορεί η στέγη να καλύπτει την πλάκα του υφιστάμενου εξωστη; Ή πρέπει η στέγη να "σβήνει" στο περίγραμμα του κτιρίου; Υπάρχει κάποιος περιορισμός; Δεν βλέπω κάποια απαγόρευση στον ΝΟΚ. Παίζει κάποιο ρόλο αν ο εξώστης βρίσκεται εντός ή εκτός Ρ.Γ.; Στη δική μου περίπτωση το κτίριο και οι εξώστες βρίσκονται εντός οικοπέδου και δεν είναι εντός Δ/δ ή πρασσιάς. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Επισυνάπτω μια πρόχειρη τομή.
 8. Συνάδελφοι καλησπέρα, ξεθάβω το θέμα μετά από χρόνια καθώς αντιμετωπίζω παρόμοια κατάσταση και επειδή είμαι νέα στο επάγγελμα η πολεοδομία με έχει μπερδέψει. Έχω οικόπεδο εντός σχεδίου πόλεως με εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο το οποίο έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό και έχει πλάγιο και πίσω όριο με χαρακτηρισμένο Κ.Χ. χώρο. Το ερώτημά μου είναι εάν πρέπει η όχι να τηρήσω απόσταση δ, καθώς στην πολεοδομία οι απόψεις διίστανται ακόμα! Το εν λόγω οικόπεδο διαχωρίζεται από τον Κ.Χ. με Ο.Γ. (κόκκινη).
 9. Καλησπέρα, έχω περίπτωση υπερύψωσης θεμελίωσης χωρίς υπέρβαση δόμησης ή ύψους των ορόφων η οποία υπολογίζεται με αναλυτικό προϋπολογισμό. Πρόκειται για οικοδομή του 1992. Δεν υπάρχει κάτι σχετικό στις εξαιρέσεις του νόμου και της ΥΑ. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας;
 10. Για το αυτόνομο σύστημα θέρμανσης απαιτείται δήλωση επίβλεψης του έργου (δηλ. της ίδιας της εγκατάστασης) και πλήρης μελέτη της εγκατάστασης οπότε θεωρώ ότι σ αυτή την περίπτωση υπάρχει ασυμβίβαστο γιατί ο μηχανικός συμμετέχει στη μελέτη-επίβλεψη. Στην θερμομόνωση όμως κάνουμε μόνο την αίτηση, δεν επιβλέπουμε την τοποθέτηση ούτε κάνουμε μελέτη για θερμομόνωσης. Οπότε εκεί θεωρώ ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο. Ακόμη και με ικριώματα επιβλέπουμε τα ικριώματα όχι το "έργο" της θερμομόνωσης. Υ.Γ. Αρκεί βέβαια να μην αφαιρεθείς και πιάσεις κανένα μιστρί, όπως λέει και ο συνάδελφος @jedi.Yannis !!
 11. Καλημέρα, σύμφωνα με τα αρθρα 29 κ 30 του 4495 ΕΕΜΚ απαιτείται για: περ. ιθ αρ.29 τοποθετηση εξωτερικής θερμομόνωσης στις εξωτερικές όψεις περ. λ) αρ.29 εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης Δεν απαιτείται καμία άδεια για : περ.ι) αρ. 30 αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων στις εξ. όψεις χωρίς χρήση ικριωματων, περ.θ) τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων Επίσης θεωρώ ότι δεν απαιτείται άδεια για την τοποθέτηση θερμομόνωσης στο δώμα ή κάτω από τη στέγη καθώς στις εργασίες ΕΕΜΚ αναφέρει μόνο τις όψεις οπότε η συγκεκριμένη εργασία μπορεί να θεωρηθεί ως συντήρηση και επισκευή στεγών ή δωμάτων χωρίς χρήση ικριωμάτων (περ.στ αρ.29) Αυτά τα δικά μου συμπεράσματα! Και μία απορία, έχει καταθέσει κανείς ΕΕΜΚ για εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης και γνωρίζει ποια δικαιολογητικά χρειάζονται; Ευχαριστώ
 12. Καλησπέρα, στο αρθρο99 του 4495 αναφέρει ότι η υπαγωγή γίνεται κατ' επιλογή είτε με μία αίτηση για το σύνολο των αυθαιρεσιών είτε σε περισσότερες αιτήσεις ανά διηρημένη. Οπότε θεωρώ ότι μπορεί να γίνει η μεταφορά σε μία δήλωση.
 13. Ευχαριστώ συνάδελφοι για τις απαντήσεις. Στην περίπτωση όμως που είναι ένας ιδιοκτήτης τα δικά του αυθαίρετα εντός του οικοπέδου του λαμβάνονται υπόψη για την μικρής κλίμακας;
 14. Καλησπέρα, για την έκδοση της ΕΕΜΚ θα πρέπει όλα τα κτίσματα εντός του οικοπέδου να είναι νόμιμα; Η εργασία που πρόκειται να γίνει αφορά σε νόμιμο κτίριο όμως εντός του οικοπέδου υφίστανται και άλλα αυθαίρετα κτίρια. Η παρ. 2 του άρθρου 41 του ν4495 αναφέρεται σε κτίριο : "Επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών μικρής κλίμακας σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα, καθώς και σε κτίρια ή τμήματα κτιρίων τα οποία έχουν εξαιρεθεί της κατεδάφισης ή έχουν υπαχθεί σε οποιονδήποτε νόμο εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή τακτοποίησης ή ρύθμισης αυθαίρετων κατασκευών εφόσον:...."
 15. Δεν θα τοποθετηθεί στο εκτός γιατί δεν επαρκούν οι αποστάσεις από τα όρια. Η απορία μου έχει να κάνει με τους υπολογισμούς στο διάγραμμα δόμησης. Εάν θα υπολογίσω τα επιτρεπόμενα μεγέθη σε όλη την έκταση ή μόνο στην εντός (εκτός από τον σδ δόμησης όπου είναι ξεκάθαρο ότι θα υπολογιστεί μόνο για το εντός). Καταλήγω ότι θα τα υπολογίσω όλα για το εμβαδό του εντός και θα περιμένω την απάντηση της πολεοδομίας!
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.